ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ!

ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ!

Ξηρές τροφές (κροκέτες) σκύλου και γάτας, ωμές και κατεψυγμένες BARF τροφές σκύλου, αφυδατωμένες τροφές σκύλου, αποξηραμένες τροφές σκύλου, μαγειρευτό φαγητό σκύλου, κονσέρβες, οι επιλογές είναι πλέον πολλές! Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος και οι εταιρείες παραγωγής τροφών για σκύλους και γάτες αναζητούν συνεχώς νέες τεχνολογίες και τρόπους για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικίδιων έχουν δοκιμάσει να ταΐσουν τον σκύλο τους με διαφορετικούς τύπους τροφών ανάλογα με την διαθεσιμότητά τους στα καταστήματα κατοικίδιων, την αναζήτησή τους σε ηλεκτρονικά καταστήματα, τι τους πρότεινε ο κτηνίατρος, ο εκπαιδευτής, ο εκτροφέας και το εκάστοτε petshop.  Συνήθως καταλήγουν και συνηθίζουν να ταΐζουν μια τροφή σκύλου που τους βολεύει και δείχνει να λειτουργεί… δηλαδή να την τρώει ο σκύλος και να παραμένει σε καλή κατάσταση. Ώσπου κάποια στιγμή ο σκύλος είτε δεν την τρώει ή έχει θέματα υγείας οπότε άντε πάλι από την αρχή.

Οι αφυδατωμένες τροφές για κατοικίδια δεν είναι ο μεγαλύτερος τομέας της βιομηχανίας… αλλά είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος με πολύ μέλλον μπροστά του με απώτερο στόχο τον καλύτερο συνδυασμό της ποιότητας, ασφάλειας, πρακτικότητας, θρεπτικότητας και οικονομίας στις τροφές για σκύλους! Μια πραγματικά μεγάλη πρόκληση!

Μέγεθος βιομηχανίας τροφών κατοικίδιων

Το μέγεθος της βιομηχανίας φροντίδας κατοικίδιων ζώων στις ΗΠΑ είναι εκπληκτικό!

Το 2007, οι Αμερικανοί ξόδεψαν περισσότερα για τα κατοικίδια ζώα τους από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (gross domestic product) των 2/3 των χωρών στον κόσμο! Η τροφή για κατοικίδια είναι το κύριο συστατικό αυτού… μπροστά από την υγειονομική περίθαλψη και τα αξεσουάρ (κολάρα, λουριά, κρεβάτια για σκύλους).

Για να κάνετε εικόνα πόσο μπορεί να είναι αυτό φανταστείτε ότι:

α) Ένα σιδηροδρομικό αυτοκίνητο χωράει 90 τόνους τροφών για κατοικίδια

β) 100 από αυτά τα αυτοκίνητα σε ένα τρένο

γ) 4 από αυτά τα τρένα την ημέρα

Υπολογίζεται ότι οι Αμερικανοί αγοράζουν 40.000 τόνους τροφών για κατοικίδια μέσα σε μια ημέρα! Και ολόκληρος ο κόσμος είναι 3 φορές αυτό το νούμερο!

Προτεραιότητες επιλογής τροφών για σκύλους

Όταν οι άνθρωποι παίρνουν μια απόφαση για την τροφή που θα επιλέξουν για τον σκύλο τους, βασίζονται σε 3 κύριες ανησυχίες:

  • Κόστος τροφών σκύλου
  • Ευκολία χρήσης τροφών σκύλου
  • Θρεπτικότητα τροφών σκύλου

Δεν είναι δυνατή η βελτιστοποίηση και των τριών μαζί. Είτε το γνωρίζετε είτε όχι … κάθε αγορά έτοιμης τροφής για σκύλους είναι ένας συμβιβασμός. Αυτός είναι αναπόφευκτος αλλά δεν χρειάζεται να είναι και αφελής. Για αυτό χρειάζεται να γνωρίζετε τα θετικά και αρνητικά των τύπων τροφών για σκύλους και το πως παρασκευάζονται ώστε η επιλογή σας να είναι συνειδητή και προσαρμοσμένη στις ανάγκες του σκύλου σας και την δική σας ευχέρεια.

Ας δούμε λοιπόν τις επιλογές για τροφές σκύλου και ποια ταιριάζει καλύτερα στον κάθε ένα από εσάς.

Κροκέτες για σκύλους

Οι ξηρές τροφές σκύλου πληρούν τόσο τα κριτήρια κόστους όσο και την ευκολία χρήσης.

Μια super premium ξηρά τροφή σκύλου κοστίζει περίπου 60-100 ευρώ για ένα σακί 12 κιλών. Αυτό είναι 5,41-8,33 ευρώ ανά κιλό ξηράς τροφής. Ανάλογα με την ποιότητα των ξηρών τροφών οι ημερήσιες δοσολογίες ποικίλουν.

Οι οικονομικές ξηρές τροφές σκύλων κοστίζουν περίπου 35 ευρώ για ένα σακί 12 κιλών. Αυτό είναι 2,92 ευρώ ανά κιλό ξηράς τροφής.

Είτε πρόκειται για super premium ξηρές τροφές σκύλου ή όχι αποτελούν μια σχετικά οικονομική επιλογή τροφής για τον σκύλο σας. Είναι λοιπόν αυτό που οι άνθρωποι αγοράζουν εάν το κόστος των τροφών είναι το κύριο μέλημα. Ένας λόγος για τον οποίο οι κροκέτες σκύλου κοστίζουν λιγότερο είναι ότι είναι φθηνότερο να μεταφέρονται τροφές που δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου υγρασία… και δεν χρειάζονται ψύξη ή κατάψυξη.

Και οι ξηρές τροφές για σκύλους είναι βολικές στην χρήση. Η μικροδουλειά του ταΐσματος του σκύλου σας περιορίζεται σε άνοιγμα του σακιού, επιλογή ποσότητας κροκετών συνήθως με δοσομετρητή και προσθήκη στο μπωλ του, τόσο γρήγορο. Έχουν όμως αυξημένο άμυλο (υδατάνθρακες), έχουν υποστεί υψηλή θερμική επεξεργασία και περιέχουν αναγκαστικά συνθετικές βιταμίνες, συντηρητικά και ενδεχομένως ενισχυτικά γεύσης.

Υπάρχουν βέβαια και ξηρές τροφές ψυχρής έκθλιψης που σημαίνει πως επεξεργάζονται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και είναι έτσι πιο θρεπτικές από τις κοινές ξηρές τροφές και χρειάζονται λιγότερες συνθετικές βιταμίνες. Ενδεικτικό κόστος για σακί 12 κιλών είναι 100 ευρώ. Αυτό σημαίνει 8,33 ευρώ ανά κιλό τροφής.

Κονσέρβες για σκύλους

Συνήθως πληρώνουμε 2 ευρώ ή περισσότερα για μία κονσέρβα 400 γραμμαρίων. Αποτελεί αναμφίβολα τροφή σκύλου με αρκετά μεγαλύτερο κόστος σε σχέση με τις ξηρές τροφές σκύλου και δίνεται συνήθως ως συμπληρωματική των ξηρών τροφών. Είναι βέβαια αρκετά νόστιμες και περιέχουν την απαραίτητη υγρασία.

Οι κονσερβοποιημένες τροφές για σκύλους θα διατηρηθούν για ατελείωτους μήνες εάν δεν έχουν ανοιχτεί. Είναι επίσης βολικές στο τάισμα… άνοιγμα κονσέρβας και επιλογή ποσότητας με το κουτάλι. Πρέπει όμως να ψύχονται μετά το άνοιγμα ώστε να διατηρηθούν για λίγες ημέρες. Έτσι είναι λιγότερο βολικές στην χρήση σε σχέση με τις κροκέτες για σκύλους.

Κατεψυγμένες τροφές για σκύλους (BARF)

Οι εξαιρετικά θρεπτικές με φυσικά συστατικά, χωρίς άμυλο και χωρίς συντηρητικά διαθέσιμες κατεψυγμένες βιολογικά κατάλληλες ωμές BARF τροφές για σκύλους κοστίζουν από 1,60 ευρώ το κιλό έως 7 ευρώ το κιλό ανάλογα το γεύμα και τα συστατικά του. Με την προϋπόθεση πως επιλέγετε ποικιλία και ποιοτικές τροφές BARF για ασφαλή και ισορροπημένη διατροφή και όχι μόνο φθηνά και μη ισορροπημένα γεύματα τότε το κόστος τους είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τις ξηρές τροφές, κάτι που είναι πιο αισθητό όταν έχουμε να κάνουμε με μεγαλόσωμους σκύλους. Στους μικρόσωμους σκύλους  η διαφορά με τις ξηρές τροφές είναι συνήθως μικρή.

Όσον αφορά την πρακτικότητά τους είναι οι τελευταίες στην κατάταξη καθώς συντηρούνται υποχρεωτικά στην κατάψυξη, πριν ταΐσετε χρειάζεται να την αποψύξετε και τυχών περίσσευμα χρειάζεται να φυλαχθεί στο ψυγείο για 2-3 το πολύ ημέρες. Εάν δεν σας απασχολεί η όλη διαδικασία ξεπαγώματος και συντήρησης αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για τον σκύλο σας με την προϋπόθεση πως θα επιλέγετε ποιοτικές BARF τροφές με τακτική εναλλαγή πρωτεϊνων και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Αφυδατωμένες τροφές (με την μέθοδο της λυοφιλίωσης) για σκύλους (freezedried)

Οι αφυδατωμένες τροφές για σκύλους ισοβαθμούν στην πρώτη θέση με τις ξηρές τροφές όσον αφορά την ευκολία ταΐσματος. Δεν χρειάζονται ψύξη. Είναι καλύτερες όσον αφορά την γεύση και την θρεπτικότητα από τις κροκέτες. Για αυτό και έχουν τόσο αυξημένο κόστος περίπου 36 ευρώ ανά 454 γραμμάρια τροφής! Φυσικά η οικονομία έχει μεγαλύτερη έμφαση στην απόφαση αγοράς σας όταν έχετε μεγαλόσωμο ή/και πολλούς σκύλους και δυσκολεύει πολύ την επιλογή αυτών των τροφών πέρα από συμπληρωματικό τάισμα. Σε περίπτωση που έχετε μικρόσωμο σκύλο το κόστος είναι πολύ πιο προσιτό και αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για εσάς και τον σκύλο σας συνδυάζοντας ανεκτό κόστος, πρακτικότητα και υψηλή θρεπτικότητα.

Στις αφυδατωμένες τροφές (λόγω της απουσίας υγρασίας) χρειάζεται να προσθέσετε χλιαρό νερό, να περιμένετε μερικά λεπτά και μετά να ταΐσετε τον σκύλο σας. Ενδεχόμενο περίσσευμα θα χρειαστεί να το φυλάξετε στο ψυγείο για 2-3 ημέρες. Έτσι είναι λιγότερο πρακτικές από τις ξηρές τροφές.

Μαγειρευτό φαγητό για σκύλους

Αποτελεί την πιο πρόσφατη προσθήκη στις επιλογές σας για τάισμα του σκύλου. Στηρίζεται κυρίως στην ανάγκη του ανθρώπου να προσφέρει στον σκύλο του θρεπτικές τροφές παρόμοιες με αυτές που καταναλώνει και ο ίδιος, με ποιοτικά θρεπτικά συστατικά, ελεγχόμενο χρόνο φύλαξης και ακαταμάχητη γεύση (οι σκύλοι λατρεύουν εξάλλου το σπιτικό μαγειρευτό φαγητό το οποίο όμως πρέπει να είναι ισορροπημένο).  

Το κόστος των διαθέσιμων στην αγορά μαγειρεμένων τροφών για σκύλους κυμαίνεται από 8,50 ευρώ το κιλό έως και 36 ευρώ το κιλό (υποαλλεργικές με κρέας για παράδειγμα από ελάφι). Αποτελεί λοιπόν μια θρεπτική και νόστιμη, ακριβή δε επιλογή τροφής για τον σκύλο σας ειδικά όταν αυτός είναι μεσαίου και κυρίως μεγάλου μεγέθους στους οποίους είναι ευκολότερο να τις δίνετε ως συμπληρωματικές. Για μικρόσωμους σκύλους αποτελούν προσιτή και καλή επιλογή.  

Η τεχνολογία παραγωγή τροφών για σκύλους

Δεν συζητείται ανοιχτά. Αλλά το βασικό σημείο κάθε τροφής για σκύλους είναι να παρέχει τροφή για το σκυλί σας… ενώ παράλληλα αλλοιώνεται η θρεπτικότητά της για το μικροβίωμα του σκύλου στο ράφι όπου φυλάσσεται. Οι δοκιμασμένες και αληθινές μέθοδοι της ανθρωπότητας για αυτό είναι… ξήρανση, μαγείρεμα, κατάψυξη και ξήρανση με κατάψυξη. (Που θα έπρεπε πραγματικά να ονομάζεται ξήρανση υπό κενό, για να είναι πιο ακριβής. Θα δείτε γιατί όταν περιγράφω τη διαδικασία).

Θα ήθελα λοιπόν να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στην τεχνολογία και για τους 5 τύπους τροφών για σκύλους και τον τρόπο που παρασκευάζονται!

ΜΑΘΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ

Κροκέτες για σκύλους και η εισαγωγή τους στον εξωθητή (extruder)

Όπως προαναφέρθηκε, η βιομηχανία τροφών κατοικίδιων ζώων είναι τεράστια. Και η συντριπτική πλειονότητα είναι οι ξηρές τροφές… φτιαγμένες σε ένα μηχάνημα που ονομάζεται εξωθητής.

Η βασική ιδέα του εξωθητή είναι έξυπνη… και είναι εδώ και πολλές δεκαετίες.

Ένας μεγάλος ηλεκτρικός κινητήρας περιστρέφει μια μακριά βίδα μέσα σε ένα βαρέλι.

Η στενή ανοχή μεταξύ της βίδας και των πλευρών της κάννης δημιουργεί τριβή και θερμότητα.

Οι τροφές μαγειρεύονται από τη φωτιά καθώς η βίδα σπρώχνει κάτω από το βαρέλι.

Οι τροφές είναι βρεγμένες όταν βγαίνουν από τον εξωθητή. Έτσι, η επόμενη στάση της διαδικασίας είναι ένα στεγνωτήριο. Αυτός είναι συνήθως ένας εξαναγκασμένος τύπος αέρα – ή μια σήραγγα αέρα.

Μετά από αυτό, ένα άλλο μηχάνημα ψεκάζει τις ξηρές τροφές με υγρό λίπος το οποίο απορροφάται εύκολα από τις ζεστές κροκέτες για σκύλους.

Το τελευταίο βήμα περιλαμβάνει το «άχνισμα» με διαφορετικές σκόνες πάνω στις ξηρές, κολλώδεις κροκέτες. Αυτές οι σκόνες περιλαμβάνουν συνήθως γεύσεις για ενίσχυση της γευστικότητας. Μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν αντιοξειδωτικά και αναστολείς μούχλας, συνθετικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Τα συστατικά που χρησμοποιούνται στις ξηρές τροφές περιλαμβάνουν συνήθως και αρκετά υποπροϊόντα τα οποία έχουν χαμηλότερη θρεπτικότητα (μέρη ζώων που περισσεύουν και δεν χρησιμοποιεί ο άνθρωπος ως τροφή), αυξημένο ποσοστό αμύλου και συντηρητικά τα οποία δεν χρειάζονται οι σκύλοι και που μπορεί να τους προκαλέσουν αργά ή γρήγορα προβλήματα υγείας με τα συνηθέστερα αλλεργίες, δυσανεξίες μέχρι και αυτοάνοσα νοσήματα.  Οπότε χρειάζεται πολύ καλή ανάγνωση της ετικέτας με τα συστατικά και προσεκτική επιλογή της ξηράς τροφής.

Καθιστώντας τις κροκέτες για σκύλους τραγανές

Το μεγάλο αξιοθέατο σε ένα ξηρό κομμάτι κροκέτας είναι η «κρίσιμη στιγμή» ή η υφή του όταν μασάται. Δεν ξέρω αν τα σκυλιά είναι εθισμένα σε αυτό… αλλά οι άνθρωποι ενεργούν πως σίγουρα είναι.

Οι τραγανές κροκέτες οφείλονται σε μια μοναδική ιδιότητα του αμύλου. Επεκτείνεται όταν θερμαίνεται σε υγρό περιβάλλον… αλλά παραμένει διογκωμένο όταν ψύχεται και στεγνώνει. Σκεφτείτε ένα τραγανό δημητριακό πρωινού που ήταν μια λεπτή ξηρή σκόνη… πριν από την εξώθηση και την επέκταση του αμύλου.

Για να είναι τραγανή, η κροκέτα πρέπει να περιέχει πολύ άμυλο… τουλάχιστον 25 έως 30% !!!

Διαδικασία κονσερβοποίησης τροφών για σκύλους

Οι εταιρείες παραγωγής τροφών για κατοικίδια κονσερβοποιούν τροφές πριν από τον παγκόσμιο πόλεμο. Αυτά τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα είχαν ορισμένους κινδύνους για την υγεία κατά την πρώτη εφεύρεση. Ένα δοχείο που γεμίστηκε με αέριο προφανώς αποστειρώθηκε ανεπαρκώς.

Τα σημερινά κονσερβοποιημένα τρόφιμα για σκύλους είναι η επιτομή της ασφάλειας. Τα δοχεία τροφών για σκύλους θερμαίνονται σε αυτό που ονομάζεται ανταπόκριση. Αυτό είναι απλά μια βιομηχανική κουζίνα με πίεση που επιτρέπει υψηλές θερμοκρασίες (~ 120 ° C). Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα για σκύλους είναι αποστειρωμένα – δηλαδή όχι (μηδέν!) βακτήρια, μούχλα ή ιός πριν από το άνοιγμα.

Η διαδικασία κονσερβοποίησης επιτρέπει επίσης στους τεχνολόγους τροφίμων να συνδυάζουν δημιουργικά συστατικά. Αυτό που φαίνεται και έχει γεύση όπως το κρέας κοτόπουλου μπορεί στην πραγματικότητα να είναι απομόνωση πρωτεΐνης μπιζελιού και άμυλο ταπιόκας, κάτι που εφαρμόζεται και στις ξηρές τροφές και στα σαλάμια για σκύλους!

Μια σειρά μηχανημάτων κονσερβοποίησης σε ένα εργοστάσιο παραγωγής τροφών για κατοικίδια θα περιλαμβάνει…

α) Μίξερ

β) (Συχνά) Βραστήρας με ατμό που επιτρέπει προθέρμανση

γ) Μια μηχανή πλήρωσης που βάζει το φαγητό σε ένα κουτί και σφραγίζει ένα καπάκι πάνω του

δ) Η κουζίνα ή αποθήκη που αποστειρώνει τα κουτιά των τροφίμων

ε) Ένα μηχάνημα που εφαρμόζει μια ετικέτα στο κουτί και το αποθηκεύει σε ένα κουτί σε μια παλέτα

Η κονσερβοποιημένη τροφή για σκύλους δεν είναι οικονομική λύση. Είναι στη μέση της κλίμακας ευκολίας. Και μπορεί να είναι οπουδήποτε στο φάσμα της σωστής διατροφής.

Πως φτιάχνονται οι BARF τροφές για σκύλους

Οι κατεψυγμένες BARF τροφές αποφεύγουν οποιαδήποτε εφαρμογή θερμότητας, κάτι που κερδίζει πολλούς ιδιοκτήτες σκύλων. Όπως επισημαίνω όμως συχνά… το μαγείρεμα δεν είναι μεγάλο αρνητικό. Σε τελική ανάλυση, οι περισσότεροι από εμάς ζουν μακρά ζωή με μαγειρεμένα τρόφιμα. Βέβαια δεν τρώμε όλα μας τα τρόφιμα μαγειρεμένα (φρούτα, λαχανικά).

Οι κατεψυγμένες BARF τροφές για σκύλους αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική αλλά δεν είναι η πιο οικονομική επιλογή. Είναι ακριβό να μεταφέρετε το βάρος του νερού σε όλη τη χώρα. Και ακόμη περισσότερο αν αυτό το νερό είναι σε παγωμένη κατάσταση. Φανταστείτε το κόστος των καυσίμων για να διατηρήσετε το φορτηγό παγωμένο το καλοκαίρι. Οι ίδιες τροφές πρέπει να διατηρούνται κατεψυγμένες στις εταιρείες παραγωγής και στα καταστήματα λιανικής (petshop, barfάδικα). Τα συστατικά των BARF τροφών χρειάζεται να μεταφέρονται με φορτηγά με ψυγεία ή/και κατάψυξη. Τέλος η διαδικασία της παραγωγής και συσκευασίας είναι απαραίτητο να γίνεται σε χώρους με ελεγχόμενη και χαμηλότερη θερμοκρασία.

Η διαδικασία παραγωγής των κατεψυγμένων BARF τροφών είναι πιο απλή από τα υπόλοιπα είδη τροφών. Όμως είναι απαραίτητο να τηρούνται οι απαραίτητες διαδικασίες παραγωγής και συντήρησης και οι πρώτες ύλες να είναι ποιοτικές γιατί έχουμε να κάνει με ωμά κρέατα, αυγά, όργανα, λαχανικά και φρούτα, στα οποία παραμονεύουν τα βακτήρια, τα παράσιτα και οι μύκητες και δημιουργούνται/αναπτύσσονται όταν δεν γίνει η κατάλληλη χρήση και συντήρησή τους. Για αυτό χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή κατά την επιλογή των έτοιμων BARF τροφών και να έχετε βεβαιωθεί πως οι εκάστοτε εταιρείες παραγωγής τηρούν τις απαραίτητες διαδικασίες για τις οποίες επιβάλλεται να έχουν αδειοδοτηθεί.

Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στις έτοιμες BARF τροφές περιλαμβάνουν συνήθως και αρκετά υποπροϊόντα (ειδικά τα φθηνά γεύματα) εξ’ ου και η παρουσία πολτοποιημένου κόκαλου τα οποία έχουν χαμηλότερη θρεπτικότητα και αυξημένα λιπαρά (μέρη ζώων που περισσεύουν και δεν χρησιμοποιεί ο άνθρωπος ως τροφή). Οπότε χρειάζεται πολύ καλή ανάγνωση της ετικέτας με τα συστατικά και προσεκτική επιλογή της BARF τροφής για τον σκύλο σας.

Μια γραμμή παραγωγής κατεψυγμένων BARF τροφών περιλαμβάνει τα παρακάτω μηχανήματα και στάδια παραγωγής:

α) Μεγάλα ψυγεία και καταψύκτες για φύλαξη πρώτων υλών και τελικού προϊόντος

β) Διαλογή και έλεγχος της ποιότητας και καταλληλότητας των ωμών και κατεψυγμένων α’ υλών που θα χρησιμοποιηθούν

γ) Κρεατομηχανή όπου γίνεται η πολτοποίηση κρέατος, κόκαλων και οργάνων

δ) Μίξερ για την πολτοποίηση των λαχανικών και φρούτων

ε) Αναδευτήρας όπου ανακατεύονται τα πολτοποιημένα μέρη από την κρεατομηχανή με τα υπόλοιπα συστατικά (λαχανικά, φρούτα, γιαούρτι, αυγά, έλαια, μπαχαρικά, βότανα).

στ) Γεμιστικό/συσκευαστικό όπου τοποθετείται το έτοιμο μείγμα και σφραγίζεται το τελικό προϊόν στην συσκευασία του

ζ) Ειδική κατάψυξη (shock freezer) για την κατάψυξη του προϊόντος σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για την καταπολέμηση των παρασίτων (διαφορετικά θα πρέπει να διατηρούνται οι BARF τροφές σε κοινές θερμοκρασίες κατάψυξης για τουλάχιστον 3 εβδομάδες)

η) Φορτηγά με κατάψυξη για την μεταφορά των κατεψυγμένων BARF τροφών στους τελικού καταναλωτές και τα σημεία πώλησης

Αποξηραμένες τροφές χωρίς θερμότητα: Αποξηραμένες τροφές σκύλου με ψύξη

Αυτή η μέθοδος παραγωγής τροφών για σκύλους χρησιμοποιεί έναν κλασικό νόμο της φυσικής.

Όπως μάθαμε στο δημοτικό σχολείο, όσο ψηλότερα ανεβαίνουμε στην πλευρά ενός βουνού, τόσο πιο εύκολο είναι να βράσουμε νερό. Σε μεγαλύτερο υψόμετρο, υπάρχει λιγότερη πίεση αέρα… έτσι το νερό βράζει σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Εάν φτάσετε αρκετά ψηλά, το νερό θα βράσει πραγματικά σε θερμοκρασία δωματίου (που σημαίνει ότι πηγαίνει από υγρό σε αέριο).

Ακόμα καλύτερα, το παγωμένο νερό στις τροφές για σκύλους θα αναβράζει σε ένα στεγνωτήριο. Πηγαίνει κατευθείαν από ένα στερεό σε ένα αέριο, χωρίς να διέρχεται από μια υγρή κατάσταση… εάν η πίεση του αέρα είναι αρκετά χαμηλή. Γι ‘αυτό αναφέρθηκε νωρίτερα ότι ένα μηχάνημα στεγνωτήρα ψύξης ονομάζεται πιο σωστά ως στεγνωτήριο κενού.

Το στέγνωμα χωρίς θερμότητα αποφεύγει την μετουσίωση των πρωτεϊνών (ή τη φυσική βλάβη των ενζύμων). Και επιτρέπει την καλύτερη γεύση.

Οι αφυδατωμένες αυτές τροφές σκύλου είναι εξίσου βολικές με τις κροκέτες και ακόμη πιο νόστιμες από τις παγωμένες BARF τροφές. Είναι όμως μια αρκετά ακριβή επιλογή… αλλά το χαμηλό επίπεδο υδατανθράκων είναι ένα ξεχωριστό πλεονέκτημα που αξίζει την επιλογή έστω ως συμπληρωματική τροφή.

Μαγειρευτό φαγητό για σκύλους

Αυτή η μέθοδος παρασκευής τροφών για σκύλους είναι και η πιο πρόσφατη. Είναι μια πολύ καλή προσπάθεια συνδυασμού των θετικών σημείων των υπόλοιπων τροφών για σκύλους. Δηλαδή φυσικές και ποιοτικές α’ ύλες, υψηλή γευστικότητα, πρόσφατη ημερομηνία παραγωγής, λιγότερη θερμική επεξεργασία από τις ξηρές τροφές, απουσία υποπροϊόντων (δεν περιέχουν καθόλου κόκαλο), απουσία συντηρητικών και ενισχυτικών γεύσης.

Όλα τα παραπάνω όμως δεν αποτρέπουν την ύπαρξη και αρνητικών σημείων όπως αυξημένο κόστος λόγω κυρίως ποιοτικότερων α’ υλών, αρκετό ανά περιπτώσεις άμυλο (ρύζι, βρώμη), λιγότερη πρακτικότητα λόγω συντήρησης σε ψυγείο ή/και κατάψυξη και την ύπαρξη συνθετικών βιταμινών για την κάλυψη όσων χάνονται από το μαγείρεμα.

Η διαδικασία παραγωγής των μαγειρεμένων τροφών για σκύλους είναι η πιο απλή από όλες τις παραπάνω και περιλαμβάνει τεμαχισμό και πολτοποίηση των συστατικών, το ανακάτεμά τους, το μαγείρεμα του μείγματος σε φούρνο ή βραστήρα, την συσκευασία του και την φύλαξή του στην συντήρηση. Αυτό προϋποθέτει επίσης την εφαρμογή περιορισμένων παρτίδων παραγωγής ανά ημέρα καθώς το τελικό προϊόν είναι φρεσκομαγειρεμένο και συντηρείτε στο ψυγείο.

Διαβάζοντας λοιπόν όλα τα παραπάνω έχετε πολύ καλύτερη εικόνα για το τι ακριβώς σημαίνει η κάθε τροφή σκύλου και πως παρασκευάζεται. Συνειδητοποιείτε επίσης πως όποια έτοιμη τροφή και να επιλέξετε για τον σκύλο σας κάνετε έναν συμβιβασμό ο οποίος είναι αναπόφευκτος. Η μεγάλη διαφορά όμως από εδώ και στο εξής πως αυτός ο συμβιβασμός είναι συνειδητός!

Όποια τροφή και να επιλέξετε οι τελικές μας συμβουλές είναι να είστε προσεκτικοί στην επιλογή σας, να διαβάζετε τα συστατικά των τροφών, να αποφεύγετε τις πολύ οικονομικές τροφές γιατί ενδεχομένως είναι μη ισορροπημένες και χαμηλότερης ποιότητας, να συμβουλεύεστε τους κτηνιάτρους, τις εταιρείες παραγωγής και τα καταστήματα κατοικίδιων αλλά να μην τους εμπιστεύεστε τυφλά και να έχετε πάντα κατά νου πως ο σκύλος σας είναι μοναδικός έχει ενδεχομένως άλλες ανάγκες από άλλους σκύλους οπότε δεν κάνουν όλες οι τροφές για όλα τα κατοικίδια. Στην τελική εσείς γνωρίζετε καλύτερα τον σκύλο σας και εσείς είστε ο τελικός κριτής!

Και μην ξεχνάτε ποτέ πως είναι καλύτερα να δίνετε στον σκύλο σας έστω και λίγες ποιοτικότερες τροφές (ιδανικά αληθινές και σπιτικές) παρά να μην του τις δίνετε καθόλου! Το αξίζει και με το παραπάνω!

Πηγές:

dogsnaturallymagazine.com

healthypets.mercola.com

justfoodfordogs.com

pattonanimalnutrition.com

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
    0
    Καλάθι αγορών
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα