ΙΣΤΙΟΚΥΤΩΜΑ ΣΚΥΛΟΥ, ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΟΓΚΟΣ!

ΙΣΤΙΟΚΥΤΩΜΑ ΣΚΥΛΟΥ, ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΟΓΚΟΣ!

Σημάδια & συμπτώματα

Το ιστιοκύτωμα εμφανίζοται συνήθως ως μικρό, μοναχικό, άτριχο εξόγκωμα, συνήθως στο κεφάλι, το λαιμό, τα αυτιά και τα άκρα. Σε ορισμένες ασυνήθιστες περιπτώσεις (ιδιαίτερα στην περίπτωση των Shar-peis), ενδέχεται να υπάρχουν πολλές μάζες ταυτόχρονα. Αυτές οι μάζες έχουν συνήθως διάμετρο μικρότερη από 2,5 cm και μπορεί να είναι κόκκινα και ελκώδη στην επιφάνεια τους. Η κυτταρολογία μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για την αρχική διάγνωση, αλλά συνήθως δεν θεωρείται οριστική. Η παρατήρηση της παλινδρόμησης ή της πλήρους ιστοπαθολογίας κατά την απομάκρυνση συνήθως απαιτείται μέσω της επίτευξης οριστικής διάγνωσης.

Αιτίες και προέλευση

Ένας καλοήθης, συνήθως αυτοπεριοριζόμενος όγκος μονοπύρηνων λευκών αιμοσφαιρίων στο δέρμα, οι οποίοι προέρχονται από επιδερμικά κύτταρα Langerhans. Τεχνικά, ένα ιστιοκύτωμα είναι ένας ανώμαλος πολλαπλασιασμός των ιστιοκυττάρων στο δέρμα. Τα ιστιοκύτταρα είναι κύτταρα που λειτουργούν ως μέρος του ανοσολογικού φραγμού ενάντια στους εισβολείς που θα επιχειρήσουν «επίθεση» στο δέρμα. Στην περίπτωση των ιστιοκυττάρων, ο αυτορρυθμιζόμενος αναπαραγωγικός μηχανισμός αυτών των ιστιοκυττάρων είναι σαφώς σε αταξία.

Αν και θεωρούνται άσχημα από τα πρότυπα των περισσότερων ιδιοκτητών, αυτές οι μάζες είναι καλοήθεις. Στην πραγματικότητα, εάν δεν αντιμετωπιστούν, θα επιλυθούν αυθόρμητα εντός δύο έως τριών μηνών ή λιγότερο.

Πολλές στενά συνδεδεμένες αλλά πολύ λιγότερο καλοήθεις καταστάσεις αναφέρονται ως ιστοκυτταρικές διαταραχές. Σε σκύλους, αυτά περιλαμβάνουν κακοήθη ιστιοκύττωση, δερματική ιστοκυττάρωση, συστηματική ιστιοκύττωση, ιστοκυτταρικό σάρκωμα και ιστιοκυτταρικό λέμφωμα.

Αν και μοιράζονται την ίδια οικογένεια, αυτές οι ιστοκυτταρικές διαταραχές είναι πολύ πιο επιθετικές καταστάσεις. Κατά γενικό κανόνα, τα σκυλιά που πάσχουν από ιστιοκύτταρα δεν θεωρούνται να έχουν προδιάθεση για αυτές τις ασθένειες.

Επηρεασμένα ζώα

Τα πιο συνηθισμένα σε νεότερα σκυλιά (<4 ετών). Οποιοσδήποτε σκύλος μπορεί να επηρεαστεί από αυτές τις μάζες, αλλά ορισμένες φυλές έχουν προδιάθεση. Το Labrador Retrievers και τα Boxers, για παράδειγμα είναι μερικές. Αυτοί οι όγκοι μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα Shar Peis, Bulldogs, American Pit Bull Terriers, American Staffordshire Terriers, Scottish Terriers, Greyhounds και Boston Terriers, μεταξύ άλλων.

Επιπλοκές & Πρόγνωση

Καλό, καθώς αυτοί οι όγκοι είναι καλοήθεις.

Θεραπεία

Τα ιστιοκύτταρα θεωρούνται εξαιρετικά θεραπεύσιμες μάζες του δέρματος. Αν και συνήθως θα υποχωρήσουν αυθόρμητα μέσα σε λίγους μήνες, δεν το κάνουν πάντα τόσο γρήγορα ή αρκετά για την άνεση του κτηνιάτρου (ή του ιδιοκτήτη). Σε άλλες περιπτώσεις, η εμφάνισή τους (ακαθάριστη ή κυτταρολογική) μπορεί να αρχίσει να αψηφά τα πρότυπα για αυτόν τον τύπο όγκου.

Οποιαδήποτε απόκλιση από την προσδοκία ότι η εν λόγω μάζα θα αποδειχθεί καλοήθης είναι επαρκής προτροπή για να την αφαιρέσει το συντομότερο δυνατό. Αυτός ο προσδιορισμός εξαρτάται από την εκτίμηση του κτηνιάτρου σχετικά με την τοποθεσία, το μέγεθος, την εμφάνιση, την κυτταρολογική εμφάνιση και τον βαθμό τοπικής φλεγμονής της μάζας, μεταξύ άλλων πιθανών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού του ασθενούς (για παράδειγμα, στο παρελθόν μάζες δέρματος).

Πρόληψη

Δεν υπάρχει κανένα γνωστό μέσο πρόληψης για ιστιοκύτταρα. Ωστόσο, ο περιορισμός των σκύλων αναπαραγωγής με μια γνωστή κληρονομική προδιάθεση σε ιστιοκύτταρα είναι αναμφίβολα κάποια βοήθεια.

Διάγνωση

Η αναρρόφηση της βελόνας ή/και η βιοψία του οζιδίου αποκαλύπτουν στρογγυλά κύτταρα που είναι τυπικά φλεγμονώδη κύτταρα που σχετίζονται με ιστιοκύτταρα.

Πηγές:

https://animalallergycolorado.com/animal-disease-index/histiocytoma

EMBRACEPETINSURANCE.COM

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
    0
    Καλάθι αγορών
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα