BARF ΤΡΟΦΕΣ! ΣΠΙΤΙΚΕΣ Η ΕΤΟΙΜΕΣ?

BARF ΤΡΟΦΕΣ! ΣΠΙΤΙΚΕΣ Η ΕΤΟΙΜΕΣ?

Αν έχετε εξετάσει την φυσική τροφή για σκύλους, έχετε ακούσει για όλα τα οφέλη της ωμής BARF διατροφής. Οι υποστηρικτές της ωμής BARF διατροφής σκύλων συμφωνούν παντού ότι η ωμή διατροφή με βάση το κρέας είναι πολύ πιο επωφελής για τους σκύλους από ότι οι κροκέτες για πολλούς λόγους. Ακόμα όμως και όταν έχετε ενταχθεί υπέρ της ωμής διατροφής, υπάρχει μια εναπομένουσα δημόσια συζήτηση για να εξετάσετε…

Είναι καλύτερα να φτιάξετε τη δική σας σπιτική ωμή BARF τροφή για τον σκύλο σας ή να αγοράσετε έτοιμη BARF τροφή από ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων ή μέσω ίντερνετ?

BARF = Βιολογικά κατάλληλες ωμές τροφές σκύλου

Σπιτικές ωμές BARF τροφές για σκύλους (σπιτική ωμοφαγία σκύλων)

Κάνοντας τη δική σας ωμή τροφή για σκύλους έχετε το πλεονέκτημα ότι θα σας δώσει πλήρη έλεγχο σε ότι τρώει το σκυλί σας. Αυτό κάνει την σπιτική ωμοφαγία μια εξαιρετική επιλογή ειδικά για σκυλιά με ευαισθησίες σε τροφές, αλλεργίες ή θέματα υγείας. Είναι επίσης πιο αποδοτικό να φτιάξετε το δικό σας από το να αγοράσετε προ-παρασκευασμένο ωμό φαγητό από ένα κατάστημα.

Οι ωμές BARF τροφές είναι κάτι περισσότερο από πολτοποιημένο κρέας

Η δημιουργία των δικών σας ωμών BARF τροφών για σκύλους περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από το να προσφέρετε απλά στήθος κοτόπουλου ή βοείου κρέατος σε κάθε γεύμα. Το μυϊκό κρέας από μόνο του δεν περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σκυλί σας για διαρκή υγεία. Ένα ιδιαίτερο γεύμα μπριζόλας ή στήθους κοτόπουλου μια φορά σε μια στιγμή είναι ωραία (το σκυλί σας θα συμφωνήσει!), Αλλά για τακτική σίτιση θα πρέπει να ενσωματώσετε τα οστά, το κρέας των οργάνων, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα βότανα, συγκεκριμένα μπαχαρικά (πιπέρι, κουρκουμάς) συν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα (Ω-3 και Ω-6) σε ισορροπία για την αποτροπή διατροφικών ανεπαρκειών του σκύλου σας.

Συνταγή για μια επιτυχημένη ωμή διατροφή σκύλων

Είναι καλή ιδέα να ακολουθήσετε μια φόρμουλα … τουλάχιστον μέχρι μάθετε και εξοικειωθείτε … για να βεβαιωθείτε ότι δεν παραβλέπετε τίποτα.

Η Ομοιοπαθητική Julie Anne Lee συνιστά την ακόλουθη φόρμουλα για να κρατάτε απλά τα σπιτικά γεύματα του σκύλου σας:

 • 50% μυϊκό κρέας
 • 10% κρέας οργάνων
 • 15% ωμά οστά με κρέας
 • 20% λαχανικά
 • 5% φρούτα

Ένα απαραίτητο λιπαρό οξύ – συνιστά το φυτοπλαγκτόν που προέρχεται από τον Ατλαντικό (μια καλύτερη επιλογή από το ιχθυέλαιο, το οποίο είναι πολύ ασταθές και οξειδώνεται γρήγορα) και οι εναλλαγές μεταξύ του ελαίου καρύδας και της κάνναβης.

Τα ωμά οστά ενασχόλησης 2 έως 3 φορές την εβδομάδα – Αυτά είναι τα μέρη “διασκέδασης”. Τα πόδια, οι λαιμοί, οι μηροί ή οι αρθρώσεις είναι καλές επιλογές.

Δεν χρειάζεται να τροφοδοτείτε μια τέλεια ισορροπημένη διατροφή σε κάθε γεύμα … η ισορροπία με την πάροδο του χρόνου (κατά μέσο όρο μέσα σε 1 μήνα) είναι σημαντική.

Ποικιλία και Ποιότητα ωμών BARF τροφών για σκύλους

Είναι σημαντικό να αλλάξετε τον τύπο κρέατος που χρησιμοποιείτε για να δώσετε στο σκυλί σας το ευρύτερο φάσμα θρεπτικών συστατικών και οφέλη για την υγεία. Επιλέξτε υψηλής ποιότητας συστατικά, ηθικά προερχόμενα, οργανικά, χωρίς γενετικά τροποποιημένα, όποτε είναι δυνατόν.

Σπιτικές ωμές BARF τροφές για σκύλους με θέματα υγείας

Εάν το σκυλί σας έχει προβλήματα υγείας, μπορείτε εύκολα να προσαρμόσετε αυτόν τον τύπο ώστε να ταιριάζει στις ανάγκες του σκύλου σας. Για παράδειγμα, προσθέστε αποξηραμένα φύκια (kelp) για να υποστηρίξετε τον μεταβολισμό των κυττάρων και τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Ο ζωμός των οστών θα βοηθήσει να θεραπεύσει ένα κατεστραμμένο έντερο και να υποστηρίξει τις αρθρώσεις και τον συνδετικό ιστό. Αυτός ο τύπος μπορεί να προσαρμοστεί για να καλύψει τις ανάγκες των ηλικιωμένων σκύλων που μπορεί να χρειάζονται και χαμηλότερο επίπεδο πρωτεϊνών.

Κάνοντας τις δικές σας ωμές BARF τροφές για σκύλους σας δίνει επίσης την επιλογή να προετοιμάσετε τα γεύματα φρέσκα καθώς προχωράτε, ή μπορείτε να κάνετε μεγάλες παρτίδες και να τις παγώσετε για μελλοντική χρήση. Είτε έτσι είτε αλλιώς δίνει σε εσάς και το σκυλί σας την ικανοποίηση ενός υγιεινού σπιτικού γεύματος.

Πλεονεκτήματα σπιτικών BARF τροφών σκύλων (σπιτικές ωμές τροφές)

 • Απόλυτος έλεγχος ποιότητας συστατικών
 • Απόλυτος έλεγχος συστατικών που περιέχονται
 • Παρέμβαση στις συνταγές για περιπτώσεις ευαισθησιών, αλλεργιών και ασθενειών
 • Φρεσκότερα γεύματα (εφόσον χρησιμοποιείτε φρέσκα συστατικά)
 • Συχνά οικονομικότερη από τις ποιοτικές έτοιμες ωμές BARF τροφές

Μειονεκτήματα σπιτικών BARF τροφών σκύλων (σπιτικές ωμές τροφές)

 • Χρειάζεται χρόνος για προετοιμασία (πολτοποίηση, ανάμειξη, συσκευασία, αποθήκευση)
 • Χρειάζεται τα κρέατα που έχετε προμηθευτεί να καταψυχθούν για 2-4 εβδομάδες (για αδρανοποίηση παρασίτων, βακτηρίων)
 • Όχι καλή επιλογή αν δεν μπορείτε να χειριστείτε ωμά κρέατα και όργανα
 • Χρειάζεται έρευνα εύρεσης προμηθευτών για τα συστατικά
 • Προβληματισμός αν η διατροφή είναι ισορροπημένη

Έτοιμες ωμές BARF τροφές για σκύλους

Εάν ανησυχείτε για μια ισορροπημένη διατροφή για τον σκύλο σας ή δεν σας αρέσει η ιδέα να χειρίζεστε ωμό κρέας και όργανα σε τακτική βάση … ή εάν η σπιτική διαδικασία φαίνεται πολύ χρονοβόρα, οι ποιοτικές προκατασκευασμένες ωμές BARF τροφές από το κατάστημα κατοικιδίων μπορεί να είναι μια καλή επιλογή. Αυτά έχουν τη σωστή αναλογία κρέατος, οργάνων, οστών και προϊόντων που έχουν ήδη αναμειχθεί και διαμορφωθεί σε εύχρηστες συσκευασίες. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε για να προετοιμάσετε αυτά τα γεύματα είναι η απόψυξη και το σερβίρισμα! Προσέξτε όμως χρειάζεται να επιλέγετε ποικιλία γευμάτων BARF με εναλλαγές πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών συστατικών. Το συστηματικό τάισμα με φθηνές BARF τροφές με λίγα συστατικά και με βάση το κοτόπουλο δεν εξασφαλίζουν στον σκύλο σας μία πλήρη και ισορροπημένη διατροφή για αυτόν και αργά ή γρήγορα θα εμφανιστούν τα συμπτώματα σοβαρών διατροφικών ελλείψεων και ανισορροπιών.

BARF τροφές για σκύλους με δυσανεξίες, αλλεργίες

Θα πρέπει βεβαιωθείτε εάν το σκυλί σας έχει ευαισθησίες σε τροφές, αλλά οι περισσότερες εταιρείες παρασκευής ποιοτικών ωμών BARF γευμάτων μπορούν να σας πουν τι υπάρχει στην κάθε συσκευασία. Ένας γρήγορος έλεγχος της λίστας συστατικών θα σας ενημερώσει αν το σκυλί σας μπορεί να το φάει ή όχι. Με τις σύντομες λίστες συστατικών τους και μια ευρεία ποικιλία πρωτεϊνών (ακόμα και πρωτότυπες πρωτεΐνες όπως κουνέλι, κυνήγι και φασιανός), οι έτοιμες ωμές BARF τροφές στην αγορά μπορούν να υποστηρίξουν τους περισσότερους περιορισμούς διατροφής.

Αποφύγετε τα συνθετικά συστατικά στις τροφές του σκύλου σας

Ενώ διαβάζετε τα συστατικά, ελέγξτε εάν οι τροφές περιέχουν συνθετικές βιταμίνες και μέταλλα. Αυτά θα είναι προς το κάτω μισό της λίστας συστατικών και θα περιέχουν λέξεις όπως πρωτεϊνικό, θειικό και υδροχλωρικό. Οι συνθετικές βιταμίνες είναι ανεπιθύμητες επειδή είναι χημικώς βασισμένες και δεν απορροφώνται και χρησιμοποιούνται στο σώμα τόσο αποτελεσματικά όσο οι φυσικές βιταμίνες σε φυτικά συστατικά.

Η άλλη ανησυχία είναι ότι οι περισσότερες συνθετικές βιταμίνες προέρχονται από την Κίνα, όπου οι κανονισμοί για τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα είναι χαλαροί στην καλύτερη περίπτωση. Ακόμη και αν η συσκευασία αναφέρει ότι προέρχεται και κατασκευάζεται στην χώρα σας, οι εταιρείες τροφίμων δεν χρειάζεται να αποκαλύπτουν από πού προέρχονται οι βιταμίνες τους. Εάν αναφέρονται συνθετικές βιταμίνες, είναι ασφαλές στοίχημα ότι προέρχονται από την Κίνα.

Επιλέξτε μία ωμή BARF τροφή που αποτελείται από ολόκληρα συστατικά τροφίμων, χωρίς πρόσθετα συνθετικά συμπληρώματα.

Παστερίωση υψηλής πίεσης (HPP) στις τροφές σκύλου

Ένα άλλο αμφιλεγόμενο ζήτημα των έτοιμων ωμών τροφών που αγοράζονται από τα καταστήματα είναι ότι πολλές εταιρείες παστεριώνουν σε υψηλές πιέσεις (High Pressure Pasteurization) τα προϊόντα τους για να εξοντώσουν τα βακτήρια από τα ωμά συστατικά. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν μια καλή ιδέα, αλλά η HPP έχει κάποια μειονεκτήματα. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας HPP, τα τρόφιμα εκτίθενται σε μαζικά υψηλή πίεση, η οποία “μαγειρεύει” το φαγητό. Ο εμπειρογνώμονας HPP George Flick στο Πανεπιστήμιο Virginia Tech δηλώνει:

Βασικά, η επίδραση της υψηλής πίεσης σε μικροοργανισμούς και πρωτεΐνες / ένζυμα παρατηρήθηκε ότι είναι παρόμοια με εκείνη της θερμικής επεξεργασίας.

Ωστόσο, εξακολουθεί να έχει το καρτελάκι της ωμής BARF τροφής!

Και επειδή η διαδικασία της HPP αντιμετωπίζει τρόφιμα ήδη στη συσκευασία της, υπάρχει ο κίνδυνος τοξικών χημικών ουσιών όπως οι φθαλικές ενώσεις (ενδοκρινικοί διαταράκτες που συνδέονται με τα προβλήματα θυρεοειδούς και παχυσαρκίας) να μεταναστεύουν στο φαγητό.

Αν το σκυλί σας έχει ταραγμένο ανοσοποιητικό σύστημα … μπορείτε να βρείτε ότι ο κτηνίατρός σας προτιμά τα τρόφιμα υψηλής πίεσης παστερίωσης (HPP) για τα ζώα αυτά. Είναι ασφαλέστερο όμως να μαγειρεύετε ελαφρά το φαγητό του σκύλου σας αντί να αγοράζετε τρόφιμα HPP. Θα χάσετε κάποια θρεπτικά συστατικά μέσω του μαγειρέματος αλλά θα αποφύγετε τους άγνωστους κινδύνους της HPP και των ωμών γευμάτων (ενδεχόμενα βακτήρια, παράσιτα), αυξημένα σε χαμηλότερης ποιότητας γεύματα, που ένας οργανισμός με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα δεν μπορεί να διαχειριστεί και μπορεί μάλιστα και να κινδυνέψει.

Η μη παστεριωμένη ποιοτική ωμή τροφή για σκύλους είναι τόσο επικίνδυνη όσο να ετοιμάζετε το δικό σας κρέας για δείπνο. Οι καλές πρακτικές υγιεινής μπορούν να κάνουν όλη τη διαφορά και τα οφέλη που προσφέρει το σκυλί σας από πραγματικά ωμές τροφές είναι σημαντικά, αρκεί να προέρχονται από πιστοποιημένες εταιρείες παραγωγής που τηρούν όλα τα μέτρα πιστοποίησης και ασφαλείας και τα γεύματα να είναι πλήρη, ισορροπημένα και απαλλαγμένα από βακτήρια και παράσιτα.

Τι γίνεται με το κόστος των έτοιμων ωμών BARF τροφών?

Ίσως το μεγαλύτερο ζήτημα που αποτρέπει τους ανθρώπους από την αγορά έτοιμων ποιοτικών και ισορροπημένων έτοιμων ωμών BARF τροφών που αγοράζονται από το κατάστημα είναι η τιμή. Δεδομένου ότι οι εταιρείες τροφίμων κάνουν όλη τη δουλειά της προμήθειας, πολτοποίησης, ανάμειξης, διαμόρφωσης και συσκευασίας των τροφίμων και μεσολαβούν και καταστήματα λιανικής που χρειάζονται και το αντίστοιχο κέρδος, θα είναι ενδεχομένως πιο ακριβό από ότι εάν το κάνετε μόνοι σας, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι επιλέγετε ποικιλία γευμάτων και πρωτεϊνών και όχι μόνο απλές τροφές BARF με λίγα συστατικά και βάση το κοτόπουλο (ανεπαρκής διατροφή).

Πολλοί θα υποστηρίξουν ότι το κόστος αξίζει, αλλά είναι κατανοητό ότι η τιμή μπορεί να κάνει τις έτοιμες ωμές BARF τροφές ακατάλληλες για μερικούς, ειδικά για όσους έχουν μεγαλόσωμους σκύλους.

Θέματα μεταφοράς έτοιμων ωμών BARF τροφών σκύλου

Ένα άλλο ατυχές ζήτημα με τις έτοιμες ωμές BARF τροφές είναι ο ποιοτικός έλεγχος. Ακόμη και αν ο κατασκευαστής είναι αυστηρός στην καθαριότητα των εγκαταστάσεών του και σε παρτίδες, μόλις εγκαταλείψει την εγκατάσταση τους, δεν υπάρχει τρόπος να διασφαλιστεί ότι το προϊόν δεν θα ξεπαγώσει και ξαναπαγώσει στο δρόμο προς το κέντρο διανομής και από το κέντρο διανομής στο κατάστημα ή το σπίτι σας εάν παραγγείλετε online).

Η απόψυξη και η εκ νέου κατάψυξη δεν καθιστούν απαραιτήτως το προϊόν BARF άχρηστο ή επικίνδυνο, αλλά αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης βακτηριδίων ή καταλήγει σε αλλοιωμένο προϊόν. Αν βρείτε μια συσκευασία που είναι γεμάτη με αέρα ή “πρησμένη”, επιλέξτε μια διαφορετική συσκευασία BARF. Το πρήξιμο είναι ένας δείκτης ότι το προϊόν κατά πάσα πιθανότητα αποψύχθηκε σε ένα σημείο και στη συνέχεια ξαναπάγωσε.

Πλεονεκτήματα έτοιμων ωμών BARF τροφών

 • Η μόνη ενασχόληση είναι η διατήρηση στην κατάψυξη και το ξεπάγωμα
 • Ποικιλία συνταγών και πρωτεϊνών
 • Ισορροπημένα γεύματα από πιστοποιημένες εταιρείες
 • Τροφές με μέρη και όργανα ζώων χωρίς όμως να χρειαστεί να τα χειριστείτε (είναι ήδη πολτοποιημένα)
 • Επιλογές παστερίωσης για σκύλους με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα (όπου χρησιμοποιείται)

Μειονεκτήματα έτοιμων ωμών BARF τροφών

 • Ενδεχόμενη ύπαρξη συνθετικών βιταμινών και ιχνοστοιχείων χαμηλής ποιότητας (μελετήστε καλά τις συσκευασίες)
 • Ενδεχόμενη ύπαρξη βακτηρίων και παρασίτων αν δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας και πιστοποίησης (προτιμήστε καταξιωμένες και πιστοποιημένες εταιρείες, αποφύγετε τροφές BARF που προκαλούν προβλήματα στον σκύλο σας)
 • Η παστερίωση υψηλής πίεσης σημαίνει ότι το γεύμα δεν είναι ωμό
 • Δεν έχετε επίγνωση των συστατικών που χρησιμοποιούνται (ποιότητα, είδος και αναλογίες)
 • Ανά περιπτώσεις ακριβότερες από τις σπιτικές ωμές τροφές σκύλου
 • Κίνδυνος αλλοίωσης των τροφών κατά την μεταφορά (αν δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας, πιστοποίησης)
 • Ενδεχόμενα μη ισορροπημένες και ανεπαρκείς τροφές BARF, κυρίως στα φθηνότερα γεύματα BARF όπου παρατηρούνται αυξημένα κόκαλα, λιπαρά, λαχανικά, όργανα, υποπροϊόντα κρέατος, αυξημένα ωμέγα-6 λιπαρά (κοτόπουλο) ακόμα και από πιστοποιημένες εταιρείες.
 • Αυξημένη χρήση υποπροϊόντων/περισσευμάτων από την ανθρώπινη κατανάλωση σε πολλά προϊόντα (ανάγκη για περισσότερο κέρδος)

Άρα, ποιες τροφές να διαλέξω για τον σκύλου μου? Σπιτικές ωμές BARF τροφές (σπιτική ωμοφαγία) ή έτοιμες ωμές BARF τροφές?

Τα καλά νέα είναι ότι οποιαδήποτε από τις 2 επιλογές είναι σίγουρα πιο επωφελής για το σκυλί σας από τη σίτιση με επεξεργασμένες ξηρές τροφές (ειδικά φθηνές και χαμηλής ποιότητας).

Λαμβάνοντάς τα όλα υπόψιν, δεν φαίνεται να υπάρχει ένας σαφής νικητής στη συζήτηση σπιτικές ωμές BARF τροφές σκύλου ή έτοιμες ωμές BARF τροφές που αγοράζονται από το κατάστημα. Και οι δύο επιλογές έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους, οπότε η εμπειρία σας, ο οργανισμός τους σκύλου σας, ο τρόπος ζωής σας και το επίπεδο άνεσης θα είναι πιθανώς ο πιο αποφασιστικός παράγοντας.

Αν πραγματικά δεν μπορείτε να αποφασίσετε, μπορείτε να τροφοδοτείτε μία έτοιμη και ποιοτική BARF τροφή που αγοράσατε κατά το ήμισυ της εβδομάδας για να εξοικονομήσετε χρόνο και να βεβαιωθείτε ότι το σκυλί σας παίρνει όλα τα θρεπτικά συστατικά του. Την υπόλοιπη εβδομάδα τροφοδοτείστε με σπιτικές και ποιοτικές ωμές BARF τροφές για να καλύψετε το κόστος και να βελτιώσετε σημαντικά την ποιότητα. Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να υποστηρίξετε την εξ’ ολοκλήρου διατροφή του σκύλου σας με ωμές BARF τροφές (σπιτικές ή έτοιμες), το σκυλί σας θα επωφεληθεί ακόμα και από μερικά ωμά γεύματα την εβδομάδα.

Προτείνουμε να ξεκινήσετε από ποιοτικές και ισορροπημένες έτοιμες ωμές BARF τροφές από πιστοποιημένες και συνεπείς εταιρείες, να αποφεύγετε τα πολύ φθηνά γεύματα καθώς αυτά θα είναι ενδεχομένως μη ισορροπημένα, με χαμηλότερης ποιότητας συστατικά και ύπαρξη περισσότερων υποπροϊόντων και να προσφέρετε στον σκύλο σας σταδιακά ποικιλία, προσαρμοσμένη πάντα στις ανάγκες και ευαισθησίες του (δεν κάνουν όλες οι τροφές για όλους τους σκύλους, αν δεν ανταποκρίνεται καλά σε μια BARF τροφή, αποφύγετέ την). Εφόσον έχετε ξεκινήσει να μαθαίνετε σχετικά με την ωμοφαγία σκύλου, συμβουλευτείτε εξειδικευμένους γνώστες (διατροφολόγους, άλλους επαγγελματίες στον χώρο), συλλέξτε πληροφορίες από το διαδίκτυο, συζητήστε το με άλλους και σταδιακά εμπλουτίστε την διατροφή του σκύλου σας και με σπιτικές ωμές BARF τροφές ή/και φυσικές λιχουδιές, πάντα σύμφωνα με τις ανάγκες και ευαισθησίες του σκύλου σας και χωρίς να βιάζεστε.

Ο μόνος τρόπος για να ταΐζουμε εντελώς λάθος με ωμές και αληθινές BARF τροφές τους σκύλους μας, είναι να μην τις δίνουμε καθόλου και όταν τις παρέχουμε να είναι κακής ποιότητας και μη ισορροπημένες!

Πηγή: http://dogsnaturallymagazine.com

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post

Comments (0)


0
  0
  Καλάθι αγορών
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα