ΕΜΒΟΛΙΑ ΣΚΥΛΟΥ! ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΑΣΦΑΛΗ ΕΙΝΑΙ?

ΕΜΒΟΛΙΑ ΣΚΥΛΟΥ! ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΑΣΦΑΛΗ ΕΙΝΑΙ?

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι υπάρχει σε αυτό το «αβλαβές» μικροσκοπικό μπουκάλι που ο κτηνίατρος σας εγχέει στο σκύλο σας;

Ή γιατί τόσοι πολλοί λαοί και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κάνουν ένα τόσο μεγάλο θέμα για τον μην εμβολιασμό ζώων ή παιδιών;

Ή γιατί ποτέ δεν ακούτε για μια δίκη εναντίον μιας φαρμακευτικής εταιρείας για τραυματισμό σε παιδί ή ζώο;

Δεν έχουμε τον χώρο εδώ για να εμβαθύνουμε σε όλες τις απαντήσεις, αλλά αρκεί να πούμε ότι πρέπει να θέτετε αυτά τα ερωτήματα και πολλά άλλα.

Και ίσως το πρώτο ερώτημα που πρέπει να θέσετε είναι …

Τι είναι το εμβόλιο του σκύλου μου;

Εάν θέλετε τη συμπυκνωμένη έκδοση αυτού του άρθρου επειδή δεν έχετε χρόνο ή το στομάχι για να ακούσετε όλα τα βρώμικα στοιχεία, μια σύντομη λίστα είναι παρακάτω.

Αλλά θυμηθείτε, ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο αναλύοντας τι νέο κινητό τηλέφωνο να αγοράσετε από ό, τι να ερευνούμε τι υπάρχει στο εμβόλιο του σκύλου μας.

Σας παροτρύνω να κάνετε την βαθιά βουτιά αλλά – δίκαιη προειδοποίηση – δεν είναι μια ανακουφιστική ιστορία …

Το Τοξικό Κοκτέιλ

Όλα τα εμβόλια βασικά γίνονται με τον ίδιο τρόπο.

Οι μεταβολές στα συστατικά είναι ελάχιστες από εταιρεία σε εταιρεία και από είδη σε είδη (ανθρώπους, σκύλους, άλογα κ.λπ.) – εκτός από τα ίδια τα σωματίδια του ιού.

Υπήρξε μια εποχή που τα συστατικά ήταν διαθέσιμα σε ένα μάλλον μεγάλο ένθετο συστατικό διπλωμένο πολύ μικρό. Η διαφάνεια δεν φάνηκε να είναι θέμα πριν, αλλά τώρα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρεθεί τι ακριβώς υπάρχει στα εμβόλια.

Η προστασία από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τις ιδιόκτητες φόρμουλες της βιομηχανίας δεν μου παρέχει ως κτηνίατρο με επαρκή στοιχεία για να συστήσω ειδικούς τύπους εμβολίων ή χρονοδιαγράμματα για μεμονωμένα ζώα. Είναι συνήθως ένα μέγεθος-ταιριάζει-όλα.

Και ειλικρινά, για το σκυλί σας αυτό σημαίνει, αγοραστή πρόσεξε!

Παρόλο που δεν γνωρίζουμε όλα τα συστατικά του κάθε εμβολίου, γνωρίζουμε τα είδη των συστατικών που είναι κοινά στα περισσότερα εμβόλια:

 • Συμπληρώματα: άλατα αλουμινίου, σκουαλένιο με βάση τα έλαια, λιποπολυσακχαρίτες με βάση βακτήρια, σάκχαρα.
 • Συντηρητικά: υδράργυρος (θιμεροσάλη), αντιβιοτικά (γενταμικίνη, αμφοτερικίνη Β, νεομυκίνη, πολυμυξίνη-Β), φαινοξυαιθανόλη.
 • Παράγοντες εξασθένησης: φορμαλδεΰδη.
 • Μέσο ανάπτυξης: ξένοι ζωικοί ιστοί: έμβρυο κοτόπουλου, ορός βοοειδών, ανθρώπινος εμβρυϊκός πνευμονικός ιστός, ιστός νεφρού πιθήκου, χοίρειος ιστός, αυγά, πρωτεΐνες εντόμων.
 • Μυκητοκτόνα και αντιμικροβιακά: φαινόλη, φορμαλδεΰδη.
 • Παράγοντες αποθήκευσης: γλυκερόλη, σορβιτόλη, σακχαρόζη, άλατα, βόρακας.
 • Σταθεροποιητές: φορμαλδεΰδη.
 • Επιφανειοδραστικό, ενισχυτής διαπερατότητας: πολυσορβικό 80 (Tween® 80).
 • Σωματίδια ιού: μεμονωμένα εμβόλια (τροποποιημένα ζωντανά ή νεκρά), ιοί μόλυνσης (ροταϊός) από τους ζωικούς ιστούς που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη εμβολίων.
 • Μολυσματικά: γλυφοσάτη από ζώα που έχουν τραφεί με GMO και χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για μέσο ανάπτυξης εμβολίου (αυγά, βόειο και χοίρειο ιστό), ιούς εντόμων (σκουλήκι στρατού), ροταϊούς.

Αυτά τα χαρακτηριστικά συστατικά θα πρέπει κανονικά να σας κάνουν να τρέμετε και να διστάσετε να εμβολιάσετε μέχρι να συγκεντρώσετε περισσότερες πληροφορίες.

Σας προτείνω να διαβάσετε περισσότερα για να καταλάβετε τι μπορεί να σημαίνει η ένεση αυτών στο σκυλί σας για τη μακροζωία και τη ζωτικότητά τους και τελικά για την υγεία όλων των ζώων. Για να μην αναφέρουμε την ατελείωτη ταλαιπωρία και το άγχος σας καθώς βιώνετε ένα ζώο που μαστίζεται από χρόνιες ασθένειες για καιρό και μερικές φορές για ολόκληρη τη ζωή του.

Οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα πίστευαν ότι μπορεί να υπάρξει κάποια πιθανότητα τραυματισμού που θα μπορούσε να συμβεί σπάνια, αν ποτέ, σε ένα μοβ πλανήτη, πολύ μακριά … αλλά κυρίως τα εμβόλια είναι καλά και ο καθένας τα χρειάζεται!

Θέλουν να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει άσχημο, μόνο καλό.

Παρακαλώ να διαφέρω, όπως και πολλές χιλιάδες γιατροί και πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης που μελετούν το άσχημο, και μοιράζομαι κάποιες από αυτές τις πληροφορίες μαζί σας εδώ.

Το 1ο άσχημο-Τα συμπληρώματα

Αυτά είναι χημικά που προστίθενται στα εμβόλια για την ενίσχυση και την επιμήκυνση της ανοσοαπόκρισης, ειδικά στην τοπική περιοχή της ένεσης. Είναι ως επί το πλείστον άλατα αλουμινίου που ανακαλύφθηκαν πριν από πολλά χρόνια ως παράγοντες πήξης. Ναι, για τουρσιά! Ελπίζω ότι δεν έφαγα ποτέ κανένα από αυτά τα τουρσιά. Δεν υπάρχει βιοσύστημα που να χρησιμοποιεί το αλουμίνιο βαρέων μετάλλων – κανένα. Μόλις το αλουμίνιο είναι στο σώμα, είναι δύσκολο να αφαιρεθεί. Είναι ανησυχητικό το πώς αυτή η μέθοδος αποσκλήρυνσης των αγγουριών έγινε συστατικό για την υπερκατανάλωση εμβολίων. Βασικά, τα ανοσοενισχυτικά αλουμινίου ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα με μη επιλεκτικό, μη συγκεκριμένο τρόπο, καθιστώντας την «ανοσία» να διαρκεί περισσότερο.

Θεωρούμε ότι αυτές οι αντιδράσεις είναι καλοήθεις και συλλογικά ονομάζονται «αλλεργίες», αλλά όσοι ζουν με ένα σκυλί με αλλεργίες γνωρίζουν ότι είναι μακριά από καλοήθεις. Αφού το αλουμίνιο προκαλεί βλάβη σε τοπικό επίπεδο, πηγαίνει στον εγκέφαλο, τον σπλήνα, τους μυς, τα οστά, το ήπαρ και την καρδιά, όπου δρα όχι μόνο για να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα (παρουσιάζοντας κατ ‘επανάληψη τα σωματίδια αντιγόνου του ιού) προωθώντας το ανοσοποιητικό σύστημα να παραμείνει “ενεργοποιημένο”. Με άλλα λόγια, ενεργεί ως ανοσοενισχυτικό και αντιγόνο. Αυτά τα τοξικά είναι τόσο ευρέως μελετημένα σήμερα ότι υπάρχει στην πραγματικότητα ένα σύνδρομο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει αυτό το σύμπλεγμα των ασθενειών που δημιουργούνται από επικουρικά. Ονομάζεται ΑΦΣ (αυτοάνοσο φλεγμονώδες σύνδρομο που προκαλείται από βοηθητικά φάρμακα).

Λίγοι κτηνίατροι ή γιατροί έχουν επίγνωση αυτού του συνδρόμου, οπότε είναι απίθανο να το ξέρετε. Αυτό το σύνδρομο έχει δείξει ότι η χρόνια διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος διεγείρει τη χρόνια φλεγμονή που οδηγεί σε χρόνια αυτοάνοση ασθένεια σε όλο το σώμα. Αυτό είναι πολύ χρόνιο, έτσι δεν είναι; Η αυτοάνοση ασθένεια είναι τόσο επιδημική στα σκυλιά όσο και ο καρκίνος. Μόλις φουσκωθούν αυτοί οι ιστοί, δεν είναι εύκολο να τους κρυώσει. Άλλα πρόσθετα όπως σκουαλένιο, σάκχαρα και λιποπολυσακχαρίτες δεν είναι φυσικά πρόσθετα, αλλά προστίθενται με άλλα συστατικά, καθίστανται πολύ ερεθιστικά για το ανοσοποιητικό σύστημα. Κάνουν την ανταπόκριση της παραγωγής αντισωμάτων στα εμβόλια πιο επιθετική και μεγαλύτερης διάρκειας.

Αν το σκυλί σας επιβιώσει από τις βλαβερές συνέπειες των βαρέων μετάλλων, των ελαίων, των σακχάρων και των λιπαρών σακχάρων που παράγονται από τα βακτηρίδια, υπάρχουν περισσότερα εμπόδια στο άλμα.

Το 2ο άσχημο – Τα συντηρητικά

Τα εμβόλια είναι στην πραγματικότητα αρκετά ασταθή σε θερμοκρασία δωματίου. Η ψύξη και η σταθεροποίηση με τις χημικές ουσίες είναι ζωτικής σημασίας για να μην παραμείνουν τα πάντα. Χρειάζονται όμως και χημικά συντηρητικά. Ο πιο συνηθισμένος παράγοντας είναι ο αιθυλικός υδράργυρος, επίσης γνωστός ως thimerosal ή merthiolate (ναι, τι χρησιμοποίησε η μητέρα σας για τις μικρές γρατζουνιές σας). Η ευρεία χρήση του υδραργύρου στα εμβόλια είναι πιθανότατα επειδή είναι φθηνή.

Ο υδράργυρος είναι πολύ τοξικός για το κεντρικό νευρικό σύστημα. Μπορεί να διαταράξει την φυσιολογική σηματοδότηση των νεύρων και να μειώσει τις λειτουργίες του κινητήρα (να σκεφτεί εκφυλιστική μυελοπάθεια ή αδυναμία των νωτιαίων νεύρων) και να μειώσει τη λειτουργία της μνήμης καταστρέφοντας τα εγκεφαλικά κύτταρα (σκέφτονται τα προβλήματα της συνειδητοποίησης και της νόσου του Αλτσχάιμερ). Για πολλούς με ανεπαρκή ικανότητα αποτοξίνωσης για την απομάκρυνση αυτού του βαρέως μετάλλου προκαλεί περαιτέρω ανοσοκατασταλγία (σκέφτεστε το χάος!).

Άλλα συντηρητικά συμπεριλαμβάνονται στα εμβόλια για την πρόληψη της ανάπτυξης ξένων βακτηρίων και μυκήτων. Αυτά περιλαμβάνουν κοινά αντιβιοτικά και μυκητοκτόνα όπως γενταμυκίνη, αμφοτερικίνη Β, νεομυκίνη και πολυμυξίνη-Β. Πρέπει να αναρωτηθώ αν η χρησιμοποίησή τους θα μπορούσε να είναι έγκαιρη για την επιδημία ανθεκτικών σε αντισώματα βακτηριδίων. Και αν αυτό δεν ήταν αρκετό, προσθέστε μια παύλα φαινοξυαιθανόλης, η οποία είναι φτιαγμένη από φαινόλη, γνωστό καρκινογόνο, το οποίο παρασκευάζεται από βενζόλιο, άλλο γνωστό καρκινογόνο.

Αυτό το αντιμικροβιακό είναι η ίδια φαινόλη που απαντάται φυσικά στην πίσσα λιθανθράκων, ένα πολύ τοξικό οξύ (γνωστό και ως καρβολικό οξύ) που είναι καυστικό για το δέρμα, τα μάτια, το αναπνευστικό σύστημα … βασικά όλους τους ιστούς. Η φαινοξυαιθανόλη είναι γνωστό ότι προκαλεί προβλήματα αναπαραγωγής. Το χημικό ενδιάμεσο προϊόν χρησιμοποιείται στην παραγωγή πλαστικών (BPA), νάιλον, απορρυπαντικών, ζιζανιοκτόνων και φαρμακευτικών προϊόντων. Και αν αυτό δεν ήταν αρκετό, χρησιμοποιήθηκε για να σκοτώσει ανθρώπους από το Τρίτο Ράιχ.

Αν αυτό δεν στέλνει ρίγη στη σπονδυλική σας στήλη, συνεχίστε να διαβάζετε…

Το 3ο άσχημο – Οι παράγοντες εξασθένησης

Η εξασθένηση είναι η διαδικασία αλλαγής των σωματιδίων του ιού (που ονομάζονται αντιγόνα), καθιστώντας τα λιγότερο μολυσματικά … επομένως λιγότερο ικανά να προκαλέσουν ασθένεια. Ο ιός περνά μέσα από ορισμένους ιστούς και μεταβάλλεται ώστε να είναι αβλαβής (θεωρητικά) ή λιγότερο επιθετικός (ελπίζουμε). Αυτά τα εμβόλια ονομάζονται τροποποιημένα ζωντανά και συνθέτουν πολλά από τα βασικά εμβόλια, συμπεριλαμβανομένου αυτού κατά του παρβοϊού και της τραχειοβρογχίτιδας. Οι ιοί θεωρούνται ζωντανές, αλλά αποδυναμωμένες … και επομένως λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν την πλήρη εμφάνιση κλινικής νόσου. Αυτά τα τροποποιημένα ζωντανά εμβόλια έχουν αρκετό από το παρόν αντιγόνο που το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί μια ισχυρότερη, πιο μακρόχρονη επίδραση από μόνη της, μειώνοντας την ανάγκη να προστεθούν τα επικουρικά που συζητήσαμε προηγουμένως.

Αδρανοποιημένα εμβόλια, που ονομάζονται επίσης νεκρά εμβόλια (λύσσα, πολιομυελίτιδα), συνήθως σκοτώνονται με θερμότητα ή φορμαλδεΰδη, γνωστό καρκινογόνο. Τα εμβόλια αυτά θεωρούνται ασθενέστερα και συνεπώς απαιτούν ενισχυτές για την παροχή αποτελεσματικής ανοσολογικής ανταπόκρισης και συνήθως προορίζονται για ασθένειες που μπορούν να περάσουν από ζώα σε ανθρώπους. Τα πρόσθετα προστίθενται σε νεκρά εμβόλια μαζί με περισσότερα αντιγόνα, τα οποία τα καθιστούν μακρύτερα και παράγουν περισσότερη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα αδρανοποιημένα εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν περισσότερες ανεπιθύμητες αντιδράσεις από τα τροποποιημένα ζωντανά εμβόλια

Οι ιοί μολύνουν όλα τα είδη φυτών και ζώων. Η διέλευση των αντιγόνων του ιού μέσω καλλιεργειών ιστών αυτών των φυτών ή ζώων μπορεί να επιτρέψει την ανεπιθύμητη μόλυνση από ιούς, καθιστώντας το κοκτέιλ εμβολίου μολυσμένο. Ένα πρόσθετο συστατικό του κοκτέιλ εμβολίου είναι η φορμαλδεΰδη, ένα γνωστό καρκινογόνο, το οποίο χρησιμοποιείται ως χημικό παράγοντα εξασθένησης.

Το κεφάλι σου γυρίζει; Το δικό μου να δεις…

Το 4ο άσχημο – Τα μέσα ανάπτυξης

Πολλά εμβόλια αναπτύσσονται σε ιστούς που θεωρούνται ξένει στα σώματα των σκύλων μας. Οι κοινώς χρησιμοποιούμενοι ιστοί για την ανάπτυξη ιών για εμβόλια είναι:

 • Έμβρυα κοτόπουλο
 • Ορός εμβρύου βοοειδούς
 • Ανθρώπινο διπλοειδές (αποστειρωμένο έμβρυο) πνεύμονα
 • Νεφρά από μαϊμού
 • Νεφρά σκύλων
 • Ζελατίνη χοίρου

Αυτά τα μέσα ανάπτυξης δεν είχαν σκοπό να προκαλέσουν ανοσολογική αντίδραση, αλλά σίγουρα το κάνουν.

Τα ξένα κύτταρα του ιστού μπαίνουν γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος, εκθέτοντας όλα τα όργανα του σώματος σε αυτές τις μεγάλες πρωτεΐνες που ποτέ δεν θα είχαν αποκτήσει πρόσβαση στο εσωτερικό μας ιερό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αναφυλαξία ή οι χρόνιες αλλεργίες στο χοιρινό ή τα αυγά είναι συνηθισμένες αντιδράσεις μετά από εμβόλια.

Πιθανότατα αρχίζετε να έχετε την ιδέα γιατί τα ονομάζω αυτά Άσχημα!

Το 5ο άσχημο – Οι παράγοντες αποθήκευσης

Οι ρυθμιστικοί παράγοντες όπως τα σάκχαρα γλυκερόλη, σορβιτόλη και σακχαρόζη, καθώς και τα άλατα και ο βόρακας, λειτουργούν όλα για να ρυθμίσουν το μεταβαλλόμενο χημικό κοκτέιλ για να διατηρήσουν ένα ισορροπημένο ρΗ.

Ο βόρακας που αναφέρω είναι το βορικό νάτριο, μια ουσία που προκαλεί πολύ μεγάλη ανησυχία και η οποία έχει εντοπιστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων. Είναι το ίδιο απορρυπαντικό με το οποίο μεγαλώσαμε μέσα στο κουτί με μια ομάδα από 20 μουλάρια… Ο ρόλος του στα εμβόλια είναι ασαφής εκτός από τη διατήρηση της ισορροπίας του pH. Συνδέεται επίσης με αυξημένη εμβρυϊκή θνησιμότητα, χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση και ακόμη και βρεφικές δυσμορφίες. Σε σκύλους και αρουραίους έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα ποσοστά γονιμότητας – δηλαδή, αφού τα ταΐζουν σε αυτά. Σίγουρα όχι ανθρώπινη, η τροφοδοσία του τοξικού βορικού δεν είναι τόσο τοξική όσο η έγχυση του στο σώμα.

Τώρα μπορεί να είστε σε θέση να δείτε πώς αυτά τα σωρευτικά συστατικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλη βλάβη στο σκυλί σας.

Το 6ο άσχημο – Τα επιφανειοδραστικά

Ένας κόσμος χωρίς επιφανειοδραστικές ουσίες θα έκανε το πλύσιμο των ρούχων μας εξαιρετικά δύσκολο. Η χρήση τους σε εμβόλια επιτρέπει στα διάφορα συστατικά να αναμειγνύονται και κυρίως να παραμένουν σε μια ομοιογενή λύση.

Ο κύριος γαλακτωματοποιητής που χρησιμοποιείται είναι το πολυσορβικό 80 (γνωστό και ως Tween® 80), το οποίο μπορεί να βρεθεί σε μερικές σάλτσες σαλάτας χαμηλής ποιότητας, φαρμακευτικά και καλλυντικά. Έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τις βιολογικές ταινίες στο δέρμα και στο έντερο αυξάνοντας την ανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων, όπως το Staphlococcus aureus. Η προσθήκη πολυσορβικού 80 σε εμβόλια αυξάνει τη διαπερατότητα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού (BBB), επιτρέποντας στα βαρέα μέταλλα (αλουμίνιο και υδράργυρο) στα εμβόλια – ή από άλλες περιβαλλοντικές εκθέσεις που κυκλοφορούν στο σώμα – να διασχίζουν το BBB. Επίσης επιτρέπει σε άλλα συστατικά εμβολίων να διασχίζουν ελεύθερα το BBB. Οι δοκιμές σε ζώα (εδώ πηγαίνουμε ξανά!) έχουν δείξει βλαπτικές ιδιότητες  στην αναπαραγωγή, την καρδιακή λειτουργία, τις αλλαγές συμπεριφοράς καθώς και καρκινογένεση.

Και το τοξικό κεράσι στην κορυφή είναι η διάσπαση του Tween® 80 σε σορβιτόλη, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη.

Πού είναι το καλό;

Όταν το βρείτε, παρακαλώ να μου το πείτε!

Δεν μπορώ, για τη ζωή μου, να βρω το καλό. Η μελέτη των εμβολίων και της εμβολιολογίας για 31 χρόνια δεν μου κάνει εμπειρογνώμονα εμβολιασμού, αλλά σίγουρα με κάνει καλά εκπαιδευμένο για το θέμα. Αν δεν είχα άλλες επιλογές, ίσως πίστευα ότι τα εμβόλια ήταν η μόνη μέθοδος προστασίας. Εάν δεν τα είχα σπουδάσει για τόσα χρόνια, ίσως να μην είχα αντιληφθεί τον κίνδυνο και το ρίσκο. Και, ίσως να μην έχω συνδέσει τις κουκίδες ανάμεσα στους εμβολιασμούς και τις παθολογικές καταστάσεις που ακολουθούν.

Όμως, έχω μελετήσει τα εμβόλια και έτσι έχει και το αμερικανικό Κογκρέσο. Οι ισχύοντες νόμοι θεωρούν τα εμβόλια ως “αναπόφευκτα ανασφαλή” και ο SCOTUS (Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ) υποστήριξε αυτόν τον νόμο. Στο μυαλό μου, θα ασκούσα μια παραβίαση του πρώτου όρκου του Ιπποκράτη, να μην κάνω κανένα κακό, με την έγχυση στον σκύλο σας εμβόλιο που περιλαμβάνει τα συστατικά που αναφέρονται παραπάνω.

Όταν είναι απαραίτητο, προστιθέμενα στα θεμέλια της ευεξίας (καθαρά, νωπά τρόφιμα, καθαρό νερό, κανένα τοπικό ή στοματικό παρασιτοκτόνο, άφθνονη άσκηση και κοινωνικοποίηση, θρεπτικά συμπληρώματα και βότανα), τα νοσοειδή της ομοιοπαθητικής (σειριακά αναδευόμενες αραιώσεις μολυσματικών παραγόντων) επιτρέπουν στο ανοσοποιητικό σύστημα να παρέχει επαρκή προστασία χωρίς δηλητηρίαση του σώματος του σκύλου σας.

Αυτή η απλή, αλλά βαθιά προληπτική συσκευασία θα υποστηρίξει την ανάπτυξη ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος για μια πραγματική ανοσολογική προστασία και ευεξία.

Ας ανακεφαλαιώσουμε

Κάθε άνθρωπος πρέπει να καταλήξει σε δικά του συμπεράσματα, να κάνει τις δικές του αποφάσεις και να ζήσει με τις συνέπειες.

Είναι η δουλειά μου ως ιατρικός επαγγελματίας να περάσω τις πληροφορίες που έχω μάθει σε σας.

Είναι δική σας δουλειά να σκεφτείτε αυτές τις πληροφορίες και, στη συνέχεια, να δώσετε συνειδητή συναίνεση στον κτηνίατρό σας εάν επιθυμείτε να εμβολιάσετε το κατοικίδιό σας.

Είναι επίσης δική σας δουλειά να υποστηρίζετε το σκυλί σας με πλήρη γνώση των πιθανών κινδύνων και συνεπειών, διότι πραγματικά ο όρκος του Ιπποκράτη, αρχικά να μην κάνεις κανένα κακό, ισχύει για όλους εμάς που έχουμε αναλάβει την ευθύνη να ζούμε μαζί και να φροντίζουμε αυτά τα αισθανόμενα όντα που ονομάζουμε σκυλιά.

Πηγή: http://www.dogsnaturallymagazine.com

Το σπουδαίο αυτό άρθρο γράφτηκε από την Δρ Dee Blanco DVM που αποφοίτησε το 1977 από το κρατικό πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού με πτυχίο Επιστήμης στη Βιολογία. Ως προπτυχιακός φοιτήθηκε στο ερευνητικό κέντρο της NASA-Ames και στη βάση αεροπορικής δύναμης Hollman στην ιατρική εργαστηριακών ζώων. Έλαβε το κτηνιατρικό πτυχίο της από το Κολοράντο κρατικό πανεπιστήμιο το 1981. Είναι απόφοιτος της Ακαδημίας Κτηνιατρικής Ομοιοπαθητικής το 1992 και έχει πιστοποίηση βελονισμού από τη Διεθνή Εταιρεία Κτηνιατρικού Βελονισμού. Από τη χώρα της γοητείας, Σάντα Φε, Νέο Μεξικό, συμβουλεύει, διδάσκει και αντιμετωπίζει.

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post

0
  0
  Καλάθι αγορών
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα