ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΩΜΕΣ BARF ΤΡΟΦΕΣ ΣΚΥΛΟΥ!

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΩΜΕΣ BARF ΤΡΟΦΕΣ ΣΚΥΛΟΥ!

Οι τροφές για ζώα συντροφιάς που κυκλοφορούν στο εμπόριο ως “Βιολογικά κατάλληλες” είναι σίγουρα αυξανόμενες και έχουν αποδειχθεί δημοφιλείς με τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς. Ακούγεται ασφαλώς σημαντικό να διασφαλίσετε ότι το φαγητό του κατοικίδιου ζώου σας είναι βιολογικά κατάλληλο, αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι σημαίνει αυτό πραγματικά; Γιατί το βιολογικό τρόφιμο είναι κατάλληλο; Ή είναι η ετικέτα “βιολογικά κατάλληλη τροφή” απλώς ένα άλλο παράδειγμα του μάρκετινγκ που βρίσκεται μπροστά από την επιστήμη;

Τι σημαίνει “βιολογικά κατάλληλη τροφή”;

Βιολογικά κατάλληλη, ή, κατάλληλη για τα κατοικίδια τροφή κατοικίδιων ζώων, είναι η κατάλληλη για το πεπτικό σύστημα και την γενικότερη βιολογία του σκύλου και της γάτας τροφή. Από την στιγμή που έχουμε να κάνουμε με σαρκοφάγα ζώα, το καλύτερο φαγητό για αυτά σύμφωνα με την φύση και τον οργανισμό τους πρέπει να είναι ωμό, φρέσκο φαγητό – μικρότερα ζώα (ολόκληρο θήραμα) – που παρέχει τα ζωντανά ένζυμα, τα αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να ευημερήσουν τα σαρκοφάγα ζώα όπως συμβαίνει εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

Ποια προϊόντα όμως τιτλοφορούνται ως βιολογικά κατάλληλα και ποια πραγματικά είναι?

Ο όρος «Βιολογικά κατάλληλο» έχει χρησιμοποιηθεί σωστά για την εμπορία ωμών-κατεψυγμένων τροφών για σκύλους και γάτες (BARF) καθώς περιέχει τα φυσικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός τους, πολτοποιημένα μεν αλλά χωρίς θερμική επεξεργασία, συντηρητικά, πληρωτικά, ενισχυτικά γεύσης και άλλα πρόσθετα. Όμως οι εταιρείες παραγωγής επεξεργασμένων τροφών ( κροκέτες, κονσέρβες ) σκύλων και γατών χρησιμοποιούν και αυτές τον όρο σε μια προσπάθεια να πείσουν τους ιδιοκτήτες του κατοικίδιου ζώου ότι τα προϊόντα τους είναι και αυτά πιο κοντά σε αυτό που θα είχε καταναλώσει ο πρόγονος ενός σκύλου, ο γκρίζος λύκος, πιο κοντά στην βιολογία του… Πόσο βιολογικά κατάλληλη μπορεί όμως να είναι μια επεξεργασμένη τροφή που περιέχει μεγάλο ποσοστό φυτικών πηγών πρωτεΐνης, συνθετικές βιταμίνες, σιτηρά, άμυλο, ζάχαρη, αλάτι, ενώ παράλληλα δεν περιέχει την κατάλληλη υγρασία, ζωντανά ένζυμα και προβιοτικά τα οποία έχει ανάγκη το ζώο για υγιές πεπτικό και ανοσοποιητικό σύστημα? Είναι τόσο απλό… ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ!   

Η βιομηχανία επεξεργασμένων τροφίμων για ζώα συντροφιάς, βλέποντας τους καταναλωτές να είναι πολύ καλύτερα ενημερωμένοι για τις ανάγκες των κατοικίδιων τους και να απομακρύνονται από τις επεξεργασμένες τροφές ολοένα και περισσότερο, προσπαθεί να τους πείσει ότι οι ξηρές τροφές είναι αυτές που τα σκυλιά προορίζονταν να τρώνε, ωστόσο, η ξηρά τροφή για σκύλους υπάρχει για λιγότερο από 100 έτη ενώ τα σκυλιά υπάρχουν για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το γεγονός ότι οι σκύλοι έχουν αναγκαστεί και «προσαρμοστεί» να καταναλώνουν επεξεργασμένες τροφές αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως είναι βιολογικά κατάλληλες για αυτά και πως με αυτές θα ευημερήσουν και θα έχουν υγιή οργανισμό.

Γιατί είναι η τροφή “βιολογικά κατάλληλη”;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, αυτά τα τρόφιμα ισχυρίζονται ότι αναπαράγουν τη διατροφή των προγόνων του κατοικίδιου ζώου σας, μερικές φορές σε μια βολική προετοιμασμένη μορφή. Όλα τα σκυλιά μοιράζονται έναν κοινό πρόγονο με τον λύκο και όλες τις γάτες με άγριες γάτες. Η εμπορία μας λέει ότι παρόλο που η εξημέρωση και η επιλεκτική αναπαραγωγή άλλαξαν τη φυσική εμφάνιση των σκύλων και των γατών, τα πεπτικά πεδία των κατοικίδιων ζώων μας παρέμειναν ουσιαστικά τα ίδια με αυτά των προγόνων τους. Στην πραγματικότητα αυτό ισχύει για τη γάτα, που είναι υποχρεωτική σαρκοφάγος, αλλά και σε μικρότερο βαθμό με τον σκύλο, ένα σαρκοφάγο πτωματοφάγο, των οποίων οι διαιτητικές απαιτήσεις έχουν επηρεαστεί σε κάποιο βαθμό από την εξημέρωση.

Οι τροφές για κατοικίδια ζώα με την ετικέτα “Βιολογικά κατάλληλη τροφή” τείνουν να περιέχουν υψηλότερα επίπεδα κρέατος και λιπών και χαμηλότερα επίπεδα υδατανθράκων. Η πρωτεΐνη και τα λίπη σε αυτά τα τρόφιμα θα προέρχονται συνήθως από κρέατα ζώων, σε αντίθεση με τα φυτικά συστατικά που έχουν χαμηλότερη πεπτικότητα και διατροφή για τα σαρκοφάγα. Οι υδατάνθρακες που περιλαμβάνονται σε αυτά τα τρόφιμα είναι συνήθως εκείνοι με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που είναι ευκολότερο για τον πεπτικό σωλήνα ενός σαρκοφάγου να διασπάσει. Η γλυκοπατάτα και η πρωτεΐνη μπιζελιών συγκαταλέγονται και οι δύο σε αυτές τις δίαιτες. Ενώ μια δίαιτα από κρέας και υδατάνθρακες αυτού του είδους περιέχει κατάλληλα συστατικά για το φαγητό του κατοικίδιου ζώου σας, πρέπει ακόμα να ελέγξετε ότι η πρωτεΐνη είναι πρωτεΐνη καλής ποιότητας. Αν η πρωτεΐνη αποτελείται από αλεύρι κρέατος και από κρέας και ζωικά παράγωγα, τότε θα είναι πιθανόν να είναι πιο δύσκολο για την πέψη του κατοικίδιου σας από ένα τρόφιμο που έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, αλλά αποτελείται από νωπό κρέας και αποξηραμένο κρέας από αναγνωρισμένες πρωτεΐνες.

Επιπλέον, εάν δίνετε μια τροφή για κατοικίδια ζώα που ισχυρίζεται ότι είναι “Βιολογικά κατάλληλη”, είναι ακόμα σημαντικό να διασφαλίσετε ότι το φαγητό είναι μια πλήρης διατροφή. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα όταν τρώμε μερικές δίαιτες ωμής τροφής. Πρέπει να θυμόμαστε ότι μια δίαιτα καθαρού κρέατος δεν είναι απαραίτητα μια πλήρης διατροφή και είναι απαραίτητο το κατοικίδιο ζώο σας να έχει μια πλήρη διατροφή για τη μακροπρόθεσμη υγεία του. Αν και το κρέας είναι υψηλό σε απαραίτητα αμινοξέα και πρωτεΐνες, δεν πληροί όλες τις θρεπτικές απαιτήσεις του κατοικίδιου ζώου σας και θα απαιτήσει συμπληρώματα, εκτός αν ταΐζετε ένα πλήρες συνδυασμό γευμάτων ωμής διατροφής. Για αυτό πρέπει να επιλέγετε προϊόντα καταξιωμένων και πιστοποιημένων εταιρειών παραγωγής βιολογικά κατάλληλων ωμών τροφών BARF.

Είναι η “βιολογικά κατάλληλη τροφή” απλά ένα άλλο παράδειγμα του μάρκετινγκ που βρίσκεται μπροστά στην επιστήμη;

Ενώ πολλά τρόφιμα για ζώα συντροφιάς με την ένδειξη “Βιολογικά κατάλληλα” είναι εξαιρετικά τρόφιμα για κατοικίδια ζώα, ο όρος χρησιμοποιείται ευρέως ως εργαλείο μάρκετινγκ στη βιομηχανία τροφίμων για ζώα συντροφιάς. Όλα τα τρόφιμα που τροφοδοτούνται στο κατοικίδιο ζώο σας πρέπει να είναι κατάλληλα για το πεπτικό τους σύστημα και την γενικότερη βιολογία και τις ανάγκες του οργανισμού.

Ας είμαστε ειλικρινείς, ο σύνδεσμος με την προγονική διατροφή τεντώνεται λίγο σε αυτό το μάρκετινγκ, ενώ υπάρχουν μερικά συναρπαστικά σημεία που έγιναν σχετικά με αυτό το είδος διατροφής, όπως το πότε ήταν η τελευταία φορά που παρατηρήσατε έναν λύκο να ανοίγει μια σακούλα από κροκέτες ή άλλο συσκευασμένο και επεξεργασμένο φαγητό; Η σύνδεση με την προγονική διατροφή μπορεί να είναι λίγο περισσότερο από ό, τι σε σχέση με την ευρεία σύνθεση του φαγητού.

Όπως εξηγείται παραπάνω, γενικά, τα τρόφιμα που ισχυρίζονται ότι είναι βιολογικώς κατάλληλα τείνουν να είναι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, είναι τέλεια για νέους και δραστήριους σκύλους, ενώ οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες για γάτες είναι απαραίτητες για μακροπρόθεσμη υγεία. Αυτές οι δίαιτες, ωστόσο, δεν είναι πάντοτε ιδανικές για τα μεγαλύτερης ηλικίας σκυλιά ή για τα σκυλιά που λαμβάνουν μικρή άσκηση. Το απλό γεγονός είναι ότι η υπερβολική πρωτεΐνη, ανεξάρτητα από την ποιότητά της, εξακολουθεί να αποτελεί απόβλητο που πρέπει να αντιμετωπιστεί από τα νεφρά και μπορεί να ασκήσει υπερωρίες άγχους σε αυτά ειδικά αν δεν απαιτείται η πρωτεΐνη αυτή. Φυσικά, όσο καλύτερη και φυσική είναι η πηγή της πρωτεΐνης τόσο λιγότερο επιβαρύνονται τα νεφρά του σκύλου, άρα και σε αυτή την περίπτωση οι επεξεργασμένες τροφές δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση βιολογικά κατάλληλη τροφή.

Συνεπώς, ενώ ένα τρόφιμο με την ένδειξη «Βιολογικά Κατάλληλο» μπορεί να είναι ένα καλό φαγητό και ίσως το σωστό φαγητό για το κατοικίδιο ζώο σας, για άλλη μια φορά ίσως καταλήγουμε στο να αγνοούμε τους ισχυρισμούς μάρκετινγκ και την προσεκτική εξέταση της ετικέτας των συστατικών για να διασφαλίσουμε ότι το φαγητό είναι:

1. Πλήρες (περιέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία σε ισορροπία)

2. Περιέχει συστατικά υψηλής ποιότητας (ιδανικά κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση)

3. Δεν περιέχει συστατικά ακατάλληλα για την βιολογία και ευημερία του ζώου

4. Είναι το σωστό φαγητό για το κατοικίδιο ζώο σας, λαμβάνοντας υπόψιν ότι κάθε κατοικίδιο ζώο είναι διαφορετικό και ότι αυτό που είναι κατάλληλο για κάποια κατοικίδια ζώα, δεν θα είναι το ίδιο κατάλληλο και για τα υπόλοιπα.

Πηγές:

http://thoughtfullpets.co.uk

http://healhtypets.mercola.com

http://www.dogsnaturallymagazine.com

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
    0
    Καλάθι αγορών
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα