BARF ΤΡΟΦΕΣ ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ!

BARF τροφές συχνές ερωτήσεις

BARF ΤΡΟΦΕΣ ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ!

Σας λύνουμε τις συνηθέστερες και σημαντικότερες απορίες που μπορεί να έχετε σχετικά με τις BARF τροφές για σκύλους και γάτες! Σας απαντάμε σε συχνές ερωτήσεις που έχετε για τις BARF τροφές!

1-Τι είναι και τι σημαίνει BARF?

Τα αρχικά B.A.R.F. σημαίνουν (Biologically Appropriate Raw Food) δηλαδή Βιολογικά Κατάλληλη Ωμή Τροφή ή (Bones And Raw Food) δηλαδή Κόκαλα και Ωμή Τροφή. Αφορά όλες τις ωμές τροφές (έτοιμες και σπιτικές) και είναι ένα είδος διατροφής που διέδωσε ο Αυστραλός κτηνίατρος και διατροφολόγος ζώων Dr Ian Billinghurst πριν από 30+ χρόνια η οποία είναι βασισμένη στην διατροφή που θα είχαν οι σκύλοι αν ζούσαν στην φύση και σύμφωνα με την βιολογία τους.

2-Τι είναι οι BARF τροφές που βρίσκουμε στα pet shop?

Είναι ωμές, πολτοποιημένες (σε μορφή κιμά) και κατεψυγμένες τροφές με φυσικά θρεπτικά συστατικά και πλούσιες σε υγρασία. Τις βρίσκουμε σε διάφορες συσκευασίες (σακουλάκι, σαλάμι, κεσεδάκι).

3-Τι περιέχουν οι έτοιμες BARF τροφές?

Περιέχουν πολτοποιημένα και ανακατεμένα ωμά κρέατα (ολόκληρα μικρά ζώα ή μέρη ζώων) με κόκαλα, όργανα, λαχανικά, φρούτα, βότανα, έλαια, μπαχαρικά, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, ανάλογα με την κάθε συνταγή BARF.

4-Ως ωμές τροφές οι BARF είναι ασφαλείς για τα κατοικίδια και εμάς?

Εφόσον οι εταιρείες παραγωγής BARF τροφών, τα καταστήματα κατοικίδιων (pet shop) τηρούν τις απαραίτητες διαδικασίες και τα μέτρα ασφαλείας και οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων τηρούν βασικούς κανόνες υγιεινής τότε ΝΑΙ είναι ασφαλείς για όλους.

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ BARF ΔΙΑΤΡΟΦΗ!

Συνδυάστε προσεκτικά επιλεγμένες τροφές BARF με φρέσκα και ποιοτικά συστατικά και συνδυάστε τες με τα εξαιρετικά συμπληρώματα διατροφής της GRAU!
[bt_bb_single_product product_id=”11916″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]
[bt_bb_single_product product_id=”11910″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]
[bt_bb_single_product product_id=”11908″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]
[bt_bb_single_product product_id=”11906″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]
[bt_bb_single_product product_id=”9996″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]
[bt_bb_single_product product_id=”11912″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]
[bt_bb_single_product product_id=”9074″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]
[bt_bb_single_product product_id=”10000″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]

5-Πως πρέπει να χειριζόμαστε τις BARF τροφές ώστε να είναι ασφαλείς? Τι πρέπει να προσέξουμε?

α) Βεβαιωθείτε ότι οι εταιρείες παραγωγής BARF τροφών και τα pet shop τηρούν τις απαραίτητες διαδικασίες και σας παραδίδουν τις BARF τροφές με οχήματα με κατάψυξη ή καλά συσκευασμένες σε φελιζόλ (για μακρινές αποστολές) όπως και είναι υποχρεωμένοι. Προτιμήστε καταστήματα που ειδικά τους θερμούς μήνες διαθέτουν ελεγχόμενη θερμοκρασία στον χώρο όπου έχουν και πωλούν τις BARF τροφές ώστε να μην ξεπαγώνουν και αλλοιώνονται κατά την μεταφορά και πώλησή τους. Οι BARF τροφές που αγοράζετε και παραλαμβάνετε πρέπει να μην έχουν ξεπαγώσει καθόλου. Εάν έχουν ξεπαγώσει έστω και λίγο μην τις δεχτείτε σε καμία περίπτωση!

β) Μόλις τις παραλάβετε τοποθετείστε τες στην κατάψυξή σας. Ξεπαγώστε αργά στην συντήρηση 24 ώρες πριν την BARF τροφή που θέλετε να ταΐσετε στον σκύλο σας ώστε να εμποδίσετε την ανάπτυξη βακτηρίων. Ανοίξτε την συσκευασία και ελέγξτε την όψη και οσμή της ξεπαγωμένης έτοιμης BARF τροφής. Πρέπει να δείχνει φρέσκια και να μην μυρίζει άσχημα (εκτός και αν περιέχει πατσά…). Σε περίπτωση που μυρίζει περίεργα ή άσχημα, που έχει διαφορετικό χρώμα και δείχνει ξεπαγωμένη και ξανά παγωμένη, μην την ταΐσετε στον σκύλο σας και ενημερώστε άμεσα την εταιρεία παραγωγής ή το pet shop από το οποίο την αγοράσατε.

γ) Τοποθετείστε στο μπωλ του σκύλου σας την ποσότητα της BARF τροφής που χρειάζεται να καταναλώσει. Εάν αφήσει λίγη BARF τροφή στο μπωλ του την πετάτε. Αν έχει μείνει ποσότητα ξεπαγωμένης BARF τροφής στην αρχική συσκευασία, την κλείνετε καλά (ιδανικά σε μπωλ με καπάκι) και την συντηρείτε στο ψυγείο σας για μέχρι 1-2 ημέρες.

δ) Πλένετε καλά το μπωλ του σκύλου σας μετά από κάθε γεύμα BARF τροφής. Αυτό πρέπει να το κάνετε ούτως ή άλλως ότι τροφή και να του δίνετε, ακόμα περισσότερο βέβαια όταν έχετε να κάνετε με ωμές τροφές.

6-Μπορούν όλοι οι σκύλοι και οι γάτες να τρώνε BARF τροφές?

Ωμές BARF τροφές μπορούν να τρώνε όλες οι ράτσες σκύλων και γατών, ανεξαρτήτου ηλικίας αρκεί να μην έχουν προβληματικό ανοσοποιητικό σύστημα και σοβαρά προβλήματα υγείας. Χρειάζεται βέβαια να προσέξετε τα συστατικά που περιέχουν, ειδικά αν το κατοικίδιό σας έχει κάποια δυσανεξία.

7-Χρειάζομαι ειδική κατάψυξη για να συντηρώ τις BARF τροφές στο σπίτι μου?

Όχι, αρκούν οι συμβατικές καταψύξεις που έχουμε όλοι στα σπίτια μας. Οι εταιρείες παραγωγής BARF τροφών είναι υποχρεωμένες να τις έχουν πρώτα σε βαθιά κατάψυξη (-45 βαθμούς) ώστε να σκοτώνουν ενδεχόμενα παράσιτα στο κρέας.

8-Μόλις ξεπαγώσουν οι BARF τροφές, μπορώ να τις έχω στο ψυγείο και για πόσες ημέρες?

Μετά την απόψυξή τους μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο με κλεισμένη την συσκευασία τους ή σε μπωλ με καπάκι για 1-2 ημέρες. Έχετε υπόψιν σας πως όσο περισσότερα συστατικά έχουν οι έτοιμες BARF τροφές ειδικά αυγό και γιαούρτι, τόσο γρηγορότερα αλλοιώνονται.

9-Ο σκύλος μου τρέφεται με κροκέτες. Πως κάνω την μετάβαση σε BARF τροφές? Αρκεί 24ωρη αφαγία?

Επισημαίνουμε πως το συνηθέστερο λάθος που γίνεται είναι η βιαστική μετάβαση σε BARF τροφές. Αυτό γίνεται είτε γιατί το εκάστοτε κατάστημα δεν διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις ή/και βιάζεται να πουλήσει ή γιατί ο ιδιοκτήτης κατοικίδιου δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις ή/και την αναγκαία υπομονή. Μία 24ωρη αφαγία μπορεί να μην αρκεί και δεν πρέπει να αρκεί. Το μαγείρεμα των BARF τροφών για λίγες ημέρες επίσης μπορεί να μην αρκεί.

Η πέψη είναι μια σύνθετη διαδικασία (παρόλο που πολλοί λανθασμένα ισχυρίζονται πως είναι κάτι απλό) στην οποία μεσολαβούν αρκετά όργανα και συμβάλλουν πολλοί παράγοντες. Στομάχι, λεπτό έντερο, παχύ έντερο, συκώτι, νεφρά, πάγκρεας, χολή. pH, χολικά οξέα, πεπτικά ένζυμα, προβιοτικά βακτήρια. Οπότε εξοπλιστείτε με υπομονή ότι και να σας λένε. Η σωστή μετάβαση σε BARF τροφές χρειάζεται τουλάχιστον 7-10 ημέρες και μπορεί ανά περιπτώσεις (σκύλους με επιβαρυμένο πεπτικό και ανοσοποιητικό) να διαρκέσει μέχρι και 1 μήνα! Όσο πιο αργά κάνετε την μετάβαση τόσο το καλύτερο για τον σκύλο σας!

Πάντα όταν αλλάζετε είδος τροφής χρειάζεται να κάνετε ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ του σκύλου σας στη νέα τροφή ώστε να δώσετε τον απαραίτητο χρόνο στο πεπτικό του σύστημα να προσαρμοστεί, να ισορροπήσει και να μπορεί να κάνει σωστή πέψη. Διαβάστε ΕΔΩ το αντίστοιχο άρθρο μας για την σωστή μετάβαση στης BARF τροφές!

10-Υπάρχει κίνδυνος εμφάνιση σαλμονέλας στις ωμές BARF τροφές?

Η σαλμονέλα μπορεί να εμφανιστεί στις έτοιμες BARF τροφές όταν οι εταιρείες παραγωγής BARF τροφών δεν τηρούν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και τους δειγματολειπτικούς ελέγχους όπως και οφείλουν και τα καταστήματα κατοικίδιων και οι καταναλωτές δεν τις χειρίζονται προσεκτικά. Όταν οι BARF τροφές είναι ποιοτικές και τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας δεν υπάρχει φόβος για σαλμονέλα και άλλα βακτήρια και παράσιτα. Οπότε όταν έχουμε να κάνουμε με έτοιμες BARF τροφές στηριζόμαστε κυρίως στην αξιοπιστία των εταιρειών παραγωγής τις οποίες και πρέπει να επιλέγουμε προσεκτικά.

11-Η κατάψυξη σκοτώνει την σαλμονέλα?

Τα βακτήρια της σαλμονέλας δεν σκοτώνονται είτε από την συμβατική κατάψυξη ή από την βαθιά κατάψυξη. Η μόνη επίδραση που έχουν οι χαμηλές θερμοκρασίες στην σαλμονέλα είναι ότι κατά κάποιον τρόπο την “κοιμίζουν”. Μόλις όμως ξεπαγώσει το προϊόν και δεν γίνει σωστός χειρισμός του τότε τα βακτήρια της σαλμονέλας ενεργοποιούνται ξανά.

12-Μπορεί ο σκύλος μου να αρρωστήσει από την σαλμονέλα?

Η φύση παρέχει στον οργανισμό του σκύλου τα απαραίτητα εφόδια ώστε να μπορεί να καταναλώνει ωμές τροφές. Τα ένζυμα στο σάλιο του, το χαμηλό pH στο στομάχι του, τα ισχυρά χολικά του οξέα και το κοντό πεπτικό του σύστημα του δίνουν τα απαραίτητα εφόδια ώστε να μπορεί να καταναλώνει ωμές τροφές και να αποβάλλει από τον οργανισμό του ενδεχόμενα βακτήρια σαλμονέλας χωρίς να νοσήσει. Μάλιστα υπάρχουν ήδη στο πεπτικό του σύστημα ορισμένα βακτήρια σαλμονέλας. Ένας υγιής σκύλος με κανονικό ανοσοποιητικό και πεπτικό σύστημα που τρέφεται συστηματικά με ποιοτικές ωμές τροφές δεν μπορεί να νοσήσει από την σαλμονέλα. Βέβαια σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται οι ωμές τροφές που καταναλώνει ναι είναι ποιοτικές και να περιέχουν συστατικά με αντιβακτηριακή δράση. Ένας άρρωστος σκύλος ή/και μεγάλης ηλικίας έχει αυξημένες πιθανότητες να νοσήσει από βακτήρια σαλμονέλας. Επιπλέον ακόμα και υγιείς σκύλοι όταν τρέφονται συστηματικά με χαμηλής ποιότητας ωμές BARF τροφές που ενδεχομένως έχουν βακτήρια σαλμονέλας μπορεί αργά ή γρήγορα να νοσήσουν.

13-Οι ωμές BARF τροφές όμως μπορεί να έχουν το βακτήριο E.coli?

Το “Escherichia coli”, ευρύτερα γνωστό ως “E.coli” είναι το όνομα ενός βακτηρίου που ζει στο πεπτικό σύστημα των ανθρώπων και των ζώων. Μεταφέρεται μέσω του ωμού κρέατος, των γαλακτοκομικών και των λαχανικών που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένα περιττώματα ζώων. Εφόσον οι εταιρείες παραγωγής BARF τροφών επιλέγουν ποιοτικά συστατικά και τηρούν τις απαραίτητες διαδικασίες και τα μέτρα ασφαλείας και τους δειγματοληπτικούς ελέγχους τότε δεν θα έχουν οι BARF τροφές τους βακτήρια E.coli. Αν δεν τηρούνται τα προαναφερθέντα τότε ναι υπάρχει κίνδυνος και από αυτή την οικογένεια βακτηρίων τα οποία επίσης δεν επηρεάζει η κατάψυξη. Σκοτώνονται μόνο από θερμική επεξεργασία (71+ βαθμοί Κελσίου). Άλλος ένας λόγος που χρειάζεται να επιλέγετε προσεκτικά τις έτοιμες BARF τροφές του σκύλου σας και να προτιμάτε πιστοποιημένες, υπεύθυνες και συνεπείς εταιρείες παραγωγής BARF τροφών.

14-Όταν ο σκύλος μου τρέφεται με ωμές BARF τροφές χρειάζεται να του κάνω συχνότερα εσωτερική αποπαρασίτωση?

Σύμφωνα και με τους κτηνιάτρους είναι ασφαλέστερο να κάνετε συχνότερη εσωτερική αποπαρασίτωση στον σκύλο σας όταν τρέφεται με ωμές BARF τροφές, δηλαδή κάθε 2 μήνες. Έτσι αντιμετωπίζετε σωστότερα ενδεχόμενα παράσιτα που μπορεί να πλήξουν το πεπτικό του σύστημα.

15-Γιατί οι περισσότερες έτοιμες BARF τροφές έχουν πολτοποιημένα κόκαλα? Είναι επικίνδυνα?

Όπως με κάθε είδος τροφής, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι τροφή έχετε επιλέξει να δίνετε στον σκύλο σας ώστε να είστε σωστά ενημερωμένος και συνειδητοποιημένος. Οι περισσότερες έτοιμες BARF τροφές έχουν πολτοποιημένα κόκαλα γιατί χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους ολόκληρα μικρά ζώα (κοτόπουλο, κουνέλι, γαλοπούλα, πάπια) ή μέρη ζώων με κόκαλο τα οποία περισσεύουν από την ανθρώπινη αγορά και κατανάλωση, ουσιαστικά είναι ότι μένει από το φιλετάρισμα (πλατάρια κοτόπουλου, μπούτια κοτόπουλου ή γαλοπούλας με λίγο κρέας, μέρη μεγαλύτερων ζώων με κόκαλο και κρέας) τα οποία έχουν μικρότερο κόστος. Αποτελούν α’ ύλες που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εμάς τους ανθρώπους και έτσι χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ζωοτροφών, είναι τα λεγόμενα υποπροϊόντα. Και από την στιγμή που οι σκύλοι χρειάζονται ασβέστιο και στην φύση θα έτρωγαν και μέρη ζώου με κόκαλο έτσι υπάρχουν και στις έτοιμες BARF τροφές. Τα μέρη αυτά μπαίνουν σε μεγάλες κρεατομηχανές και βγαίνουν σε πολύ μικρά κομματάκια τα οποία μπορεί να τρώει ο σκύλος σας άφοβα αρκεί να μην υπάρχουν σε υπερβολική ποσότητα στις έτοιμες BARF τροφές γιατί μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα και σοβαρές διατροφικές ελλείψεις. Συνήθως πολλές οικονομικές και όχι μόνο BARF τροφές έχουν αυξημένο ποσοστό κόκαλων (20-30%) δικαιολογώντας έτσι την χαμηλή τους τιμή. Αρκετές μάλιστα περιέχουν αυξημένες φυτικές ίνες ή/και λιπαρά ώστε να μειώσουν το ενδεχόμενο δυσκοιλιότητας (με αυτές κάνει ο σκύλος σας περισσότερα περιττώματα). Αυτή η τακτική όμως δεν διορθώνει τις διατροφικές ανισορροπίες και αντιθέτως τις επιδεινώνει! Αυτές καλό είναι να αποφεύγονται, να δίνονται με μέτρο, να συνδυάζονται με BARF τροφές με περισσότερο κρέας ή να εμπλουτίζονται με περισσότερο κρέας από εσάς. Το ιδανικό ποσοστό κόκαλων στις ωμές BARF τροφές πρέπει να είναι γύρω στο 10%.

16-Μπορεί να τρώει ο σκύλος μου μόνο BARF τροφές με κοτόπουλο?

Όπως προαναφέρθηκε το κοτόπουλο αποτελεί την οικονομικότερη και με μεγαλύτερη επάρκεια Α’ ύλη για τους παραγωγούς BARF τροφών. Για αυτό και οι περισσότερες διαθέσιμες BARF τροφές έχουν κοτόπουλο. Τους καθιστούν εξαιρετικά ανταγωνιστικούς να τις πωλούν και να στηρίζονται σε αυτές. Οι σκύλοι και οι γάτες όμως δεν πρέπει να τρέφονται μόνο με τροφές BARF με κοτόπουλο για 2 κύριους λόγους. Το κοτόπουλο είναι το Νο1 είδος κρέατος στο οποίο εμφανίζουν αλλεργία τα κατοικίδια κάτι που οφείλεται κυρίως στις τροφές τις οποίες έτρωγε το κοτόπουλο οι οποίες συνήθως είναι σιτηρά χαμηλής θρεπτικότητας και αξίας. Επίσης το κοτόπουλο έχει αυξημένα ωμέγα-6 λιπαρά τα οποία ανεβάζουν τις φλεγμονές στον οργανισμό των κατοικίδιων τα οποία ευνοούν τις αλλεργίες και τις αυτοάνοσες αντιδράσεις. Για να έχουν οι σκύλοι πλήρη και ισορροπημένη διατροφή που ευνοεί την ευζωία τους χρειάζεται να τρέφονται με ποιοτικές ωμές BARF τροφές με εναλλαγές ζωικών πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών συστατικών. Ιδανικά μάλιστα να αντικατασταθεί το κοτόπουλο με την γαλοπούλα μερικώς ή ολικώς! Αρκετοί έμποροι θα σας προτείνουν να δίνετε στον σκύλο σας τροφές με ψάρι 1-2 φορές την εβδομάδα ώστε να διορθώσετε την ανισορροπία ανάμεσα σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά. Σύμφωνα όμως με τους επιστήμονες όσο ψάρι και να δίνετε αυτή η τεράστια ανισορροπία δεν μπορεί να διορθωθεί τόσο απλά. Άρα είναι καλύτερα να δίνετε λιγότερες τροφές που αυξάνουν τις χρόνιες φλεγμονές.

17- Ο σκύλος μου έτρωγε ξηρά τροφή και έχει αλλεργία στο κοτόπουλο. Μου είπαν όμως ότι μπορεί να τρώει BARF τροφές με κοτόπουλο, ισχύει?

ΟΧΙ! Εδώ συναντάμε κοινό λάθος που μπορεί να κάνουν όσοι σας πωλούν BARF τροφές. Αγνοούν πως ο σκύλος σας έχει μια ανωμαλία στο ανοσοποιητικό του σύστημα και αντιδράει μόλις αντιληφθεί την πρωτεΐνη του κοτόπουλου. Το ανοσοποιητικό του σκύλου δεν μπορεί να ξεχωρίσει αν το κοτόπουλο που εισήλθε είναι ωμό, μαγειρεμένο ή κροκέτα, αντιδράει στην πρωτεΐνη του! Τι γίνεται όμως. Όταν έτρωγε ο σκύλος ξηρά τροφή μπορεί να μην αντιδρούσε αλλεργικά μόνο στην πρωτεΐνη του κοτόπουλου αλλά και σε άλλα συστατικά της τροφής του. Επίσης οι BARF τροφές λόγω των λιπαρών, της υγρασίας και της υψηλής θρεπτικότητάς τους “καμουφλάρουν” κατά κάποιον τρόπο την αλλεργική αντίδραση στο κοτόπουλο κάνοντάς την ηπιότερη. Αυτό όμως δεν αναιρεί πως δεν υπάρχει ακόμα και πως δεν συνεχίζει να βάλλεται το ανοσοποιητικό του, ώσπου να ξεσπάσει έντονα και συνήθως τότε μπορεί να είναι αργά. Έτσι αν ο σκύλος σας έχει εμφανίσει μια αλλεργική αντίδραση ή δυσανεξία σε ένα είδος πρωτεΐνης τότε χρειάζεται να μην την καταναλώνει καθόλου σε όποια μορφή και αν είναι! Η διαχείριση και ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι μια μακρά διαδικασία που απαιτεί υπομονή, προσοχή και υπεύθυνη καθοδήγηση.

18-Ο σκύλος μου μπορεί να τρώει ταυτόχρονα τροφές BARF διάφορων εταιρειών? Έτσι μου πρότειναν από κατάστημα με ποικιλία BARF τροφών!

Τα εμπορικά καταστήματα στην προσπάθειά τους να κερδίσουν μερίδιο του ανταγωνισμού και περισσότερους πελάτες, εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία, αυτό ισχύει για όλους. Δεν το κάνουν κακοπροαίρετα όμως δείχνουν συχνά πως τους λείπουν βασικές γνώσεις πόσο μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με διατροφή ζωντανών οργανισμών όπως τα κατοικίδια. Και από την στιγμή που το κράτος τους επιτρέπει να το κάνουν τότε γιατί όχι? Μην ξεχνάτε πως συνήθως είναι απλά έμποροι και όχι διατροφολόγοι και επιστήμονες.

Εδώ λοιπόν συμβαίνει το εξής. Οι BARF τροφές είναι ένα αρκετά ευπαθές ωμό προϊόν. Παρασκευάζεται ωμό, καταψύχεται, ξεπαγώνει και ταΐζεται. Η κάθε εταιρεία παραγωγής ωμών BARF τροφών είναι περισσότερο ή λιγότερο συνεπής στα αυστηρά μέτρα που επιβάλλεται να τηρεί κατά την παραγωγική διαδικασία και την διανομή. Επίσης χρησιμοποιεί διαφορετικά συστατικά στα γεύματά της. Αν λοιπόν ο σκύλος σας καταναλώνει ταυτόχρονα μέσα στην ημέρα ακόμα και μέσα στην εβδομάδα ωμές BARF τροφές διάφορων εταιρειών, ώστε να έχει υποτίθεται πληρέστερη διατροφή, δεν θα μπορέσετε να εντοπίσετε έγκαιρα την πηγή ενδεχόμενης δυσανεξίας, αλλεργίας, μόλυνσης και πεπτικής διαταραχής. Αν συμβεί αυτό πως θα καταλάβετε ποια τροφή έφταιξε? Η BARF τροφή της τάδε εταιρείας με κοτόπουλο ή η BARF τροφή της άλλης εταιρείας με γαλοπούλα? ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΑΚΡΗ! Ο σκύλος σας θα ξεκινήσει να έχει συμπτώματα, εσείς δεν θα ξέρετε τι φταίει, λίγο το περιβάλλον, λίγο τα φάρμακα, ο κτηνίατρος μπορεί να σας πει ότι έχει πχ μύκητες, το κατάστημα από όπου τις αγοράζετε πως φταίει το περιβάλλον (συνηθισμένη τακτική…), να και η διάρροια, πρώτη διάγνωση ως απλή πεπτική διαταραχή και κάπως έτσι το πλάσμα σας μπορεί μέχρι και να κινδυνέψει. Και ώσπου να βγάλετε άκρη μπορεί να έχει χειροτερέψει τόσο πολύ η κατάστασή του που να γίνει μη αναστρέψιμη. Όλα αυτά δεν τα γράφουμε για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις, μακάρι να ήταν έτσι, τα γράφουμε γιατί στηρίζονται σε επιστήμονες και σε πραγματικό γεγονός που δυστυχώς βιώσαμε… Σχετικά σπάνιο αλλά είναι γεγονός και νιώθουμε υποχρεωμένοι να σας προφυλάξουμε. Για αυτό μην παρασέρνεστε από την εκάστοτε εμπορική μόδα ή/και ιδέα. Δώστε με σύνεση BARF τροφές στον σκύλο σας επιλέγοντας αυτές 1 εταιρείας που ταιριάζουν καλύτερα στον οργανισμό του και αν χρειαστεί εμπλουτίστε τες εσείς μόλις έχετε και τις απαραίτητες γνώσεις με ποιοτικές ωμές και μαγειρεμένες σπιτικές τροφές! Είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για την υγεία του!

19-Μπορώ να ταΐζω τον σκύλο μου και με ξηρές τροφές και με BARF τροφές?

Το πεπτικό σύστημα του σκύλου μπορεί να πέψει τις ωμές BARF τροφές μέσα σε μερικές ώρες (συνήθως 6-8 ώρες), όμως ο χρόνος που χρειάζεται για να πέψει τις ξηρές τροφές συνήθως είναι μεγαλύτερος ανάλογα τον οργανισμό και τις ακριβείς τροφές. Έτσι όταν ταΐζετε ταυτόχρονα τον σκύλο σας και με κροκέτες και με BARF τροφές αυξάνεται την πιθανότητα να του προκαλέσετε πεπτικές διαταραχές καθώς θα έχει καταναλώσει 2 εξαιρετικά διαφορετικές τροφές σε σύσταση και διάρκεια πέψης οπότε είναι καλό να αποφεύγεται. Η διάρκεια της πέψης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως φυλή σκύλου, μέγεθος, ηλικία, ποσοστό υγρασίας και συστατικά τροφής, κατάσταση υγείας σκύλου. Μπορεί λοιπόν να υπάρξουν σκύλοι που μπορούν να πέψουν κανονικά γεύμα που να περιλαμβάνει και τις 2 τροφές και άλλοι που μπορεί να εμφανίσουν πεπτικές διαταραχές, κανείς δεν μπορεί να σας το εγγυηθεί.

Στην περίπτωση που δεν θέλετε να σταματήσετε να ταΐζετε τον σκύλο σας με ξηρές τροφές τότε και με την προϋπόθεση πως έχουμε να κάνουμε με έναν υγιή σκύλο χωρίς πεπτικά προβλήματα είναι καλό να του δίνετε και BARF τροφές αρκεί όμως να μην προσφέρονται μαζί στο ίδιο γεύμα. Οι διατροφολόγοι σκύλων και οι ολιστικοί κτηνίατροι προτείνουν όπως του δίνετε το γεύμα του με τις κροκέτες νωρίς το πρωί ώστε να έχει περισσότερες ώρες διαθέσιμες για πέψη και το γεύμα με BARF αργά το βράδυ ή εάν τρώει 1 γεύμα την ημέρα, την 1 ημέρα να τρέφεται με ξηρά τροφή και την επόμενη με BARF τροφή. Και τα 2 είδη τροφής χρειάζεται να είναι όσο ποιοτικότερα γίνεται και πάντα να παρακολουθείτε την αντίδραση του οργανισμού του και τα περιττώματά του. Σε ενδεχόμενη πεπτική διαταραχή (διάρροια, εμετό) σταματήστε άμεσα να του δίνετε και τα 2 είδη τροφών και μείνετε σε αυτό που έτρωγε αρχικά (αρκεί να μην έχει σε αυτό πεπτικές διαταραχές). Σημαντική επισήμανση πως αν του δίνετε ξηρά και θέλετε να του δώσετε και BARF η μετάβαση από την μία τροφή στην άλλη για πρώτη φορά πρέπει να γίνεται αρκετά αργά, σε τουλάχιστον 7-10 ημέρες, ακόμα καλύτερα παραπάνω. Υπάρχουν βέβαια και αρκετές περιπτώσεις σκύλων που μπορούν να τρώνε ταυτόχρονα και ωμές BARF τροφές και ξηρές τροφές χωρίς να παρουσιάσουν κάποιο πεπτικό πρόβλημα, αρκεί βέβαια να είναι ποιοτικές και ισορροπημένες.

Πηγές:

healthypets.mercola.com

www.dogsnaturallymagazine.com

www.whole-dog-journal.com

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post

Comments (0)


0
    0
    Καλάθι αγορών
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα