ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ ΣΚΥΛΟΥ ΛΟΓΩ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΥ

δερματίτιδα σκύλου λόγω ανεπάρκειας ψευδαργύρου

ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ ΣΚΥΛΟΥ ΛΟΓΩ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΥ

Δερματίτιδα σκύλου λόγω ανεπάρκειας ψευδαργύρου! Συμπτώματα, αιτίες, πρόγνωση, θεραπεία, πρόληψη και διάγνωση.

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Ο ψευδάργυρος παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του κυτταρικού μεταβολισμού, της σύνθεσης λιπαρών οξέων, της φλεγμονής και της υγείας της επιδερμίδας ή του δέρματος. Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να θεωρηθεί στα ζώα συντροφιάς μας ως δύο διαφορετικά σύνδρομα. Το πιο συνηθισμένο σύνδρομο είναι η δερματοπάθεια απόκρισης σε ψευδάργυρο των Αλάσκα malamutes και των Σιβηρικών huskies και φαίνεται να σχετίζεται με μειωμένη εντερική απορρόφηση ψευδαργύρου. Το λιγότερο συχνά εμφανιζόμενο σύνδρομο ανεπάρκειας ψευδαργύρου παρατηρείται σε ταχέως αναπτυσσόμενα σκυλιά ή σε νεαρά ενήλικα σκυλιά που τρέφονται με δίαιτα ανεπαρκή σε ψευδάργυρο.

Σημάδια και συμπτώματα

Ερυθρότητα, κρούστα, απολέπιση, αλωπεκία (τοπική απώλεια μαλλιών) και φαγούρα αναπτύσσονται συνήθως γύρω από τα μάτια, το στόμα και το ρύγχος. Οι αγκώνες, τα πτερύγια και άλλα σημεία πίεσης μπορεί επίσης να γίνουν παχύτερα και να κοσκινιστούν. Μια δευτερογενής βακτηριακή λοίμωξη ή μύκητας μπορεί επίσης να υπάρχει και να περιπλέκει την ασθένεια. Η δερματική νόσος μπορεί να επιδεινωθεί σε περιόδους άγχους ή εποχιακά. Εκτός από τα παραπάνω κλινικά σημάδια, μπορεί επίσης να σημειωθεί κατάθλιψη, ανορεξία, μειωμένη αίσθηση οσμής και γεύσης ή διευρυμένοι λεμφαδένες, αλλά αυτό είναι σπάνιο.

Αιτίες και μετάδοση

Η προληπτική κληρονομική ή φυλή μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή εντερική απορρόφηση του ψευδαργύρου στα Σιβηρικά huskies και στα malamutes της Αλάσκας. Η διατροφική ανεπάρκεια μπορεί να είναι η αιτία της νόσου σε νεαρά, αναπτυσσόμενα σκυλιά.

Επηρεασμένα ζώα

Υψηλότερη συχνότητα σε σκύλους της Βόρειας φυλής, όπως οι Σιβηρικοί σκύλοι, οι Samoyeds και οι Alaskan malamutes.

Θεραπεία

Ένα σχέδιο θεραπείας που αντιμετωπίζει την ανεπάρκεια ψευδαργύρου, οποιαδήποτε επιπλοκή δευτερογενή λοίμωξη και διατροφικές τροποποιήσεις είναι συνήθως επιτυχές. Συνιστάται μια δίαιτα χωρίς σιτηρά λόγω ανησυχίας για φυτικά άλατα, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση του ψευδαργύρου. Συνήθως, τα ιχθυέλαια συνιστώνται καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της υγείας του δέρματος. Η πρόγνωση είναι καλή για τα περισσότερα σκυλιά, αν και μπορεί να χρειαστεί συμπλήρωμα ψευδαργύρου δια βίου.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται συνήθως με ιστορικό, κλινικά συμπτώματα, αποκλείοντας άλλες διαδικασίες ασθένειας, +/- βιοψία δέρματος και θετική ανταπόκριση στη θεραπεία ψευδαργύρου.

Πηγή: https://animalallergycolorado.com/animal-disease-index/zinc-responsive-dermatosis

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
    0
    Καλάθι αγορών
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα