ΑΓΧΟΣ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΥ ΣΚΥΛΟΥ! ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ!

ΑΓΧΟΣ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΥ ΣΚΥΛΟΥ! ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ!

Όταν φεύγω ο σκύλος μου κάνει ζημιές στο σπίτι! Ο σκύλος μου γκρινιάζει όταν φεύγω από το σπίτι! Ο σκύλος μου κατουράει και αφήνει τα περιττώματα του στο σπίτι όταν λείπω! Ο σκύλος μου έχει στρες όταν λείπω! Ο σκύλος μου γαυγίζει συνέχεια όταν λείπω από το σπίτι! Πως να αντιμετωπίσω το άγχος αποχωρισμού στον σκύλου μου?

 1. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι το άγχος αποχωρισμού των σκύλων δεν πρέπει να θεωρείται ως διάγνωση αλλά ως σύμπτωμα των υποκείμενων ριζικών αιτίων.
 2. Οι συγγραφείς της μελέτης υποθέτουν ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις βασικές αιτίες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την κατάσταση.
 3. Υπάρχουν πολλά κλασικά σημάδια άγχους αποχωρισμού. Είναι σημαντικό για τους γονείς κατοικίδιων ζώων να συνειδητοποιήσουν ότι τα σκυλιά με την πάθηση αυτή δεν μπορούν να ελέγξουν τον πανικό ή τη συμπεριφορά τους όταν μένουν μόνα τους.
 4. Η τροποποίηση της συμπεριφοράς, η οποία καθιερώθηκε το συντομότερο δυνατό, είναι πολύ σημαντική για σκύλους με άγχος αποχωρισμού, καθώς και τακτική αυστηρή άσκηση.
 5. Είναι επίσης σημαντικό να προσφέρετε φυσικές καταπραϋντικές θεραπείες σε σκύλους που ζουν με το άγχος αποχωρισμού.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το έτος από ερευνητές της Ομάδας Ερευνών Συμπεριφοράς Ζώων, Γνώσεων και Πρόνοιας, School of Life Science, Πανεπιστήμιο του Λίνκολν στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξετάζουμε το άγχος του αποχωρισμού σε σκύλους.

Η ερευνητική ομάδα προτείνει ότι η διαταραχή είναι στην πραγματικότητα ένα σύμπτωμα υποκείμενων απογοητεύσεων (βασικές αιτίες) και ότι η κατανόηση αυτών των βασικών αιτιών θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Πιστεύω ότι πολλές περιπτώσεις άγχους βασίζονται στην ατελή ή ανεπιτυχή / τραυματική κοινωνικοποίηση κουταβιών, για αυτό είμαι τόσο μεγάλος υποστηρικτής της πρόληψης αυτού του προβλήματος συμπεριφοράς πριν ξεκινήσει.

Μελέτη: Το άγχος αποχωρισμού σκύλων είναι μια απάντηση στην απογοήτευση

Δυστυχώς, το άγχος αποχωρισμού σκύλων είναι ένα εξαιρετικά κοινό και σοβαρό πρόβλημα για πολλά σκυλιά σήμερα (και τους ανθρώπους τους). Η διαταραχή οδηγεί σε προβληματικές συμπεριφορές όταν τα σκυλιά μένουν μόνα τους στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένων ζημιών στο σπίτι ή/και σε περιουσιακά στοιχεία, κατούρημα ή περιττώματα σε εσωτερικούς χώρους και υπερβολικό γαύγισμα ή/και ουρλιαχτό.

Ιστορικά, οι θεραπευτικές προσεγγίσεις περιελάμβαναν την προσπάθεια να βοηθήσουν αυτά τα σκυλιά να μάθουν δεξιότητες αντιμετώπισης του υπερβολικού άγχους που αισθάνονται όταν μένουν μόνα τους, αλλά η μελέτη του Ηνωμένου Βασιλείου, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 2.700 σκυλιά σε περισσότερες από 100 φυλές, υποδηλώνει ότι η αντιμετώπιση διαφόρων μορφών απογοήτευσης είναι πολύ πιο σημαντικό.

Οι ερευνητές εντόπισαν τέσσερις βασικές μορφές άγχους αποχωρισμού σκύλων και προτείνουν ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους τέσσερις βασικούς λόγους αντί να θεωρήσουμε το άγχος αποχωρισμού ως διάγνωση. Οι τέσσερις κύριοι τομείς κινδύνου είναι:

 1. Η έμφαση στην απομάκρυνση του σκύλου από κάτι που βρίσκεται στο σπίτι
 2. Η θέληση του σκύλου να φτάσει σε κάτι έξω από το σπίτι
 3. Η αντίδραση σε εξωτερικούς θορύβους ή συμβάντα
 4. Μια μορφή πλήξης

Μελέτη: Το άγχος αποχωρισμού σκύλου είναι ένα σύμπτωμα και όχι μια διάγνωση

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Daniel Mills, καθηγητής Κτηνιατρικής Συμπεριφορικής Ιατρικής στη Σχολή Επιστημών Ζωής στο Πανεπιστήμιο του Λίνκολν εξηγεί ότι μέχρι τώρα, το άγχος του αποχωρισμού στους σκύλους έχει θεωρηθεί ως μία μόνο κατάσταση που προκαλείται από την εξάρτηση από τον ιδιοκτήτη και αντιμετωπίζεται κάνοντας το σκυλί πιο ανεξάρτητο .

Ωστόσο, η μελέτη δείχνει ότι το άγχος του αποχωρισμού είναι στην πραγματικότητα ένα σύμπτωμα με πολλές πιθανές αιτίες και μπορεί να λάβει πολλές μορφές, πράγμα που σημαίνει ότι τόσο η αξιολόγηση όσο και η θεραπεία πρέπει να είναι πολύ πιο εστιασμένες.

“Εάν ο σκύλος σας αρρωσταίνει μασώντας κάτι που δεν θα έπρεπε,” εξηγεί ο Mills, “θα χρειαζόταν να το αντιμετωπίσετε πολύ διαφορετικά εάν είχε μολυνθεί. Ένα πρόβλημα μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση και τα άλλα αντιβιοτικά.

Η επισήμανση του προβλήματος του σκύλου που είναι καταστροφικός, η ούρηση ή αφόδευση σε εσωτερικούς χώρους ή το γαύγισμα όταν αφεθεί μόνος του ως άγχος αποχωρισμού δεν είναι πολύ χρήσιμα. Είναι η αρχή της διαγνωστικής διαδικασίας και όχι το τέλος. Η νέα μας έρευνα δείχνει ότι η απογοήτευση στις διάφορες μορφές της βρίσκεται στο επίκεντρο του προβλήματος και πρέπει να κατανοήσουμε αυτήν την ποικιλία εάν ελπίζουμε να προσφέρουμε καλύτερες θεραπείες για τα σκυλιά. “

Η μελέτη περιγράφει πώς συνδυάζονται διαφορετικές συναισθηματικές καταστάσεις για να παράγουν προβληματικές συμπεριφορές σε σκύλους. Ενώ η σκανδάλη είναι η αποχώρηση του ιδιοκτήτη, η ανεπιθύμητη συμπεριφορά προκύπτει από έναν συνδυασμό παραγόντων κινδύνου που μπορεί να περιλαμβάνουν στοιχεία της ιδιοσυγκρασίας του σκύλου, τον τύπο της σχέσης που έχει με τον ιδιοκτήτη και τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν οι δυο τους.

Θα είναι ενδιαφέρον να επικεντρωθούμε στην παρακολούθηση αυτής της μελέτης που δοκιμάζει την υπόθεση των ερευνητών ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν πολύ περισσότερα για το πρόβλημα του άγχους αποχωρισμού στους σκύλους από ό, τι γνωρίζουμε. Δεν αμφιβάλλω ότι έχουν κάτι, αλλά προς το παρόν δεν μας έχουν δώσει πολλά για να εργαστούμε.

Το άγχος χωρισμού στα σκυλιά οδηγεί σε κρίσεις πανικού

Το άγχος του αποχωρισμού σκύλων είναι εύκολο να εντοπιστεί. Για παράδειγμα, εάν το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο σκύλος σας ενώ βρίσκεστε έξω είναι να κλέψει ένα διακοσμητικό ή να τραβήξει μερικά κομμάτια χαρτιού από τα σκουπίδια, πιθανότατα απλά βαριέται ή κάνει αυτό που κάνουν τα σκυλιά φυσικά – εξερευνώντας τον κόσμο με τις μύτες τους και τα στόματα.

Είναι εύκολο να διακρίνουμε μια περίπτωση άγχους αποχωρισμού από την πλήξη. Οι συμπεριφορές που προκύπτουν από το άγχος του αποχωρισμού συμβαίνουν μόνο όταν δεν είστε κοντά και κάθε φορά που δεν είστε κοντά. Είναι επίσης πιθανό ότι ο σκύλος σας έχει μάθει τη ρουτίνα σας όταν ετοιμάζετε να φύγετε από το σπίτι και δείχνει σημάδια άγχους πριν φύγετε.

Τα επεισόδια του άγχους αποχωρισμού σε σκύλους είναι ουσιαστικά κρίσεις πανικού παρόμοιες με αυτές που έχουν οι άνθρωποι. Οι συνήθεις συμπεριφορές περιλαμβάνουν:

 1. Η ανάγκη να είναι στο ίδιο δωμάτιο στο οποίο βρίσκεστε, σε απόσταση λίγων μέτρων από εσάς
 2. Μια αισθητή αλλαγή διάθεσης όταν αισθάνεται ότι ετοιμάζεστε να φύγετε από το σπίτι
 3. Κάνοντας πράγματα ενώ είστε μακριά που δεν κάνει στην παρουσία σας
 4. Ξέφρενοι χαιρετισμοί, ανεξάρτητα από το αν έχετε μείνει έξω από τα μάτια του για 5 λεπτά ή 5 ώρες

Όταν αφήνεται μόνος του στο σπίτι, ένας σκύλος με άγχος αποχωρισμού συχνά εμπλέκεται σε τουλάχιστον μία και συχνά πολλές από τις ακόλουθες συμπεριφορές:

 1. Η υπερβολική σιελόρροια θεωρείται από τους ειδικούς ως κόκκινη σημαία για το άγχος του αποχωρισμού όταν τα υπερβολικά σάλια εμφανίζονται μόνο όταν ένας σκύλος είναι μόνος ή πιστεύει ότι είναι μόνος.
 2. Φωνές – Αυτό είναι συνήθως γαύγισμα, γκρίνια ή ουρλιαχτό που ξεκινά πριν φύγετε ή λίγο μετά και συνεχίζεται για τις περισσότερες φορές που βρίσκεστε μακριά.
 3. Ατυχήματα στο σπίτι – Ο σκύλος σας έχει ατυχήματα με κατούρημα ή / και κακά σε τυχαίες τοποθεσίες γύρω από το σπίτι σας και όχι σε ένα σταθερό σημείο, και αυτό συμβαίνει μόνο όταν είναι μόνος ή πιστεύει ότι είναι μόνος.
 4. Καταστροφή – Τα σκυλιά με άγχος αποχωρισμού προκαλούν συνήθως ζημιές σε πόρτες ή παράθυρα (σημεία εξόδου) ή σε προσωπικά αντικείμενα όπως ρούχα, μαξιλάρια ή το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης. Ο περιορισμός αυτών των σκύλων σε ένα kennel ή crate (μεταλλικό κλουβί) συχνά προκαλεί κλιμάκωση της συμπεριφοράς και μπορεί να οδηγήσει σε αυτοτραυματισμό.

Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσετε την καταστροφική, εκτός ελέγχου συμπεριφορά του σκύλου σας όταν υποφέρει από ένα επεισόδιο πανικού αποχωρισμού δεν είναι σκόπιμο – είναι μια αντίδραση πανικού και εκτός ελέγχου του. Δυστυχώς, πολλοί γονείς σκύλων βλέπουν μόνο το αποτέλεσμα του πανικού του κατοικίδιου ζώου τους όταν φτάνουν στο σπίτι ή ακούνε από έναν ταλαιπωρημένο γείτονα ότι ο σκύλος ουρλιάζει για ώρες.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ορισμένες καταστάσεις υγείας, για παράδειγμα υποθυρεοειδισμός, εμβολιασμός λύσσας, η ακράτεια και οι στομαχικές και πεπτικές διαταραχές μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα συμπεριφοράς παρόμοια με τα συμπτώματα του άγχους αποχωρισμού σκύλων, οπότε αν δεν είστε σίγουροι τι αντιμετωπίζετε, κλείστε ραντεβού με τον κτηνίατρό σας για να συζητήσετε τις ανησυχίες σας.

Βοηθώντας ένα σκυλί με άγχος αποχωρισμού

Μέχρι να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τις υποκείμενες αιτίες του άγχους αποχωρισμού ως σύμπτωμα έναντι διάγνωσης, ο στόχος της θεραπείας είναι να μειωθεί η εξάρτηση του σκύλου σας από εσάς, ώστε να αισθάνεται ασφαλής όταν βρίσκεστε προσωρινά μακριά από το σπίτι. Βοηθώντας τον να αισθάνεται πιο αυτάρκεια μπορεί να επιτευχθεί με μια ποικιλία τεχνικών τροποποίησης συμπεριφοράς και άλλων στρατηγικών.

Είναι σημαντικό να μην φωνάζετε ή να χρησιμοποιείτε σωματική τιμωρία με το σκυλί σας εάν φτάσετε στο σπίτι για καταστροφή ή λέρωμα στο πάτωμα. Θυμηθείτε: αυτά δεν είναι σημάδια κακής συμπεριφοράς, αλλά κλινικό άγχος και το σκυλί σας δεν έχει τον έλεγχο όταν τα κάνει. Η τιμωρία του, ειδικά μετά το γεγονός, θα επιδεινώσει μόνο το πρόβλημα.

Όταν βρίσκεστε στο σπίτι και πηγαίνετε για την ημέρα ή το βράδυ σας, εκπαιδεύστε το σκυλί σας για να αναλάβει μια ήρεμη, χαλαρή συμπεριφορά κατά τη διάρκεια των «χωρισμάτων» όταν βρίσκεστε σε ένα δωμάτιο και βρίσκεται σε άλλο. Πρώτα, μετακινήστε σε μικρή απόσταση από αυτόν (ενώ βρίσκεστε στο ίδιο δωμάτιο) και μετά επιστρέψτε και ανταμείψτε τον με μια λιχουδιά.

Επαναλάβετε αυτό το βήμα στην ίδια απόσταση μέχρι να είστε σίγουροι ότι είναι πολύ χαλαρός και, στη συνέχεια, αυξήστε σταδιακά την απόσταση έως ότου είστε σχεδόν έξω από το δωμάτιο, φροντίζοντας να δώσετε έπαινο και χάδια όταν παραμένει χαλαρός και στη θέση του.

Μόλις αυξήσετε την απόσταση μέχρι να μην είστε μακριά από το σκυλί σας, μπορείτε να αρχίσετε να αυξάνετε σταδιακά το χρόνο που βρίσκεται σε ένα δωμάτιο και να βρίσκεστε σε άλλο. Εάν το λεπτό που δεν βλέπετε το σκυλί σας εκείνο έρχεται τρέχοντας, χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο αποχωρισμού.

Αυτή μπορεί να είναι μια διαδικασία διάρκειας εβδομάδων ή ακόμα και μηνών, αλλά είναι συχνά πολύ αποτελεσματική. Εάν δεν αισθάνεστε ότι το σκυλί σας σημειώνει ικανοποιητική πρόοδο ή χρειάζεστε καθοδήγηση, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας, έναν εκπαιδευτή σκύλων χωρίς φόβο ή έναν ειδικό στη συμπεριφορά των σκύλων.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με σκύλους που έχουν άγχος αποχωρισμού έχουν πει από κτηνιάτρους, εκπαιδευτές και άλλους έμπειρους ανθρώπους να αγνοήσουν το κατοικίδιο ζώο τους για μικρό χρονικό διάστημα πριν φύγουν από το σπίτι, καθώς επίσης και όταν επιστρέψουν. Αυτή η προσέγγιση έχει ως στόχο να κάνει τις ερμηνείες και τις μετακινήσεις μη-γεγονότα αγνοώντας το άγχος και όχι πιθανώς να το ενισχύσει δίνοντας την προσοχή του σκύλου.

Ωστόσο, μια πρόσφατη μικρή μελέτη σκύλων χωρίς άγχος αποχωρισμού θέτει υπό αμφισβήτηση αυτήν τη στρατηγική. Ο στόχος των ερευνητών ήταν να προσδιορίσουν εάν το απαλό χάιδεμα πριν φύγει ο ιδιοκτήτης για μια σύντομη περίοδο επηρεάζει τη συμπεριφορά και τη φυσιολογία των σκύλων. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι σκύλοι με χαλάρωση ήταν πιο ήρεμοι και λιγότερο τόνισαν την απουσία του ιδιοκτήτη. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα:

«Αυτή η πιλοτική μελέτη υποδηλώνει ότι το χάιδεμα ενός σκύλου πριν από έναν σύντομο αποχωρισμό από τον ιδιοκτήτη μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα, κάνοντας το σκυλί πιο ήρεμο κατά τη διάρκεια του ίδιου του χωρισμού. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να αναλυθεί σε βάθος η αποτελεσματικότητά του, ειδικά σε σκύλους που επηρεάζονται από το άγχος του αποχωρισμού.”

Όπως στην περίπτωση της μελέτης του Ηνωμένου Βασιλείου, πρέπει πραγματικά να περιμένουμε επιπλέον έρευνα για το πώς αυτά τα αποτελέσματα της μελέτης ισχύουν για σκύλους με άγχος αποχωρισμού. Όταν τα σκυλιά αναπτύξουν τη διαταραχή αυτή η αλληλεπίδραση μπορεί να επιδεινώσει το άγχος τους, δεν ξέρουμε. Η μορφωμένη μου εικασία είναι ότι εξαρτάται από τον σκύλο.

Μια καταπραϋντική πινελιά πριν φύγετε δεν είναι επιβλαβής σε όλες τις περιπτώσεις και μπορεί να είναι επωφελής για την προσωρινή ηρεμία ζώων με ήπια πίεση. Όπως ανέφερα νωρίτερα, αυτή η προσέγγιση είναι αντίθετη με τη συμβατική σοφία σχετικά με το θέμα, αλλά μπορεί να αποδειχθεί ότι «τώρα που γνωρίζουμε καλύτερα, μπορούμε να πράξουμε καλύτερα».

Έχω αγοράσει μια φθηνή κάμερα που συνδέεται στο κινητό μου για να βλέπω τα κατοικίδια μου από απόσταση όταν φεύγω από το σπίτι. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσδιορίσετε εάν οι ενέργειές σας λίγο πριν αφήσετε βοήθεια ή βλάψουν την κατάσταση.

Περισσότερες προτάσεις για την αντιμετώπιση του άγχους αποχωρισμού στους σκύλους

Υπάρχουν πολλά επιπλέον βήματα που μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε το άγχος στο σκυλί σας, συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω:

 1. Συμμετάσχετε το σκυλί σας σε τουλάχιστον μία αυστηρή συνεδρία άσκησης καθημερινά. Δεν μπορώ να τονίσω πόσο ευεργετική είναι η έντονη άσκηση όχι μόνο για το άγχος, αλλά και για την πλήξη και τα προβλήματα συμπεριφοράς. Πηγαίνετε για μια επίπονη άσκηση (ή παίζοντας με μπαλάκι) πριν φύγετε. Ένας κουρασμένος σκύλος είναι πολύ λιγότερο πιθανό να προσβληθεί όταν αφεθεί μόνος του.
 2. Εξετάστε το ενδεχόμενο να τον εντάξετε σε μια τάξη εργασίας με την μυρωδιά, που είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε το σκυλί σας να δημιουργήσει αυτοπεποίθηση.
 3. Τα παιχνίδια απελευθέρωσης είναι μεγάλη επιτυχία με τα περισσότερα σκυλιά. Υπάρχουν παιχνίδια τύπου μάσησης που μπορούν να γεμίσουν με υγρή τροφή που απελευθερώνεται σταδιακά καθώς το σκυλί σας μασά. Μπορείτε ακόμη και να το γεμίσετε και να το βάλετε στον καταψύκτη, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τη διατήρηση ενός σκύλου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν επίσης απομακρυσμένες κάμερες και συστήματα θεραπείας που σας επιτρέπουν να μιλάτε στο κατοικίδιο ζώο σας ενώ είστε έξω από το σπίτι και διανέμεται περιποιήσεις μέσω μιας εφαρμογής.
 4. Επενδύστε σε ένα διαχύτη φερομόνης, όπως το διαχύτη Adaptil για σκύλους. Οι ειδικές για το είδος φερομόνες είναι χημικές ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν θετικά τη συναισθηματική κατάσταση και τη συμπεριφορά ενός ζώου.
 5. Το αιθέριο έλαιο λεβάντας έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει την απόκριση στο στρες των κατοικίδιων. Συνιστώ να τοποθετήσετε μερικές σταγόνες στο κολάρο ή στο κρεβάτι του σκύλου σας πριν εμφανιστεί ένα στρες, εάν είναι δυνατόν, ή να διαχυθεί το λάδι γύρω από το σπίτι σας για ένα συνολικό ηρεμιστικό αποτέλεσμα.
 6. Συζητήστε με τον ομοιοπαθητικό κτηνίατρό σας σχετικά με την ηρεμία των φαρμακευτικών ουσιών και των βοτάνων όπως η βαλεριάνα και η ροδιόλα. Συμπληρώματα όπως το μανιτάρι χαίτη του Lion και το Bacopa4 έχουν βαθιά ηρεμιστικά αποτελέσματα που ανταγωνίζονται ορισμένα φάρμακα κατά του άγχους.

Εάν το άγχος αποχωρισμού του σκύλου σας είναι αρκετά σοβαρό ώστε να είναι πολύ καταστροφικός όταν μείνει μόνος του ή ανησυχείτε ότι μπορεί να βλάψει τον εαυτό του, θα πρέπει να κάνετε άλλες ρυθμίσεις για αυτόν ενώ εργάζεστε για την επίλυση των προβλημάτων του.

Για παράδειγμα, εξετάστε το ενδεχόμενο να τον πάρετε μαζί σας αν είναι δυνατόν. Εναλλακτικά, μπορείτε να τον αφήσετε με έναν γνωστό σας – ίσως έναν φίλο που εργάζεται από το σπίτι ή έναν συνταξιούχο γείτονα ή συγγενή. Ανάλογα με τον προϋπολογισμό σας, μπορείτε επίσης να ενοικιάσετε έναν επαγγελματία για να τον φυλάει στο σπίτι σας κατά τη διάρκεια της απουσίας σας ή να τον εγγράψετε σε υπηρεσία φύλαξης εκτός σπιτιού (πανσιόν-ξενοδοχείο σκύλων).

Με τον χρόνο, την υπομονή και την επιμονή, τα περισσότερα σκυλιά με άγχος αποχωρισμού μπορούν να απαλλαγούν από τα χειρότερα από τα ενοχλητικά συμπτώματά τους.

Πηγή: HEALTHYPETS.MERCOLA.COM

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
  0
  Καλάθι αγορών
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα