ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ! ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ & ΜΕΤΑΛΛΑ!

ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ! ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ & ΜΕΤΑΛΛΑ!

Αρκετοί διστάζουν ή δεν δίνουν στον σκύλο τους λαχανικά και φρούτα γνωρίζοντας πως πρόκειται κυρίως για σαρκοφάγο κατοικίδιο ζώο. Όμως ο οργανισμός του σκύλου για να μπορέσει να παραμείνει υγιής στο ιδιαίτερα τοξικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε μαζί του (ρύπανση, καθαριστικά, φάρμακα, εμβόλια, αποπαρασιτικά, στρες, έλλειψη επαρκούς άσκησης) χρειάζεται και τα πολύτιμα φυτοθρεπτικά συστατικά ( όπως καροτενοειδή, φλαβονοειδή, φυτικές ίνες, πρεβιοτικά για σκύλους) που βρίσκουμε μόνο σε φρούτα και λαχανικά και τα οποία ενισχύουν περαιτέρω το πεπτικό και το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου σας θωρακίζοντας τον ενάντια σε επικίνδυνες ασθένειες!

Μέρος ΙΙΙ – Φυτικές πηγές βιταμινών και μετάλλων για σκύλους

Μπορεί να υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία στο να δώσετε στον σκύλο σας λαχανικά και φρούτα. Τα λαχανικά και τα φρούτα δεν περιέχουν μόνο βιταμίνες, αλλά και φυτοθρεπτικά συστατικά. Ενώ ένα σκυλί δεν θα επιβιώσει χωρίς βιταμίνες και μέταλλα, τα φυτοθρεπτικά συστατικά συμβάλλουν στην πρόληψη ή τη θεραπεία ασθενειών. Ας πάμε λοιπόν πρώτα στα φυτοθρεπτικά συστατικά.

Ας κάνουμε όμως πρώτα μια παρένθεση αναφέροντας μερικές σημαντικές πληροφορίες, βασισμένες σε μελέτες και επιστήμονες, σχετικά με τα συνθετικά συμπληρώματα διατροφής.

Ο ολιστικός κτηνίατρος Dr Jodie Gruenstern εξηγεί σχετικά με τα συνθετικά συμπληρώματα διατροφής για σκύλους και ανθρώπους:

«Τα κύτταρα έχουν θέσεις υποδοχέα για την προσκόλληση βιολογικών παραγόντων, οι οποίοι ενεργοποιούν και απενεργοποιούν τις κυτταρικές λειτουργίες. Αυτοί οι υποδοχείς μπορούν να γίνουν «φραγμένοι» με όμοιες βιταμίνες ή μέταλλα.

«Αυτό το φαινόμενο μπορεί να εξηγήσει γιατί η αρχική κατανάλωση συνθετικής θεραπείας βιταμινών ή ανόργανων ή ακόμη και ορμονικής αντικατάστασης λειτουργεί αρχικά, όταν οι θέσεις των υποδοχέων είναι κενές και απελπισμένες για το θρεπτικό συστατικό. Αλλά, όταν οι υποδοχείς φράσσονται με τα ανεπαρκώς λειτουργικά ψεύτικα θρεπτικά συστατικά, οι κυτταρικοί υποδοχείς δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά. Εσείς ή το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να αισθάνεστε υπέροχα μετά την έναρξη ενός νέου συνθετικού συμπληρώματος ή ακόμα και ενός νέου τύπου διατροφής, μόνο για να επαναληφθούν τα αρχικά συμπτώματα μετά από λίγο καιρό. “

Οι μελέτες αποδεικνύουν την διαφορά ανάμεσα στα συνθετικά συμπληρώματα διατροφής για σκύλους και τα φυσικά θρεπτικά συστατικά για σκύλους

Ήδη από το 1942, συγγραφείς στο Journal of the American Medical Association διαπίστωσαν ότι η θεραπεία του σκορβούτου με 50cc χυμού λεμονιού, που περιέχει 25 mg ασκορβικού οξέος, παρήγαγε ταχύτερα αποτελέσματα από το να δώσει 25 mg ασκορβικού οξέος ως βιταμίνη. Σημείωσαν επίσης ότι το ασκορβικό οξύ δεν έμεινε στο σώμα όσο η φυσική βιταμίνη C… και ακόμη και σήμερα, αυτός είναι ένας γνωστός περιορισμός των συνθετικών βιταμινών.

Σε αντίθεση με τις συνθετικές βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία για σκύλους, τα ολόκληρα τρόφιμα, τα βότανα και τα φυσικά συμπληρώματα διατροφής παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά πλήρη με τους συμπαράγοντες που χρειάζονται για να κάνουν μια υγιή αλλαγή στο σκυλί σας.

Αυτή η πρώιμη έρευνα έδειξε στους επιστήμονες ότι οι συνθετικές βιταμίνες δεν λειτουργούν πάντα σαν τους πραγματικούς ομολόγους τους … ακόμα και με τις πιο εξελιγμένες βιταμίνες και την σημερινή έρευνα. Αυτό είναι πιθανό επειδή οι συνθετικές βιταμίνες για σκύλους είναι χημικά προϊόντα απομόνωσης, τα οποία είναι απομονωμένα ή κλασματικά κομμάτια ολόκληρης της βιταμίνης. Οι βιταμίνες ορίζονται ως ομάδα ή σύμπλεγμα οργανικών ενώσεων και είναι καλύτερο να τις σκεφτούμε έτσι. Η δραστηριότητα της βιταμίνης είναι το άθροισμα πολλών μερών.

Υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν παρόμοιες διαφορές μεταξύ πολλών βιταμινών που προέρχονται από αληθινές τροφές και από συνθετικά συμπληρώματα διατροφής.

Σε αντίθεση με τις συνθετικές βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία, τα ολόκληρα τρόφιμα και τα βότανα παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά πλήρη με τους συμπαράγοντες που χρειάζονται για να κάνουν μια υγιή αλλαγή στο σκυλί σας – όπως ακριβώς προορίζει η φύση!

Φυτοθρεπτικά συστατικά για σκύλους

Η λέξη “phyto” προέρχεται από την Ελληνική λέξη «φυτό». Τα φυτικά θρεπτικά συστατικά είναι μόνο στα φυτά και όχι σε άλλα τρόφιμα. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά βοηθούν στην προστασία των φυτών από ζημιές και όταν ο σκύλος μας τρώει αυτά τα φυτά, θα έχει επίσης προστατευτικά οφέλη για τον οργανισμό του. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά βοηθούν στην προστασία από τη φλεγμονή και μπορούν να αποτρέψουν ένα ευρύ φάσμα ασθενειών όπως ο καρκίνος, η πνευμονική και καρδιαγγειακή νόσος και ο διαβήτης στους σκύλους.

Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες φυτοθρεπτικά συστατικά στα φυτά, όλα διαδραματίζουν διάφορους ρόλους, αλλά εδώ είναι μερικά από τα πιο σημαντικά… και τις πηγές λαχανικών ή φρούτων τους για σκύλους.

Καροτενοειδή για σκύλους

Υπάρχουν περισσότερα από 600 καροτενοειδή που όλα δρουν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα και του σκύλου. Αυτό σημαίνει ότι καταπολεμούν τη βλάβη των ελεύθερων ριζών στα κύτταρα και το σώμα.

Τα καροτενοειδή βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά με κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα, όπως η κολοκύθα, τα καρότα, η παπάγια και το πεπόνι.

Λυκοπένιο για σκύλους

Αυτό είναι ένα άλλο ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να παίξει ρόλο στην πρόληψη και την επιβράδυνση του καρκίνου στους σκύλους. Το λυκοπένιο δίνει σε πολλά λαχανικά το κόκκινο χρώμα τους και βρίσκεται σε ντομάτες, καρότα, κόκκινο λάχανο και καρπούζι.

Λουτεΐνη για σκύλους

Αυτό είναι ένα άλλο καροτενοειδές και αντιοξειδωτικό που είναι γνωστό ότι προστατεύει το δέρμα, τα μάτια και την καρδιά. Βρίσκεται σε σκούρα φυλλώδη πράσινα και σε κίτρινα λαχανικά και φρούτα, όπως το λάχανο, το μπρόκολο, τα πορτοκάλια και η παπάγια.

Φλαβονοειδή για σκύλους

Τα φλαβονοειδή ή τα βιοφλαβονοειδή μπορούν να ρυθμίσουν την κυτταρική σηματοδότηση στο σώμα του σκύλου και έχουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο πολύχρωμη είναι η φυτική τροφή του σκύλου, τόσο υψηλότερα είναι τα βιοφλαβονοειδή. Η κουερσετίνη και η ρεσβερατρόλη είναι δύο δημοφιλή φλαβονοειδή που βρίσκονται σε πολλά φρούτα και λαχανικά για σκύλους.

Καλές πηγές φλαβονοειδών είναι φρούτα δέντρων όπως δαμάσκηνα, μήλα, αχλάδια και ροδάκινα, και τα περισσότερα λαχανικά, ειδικά κόκκινα και πράσινα.

Φυτικές ίνες για σκύλους

Τα φρούτα και τα λαχανικά για σκύλους περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, που εξυπηρετούν δύο σκοπούς. Οι αδιάλυτες ίνες συσσωρεύουν το φαγητό και το βοηθούν να περάσει από το παχύ έντερο. Και οι διαλυτές ίνες μπορεί να είναι ένα πρεβιοτικό, που σημαίνει ότι τροφοδοτεί τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο. Εάν δίνετε προβιοτικά για σκύλους χωρίς πρεβιοτικά, μπορεί να σπαταλάτε τα χρήματά σας.

Τα όσπρια όπως τα μπιζέλια και τα φασόλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αλλά και πάλι, έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, οπότε αποφεύγονται καλύτερα για το σκυλί σας. Επιλέξτε καλά λαχανικά όπως πικραλίδα, χόρτα, λαχανάκια Βρυξελλών, ταράξακο, μπρόκολο και λάχανο ως καλές πηγές φυτικών ινών για σκύλους.

Ας ρίξουμε μια ματιά στις καλύτερες φυτικές πηγές βιταμινών και μετάλλων. Και πάλι, δεν έχω συμπεριλάβει τα όσπρια, επειδή τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλα, τα οποία δεν χρειάζεται ο σκύλος σας.

Λαχανικά και φρούτα με βιταμίνες και μέταλλα για σκύλους

Λαχανικά και φρούτα με Βιταμίνη Α για σκύλους

Καρότα, κολοκύθα, χόρτα πικραλίδας, λάχανο, σπανάκι, μπρόκολο. Κίτρινα φρούτα όπως βερίκοκα και ροδάκινα.

Λαχανικά με Βιταμίνη Β2 για σκύλους

Μπρόκολο, σπανάκι, άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Λαχανικά με Βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ) για σκύλους

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο.

Λαχανικά με Βιταμίνη Β9 (Φολικό) για σκύλους

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το μπρόκολο και το σπανάκι.

Λαχανικά και φρούτα με Βιταμίνη C για σκύλους

Λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, σπανάκι, λαχανίδα (kale). Φρούτα όπως εσπεριδοειδή, μούρα και σταφίδες.

Λαχανικά με Βιταμίνη Κ για σκύλους

Σκούρα φυλλώδη πράσινα όπως λάχανο, λαχανίδα (kale), σπανάκι και μπρόκολο.

Λαχανικά με ασβέστιο για σκύλους

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως σπανάκι και μπρόκολο.

Πώς να ταΐσετε λαχανικά και φρούτα στον σκύλο σας

Το πεπτικό σύστημα των σκύλων δεν μπορεί να διασπάσει πολύ καλά την κυτταρίνη που περιέχεται στα κυτταρικά τοιχώματα των λαχανικών και των φρούτων. Μπορείτε βοηθήσετε τον σκύλο σας να αφομοιώσει τα λαχανικά του είτε βράζοντάς τα ελαφρώς (ιδανικά στον ατμό) (που σημαίνει ότι θα χάσετε μερικά θρεπτικά συστατικά με το μαγείρεμα) ή ακόμα καλύτερα, ψιλοκόβοντας ή πολτοποιώντας τα ωμά λαχανικά και τα φρούτα για τον σκύλο σας. Προσπαθήστε να δώσετε στον σκύλο σας οργανικά λαχανικά και φρούτα για να αποφύγετε επιβλαβή υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Βρέθηκε επίσης ότι τα βιολογικά λαχανικά και φρούτα περιέχουν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών και είναι σχεδόν 50% χαμηλότερα σε ενδεχόμενα τοξικά βαρέα μέταλλα.

Είτε επιλέξετε να ταΐσετε με λαχανικά και φρούτα τον σκύλο σας είτε όχι, φροντίστε να του δίνετε ένα ευρύ φάσμα φυσικών τροφών, ώστε το σκυλί σας να πάρει μια ποικιλία θρεπτικών ουσιών από τα γεύματά του ώστε να έχει πιο ισχυρό οργανισμό.

Αν θέλετε να διαβάσετε τα 2 προηγούμενα συνδεδεμένα άρθρα κάνετε κλικ στους παρακάτω σύνδεσμους:

ΜΕΡΟΣ Ι – ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ ΣΕ ΚΡΕΑΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ

ΜΕΡΟΣ ΙΙ – ΜΕΤΑΛΛΑ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ ΣΕ ΚΡΕΑΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ

Πηγή: DOGSNATURALLYMAGAZINE.COM

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post

Comments (0)


0
    0
    Καλάθι αγορών
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα