ΛΕΙΣΜΑΝΙΑΣΗ, ΚΑΛΑΖΑΡ ΣΚΥΛΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ!

ΛΕΙΣΜΑΝΙΑΣΗ, ΚΑΛΑΖΑΡ ΣΚΥΛΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ!

Η λεϊσμανίαση σκύλου, ευρέως γνωστή ως καλαζάρ (καλά-αζάρ) σκύλου, είναι ο ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για την  παρασιτική νόσο από το πρωτόζωο-παράσιτο Leishmania που μεταδίδεται με το τσίμπημα της φλεβοτόμου σκνίπας. Διακρίνεται σε 3 μορφές, την δερματική, την βλεννοδερματική και την σπλαχνική λεϊσμανίαση σκύλου η οποία είναι και η πιο σοβαρή (το παράσιτο μεταναστεύει στα όργανα) και είναι γνωστή ως μαύρος πυρετός (kala azar). 

Οι 3 μορφές λεϊσμανίασης

Δερματική και διάχυτη δερματική λεϊσμανίαση

Η δερματική λεϊσμανίαση είναι η πιο κοινή μορφή της νόσου. Στο σημείο όπου η σκνίπα τσίμπησε το άτομο θα εμφανιστεί σε λίγες εβδομάδες μια ή περισσότερες ερυθρές βλαττίδες οι οποίες στη συνέχεια θα μεγαλώσουν και θα μετατραπούν σε έλκος το οποίο θα σκληρύνει. Στο έλκος θα σχηματιστεί μια εσχάρα και εκκρίνει ένα λεπτό, ορώδες υλικό. Το έλκος μπορεί να αυτοϊαθεί μέσα σε ένα μήνα, αλλά αφήνει μια παραμορφωμένη ουλή. Αυτή η μορφή προκαλείται από τα L. major και L. tropica και απαντάται κυρίως στη Μέση Ανατολή (σπυρί της Βαγδάτης), στη Μεσόγειο (χανιώτικο σπυρί) και στις Ινδίες (σπυρί του Δελχί).

Στη διάχυτη μορφή της νόσου εμφανίζονται πολλαπλές βλαττίδες οι οποίες δεν γίνονται έλκη, αλλά σχηματίζουν βλάβες που μοιάζουν με λέπρα.

Βλεννοδερματική λεϊσμανίαση

Η βλεννοδερματική λεϊσμανίαση ξεκινάει και αυτή την εμφάνιση εξελκωμένων βλαβών, όμως σε αντίθεση με τη δερματική μορφή, η βλάβη επηρεάζει και τις μεμβράνες και τις δομές των βλεννογόνων καταστρέφοντάς τις. Η πρωτοπαθής βλάβη μπορεί να διαδοθεί στο βλεννογόνο της μύτης και του στόματος, ακόμη και αν ιαθεί η πρωτογενής βλάβη. Η βλεννοδερματική λεϊσμανίαση μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση και καταστροφή του άνω χείλους και τη μύτης και να οδηγήσει ακόμη και περιστασιακά στο θάνατο. Προκαλείται από το σύμπλεγμα της L. braziliensis.

Σπλαχνική λεϊσμανίαση ή καλά-αζάρ σκύλου

Η σπλαχνική λεϊσμανίαση είναι η πιο σοβαρή μορφή και αν δεν θεραπευτεί μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Μπορεί να εμφανιστεί ως κεραυνοβόλος νόσος, μια πιο χρόνια μορφή που προκαλεί εξασθένηση ή ως μια ασυμπτωματική, αυτοπεριοριζόμενη λοίμωξη. Η χρόνια μορφή της νόσου εμφανίζεται μερικές εβδομάδες έως ένα χρόνο μετά το τσίμπημα της σκνίπας και συνοδεύεται από διάρροια, πυρετό και αναιμία, ενώ συμπτώματα είναι τα ρίγη και η εφίδρωση. Το παράσιτο πολλαπλασιάζεται στο ήπαρ και στον σπλήνα προκαλώντας ηπατομεγαλία και σπληνομεγαλία, απώλεια βάρους και απίσχνανση. Επίσης προσβάλει τους νεφρούς.

Όσο συνεχίζεται η νόσος, μερικοί ασθενείς παρουσιάζουν αποχρωματισμό του δέρματος, οζίδια εβδομάδες, μήνες ή χρόνια μετά το καλα-αζάρ. Αυτές οι περιοχές ονομάζονται δερματική λεϊσμανίαση μετά από καλά-αζάρ. Η σπλαχνική μορφή προκαλείται από το L. donovani και εντοπίζεται στον άνθρωπο κυρίως στην ινδική υποήπειρο και στην Αφρική.

Η ΛΕΙΣΜΑΝΙΑΣΗ, ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟ ΣΤΑΔΙΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΣ KAI ΕΠΙΒΑΡΥΜΕΝΑ ΝΕΦΡΑ. ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΟΤΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ. ΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΚΛΙΚ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΑΣ ΜΕ ΣΥΝΕΧΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ!

Βιολογικός κύκλος και παθογένεια λεϊσμανίασης

Οι λεϊσμάνιες μεταδίδονται με το τσίμπημα της θηλυκής σκνίπας. Οι σκνίπες εισάγουν στο αίμα καθώς τρέφονται με το σίελο το προμαστιγοφόρο παράσιτο. Καθώς το προμαστιγοφόρο περνά από το δέρμα του ξενιστή, χάνει το μαστίγιο και μετατρέπεται στην αμαστιγοφόρο μορφή. Οι αμαστιγοφόρες μπορούν να διαφεύγουν από το ανοσοποιητικό σύστημα και να καταφέρουν να προσκολληθούν και να εισέλθουν στα μακροφάγα κύτταρα, όπου και αναπαράγονται. Στη συνέχεια διαρρηγνύουν τα κύτταρα προκαλώντας έτσι την ιστική καταστροφή. Ανάλογα με το είδος λεϊσμάνιας, επηρεάζονται διαφορετικοί ιστοί, προκαλώντας τις διαφορετικές μορφές της νόσου. Στη συνέχεια τα αμαστιγοφόρα μολύνουν τη σκνίπα όταν αυτή τα καταναλώσει κατά τη διάρκεια ενός γεύματος αίματος. Οι λεϊσμάνιες μετατρέπονται στη σκνίπα πάλι στις προμαστιγοφόρο μορφή και πολλαπλασιάζονται με διχοτόμηση στο μέσο έντερο της σκνίπας. Μετά μεταναστεύει στη προβοσκίδα της σκνίπας απ’ όπου μπορεί να μεταδοθεί πάλι στον άνθρωπο και στα ζώα. Πολλές λεϊσμανιάσεις είναι ζωονόσοι, δηλαδή ο κύριος ξενιστής είναι κάποιο ζώο, όπως τα τρωκτικά και οι σκύλοι και ο άνθρωπος είναι περιστασιακός ξενιστής.

Η μόλυνση μεταδίδεται από ορισμένους τύπους μολυσμένων φλεβοτόμων σκνιπών, που προηγουμένως είχαν τσιμπήσει ένα μολυσμένο ζώο (τρωκτικά, σκύλους) ή ακόμα και μολυσμένο άνθρωπο, οι οποίες αφήνουν τα παράσιτα στο δέρμα του ξενιστή (του σκύλου). Η περίοδος επώασης από τη μόλυνση μέχρι την εκδήλωση συμπτωμάτων κυμαίνεται μεταξύ ενός μηνός έως και πολλών ετών. Στους σκύλους εξαπλώνεται σε όλο το σώμα και στα περισσότερα όργανα. Η νεφρική ανεπάρκεια σκύλων είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου, και σχεδόν όλα τα μολυσμένα σκυλιά εκδηλώνουν κοιλιακή νόσο. Περίπου το 90 τοις εκατό των μολυσμένων σκύλων θα έχει συμπτώματα και στο δέρμα. Δεν υπάρχει ηλικία, φύλο, φυλή ή προτίμηση, ωστόσο οι αρσενικοί σκύλοι είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από την κοιλιακή νόσο της λεϊσμανίασης σκύλων.

Οι σκνίπες όταν πετάνε δεν κάνουν θόρυβο, ο άνθρωπος μπορεί να μην αντιληφθεί καν την παρουσία τους. Επειδή οι σκνίπες αυτές είναι πολύ μικρές (1/3 του μεγέθους ενός κανονικού κουνουπιού), μπορεί να μη γίνουν αντιληπτές ούτε με την όραση. Οι σκνίπες παρουσιάζουν μεγαλύτερη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του απογεύματος και της νύχτας, ενώ είναι λιγότερο δραστήριες κατά τις θερμότερες ώρες της ημέρας. Παρουσιάζονται περίπου 1,5 εκατομμύρια νέα κρούσματα δερματικής λεϊσμανίασης και 500.000 νέα κρούσματα σπλαγχνικής λεϊσμανίασης κάθε χρόνο στον κόσμο. Περισσότερες από το 90% των περιπτώσεων σπλαγχνικής λεϊσμανίασης ανά τον κόσμο αφορούν την Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ, το Σουδάν και τη Βραζιλία. 

Ο Dr. Artur Vasconcelos είναι ένας Βραζιλιάνος κτηνίατρος με μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση αυτής της πολύ δύσκολης στην διαχείριση ασθένειας που ονομάζεται λεϊσμανίαση σκύλου (καλαζάρ σκύλου) η οποία είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα για τους σκύλους στη Βραζιλία και μέχρι πρόσφατα τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της νόσου δεν ήταν διαθέσιμα στους κτηνιάτρους της χώρας. 

Επειδή τα φάρμακα έχουν σοβαρές παρενέργειες, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για όλα τα σκυλιά και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αρκετά τοξικά, ο Dr. Vasconcelos έχει αναπτύξει το δικό του πρωτόκολλο θεραπείας χρησιμοποιώντας φυσικές ενώσεις. Όταν η νόσος παγιδευτεί νωρίς, οι προληπτικοί γονείς των κατοικίδιων ζώων και οι κτηνίατροι μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια συνολική προσέγγιση υγείας, συμπεριλαμβανομένου ενός φυσικού πρωτοκόλλου, για να διατηρήσουν στα μολυσμένα σκυλιά υγιή μια φυσιολογική διάρκεια ζωής.

Η λεϊσμανίαση σκύλου (καλαζάρ σκύλου) είναι ένα σοβαρό πρόβλημα στην Βραζιλία!

Ποτέ στην ιστορία της κτηνιατρικής του καριέρας, η οποία εκτείνεται σε δύο δεκαετίες, έχει δει μια και μόνη περίπτωση αυτής της ασθένειας. Ωστόσο, ο αριθμός των σκύλων που επηρεάζονται από αυτή στη Βραζιλία είναι υψηλή.

“Η λεϊσμανίαση (καλαζάρ) είναι στην πραγματικότητα μια παγκόσμια ασθένεια”, εξηγεί ο Dr. Vasconcelos. “Δεν είναι μόνο στη Βραζιλία, αλλά και στην Ινδία, το Πακιστάν, σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης και σε άλλες τοποθεσίες στη Λατινική Αμερική.” Υπάρχουν διάφορα είδη πρωτόζωων που προκαλούν την ασθένεια, αλλά εδώ στη Βραζιλία το καυτό θέμα είναι η σπλαχνική μορφή της λεϊσμανίασης στην οποία ο σκύλος είναι ο φορέας.

Η λεϊσμανίαση είναι μια ζωονοσογόνος ασθένεια. Μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους, σκύλους και άλλα ζώα όπως γάτες, αρουραίους και άγρια ​​ζώα. Είναι ένα καυτό θέμα γιατί είναι σε όλη τη χώρα. Δεν είναι ενδημικό λόγω του κλίματος, αλλά σε μερικές μεγάλες πόλεις πάνω από το 50% των σκύλων είναι θετικοί στην ασθένεια αυτή.

Εκεί που ασκεί ο Dr. Vasconcelos, πιστεύει ότι είναι μεταξύ 20 και 30 τοις εκατό των σκύλων – σε μια μεγάλη πόλη των 3 εκατομμυρίων. Υπάρχουν πολλά σκυλιά, τα περισσότερα από τα οποία δεν ελέγχονται. Μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια σε άλλα σκυλιά και στους ανθρώπους. Η λεϊσμανίαση είναι μια ασθένεια που δεν είναι θεραπευτική, αλλά είναι διαχειρίσιμη.

Τα φάρμακα για τη θεραπεία της λεϊσμανίασης σκύλων έχουν μόλις πρόσφατα βρεθεί στη Βραζιλία

Πριν πάει στο κτηνιατρικό σχολείο είχε έναν σκύλο ο οποίος απέκτησε την ασθένεια. Έτσι είχε την πρόκληση να τον θεραπεύσει με τη βοήθεια άλλων κτηνιάτρων, αλλά στο νοσοκομείο κτηνιατρικών σχολείων είχαν πολλούς ασθενείς με λεϊσμανίαση, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων που έφεραν οι ιδιοκτήτες τους για μια δεύτερη γνώμη. Έτσι κάθε μέρα έβλεπαν δύο, τρεις ή τέσσερις περιπτώσεις λεϊσμανίασης.

Για τα τελευταία 20 ή 30 χρόνια στη Βραζιλία, η θεραπεία της λεϊσμανίασης σκύλων απαγορεύτηκε. Η ευθανασία συνιστάται για σκύλους με λεϊσμανίαση. Ορισμένοι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων έφερναν λαθραία φάρμακα από την Ευρώπη, μερικοί κτηνίατροι ήταν πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν τα φάρμακα και τα σκυλιά θεραπεύτηκαν με επιτυχία.

Τα τελευταία δύο έως τρία χρόνια, το δεύτερο φάρμακο στην Ευρώπη, η μιλτεφοσίνη, επιτράπηκε από την κυβέρνηση στη Βραζιλία να θεραπεύσει σκύλους με λεϊσμανίαση. Ήταν μια μεγάλη νίκη για τους γονείς των κατοικίδιων ζώων επειδή τώρα μπορούν να θεραπεύσουν νόμιμα τα σκυλιά τους. Οι κτηνίατροι μπορούν να τους βοηθήσουν πιο ανοιχτά και να αναζητήσουν άλλες επιλογές πέραν των φαρμάκων που εισάγονται από την Ευρώπη.

Αλλά δεν εντοπίζουμε κάθε σκύλο με λεϊσμανίαση (καλαζάρ). Δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα και τα άτομα με μολυσμένα σκυλιά δεν επιτρέπουν στα κατοικίδια ζώα τους να υποβληθούν σε ευθανασία.

Η ανεπάρκεια και οι παρενέργειες των φαρμάκων για τη θεραπεία της λεϊσμανίασης (καλαζάρ) σκύλων οδήγησαν τον Dr. Vasconcelos να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις

Δεδομένου ότι ο σκύλος του Dr. Vasconcelos απέκτησε λεϊσμανίαση νωρίς στην καριέρα του, πώς λοιπόν προσέγγισε το πρόβλημα; Είχε πρόσβαση στα φάρμακα από την Ευρώπη;

Στην πραγματικότητα, ο κτηνίατρος που τον βοήθησε είχε ήδη τα φάρμακα στην κλινική του, έφερε από έναν άλλο πελάτη του οποίου το σκυλί πέθανε τελικά. Έτσι, ο κτηνίατρος έλεγξε τα φάρμακα για το σκυλί του. Το σημαντικό όμως πρόβλημα με τα φάρμακα για την λεϊσμανίαση σκύλων είναι ότι είναι πολύ τοξικά.

Το σκυλί του Dr Vasconcelos δέχτηκε πολύ καλά την θεραπεία. Αλλά περίπου δύο χρόνια αργότερα, ανέπτυξε μια επιπλοκή από την ασθένεια. Είναι πολύ συνηθισμένο. Δεν συνεχίζει να βελτιώνεται κάθε σκύλος που λαμβάνει την θεραπεία. Μερικές φορές η νόσος επαναλαμβάνεται και ο σκύλος λαμβάνει έναν άλλο κύκλο φαρμάκων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο άρχισε να ψάχνει για άλλες επιλογές και να σκεφτεί έξω από τα υπάρχοντα φαρμακευτικά πρωτόκολλα.

Η Βραζιλία είναι μια από τις χώρες με μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον κόσμο. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, ειδικά στα πανεπιστήμια, για τη μελέτη ενώσεων που μπορούν να διατεθούν στο εμπόριο ως φάρμακα στο μέλλον. Για παράδειγμα, χρησιμοποίησε κουερσετίνη για αλλεργικά σκυλιά. Χρησιμοποίησε το agaricus blazei, ένα βρώσιμο μανιτάρι από τη Βραζιλία, για ασθενείς με καρκίνο.

Όταν συνειδητοποίησε ότι αυτές οι ενώσεις μπορούν να είναι εξίσου αποτελεσματικές με τα συνήθη φάρμακα, ρώτησε τον εαυτό του, “Γιατί να μην το δοκιμάσω για σκύλους με λεϊσμανίαση;” Οι ενώσεις είναι ασφαλείς. Έχουν δόσεις για άλλες ασθένειες. Τα σκυλιά δεν ανταποκρίθηκαν καλά στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καλαζάρ, ίσως επειδή το συκώτι ή τα νεφρά τους ήταν ήδη πολύ επιβαρυμένα. Γιατί να μην χρησιμοποιηθούν φυσικές ενώσεις και να δει πώς πηγαίνουν;

Πολλοί από τους συνηθισμένους κτηνίατρους, ακόμα και όταν η καρδιά τους πονάει για τους πεθαμένους ασθενείς τους, απλά δεν θα περάσουν έξω από το συνηθισμένο επίπεδο περίθαλψης.

Το τρέχον πρωτόκολλo θεραπείας της λεισμανίασης σκύλων του Dr Vasconcelos συνδυάζει φυσικές ενώσεις με φάρμακα χαμηλής τοξικότητας, φυσική και αληθινή διατροφή (ωμή ή μαγειρεμένη) υψηλής ποιότητας και περιβάλλον χαμηλού στρες

Ζητήθηκε από τον Dr Vasconcelos να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το ισχύον πρωτόκολλό του για τη θεραπεία της λεϊσμανίασης (καλαζάρ) σκύλων.

«Χρειαζόμαστε πραγματικά περισσότερες μελέτες για να σχεδιάσουμε ένα πρωτόκολλο», εξήγησε. “Αλλά όπως είπα, χρησιμοποιούσα φυσικές ενώσεις για άλλες συνθήκες, έτσι άρχισα να εφαρμόζω μερικές από αυτές σε σκύλους με λεϊσμανίαση για να δούμε αν είχαν κάποιο αποτέλεσμα. Έμαθα ότι η κουερσετίνη (quersetin) έχει πολύ ωραίο αποτέλεσμα έναντι της λεϊσμανίασης σε σκύλους.

Και μου αρέσει ιδιαίτερα το μανιτάρι Agaricus blazei, νομίζω ότι είναι ενδιαφέρον γιατί μπορώ να το χρησιμοποιώ συνεχώς. Έχει ισχυρό ανοσοδιεγερτικό αποτέλεσμα. Αυξάνει την κυτταρική απόκριση TH1 που είναι πιο αποτελεσματική κατά της λεϊσμανίασης. Μπορώ να κρατήσω σκύλους σε αυτό το μανιτάρι απεριόριστα. Το χρησιμοποιώ με ασθενείς με καρκίνο και λειτουργεί με παρόμοιο μηχανισμό σε σκύλους με λεϊσμανίαση!

Χρησιμοποιούμε επίσης domperidone ως προκινητική. Έχει πολύ χαμηλή τοξικότητα. Σε μερικές μελέτες σε σκύλους, αποδείχθηκε πολύ αποτελεσματική μαζί με άλλα φάρμακα και επίσης ως προληπτικό ρυθμιστικό για τη νόσο. Συνήθως χρησιμοποιώ την κουερσετίνη και τη δομπεριδόνη τους πρώτους δύο μήνες και το συνδυάζω με το agaricus. Μετά από αυτή την περίοδο, δίνω απλώς το μανιτάρι agaricus και το στατικό για την λεϊσμανίαση φάρμακο αλλοπουρινόλη (zylapur, soluric, allopourinol), που επίσης έχει πολύ χαμηλή τοξικότητα και εμποδίζει το παράσιτο να εξαπλωθεί στον οργανισμό του σκύλου.

Τα σκυλιά που έχουν γενικά καλή υγεία και ευδοκιμούν τρώγοντας μια σπιτική ωμή BARF φυσική ή ελαφρώς μαγειρεμένη διατροφή και σε περιβάλλον χαμηλού στρες, συνήθως ανταποκρίνονται πολύ καλά σε μια πιο βασική προσέγγιση της θεραπείας της λεϊσμανίασης. Συνήθως δεν χρειάζονται τα πιο τοξικά φάρμακα. Σύμφωνα με την εμπειρία μου, η λεϊσμανίαση (καλαζάρ) σκύλων είναι μια ασθένεια που απαιτεί μια λειτουργική προσέγγιση στη γενική υγεία ενός σκύλου. Τα σκυλιά που έχουν κακή υγεία όταν αποκτούν την ασθένεια τείνουν να υποφέρουν περισσότερο “.

Γιατί ο Dr. Vasconcelos συστήνει μια βιολογικά κατάλληλη, ποιοτική και ισορροπημένη ωμή BARF διατροφή (ιδανικά σπιτική), για τα σκυλιά με λεϊσμανίαση;

Ενδιαφέρομαι πολύ για την αναφορά του Dr. Vasconcelos σε μια ωμή BARF διατροφή, γι’ αυτό τον ρώτησα αν στην εμπειρία του, τα σκυλιά που λαμβάνουν αληθινή και πιο θρεπτική διατροφή έχουν καλύτερη ανταπόκριση στο ανοσοποιητικό τους σύστημα. Απάντησε ότι σίγουρα το κάνουν!

Είναι σημαντικό για τους γονείς των κατοικίδιων ζώων να γνωρίζουν ότι εάν διασώσουν ή συναντήσουν έναν σκύλο που είναι θετικός στην λεϊσμανίαση, δεν πρόκειται για αυτόματη θανατική ποινή. Και αν επιδιώκετε την βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος του σκύλου βελτιώνοντας την διατροφή του, βοηθάτε σημαντικά στην ολιστική (συνολική) αντιμετώπιση αυτής της χρόνιας και μακροπρόθεσμης νόσου όπως είναι η λεϊσμανίαση.

“Σίγουρα,” συμφωνεί ο Dr. Vasconcelos “Η λεϊσμανίαση είναι κατά κύριο λόγο μια φλεγμονώδης ασθένεια: Εάν ο σκύλος καταναλώνει μια φυσική, κατάλληλη για το είδος του τροφή, ιδανικά σπιτική και ισορροπημένη, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και υγρασία μπορείτε να φέρετε τη φλεγμονή προς τα κάτω, μπορείτε επίσης να προσθέσετε φυσικά συμπληρώματα διατροφής σκύλου και να παρακολουθήσετε προσεκτικά την ισορροπία ωμέγα λιπαρών οξέων (6:3) για να μειώσετε ακόμα πιο δραστικά την φλεγμονή (περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά).

Έχουμε προβλήματα με τα σκυλιά που διατηρούνται σε αλλοπουρινόλη, το στατικό φάρμακο της λεϊσμανίασης, επειδή δεν έχουμε μια εμπορική διατροφή εδώ στη Βραζιλία που είναι χαμηλή σε πουρίνες. Με μια ποιοτική και ισορροπημένη ωμή BARF διατροφή, μπορείτε να μειώσετε το περιεχόμενο της πουρίνης από το φαγητό και να αποφύγετε τα προβλήματα των πετρών στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη. Νομίζω ότι είναι σημαντικό για τα σκυλιά με λεϊσμανίαση να τρώνε μια καλά σχεδιασμένη ωμή φυσική BARF διατροφή. “

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε στα Αγγλικά την συνέντευξη που έδωσε ο Dr Artur Vasconcelos στην Dr. Karen Becker και στην οποία βασίζεται το παραπάνω άρθρο.

https://www.youtube.com/watch?v=IVa2aCNLk_c

Ας δούμε παρακάτω τι είναι οι πουρίνες και τι τροφές μπορούν και πρέπει να καταναλώνουν οι σκύλοι με λεϊσμανίαση οι οποίοι λαμβάνουν την ουσία αλλοπουρινόλη που αυξάνει το ουρικό οξύ και ευνοεί την δημιουργία πετρών σε ουροδόχο κύστη και νεφρά. 

Οι πουρίνες στις τροφές σκύλου! Τι είναι?

Οι πουρίνες είναι ετεροκυκλικές αρωματικές οργανικές ενώσεις που βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα τα οποία, όταν οξειδωθούν, προκαλούν το σχηματισμό ουρικού οξέος στο αίμα. Συνήθως, τα τρόφιμα που περιέχουν πουρίνες αποτελούν σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τους σκύλους, αλλά σε σκύλους με λεϊσμανίαση, και ειδικά σε εκείνους που υποβάλλονται σε αγωγή με αλλοπουρινόλη (zylapur ή soluric), τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες μπορούν να προκαλέσουν το σχηματισμό πετρών στα νεφρά (νεφρόλιθοι) ή/και στην ουροδόχο κύστη (ουρόλιθοι) των σκύλων.

 Αυτές οι πέτρες είναι πολύ δυσάρεστες και επώδυνες για το σκυλί σας και μπορούν να οδηγήσουν σε λοιμώξεις και άλλες επιπλοκές συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης παροχής αντιβίωσης μέχρι και χειρουργικής αφαίρεσης. Ως εκ τούτου, μια διατροφή χαμηλή σε πουρίνες και πλούσια σε υγρασία είναι σημαντική για το σκύλο σας!

Τροφές και περιεκτικότητα σε πουρίνες

Οι ομάδες τροφίμων για σκύλους μπορούν γενικά να διαχωριστούν σε χαμηλές, μεσαίες και υψηλές σε πουρίνες.

Τροφές χαμηλές σε πουρίνες που μπορούν να δίνονται συχνά σε σκύλους με λεϊσμανίαση (καλαζάρ) αλλά δεν παρέχουν από μόνες τους όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή:

1) Φρούτα και λαχανικά (εκτός από σπανάκι, αρακά, μανιτάρια, κουνουπίδι)

2) Αυγά

3) Γαλακτοκομικά (γιαούρτι, κεφίρ)

4) Βότανα

5) Λάδι καρύδας

6) Ελαιόλαδο

7) Λινέλαιο

8) Λάδι σολομού

Τροφές μεσαίες σε πουρίνες οι οποίες μπορούν να δίνονται σε σκύλους με λεϊσμανίαση (καλαζάρ), παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και ιδανικά συνδυάζονται με τις τροφές που είναι χαμηλές σε πουρίνες:

1) Κοτόπουλο

2) Γαλοπούλα

3) Σολομός

4) Μοσχάρι

5) Αρνί

6) Χοιρινό

7) Βρώμη

Τροφές υψηλές σε πουρίνες οι οποίες πρέπει να δίνονται σε πολύ μικρές ποσότητες σε σκύλους με λεϊσμανίαση (καλαζάρ):

1) Όργανα (καρδιά, συκώτι, νεφρά κλπ)

2) Πάπια, χήνα

3) Συγκεκριμένα ψάρια και θαλασσινά (σκουμπρί, ρέγγα, πέστροφα, σαρδέλα, μύδια)

4) Σπανάκι, αρακάς, κουνουπίδι, μανιτάρια

5) Όσπρια

Ο Dr Vasconcelos δεν είναι ο μόνος υπέρμαχος της ποιοτική και ισορροπημένης ωμής BARF διατροφής στο εξωτερικό. Είναι όμως άξια θαυμασμού η εμπειρία του στην διαχείριση και αντιμετώπιση της λεΪσμανίασης σκύλων (καλαζάρ) σε μια χώρα με τρομερή έξαρση λόγω κλίματος και έλλειψης φαρμάκων, χρησιμοποιώντας ήπια φάρμακα, ωμές και ποιοτικές φυσικές τροφές και βότανα. Υπάρχουν πολλοί ακόμα καταξιωμένοι κτηνίατροι που προτείνουν και χρησιμοποιούν την ποιοτική και ισορροπημένη ωμή BARF διατροφή τόσο στα σκυλιά που παρακολουθούν (υγιή και μη) όσο και στα δικά τους! Μία από αυτούς είναι και η πασίγνωστη Dr Karen Becker! Και ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς!

Παράλληλα αυξάνεται ραγδαία σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των ιδιοκτητών σκύλων που ταΐζουν τον σκύλο τους με ποιοτικές και ισορροπημένες ωμές BARF τροφές. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, είναι απόλυτα λογικό και αναμενόμενο καθώς είναι οι μόνες βιολογικά κατάλληλες τροφές για σκύλους, προσαρμοσμένες στις ανάγκες της ομαλούς λειτουργίας των οργάνων τους. Εξάλλου κάτι αντίστοιχο δεν ισχύει και με εμάς τους ανθρώπους? Δεν είμαστε υγιέστεροι και με καλύτερη διάθεση όταν καταναλώνουμε φυσικές και θρεπτικές τροφές? Αποφεύγετε να ταΐζετε τους σκύλους σας με κύριο γνώμονα τι βολεύει περισσότερο. Ο οργανισμός τους για να είναι ισχυρός και να διαπρέπει έχει ανάγκη από αληθινές και ποιοτικές τροφές ωμές ή ελαφρώς μαγειρεμένες και σε ισορροπία! Το αξίζουν και με το παραπάνω!


Πηγές:

HEALTHYPETS.MERCOLA.COM

DOGSNATURALLYMAGAZINE.COM

DOGFOODADVISOR.COM

WIKIPEDIA.ORG

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
    0
    Καλάθι αγορών
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα