ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΝΟΣΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΣΚΥΛΟΥ (ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΛΙΤΙΔΑ) , ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ!

ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΝΟΣΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΣΚΥΛΟΥ (ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΛΙΤΙΔΑ) , ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ!

Ολοένα και περισσότεροι σκύλοι μπορεί να εμφανίσουν την ασθένεια του φλεγμονώδους εντέρου σκύλου ή αλλιώς χρόνια κολίτιδα σκύλου, Inflammatory Bowel Disease (IBD). Ας δούμε τα συμπτώματα, τις αιτίες, τις θεραπείες και τη διάγνωση για την φλεγμονώδη νόσο του εντέρου στα σκυλιά. Ξεκινώντας από τα προβλήματα της κοιλιάς του σκύλου σας, είναι προσωρινά ή χρόνια;

Για τους περισσότερους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, περιστασιακά προβλήματα στην κοιλιά είναι πλέον ένα μέρος της ζωής με ένα σκύλο. Μερικές φορές, η αιτία της δυσφορίας στο στομάχι ή το έντερο του τετράποδου φίλου σας είναι προφανής – όπως όταν κλέβει κάποιο φαγητό σας. Αλλά εάν το κατοικίδιο ζώο σας παρουσιάζει συμπτώματα δυσφορίας στο στομάχι χωρίς εμφανή αιτία, υπάρχει πιθανότητα να υποφέρει από μια πιο αόριστη και χρόνια κατάσταση γνωστή ως ασθένεια φλεγμονώδους εντέρου (IBD).

Πρώτον, τι είναι η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου στα σκυλιά (χρόνια κολίτιδα);

Σύμφωνα με τον Dr. Dawn M. Spangler, επίκουρο καθηγητή ιατρικής στέγης στο Lincoln Memorial University College της Κτηνιατρικής, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) στα σκυλιά είναι μια κατάσταση που προκαλεί φλεγμονή της εντερικής επένδυσης και μπορεί να οδηγήσει σε διαλείπουσα συμπτώματα όπως έμετο, διάρροια και απώλεια βάρους. “Είναι μια κοινή ασθένεια που ορισμένες φυλές έχουν προδιάθεση, όπως τα γερμανικά ποιμενικά, τα μπόξερ και τα γαλλικά μπουλντόγκ … και είναι επίσης εμφανής σε σκυλιά μικτής φυλής”, εξηγεί.

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΣΑΣ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΤΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΣΤΟ ΕΝΤΕΡΟ ΤΟΥ. ΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΑΣ!

Ποια είναι τα συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου στα σκυλιά;

Ο Δρ Hyunmin Kim, διευθυντής κτηνιατρικού προσωπικού για την κοινοτική ιατρική ASPCA, σημειώνει ότι τα συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (χρόνια κολίτιδα) στους σκύλους μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το τμήμα του εντέρου που επηρεάζεται. Εάν σχετίζεται με ένα πρόβλημα με το παχύ έντερο του κατοικίδιου ζώου σας, αυτός ή αυτή θα εμφανίζει συνήθως συμπτώματα όπως η χρόνια διάρροια (που μπορεί να είναι βλεννώδης ή αιματηρή), μετεωρισμός, περιστασιακός έμετος και κοιλιακή δυσφορία. Στο λεπτό έντερο, τα συμπτώματα σχετίζονται με μειωμένη όρεξη, απώλεια βάρους, λήθαργο, κακή κατάσταση του σώματος, κακή τριχοφυΐα και κοιλιακή δυσφορία.

“Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου σκύλου θα οδηγήσει σε χαμηλή απορρόφηση θρεπτικών ουσιών και συνεπώς σε απώλεια βάρους και σε ανικανότητα όλων των κυττάρων του σώματος να λειτουργούν κανονικά”, προειδοποιεί.

Αιτίες της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου στα σκυλιά

Αλλά τι προκαλεί ακριβώς τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου στα σκυλιά; Σύμφωνα με τον Δρ. Spangler, οι αιτίες μπορεί να κυμαίνονται από μολυσματικούς ή διαιτητικούς παράγοντες έως γενετικούς παράγοντες. Και, σε αντίθεση με πολλές άλλες γαστρεντερικές καταστάσεις στους γούνινους φίλους μας, η φλεγμονώδης ασθένεια των εντέρων στα σκυλιά δυστυχώς δεν είναι μια ασθένεια που μπορεί να αποφευχθεί. “Η χρόνια κολίτιδα σκύλου (IBD) ​​συνήθως δεν μπορεί να αποφευχθεί,” εξηγεί, “αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία αφού οριστικά διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί κατάλληλα από κτηνίατρο.”

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου σε σκύλους, με τον ορισμό της, περιλαμβάνει τη φλεγμονώδη απάντηση ενός ζώου στον χρόνιο ερεθισμό του στομάχου ή των εντέρων, προσθέτει η Dr. Heidi Houchen, κτηνίατρος έκτακτης ανάγκης / κτηνιατρικής φροντίδας για τους VW Northwest Veterinary Specialists. “Ενώ οι αιτίες της IBD είναι ελάχιστα κατανοητές, είναι γνωστό ότι περιλαμβάνει αλληλεπιδράσεις που συμβαίνουν μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος ενός ζώου, των μικροβίων που ζουν στην εντερική οδό τους, του γενετικού υλικού τους, του τι τρώνε και του τρόπου με τον οποίο ζουν [αυτό] προκαλεί φλεγμονή, ” αυτή λέει.

Καθώς κάθε σώμα του κάθε σκύλου ανταποκρίνεται σε αυτό που αντιλαμβάνεται ως απειλή, διαφορετικοί τύποι φλεγμονωδών κυττάρων εισβάλλουν στην επένδυση του στομάχου και του εντέρου. Αν η απάντηση σε μια αντιληπτή απειλή – που μπορεί να είναι τοξίνες, αλλεργιογόνα, βακτηριακές πρωτεΐνες στις τροφές του (ωμές ή ξηρές) ή εντερικά παράσιτα – παραμένει, το ανοσοποιητικό σύστημα συνεχίζει να παράγει αυτά τα κύτταρα … τα οποία δυστυχώς μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμη βλάβη και ουλές της επένδυσης του γαστρεντερικού σωλήνα.

Ενώ η ακριβής αιτία της χρόνιας κολίτιδας σκύλου (IBD) είναι άγνωστη, καθώς τα αίτια ποικίλλουν ανά περίπτωση, θεωρείται ευρέως ότι είναι αποτέλεσμα της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος. Μπορεί να αντιδράσει ασυνήθιστα με την κανονική εντερική μικροχλωρίδα ή μπορεί να υπάρχουν αντιγόνα που διεισδύουν στην επένδυση του εντέρου και οδηγούν σε ανεξέλεγκτη ανοσοαπόκριση “, προσθέτει ο Dr. Kim.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΟΥΣ ΝΟΣΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ (ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΛΙΤΙΔΑ ΣΚΥΛΟΥ)

Για να διαγνώσει τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου σε σκύλους, ο Δρ Spangler λέει ότι ο κτηνίατρος σας πιθανώς θα διεξάγει εντερική βιοψία, είτε με ενδοσκόπιο είτε με κοιλιακό εξερευνητικό.

“Η διάγνωση της χρόνιας κολίτιδας σκύλου (IBD) συνήθως απαιτεί ενδοσκοπική βιοψία πλήρους πάχους. Οι περισσότεροι κτηνίατροι θα αποκτήσουν αρχικά μια αρχική βάση δεδομένων, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει εξέταση αίματος, παρασιτολογία κοπράνων, κοιλιακές ακτινογραφίες και κοιλιακό υπερηχογράφημα για να εξαλείψουν άλλες αιτίες », λέει ο Δρ. Kim.

Θεραπεία της φλεγμονώδους νόσου των εντέρων στα σκυλιά (IBD)

Η θεραπεία της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου σε σκύλους εξαρτάται από την αιτία, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη, αντιβιοτικά ή διατροφικές δοκιμές. Η θεραπεία περιστρέφεται γύρω από την ανοσοκαταστολή με τα γλυκοκορτικοειδή, ή σε σοβαρές περιπτώσεις, ένα ανοσοκατασταλτικό. Πολλοί κτηνίατροι θα συστήσουν επίσης δίαιτα εξάλειψης με νέες πρωτεΐνες ή υδρολυμένα πεπτίδια.

Μια νέα διατροφή πρωτεΐνης αποτελείται από μια μόνο πρωτεΐνη που το κατοικίδιο ζώο σας ποτέ δεν έχει εκτεθεί, ενώ μια δίαιτα υδρολυμένης πρωτεΐνης αποτελείται από πεπτίδια χαμηλού μοριακού βάρους που είναι πολύ εύπεπτα και πολύ μικρά για να προκαλέσουν ανοσολογική αντίδραση” εξηγεί.

Ο Δρ Houchen προσθέτει ότι εκτός από τη θεραπευτική δίαιτα, ο κτηνίατρός σας μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει συμπληρώματα διατροφής, όπως τα προβιοτικά. Εάν ο κτηνίατρός σας διαπιστώσει βακτηριακή υπερανάπτυξη ή παράσιτα στα αποτελέσματα των δοκιμών του κατοικίδιου ζώου σας, ενδέχεται να συνταγογραφήσουν αντιβιοτικά ή παρασιτοκτόνα. «Εξετάζοντας τις μελέτες σε σκύλους με χρόνια συμπτώματα GI και IBD, το 50% αυτών των σκύλων είχε θετική ανταπόκριση στις διαιτητικές αλλαγές», λέει. Εάν ένας σκύλος δεν ανταποκρίνεται σε διαιτητική και άλλη υποστηρικτική θεραπεία, οι κτηνίατροι συχνά συνταγογραφούν φάρμακα ανοσοδιαμορφώσεως.

Ποια είναι η πρόγνωση για τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (χρόνια κολίτιδα) στα σκυλιά;

Ευτυχώς, η βραχυπρόθεσμη πρόγνωση για ήπιες περιπτώσεις φλεγμονώδους νόσου του εντέρου στα σκυλιά είναι καλή, σημειώνει ο Δρ Κιμ. Τα κακά νέα είναι ότι τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου στα σκυλιά μπορούν να μιμηθούν άλλα οξεία απειλητικά για τη ζωή θέματα, όπως ένα ξένο σώμα στο σύστημα του σκύλου σας. “Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων πρέπει πάντα να αναζητούν κτηνιατρική φροντίδα εάν βλέπουν ένα διαλείπων ή χρόνιο πρότυπο εμέτου και διάρροιας … ή οποτεδήποτε ανησυχούν για το κατοικίδιο ζώο τους”, λέει ο κ. Kim.

Με την πάροδο του χρόνου τα περιστατικά με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου στους σκύλους (χρόνια κολίτιδα) συνεχώς αυξάνονται κάτι που οφείλεται κυρίως στο τοξικό περιβάλλον που ζούμε, τα φάρμακα, τα εμβόλια, τα παράσιτα και τα αλλεργιογόνα, τις τοξίνες και τα βακτήρια που μπορεί να βρεθούν στις έτοιμες τροφές που καταναλώνουν (ωμές ή ξηρές). Σας συμβουλεύουμε να προσέχετε πολύ τι τροφές παρέχετε στον σκύλο σας, να απευθύνεστε σε εξειδικευμένα καταστήματα διατροφής τους τα οποία μπορούν να σας παρέχουν ποιοτικές, ισορροπημένες και εξαιρετικά θρεπτικές ωμές BARF ή μαγειρεμένες τροφές, να συμβουλεύεστε πάντα τον κτηνίατρο σας, να παρατηρείτε τα περιττώματα και την γενικότερη συμπεριφορά του σκύλου σας ειδικά όταν κάνετε διατροφικές αλλαγές και να κάνετε τακτικά εξετάσεις αίματος του σκύλου σας. Όσο πιο γρήγορα γίνει η διάγνωση ενδεχόμενης φλεγμονώδους νόσου του εντέρου σκύλου (χρόνια κολίτιδα σκύλου) τόσο γρηγορότερα και με περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας θα την αντιμετωπίσετε.  

Πηγές:

http://www.dogster.com

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
    0
    Καλάθι αγορών
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα