Ο ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ 2019-nCOV ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ

Ο ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ 2019-nCOV ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ

Η νέα επιδημία κοροναϊού 2019-nCoV που εξαπλώθηκε πρώτα σε όλο το Wuhan της Κίνας, πλέον και διεθνώς καθιστώντας την και επίσημα ως πανδημία κάτι που οφείλεται στους ταξιδιώτες που έρχονται από εκεί,  προκαλεί κινεζικούς αξιωματούχους να απομονώσουν την πόλη και τις γύρω περιοχές.

Πολλοί από εμάς αναρωτιούνται γιατί η κινεζική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει κυριολεκτικά μέτρα από την εποχή του πολέμου, καθώς οι γενικοί θάνατοι – αν και είναι τραγικοί – είναι σχετικά χαμηλοί σε σύγκριση με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων λοιμώξεων. Ακόμη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει ακόμη κηρύξει τον νέο αυτό ιό ως παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία.

Σύμφωνα με την  «Washington Post», αυτός ο συγκεκριμένος κοροναϊός, 2019-nCoV, έχει περίοδο επώασης έως 14 ημέρες. Είναι επίσης γνωστό ότι μεταδίδεται μέχρι τουλάχιστον 4 γενεές αντιγραφής του ιού – που σημαίνει ότι μεταδίδεται από σε άνθρωπο, σε άνθρωπο, σε άνθρωπο και σε άλλον άνθρωπο! Έτσι, η κυβέρνηση ετοιμάζεται όχι μόνο να περιορίσει τον ιό, αλλά και το επόμενο μεγάλο κύμα ατόμων που μπορεί να μολυνθούν. Πράγματι, έχτισαν ένα νοσοκομείο με 1.000 κρεβάτια ειδικά για άτομα που έχουν μολυνθεί με ιό 2019-nCoV.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ;

Οι κοροναϊοί είναι μια οικογένεια ιών γνωστών ότι περιέχουν στελέχη που προκαλούν δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες σε θηλαστικά και πτηνά. Στους ανθρώπους αυτά συνήθως εξαπλώνονται μέσω αερομεταφερόμενων σταγονιδίων υγρού που παράγεται από μολυσμένα άτομα.

Ορισμένα σπάνια αλλά αξιοσημείωτα στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2 (υπεύθυνου για το COVID-19), και εκείνων που ευθύνονται για το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) και το αναπνευστικό σύνδρομο στη Μέση Ανατολή (MERS), μπορούν να προκαλέσουν θάνατο στους ανθρώπους.

Πρώτα περιγράφεται λεπτομερώς στη δεκαετία του 1960, ο κοροναϊός παίρνει το όνομά του από ένα διακριτικό κορώνα ή «στέμμα» των ζαχαρούχων πρωτεϊνών που προεξέχει από το περίβλημα που περιβάλλει το σωματίδιο. Η κωδικοποίηση του μακιγιάζ του ιού είναι το μακρύτερο γονιδίωμα οποιουδήποτε ιού που βασίζεται σε RNA – ένας μόνο κλώνος νουκλεϊκού οξέος μήκους περίπου 26.000 έως 32.000 βάσεων.

Υπάρχουν τέσσερα γνωστά γένη στην οικογένεια, που ονομάζονται Alphacoronavirus, Betacoronavirus, Gammacoronavirus και Deltacoronavirus. Τα πρώτα δύο μολύνουν μόνο τα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των νυχτερίδων, των χοίρων, των γατών και των ανθρώπων. Ο Gammacororavirus προσβάλλει κυρίως τα πτηνά όπως τα πουλερικά, ενώ ο ιός Deltacoron μπορεί να μολύνει τόσο τα πτηνά όσο και τα θηλαστικά.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ;

Αυτό το συγκεκριμένο στέλεχος του κοροναϊού προκαλεί αναπνευστικά συμπτώματα, πυρετό, βήχα, δύσπνοια και αναπνευστικά προβλήματα. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ατόμων με ανοσοποιητικά προβλήματα, η λοίμωξη αυτή μπορεί να προκαλέσει δευτερογενή βακτηριακή λοίμωξη όπως πνευμονία, νεφρική ανεπάρκεια , ακόμη και θάνατο. Μάλιστα η δευτερογενής βακτηριακή λοίμωξη φαίνεται να είναι ανθεκτική στα αντιβιοτικά.

Παράλληλα φαρμακευτικές εταιρείες ανά τον κόσμο εργάζονται πυρετωδώς για την δημιουργία εμβολίου κατά του ιού.

ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΟΛΟ ΑΥΤΟ;

Η αγορά θαλασσινών της Huanan έχει συνδεθεί ως πιθανή περιοχή προέλευσης. Αυτή η αγορά όχι μόνο πωλούσε θαλασσινά, αλλά και ζωντανά εξωτικά ζώα.

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΥΤΟΣ Ο ΙΟΣ;

Πολλοί κοροναϊοί είναι γνωστό ότι είναι ζωονοτικοί – δηλαδή μπορούν να μεταπηδήσουν μεταξύ ειδών. Για παράδειγμα, το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS) είναι ένα διαφορετικό στέλεχος του στεροειδούς και μεταδόθηκε από νυχτερίδες σε καμήλες και μετά σε ανθρώπους απλά μέσω των αλληλεπιδράσεών τους.

Για τον 2019-nCoV, ένα πρόσφατο αμφιλεγόμενο ερευνητικό έγγραφο που αξιολογείται από επιστήμονες διαπίστωσε ότι οι κωδικοί πρωτεϊνών στον κοροναϊό 2019-nCoV είναι παρόμοιοι με εκείνους που βρίσκονται στα φίδια. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο ιός μεταπήδησε από τις νυχτερίδες στα φίδια και από εκεί στους ανθρώπους.

Άλλοι ιολόγοι είναι σκεπτικοί για τα ευρήματα για διάφορους λόγους σύμφωνα με τη «Φύση». Ο Paulo Eduardo Brandão μελετά αν τα φίδια μπορούν να μεταφέρουν κοροναϊούς. Λέει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για άλλους ξενιστές ζώων πέρα ​​από τα θηλαστικά και τα πουλιά. Ο David Robertson πιστεύει ότι είναι απίθανο ο κοροναϊός 2019-nCoV να έχει μολύνει κάποιο δευτερεύοντα ζώο ξενιστή για αρκετό καιρό για να μεταβάλει σημαντικά το γονιδίωμα του. Συνολικά, πιστεύουν ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν περισσότερες δοκιμές στην αγορά θαλασσινών της Wuhan.

Αυτό που επισημάναμε είναι ότι η αγορά θαλασσινών της Huanan πώλησε επίσης νυχτερίδες σύμφωνα με τη μελέτη, οι οποίες θεωρούνται η αρχική πηγή πολλών μεγάλων κοροναϊών.

ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ (ΣΚΥΛΟΙ & ΓΑΤΕΣ) ΝΑ ΜΟΛΥΝΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ 2019-nCoV;

Το επίκεντρο των κινέζων αξιωματούχων ήταν η ανθρώπινη υγεία και η εύρεση της ζωικής προέλευσης που την εξάπλωσε στον άνθρωπο. Έτσι, είναι άγνωστο αν τα κατοικίδια ζώα συντροφιάς μπορούν να μολυνθούν από το στέλεχος 2019-nCoV από ζωική πηγή, θα μπορούσαν να τον μεταφέρουν στον άνθρωπο ή οι άνθρωποι να μεταφέρουν τον ιό στα κατοικίδια ζώα. Αυτό το τελευταίο είδος εξάπλωσης είναι περίπλοκο και θα χρειαστεί χρόνος, όπως επεσήμανε ο ερευνητής.

Οι κινεζικές αγορές πωλούν μια ποικιλία από εξωτικά ζώα όπως οι γάτες civet και τα σκυλιά racoon. Έχετε υπόψη σας ότι δεν πρόκειται για συνηθισμένα κατοικίδια είδη γάτας και σκύλου.

Οι γάτες Civet έχουν εξαπλώσει το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) στους ανθρώπους. Πιστεύεται ότι το SARS πήδηξε ενδεχομένως από τις νυχτερίδες για να γυρίσει γάτες. [Το SARS είναι διαφορετικό μέλος της οικογένειας των κοροναϊών.] Ερευνήσαμε και δεν καθορίσαμε αν η αγορά θαλασσινών της Huanan πώλησε κυνόδοντες ή αιλουροειδή προς κατανάλωση. Θα σας ενημερώσουμε αν υπάρχουν αλλαγές σχετικά με την εξάπλωση αυτού του κοροναϊού σε συγγενείς γάτες και σκύλους.

ΥΠΑΡΧΟΝΤΕΣ ΓΝΩΣΤΟΙ ΚΟΡΟΝΑΪΟΙ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ

Τρέχοντα στελέχη είναι ο κοροναϊός του αναπνευστικού σκύλων, ο εντερικός κοροναϊός σκύλων και ο παντροπικός κοροναϊός σκύλων.

Ο κοροναϊός αναπνευστικού σκύλων είναι μέρος του συμπλέγματος kennel cough (βήχας κυνοκομείο-τραγχειοβρογχίτιδα) και εξαπλώνεται σε περιπτώσεις όπου τα σκυλιά έχουν υψηλή επαφή μεταξύ τους ή μολυσμένες επιφάνειες.

Ο εντερικός κοροναϊός του σκύλου προκαλεί διάρροια. Ένα εμβόλιο είναι διαθέσιμο για αυτό το στέλεχος. Ωστόσο, ο Δρ. Dodds, ο Δρ Ron Schultz, ο Παγκόσμιος Κτηνιατρικός Σύλλογος Μικρών Ζώων (WSAVA) και η Αμερικανική Ένωση Ζωικών Νοσοκομείων (AAHA) δεν το συνιστούν. Όπως το θέτει συνοπτικά η AAHA, ο εμβολιασμός για τον κοροναϊό αυτόν (CCV) δεν συνιστάται με την αιτιολογία ότι η μόλυνση: (1) προκαλεί ήπια ή υποκλινική ασθένεια, (2) γενικά εμφανίζεται σε σκύλους 6 εβδομάδων ηλικίας και νεότερους και (3) είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενη. “

Τα συμπτώματα του σκύλου παντροπικού κοροναϊού είναι λήθαργος, ανικανότητα, έμετος, αιμορραγική διάρροια και νευρολογικά σημεία (αταξία, επιληπτικές κρίσεις). Αυτό το στέλεχος φαίνεται ότι δεν έχει ακόμη εξαπλωθεί πέρα ​​από την Ευρώπη. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το εμβόλιο εντερικού ιού σκύλου προστατεύει παράλληλα και έναντι του παντοτροπικού κοροναϊού σκύλου, σύμφωνα με το WSAVA.

ΥΠΑΡΧΟΝΤΕΣ ΓΝΩΣΤΟΙ ΚΟΡΟΝΑΪΟΙ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΕΣ ΓΑΤΕΣ

Δύο στελέχη του κοροναϊού σε γάτες είναι σημαντικά αυτή τη στιγμή: εντερικός κοροναϊός αιλουροειδών και λοιμώδης περιτονίτιδα αιλουροειδών.

Παρόμοιος με τον εντερικό κοροναϊό σκύλου, ο εντερικός κοροναϊός αιλουροειδών προκαλεί ήπια διάρροια σε γάτες.

Η μολυσματική περιτονίτιδα είναι μια ασθένεια που προκαλείται από ανοσοποίηση προκαλούμενη από μόλυνση με κοροναϊό αιλουροειδών. Μπορεί να εκφραστεί με έναν από τους δύο τρόπους: μια “υγρή” μορφή ή μια “ξηρή” μορφή. Και οι δύο μορφές περιλαμβάνουν πυρετό που περιλαμβάνει πυρετό ανθεκτικό στα αντιβιοτικά, ανορεξία, απώλεια βάρους και λήθαργο. Η υγρή μορφή χαρακτηρίζεται περαιτέρω από συσσώρευση υγρού στην κοιλιακή κοιλότητα και / ή στην κοιλότητα του θώρακα.

Υπάρχει ένα εμβόλιο κατά της μολυσματικής περιτονίτιδας των αιλουροειδών. Ωστόσο, η Αμερικανική Ένωση Καπνιστών, ο Δρ Dodds και ο Δρ. Ron Schultz δεν το συνιστούν.

Πηγές:

Callaway, Ewen, and David Cyranoski. “Why Snakes Probably Aren’t Spreading the New China Virus.” Nature News, Nature Publishing Group, 23 Jan. 2020, https://www.nature.com/articles/d41586-020-00180-8.

Campbell, Charlie. “The West Blames the Wuhan Coronavirus on China’s Love of Eating Wild Animals. The Truth Is More Complex.” Time Magazine, 24 Jan. 2020, https://www.time.com/5770904/wuhan-coronavirus-wild-animals/.

Christensen, Jen, and Meera Senthilingam. “Coronavirus: Should You Be Worried?” CNN, Cable News Network, 22 Jan. 2020, https://cnn.it/2vr75mR.

“Coronavirus.” World Health Organization, https://www.who.int/health-topics/coronavirus.

Day, M. J., et al. “WSAVA Guidelines for the Vaccination of Dogs and Cats.” Journal of Small Animal Practice, vol. 57, no. 1, Jan. 2016, pp. 4–8., doi:10.1111/jsap.12431, https://bit.ly/38KwmGV.

Dodds, Jean. “Coronavirus Vaccine for Dogs.” Pet Health Resources Blog, Hemopet, 30 July 2017, https://www.hemopet.org/coronavirus-vaccine-dogs/.

Ford, Richard, et al. 2017 AAHA Canine Vaccination Guidelines. American Animal Hospital Association, Oct. 2017, https://bit.ly/3aMkndu.

Ji, Wei, et al. “Homologous Recombination within the Spike Glycoprotein of the Newly Identified Coronavirus May Boost Cross‐Species Transmission from Snake to Human.” Journal of Medical Virology, 22 Jan. 2020, doi:10.1002/jmv.25682, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jmv.25682.

McKay, Betsy. “What We Know About the Wuhan Coronavirus.” The Wall Street Journal, 23 Jan. 2020, https://on.wsj.com/2O1XrNJ.

Scherk, Margie A, et al. “2013 AAFP Feline Vaccination Advisory Panel Report.” Journal of Feline Medicine and Surgery, vol. 15, no. 9, 2013, pp. 785–808, doi:10.1177/1098612×13500429, https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/1098612X13500429.

Scherk, Margie, et al. “Disease Information Fact Sheet” Feline Infectious Peritonitis.” Journal of Feline Medicine and Surgery, vol. 15, no.9, 2013, pp. 785–808, doi:10.1177/1098612×13500429, https://bit.ly/30WSnzG.

Sun, Lena, and Anna Fifield. “Chinese Cities Cancel New Year Celebrations, Travel Ban Widens in Effort to Stop Coronavirus Outbreak.” The Washington Post, 24 Jan. 2020, https://wapo.st/3aILVkb.

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
    0
    Καλάθι αγορών
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα