ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ, ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΑ, ΜΕΤΑΒΙΟΤΙΚΑ ΚΕΦΙΡ, ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΣΕ ΣΚΥΛΟ!

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ, ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΑ, ΜΕΤΑΒΙΟΤΙΚΑ ΚΕΦΙΡ, ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΣΕ ΣΚΥΛΟ!

Ποια προβιοτικά σκύλου είναι τα καλύτερα, πως και πότε πρέπει να τα δίνετε? Μπορώ να δώσω στον σκύλο μου γιαούρτι και κεφίρ? Τα προβιοτικά και πρεβιοτικά σκύλου ενισχύουν σημαντικά το πεπτικό και ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου σας, αποτρέπουν πεπτικές διαταραχές και ενισχύουν την αφομοίωση θρεπτικών συστατικών!

Αναρωτιέστε συχνά, “Μπορώ να δώσω στον σκύλο μου προβιοτικά;” ή “Μπορώ να δώσω στον σκύλο μου ανθρώπινα προβιοτικά;” Και αν ναι, πώς και πότε πρέπει να τα δώσω, τακτικά ή όχι?

Μεταβιοτικά για σκύλους (postbiotics), το ίδιο χρήσιμα όσο και τα προβιοτικά!

Γνωστά και ως postbiotics, τα μεταβιοτικά είναι οι μεταβολίτες (ή αλλιώς το τελικό προϊόν) της ζύμωσης που πραγματοποιείται στο έντερο από τα προβιοτικά. Οι ερευνητές μελετούν τα αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά οφέλη τους, ενώ φαίνεται ότι μπορεί να παίζουν ρόλο και στο ανοσοποιητικό, βελτιώνοντας τον εντερικό φραγμό.

Τα βρίσκουμε σε ορισμένες τροφές που περιέχουν προβιοτικά, όπως το κεφίρ, το ξινολάχανο και το kimchi και λόγω του ότι δεν πρόκειται για ζωντανούς μικροοργανισμούς, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περισσότερες εφαρμογές σε σχέση με τα προβιοτικά, ενώ αναμένεται να αποτελέσουν τάση τα επόμενα χρόνια, με συμπληρώματα και ενισχυμένες τροφές.

Η υγεία του εντέρου, άλλωστε, εξασφαλίζει τη συνολική μας υγεία και γερό ανοσοποιητικό, οπότε μάλλον θα ακούμε συχνά τα μεταβιοτικά από εδώ και πέρα.

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ, ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΙΟΤΙΚΑ ΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΑΣ! ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΣΑΣ!

Προβιοτικά για σκύλους – Αποτελούν δομικά στοιχεία του ανοσοποιητικού συστήματος των σκύλων

Τα προβιοτικά σκύλου είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που ζουν σε διάφορα μέρη του σώματος του σκύλου σας, συμπεριλαμβανομένου του γαστρεντερικού σωλήνα, της στοματικής κοιλότητας, του κόλπου, της ρινικής κοιλότητας, των αναπνευστικών οργάνων και ακόμη και στο δέρμα του σκύλου σας. Ο όρος προβιοτικό σημαίνει κυριολεκτικά “για τη ζωή“. Η λέξη προέρχεται από το λατινικό πρόθεμα “pro” που σημαίνει “για” και την ελληνική λέξη “bios” που σημαίνει “ζωή“. Τα προβιοτικά καλούνται συχνά «καλά βακτήρια». Η διατήρηση μιας καλής ισορροπίας μεταξύ των καλών και κακών βακτηρίων είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του σκύλου σας.

Πρεβιοτικά – Το φαγητό των προβιοτικών!

Τα πρεβιοτικά είναι διάφοροι τύποι τροφίμων με τα οποία τρέφονται τα προβιοτικά βακτηρίδια και τα διατηρούν ενεργά. Όταν δίνετε στον σκύλο σας προβιοτικά και πρεβιοτικά του δίνετε τα λεγόμενα συμβιωτικά!

Συμβιωτικά – το τέλειο ζευγάρι

Η λέξη συμβιωτικός σημαίνει μια ευεργετική αλληλεπίδραση (γνωστή ως συμβιωτική σχέση) μεταξύ δύο διαφορετικών πραγμάτων. Τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά σκύλου αποτελούν ένα τέλειο ζευγάρι, δουλεύοντας μαζί για να διατηρήσουν το σώμα του σκύλου σας εξαιρετικά υγιές. Τα πρεβιοτικά σκύλου και τα προβιοτικά είναι απλά και φυσικά μια ωφέλιμη ενίσχυση της διατροφής του σκύλου σας.

Υπάρχουν μερικοί πονηροί όροι μάρκετινγκ που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές για να σας προκαλέσουν σύγχυση κατά την αγορά των τροφών των κατοικίδιων ζώων σας. Αυτό καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να γνωρίζετε αν το σκυλί σας παίρνει την υγιεινή διατροφή που χρειάζεται για να παραμείνει υγιής και ενεργός (και να παρακάμψει περιττές και ακριβές επισκέψεις στον κτηνίατρο).

Το σκυλί σας έχει τρισεκατομμύρια φίλους στο σώμα του που δεν γνωρίσατε καν! Μέχρι και 1.000 διαφορετικοί τύποι βακτηρίων και μικροοργανισμών υπάρχουν και σχηματίζουν το μικροβιακό κύκλο του σκύλου σας (το οικοσύστημά του).

Το γαστρεντερικό σύστημα του σκύλου σας και που ζουν τα προβιοτικά στο σώμα του.

Στοματική κοιλότητα σκύλου

Τα ωφέλιμα βακτήρια ζουν στο στόμα του σκύλου και το διατηρούν υγιές. Τα καλά βακτήρια στο στόμα του σκύλου σας είναι η πρώτη γραμμή άμυνας κατά των ιών και των βακτηρίων που εισέρχονται στο σώμα του. Οι επεξεργασμένες τροφές με υδατάνθρακες στο σκυλί σας δημιουργούν το λάθος είδος βακτηρίων στο στόμα, προκαλώντας σχηματισμό πέτρας και πλάκας στα δόντια του.

Φάρυγγας σκύλου

Τα καλά βακτήρια στον φάρυγγα του σκύλου συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής υγείας. Όταν ο φάρυγγας περιέχει παθογόνα βακτήρια, θα προκληθεί φαρυγγίτιδα και άλλα σημάδια φλεγμονής στον σκύλο σας.

Στομάχι, πάγκρεας και χοληδόχος κύστη σκύλου

Το πεπτικό σύστημα (ένα σύστημα των νευρώνων που ελέγχουν το γαστρεντερικό σύστημα) συνεχίζει κάτω από τον λαιμό και μέσα στο στομάχι του σκύλου. Τα προβιοτικά βακτήρια σκύλου περνούν από το οξύ του στομαχιού και πρέπει να επιβιώσουν από τα παγκρεατικά ένζυμα και τη χολή από τη χοληδόχο κύστη.

Η πέψη πραγματοποιείται στο στομάχι και το λεπτό έντερο και τα μεταλλικά στοιχεία απορροφούνται στο λεπτό έντερο του σκύλου.

Παχύ έντερο σκύλου

Το παχύ έντερο είναι το αρχηγείο των προβιοτικών! Είναι το μέρος όπου τα προβιοτικά ασκούν το μεγαλύτερο αποτέλεσμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά  μπορούν ακόμη να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου στους ανθρώπους!

Μερικοί ειδικοί αμφισβητούν εάν τα προβιοτικά επιβιώνουν στο ταξίδι τους στο παχύ έντερο (μερικές φορές πρόκειται για αίτημα μάρκετινγκ για μάρκες προβιοτικών με εντερικές επικαλύψεις). Στην πραγματικότητα όμως, τα περισσότερα από τα υγιή βακτηρίδια μπορούν να ταξιδεύουν μέσα από καταστάσεις υψηλού οξέος, ενζύμων και χολής στο σώμα.

Η Dr. Natasha Campbell-McBride, δημιουργός του πρωτοκόλλου GAPS (Σύνδρομο Εντέρου και Ψυχολογίας), λέει ότι δεν έχει σημασία αν τα προβιοτικά δεν φθάνουν ζωντανά στο παχύ έντερο. Ακόμα κι αν είναι νεκρά, το σώμα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το γενετικό τους υλικό για να ωφελήσει το παχύ έντερο.

Πρωκτός σκύλου

Κάθε φορά που το κατοικίδιο ζώο σας έχει μια κίνηση του εντέρου, εκατοντάδες χιλιάδες βακτήρια, μύκητες και άλλα μικρόβια εξέρχονται από το σώμα. Αυτό είναι μέρος της διαδικασίας αποτοξίνωσης του οργανισμού και τα προβιοτικά βοηθούν σημαντικά στην απομάκρυνση των τοξινών.

Κόλπος σκύλου

Τα προβιοτικά ζουν με επιτυχία και στον κόλπο. Όταν τα κουτάβια γεννιούνται, παίρνουν μια πρώτη δόση υγιών βακτηριδίων καθώς περνούν από το κανάλι γέννησης. (Αυτό ισχύει και για τα ανθρώπινα μωρά που γεννιούνται φυσιολογικά).

Προβιοτικά σκύλου, γιατί τα χρειάζεται ο σκύλος σας!

Τα καλά βακτήρια είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εντέρου του σκύλου σας. Αλλά υποστηρίζουν επίσης τον εγκέφαλό του, την πέψη, την αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών και – το καλύτερο από όλα – το ανοσοποιητικό του σύστημα. Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του σκύλου σας είναι ίσως ο σημαντικότερος ρόλος των προβιοτικών.

Ανοσοποιητικό σύστημα σκύλου

Το 80% του ανοσοποιητικού συστήματος του σκύλου σας βασίζεται στο έντερό του. Διαφορετικά προβιοτικά συνδυάζονται με σχεδόν κάθε διαφορετικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος που γνωρίζουμε.

Οι ιοί και τα βακτήρια εισέρχονται στο σώμα μέσω του στόματος και τα προβιοτικά είναι παρόντα ξεκινώντας από το στόμα και μέσα από το γαστρεντερικό σωλήνα του σκύλου σας. Η διατήρηση των καλών βακτηρίων κρατά τα παθογόνα υπό έλεγχο και είναι το πρωταρχικό ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου σας.

Μια καλή ισορροπία των προβιοτικών βοηθά στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα του σκύλου σας – και αυτό μειώνει την ευαισθησία του σε χρόνιες ασθένειες.

Πέψη σκύλου

Τα προβιοτικά σκύλου υποστηρίζουν την πέψη καθώς και την αφομοίωση βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Βοηθούν το σώμα του σκύλου σας να επεξεργάζεται κρίσιμα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Β-12.

Εγκέφαλος σκύλου

Το εντερικό μικροβιοκτόνο είναι υπεύθυνο για την παραγωγή νευροδιαβιβαστών και νευροπεπτιδίων που απαιτούνται για την υγεία του εγκεφάλου του σκύλου σας. Το έντερο γεμίζεται με νευρικά κύτταρα, έτσι τα προβιοτικά στο έντερο μπορούν επίσης να υποστηρίξουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Μια μελέτη έδειξε ότι τα ποντίκια που δεν είχαν βακτηρίδια εντέρου συμπεριφέρθηκαν διαφορετικά από τα φυσιολογικά ποντίκια, συμμετέχοντας σε «συμπεριφορά υψηλού κινδύνου». Τα προβιοτικά συνθέτουν επίσης μερικές σημαντικές ορμόνες – για παράδειγμα την σεροτονίνη – και κάποια στελέχη είναι ακόμη αποτελεσματικά στην επισκευή του DNA.

Λένε ότι το έντερο είναι ο «δεύτερος εγκέφαλος» αλλά όταν βλέπω τους δεσμούς από τους νευρώνες στο έντερο στον εγκέφαλο, αρχίζω να σκέφτομαι ότι ο εγκέφαλος είναι δευτερεύων και το έντερο είναι ο πρώτος και μεγαλύτερος εγκέφαλος και του σκύλου σας!

Τα προβιοτικά μειώνουν το άγχος του 90% των σκύλων (σύμφωνα με μελέτη)

Μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο κτηνιατρικής διατροφής του 2016 αφορούσε τις συναισθηματικές και συμπεριφορικές αλλαγές στα σκυλιά που έλαβαν προβιοτικό συμπλήρωμα.

Η μελέτη περιελάμβανε 24 ανήσυχοι Labrador Retrievers οι οποίοι έλαβαν την ίδια ισορροπημένη διατροφή για 15 εβδομάδες. Για τις πρώτες έξι εβδομάδες, 12 σκύλοι έλαβαν ένα προβιοτικό συμπλήρωμα και οι άλλοι 12 έλαβαν εικονικό φάρμακο. Κατά τη διάρκεια των εβδομάδων επτά έως εννέα, κανένα από τα σκυλιά δεν έλαβε ένα προβιοτικό ή ένα εικονικό φάρμακο (αυτό ονομάζεται περίοδος έκπλυσης). Στη συνέχεια τα ίδια 12 σκυλιά έλαβαν προβιοτικά για τις τελευταίες έξι εβδομάδες της μελέτης.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν ορισμένες συμπεριφορές που συνδέονται με το άγχος, όπως το γαύγισμα, η περιστροφή και το βάδισμα. Παρακολούθησαν επίσης τα επίπεδα κορτιζόλης των σκύλων και τον καρδιακό ρυθμό για τον προσδιορισμό των επιπέδων στρες.

Τα σκυλιά που έλαβαν το προβιοτικό συμπλήρωμα έδειξαν μείωση των αγχωτικών συμπεριφορών και άλλων συμπτωμάτων στρες, καθώς επίσης βελτιώθηκαν και τα επίπεδα της κορτιζόλης και των καρδιακών ρυθμών. Στην πραγματικότητα, το 90% σκύλων που έλαβαν συμπλήρωμα προβιοτικών φαίνεται να είναι λιγότερο ανήσυχο συνολικά. Επιπλέον, το 83% είχε χαμηλότερα επίπεδα σαλπιγγικής κορτιζόλης και βελτιωμένη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού, ενώ το 75% είχε επίσης χαμηλότερους μέσους καρδιακούς ρυθμούς.

Τα προβιοτικά χρειάζονται τα πρεβιοτικά (είναι το φαγητό τους)

Τα πρεβιοτικά σκύλου είναι αδιάλυτες ίνες που τροφοδοτούν τα προβιοτικά στο παχύ έντερο. Η σίτιση των σκύλων με τροφές με πρεβιοτικά βοηθάει σημαντικά τα προβιοτικά να παραμείνουν ενεργά και να κάνουν σωστά την δουλειά τους.

Προσθέστε μερικά από τα παρακάτω πρεβιοτικά τρόφιμα στη διατροφή του σκύλου σας για να τρέφετε και να στηρίξετε τα προβιοτικά που του δίνετε. Εκτός από το σκόρδο (το οποίο είναι πολύ ασφαλές αλλά με μετριοπάθεια), την βρώμη και το μέλι, η ποσότητα δεν είναι σημαντική καθώς είναι μόνο φαγητό! Ξεκινήστε σιγά-σιγά για να αποφύγετε τις πεπτικές διαταραχές εάν το σκυλί σας δεν τρέφεται ήδη με αυτά τα ινώδη τρόφιμα και σταδιακά αυξήστε την ποσότητα μαζί με το υπόλοιπο γεύμα του:

Οι παρακάτω τροφές περιέχουν πολύτιμα πρεβιοτικά:

Μήλα, μπανάνες, καρότα, αγγούρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ανανάς, σκόρδο (με μέτρο, τροφοδοτήστε φρέσκο, οργανικό σκόρδο, μέχρι 1 κουταλάκι ανά 15 κιλά βάρους του σκύλου την ημέρα, σπόροι chia, ντομάτες, παντζάρια, μάνγκο, μούρα, τζίντζερ, ινδική καρύδα, μανιτάρια (με μέτρο, προσοχή στο είδος), ρίζα πικραλίδας, σπαράγγια, βρώμη (με μέτρο και πάντα μουλιασμένη), λιναρόσπορος, φύκια (kelp), μέλι (με μέτρο).

Πότε να δώσετε στον σκύλο σας προβιοτικά

Κάθε μέρα! Αυτή είναι μια ερώτηση που πολλοί άνθρωποι διαφωνούν. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι πρέπει να δίνετε τα προβιοτικά του σκύλου σας μόνο όταν έχει πεπτική αναταραχή, όταν είναι υπό άγχος ή αν παίρνει αντιβιοτικά ή άλλα συμβατικά φάρμακα.

Πιστεύω όμως ότι τα προβιοτικά σκύλου είναι ένα τόσο σημαντικό κομμάτι της υγείας του σκύλου σας που πρέπει να τα δίνετε όλη την ώρα. Για αυτό σας συνιστώ να μεταβάλλετε την πηγή προβιοτικών του σκύλου σας δίνοντας ποικιλία.

Μου αρέσει επίσης να δίνω προβιοτικά σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Θα λειτουργούν διαφορετικά ανάλογα με το τι συμβαίνει στο γαστρεντερικό σωλήνα του σκύλου σας την εποχή εκείνη. Ο Dr Campbell-McBride συμβουλεύει να δίνετε προβιοτικά και μεταξύ των γευμάτων για να αποφύγουν το περιβάλλον των υψηλών γαστρικών υγρών και των οξέων που προκαλούνται από την πέψη.

Αντιοβιοτικά σκύλου

Εάν ο σκύλος σας παίρνει αντιβιοτικά, είναι καλή ιδέα να τα εναλλάσσετε με τα προβιοτικά, έτσι προσπαθείτε συνεχώς να περιορίσετε τις βλάβες που προκαλεί το αντιβιοτικό. Συνιστώ να χορηγείτε προβιοτικά δύο ώρες μετά από κάθε δόση αντιβιοτικού. Νομίζω ότι αυτό είναι πιο αποτελεσματικό από το να προσπαθείτε να επισκευάσετε το έντερο αφού τελειώσουν τα αντιβιοτικά.

Τι βλάπτει την υγεία και ισορροπία του εντέρου του σκύλου σας;

Υπάρχουν πολλά πράγματα που βλάπτουν το περιβάλλον του εντέρου και δημιουργούν ένα μεγάλο μέρος της χρόνιας ασθένειας που βλέπουμε στα σκυλιά μας σήμερα. Αυτό περιλαμβάνει:

1) αντιβιοτικά σκύλου

2) μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και στεροειδή σκύλου

3) υπερβολικός εμβολιασμός των σκύλν

4) επεξεργασμένες τροφές (κυρίως κροκέτες) σκύλου

5) στρες σκύλου

6) σιτηρά ή φασόλια (οτιδήποτε με λεκτίνες) σε σκύλους

Η ανισορροπία του εντέρου του σκύλου μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη πέψη τροφίμων και παραγωγή βιταμινών (ιδιαίτερα σε βιταμίνες Β και Κ) και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό υποσιτισμό. Η ανισορροπία του εντέρου μπορεί επίσης να κάνει το σκυλί σας ευάλωτο σε μόλυνση από επιβλαβή βακτήρια, και ένα κακό μικροβιακό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι πεπτικές διαταραχές σκύλου όπως η ασθένεια του φλεγμονώδους εντέρου (IBD), οι χρόνιες ή απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, όπως ο καρκίνος και οι αυτοάνοσες νόσοι (συμπεριλαμβανομένων των δερματικών παθήσεων και του υποθυρεοειδισμού), μπορούν να συνδεθούν με ένα ανθυγιεινό έντερο.

Η ισορροπία των μικροοργανισμών του εντέρου του σκύλου σας εκτελεί πολλές λειτουργίες, όπως:

1) ζυμώνουν διαιτητικές ίνες

2) συνθέτουν βιταμίνες

3) ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα

4) περιορίζουν την ανάπτυξη επιβλαβών οργανισμών

5) παράγουν ορμόνες που υποστηρίζουν το μεταβολισμό και τις νευρολογικές λειτουργίες

6) οι εντερικοί μικροοργανισμοί προσαρμόζονται ως αποτέλεσμα της διατροφής, της ηλικίας, της έκθεσης σε αντιβιοτικά και άλλων φαρμάκων.

Είδη προβιοτικών για σκύλους!

1) Συμπληρώματα διατροφής σκύλων (έτοιμα σκευάσματα)

Τα καλά νέα είναι ότι εάν θέλετε την ευκολία ενός προβιοτικού συμπληρώματος για σκύλους, υπάρχει ένας τρόπος να κάνετε το βάζο των χαπιών να διαρκέσει πολύ, πολύ περισσότερο. Αλλά πρώτα, πώς επιλέγετε ένα καλό συμπλήρωμα διατροφής σκύλων;

Η επιλογή των συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να είναι ατελείωτη. Υπάρχουν πολλά προβιοτικά σκύλου διαθέσιμα και είναι δύσκολο να γνωρίζετε τι να αγοράσετε. Μπορείτε να αγοράσετε προβιοτικά ειδικά για σκύλους, αλλά είναι καλό να χρησιμοποιήσετε και ανθρώπινα σκευάσματα.

Όλα τα θηλαστικά – και πιθανώς όλα τα πουλιά και τα ερπετά που ζουν στην ξηρά – ωφελούνται από οργανισμούς που βασίζονται στο έδαφος. Αποτελούν το βασικό υπόβαθρο που επιτρέπει στο σώμα μας (και εκείνα των σκύλων μας) να μπορούν να εργάζονται για την υγεία.

Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής για σκύλους περιορίζονται σε ένα ή δύο στελέχη βακτηρίων καθώς υπάρχει μια θεωρία ότι τα σκυλιά χρειάζονται διαφορετικά βακτηρίδια από τον άνθρωπο. Αλλά δεν είναι αλήθεια ότι πρέπει να έχετε ορισμένα προβιοτικά στελέχη για σκύλους και προτιμώ να δίνω στους σκύλους ποικιλία προβιοτικών στελεχών.

Τα καλά προβιοτικά συμπληρώματα είναι πραγματικά ακριβά, αλλά υπάρχει ένας τρόπος να τα κάνουμε να ενισχυθούν!

Κάνετε τα προβιοτικά σκύλου να διαρκούν περισσότερο!

Απλά χρησιμοποιήστε το συμπλήρωμα διατροφής για σκύλους για να “εμβολιάσετε” κάποιο ωμό γάλα κατσίκας, βιολογικό γάλα ή ακόμα και χαμηλής θερμοκρασίας παστεριωμένο βιολογικό γάλα που δεν έχει ομογεννοποιηθεί. Εάν πρέπει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παστεριωμένο γάλα, ή ακόμα και Lactaid.

Ανακατέψτε 1 κάψουλα του προβιοτικού σε μισό λίτρο από οποιοδήποτε γάλα επιλέγετε. Διατηρήστε ένα βάζο αυτού στο ψυγείο για τον σκύλο και ετοιμάστε μια νέα δόση κάθε εβδομάδα.

2) Kimchi (τουρσί) και άλλα ζυμωμένα λαχανικά για σκύλους

Τα ζυμωμένα λαχανικά για σκύλους είναι ένας εξαιρετικά θρεπτικός και άκρως βιοδιαθέσιμος τρόπος για να δίνετε προβιοτικά στον σκύλο σας.

Το σκυλί σας μπορεί να μην έτρωγε το kimchi αν δεν έκανε έφοδο στα σκουπίδια και έβρισκε κάποια ζυμωμένα λαχανικά. Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μιμούνται τα περιεχόμενα του εντέρου του θηράματος ενός σαρκοφάγου ζώου. Είναι ήδη προκατασκευασμένα και η διαδικασία ζύμωσης πολλαπλασιάζει τα καλά βακτήρια και τα ένζυμα που είναι φυσικά στο φαγητό.

3) Ωμό γάλα κατσίκας ή κατσικίσιο γιαούρτι για σκύλους

Το ακατέργαστο γάλα κατσίκας είναι άφθονο σε φυσικά προβιοτικά. Έχει πολύ λίγη λακτόζη (τη ζάχαρη που είναι στο αγελαδινό γάλα) έτσι δεν προκαλεί τα ίδια πεπτικά προβλήματα με τα κανονικά γαλακτοκομικά προϊόντα.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε το προβιοτικό σας συμπλήρωμα στο γάλα κατσίκας, όπως περιγράψαμε παραπάνω, για να δώσετε επιπλέον οφέλη. Σε περίπτωση που δεν μπορέσετε να βρείτε ωμό και ποιοτικό γάλα κατσίκας, μπορείτε να δώσετε στον σκύλο σας κατσικίσιο γιαούρτι με όσο το δυνατόν χαμηλότερα σάκχαρα και αλάτι. Δοσολογία 1-2 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα ανάλογα το μέγεθος του σκύλου σας.

Δώστε γάλα κατσίκας στο σκύλο σας καθημερινά σύμφωνα με το βάρος του:

Μέχρι 10 κιλά – 60 ml την ημέρα

10 έως 25 κιλά – 120 ml την ημέρα

Πάνω από 25 κιλά – 180 ml την ημέρα

4) Κεφίρ για σκύλους

Πρόκειται για άλλο ένα προϊόν που έχει υποστεί ζύμωση και είναι γεμάτο με φυσικά προβιοτικά και τα περισσότερα σκυλιά τον λατρεύουν ως επίχρισμα στο φαγητό τους ή ως ξεχωριστό σνακ. Μπορείτε να αγοράσετε κεφίρ στο παντοπωλείο, αλλά να προσέχετε ότι είναι χωρίς γλυκαντικά. Και πάλι, το γάλα κατσίκας είναι μια καλύτερη επιλογή για τα σκυλιά παρά το αγελαδινό γάλα.

5) Βιολογικά κατάλληλες και ποιοτικές ωμές BARF ή μαγειρεμένες τροφές

Προτιμήστε να δίνετε στον σκύλο σας βιολογικά κατάλληλες για αυτόν τροφές με την ελάχιστη δυνατή επεξεργασία και απαλλαγμένες από υπερβολικό άμυλο, συντηρητικά και ενισχυτικά γεύσης, όπως ποιοτικές και ισορροπημένες ωμές BARF τροφές (έτοιμες ή ακόμα καλύτερα σπιτικές) οι οποίες περιέχουν εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά στην φυσική τους μορφή, ή ελαφρώς μαγειρεμένες και ισορροπημένες τροφές (έτοιμες ή ακόμα καλύτερα σπιτικές).

Φροντίστε οι τροφές αυτές να περιέχουν και τα απαραίτητα προβιοτικά και πρεβιοτικά για τον σκύλο σας και μην διστάσετε να τις εμπλουτίσετε ακόμα περισσότερο συμβάλλοντας έτσι στην καθημερινή τόνωση του πεπτικού και ανοσοποιητικού συστήματος του σκύλου σας με ταυτόχρονη μείωση του στρες και των αλλεργικών προβλημάτων που είναι πολύ συχνά λόγω του τοξικού περιβάλλοντος όπου ζούμε. 

6) Επιτρέψτε στον σκύλο σας να ζει ως σκύλος!

Ένας από τους αγαπημένους μου τρόπους για να αφήσω τον σκύλο μου να βρει μικροοργανισμούς που βασίζονται στο έδαφος είναι:

Αφήστε τον σκύλο σας να παίξει στη βρωμιά της φύσης!

Τα σκυλιά αγαπούν να σκάβουν και να παίζουν στη λάσπη, να τρώνε γρασίδι, να μασουλάνε ξύλα, να πίνουν βρώμικο νερό και ναι, τρώγοντας διάφορα είδη περιττωμάτων (το περιστέρι, το κουνέλι και η χήνα είναι μερικά αγαπημένα).

Αφεθείτε στη φύση του και αφήστε το να το κάνει. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να βοηθήσετε τον σκύλο σας να οικοδομήσει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και να απολαύσει κάποια διασκέδαση και να παίξει κάνοντας μια απόλυτα φυσική για αυτό δραστηριότητα. Μοιραστείτε τη χαρά του να είστε έξω στη φύση μαζί του!

Όταν πρόκειται για προβιοτικά για σκύλους, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να τα παρέχουμε. Χρησιμοποιώντας προβιοτικά τρόφιμα καθώς και ποιοτικά συμπληρώματα διατροφής σκύλων εμπλουτίζετε σημαντικά την διατροφή του σκύλου σας και τον βοηθάτε να παραμένει χαρούμενος και υγιής με ισχυρό πεπτικό και ανοσοποιητικό σύστημα, όπως του αξίζει!

Πηγή: DOGSNATURALLYMAGAZINE.COM

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
    0
    Καλάθι αγορών
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα