10 ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΣΑΣ!

10 ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΣΑΣ!

Τα συνηθέστερα και σημαντικότερα λάθη που δεν πρέπει να κάνετε με τον σκύλο σας ώστε να παραμένει χαρούμενος, υγιής και ισορροπημένος!

Δεδομένου ότι τα σκυλιά δεν μπορούν να μας πουν πώς είναι να είσαι σκύλος, υπάρχει μια πολύ καλή πιθανότητα να συγχέουμε ακούσια τον γούνινο καλύτερό μας φίλο ή να μην κάνουμε πάντα το καλύτερο για αυτόν. Για παράδειγμα, τα σκυλιά πρέπει να μάθουν να δέχονται τον ανθρώπινο χειρισμό. Πρέπει επίσης να κοινωνικοποιηθούν και να ασκηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Τα σκυλιά εκτιμούν επίσης ότι έχουν το δικό τους προσωπικό χώρο (κλουβί, σπίτι, κρεβάτι) μαζί με ένα άνετο περιλαίμιο και λουρί. Όλα τα σκυλιά χρειάζονται εκπαίδευση ενίσχυσης θετικής συμπεριφοράς, συντήρηση δοντιών και νυχιών και τακτικούς ελέγχους κτηνιατρικής ευεξίας.

Δεδομένου ότι οι άνθρωποι δεν «μιλούν» την γλώσσα του σκύλου και το αντίστροφο, μερικές φορές είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν κάνουμε πράγματα που μπερδεύουν τους σκύλους μας ή που δεν είναι προς το συμφέρον τους. Για παράδειγμα, πολλοί γονείς κατοικίδιων ζώων τιμωρούν το σκυλί τους για ασήμαντα λάθη, αλλά στην πραγματικότητα εναπόκειται σε εμάς να διασφαλίσουμε ότι τα σκυλιά μας θα πετύχουν στην εκπαίδευση στο σπίτι. Ένας άλλος δεν καταλαβαίνει πόσο σημαντικό είναι το παιχνίδι και το μύρισμα και «μαρκάρισμα» της περιοχής για τα σκυλιά.

Η αποτυχία να δείτε τα σκυλιά ως φυσικούς αθλητές είναι ένα άλλο πολύ συνηθισμένο λάθος γονέα κατοικίδιων ζώων. Τα σκυλιά έχουν σχεδιαστεί από τη φύση για να είναι πολύ πιο σωματικά ενεργά από ό, τι οι περισσότεροι έχουν την ευκαιρία να είναι. Η παράβλεψη της ανάγκης για συνεχή κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση ενίσχυσης θετικής συμπεριφοράς καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός σκύλου είναι ένας άλλος τρόπος που οι γονείς κατοικίδιων ζώων δημιουργούν ακούσια προβλήματα για το κατοικίδιο τους.

10 σημαντικά λάθη που δεν πρέπει να κάνετε με τον σκύλο σας!   

 1. Αποτυχία εκπαίδευσης του σκύλου σας για αποδοχή χειρισμού – Οι εκπαιδευτικές αγκαλιές είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να κάνετε να νιώσει άνετα το νέο κουτάβι ή ο ενήλικος σκύλο σας με το χειρισμό όλων των περιοχών του σώματός του, γιατί σύντομα θα πρέπει να επισκεφθεί τον κτηνίατρο ή τον κέντρο καλλωπισμού. Θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια του ιδανικά καθημερινά και τα νύχια του να κόβονται τακτικά. Ο καλύτερος τρόπος για να προετοιμάσετε το κουτάβι σας για χειρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του είναι να αρχίσετε να το συνηθίζετε να χειρίζεται ευαίσθητες περιοχές του σώματός του μόλις τον φέρνετε στο σπίτι. Αυτό όχι μόνο θα τον εγκλιματίσει στον ανθρώπινο χειρισμό, αλλά θα σας βοηθήσει επίσης να εξοικειωθείτε με το πώς αισθάνεται το σώμα του, ώστε να μπορείτε να εντοπίσετε γρήγορα τυχόν ανωμαλίες που μπορεί να εμφανιστούν, όπως ένας όγκος ή σπυρί πάνω ή κάτω από το δέρμα του.
 2. Παροχή ανεπαρκών ευκαιριών κοινωνικοποίησης σκύλου – Η κοινωνικοποίηση σημαίνει την έκθεση του σκύλου σας (κατά προτίμηση από την ηλικία των 3 εβδομάδων) σε όσο το δυνατόν περισσότερα νέα άτομα, ζώα, περιβάλλοντα και άλλα ασφαλή, θετικά ερεθίσματα χωρίς να τον κατακλύζετε. Η κοινωνικοποίηση πρέπει να εμπλέκει όλες τις αισθήσεις του σκύλου σας αν και η έκθεση στα αξιοθέατα, τους ήχους και τις μυρωδιές της καθημερινής ζωής και θα πρέπει να είναι συνεχής καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Η ασφαλής, συνεπής και συνεχής έκθεση σε περιβαλλοντική ποικιλία θα τον βοηθήσει να αναπτύξει ένα επίπεδο άνεσης με νέες και διαφορετικές καταστάσεις, με αποτέλεσμα να μάθει να χειρίζεται νέες εμπειρίες και προκλήσεις με αποδεκτή και κατάλληλη συμπεριφορά. Τα σκυλιά που δεν έχουν επαρκώς κοινωνικοποιηθεί συχνά αναπτύσσουν εδραιωμένες αντιδράσεις φόβου και γενικευμένο άγχος, με αποτέλεσμα προβλήματα συμπεριφοράς που μπορούν να τα κάνουν δύσκολα ως οικογενειακά κατοικίδια ζώα. Αυτό είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα των ανθρώπων που αποτυγχάνουν με τα κουτάβια τους.
 3. Έχοντας αρνητική άποψη για τα κλουβιά (crates) σκύλων – Για κάποιο λόγο, πολλοί κηδεμόνες σκύλων πιστεύουν ότι τα κλουβιά προορίζονται για “κακά σκυλιά” ή πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις. Εάν είστε ένας από αυτούς, να τι δεν καταλαβαίνετε: ο σκύλος σας είναι εκ φύσεως κάτοικος κρησφύγετου και ένα κλουβί σας δίνει την ευκαιρία να εργαστείτε με τη φυσική του επιθυμία να αναζητήσει μικρά, σκοτεινά, ασφαλή σημεία για να ξεκουραστεί. Αυτό μπορεί να είναι μια τεράστια νίκη για εσάς, καθώς και για αυτόν, εάν πρέπει να τον εκπαιδεύσετε, για να μην αναφέρουμε για ταξίδια με αυτοκίνητο ή αεροπλάνο, ή διανυκτερεύσεις με φίλους, την οικογένεια ή σε ένα ξενοδοχείο φιλικό προς τα κατοικίδια. Εάν δεν είστε ακόμα πεπεισμένοι, μιλήστε με μερικούς φίλους που αγαπούν το σκυλί που έχουν εκπαιδεύσει τα κατοικίδια ζώα τους να χρησιμοποιούν το κλουβί τους. Οι πιθανότητες είναι ότι θα σας πουν ο σκύλος τους αναζητά το κλουβί του μόνος του για ύπνο, κατά τον ύπνο και όποτε θέλει λίγο προσωπικό χρόνο.
 4. Επιλογή λανθασμένου τύπου για περιλαίμιο, σαμαράκι και λουρί σκύλου – Πολλοί γονείς κατοικίδιων ζώων δεν συνειδητοποιούν τη σημασία της επιλογής του σωστού τύπου αξεσουάρ χειρισμού και ασφάλειας για το σκύλο τους. Ορισμένα σκυλιά, για παράδειγμα, θα πρέπει να φορούν ένα σαμαράκι και δεν πρέπει ποτέ να δένονται ή να χειρίζονται με περιλαίμιο. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα σκυλιά που τραβούν ή/και πνίγονται με το περιλαίμιό τους, σκύλοι που είναι επιρρεπείς σε κατάρρευση της τραχείας, σκύλοι με επιληψίες και κατοικίδια με χειροπρακτικά προβλήματα που αφορούν τον λαιμό ή/και την πλάτη. Προτιμώ, επίσης, οι βραχυκεφαλικές φυλές (boxer, bulldog) να φορούν σαμαράκια και όχι περιλαίμια. Τα κολάρα πνιγμού (πνίχτες) και άλλες ξεπερασμένες συσκευές προπόνησης πρέπει να αντικατασταθούν με ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις. Αυτά τα περιλαίμια μπορούν να προκαλέσουν πόνο και τραυματισμό στο λαιμό του σκύλου σας, και σε ακραίες περιπτώσεις, στραγγαλισμό. Για περιπάτους, προπονήσεις και όποτε το σκυλί σας θα είναι με το λουρί του, προτείνω είτε ένα περιλαίμιο κεφαλής είτε ένα λουρί χωρίς έλξη. Και δεν είμαι οπαδός των πτυσσόμενων οδηγών (χρειάζονται πολύ προσεκτικό χειρισμό) λόγω της πιθανότητας τραυματισμού τόσο των σκύλων όσο και των ιδιοκτητών τους. Συνιστώ τα επίπεδα λουριά (με ιμάντα) μήκους όχι περισσότερο από 2 μέτρα.
 5. Αποτυχία παροχής εκπαίδευσης συμπεριφοράς σκύλου χωρίς φόβο – Τα προβλήματα συμπεριφοράς είναι ο νούμερο ένα λόγος για τον οποίο τα σκυλιά εγκαταλείπονται σε καταφύγια ζώων και στον δρόμο…, ο νούμερο ένα λόγος που δεν βρίσκουν νέα για πάντα σπίτια και ως αποτέλεσμα, ο νούμερο ένα λόγος για τον οποίο υποβάλλονται σε ευθανασία. Ένα κουτάβι θα πρέπει να ξεκινήσει την επίσημη εκπαίδευση υπακοής στην ηλικία οκτώ εβδομάδων, και εάν υιοθετήσετε έναν ενήλικο σκύλο που δεν έχει εκπαιδευτεί, θα πρέπει να τον εγγράψετε αμέσως σε μια τάξη. Μείνετε στην τάξη μέχρι να είστε περήφανοι για τη συμπεριφορά του. Είναι επίσης καλή ιδέα να τον ακολουθείτε σε μια σειρά επαναληπτικής υπακοής κάθε λίγα χρόνια, ή όταν χρειάζεστε βοήθεια με το αναπόφευκτο την συμπεριφορά που προκαλεί η γήρανση. Εάν θέλετε ένα συναισθηματικά ισορροπημένο σκύλο, ο τρόπος για να το επιτύχετε αυτό είναι με εκπαίδευση ενίσχυσης θετικής συμπεριφοράς, όχι εκπαίδευση βασισμένη σε τιμωρίες, η οποία είναι λιγότερο αποτελεσματική και δυνητικά απάνθρωπη. Η εκπαίδευση χωρίς φόβο βασίζεται στη θεωρία ότι η ανταμοιβή του σκύλου σας για την επιθυμητή συμπεριφορά θα ενθαρρύνει περισσότερο από αυτήν τη συμπεριφορά.
 6. Τιμωρία του σκύλου σας για ασήμαντα λάθη – Αυτός είναι ο βασικός κανόνας εκπαίδευσης #4: Όταν συμβαίνουν λάθη, δεν μπορεί να υπάρχει φωνή, απολύτως καμία φυσική επαφή και ποτέ, να μην τρίβετε ποτέ τη μύτη του σκύλου σας εκεί που έχει λερώσει. Για πολλούς ανθρώπους, αυτός μπορεί να είναι ο πιο δύσκολος κανόνας που πρέπει να ακολουθηθεί, αλλά δεν μπορώ να τονίσω αρκετά πόσο σημαντικό είναι. Για την επιτυχή εκπαίδευση του κουταβιού σας, πρέπει να αποφύγετε την τιμωρία κάθε είδους λάθους. Και λάθη πρόκειται να συμβούν. Η δουλειά σας είναι να αποφύγετε να της δώσετε την ευκαιρία να αποτύχει, αλλά όταν το κάνει, αναγνωρίστε ότι η απάντησή σας καθορίζει το στάδιο για ό,τι συμβαίνει μετά. Είναι σημαντικό κάθε κατάσταση που σχετίζεται με την εκπαίδευση στο σπίτι να είναι πολύ θετική. Εν ολίγοις, δεν μπορείτε να τιμωρήσετε ή να τρομάξετε το σκυλί σας σε κατάλληλη συμπεριφορά. Μέχρι τη στιγμή που βρίσκεται σε θέση «βολής» στο πάτωμα σας, έχει περάσει η ευκαιρία σας για ένα επιτυχημένο διάλειμμα για την φυσική ανάγκη του εκτός σπιτιού. Η εξασφάλιση του ρόλου σας στο να βοηθήσετε το σκυλί σας να πετύχει είναι η πιο σημαντική πτυχή της εκπαίδευσης στο σπίτι.
 7. Παραβλέποντας τη σημασία του παιχνιδιού του σκύλου – Αν είστε όπως πολλοί απασχολημένοι γονείς κατοικίδιων ζώων σήμερα, κάνετε πολλές εργασίες όταν αλληλεπιδράτε με το σκυλί σας. Για παράδειγμα, παίζετε διελκυστίνδα με το ένα χέρι ενώ μιλάτε στο τηλέφωνο ή ελέγχετε το Facebook με το άλλο. Ή ίσως παίρνετε το σκυλί σας για μια βόλτα, αλλά τραβήξτε τον γιατί βιάζεστε, ή αποσπάστε την προσοχή σας από μια τηλεφωνική κλήση, ή ο καιρός δεν είναι ιδανικός. Δεν έχει πολλές πιθανότητες να σταματήσει και να μυρίζει, κάτι που είναι εξίσου σημαντικό και ενδιαφέρον για το σκυλί σας όπως συμβαίνει με εσάς και το τηλεφώνημα σας. Την επόμενη φορά που θα συμμετάσχετε σε μια συνεδρία παιχνιδιού με το σκυλί σας, δοκιμάστε να παραμείνετε παρόντες με μία μόνο δραστηριότητα. Εστίαση αποκλειστικά σε αυτόν και την αλληλεπίδρασή σας μαζί του. Ακόμα κι αν δεν το αισθάνεστε πραγματικά εκείνη τη στιγμή, κάντε κινούμενη εικόνα. Εάν ρίξετε ένα παιχνίδι και το φέρνει πίσω σε εσάς, επαινέστε τον με ενθουσιασμό κάθε φορά που το επιστρέφει! Όταν τον πηγαίνετε για μια βόλτα, δείτε τη δραστηριότητα από τη σκοπιά του. Επικεντρωθείτε στο να κάνετε τις δραστηριότητες ευχάριστες για αυτόν. Ακόμα καλύτερα, εγγραφείτε σε μια τάξη εργασίας μύτης που διεγείρει τη φυσική ικανότητα του σκύλου σας να χρησιμοποιεί ταυτόχρονα τον εγκέφαλο, το σώμα και τη μύτη του. Δημιουργήστε ένα σημείο όπου μπορεί να σκάβει σε μια γωνία της αυλής σας εφόσον είναι αυτό εφικτό.
 8. Αποτυχία να εκτιμήσετε τον φυσικό αθλητισμό του σκύλου σας – Προκειμένου να παραμείνει σε ιδανικό βάρος, ικανός, καλά προετοιμασμένος, συναισθηματικά ισορροπημένος και πλήρως κινητικός καθώς μεγαλώνει, το σκυλί σας χρειάζεται μια καλή προπόνηση κάθε μέρα. Οι σκύλοι έχουν σχεδιαστεί από τη φύση για να κινούνται και να τρέχουν. Εάν το σκυλί σας δεν έχει ευκαιρίες να τρέξει, να παίξει και να κάνει τακτική αερόβια άσκηση, ακόμα κι αν δεν είναι υπέρβαρο, μπορεί να καταλήξει με αρθρίτιδα και άλλες εξουθενωτικές καταστάσεις που επηρεάζουν τα οστά, τις αρθρώσεις, τους μύες και τα εσωτερικά όργανα. Επιπλέον, πολλά προβλήματα συμπεριφοράς σκύλου είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης σωματικής και ψυχικής δραστηριότητας. Αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν είναι ότι, όπως οι ιδιοκτήτες τους, τα σκυλιά χρειάζονται ενθάρρυνση για να γίνουν σωματικά ενεργοί. Ακόμη και η μεγαλύτερη, πιο πράσινη αυλή δεν είναι από μόνη της αρκετή για να παρακινήσει το κατοικίδιο ζώο σας να κάνει την άσκηση που χρειάζεται για να παραμείνει σε καλή φυσική κατάσταση. Ο μόνος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι το σκυλί σας έχει αρκετή άσκηση είναι να του παρέχετε την συντροφιά και το κίνητρο που χρειάζεται να παραμείνει ενεργό. Θα πρέπει να ασκείται τουλάχιστον 20 λεπτά συνεχούς άσκησης καρδιάς, αλλά μια ώρα είναι πιο κατάλληλη και παρέχει μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία.
 9. Παραμέληση των δοντιών ή/και των νυχιών του σκύλου σας – Δύο είδη υγιεινής που κάθε γονέας κατοικίδιων ζώων πρέπει αλλά συχνά δεν φροντίζει είναι τα δόντια και τα νύχια του σκύλου τους. Πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια του σκύλου σας εάν όχι κάθε μέρα, τουλάχιστον αρκετές φορές την εβδομάδα. Διαφορετικά, όπως τα περισσότερα σκυλιά ηλικίας άνω των τριών ετών, θα έχει ασθένεια των ούλων και καθώς περνάει ο καιρός η κατάσταση θα επιδεινωθεί έως ότου το στόμα του μυρίζει άσχημα και αισθάνεται χειρότερα. Τότε θα βρεθείτε αντιμέτωποι με ένα μεγάλο κτηνιατρικό λογαριασμό και μπορεί ακόμη και να χάσει μερικά δόντια. Τα νύχια του σκύλου σας πρέπει επίσης να ψαλιδίζονται τακτικά και εδώ μπορείτε να το κάνετε. Το πόσο συχνά εξαρτάται από το πόσο γρήγορα μεγαλώνουν και πόσο χρόνο ξοδεύει σε επιφάνειες που τρίβονται φυσικά. Εάν δεν αντέχετε να κόψετε τα νύχια του σκύλου σας, σας ενθαρρύνω να κλείσετε ραντεβού με έναν καλλωπιστή ή κτηνίατρο που θα το κάνει για εσάς. Θα εκπλαγείτε με το πόσο συχνά τα σκυλιά αναπτύσσουν σοβαρά προβλήματα στο πόδι από τα νύχια που έχουν μεγαλώσει πολύ.
 10. Δεν προγραμματίζετε ελέγχους ευεξίας του σκύλου σας – Εάν περιμένετε έως ότου το κατοικίδιο ζώο σας είναι ήδη άρρωστο για να ζητήσει κτηνιατρική φροντίδα, στις περισσότερες περιπτώσεις περιμένατε πολύ. Χρειάζεται πρόληψη! Ως προληπτικός κτηνίατρος, θέλω να δημιουργήσω πρωτόκολλα ευεξίας όταν τα κατοικίδια ζώα είναι υγιή για να διατηρήσουν το σώμα τους σε κατάσταση ισορροπημένης ζωτικότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Αυτό σημαίνει να διασφαλίσετε ότι τα συστήματα οργάνων παραμένουν σε άριστη κατάσταση πραγματοποιώντας επισκέψεις ευεξίας (όχι επισκέψεις λόγω άρρωστων ζώων). Η αλήθεια είναι ότι εάν δεν δημιουργείτε σκόπιμα υγεία για το σκυλί σας μέσω έξυπνων επιλογών τρόπου ζωής, τότε επιτρέπετε παθητικά την υγεία να γλιστρήσει από τον έλεγχό σας. Η διατήρηση της ευεξίας είναι μια ενεργή διαδικασία, πρέπει να εργαστούμε σε αυτό, διαφορετικά δεν θα διατηρηθεί. Ένας διεξοδικός έλεγχος ευεξίας βασισμένος σε πλήρεις εξετάσεις αίματος θα αντιμετωπίσει τη φυλετική/γενετική προδιάθεση του κατοικίδιου ζώου σας, το επίπεδο δραστηριότητας και το σχήμα άσκησης, το περιβαλλοντικό στρες και την ψυχική ευεξία, το χημικό φορτίο, τη διατροφή και άλλους παράγοντες για τη διαμόρφωση σχεδίων ευεξίας για κάθε στάδιο της ζωής του.

Πηγή: HEALTHYPETS.MERCOLA.COM

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
  0
  Καλάθι αγορών
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα