ΓΛΥΚΟΖΑΜΙΝΗ ΚΑΙ ΧΟΝΔΡΟΪΤΙΝΗ ΓΙΑ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΣΚΥΛΟΥ!

ΓΛΥΚΟΖΑΜΙΝΗ ΚΑΙ ΧΟΝΔΡΟΪΤΙΝΗ ΓΙΑ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΣΚΥΛΟΥ!

Η γλυκοζαμίνη και η χονδροϊτίνη σκύλων είναι 2 σημαντικά συμπληρώματα διατροφής σκύλων τα οποία είναι απαραίτητα για την σωστή και υγιή λειτουργία των αρθρώσεων του σκύλου και για την αντιμετώπιση της δυσπλασίας σε σκύλους. Ενδεχόμενη έλλειψή τους οδηγεί σε αρθρίτιδα σκύλου με συμπτώματα έντονου πόνου και δυσκαμψίας αρθρώσεων σκύλων. Ας δούμε όμως ακριβώς τι είναι, που οφείλεται ενδεχόμενη έλλειψή τους και πως μπορούμε να τις παρέχουμε με φυσικά συμπληρώματα διατροφής για σκύλους!

Τι είναι η γλυκοζαμίνη για σκύλους (glucosamine) ?

Η γλυκοζαμίνη για σκύλους είναι ο συνδυασμός που αποτελείται από την γλουταμίνη (αμινοξύ) και την γλυκόζη (σάκχαρο). Πρόκειται για ένα συμπλήρωμα διατροφής σκύλων το οποίο βοηθάει στην δημιουργία μορίων που σχηματίζουν τον χόνδρο των αρθρώσεων. Διαθέτει φυσική αντιφλεγμονώδη δράση καθιστώντας την σημαντική για αντιμετώπιση δυσκαμψίας ή πόνου στις αρθρώσεις των σκύλων. Παράγεται φυσικά μέσα στις αρθρώσεις συνδυάζοντας το κολλαγόνο για την την παραγωγή και επιδιόρθωση του χόνδρου ο οποίος όταν είναι υγιής είναι φυσικά εύκαμπτος και σπογγώδης, λειτουργώντας ως “αμορτισέρ” στις αρθρώσεις του σκύλου. Επίσης η γλυκοζαμίνη για σκύλους μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην υγεία του εντέρου των σκύλων και συγκεκριμένα ο τύπος NAG (Ν-ακετυλ-γλυκοζαμίνη), βοηθώντας στην δημιουργία συνδετικού ιστού και την αποκατάσταση των βλεννογόνων που σχηματίζουν το φράγμα του γαστρεντερικού συστήματος. Μειώνει την φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα των σκύλων και βελτιώνει τα συμπτώματα της νόσου του ευερέθιστου εντέρου, ενισχύοντας παράλληλα το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου.

Υπάρχουν 3 τύποι συμπληρωμάτων διατροφής για σκύλους με γλυκοζαμίνη και συγκεκριμένα:

α) Θειϊκή γλυκοζαμίνη για σκύλους (glucosamine sulfate), είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος που χρησιμοποιείται στα συμπληρώματα διατροφής σκύλων και αυτός που έχει ερευνηθεί πιο διεξοδικά. Εξάγεται από κελύφη των οστρακοειδών ή παράγεται συνθετικά στο εργαστήριο. Περιέχει θείο το οποίο βοηθάει στην κατασκευή και επισκευή του χόνδρου των σκύλων.

β) Υδροχλωρική γλυκοζαμίνη για σκύλους (glucosamine hydrochloride/glucosamine HCL), εξάγεται και αυτή από τα κελύφη των οστρακοειδών αλλά δεν περιέχει θειϊκό άλας. Είναι πιο συγκεντρωμένη αλλά σε μελέτες έχει αποδειχθεί λιγότερο αποτελεσματική στην θεραπεία των αρθρώσεων και είναι πιο οικονομική στην παρασκευή και διάθεση μέσω συμπληρωμάτων διατροφής για σκύλους.

γ) Ν-ακετυλο-γλυκοζαμίνη για σκύλους (NAG), είναι ένα παράγωγο της γλυκόζης τον πρόδρομο του σώματος στο υαλουρονικό οξύ το οποίο είναι μέρος του αρθρικού υγρού που λιπαίνει τις αρθρώσεις του σκύλου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προβλήματα αρθρώσεων και γαστρεντερικού συστήματος ως συμπλήρωμα διατροφής σκύλων.

Στα συμπληρώματα διατροφής σκύλων για τις αρθρώσεις η γλυκοζαμίνη συνδυάζεται συνήθως και με άλλα συστατικά όπως είναι η χονδροϊτίνη για σκύλους ή το MSM (μεθυλοσουλφονυλομεθάνιο) ενισχύοντας περαιτέρω την δράση της.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ-ΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΗ ΓΛΥΚΟΖΑΜΙΝΗ,ΧΟΝΔΡΟΙΤΙΝΗ

Από πράσινα χειλικά μύδια για καλύτερη αφομοίωση, γρηγορότερη δράση. Με μερικά κλικ στην πόρτα σας ή παραλαβή από το φυσικό μας κατάστημα!
[bt_bb_single_product product_id=”9028″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]
[bt_bb_single_product product_id=”9073″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]
[bt_bb_single_product product_id=”10029″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]
[bt_bb_single_product product_id=”10031″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]
[bt_bb_single_product product_id=”5097″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]
[bt_bb_single_product product_id=”5121″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]
[bt_bb_single_product product_id=”5113″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]
[bt_bb_single_product product_id=”11873″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]

Τι είναι η χονδροϊτίνη για σκύλους (chondroitin) ?

Η χονδροϊτίνη για σκύλους είναι ένα επίσης φυσικό συμπλήρωμα διατροφής σκύλων που συμβάλλει στη διοχέτευση νερού και θρεπτικών συστατικών στον χόνδρο των σκύλων, διατηρώντας τον σπογγώδη και υγιή. Όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει επαρκή ποσότητα της ουσίας, θα πρέπει να καταφύγουμε στη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής για σκύλους. Η χονδροϊτίνη διατίθεται συνήθως σε συμπληρώματα θειϊκής χονδροϊτίνης, τα οποία παρασκευάζονται από χόνδρο βοοειδών (αγελάδας) ή καρχαρία.

Τι συμπληρώματα διατροφής με γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη για σκύλους προτείνουν συνήθως οι κτηνίατροι και τα καταστήματα?

Οι περισσότεροι κτηνίατροι καθώς και τα καταστήματα κατοικίδιων που εμπορεύονται ως επί το πλείστον επεξεργασμένες τροφές θα έχουν και κάποιο συμπλήρωμα διατροφής για σκύλους με γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη να σας συστήσουν όπως είναι το Cosequin, το Dasuquin και σε πιο έντονα προβλήματα όπου χάνεται η κινητικότητα του σκύλου, ενέσεις γλυκοζαμίνης για σκύλους όπως το Adequan.

Τι γίνεται όμως με τα συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής για τις αρθρώσεις των σκύλων?

Τα περισσότερα από αυτά τα κτηνιατρικά συμπληρώματα διατροφής σκύλων είναι όλα ακριβά και παράγονται συνθετικά και όχι από φυσικές πηγές. Ένα από τα προβλήματα των συνθετικών συμπληρωμάτων διατροφής για σκύλους είναι ότι μπορεί τα κύτταρα του σκύλου να μην τα αναγνωρίσουν και απορροφήσουν όπως θα έκαναν σε μία φυσική θρεπτική ουσία. Σύμφωνα με τον κτηνίατρο Dr Jodie Gruenstern, τα κύτταρα του σκύλου σας έχουν θέσεις υποδοχής για την προσκόλληση βιολογικών παραγόντων που ενεργοποιούν και απενεργοποιούν τις κυτταρικές λειτουργίες. Αυτοί οι υποδοχείς μπορούν να μείνουν φραγμένοι με τα συνθετικά θρεπτικά συστατικά. Όταν ο σκύλος αρχίζει να λαμβάνει ένα συνθετικό συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να παρατηρήσετε μια αρχική βελτίωση. Αυτό συμβαίνει γιατί οι θέσεις των υποδοχέων είναι αρχικά κενές και απελπισμένες ουσιαστικά για τις θρεπτικές ουσίες που λείπουν. Όταν όμως οι υποδοχείς φράσσονται με τα ανεπαρκώς λειτουργούντα συνθετικά συμπληρώματα διατροφής για σκύλους οι κυτταρικοί υποδοχείς δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά. Έτσι ο σκύλος ενώ αρχικά αισθάνεται καλύτερα παρατηρείται στην πορεία να επανέρχονται τα συμπτώματα και σε αυτή την περίπτωση λανθασμένα προτείνεται η λήψη περισσότερης ποσότητας ή/και η χρήση εναλλακτικού συνθετικού συμπληρώματος διατροφής για σκύλους.

Τι δείχνουν οι μελέτες και οι έρευνες για τα συμπληρώματα διατροφής σκύλων με γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη?

Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν χορηγείται σε σκύλους συνδυασμός συμπληρώματος γλυκοζαμίνης και χονδροϊτίνης, οι ουσίες απορροφώνται σε 2 περίπου ώρες. Προτείνεται συνήθως ότι χρειάζονται 2-6 εβδομάδες θεραπείας με γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη για την εμφάνιση οποιουδήποτε θεραπευτικού αποτελέσματος, υπάρχει όμως έλλειψη κλινικών στοιχείων που να υποστηρίζουν την δήλωση αυτή. Οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν την υπερευαισθησία και τα δευτερεύοντα γαστρεντερικά προβλήματα όπως ο μετεωρισμός και τα μαλακά περιττώματα των σκύλων. Οι κτηνίατροι συστήνουν συνήθως αυτά τα συμπληρώματα διατροφής για σκύλους με γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη παρά την έλλειψη επιστημονικών στοιχείων που να αποδεικνύουν το κλινικό όφελος.

Η γλυκοζαμίνη στις κροκέτες (ξηρά τροφή σκύλου).

Αρκετές εταιρείες παραγωγής επεξεργασμένων ξηρών τροφών για σκύλους ισχυρίζονται στις συσκευασίες τους ότι προωθούν την υποστήριξη των αρθρώσεων του σκύλου μέσω της γλυκοζαμίνης που εμπεριέχεται στις τροφές τους. Προσέξτε όμως γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις η ποσότητα της γλυκοζαμίνης είναι πολύ μικρότερη από όσο χρειάζεται ο σκύλος σας για να βοηθηθεί ουσιαστικά και σε μη φυσική μορφή. Για παράδειγμα ένας σκύλος 20 περίπου κιλών χρειάζεται ημερησίως 1000 mg συμπληρώματος διατροφής για σκύλους με γλυκοζαμίνη αλλά στις περισσότερες ξηρές τροφές για σκύλους για να το επιτύχετε αυτό θα πρέπει να ταΐσετε 20 κούπες κροκέτας την ημέρα! Οπότε φροντίστε να δείξετε την ανάλογη προσοχή και να διαβάσετε προσεκτικά τις ετικέτες και διατροφικές αναλύσεις των επεξεργασμένων ξηρών τροφών για σκύλους στις οποίες συνήθως αναφέρονται τα ελάχιστα επίπεδα κάποιων συστατικών. Για παράδειγμα:
Glucosamine, minimum 375 mg/kg…

Άρα ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος παροχής γλυκοζαμίνης και χονδροϊτίνης στον σκύλο σας?

Επιλέξτε να προσφέρετε ολόκληρες φυσικές και ωμές BARF τροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε αυτά τα συστατικά και μέσω των οποίων θα ευεργετηθεί ουσιαστικά ο σκύλος σας.

Ποιες φυσικές τροφές περιέχουν γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη για σκύλους?

Όπως εμείς οι άνθρωποι έτσι και οι σκύλοι έχουμε στο σώμα μας φυσική γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη, το ίδιο συμβαίνει και με τα ζώα με τα μέρη των οποίων ταΐζουμε τους σκύλους μας. Υπάρχουν πολλές νόστιμες, υγιεινές και αληθινές τροφές που μπορείτε να δώσετε στον σκύλο σας οι οποίες είναι πλούσιες σε γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη. Πρώτα όμως υπάρχουν 2 σημαντικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε:

α) Βιοδιαθεσιμότητα φυσικών θρεπτικών ουσιών για σκύλους

Αναφέρεται στην ποσότητα κάθε θρεπτικής ουσίας που εισέρχεται σε συστηματική κυκλοφορία ώστε το σώμα να μπορεί να την χρησιμοποιήσει. Τα καλά νέα είναι ότι η γλυκοζαμίνη και η χονδροϊτίνη που λαμβάνει ο σκύλος σας από τις αληθινές ωμές τροφές απορροφάται εύκολα και αξιοποιείται καλύτερα σε μικρότερη μάλιστα ποσότητα από τον οργανισμό σε αντίθεση με τα συνθετικά συμπληρώματα διατροφής για σκύλους.

β) Ποσότητα φυσικών θρεπτικών συστατικών για σκύλους

Όταν δίνετε ένα συνθετικό συμπλήρωμα διατροφής σκύλου γνωρίζετε ότι θα χρειαστείτε για παράδειγμα 1000 mg γλυκοζαμίνης για έναν σκύλο 20 περίπου κιλών. Δεν πρέπει όμως να σας ανησυχεί το πόσα γραμμάρια γλυκοζαμίνης ή χονδροϊτίνης χρειάζεται ο σκύλος σας να λαμβάνει με το αληθινό φαγητό του. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δίνετε τακτικά τις τροφές αυτές που περιέχουν αυτά τα συστατικά και ο σκύλος σας θα τα λαμβάνει άφθονα . Για παράδειγμα ένα πόδι κοτόπουλου περιέχει περίπου 400 mg γλυκοζαμίνης και αντίστοιχα 28 γραμμάρια βοδινής τραχείας παρέχει 1.400 mg γλυκοζαμίνης!

Είναι λοιπόν σημαντικό να προσφέρετε στον σκύλο σας τροφές που περιέχουν κομμάτια χόνδρου και μάλιστα ωμές ώστε να λαμβάνει το κατοικίδιο περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Ποιες είναι λοιπόν οι τροφές που περιέχουν γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη για σκύλους?

α) Πόδια κοτόπουλου για σκύλους

Μπορούν να δοθούν ωμά ή αφυδατωμένα είτε ως λιχουδιά ή ως μέρος του γεύματος του σκύλου, είναι πλούσια σε γλυκοζαμίνη καθώς εμπεριέχουν κομμάτια χόνδρου και αποτελούν ένα πολύ νόστιμο τρόφιμο για τον σκύλο σας.

β) Τραχεία βοδινού για σκύλους

Αποτελείται από χόνδρο και είναι πλούσια σε γλυκοζαμίνη. Η τραχεία αυτή είναι ευκολότερο να βρεθεί σε σχέση με άλλα ζώα όπως αρνί και κατσίκα και αποτελεί ένα σπουδαίο σνακ ή μέρος γεύματος το οποίο μπορεί να δοθεί ωμό ή αφυδατωμένο. Από την τραχεία βοδινού εξάλλου εξάγεται η ουσία που έχει το ενέσιμο συμπλήρωμα διατροφής για σκύλους Adequan.

γ) Βοδινή ή χοιρινή ουρά για σκύλους

Οι ουρές αποτελούνται από χόνδρο που περιβάλλεται από κρέας και λίπος και αποτελούν ένα ακόμα φυσικό γεύμα που μπορείτε να δώσετε στον σκύλο σας το οποίο έχει αρκετή γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη για σκύλους.

δ) Κόκαλα βοδινών αρθρώσεων για σκύλους

Τα μέρη αυτά είναι πλούσια σε χόνδρους και οι σκύλοι λατρεύουν να τα μασούν, όντας απασχολημένοι και λαμβάνοντας παράλληλα γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη σε φυσική μορφή. Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή με τα κόκαλα αυτά καθώς είναι σκληρά και έτσι πρέπει να είναι κομμένα σε φέτες και σε μέγεθος τέτοιο ανάλογα με το μέγεθος και την ηλικία του σκύλου. Πάντα πρέπει να παρακολουθείτε τον σκύλο σας όταν καταναλώνει τέτοια φυσικά κόκαλα.

ε) Κελύφη οστρακόδερμων θαλασσινών για σκύλους

Τα κελύφη τους αποτελούν φυσική πηγή γλυκοζαμίνης για σκύλους. Αν μάλιστα μπορείτε να προμηθευτείτε άγριες γαρίδες με το κέλυφός τους είναι τότε αποτελούν ένα ιδανικό φυσικό συμπλήρωμα διατροφής για σκύλους. Μπορείτε επίσης να προσφέρετε στον σκύλο σας τις ουρές τους ή ακόμα και να ετοιμάσετε σε μερικές ώρες θρεπτικό ζωμό χρησιμοποιώντας τα κελύφη τους! Χρειάζεται να προσέχετε πολύ με τις γαρίδες που κυκλοφορούν στο εμπόριο καθώς οι περισσότερες είναι εκτροφής, πράγμα που σημαίνει πως πιθανότατα περιέχουν εντομοκτόνα και αντιβιοτικά. Για αυτό βεβαιωθείτε ότι έχετε αγοράσει τις γαρίδες σας από αξιόπιστο κατάστημα.

στ) Green lipped mussels για σκύλους (Πράσινα χειλικά μύδια από Ν.Ζηλανδία)

Τα μύδια αυτά αποτελούν ένα σπουδαίο φυσικό συμπλήρωμα διατροφής σκύλων, περιέχουν υψηλά επίπεδα γλυκοζαμίνης για σκύλους και έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την δυσφορία της αρθρίτιδας σε ανθρώπους και ζώα. Καθότι βρίσκονται στα αμόλυντα νερά της Ν.Ζηλανδίας είναι πολύ δύσκολο να τα βρείτε φρέσκα, μπορείτε όμως να τα βρείτε σε μορφή σκόνης για σκύλους. Βεβαιωθείτε ότι η πρώτη ύλη εξάγεται με το κρύο και όχι με θερμότητα καθώς αυτή καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά. Μπορείτε να δώσετε 30 mg σκόνης για κάθε κιλό σκύλου την ημέρα. Αν βρείτε μπορείτε επίσης να αγοράσετε και φυσικές αποξηραμένες λιχουδιές σκύλου από πράσινα χειλικά μύδια και να δώσετε στον σκύλο σας 2 μύδια για κάθε 5 κιλά βάρους την ημέρα.

ζ) Ζωμός κόκαλων (bone broth) για σκύλους

Ένα από τα καλύτερα φυσικά συμπληρώματα διατροφής σκύλων είναι και ο ζελατινώδης ζωμός κόκαλων ο οποίος είναι πλούσιος σε γλυκοζαμίνη για σκύλους. Παρέχει πολλαπλά οφέλη για την γενικότερη υγεία του σκύλου, όπως ενίσχυση του ανοσοποιητικού και πεπτικού συστήματος, είναι γεμάτος με γλυκοζαμίνη, ζελατίνη, κολαγόνο και άλλα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τις αρθρώσεις του σκύλου και όχι μόνο. Μπορείτε και εσείς να παρασκευάσετε ζωμό κόκαλων για σκύλους, χρησιμοποιώντας κομμάτια από κρέας και κόκαλα κοτόπουλου. γαλοπούλας, βοδινού αφήνοντας να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για 24 περίπου ώρες ή σε χύτρα για 4-5 ώρες, προσθέτοντας λίγο μηλόξυδο το οποίο βοηθάει την εξαγωγή ζελατίνης και άλλων θρεπτικών συστατικών από τα κόκαλα και συμπληρώνοντας μερικά λεπτά πριν την ολοκλήρωση του βρασίματος πολύτιμα βότανα όπως είναι η ρίγανη και ο κουρκουμάς. Τον ζωμό κόκαλων για σκύλους μπορείτε να τον δίνετε μαζί με το γεύμα του σκύλου ή χωριστά ως συμπλήρωμα διατροφής, βοηθάει στην αποτοξίνωση των νεφρών και του συκωτιού του σκύλου και συνεισφέρει σημαντικά στην ομαλή μετάβαση στις ωμές BARF τροφές από τις επεξεργασμένες ξηρές τροφές για σκύλους.

Άλλα φυσικά συμπληρώματα διατροφής για σκύλους που ενισχύουν τις αρθρώσεις

α) Κουρκουμάς για σκύλους

Πρόκειται για ένα μπαχαρικό με έντονο κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα με σημαντικές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση των πόνων στις αρθρώσεις του σκύλου. Είναι καλύτερα να αγοράσετε οργανικό κουρκουμά από κατάστημα υγιεινής διατροφής παρά από εμπορικό κατάστημα καθώς στην δεύτερη περίπτωση περιέχει αρκετά μικρότερη ποσότητα κουρκουμίνης έχοντας έτσι ασθενέστερη δράση. Αναζητήστε προϊόντα με 95% κουρκουμινοειδή. Ακόμα καλύτερα το φυσικό συμπλήρωμα διατροφής σκύλων που θα επιλέξετε να περιέχει και μαύρο πιπέρι καθώς έτσι αυξάνεται σημαντικά η απορρόφηση της κουρκουμίνης από τον οργανισμό άρα και η δράση του. Μπορείτε επίσης να πάρετε φρέσκια κιτρινόριζα (ρίζα κουρκούμης), να την συνθλίψετε και να προσθέσετε λίγο μαύρο (ιδανικά βιολογικό) πιπέρι ώστε να αυξηθεί η απορρόφηση από τον οργανισμό του σκύλου. Μπορείτε να τον προσθέσετε στο φαγητό του σκύλου ξεκινώντας με ποσότητα 1/8 κουταλιού του γλυκού φτάνοντας σταδιακά σε ποσότητα 1/4 κουταλιού του γλυκού την ημέρα και για κάθε 5 περίπου κιλά βάρους σκύλου.

Προσοχή: Ο κουρκουμάς θεωρείται γενικά ασφαλής, όμως μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα ειδικά με NSAIDs και τα φάρμακα αραίωσης του αίματος και μπορεί επίσης να παρεμβαίνει σε ορισμένα φάρμακα θεραπείας καρκίνου. Οι υψηλές δόσεις προκαλούν προβλήματα στο συκώτι και ο κουρκουμάς δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά την διάρκεια εγκυμοσύνης καθώς μπορεί να προκαλέσει πρόωρες συστολές της μήτρας οδηγώντας σε αποβολή.

β) Τζίντζερ (πιπερόριζα) για σκύλους

Είναι ιδιαίτερα γνωστό για τα οφέλη του στο πεπτικό σύστημα του σκύλου ανακουφίζοντας από αέρια και ναυτία. Μια λιγότερο γνωστή επίδραση είναι και η ανακούφιση από τους πόνους της αρθρίτιδας σκύλων κάτι που γίνεται μέσω της δυνατότητάς του να σταματάει το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει λευκοτριένια τα οποία προκαλούν φλεγμονή. Μπορεί επίσης να αυξήσει την κυκλοφορία για τα μεγαλύτερα σκυλιά που έχουν μειωμένη κινητικότητα. Χρησιμοποιώντας ακατέργαστη ρίζα τζίντζερ (διαθέσιμη στα περισσότερα καταστήματα τροφίμων) αφαιρέστε την φλούδα και ψιλοκόψτε και πολτοποιήστε την ρίζα. Ανακατέψτε με το φαγητό του σκύλου σας δίνοντας 1/4 κουταλάκι γλυκού για μικρόσωμες φυλές, 1/2 κουταλάκι του γλυκού για σκύλους έως 15 κιλά και 3/4 κουταλάκι του γλυκού για μεγαλύτερους σκύλους. Επειδή η γεύση είναι αρκετά δυνατή είναι καλύτερα να ξεκινήσετε με μικρότερη δόση και σταδιακά να την αυξάνετε ώστε να την συνηθίσει ο σκύλος σας.

Προσοχή: Το τζίντζερ μπορεί να αραιώσει το αίμα, για αυτό να το αποφεύγετε πριν από χειρουργική επέμβαση ή αν λαμβάνει ο σκύλος σας αντιπηκτικά φάρμακα. Μπορεί επίσης να μειώσει το σάκχαρο του αίματος και την αρτηριακή πίεση οπότε καλό είναι να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας ώστε να γνωρίζετε αν ο σκύλος σας έχει διαβήτη ή κάποιο είδος καρδιακής πάθησης.

γ) Blueberries (superfood) για σκύλους

Περιέχουν πολλά και ισχυρά θρεπτικά συστατικά συμπεριλαμβανομένων υψηλών επίπεδων ανθοκυανινών οι οποίες αποτελούν αντιοξειδωτικά τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση της φλεγμονής στους σκύλους καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ασταθή μόρια που προκαλούν οξειδωτική βλάβη σώμα οδηγώντας σε χρόνια φλεγμονή και ασθένειες. Τα περισσότερα φρούτα περιέχουν 3 ή 4 τύπους ανθοκυανινών αλλά τα blueberries έχουν 20 διαφορετικά είδη, καθιστώντας τα μια πραγματικά σούπερ τροφή για σκύλους όσον αφορά την διατήρηση των υγιών αρθρώσεων του σκύλου. Μπορείτε να δώσετε μερικά blueberries φρέσκα ή κατεψυγμένα μαζί με το φαγητό του σκύλου σας ή ως λιχουδιά. Επειδή περιέχουν πολλές φυτικές ίνες προτείνεται όπως ξεκινήσετε να τους δίνεται μικρότερη ποσότητα στην αρχή γιατί διαφορετικά μπορεί να προκαλέσουν χαλαρά περιττώματα.

δ) Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα για σκύλους

Τα Ω-3 λιπαρά οξέα έχουν την δυνατότητα ανάμεσα στα άλλα να μειώσουν την μυική φλεγμονή και να αυξήσουν την παραγωγή κολλαγόνου. Η μείωση της φλεγμονής βοηθά στην μείωση του πόνου των αρθρώσεων του σκύλου. Όταν τα Ω-6 λιπαρά για σκύλους είναι αυξημένα οι ορμόνες οι οποίες ανεβάζουν τις φλεγμονές θα ενεργοποιηθούν, όταν πάλι τα Ω-3 λιπαρά για σκύλους είναι αυξημένα τότε υπάρχει δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, οπότε επιβάλλεται να βρίσκονται και τα δύο σε φυσιολογικά επίπεδα και σε ισορροπία. Τα Ω-3 λιπαρά προέρχονται συνήθως από τα ψάρια, ορισμένα από αυτά έχουν υψηλότερη ποιότητα και ποσότητα Ω-3 λιπαρών οξέων τα οποία ενσωματώνονται συχνά ως συστατικά σε συμπληρώματα διατροφής για ισχία και αρθρώσεις σκύλων. Η σαρδέλα είναι ένα είδος ψαριού με αρκετά Ωμέγα-3 λιπαρά για σκύλους και προτείνεται όπως συμπεριλαμβάνεται στο εβδομαδιαίο διατροφολόγιο του σκύλου σας ώστε να εξισορροπούνται τα λιπαρά οξέα ειδικά από την στιγμή που η βασική πηγή πρωτεΐνης της διατροφής του σκύλου είναι το κοτόπουλο το οποίο έχει αρκετά περισσότερα Ω-6 λιπαρά από Ω-3 λιπαρά οξέα. Άλλα ψάρια με αρκετά ω-3 λιπαρά είναι ο σολομός, το σκουμπρί και η ρέγγα. Αν σε οποιαδήποτε περίπτωση δεν μπορέσετε να παρέχετε φρέσκο ή κατεψυγμένο ψάρι στον σκύλο σας, που είναι ιδανική επιλογή, τότε μπορείτε να παρέχετε λάδι σολομού για σκύλους (salmon oil) και λάδι κριλ για σκύλους (krill oil) τα οποία όμως έχουν ασθενέστερη δράση λόγω της επεξεργασίας που έχουν υποστεί ώσπου να φτάσουν στην τελική τους μορφή.

Τελικό συμπέρασμα σχετικά με την γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη για σκύλους και τα φυσικά συμπληρώματα διατροφής για αρθρώσεις σκύλων

Συνειδητοποιείτε λοιπόν πως υπάρχουν πολλά φυσικά συμπληρώματα διατροφής σκύλων για να ενισχύσετε τις αρθρώσεις του σκύλου σας χωρίς να χρειάζεται να καταφύγετε σε συνθετικά συμπληρώματα διατροφής τα οποία έχουν περιορισμένη και ανεπαρκή δράση. Δοκιμάστε μερικά από αυτά και παρατηρήστε τον σκύλο σας να είναι δραστήριος και υγιής, επιλέγοντας παράλληλα να τον ασκείτε σε σημεία όπου δεν γλιστράει και αποφεύγοντας τα πολλά σκαλοπάτια ειδικά όταν πρόκειται για κουτάβια και μεγαλόσωμους σκύλους.

Πηγές:

http://www.dogsnaturallymagazine.com

http://www.ncbi.nlm.nih.gov

http://healthypets.mercola.com

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
    0
    Καλάθι αγορών
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα