ΛΙΠΑΡΑ ΓΙΑ ΤΡΙΧΩΜΑ ΚΑΙ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΚΥΛΟΥ!

ΛΙΠΑΡΑ ΓΙΑ ΤΡΙΧΩΜΑ ΚΑΙ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΚΥΛΟΥ!

Λιπαρά για τρίχωμα σκύλου! Τέλος στην τριχόπτωση σκύλου! Ψάρι σε τροφές σκύλου! Λάδι σολομού σε τροφή σκύλου! Σωστή διατροφή σκύλου! Τι πρέπει να τρώνε τα σκυλιά? Τι δεν πρέπει να τρώνε τα σκυλιά? Ποια λιπαρά χρειάζονται οι σκύλοι? Ποιος ο ρόλος των λιπαρών στην διατροφή του σκύλου? Ποια λιπαρά πρέπει να τρώει ο σκύλος? Λιπαρά για ανοσοποιητικό σκύλου! Η ανισορροπία των λιπαρών στην διατροφή του σκύλου, ένα πρόβλημα σε πολλές έτοιμες τροφές, οδηγεί σε χρόνια φλεγμονή και πολλά προβλήματα υγείας!

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα στην διατροφή των σκύλων το οποίο πρέπει όλοι να γνωρίζετε ώστε να ταΐζετε τον σκύλο σας σωστά και να τον κρατάτε μακριά από ασθένειες!

Τα λιπαρά είναι το δεύτερο σημαντικότερο μέρος της διατροφής του σκύλου σας μετά την πρωτεΐνη. Στην φύση, σχεδόν οι μισές θερμίδες που τρώνε τα άγρια σκυλιά είναι από το λίπος. Ωστόσο, δεδομένης της σημασίας του λίπους στην διατροφή του σκύλου σας, είναι εκπληκτικό το πόσο πολλοί από εμάς κάνουν το ίδιο λάθος. Και αυτό το λάθος μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνες φλεγμονές στο σκυλί σας, άρα και σοβαρά θέματα υγείας.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα πολύτιμα ωμέγα-3 λιπαρά για σκύλους και τα άλλα ωφέλιμα λιπαρά που πρέπει να ισορροπήσετε… και δείτε πόσο κρίσιμη είναι αυτή η ευαίσθητη ισορροπία για την υγεία του σκύλου σας.

Γιατί ο σκύλος σας χρειάζεται τα λιπαρά στην διατροφή του

Υπάρχουν μόνο τρεις πηγές ενέργειας ή θερμίδων για το σκυλί σας: Η πρωτεΐνη, τα λιπαρά και οι υδατάνθρακες.

Η πρωτεΐνη παρέχει θερμίδες και επίσης τα δομικά στοιχεία για σχεδόν κάθε δομή στο σώμα του σκύλου σας. Χτίζουν μυς και μαλακό ιστό, δέρμα, μαλλιά και νύχια, κύτταρα αίματος, νευροδιαβιβαστές και τα ένζυμα που ελέγχουν σχεδόν κάθε δράση στο σώμα.

Τα λιπαρά παρέχουν επίσης ενέργεια – και κάνουν πολύ περισσότερα από το να αποθηκεύουν λίπος για ενέργεια. Τα λιπαρά (ή λιπίδια) λειτουργούν ως χημικοί αγγελιοφόροι, σχηματίζουν τις μεμβράνες όλων των κυττάρων του σώματος, βοηθούν το σώμα να απορροφήσει λιποδιαλυτές βιταμίνες (A, D, E και K), ελέγχουν τις ορμόνες και παίζουν τεράστιο ρόλο στις φλεγμονές του οργανισμού.

Οι υδατάνθρακες παρέχουν ενέργεια μόνο – δεν παίζουν κανέναν άλλο σημαντικό ρόλο στο σώμα.

Έτσι, η σωστή λήψη πρωτεϊνών και λιπαρών είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του σκύλου σας – αποτελούν τα βασικά στοιχεία για την καλή διατροφή του. Και η σωστή λήψη των λιπαρών σημαίνει όχι μόνο την ποσότητα λίπους, αλλά και την ισορροπία. Ας ΡΙΞΟΥΜΕ μια ΜΑΤΙΑ …

Τύποι λιπών

Υπάρχουν διάφοροι τύποι λιπών στο σώμα, αλλά το διαιτητικό λίπος που αναφέρεται πιο συχνά ονομάζεται τριγλυκερίδιο. Αυτό το λίπος αποτελείται από ένα μόριο γλυκεριδίων με τρεις ουρές λιπαρών οξέων συνδεδεμένες σε αυτό (τρι-γλυκερίδιο). Υπάρχουν δύο τύποι τριγλυκεριδίων: τα κορεσμένα και τα ακόρεστα.

Τα κορεσμένα λιπαρά έχουν ίσιες ουρές και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να συσκευαστούν σφιχτά μαζί. Τα ακόρεστα λιπαρά έχουν τσακίσματα στις ουρές τους, επειδή μερικοί από τους δεσμούς άνθρακα σε αυτά διπλασιάζονται, προκαλώντας τις συστροφές. Τα μονοακόρεστα λιπαρά έχουν μόνο ένα στρέμμα, αλλά τα πολυακόρεστα λιπαρά μπορούν να έχουν πάνω από 20 στροφές ή διπλούς δεσμούς. Οι συσπάσεις στα λιπαρά οξέα τους εμποδίζουν να συσσωρεύονται στενά μεταξύ τους. Έτσι τα κορεσμένα λιπαρά είναι στερεά σε θερμοκρασία δωματίου (όπως βούτυρο ή λαρδί) και τα πολυακόρεστα λιπαρά είναι συνήθως υγρά σε θερμοκρασία δωματίου.

Ο σκύλος σας χρειάζεται κορεσμένα και ακόρεστα λιπαρά. Αλλά τα πράγματα τείνουν να πάνε στραβά με τα πολυακόρεστα λιπαρά και αυτό δημιουργεί προβλήματα υγείας στον σκύλο σας. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά…

Πολυακόρεστα λιπαρά σκύλου (PUFAs)

Τα πολυακόρεστα λιπαρά μπορούν να χωριστούν σε δύο βασικούς τύπους: τα ωμέγα-6 λιπαρά και τα ωμέγα-3 λιπαρά.

Τα ωμέγα-6 λιπαρά για σκύλους περιλαμβάνουν λινελαϊκό οξύ (linoleic acid) και αραχιδονικό οξύ (arachidonic acid).

Τα ωμέγα-3 λιπαρά για σκύλους περιλαμβάνουν το άλφα-λινολενικό οξύ (alpha-linolenic acid), το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (eicosapentaenoic acid/EPA) και το εικοσιδιεξαενοϊκό οξύ (docosahexaenoic acid/DHA).

Τόσο τα ωμέγα-6 λιπαρά όσο και τα ωμέγα-3 λιπαρά έχουν την ικανότητα να ελέγχουν τις ορμόνες – και οι ορμόνες που ελέγχουν έχουν πολύ διαφορετικές δουλειές. Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα παράγουν ορμόνες που αυξάνουν τη φλεγμονή, η οποία αποτελεί σημαντικό μέρος της ανοσοαπόκρισης. Βοηθούν επίσης στην πήξη του αίματος και στην ανάπτυξη των κυττάρων. Οι ορμόνες που παράγονται από τα ωμέγα-3 λιπαρά για σκύλους ελέγχουν επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα και λειτουργούν παράλληλα με τα ωμέγα-6 λιπαρά με ανταγωνιστικό τρόπο. Έτσι, η ισορροπία μεταξύ αυτών των λιπαρών οξέων είναι ένα σημαντικό μέρος ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Και τα δύο λιπαρά είναι σημαντικά και ο σκύλος σας χρειάζεται και τα δύο στη διατροφή του. Αλλά αυτά τα λιπαρά πρέπει να είναι εύλογα ισορροπημένα για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα… και οι σύγχρονες έτοιμες τροφές για σκύλους σήμερα καθιστούν αυτή την ισορροπία αρκετά δύσκολη.

Ας συγκρίνουμε αυτά τα άγρια ζώα με τα εκτρεφόμενα ζώα που τρέφουμε τα σκυλιά μας. Σε σύγκριση με τα άγρια ελάφια και τις άλκες, το βόειο κρέας περιέχει πολύ χαμηλότερες ποσότητες ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρών. Και η αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 λιπαρά στο βοδινό κρέας που τρέφεται με με σιτηρά είναι 7: 1, δηλαδή διπλάσια από την αναλογία που υπάρχει στα άγρια ζώα.

Και αν κοιτάξουμε το κοτόπουλο, μπορούμε να δούμε ότι είναι πολύ υψηλότερο σε ωμέγα 6 λιπαρά από τα ελάφια και το βόειο κρέας, παράλληλα όμως περιέχει λιγότερα ωμέγα-3 λιπαρά για σκύλους. Επίσης περιέχει πολύ λιγότερα ωμέγα-3 λιπαρά από τον φασιανό. Στην πραγματικότητα, η αναλογία ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρών στο κοτόπουλο είναι το επιβλητικό και ανησυχητικό 28:1.

Να γιατί αυτό αποτελεί σημαντικό πρόβλημα…

Ωμέγα-3 λιπαρά για σκύλους και φλεγμονή σκύλων

Θυμηθείτε, τα ωμέγα-6 λιπαρά και τα ωμέγα-3 λιπαρά λειτουργούν μαζί στο σκυλί σας για τον έλεγχο της φλεγμονής. Τα ωμέγα-6 λιπαρά αυξάνουν τη φλεγμονή ενώ τα ωμέγα-3 λιπαρά την μειώνουν. Εάν υπάρχουν πάρα πολλά ωμέγα-6 λιπαρά, οι ορμόνες που αυξάνουν τη φλεγμονή θα ενεργοποιηθούν και εάν υπάρχουν πάρα πολλά ωμέγα-3 λιπαρά, θα υπάρξει ανοσολογική δυσλειτουργία του σκύλου.

Δεν είναι βέβαια κακή όλη η φλεγμονή στο σώμα. Εάν ο σκύλος σας εκτίθεται σε ιούς ή βακτήρια, η φλεγμονή για παράδειγμα φέρνει τα λευκά αιμοσφαίρια στην άρθρωση ως σημαντικό μέρος της ανοσοποιητικής διαδικασίας.

Αλλά η χρόνια φλεγμονή σκύλου – το είδος της φλεγμονής που παραμένει για εβδομάδες, μήνες, ακόμη και χρόνια, είναι η αιτία των πιο εκφυλιστικών και φλεγμονωδών προβλημάτων υγείας στο σκυλί σας, συμπεριλαμβανομένων αλλεργιών, αρθρίτιδας, φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD), καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, ηπατικής ή νεφρικής νόσου, καρκίνου και άλλων αυτοάνοσων. Επομένως, τα ωμέγα 3 και 6 λιπαρά πρέπει να είναι ισορροπημένα διαφορετικά το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου σας δεν θα είναι ισορροπημένο, με ότι αυτό συνεπάγεται…

Ας ρίξουμε μια προσεκτική ματιά σε αυτήν την ισορροπία και θα ξεκινήσουμε συγκρίνοντας τα ελάφια και το βόειο κρέας. Επέλεξα άπαχο βόειο κρέας και μπορείτε να δείτε ότι το βόειο κρέας περιέχει μόνο λίγο περισσότερο λίπος συνολικά από το κρέας ελαφιών. Αλλά η σύνθεση αυτού του λίπους είναι πολύ διαφορετική στα άγρια ​​ελάφια σε σύγκριση με τις αγελάδες.

Μπορείτε να δείτε ότι το βόειο κρέας περιέχει διπλάσια ποσότητα κορεσμένων λιπαρών και περίπου το ήμισυ της ποσότητας σε πολυακόρεστα λιπαρά. Και αν κοιτάξουμε τα πολυακόρεστα λιπαρά, μπορούμε να δούμε ότι το βόειο κρέας περιέχει πολύ λιγότερα ωμέγα-6 λιπαρά από τα ελάφια και υψηλότερη αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 λιπαρών. Και όταν η αναλογία των λιπαρών δεν είναι ισορροπημένη, μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή.

Ας συγκρίνουμε τα άγρια και τα οικόσιτα πουλερικά:

Σε σύγκριση με τον φασιανό, το οικόσιτο κοτόπουλο περιέχει πολύ περισσότερο λίπος συνολικά και περιέχει πολύ υψηλότερο ποσοστό πολυακόρεστων λιπαρών. Και αν συγκρίνετε την ποσότητα των ωμέγα-6 λιπαρών με τα ωμέγα-3 λιπαρά για σκύλους, υπάρχουν τέσσερις φορές περισσότερα ωμέγα-6 λιπαρά! Έτσι για άλλη μια φορά, το σκυλί σας θα τρώει φαγητό που είναι πολύ υψηλό σε ωμέγα-6 λιπαρά. Αυτό θα δημιουργήσει χρόνια φλεγμονή και, αργά ή γρήγορα, θα προκαλέσει χρόνια προβλήματα υγείας.

Γιατί λοιπόν περιέχουν αυτόν τον επιβλαβή συνδυασμό λιπαρών;

Υπάρχουν σίγουρα διαφορές μεταξύ των ζώων που τρώμε σήμερα και των ζώων που έφαγαν οι πρόγονοί μας πριν από αιώνες. Αλλά από την κατολίσθηση, η μεγαλύτερη διαφορά είναι οι τροφές που τα ταΐζουμε.

Στην άγρια ​​φύση, τα μηρυκαστικά θα έτρωγαν χόρτα (τα μηρυκαστικά είναι ζώα όπως τα βοοειδή, τα ελάφια, οι κατσίκες και τα πρόβατα). Αλλά τα περισσότερα μηρυκαστικά σήμερα, ακόμη και αυτά που τρέφονται με χόρτο, περνούν τις τελευταίες μέρες τους τρώγοντας σιτηρά, σόγια και καλαμπόκι. Θα έτρωγαν πολύ λίγα από αυτά στην άγρια ​​φύση, αλλά τρέφονται με τεράστιες ποσότητες σιτηρών πριν από τη σφαγή τους, για να κάνουν το κρέας τους πιο λιπαρό και νόστιμο (τουλάχιστον για τους ανθρώπους).

Δείτε αυτό …

Αυτή είναι μια σύγκριση των επιπέδων των ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρών για σκύλους σε γρασίδι και σιτηρά. Μπορείτε να δείτε ότι το γρασίδι και το άλφα άλφα περιέχουν περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά από τα ωμέγα-6 λιπαρά… αλλά το καλαμπόκι και η σόγια που τρώνε συνήθως τα ζώα περιέχουν πολύ πιο φλεγμονώδη ωμέγα-6 λιπαρά και μόνο ένα κλάσμα των ωμέγα-3 λιπαρών.

Όταν οι αγελάδες, τα κοτόπουλα, οι χοίροι και άλλα ζώα τροφής αναγκάζονται να τρώνε αυτά τα τρόφιμα, αλλάζουν και τα λίπη στο σώμα τους. Και τελικά, θα αλλάξουν τα λίπη και στο σκυλί σας όταν τα τρώει. Αυτές οι ελλείψεις μεταφέρονται μέσω της τροφικής αλυσίδας. Και αυτό είναι ιδιαίτερα ειρωνικό εάν τρέφετε μια ωμή BARF διατροφή… επειδή ο σκύλος σας θα υποφέρει από τα ίδια προβλήματα υγείας από την κατανάλωση ζώων που τρέφονται με σιτηρά! Ουσιαστικά θα είναι σα να ταΐζετε τον σκύλο σας με σιτηρά!

Τώρα αν σας πιάνει κατάθλιψη σχετικά με αυτό, μην απογοητεύεστε! Θα σας δείξω πώς μπορείτε να διορθώσετε τα λιπαρά στις τροφές του σκύλου σας. Αλλά πριν το κάνω, ας μιλήσουμε για σκύλους που τρώνε επεξεργασμένες τροφές.

Τα λιπαρά στις επεξεργασμένες ξηρές τροφές σκύλων (κροκέτες)

Ο Σύνδεσμος Αμερικανών Αξιωματούχων Ελέγχου Ζωοτροφών (AAFCO) παρέχει διατροφικά πρότυπα (ονομάζονται πρότυποι λογαριασμοί και κανονισμοί) που πρέπει να τηρούν οι κατασκευαστές τροφών για κατοικίδια ζώα εάν θέλουν να διαφημίσουν το φαγητό τους ως «πλήρες και ισορροπημένο».

Οι τροφές για κατοικίδια δεν περιέχουν μόνο ζώα με μη ισορροπημένα λίπη… περιέχουν σιτηρά και τρόφιμα που περιλαμβάνουν επίσης μη ισορροπημένα λίπη. Αυτό είναι κυρίως για να μειωθεί το κόστος – και οι της AAFCO φαίνεται να είναι καλά με αυτό … γιατί δεν τους νοιάζει, εκτός εάν η αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 λιπαρών για σκύλους υπερβαίνει το επιβλητικό 30:1. Εάν αυτό δεν σας ανησυχεί, θα το θέσω σε προοπτική: εάν ταΐζατε το σκυλί σας παρά μόνο με πέτσα κοτόπουλου, η αναλογία ανάμεσα σε ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρά θα ήταν στην πραγματικότητα πιο υγιεινή από τις απαιτήσεις της AAFCO, επειδή η πέτσα κοτόπουλου έχει αναλογία 24:1

Έτσι, εάν ταΐζετε στο σκύλο σας με ξηρά τροφή για σκύλους, πιθανότατα θα είναι πολύ υψηλή σε προ-φλεγμονώδη ωμέγα-6 λιπαρά για σκύλους. Και εάν ταΐζετε το σκύλο σας με ωμά κρέατα που δεν μεγαλώνουν 100% σε βοσκότοπους, θα έχουν πάλι πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε προ-φλεγμονώδη ωμέγα-6 λιπαρά. Και αυτό τον θέτει σε κίνδυνο για σχεδόν κάθε χρόνια ασθένεια.

Και τώρα τι?

Εξισορρόπηση των λιπαρών στην διατροφή των σκύλων

Ευτυχώς, μπορείτε να κάνετε λίγη προσαρμογή στην διατροφή του σκύλου σας… και είναι πραγματικά πολύ εύκολο! Ας ξεκινήσουμε με το βόειο κρέας (και μπορείτε να ακολουθήσετε τους ίδιους κανόνες για το αρνί και το κατσίκα).

Σε σύγκριση με τα ελάφια και άλλα άγρια μηρυκαστικά, το βόειο κρέας, το αρνί και το κατσικίσιο κρέας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, χαμηλή σε πολυακόρεστα λιπαρά άρα και χαμηλή ωμέγα-3 λιπαρά για σκύλους.

Τώρα ας δούμε τα πουλερικά:

Σε σύγκριση με τα πουλερικά, το κοτόπουλο είναι χαμηλότερο σε κορεσμένα λιπαρά, λίγο υψηλότερο σε πολυακόρεστα λιπαρά, αλλά, όπως το βόειο κρέας, πολύ χαμηλότερο σε ωμέγα-3 λιπαρά για σκύλους.

Ας μιλήσουμε λοιπόν για το πώς μπορούμε να εξισορροπήσουμε τα λιπαρά για να μειώσουμε την φλεγμονή στον σκύλο μας. Υπάρχουν μερικά τρόφιμα που μπορούμε να προσθέσουμε για να εξισορροπήσουμε τα λιπαρά. Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά σε αυτά τα τρόφιμα.

Λιπαρά για την εξισορρόπηση των ωμέγα-3 λιπαρών στα σκυλιά

Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα τρόφιμα για την εξισορρόπηση των λιπαρών στα τρόφιμα που δίνουμε στον σκύλο μας. Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά σε κάθε μία:

Ψάρι για σκύλους

Τα ολόκληρα ψάρια είναι μια καλή προσθήκη στην διατροφή του σκύλου σας. Όχι μόνο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά για σκύλους, αλλά περιέχει επίσης πολλά σημαντικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Αλλά πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν ταΐζετε ψάρια από τον Ειρηνικό λόγω ανησυχιών σχετικά με την ακτινοβολία… και όλα τα ψάρια από εκεί θα περιέχουν βαρέα μέταλλα και τοξίνες. Επιλέξτε να ταΐσετε μικρά ψάρια που τρέφονται μόνο με φυτοπλαγκτόν, όχι ψάρια που τρώνε άλλα ψάρια, επειδή θα περιέχουν περισσότερες τοξίνες. Ψάξτε για σκουμπρί (από τον Ατλαντικό και όχι «βασιλιά» σκουμπρί), σαρδέλες και αντσούγιες.

Φυτοπλαγκτόν για σκύλους

Το φυτοπλαγκτόν είναι η τροφή του ωκεανού και περιέχει τα ωμέγα-3 λιπαρά που κάνουν τα ίδια τα ψάρια υψηλά σε ωμέγα-3 λιπαρά για σκύλους! Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα και είναι λιγότερο τοξική επιλογή από τα ψάρια, επειδή μπορεί να καλλιεργηθεί σε φιλτραρισμένο νερό, χωρίς βαρέα μέταλλα και τοξικές χημικές ουσίες που βρίσκονται στον ωκεανό. Και για αυτόν τον λόγο, είναι επίσης μια πολύ πιο βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση από τα ψάρια. Τα ωμέγα-3 λιπαρά στο φυτοπλαγκτόν μπορούν επίσης να μετατραπούν σε EPA και DHA, τα οποία δεν συμβαίνουν καλά σε άλλες φυτικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών. (Τα EPA και DHA παίζουν ρόλο στην υγεία των ματιών και του εγκεφάλου).

Ιχθυέλαιο (πχ λάδι σολομού για σκύλους)

Δεν προτείνω το ιχθυέλαιο… ποτέ. Δεν είναι φιλικό προς τον ωκεανό και πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη τις επιπτώσεις που έχουμε στο περιβάλλον. Υπάρχουν όμως και άλλα προβλήματα με το ιχθυέλαιο. Πρώτον, το ιχθυέλαιο θα οξειδωθεί και αυτό δεν είναι υγιές για το σκυλί σας. Το ιχθυέλαιο στερείται επίσης σημαντικών μεταλλικών στοιχείων (και τα περισσότερα σκυλιά έχουν ανεπάρκεια). Δεν μου αρέσει και θα προτιμούσα να ταΐζω ολόκληρα ψάρια ή φυτοπλαγκτόν, αλλά το συμπεριλαμβάνω στη λίστα σε περίπτωση που επιλέξετε να το ταΐσετε!

Λάδι καρύδας για σκύλους

Έχω συμπεριλάβει το λάδι καρύδας στη λίστα, επειδή συχνά παρεξηγείται. Το λάδι καρύδας έχει πολλά οφέλη για την υγεία, οπότε μπορεί να είναι μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή. Αλλά δεν θα διορθώσει τυχόν ανισορροπίες λιπαρών οξέων επειδή είναι πολύ υψηλό σε ωμέγα-6 λιπαρά και χαμηλό σε ωμέγα-3 λιπαρά. Συνολικά, περιέχει πολύ λίγα από αυτά, οπότε είναι ασφαλές να προσθέσετε στη διατροφή… αλλά δεν θα ισορροπήσει ποτέ τα ωμέγα-3 λιπαρά. Βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε βιολογικό, εξαιρετικά παρθένο λάδι καρύδας.

Λάδι κάνναβης για σκύλους

Το έλαιο κάνναβης εξάγεται από σπόρους κάνναβης. Ίσως σκέφτεστε ότι είναι μαριχουάνα, αλλά δεν περιέχει την ψυχοδραστική ουσία THC, επομένως είναι ασφαλές και θρεπτικό. Το ωραίο με το έλαιο κάνναβης είναι ότι περιέχει μέταλλα (και βιταμίνες) και δεν περιέχει φυτικό οξύ όπως πολλά άλλα φυτά (το φυτικό οξύ μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση των ιχνοστοιχείων ψευδάργυρου, σιδήρου και χαλκού). Θα θέλατε να αναζητήσετε μια πηγή ψυχρής πίεσης, η οποία δεν έχει θερμανθεί ή εξαχθεί με εξάνιο. Περιέχει μια καλή αναλογία ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρών και έτσι μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της φλεγμονής – αλλά δεν μπορούν να μετατραπούν πολλά από τα ωμέγα-3 λιπαρά του σε EPA και DHA.

Λινέλαιο για σκύλους

Το λινέλαιο είναι το τελευταίο φυτικό λάδι στη λίστα. Ο λιναρόσπορος περιέχει πολλά ωμέγα-3 λιπαρά και αυτό είναι ένα σίγουρο όφελος… αλλά ο λιναρόσπορος περιέχει επίσης το αντι-θρεπτικό φυτικό οξύ, το οποίο θα κλέψει τον σκύλο σας από κάποια μέταλλα. Πολλά σκυλιά έχουν επίσης αλλεργικές αντιδράσεις στον λιναρόσπορο και, όπως η κάνναβη, δεν μπορούν όλα τα ωμέγα-3 λιπαρά του να μετατραπούν σε EPA και DHA (και πάλι, αυτά είναι σημαντικά για την υγεία των ματιών και του εγκεφάλου). Δεν προτείνω πραγματικά το λινέλαιο, αλλά πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων το επιλέγουν, οπότε και πάλι το έβαλα στη λίστα. Όπως και με το λάδι κάνναβης, βεβαιωθείτε ότι το λινέλαιο σας είναι ψυχρής έκθλιψης.

Φυτικά έλαια για σκύλους

Με εξαίρεση το λάδι καρύδας και το έλαιο κάνναβης, δεν συνιστώ άλλα φυτικά έλαια. Τα περισσότερα από αυτά περιέχουν το αντι-θρεπτικό φυτικό οξύ. Και τα περισσότερα περιέχουν μεγάλες ποσότητες ωμέγα-6 λιπαρών. Είναι τα απόβλητα από φυτικά έλαια που τρέφονται τα ζώα τροφής που τα καθιστούν υψηλά σε ωμέγα-6 λιπαρά, οπότε η προσθήκη φυτικών ελαίων στα τρόφιμα του σκύλου σας διπλασιάζεται από την ανισορροπία λίπους. Τα περισσότερα φυτικά έλαια μπορούν επίσης να οξειδωθούν όπως το ιχθυέλαιο και αυτή η οξείδωση μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες αντιδράσεις στα κύτταρα του σώματος. Κάνουν επίσης ουσίες που ονομάζονται εικοσανοειδή στο σώμα, τα οποία είναι τροποποιημένα λίπη που δημιουργούν φλεγμονή στα κύτταρα (και επειδή θέλουμε να προσθέσουμε λίπη για τη μείωση της φλεγμονής, αυτό δεν φαίνεται καθόλου πολύ καλή ιδέα). Είναι επίσης φορτωμένα με επικίνδυνα τρανς λιπαρά. Έτσι, το έλαιο κάνναβης και το λάδι καρύδας είναι τα μόνα φυτικά έλαια για σκύλους που προτείνω.

Εντάξει, τώρα γνωρίζουμε λίγο για τα τρόφιμα που μπορούμε να προσθέσουμε για να εξισορροπήσουμε τα λίπη στη διατροφή του σκύλου μας. Ας τα βάλουμε όλα μαζί και να το κάνουμε εύκολο! Θα δούμε πώς θα εξισορροπούν το βόειο κρέας, το αρνί και το κατσικίσιο και στη συνέχεια θα δούμε την εξισορρόπηση των λιπών στα πουλερικά.

Εξισορρόπηση των λιπαρών στο βόειο κρέας και στα μηρυκαστικά στις τροφές σκύλων

Το βόειο κρέας, το αρνί και το κατσικίσιο πρέπει να είναι ισορροπημένα. Αυτά είναι:

 • Με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά
 • Χαμηλά σε πολυακόρεστα λιπαρά
 • Χαμηλά σε περιεκτικότητα ωμέγα-3 λιπαρών

Έτσι, για να εξισορροπήσουμε το βόειο κρέας, χρειαζόμαστε μια τροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, υψηλότερη σε πολυακόρεστα λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά. Έχουμε μερικές επιλογές στην διάθεσή μας. Ας ΡΙΞΟΥΜΕ μια ΜΑΤΙΑ …

Τα πιο κατάλληλα τρόφιμα για την εξισορρόπηση των λιπών στο βόειο κρέας, το αρνί και το κατσικίσιο είναι τα ολόκληρα ψάρια, τα ιχθυέλαια, το έλαιο κάνναβης και το φυτοπλαγκτόν (εμφανίζονται στην πράσινη περιοχή). Το λάδι καρύδας είναι πολύ μη ισορροπημένο και πολύ υψηλό σε κορεσμένα λιπαρά και το λινέλαιο, ακόμη και αν ήταν ασφαλής επιλογή, είναι πολύ χαμηλό σε ωμέγα-6 λιπαρά. Το αντικείμενο δεν είναι να μειωθούν τα ωμέγα-6 λιπαρά, επειδή είναι το λίπος που είναι πιο πιθανό να προκαλέσει προβλήματα στο δέρμα εάν δεν υπάρχει αρκετό στη διατροφή. Έτσι, τα ωμέγα-6 λιπαρά είναι σημαντικά… αλλά πρέπει απλώς να εξισορροπηθούν με μια καλή βοήθεια των ωμέγα-3 λιπαρών.

Θα μιλήσουμε για το πόσο να ταΐσουμε σε λίγο … αλλά ας δούμε τα πουλερικά στη συνέχεια.

Εξισορρόπηση των λιπαρών στα πουλερικά στις τροφές σκύλων

Τα πουλερικά έχουν διαφορετικό προφίλ λιπαρών οξέων από το βόειο κρέας. Τα πουλερικά είναι:

 • Χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά
 • Υψηλά σε πολυακόρεστα λιπαρά
 • Με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά
 • Με χαμηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά

Επειδή τα πουλερικά είναι διαφορετικά από το βόειο κρέας, πρέπει να προσθέσουμε διαφορετικά τρόφιμα για να εξισορροπήσουμε τα λιπαρά. Τα καλά τρόφιμα είναι πράσινα και τα τρόφιμα που δεν πρέπει να προσθέσετε είναι κόκκινα.

Δεν υπάρχουν τόσα τρόφιμα ή έλαια που μπορείτε να προσθέσετε στα πουλερικά, επειδή τα πολυακόρεστα λιπαρά στα πουλερικά είναι ήδη πολύ υψηλά. Αλλά μπορείτε να προσθέσετε ολόκληρα ψάρια ή φυτοπλαγκτόν και θα κάνουν καλή δουλειά βοηθώντας στην εξισορρόπηση των ωμέγα-3 λιπαρών. Το ιχθυέλαιο δεν είναι καλή επιλογή σε αυτήν την περίπτωση, επειδή έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά και το ίδιο ισχύει και για το έλαιο κάνναβης.

Τώρα λοιπόν που ξέρετε ποια τρόφιμα θα εξισορροπήσουν τα λιπαρά στην διατροφή του σκύλου σας, έχετε όμως μια πληροφορία που λείπει … πόσο να ταΐσετε!

Ποσότητες λιπαρών που πρέπει να δώσετε στον σκύλο σας

Ας δούμε πόσο από κάθε τροφή πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή του σκύλου σας για να εξισορροπήσετε τα λιπαρά της!

Ολόκληρο ψάρι για σκύλους

Συνιστάται. Μπορεί να τρέφεται τόσο με μηρυκαστικά κρέατα όσο και με πουλερικά.

Ποσότητα: Τροφοδοτήστε 28 γραμμάρια ψαριού για κάθε 450 γραμμάρια κρέατος μηρυκαστικών και 112 γραμμάρια ψαριού για κάθε 450 γραμμάρια κρέατος πουλερικών.

Φυτοπλαγκτόν για σκύλους

Συνιστάται. Μπορεί να τρέφεται τόσο με μηρυκαστικά κρέατα όσο και με πουλερικά.

Ποσότητα: Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή… κάποιο φυτοπλαγκτόν θα περιέχει υλικό πλήρωσης και αυτό αυξάνει την ποσότητα που πρέπει να τροφοδοτήσετε.

Ιχθυέλαιο για σκύλους

Δεν συνιστάται. Εάν πρέπει να το δώσετε, τροφοδοτήστε μόνο με μηρυκαστικά κρέατα.

Λάδι κάνναβης για σκύλους

Συνιστάται. Τροφοδοτείτε μόνο με μηρυκαστικά κρέατα.

Ποσότητα: Τροφοδοτήστε 2 έως 3 κουταλιές της σούπας ανά 450 γραμμάρια τροφής.

Λάδι καρύδας για σκύλους

Ασφαλές για χορήγηση αλλά μην το χρησιμοποιείτε για να εξισορροπήσετε τα λιπαρά.

Ποσότητα: 1 κουταλάκι του γλυκού ανά 5 κιλά σωματικού βάρους.

Λινέλαιο για σκύλους

Δεν συνιστάται. Εάν πρέπει να το δώσετε, ταΐζετε μόνο με πουλερικά.

Έτσι τώρα που καταλαβαίνετε περισσότερα για τα λιπαρά, μπορείτε να είστε προληπτικοί και να αρχίσετε να προσθέτετε αυτά τα τρόφιμα για να εξισορροπήσετε τα ωμέγα-3 λιπαρά στο σκυλί σας… και να αποτρέψετε τις φλεγμονώδεις ασθένειες σκύλων που έρχονται με τα ακατάλληλα και μη ισορροπημένα λιπαρά.

Τώρα υπάρχει μια δήλωση αποποίησης… πρέπει να τρέφετε με άπαχα κρέατα εάν σκοπεύετε να προσθέσετε λιπαρά στην διατροφή του σκύλου σας. Το υπερβολικό λίπος στην διατροφή μπορεί να κλέψει από τον σκύλο σας κρίσιμα θρεπτικά συστατικά… αλλά αυτό είναι ένα θέμα για άλλη μια φορά. Μείνετε συντονισμένοι!

Πηγή: http://www.dogsnaturallymagazine.com

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post

Comments (0)


0
  0
  Καλάθι αγορών
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα