ΔΕΜΟΔΗΚΩΣΗ ΣΚΥΛΟΥ, ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΑΙΤΙΕΣ, ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ!

ΔΕΜΟΔΗΚΩΣΗ ΣΚΥΛΟΥ, ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΑΙΤΙΕΣ, ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ!

Δεμοδήκωση ή δεμοδηκτική ψώρα σκύλου, συμπτώματα, αιτίες, συμβατική και ολιστική αντιμετώπιση!

Οι περισσότεροι νέοι ιδιοκτήτες σκύλων αναμένουν ή τουλάχιστον ελπίζουν για τέλεια υγεία στο νέο τους κουτάβι. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να πρέπει να γίνει διάγνωση της ψώρας σε σκύλο. Από εδώ προήλθε η φράση “mangy dog”. αυτά τα σκυλιά μπορεί να φαίνονται απαίσια! Αλλά δεν χρειάζεται να είναι τόσο ενοχλητικό αν καταλάβετε μερικά βασικά σημεία σχετικά με αυτήν τη δυνητικά σοβαρή δερματική διαταραχή σκύλων.

Δεμοδηκτική Ψώρα ή δεμοδήκωση σκύλου

Υπάρχουν δύο τύποι ψώρας και τα ακάρεα που τους προκαλούν. Η κατανόηση των διαφορών μεταξύ των δύο θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό αυτό που αναγνωρίζετε ως αιτία, να συνεχίσετε ως θεραπεία και να περιμένετε για πρόγνωση.

Τα δεμοδηκτικά ακάρεα ζουν βαθιά στο δέρμα, ενώ τα σαρκοπτικά ακάρεα ζουν στην επιφάνεια του δέρματος. Απαιτείται ξύσμα δέρματος για να προσδιοριστεί ποιος τύπος υπάρχει στον σκύλο σας.

Δείγμα της δεμοδήκωσης μπορεί να διαγνωσθεί με ξύσμα δέρματος, αρκεί ο κτηνίατρος να κάνει ένα βαθύ ξύσιμο. Μερικές φορές χρειάζονται περισσότερα από ένα ξύσματα. Ιδανικά όλες οι δερματικές διαταραχές σκύλου θα πρέπει να διαγνωσθούν με ξύσμα δέρματος για να αποκλείσουν οποιοδήποτε από αυτά τα ακάρεα ως υποκείμενη αιτία του προβλήματος.

Είναι τρομακτικό αλλά όλοι μας έχουμε τα δεμοδηκτικά ακάρεα όλη την ώρα. Μοιάζουν με μικροσκοπικούς αλιγάτορες. Ευτυχώς, δεν συνειδητοποιούμε ότι υπάρχουν, εκτός εάν υπάρχει ανισορροπία της χλωρίδας του σώματος και του δέρματος, η οποία τους επιτρέπει να πολλαπλασιάζονται ασυνήθιστα. Τότε αρχίζουν να κάνουν τη ζημιά τους. Δεν είναι μεταδοτικά.

Σαρκοπτική ψώρα σκύλου

Η σαρκοπτική ψώρα, που ονομάζεται επίσης ψώρα στον άνθρωπο, είναι μεταδοτική. Δεν την μεταφέρουμε εκτός εάν εκτεθούμε σε άλλο κατοικίδιο ζώο ή άτομο που την έχει – ναι, μπορείτε να τα κολλήσετε από το σκυλί σας. Αυτά τα ακάρεα επιθυμούν να σκοντάψουν στα περιθώρια των αυτιών των σκύλων και είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν σε ξύσμα δέρματος.

Η τοπική ψώρα αποτελείται από μικρά σημεία αλωπεκίας (απώλεια μαλλιών) σε μία τοποθεσία. Η γενικευμένη ψώρα σκύλου είναι πολύ πιο σοβαρή και μπορεί να περιλαμβάνει ολόκληρο το σώμα όχι μόνο με την τριχόπτωση αλλά και με δευτερογενή μόλυνση, προκαλώντας ερυθρότητα, εκροή, κρούστες και πυκνωμένο, ακόμη και δέρμα που μοιάζει με ελέφαντα. Αυτές οι φλεγμονώδεις αλλαγές μπορεί να γίνουν πολύ δυσάρεστες, σε σημείο που ο κνησμός (ξύσιμο) προκαλεί στο κατοικίδιο ζώο να γρατσουνίζει αδιάκοπα και να αποβάλλει ακόμη περισσότερο από το δέρμα του.

Όλα αυτά ξεκινούν με λίγα ακάρεα, πολύ μικρά για να τα δούμε με γυμνό μάτι.

Ποια είναι η αιτία;

Λοιπόν, τι προκαλεί την ακμή των δεμοδηκτικών ακάρεων και κάνει το όμορφο νέο κουτάβι σας φαλακρό και άβολο; Μια ανισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος ή ένας κληρονομικός παράγοντας μπορεί να προδιαθέσει σε ένα ζώο να αναπτύξει νεανική εμφάνιση δεμοδήκωσης.

Γι’ αυτό η οικοδόμηση και η διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος του σκύλου είναι τόσο σημαντική!

Η συμβατική αντιμετώπιση της δεμοδήκωσης σε σκύλους

Για να επιταχυνθεί η επούλωση της τοπικής δεμοδήκωσης, πολλοί κτηνίατροι χρησιμοποιούν ένα τοπικό εντομοκτόνο, την αλοιφή Goodwinol, για να μειώσουν τα παράσιτα σε αυτήν την τοποθεσία. Εναλλακτικά, ένας ολιστικός κτηνίατρος μπορεί να συστήσει τοπικά αιθέρια έλαια, τα οποία έχουν εντομοκτόνες ή/και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν citronella, neem ή λεμόνι.

Να είστε προσεκτικοί με τα αιθέρια έλαια ειδικά στα κουτάβια. Βεβαιωθείτε ότι τα έλαια αυτά δεν έχουν νοθευτεί ή αρωματιστεί χημικά και ότι θεωρούνται γενικά ως ασφαλή από τον ΕΟΦ για εσωτερική κατανάλωση, επειδή τα κατοικίδια γλείφουν!

Η γενικευμένη δεμοδήκωση μπορεί να είναι πιο σοβαρή, δύσκολη και δαπανηρή στη διαχείριση. Αυτά τα σκυλιά, ειδικά οι ενήλικες, θα πρέπει να ελέγχονται για ταυτόχρονες ορμονικές διαταραχές, όπως υποθυρεοειδισμός ή νόσος του Cushing.

Η χρήση εμβυθίσεων που σκοτώνουν τα ακάρεα πολύ νωρίς στην έναρξη της διαταραχής μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στα ακάρεα και σε επιδείνωση της πρόγνωσης (Small Animal Dermatology, Muller and Kirk’s). Τα κορτικοστεροειδή (κορτιζόνη) δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται σε σκύλους με οποιαδήποτε μορφή δεμοδήκωσης (Κλινική Ιατρική του Σκύλου και της Γάτας). Τα στεροειδή καταστέλλουν περαιτέρω το ανοσοποιητικό σύστημα και αυτό μπορεί να προκαλέσει γενικευμένη περίπτωση εντοπισμένης νόσου. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι κτηνίατροι δεν πρέπει ποτέ να συνταγογραφούν στεροειδή για ανεπαρκή διάγνωση του δέρματος.

Οι ταυτόχρονες σταυροκοκκικές λοιμώξεις θεωρούνται επίσης ανοσοκατασταλτικές σε σκύλους με δεμοδήκωση. Αν και οι κτηνίατροι μπορεί να αισθάνονται ότι αυτός είναι ένας καλός λόγος για τη θεραπεία του κατοικίδιου ζώου με αντιβιοτικά, η αδιάκριτη χρήση αντιβιοτικών και η επακόλουθη ανάπτυξη ανθεκτικών βακτηρίων επιδεινώνουν μόνο την κατάσταση.

Η Ολιστική Προσέγγιση της δεμοδήκωσης σε σκύλους

Ένα κτηνιατρικό ολιστικό καθεστώς αιθέριων ελαίων, ανοσοποιητικών βοτάνων και προώθησης της ισορροπίας της χλωρίδας του εντέρου είναι μια πολύ πιο κοινή λογική προσέγγιση από τις εμβυθίσεις και τα αντιβιοτικά. Για πιο σοβαρές περιπτώσεις, μερικές φορές συνταγογραφούνται έντονα, επαναλαμβανόμενα αιθέρια αποτοξινωτικά αιθέρια έλαια πλήρους σώματος σε καθημερινή βάση. Η πρακτική αυτή δεν θα επιβιώσει χωρίς το πλούσιο σαπούνι της Φύσης, το οποίο βοηθά στη διασπορά των αιθέριων ελαίων στο νερό. Τα περισσότερα σαπούνια είναι πολύ σκληρά και στεγνώνουν για την ερεθισμένη επιδερμίδα σε κατάσταση ψώρας. Για παράδειγμα το Nature’s Rich σαπούνι περιέχει πολύ αγνά συστατικά, όπως καταπραϋντικό και αντιμικροβιακό λάδι καρύδας. Είναι τόσο απαλό που μπορεί ακόμη και να χρησιμοποιηθεί σε ανοιχτές πληγές.

Τοπικό σπρέι κατά της δεμοδήκωσης σκύλου

Μπορείτε επίσης να κάνετε ένα τοπικό σπρέι για εφαρμογή μεταξύ των λουτρών.

Γεμίστε ένα μπουκάλι ψεκασμού 220 περίπου ml με νερό πηγής ή αποσταγμένο νερό και μερικές σταγόνες σαπούνι της Καστίλης.

Προσθέστε περίπου 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας και 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας (ψύξη και αντι-φαγούρα).

Φυτική φόρμουλα κατά της δεμοδήκωσης σκύλου

Μια κινεζική φυτική φόρμουλα που ονομάζεται Xiao Yao San είναι γνωστό ότι βοηθά στην καταπολέμηση της δεμοδήκωσης σκύλου. Ονομάζεται επίσης «Rambling Ease Powder», προορίζεται να φέρει ισορροπία όταν η διάγνωση της κινεζικής ιατρικής είναι ανεπάρκεια αίματος. Η ανεπάρκεια αίματος μπορεί να σχετίζεται με συναισθηματικό στρες ή διαταραχή του κυκλοφορικού, η οποία μπορεί να είναι η ρίζα του προβλήματος (Εγχειρίδιο Φυσικής Κτηνιατρικής, Wynn και Marsden).

Διατροφή κατά της δεμοδήκωσης σε σκύλους

Τέλος, η διατροφή πρέπει να ληφθεί υπόψη. Τα προβιοτικά, τα πρεβιοτικά, μια φρέσκια πηγή ενζύμων τροφίμων, μια διατροφή χωρίς άμυλο και μια ποιοτική βιολογικά κατάλληλη ωμή διατροφή (BARF) θα πρέπει να ολοκληρώσουν την ολιστική προσέγγιση για την επιτυχή αντιμετώπιση αυτής της δυνητικά σοβαρής διαταραχής όπως είναι η δεμοδηκτική ψώρα.

Πηγή: https://www.dogsnaturallymagazine.com/demodectic-mange-in-dogs/

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
    0
    Καλάθι αγορών
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα