ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ ΣΚΥΛΟΥ, ΔΙΑΡΡΟΙΑ, ΚΟΠΡΑΝΑ ΚΑΙ ΤΡΟΦΕΣ!

ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ ΣΚΥΛΟΥ, ΔΙΑΡΡΟΙΑ, ΚΟΠΡΑΝΑ ΚΑΙ ΤΡΟΦΕΣ!

Πότε τα κόπρανα/περιττώματα του σκύλου σας είναι φυσιολογικά και πότε όχι? Γιατί έχει ο σκύλος σας διάρροια? BARF τροφές και σκληρά κακά σκύλου! Ξηρές τροφές και πολλά περιττώματα σκύλου! Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να προλάβετε τα χειρότερα!

Τα περιττώματα ή αλλιώς κόπρανα του σκύλου σας είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να παρακολουθείτε την υγεία του. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πότε τα κόπρανα του σκύλου σας είναι φυσιολογικά και πότε όχι!

Το πιο εμφανές σύμπτωμα ενός προβλήματος υγείας στους σκύλους είναι η διάρροια, η οποία έχει πολλά χαρακτηριστικά που ποικίλλουν ανάλογα με την αιτία εμφάνισης της.

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες διάρροιας σε σκύλους, που κυμαίνονται από μια αλλαγή στη διατροφή έως και καρκίνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ!

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ, Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ!

ΔΥΣΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΣΚΥΛΟΥ, ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ, ΔΥΣΒΙΩΣΗ ΚΑΙ IBD! ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΔΙΑΤΡΟΦΗ!

Ήρθε η ώρα να καλέσετε τον κτηνίατρο εάν η διάρροια δεν επιλυθεί από μόνη της σε μια μέρα περίπου, ή εάν ο σκύλος σας εμφανίζει άλλα σημάδια ασθένειας.

“Από την Dr Karen Becker”

To θέμα των κοπράνων/περιττωμάτων του σκύλου σας είναι μάλλον δυσάρεστο αλλά παράλληλα εξαιρετικά σημαντικό! Είναι η πρώτη αξιολόγηση του σκύλου σας για ενδεχόμενα σημάδια προβλήματος υγείας.

Δεδομένου ότι οι σκύλοι μας δεν μπορούν να μας πουν πότε έχουν κράμπες, κοιλιακό άλγος ή κάποια άλλη πεπτική διαταραχή, εξαρτάται από εμάς να παραμείνουμε σε εγρήγορση για σημάδια προβλημάτων. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γίνει αυτό είναι να παρακολουθείτε όχι μόνο τι εισέρχεται στο σκυλί σας (φαγητό), αλλά και αυτό που βγαίνει από αυτόν (περιττώματα).

Πως πρέπει να είναι τα φυσιολογικά κόπρανα του σκύλου σας?

Σε γενικές γραμμές, τα υγιή περιττώματα σκύλου είναι υγρά, σφριγηλά και έχουν ήπια μυρωδιά.

ΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΚΛΙΚ ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΑΣ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΕΠΟΛΕΜΗΣΗ ΔΙΑΡΡΟΙΑΣ!

Πως είναι τα περιττώματα των σκύλων που τρέφονται με επεξεργασμένες ξηρές τροφές ?

Τα σκυλιά που τρέφονται με επεξεργασμένες κροκέτες (τις οποίες δεν προτείνω) παράγουν συνήθως μεγάλες ποσότητες ογκώδων κοπράνων σκύλου για διάφορους λόγους. Πρώτον, οι περισσότεροι κατασκευαστές κροκέτας προσθέτουν αφύσικα υψηλές ποσότητες ινών (πολτός τεύτλων, σόγια και κύτους ρυζιού, καθώς και «κυτταρίνη», αλλιώς γνωστή ως ίνες ξύλου ή πριονίδι). Η φυσιολογική περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες της προγονικής διατροφής κυμαίνεται μεταξύ 4 και 6 τοις εκατό. Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες πολλών ξηρών τροφών είναι μεγαλύτερη από 15 τοις εκατό και οι περισσότερες «ελαφριές» ξηρές τροφές περιέχουν περισσότερο από 28 τοις εκατό φυτικές ίνες.

Τα σκυλιά που τρώνε κροκέτες παράγουν επίσης κόπρανα με πιο άσχημη μυρωδιά, επειδή το σώμα τους δεν έχει σχεδιαστεί για να απορροφά ορισμένα θρεπτικά συστατικά σε αυτές τις ξηρές τροφές (για παράδειγμα, σιτηρά και άλλα άμυλα, συμπεριλαμβανομένης της αφύσικα υψηλής περιεκτικότητας σε πατάτες και μπιζέλια που βρίσκονται σε πολλές κροκέτες σκύλων «χωρίς σιτηρά»). Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αισθάνεται ότι το σκυλί σας αφήνει περισσότερο όγκο περιττωμάτων από τον όγκο των ξηρών τροφών που έφαγε!

Πως είναι τα κόπρανα των σκύλων που τρέφονται με ωμές BARF τροφές ή μαγειρευτό φαγητό ?

Τα σκυλιά που τρέφονται με βιολογικά κατάλληλες ωμές BARF τροφές ή ισορροπημένο μαγειρευτό φαγητό τείνουν να παράγουν πολύ λιγότερα περιττώματα που είναι επίσης μικρότερα σε μέγεθος, πιο σφριγηλά και με πολύ λιγότερη μυρωδιά.

Εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί πολλές έτοιμες ωμές BARF τροφές (συνήθως οι φθηνότερες) έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε κόκαλα άρα και ασβέστιο με αποτέλεσμα τα κόπρανα / περιττώματα των σκύλων να είναι τις περισσότερες φορές λευκά, αλευρώδη και ασβεστολιθικά, ακόμα και με την παρουσία λίγου αίματος (λόγω ζορίσματος των πρωκτικών αδένων) είτε την ώρα που τα αφήνουν (που σημαίνει ότι είναι ακόμα περισσότερα τα κόκαλα) ή μερικές ώρες αργότερα από την απόρριψή τους. Αν διαπιστώσετε κάτι τέτοιο στον σκύλο σας σταματήστε άμεσα να του δίνετε αυτές τις τροφές καθώς είναι μη ισορροπημένες (χρειάζονται λιγότερο κόκαλο, περισσότερο κρέας και φυτικές ίνες) και του προκαλούν δυσκοιλιότητα με τον κίνδυνο να του προκαλέσουν αργά ή γρήγορα φραγή του εντέρου, μια πολύ επικίνδυνη για την υγεία του κατάσταση κατά την οποία χρειάζεται άμεση επίσκεψη στον κτηνίατρο.

Οι σκύλοι που τρέφονται συστηματικά με έτοιμες ή σπιτικές ωμές BARF τροφές οι οποίες έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε κόκαλα και δεν είναι ισορροπημένες, μπορεί επίσης να εμφανίσουν χρόνια δυσκοιλιότητα και προβληματική σύσπαση του πεπτικού σωλήνα. Σε αυτή την περίπτωση τα συμπτώματα είναι στην αρχή ηπιότερα, στην συνέχεια οξύνονται και μπορούν να οδηγήσουν σε λήθαργο, απώλεια όρεξης και εμετό. Πάλι απαιτείται η άμεση βοήθεια από τον κτηνίατρο ο οποίος θα εξετάσει τον πεπτικό σωλήνα και αν χρειαστεί θα παρέμβει.  

Αρκετές έτοιμες ωμές BARF τροφές έχουν παράλληλα αυξημένη περιεκτικότητα τόσο σε κόκαλα όσο και σε φυτικές ίνες έτσι ώστε να μην προκαλούν δυσκοιλιότητα στον σκύλο σας. Όταν εκείνος τρέφεται με τέτοιου είδους τροφές θα παρατηρήσετε πως θα κάνει αυξημένα περιττώματα/κόπρανα, δείχνοντας έτσι πως είναι λιγότερη θρεπτική για αυτόν. Χρειάζεται και εδώ προσοχή καθώς τέτοιου είδους BARF τροφές πάλι δεν είναι ισορροπημένες με αποτέλεσμα να εμφανίσει ο σκύλος σας στην πορεία σημαντικές διατροφικές ελλείψεις που κάποια στιγμή θα του στοιχίσουν.

Τέλος όταν ο σκύλος σας τρέφεται με ωμές BARF τροφές και τα περιττώματα του δείχνουν γκρίζα ή/και λιπαρά, αυτό δείχνει ότι ενδεχομένως οι τροφές αυτές έχουν αυξημένα λιπαρά. Μπορεί να είναι καιρός για μια διατροφική αλλαγή, επειδή το αυξημένο λίπος μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως η παγκρεατίτιδα σκύλου. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να είναι ήπιες ή απειλητικές για τη ζωή, οπότε λάβετε σοβαρά υπόψη τι τροφές δίνετε στον σκύλο σας.

Συμπέρασμα

Ανεξάρτητα από το είδος της διατροφής του σκύλου σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι μοιάζει και μυρίζει κανονικά, έτσι ώστε να γνωρίζετε αμέσως τυχόν αλλαγές στη συχνότητα, τη συνέπεια, το μέγεθος, το χρώμα ή τη μυρωδιά των κοπράνων του σκύλου σας. Παράλληλα είναι εξίσου σημαντικό να του παρέχετε ποιοτικές και ισορροπημένες τροφές που ανέχεται και έχει ανάγκη ο οργανισμός του.

Ένα από τα πιο εμφανή σημάδια ενός πιθανού προβλήματος υγείας στους σκύλους είναι η διάρροια σκύλου η οποία μπορεί να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά ανάλογα με την αιτία της.

Τύποι διάρροιας σκύλου

Στις ακόλουθες καταστάσεις, εκτός εάν το πρόβλημα επιλυθεί από μόνο του εντός μίας ημέρας, προτείνω να κλείσετε ραντεβού με τον κτηνίατρό σας.

 1. Ένα μαλακό κόπρανο σκύλου χωρίς ορατό αίμα ή βλέννα μπορεί να υποδηλώνει είτε διατροφική αλλαγή είτε την κατανάλωση άγνωστης για εσάς τροφής. Ωστόσο, μπορεί επίσης να σηματοδοτήσει την παρουσία εντερικού παρασίτου όπως η giardia.
 2. Ένα μαλακό, λιπαρό και γκρι/κίτρινο κόπρανο σκύλου μπορεί να είναι σημάδι υπερβολικού λίπους στην διατροφή του σκύλου σας, το οποίο μπορεί να προκαλέσει παγκρεατίτιδα, δηλαδή φλεγμονή του παγκρέατος που μπορεί να κυμαίνεται από πολύ ήπια έως απειλητική για τη ζωή του σκύλου.
 3. Ένα μαύρο, χρώματος πίσσας κόπρανο σκύλου συνήθως υποδεικνύει την παρουσία παλαιού αίματος κάπου στο πεπτικό σύστημα του σκύλου. Μπορεί να είναι ένα σημάδι τραυματισμού του στομαχιού ή γαστρεντερικού σωλήνα από ένα άγνωστο τρόφιμο ή αντικείμενο και μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι μιας πολύ σοβαρής αυτοάνοσης ασθένειας όπως ο καρκίνος και η αιμολυτική αναιμία σκύλου.
 4. Η υδαρή διάρροια σκύλου μπορεί να είναι ένδειξη στρες ή ιός (π.χ. παρβοϊός) ή παρασιτική λοίμωξη και μπορεί να οδηγήσει πολύ γρήγορα στην αφυδάτωση, ειδικά στα κουτάβια.
 5. Ένα μαλακό κόπρανο σκύλου που περιέχει ή επικαλύπτεται με βλεννογόνο μπορεί να υποδηλώνει την παρουσία παρβοϊού ή παρασίτων σκύλου.
 6. Ένα μαλακό ή υδατώδες κόπρανο σκύλου με ορατά σκουλήκια, αυγά ή άλλους προσκεκλημένους επισκέπτες είναι μια σαφής ένδειξη παρασιτικής προσβολής.
 7. Το στέρεο, μαλακό ή υδαρές κόπρανο που περιέχει αίμα ή θρόμβους αίματος είναι σχεδόν πάντα ένα σημάδι σοβαρού προβλήματος υγείας που απαιτεί άμεση προσοχή. Το φρέσκο αίμα δείχνει την τρέχουσα αιμορραγία, συνήθως από το παχύ έντερο ή τον πρωκτό ή τους πρωκτικούς αδένες. Θα μπορούσε να υπάρξει διάτρηση του εντερικού τοιχώματος από κάτι που ο σκύλος κατάπιε ή από την έκρηξη όγκου ή έλκους.

Αιτίες εμφάνισης διάρροιας στους σκύλους

Δεδομένου ότι η διάρροια σκύλου είναι ένα σύμπτωμα πολλαπλών προβλημάτων υγείας, έχει επίσης πολλές αιτίες. Αυτές περιλαμβάνουν:

 1. Αλλαγή στην διατροφή του σκύλου
 2. Τοξίνες σκύλου
 3. Φλεγμονώδης νόσους εντέρου (IBD) σκύλου
 4. Τροφική δυσανεξία, αλλεργία, ευαισθησία
 5. Ιδιοπαθής, αιμορραγική γαστρεντερίτιδα σκύλου
 6. Υπερπληθυσμός κακών βακτηρίων σε λεπτό έντερο σκύλου (SIBO)
 7. Εντερικά παράσιτα σκύλου
 8. Λεμφαγγειεκτασία (Lymphangiectasia)
 9. Εντερίτιδα ή κολίτιδα σκύλου
 10. Κατανάλωση άγνωστου τροφίμου
 11. Όγκοι σκύλου
 12. Εντερική απόφραξη σκύλου (από ξένο αντικείμενο)
 13. Βακτηριακή μόλυνση σκύλου
 14. Ορθικοί πολύποδες σκύλου
 15. Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου σκύλου
 16. Μόλυνση από ιό
 17. Εξωκρινή παγκρεατική ανεπάρκεια σκύλου
 18. Ιστοκυτταρική ελκώδης κολίτιδα σκύλου

Τα όχι τόσο προφανή συμπτώματα της διάρροιας σκύλου

Όταν οι περισσότεροι από εμάς σκέφτονται έναν σκύλο με διάρροια, βλέπουμε το φτωχό κουτάβι να στέκεται ανήσυχα στην πόρτα, που πρέπει να βγει γρήγορα. Μόλις βγει, ξεσπάει για να βρει ένα κατάλληλο σημείο όπου αφήνει χαλαρά, υδατώδη κόπρανα. Εναλλακτικά, εάν δεν είμαστε κοντά όταν χτυπάει ο επείγων συναγερμός, επιστρέφουμε σπίτι σε ένα ατύχημα στο πάτωμα.

Αλλά αυτό που πολλοί γονείς σκύλων δεν συνειδητοποιούν είναι ότι μερικές φορές η διάρροια προκαλεί πίεση, κάνοντάς την να μοιάζει περισσότερο με δυσκοιλιότητα παρά διάρροια. Αυτό συμβαίνει επειδή η διάρροια αναστατώνει τον κανονικό ρυθμό των μυϊκών συσπάσεων στην εντερική οδό του σκύλου σας, δίνοντας της την αίσθηση ότι χρειάζεται συνεχώς να κάνει κακά. Έτσι, παρόλο που έχει συσπαστεί αρκετά και τεντώσει, το παχύ έντερο μπορεί να είναι άδειο μετά από επαναλαμβανόμενες περιόδους χαλαρών κοπράνων.

Και σε περιπτώσεις χρόνιας διάρροιας σκύλου, πολλά σκυλιά δεν έχουν ατυχήματα στο σπίτι και δεν έχουν επείγοντα περιττώματα, απλά έχουν πάντα χαλαρά, υδαρή κόπρανα.

Άλλα συμπτώματα που μπορούν να συνοδεύσουν τη διάρροια σκύλων περιλαμβάνουν πυρετό, λήθαργο, αδιαθεσία, απώλεια όρεξης και αφυδάτωση. Τα κουτάβια, τα μικρά σκυλιά και οι ηλικιωμένοι διατρέχουν σημαντικότερο κίνδυνο αφυδάτωσης από έναν μόνο γύρο εκρηκτικής διάρροιας.

Η διάρροια του λεπτού εντέρου του σκύλου μπορεί επίσης να προκαλέσει σύγχυση στους ιδιοκτήτες, καθώς στην αρχή τα κόπρανα είναι σφριγηλά, ακολουθούμενα από μαλακά ή πολύ χαλαρά στο δεύτερο μισό της κίνησης του εντέρου, το οποίο μπορεί να υποδηλώνει μια ποικιλία ζητημάτων όπως η ανάπτυξη βακτηρίων μικρού εντέρου, η δυσπεψία, η δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών,η δυσανεξία σε συστατικών των τροφών σκύλου, η εξωκρινή παγκρεατική ανεπάρκεια, η δυσβίωση εντέρου σκύλου ή IBS.

Πότε να καλέσετε τον κτηνίατρο

Τα περισσότερα υγιή σκυλιά παρουσιάζουν ένα περιστασιακό επεισόδιο με χαλαρά κόπρανα ή διάρροια που υποχωρεί εντός 12 έως 24 ωρών. Το βασικό ζήτημα στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις είναι το αδιάκριτο φαγητό ή το στρες. Ωστόσο, κάθε σκύλος έχει τη δυνατότητα να αρρωστήσει από χρόνια διάρροια.

Εάν το σκυλί σας φαίνεται καλά μετά από μια διάρροια – που σημαίνει ότι ενεργεί κανονικά, με φυσιολογική ενέργεια – είναι ασφαλές να παρακολουθείτε απλώς για να διασφαλίσετε ότι τα κόπρανα θα επιστρέψουν στο φυσιολογικό μέσα σε μια μέρα περίπου.

Αλλά εάν παρατηρήσετε τον σκύλο σας να είναι νωθρός, να έχει πυρετό ή να τον αισθάνεστε ζεστό στην αφή, ή υπάρχει αλλαγή στη συμπεριφορά του, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον κτηνίατρό σας.

Εάν δείτε αίμα στα περιττώματα του κατοικίδιου ζώου σας ή είναι αδύναμο ή εμφανίζει άλλα σημάδια εξασθένησης μαζί με τη διάρροια, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με τον κτηνίατρο.

Εάν το σκυλί σας φαίνεται ωραίο, αλλά αντιμετωπίζει επαναλαμβανόμενες περιόδους διάρροιας, ήρθε η ώρα για έλεγχο.

Είναι σημαντικό να φέρετε ένα δείγμα από τα κόπρανα του σκύλου σας στο ραντεβού σας, ακόμα κι αν είναι υδαρή. Χρησιμοποιήστε ένα πλαστικό κουτί και ένα φτυαράκι για να μπορέσετε το πάρετε μαζί σας. Αυτό θα βοηθήσει τον κτηνίατρό σας να εντοπίσει πιθανές υποκείμενες αιτίες για τη διάρροια του σκύλου σας.

Φροντίδα στο σπίτι για διάρροια σε υγιή σκυλιά

Εάν το κατοικίδιο ζώο σας είναι ενήλικας, κατά τα άλλα υγιές και συμπεριφέρεται κανονικά εκτός από τη διάρροια, σας συνιστώ να σταματήσετε τις τροφές και το νερό για 12 ώρες. Μόλις συμπληρωθούν οι 12 ώρες, προσφέρετε μια ήπια διατροφή. Συνιστώ μαγειρεμένη γαλοπούλα και 100% κολοκύθα.

Αυτή είναι μια διαφορετική ήπια διατροφή από τον παραδοσιακό συνδυασμό βοείου κρέατος και ρυζιού που συνιστάται συχνά. Ακόμα και το λιπαρό αλεσμένο βόειο κρέας περιέχει πολύ λίπος και το λίπος μπορεί να επιδεινώσει μια περίπτωση διάρροιας. Το ρύζι, παρόλο που είναι ήπιο, είναι πολύ ζυμώσιμο. Η ζύμωση του ρυζιού στο παχύ έντερο ενός κατοικίδιου ζώου με διάρροια τείνει να αυξήσει την αέρια. Επίσης, το ρύζι τείνει να λειτουργεί ως φερμουάρ ακριβώς μέσα από το γαστρεντερικό σωλήνα, βγαίνοντας με την επόμενη περίοδο εκρηκτικής διάρροιας εντελώς άπεπτο.

Ανακατέψτε τη μαγειρεμένη γαλοπούλα και την κολοκύθα ή τη γλυκοπατάτα 50-50 στο μπολ του σκύλου σας. Τροφοδοτήστε 2 με 3 μικρά γεύματα την ημέρα έως ότου τα κόπρανα φτάσουν στο 100 τοις εκατό, κάτι που θα πρέπει να συμβεί σε περίπου 72 ώρες.

Η αγαπημένη μου φυσική αντιδιαρροϊκή θεραπεία είναι ένα βότανο που ονομάζεται φτελιά (slippery elm). Σας προτείνω να έχετε πάντα στη διάθεσή σας, οπότε όταν το χρειάζεστε να είναι εκεί. Το Slippery elm είναι ασφαλές για κουτάβια, ενήλικες και γηριατρικούς σκύλους και είναι απολύτως ασφαλές όταν συνδυάζεται με άλλα φάρμακα. Συνιστώ περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού για κάθε 5 κιλά σωματικού βάρους, αναμειγνύοντας το με το ήπιο γεύμα του σκύλου σας δύο φορές την ημέρα.

Σας προτείνω επίσης να προσθέσετε ένα καλής ποιότητας προβιοτικό για σκύλους και γάτες.

Η διατροφή με ήπιες τροφές και η συμπλήρωση με φλοιό φτελιάς είναι ένα καλό σχέδιο για περίπου 3 ημέρες, οπότε τα κόπρανα/περιττώματα του σκύλου σας θα πρέπει να επανέλθουν στο φυσιολογικό. Εάν μετά από 3 ημέρες η διάρροια δεν έχει υποχωρήσει, ήρθε η ώρα να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας.

Πηγή: HEALTHYPETS.MERCOLA.COM

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
  0
  Καλάθι αγορών
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα