ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΚΥΛΟΥ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ! ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ!

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΚΥΛΟΥ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ! ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ!

Τι πρέπει να τρώει ένας σκύλος με καρκίνο? Ποιες είναι οι αντικαρκινικές τροφές για σκύλους? Τι είναι η καχεξία καρκίνου σκύλου? Τι πρέπει να ταΐζω τον σκύλο μου ώστε να μειώσω τις πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο? Ποιος ο ρόλος της κετογονικής διατροφής σκύλου στην αντιμετώπιση του καρκίνου?

Ο καρκίνος σκύλου είναι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους για την υγεία του λατρεμένου μας κατοικίδιου και σημαίνει την ανεξέλεγκτη κυτταρική διαίρεση και ανάπτυξη. Κανονικά, η κυτταρική διαίρεση ρυθμίζεται αυστηρά. Όταν ένα μόνο κύτταρο υφίσταται μια σειρά γενετικών μεταλλάξεων, μπορεί να προκύψει καρκίνος, προκαλώντας την κυτταρική διαίρεση να μη ρυθμιστεί, με αποτέλεσμα την εμφάνιση όγκου.

Το εξαιρετικά τοξικό περιβάλλον που ζούμε (κυρίως σε πόλεις), η περιβαλλοντική μόλυνση, τα φυτοφάρμακα, τα χημικά καθαριστικά, τα αρωματικά χώρου, τα αντιπαρασιτικά προϊόντα σκύλου, τα φάρμακα σκύλου, τα εμβόλια σκύλου, το στρες σκύλου, η έλλειψη επαρκούς άσκησης σκύλου, οι επεξεργασμένες τροφές και λιχουδιές για σκύλους που έχουν συστατικά που τρέφουν τα καρκινικά κύτταρα (υδατάνθρακες-σάκχαρα), από μόνα τους ή συνδυαστικά επιβαρύνουν σημαντικά την υγεία και το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου, προσφέροντας πιο πρόσφορο έδαφος για πεπτικές διαταραχές σκύλου, φλεγμονές σκύλου, αλλεργίες σκύλου, αυτοάνοσα νοσήματα σκύλου, μέχρι και εμφάνιση καρκίνου στον σκύλο σας!

Ο καρκίνος είναι η κύρια αιτία θανάτου σε σκύλους , είναι αδιάκριτη, προσβάλλοντας μικρά και μεγάλα σκυλιά. Σύμφωνα με μελέτη του Morris Animal Foundation του 1997, ο καρκίνος διεκδικούσε τη ζωή ενός από τα τέσσερα σκυλιά που συμμετείχαν στη μελέτη, ενώ το 45% των σκύλων που έζησαν 10 ή περισσότερα χρόνια πέθαναν από καρκίνο!

Πολλοί καρκίνοι σκύλου είναι απειλητικοί για τη ζωή. Παρόλο που μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω συμβατικών κτηνιατρικών θεραπειών, συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής απομάκρυνσης των όγκων, της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας, μπορεί να μην θεραπεύονται πάντα, επομένως τα σχήματα μετά τη διάγνωση επικεντρώνονται συχνά στην απλή δημιουργία της καλύτερης ποιότητας ζωής για το χρόνο που υπολείπεται στον σκύλο.

Οι 6 συνηθέστεροι τύποι καρκίνου σκύλου (υπάρχουν πάνω από 10 τύποι):

 1. Οστεοσάρκωμα σκύλου (επιθετικός καρκίνος των οστών, ο συνηθέστερος τύπος)
 2. Λέμφωμα σκύλου (επηρεάζει λεμφοκύτταρα και λεμφαδένες)
 3. Αιμαγγειοσάρκωμα σκύλου (επηρεάζει καρδιά, σπλήνα και δέρμα, εξαπλώνεται γρήγορα)
 4. Μελάνωμα σκύλου (ο πιο κοινός κακοήθης όγκος του στόματος)
 5. Μαστοκύττωμα σκύλου (MCT, όγκοι μαστοκυττάρων, καρκίνος δέρματος)
 6. Μαστικός καρκίνος σκύλου (όγκος στο στήθος, συνηθέστερος τύπος σε θηλυκά σκυλιά)

Κατά τα τελευταία 10 χρόνια, έχουν αναδειχθεί αναμφισβήτητα στοιχεία ότι ένα από τα κλειδιά για τη δημιουργία αυτής της καλύτερης ζωής μπορεί να βρεθεί σε μια εκπληκτική θέση: το μπολ του σκύλου! Οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι ένας τρόπος πρόληψης και αντιμετώπισης του καρκίνου σκύλου είναι να ορίσουν τι καταναλώνει ο σκύλος!

Πως ο καρκίνος αλλοιώνει τον μεταβολισμό του σκύλου

Οι κτηνίατροι που μελετούν τον καρκίνο του σκύλου έχουν από καιρό γνωρίσει ότι η ασθένεια μεταβάλλει το μεταβολισμό ενός σκύλου. Ο σκύλος που πάσχει από καρκίνο θα χρησιμοποιήσει υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες με πολύ διαφορετικούς τρόπους από τους υγιείς σκύλους.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι ασθενείς σκύλοι με καρκίνο θα εκδηλώσουν επίσης αυτό που είναι γνωστό ως καχεξία του καρκίνου, μια κατάσταση κατά την οποία ένα ζώο θα χάσει βάρος παρά τη λήψη κατάλληλων θρεπτικών ουσιών. (Η καχεξία του καρκίνου συμβαίνει σε 87% των νοσηλευόμενων ασθενών με καρκίνο του ανθρώπου και επειδή η συχνότητα εμφάνισης κακοήθους νόσου είναι υψηλότερη στους σκύλους από ότι στους ανθρώπους, υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η καχεξία του καρκίνου είναι ακόμα πιο σημαντικό πρόβλημα για τους σκύλους). Τα σκυλιά με καχεξία του καρκίνου δείχνουν μειωμένη ικανότητα αντίδρασης στη θεραπεία και συντομότερο χρόνο επιβίωσης.

Ο Greg Ogilvie, DVM, Dip. Ο ACVIM και οι συνεργάτες του στο Κολέγιο Κτηνιατρικής και Βιοϊατρικών Επιστημών του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κολοράντο θεωρούνται κορυφαίοι ειδικοί για τον καρκίνο του σκύλου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1995, ο Ogilvie επισήμανε ένα βιβλίο ορόσημο, Διευθυντής του Κτηνιατρικού Καρκίνου Ασθενούς, το οποίο περιγράφει περαιτέρω τις μεταβολικές αλλαγές που συμβαίνουν όταν ένας σκύλος έχει καρκίνο.

Σύμφωνα με το κείμενο, η πιο δραματική μεταβολική διαταραχή εμφανίζεται στον μεταβολισμό των υδατανθράκων. Τα καρκινικά κύτταρα μεταβολίζουν τη γλυκόζη από τους υδατάνθρακες μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται αναερόβια γλυκόλυση, η οποία σχηματίζει γαλακτικό οξύ ως υποπροϊόν. Το σώμα του σκύλου πρέπει να καταναλώσει ενέργεια για να μετατρέψει το γαλακτικό οξύ σε χρήσιμη μορφή. Το τελικό αποτέλεσμα; Ο όγκος κερδίζει ενέργεια από υδατάνθρακες, ενώ ο σκύλος υφίσταται δραματική απώλεια ενέργειας.

Σε ένα σκύλο του οποίου ο καρκίνος είναι ακόμα αδιάγνωστος, αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό! Ποια είναι η πρώτη μέση απάντηση του ιδιοκτήτη του σκύλου όταν αρχίζει το σκυλί του να χάνει βάρος; Αυτός γενικά αυξάνει την δοσολογία τροφής του σκύλου – και αν το φαγητό είναι μια συμβατική κροκέτα που περιέχει πολλούς κόκκους δημητριακών που βαρύνονται με υδατάνθρακες, καταλήγει να ρίχνει αέριο στις φλόγες! Ο σκύλος δεν επωφελείται από την αύξηση των τροφίμων που περιέχουν υδατάνθρακες, αλλά ο καρκίνος το κάνει και μάλιστα σε πολύ μεγάλο βαθμό!

Μια άλλη μεταβολική αλλοίωση που παρατηρείται σε σκύλους με καχεξία του καρκίνου είναι ότι η αποικοδόμηση πρωτεϊνών υπερβαίνει τη σύνθεση πρωτεϊνών, με αποτέλεσμα την καθαρή απώλεια πρωτεΐνης στο σώμα του σκύλου, συμβάλλοντας σημαντικά στην απώλεια βάρους καθώς η μυϊκή μάζα του αφαιρείται. Αυτή η καθαρή πρωτεϊνική απώλεια έχει σαν αποτέλεσμα μειωμένη κυτταρική διαμεσολάβηση και χουμική ανοσία, γαστρεντερική λειτουργία και επούλωση πληγών του σκύλου.

 Σύμφωνα με τον Δρ. Ogilvie, η πλειοψηφία της απώλειας βάρους στην καχεξία του καρκίνου σκύλου οφείλεται στην εξάντληση του σωματικού λίπους, το οποίο (όπως και η πρωτεΐνη) κατανέμεται με αυξημένο ρυθμό στον ασθενή σκύλο με καρκίνο. Ωστόσο, σε αντίθεση με τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες, η αύξηση του διαιτητικού λίπους δεν φαίνεται να ωφελεί τους όγκους του καρκίνου του σκύλου. Ευτυχώς, η ικανότητα του σκύλου να χρησιμοποιεί τα λίπη ως πηγή ενέργειας είναι απρόσκοπτη.

Μια ενδιαφέρουσα συνέπεια της μεταβολικής αλλαγής σκύλου: φαίνεται να είναι μόνιμη. Μόλις ο σκύλος έχει καρκίνο, οι μεταβολικές διεργασίες παραμένουν αλλοιωμένες ακόμα κι αν πάει σε ύφεση.

Ρυθμίστε τη διατροφή του σκύλου με καρκίνο ανάλογα

Η κατανόηση αυτών των μεταβολικών αλλαγών μπορεί να μας βοηθήσει να διατυπώσουμε μια διατροφή που ωφελεί στο μέγιστο τον σκύλο, χωρίς όμως να κάνει το ίδιο και για τον καρκίνο του. Οι καλά τρεφόμενοι ασθενείς σκύλοι όχι μόνο παρουσιάζουν μεγαλύτερη γενική υγεία, αλλά εμφανίζουν αυξημένη ανοχή στις κτηνιατρικές επεμβάσεις (όπως χειρουργική επέμβαση, ακτινοβολία και χημειοθεραπεία) και αύξηση της ανοσολογικής απόκρισης.

Ο Δρ. Ogilvie επισημαίνει ότι η “ιδανική” διατροφή για τον καρκίνο δεν είναι ακόμη γνωστή, αλλά η σκέψη του για το θέμα είναι πολύ πιο μπροστά από τους περισσότερους κτηνιάτρους. Αυτός και οι συνεργάτες του στο Κολοράντο έχουν δείξει τεράστια πρόοδο στην ανάπτυξη ενός σχεδίου διατροφής που μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις της καχεξίας – τρέφοντας τον σκύλο και όχι τον καρκίνο. Το βασικό πλαίσιο υποδηλώνει ότι η διατροφή σκύλου με καρκίνο θα πρέπει να αποτελείται από σχετικά χαμηλή ποσότητα απλών υδατανθράκων, αυξημένες ποσότητες λιπών (ειδικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα) και επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών υψηλής βιοδιαθεσιμότητας.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή σκύλου με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες συμβάλλει σε υψηλότερη πιθανότητα ύφεσης του καρκίνου σκύλου (όταν χορηγείται σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία) και σε μεγαλύτερο χρόνο επιβίωσης.

Επειδή οι μεταβολικές αλλαγές που συμβαίνουν σε ένα σκύλο που πάσχει από καρκίνο είναι μόνιμες, ακόμα κι αν ο καρκίνος του πηγαίνει σε ύφεση, η διατροφή αυτή μπορεί να είναι απαραίτητη για το υπόλοιπο της ζωής του σκύλου.

Σπιτικές ή έτοιμες τροφές για σκύλο με καρκίνο ?

Οι περισσότεροι συμβατικοί κτηνίατροι προτείνουν επεξεργασμένες κλινικές τροφές για σκύλους με καρκίνο. Ωστόσο, πολλοί ολιστικοί κτηνίατροι – οι οποίοι, σε γενικές γραμμές, είναι πιο επιρρεπείς στη χρήση της κατάλληλης διατροφής για την θεραπεία πολλών παθήσεων υγείας – προτείνουν σε ασθενείς σκύλους με καρκίνο μια σπιτική ωμή ή ελαφρώς μαγειρεμένη διατροφή που ανταποκρίνεται στο βασικό περίγραμμα του Dr. Ogilvie.

Για παράδειγμα, η Anne Reed, DVM, κτηνίατρος στο Creature Comfort Holistic Veterinary Center στο Όκλαντ της Καλιφόρνια, προτείνει στους πελάτες της να προετοιμάσουν μια διατροφή που περιλαμβάνει κρέας, λαχανικά, λίπη και περιορισμένους υδατάνθρακες, καθώς και συμπληρώματα διατροφής για σκύλους με βιταμίνη C, σκόρδο και πεπτικά ένζυμα. (Ο Dr Reed χρησιμοποιεί επίσης άλλους αντικαρκινικούς παράγοντες όπως η αρτεμισινίνη και τα κινέζικα βότανα.)

Ορισμένοι κτηνίατροι, συμπεριλαμβανομένου του Dr Reed, υποστηρίζουν μια διατροφική προσέγγιση με ωμές BARF τροφές – αν και είναι προσεκτική για να το χαρακτηρίσει. Εάν ο πελάτης δεν έχει εμπειρία στην προετοιμασία ωμών BARF τροφών, η Reed συνιστά τις ποιοτικές και προσεκτικά επιλεγμένες έτοιμες ωμές BARF τροφές, όπως αυτές της Primal Pet Foods και του Steve’s Real Food, οι οποίες είναι πιο εύχρηστες και είναι διατροφικές πλήρεις και ισορροπημένες. Βέβαια δεν προτείνει ωμές BARF τροφές για κάθε σκύλο. «Εάν ένας σκύλος λαμβάνει χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή πολύ υψηλές δόσεις πρεδνιζόνης ή πράγματα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, είμαι πολύ, πολύ προσεκτικός με τις ωμές BARF τροφές», λέει ο Dρ Reed.

Τι χρειάζεται να περιέχουν οι τροφές σκύλου με καρκίνο;

Ενώ οι ειδικοί δεν υποστηρίζουν όλοι την ίδια προσέγγιση στη διατροφή και τον καρκίνο σκύλου, συμφωνούν σε ένα πράγμα: μην το δοκιμάζετε μόνοι σας! Είναι σημαντικό ο κτηνίατρός σας να συνεργάζεται μαζί σας για τη διαμόρφωση μιας διατροφής σκύλου που ανταποκρίνεται στις συγκεκριμένες ανάγκες του, ειδικά εάν το κατοικίδιο ζώο σας υφίσταται οποιαδήποτε πρόσθετη θεραπεία όπως η χημειοθεραπεία.

Η ποιοτική και ιδανικά σπιτική ωμή ή ελαφρώς μαγειρεμένη φυσική διατροφή πλούσια σε υγρασία, αμινοξέα, λιπαρά, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία και απαλλαγμένη από υδατάνθρακες, συντηρητικά, άμυλo, σιτηρά και ενισχυτικά γεύσης είναι ο καλύτερος σύμμαχος στην πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου και στην γενικότερη ενίσχυση της υγείας του σκύλου!

1. Οι τροφές σκύλου με καρκίνο πρέπει να είναι ποιοτικές, φρέσκες, με καλή γεύση και οσμή και υψηλή βιοδιαθεσιμότητα.

Πολλοί σκύλοι με καρκίνο χάνουν την όρεξή τους εξαιτίας της ασθένειας ή της θεραπείας που λαμβάνουν. Αυτά τα σκυλιά πρέπει να μπουν στον πειρασμό να τρώνε και μάλιστα πολύ! Πάντα σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο σας επιλέξτε φρέσκες και ποιοτικές τροφές, ιδανικά σπιτικές, τις οποίες θα εντάξετε στην καθημερινή διατροφή του. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ο σκύλος σας να τρέφεται καλά καθώς ο μεταβολισμός του έχει μεταβληθεί και πιθανόν να εμφανίσει την λεγόμενη καχεξία.

2. Επιλέξτε βιολογικές τροφές σκύλου απαλλαγμένες από τοξίνες, φυτοφάρμακα και αντιβιοτικά

Οι ολιστικοί κτηνίατροι (και λιγότερο οι συμβατικοί) είναι αρκετά άνετοι με τις πολυάριθμες μελέτες που συνδέουν τα κοινά χημικά φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα με τον καρκίνο, καθώς και με την αναπαραγωγική και νευρολογική βλάβη. Η Dr. Anne Reed, ένας ολιστικός κτηνίατρος στο Όουκλαντ της Καλιφόρνια, συνιστά στους πελάτες της να χρησιμοποιούν βιολογικό κρέας ως μέρος της αντικαρκινικής δίαιτας. «Η παροχή ενός σκύλου με όσο το δυνατόν καθαρότερη διατροφή μπορεί να βοηθήσει μόνο», λέει. “Νιώθω σαν το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ο οργανισμός του ασθενούς σκύλου με καρκίνο είναι να ασχοληθεί με τα φυτοφάρμακα, τα αντιβιοτικά και τα επιπλέον βακτήρια που τείνουν να είναι σε μη οργανικό κρέας. Δεν θέλετε τα σώματά τους να πρέπει να επικεντρωθούν στην εκκαθάριση των τοξινών καθώς και στην καταπολέμηση του καρκίνου.”

3. Ποιοτικό και φρέσκο κρέας για σκύλους

Το φρέσκο, καθαρό, υψηλής ποιότητας κρέας είναι πλούσιο σε υγρασία, τόσο γευστικό όσο και εξαιρετικά βιοδιαθέσιμο παρέχοντας στον σκύλο σας τις αναγκαίες ποσότητες αμινοξέων, λιπαρών, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων.

4. Λαχανικά για σκύλους με καρκίνο χαμηλά σε υδατάνθρακες

Σταυροειδής λαχανικά όπως το μπρόκολο και τα σκούρα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι είναι υγιή για κάθε σκύλο, αλλά ειδικά για τους καρκινοπαθείς. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Έρευνα για τον Καρκίνο, οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε σταυροειδή λαχανικά – όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, το νεροκάρδαμο, το κινέζικο λάχανοπράσινα φασολάκια, λαχανίδες (kale), σέλινο,  μεταξύ άλλων – έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο για πνεύμονα, στομάχι και ορθοκολικό καρκίνων στους ανθρώπους. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, το μπρόκολο, ειδικότερα, είναι η πηγή πολλών φυτοχημικών που πιστεύεται ότι διεγείρουν την παραγωγή αντικαρκινικών ενζύμων. Επίσης τα σπαράγγια έχουν υψηλή συγκέντρωση γλουταθειόνης, ένα αντιοξειδωτικό που εμποδίζει τη βλάβη από καρκινογόνους παράγοντες και ελεύθερες ρίζες. Περιέχει επίσης σαπωνίνες, οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τα σπαράγγια έχουν ανασταλτικές επιδράσεις στον όγκο και εξακολουθεί να διερευνάται για τις δυνατότητες καταπολέμησης του καρκίνου.

Επιπλέον, οι φυτικές ίνες που παρέχουν τα λαχανικά είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της φυσιολογικής υγείας του εντέρου, η οποία με τη σειρά της είναι καθοριστική για τη γενικότερη υγεία του. Η πολτοποίηση των λαχανικών και η ανάμειξή τους σε τρόφιμα μπορεί να βελτιώσει την αποδοχή για μερικά σκυλιά, ενώ άλλα θα είναι ικανοποιημένα να τα καταναλώσουν ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα.

5. Ωμέγα-3 λιπαρά για σκύλους

Τα ωμέγα-3 (Ω-3) λιπαρά οξέα έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου και αναστέλλουν την δημιουργία όγκων. Τα ποιοτικά ιχθυέλαια ωφελούν περισσότερο το σώμα του σκύλου από ότι τα φυτικά έλαια όπως είναι το λινέλαιο. Ένας καλύτερος τρόπος για να παρέχετε στον σκύλο σας ποιοτικά ω-3 λιπαρά είναι να του δίνετε φρέσκα ψάρια (σαρδέλα, σκουμπρί, σολομός) ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα.

6. Βιταμίνη C για σκύλους

Χρησιμοποιείται για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες και μπορεί εύκολα να χορηγηθεί σε μορφή χαπιού. Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες ως το φυσικό παραπροϊόν των φυσιολογικών κυτταρικών διεργασιών. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά πρέπει να συμπληρώνονται όταν χορηγούνται ωμέγα-3 συμπληρώματα.

7. Ζωμός από κρέας και κόκκαλα (bone broth)

Ο ζωμός των κόκκαλων είναι μια υπέροχη προσθήκη στη διατροφή οποιουδήποτε σκύλου. Είναι γεμάτος με βιταμίνες και μέταλλα για να υποστηρίξει την υγεία του σκύλου σας, καθώς και πολλά αμινοξέα, ζελατίνη, χονδροϊτίνη, γλυκοζαμίνη, κολλαγόνο, γλυκίνη. Και, το καλύτερο μέρος, τα σκυλιά τον λατρεύουν! Βελτιώνει σημαντικά την γεύση της τροφής κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για σκύλους με καρκίνο των οποίων η όρεξη μπορεί να μειωθεί, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλει σημαντικά στην διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος, θωρακίζει τις αρθρώσεις, αποτοξινώνει το συκώτι και παρέχει την πάντα πολύτιμη για τον σκύλο υγρασία.

8. Έλαιο κάνναβης για σκύλους

Έρευνα δείχνει ότι το έλαιο κάνναβης για σκύλους και άλλες ουσίες στην κάνναβη έχουν αντικαρκινικό αποτέλεσμα. Έχει αποδειχθεί ακόμη ότι σταματούν τα καρκινικά κύτταρα από την ανάπτυξη και αυξάνουν τον θάνατο των κυττάρων του όγκου. Βοηθά τα κύτταρα των δολοφόνων του ανοσοποιητικού συστήματος να προκαλέσουν τον θάνατο των κυττάρων του καρκίνου. Σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα εμποδίζοντας την ικανότητά τους να παράγουν ενέργεια. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες που επιβραδύνουν και αναστέλλουν την ανάπτυξη των κυττάρων του γλοιώματος. Μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της συμβατικής θεραπείας του καρκίνου.

Οι ερευνητές της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου λένε ότι υπάρχουν στοιχεία ότι οι άνθρωποι με καρκίνο, διαβήτη και δερματικές αλλεργίες δεν κάνουν αρκετά GLA … και αυτά τα θέματα είναι απίστευτα κοινά και στα σκυλιά. Ενώ το GLA θεωρείται ένα υπό αίρεση βασικό λιπαρό οξύ (που σημαίνει ότι τα περισσότερα σκυλιά μπορούν να το παράγουν αρκετά, συνήθως), υπάρχουν πολλές περιστάσεις (σκληρή άσκηση ή άγχος) όπου τα σκυλιά δεν μπορούν να κάνουν αρκετά GLA και η συμπλήρωση μπορεί να γίνει σημαντική . Τέλος, επειδή το GLA είναι απόλυτα ισορροπημένο με τα λιπαρά ωμέγα-3, το έλαιο κάνναβης βοηθάει στη μείωση της φλεγμονής στο σκυλί σας και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

9. Κουρκουμάς για σκύλους

Ο κουρκουμάς περιέχει κουρκουμίνη, μια αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη ένωση. Λειτουργεί ως προληπτικό για τον καρκίνο καθώς και ως θεραπεία. Η κουρκουμίνη παρεμβαίνει στην ανάπτυξη του καρκίνου και μπορεί να μειώσει ή και να σκοτώσει όγκους. Ο συνδυασμός του με το έλαιο καρύδας και το βιολογικό μαύρο πιπέρι με την μορφή χρυσής πάστας (golden paste) μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αύξηση της απορρόφησης της κουρκουμίνης από τον οργανισμό.

10. Λάδι καρύδας για σκύλους

Τα λιπαρά οξέα στο λάδι καρύδας παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία και έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Το λάδι καρύδας είναι ευεργετικό για το δέρμα του σκύλου και μπορεί να καθαρίσει τις προκαρκινικές αλλοιώσεις και να προστατεύσει από τις καρκινικές αναπτύξεις. Το έλαιο καρύδας είναι επίσης σε θέση να σκοτώσει κάποια βακτήρια που σχετίζονται με υψηλότερα ποσοστά ορισμένων τύπων καρκίνου.

11. Προβιοτικά για σκύλους

Τα προβιοτικά σκύλου είναι σημαντικά στην υποστήριξη και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματός του. Το πεπτικό σύστημα του σκύλου είναι το μεγαλύτερο ανοσοποιητικό όργανο. Ωστόσο, πολύ συχνά, στα σκυλιά που παίρνουν φάρμακα (όπως αντιβιοτικά, κορτικοστεροειδή), υπό στρες ή μετά από χειρουργική επέμβαση έχουν εξαντληθεί τα «φιλικά» βακτήρια που ζουν στο έντερο τους. Ως αποτέλεσμα, η καλή προς κακή αναλογία βακτηριδίων στο έντερο του σκύλου είναι αναστατωμένη, εξασθενίζοντας σε μεγάλο βαθμό το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου. Για να ενισχυθεί το ήδη εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ενός σκύλου με καρκίνο, είναι απαραίτητο ένα συμπλήρωμα προβιοτικών υψηλής ποιότητας.

12. Πεπτικά ένζυμα για σκύλους

Ακόμα και μια φυσική, θρεπτική διατροφή σκύλου με καρκίνο δεν μπορεί να βοηθήσει το σκυλί σας αν δεν μπορεί να αφομοιώσει σωστά τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων. Τα πεπτικά ένζυμα βοηθούν στην πέψη και την απορρόφηση των τροφίμων, επιτρέποντας στο σκυλί σας να πάρει όλα τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου. Έχει επίσης βρεθεί ότι τα ένζυμα παρέχουν τη δυνατότητα για λιγότερη μετάσταση καρκίνου και επανεμφάνιση, καθώς και μεγαλύτερους χρόνους επιβίωσης. Επιπλέον, τα πεπτικά ένζυμα σκύλου μπορούν να μειώσουν τις παρενέργειες από ακτινοβολία και χημειοθεραπεία. Ως εκ τούτου, τα πεπτικά ένζυμα πρέπει να προστεθούν ως συμπλήρωμα μιας διατροφής σκύλου με καρκίνο. Σημειώστε, ωστόσο, ότι τα πεπτικά ένζυμα σκύλου έχουν αποτελέσματα την αραίωση του αίματος και δεν πρέπει να χορηγούνται σε σκύλους με διαταραχές πήξης. Επίσης σταματήστε να χορηγείτε πεπτικά ένζυμα σε σκύλους 10 ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση και μην επαναλάβετε μέχρι να αφαιρεθούν τα ράμματα.

13. Σπόροι chia για σκύλους

Η αύξηση των διαιτητικών ινών μπορεί να βοηθήσει όταν οι κινήσεις του εντέρου προκαλούν ανησυχία. Οι φυτικές ίνες θα ανακουφίσουν τη δυσκοιλιότητα, θα παράγουν τακτικότητα και θα βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Τα σκυλιά που πάσχουν από προσβεβλημένα πρωκτικά σάκχαρα θα ωφεληθούν επίσης από περισσότερες ίνες. Οι σπόροι chia παρέχουν 34 γραμμάρια ίνας ανά 100 γραμμάρια σπόρων. Οι σπόροι chia μπορούν να απορροφήσουν 10 φορές το δικό τους βάρος στο νερό και παράγουν ένα πήκτωμα που μπορεί να καταναλωθεί. Το πήκτωμα επιβραδύνει τη μετατροπή των υδατανθράκων σε σάκχαρα. Σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα συμβάλλουν σε φυσικά υψηλά επίπεδα ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό, οι σπόροι chia υποστηρίζουν την κανονική λειτουργία και ευαισθησία της ινσουλίνης, τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και την ανοχή γλυκόζης. Το πρόσθετο όφελος της επιβράδυνσης της πέψης επιτρέπει την πλήρη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, ενώ τα σκυλιά αισθάνονται κορεσμένα περισσότερο. Λόγω των εξαιρετικά απορροφητικών ιδιοτήτων του chia, πρέπει πάντα να υπάρχει διαθέσιμο φρέσκο και καθαρό νερό.

14. Τζίντζερ για σκύλους

Σε αρκετές μελέτες που έχουν γίνει έχει δείξει ότι παρέχει οφέλη ως μαχητής του καρκίνου. Σύμφωνα με τον Demian Dressler, DVM, έδειξε ότι το τζίντζερ θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης του καρκίνου του μαστού σε τρωκτικά, ενώ μια άλλη μελέτη έδειξε ότι το τζίντζερ θα μπορούσε να σκοτώσει κύτταρα λεμφοσαρκώματος σε δοκιμαστικό σωλήνα. Επιπλέον, δεδομένου ότι η φλεγμονή παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου, οι αντιφλεγμονώδεις ικανότητες του τζίντζερ είναι εξαιρετικά χρήσιμες, σύμφωνα με τον Dr. Dressler. Και δεδομένου ότι ο καρκίνος και η καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος συμβαίνουν συνήθως χέρι-χέρι, οι δυνάμεις ανοσολογικής ενίσχυσης του τζίντζερ είναι άλλο ένα πλεονέκτημα απέναντι στον καρκίνο.

15. Μύρτιλα (blueberries) για σκύλους

Είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά και περιέχουν ελλαγικό οξύ, το οποίο εμποδίζει τις μεταβολικές οδούς που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο. Τα αντιοξειδωτικά στα blueberries εμποδίζουν τη βλάβη των κυττάρων και οι ανθοκυανίνες ή οι σκοτεινές χρωστικές που δίνουν στον καρπό το χρώμα έχουν και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σε εργαστηριακές εξετάσεις έχουν αποδειχθεί ότι σκοτώνουν και προλαμβάνουν πολλούς τύπους καρκίνου.

16. Σκόρδο για σκύλους

Μπορεί να συνιστώνται μικρές ποσότητες, όπως μία σκελίδα την ημέρα. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, μελέτες παρέχουν αναμφισβήτητες αποδείξεις ότι το σκόρδο και τα οργανικά του συστατικά είναι αποτελεσματικοί αναστολείς της διαδικασίας του καρκίνου.

17. Κανέλα Κεϋλάνης για σκύλους

Η κανέλα Κεϋλάνης χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως παράγοντας χημειοπροφύλαξης για τον καρκίνο. Μελετάται ευρέως για τις αντικαρκινικές της ιδιότητες. Η κανέλα έχει πολλές ιδιότητες που μπορεί να είναι ωφέλιμες για σκύλους με καρκίνο. Έχει αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην ενίσχυση της ανοσίας. Είναι ένα ισχυρό αντιβιοτικό που βοηθά στην καταπολέμηση των συμπληρωματικών λοιμώξεων σε σκύλους με καρκίνο. Μελέτες σχετικά με την περιεκτικότητά της σε πολυφαινόλη έδειξαν ότι η μπορεί να μεταβάλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

18. Καρθαμέλαιο για σκύλους

Σύμφωνα με τη Λίζα Μπάρμπερ, DVM, επίκουρη καθηγήτρια της Πανεπιστημιακής Σχολής Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Tufts, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το έλαιο αυτό μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη ύφεσης σε ασθενείς με δύσκολη μορφή λεμφώματος, επιθηλιοτροπικού δερματικού λεμφώματος Τ-κυττάρων.

19. Φυσικά συμπληρώματα διατροφής για σκύλους

Αυτά τα συμπληρώματα μπορεί να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου σας. Πριν όμως τα χρησιμοποιήσετε συμβουλευτείτε πρώτα τον κτηνίατρό σας.

Echinacea – Αυτό το φυτό είναι ένα ενισχυτικό ανοσοποιητικού συστήματος. Μπορείτε να το βρείτε σε καταστήματα υγιεινής διατροφής σε διάφορες μορφές: δισκία, βάμματα, κάψουλες και εκχυλίσματα αποξηραμένων ή φρέσκων ριζών.

Astragalus – Προέρχεται από τη ρίζα του φυτού, Astragalus membranaceus. Έχει χρησιμοποιηθεί στην Κίνα για την καταπολέμηση λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων κρυολογήματα και γρίπη. Μελέτες στη Δύση επιβεβαιώνουν τις ανοσοενισχυτικές και αντιιικές ιδιότητές της.

Cat’s Claw (Uncaria tomentosa) – Προέρχεται από το Περού και χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της αρθρίτιδας και του καρκίνου. Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι περιέχει αντιοξειδωτικά και ιδιότητες ενίσχυσης του ανοσοποιητικού.

Pau D’Arco – Αυτό το βότανο εξάγεται από το φλοιό του γένους Tahebuia στη Νότια Αμερική. Περιέχει λαπαχόλη και άλλα φυτοχημικά, τα οποία παράγουν αντικαρκινικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.

Chlorella – Αποτελείται από πράσινες μικροάλγες γλυκού νερού, πλούσια στην αποτοξινωτική χλωροφύλλη και περιέχει βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και υψηλά επίπεδα πρωτεϊνών. Διαθέτει αντιγηραντικές ιδιότητες και ενισχύει την ομαλή λειτουργία των νεφρών και του συκωτιού.

Spirulina – Μικροσκοπική άλγη που περιέχει περιέχει μια σειρά από μοναδικές φυτοθρεπτικές ουσίες όπως η φυκοκυανίνη, οι πολυσακχαρίτες και τα σουλφολιπίδια που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας πιθανώς τον κίνδυνο μόλυνσης, καρκίνου και αυτοάνοσων ασθενειών. Είναι πλούσιο σε φυσικά καροτενοειδή αντιοξειδωτικά που προάγουν την κυτταρική υγεία και μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου.

20. Κετογονική διατροφή (ketogenic diet) για σκύλους με καρκίνο

Η κέτωση είναι μια φυσική μεταβολική κατάσταση όπου το σώμα χρησιμοποιεί το λίπος ως κύρια πηγή καυσίμου. Στις μελέτες του Ketopet Sanctuary αλλά και σε αρκετές ακόμα, η κετογονική διατροφή έχει δείξει ότι μειώνει σημαντικά τη γλυκόζη του αίματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αντιφλεγμονώδεις διαδικασίες που ενισχύουν την κυτταρική λειτουργία και βελτιώνουν τη συνολική υγεία του σκύλου. Οι αξιοθαύμαστες μελέτες που είδαμε στο KetoPet Sanctuary δείχνουν ότι η δίαιτα μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα για τον καρκίνο του σκύλου και να στηρίξει τη συνολική υγεία του. Η ιδέα αυτής της διατροφής για σκύλους, είναι να αναπαραγάγει καλύτερα μια προγονική διατροφή η οποία όχι μόνο περιλαμβάνει αυξημένα λιπαρά και επαρκείς πρωτεΐνες, αλλά περιλαμβάνει επίσης και περιόδους νηστείας που τοποθετούν το ζώο φυσικά σε διαδικασία κέτωσης, αποτοξίνωσης και κυτταρικής ανανέωσης.

Οι γονείς των κατοικίδιων ζώων θέτουν τα σκυλιά τους σε μια κετογονική διατροφή για να βοηθήσουν με τις επιληπτικές κρίσεις, τον διαβήτη, την παχυσαρκία και για να αποτρέψουν (ή να λιμοκτονήσουν) τον καρκίνο.

Επειδή τα καρκινικά κύτταρα του σκύλου χρησιμοποιούν τα σάκχαρα για μια πηγή καυσίμων, μια κετογονική διατροφή αποβάλλει με πιο αποτελεσματικό τρόπο τα καρκινικά κύτταρα. Τροφοδοτούμε με μέτρια ποσότητα πρωτεΐνης για να αφαιρέσουμε τη δευτερεύουσα πηγή τροφής των καρκινικών κυττάρων, ένα αμινοξύ της πρωτεΐνης, την γλουταμίνη.

Η κετογονική διατροφή σκύλου πρέπει να προσφέρεται πάντα σε συνεννόηση με ολιστικό ή/και προοδευτικό κτηνίατρο καθώς και εξειδικευμένο κατάστημα φυσικής διατροφής σκύλων. Μια απλή αύξηση των λιπαρών σε μια υπάρχουσα φυσική διατροφή με ταυτόχρονη μείωση των υδατανθράκων ναι μεν αποτελεί καλύτερη διατροφή για έναν σκύλο που έχει καρκίνο, δεν αποτελεί όμως απαραίτητα κετογονική διατροφή, κάτι που αποδεικνύεται μόνο όταν μετρηθούν τα επίπεδα κετόνων και γλυκόζης στο αίμα.

20. Βρείτε έναν προοδευτικό ή/και ολιστικό κτηνίατρο για τον σκύλο σας

Ο στόχος της βιολογικά κατάλληλης διατροφής σκύλου με έμφαση σε τροφές με σημαντικές αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές δράσεις θα πρέπει να είναι η πρόληψη, η διατήρηση της συνολικής υγείας, του βάρους, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού και πεπτικού και η μείωση των φλεγμονών, δίνοντας έτσι τα απαραίτητα εφόδια στον οργανισμό του σκύλου όχι μόνο να αντιμετωπίσει τον καρκίνο αλλά και να διαχειριστεί καλύτερα τις συμβατικές κτηνιατρικές θεραπείες που θα χρειαστεί να λάβει. Η διατροφή από μόνη της δεν μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο, είναι όμως ένα ισχυρό όπλο στην μάχη ενάντια σε αυτόν.

Δυστυχώς, στην πράξη εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετοί κτηνίατροι που αντιστέκονται (ή απλώς δεν μπορούν να βοηθήσουν) όταν ερωτώνται για διατροφικές συμβουλές που συμβάλλουν στην θεραπεία του καρκίνου σκύλων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ισχυρή μας πρόταση είναι να βρούμε έναν άλλο κτηνίατρο με τον οποίο θα συνεργαστούμε ουσιαστικά, γρηγορότερα και ο οποίος μπορεί να αντιμετωπίσει τον σκύλο σας ως σύνολο (ολιστικά) και όχι μόνο να προτείνει φαρμακευτικά πρωτόκολλα βάσει βιβλιογραφιών και εξαιρετικά επεξεργασμένες ξηρές τροφές ως λύση.

Πηγές:

DOGSNATURALLYMAGAZINE.COM

HEALTHYPETS.MERCOLA.COM

WHOLE-DOG-JOURNAL.COM

KETOPETSANCTUARY.COM

DOGCANCERSERIES.COM

DOGTIME.COM

KEEPTHETAILAGGING.COM

NATURAL-DOG-HEALTH-REMEDIES.COM

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
  0
  Καλάθι αγορών
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα