ΚΡΟΤΟΦΟΒΙΑ ΣΚΥΛΟΥ, ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ!

Κροτοφοβία σκύλου πως να την αντιμετωπίσετε ουσιαστικά

ΚΡΟΤΟΦΟΒΙΑ ΣΚΥΛΟΥ, ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ!

Η κροτοφοβία σκύλου περιγράφει μια φοβερή αντίδραση σε ορισμένους ήχους στο περιβάλλον. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη διαφορά μεταξύ φόβου, άγχους και φοβίας στο σκυλί σας. Υπάρχουν πολλές αιτίες αποστροφής του θορύβου και ορισμένες φυλές έχουν προδιάθεση. Η κροτοφοβία προκαλεί τεράστια ταλαιπωρία για το σκυλί σας, οπότε είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα μόλις εμφανιστεί. Τα σκυλιά που αναπτύσσουν ευαισθησία σε έναν θόρυβο συνήθως γίνονται αντιδραστικά και σε άλλους θορύβους.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον σκύλο σας που έχει κροτοφοβία, συμπεριλαμβανομένης της παροχής ενός ασφαλούς χώρου για ξεκούραση, της προσφοράς φυσικών ηρεμιστικών θεραπειών και της χρήσης τεχνικών τροποποίησης συμπεριφοράς που έχουν σχεδιαστεί για την ανακούφιση της αποτροπής του θορύβου.

Η κροτοφοβία σκύλων, είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μια φοβισμένη ή ανησυχητική ανταπόκριση σε ορισμένους ήχους που κάνει το σκυλί να θέλει να βάλει απόσταση μεταξύ των θορύβων και εκείνου.

Η κροτοφοβία διαφέρει από τον φόβο και το άγχος. Ο φόβος είναι μια φυσιολογική αντίδραση, διότι ωθεί τα σκυλιά να ανταποκριθούν σε δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις.

«Ο φόβος είναι μια φυσιολογική, συναισθηματική και συμπεριφορική απόκριση σε κινούμενα ή άψυχα πράγματα που αποτελούν απειλή βλάβης», εξηγεί ο κτηνιατρικός συμπεριφοριστής Dr. Stephanie Borns-Weil στο PetMD.

Το άγχος περιγράφει έναν επίμονο φόβο ή φόβο καθημερινών καταστάσεων ή κάτι που δεν είναι παρόν ή επικείμενο. Μια φοβία – συμπεριλαμβανομένης της κροτοφοβίας – είναι ένας ακραίος, επίμονος φόβος ή αποστροφή σε ένα ερέθισμα που είναι εντελώς αναλογικό με τον κίνδυνο, εάν υπάρχει, το ερέθισμα που δημιουργεί. «Δεν υπάρχει πλεονέκτημα επιβίωσης σε ένα ζώο που πανικοβάλλεται σε απάντηση σε πράγματα που δεν είναι πραγματικά απειλητικά ή επικίνδυνα», λέει ο Borns-Weil.

Τρεις ήχοι που παράγουν παγκοσμίως κροτοφοβία σκύλων είναι τα πυροτεχνήματα, οι βροντές και οι πυροβολισμοί. Ωστόσο, υπάρχει ένας μεγάλος κατάλογος καθημερινών ήχων στο περιβάλλον που μπορεί επίσης να ενοχλήσει ένα ευαίσθητο σκυλί. Για παράδειγμα, πόρτες που κλείνουν, θορυβώδεις τηλεοπτικές εκπομπές ή βίντεο, θορύβους κινητήρα αυτοκινήτου ή φορτηγού, παιδιά που φωνάζουν, σκουπιδιάρικα στο δρόμο, συναγερμοί και πολλά άλλα.

ΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΚΛΙΚ ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΑΣ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΡΟΤΟΦΟΒΙΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΣΑΣ!

Αιτίες εμφάνισης κροτοφοβίας σκύλων

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2008, τα σκυλιά τείνουν να αναπτύσσουν κροτοφοβία με έναν από τους τέσσερις τρόπους:

 1. Έλλειψη συνήθειας – Ο σκύλος συναντά ένα μυθιστόρημα, εντυπωσιακό ήχο και αποτυγχάνει να μάθει ότι δεν έχει καμία συνέπεια ή νόημα, συνεχίζοντας να δείχνει φόβο.
 2. Ανησυχία που προκαλείται από το άγχος – Ο σκύλος αντιμετωπίζει ένα αγχωτικό γεγονός και επομένως βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο άγχους την ίδια στιγμή του περιβαλλοντικού ήχου και δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τον θόρυβο όπως είχε προηγουμένως, με αποτέλεσμα την απόκριση φόβου.
 3. Ευαισθητοποίηση – Ένας θόρυβος ενοχλεί ένα σκυλί όλο και περισσότερο με την πάροδο του χρόνου, προκαλώντας του να είναι πιο ευαίσθητος σε αυτό παρά να μάθει να τον αγνοεί.
 4. Κοινωνική μετάδοση – Ο σκύλος μαθαίνει να φοβάται έναν θόρυβο από άλλο σκυλί στο σπίτι.

Οποιοσδήποτε σκύλος μπορεί να αναπτύξει κροτοφοβία, αλλά για κάποιο λόγο οι ποιμενικοί – συμπεριλαμβανομένων των Αυστραλών Shepherd, Border Collie, German Shepherd, Old English Sheepdog, Pembroke Welsh Corgi και Shetland Sheepdog – έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση εμφάνισης κροτοφοβίας από άλλες φυλές.

Η πρώιμη στείρωση έχει επίσης συνδεθεί με κροτοφοβία σκύλου, συμπεριλαμβανομένων των θορύβων καταιγίδας, σε ορισμένες φυλές. Πολλοί κτηνίατροι και ιδιοκτήτες λειτουργικής ιατρικής βλέπουν επίσης ανεκδοτικά την προοδευτική ευαισθησία στον ήχο όταν τα κατοικίδια ζώα εμβολιάζονται επανειλημμένα χωρίς λόγο.

Σημάδια ότι ο σκύλος έχει κροτοφοβία

Δεν μοιάζουν όλες οι αντιδράσεις των σκύλων στους θορύβους. Για παράδειγμα, μερικά σκυλιά γίνονται υπερβολικά άυπνα, μερικά κρύβονται με φόβο και άλλα πανικοβάλλονται εντελώς. Η αντίδραση του σκύλου σας μπορεί να είναι να παγώσει και να αποσυρθεί, να μασήσει το λουρί ή την πόρτα του κλουβιού ή να συντρίψει ένα παράθυρο.

Όποια και αν είναι η κροτοφοβία του σκύλου, είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι ο σκύλος σας αντιμετωπίζει έντονο πόνο και βλάβη στα νευρικά κύτταρα.

Τα πιο συνηθισμένα σημάδια κροτοφοβίας σκύλου περιλαμβάνουν:

 1. Απόκρυψη ή διαφυγή
 2. Γαύγισμα
 3. Υπερβολικό λαχάνιασμα ή/και σιελόρροια
 4. Τρέμουλο, αργά βήματα, πάγωμα σε 1 θέση
 5. Καταστροφική συμπεριφορά
 6. Ανεξέλεγκτη ούρηση ή αφόδευση

Οι περισσότερες συμπεριφορές κροτοφοβίας φαίνεται να αναπτύσσονται σε σκύλους ηλικίας 1 έως 2 ετών και χωρίς θεραπεία, επιδεινώνεται καθώς ωριμάζει το ζώο. Επιπλέον, τα σκυλιά που αντιδρούν σε έναν θόρυβο εμφανίζουν ευαισθησία και σε άλλους θορύβους. Για παράδειγμα, εάν ο σκύλος σας φοβάται τις καταιγίδες, έχει 95% πιθανότητα να ανταποκριθεί παρόμοια στα πυροτεχνήματα και το αντίστροφο.

Βοηθώντας έναν σκύλο με κροτοφοβία

Εάν το τετράποδο μέλος της οικογένειάς σας εμφανίζει σημάδια κροτοφοβίας, το πρώτο πράγμα που θα θέλατε να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι δεν ανταμείβετε ακούσια τον φόβο και το άγχος του. Για παράδειγμα, αν του πείτε ότι είναι «καλός σκύλος» όταν εκτελεί μια επιθυμητή συμπεριφορά, προσέξτε να μην χρησιμοποιήσετε αυτόν τον όρο όταν δείχνει φόβο ή άγχος.

Το ίδιο ισχύει και όταν χαϊδεύετε τον σκύλο σας. Για εκείνον το χάδι είναι μια ανταμοιβή, έτσι και πάλι, θα μπορούσατε να ενισχύσετε κατά λάθος την ανήσυχη συμπεριφορά του εάν τον χαϊδεύετε όταν αισθάνεται φοβισμένος. Επιπλέον, για ορισμένα σκυλιά, το να χαϊδεύονται κατά τη διάρκεια ενός φοβικού επεισοδίου είναι ένα ακόμη στοιχείο που προκαλεί επιπλέον άγχος.

Αντί να λέτε ή να κάνετε κάτι που θα μπορούσε να ενισχύσει το άγχος, δοκιμάστε απλώς να παρατηρήσετε το σκυλί σας κατά τη διάρκεια ενός κροτοφοβικού επεισοδίου και να δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να τον ηρεμήσετε.

Πως να χειριστείτε έναν σκύλο με κροτοφοβία

 1. Δοκιμάστε να τον μεταφέρετε σε μια ήσυχη περιοχή του σπιτιού σας, όπου δεν μπορεί να ακούσει τον ήχο που τον φοβίζει και αφήστε τον μόνο του εκεί για να ηρεμήσει (αρκεί να μην είναι σε ξέφρενη κατάσταση) ή μείνετε ήσυχα μαζί του. Ένα σιωπηλό, ήρεμο περιβάλλον μπορεί συχνά να προσφέρει ανακούφιση.
 2. Μερικά φοβικά σκυλιά θα αναζητήσουν μόνα τους σκοτεινές, ήσυχες γωνίες όπου μπορούν να ηρεμήσουν, οπότε σκεφτείτε να παρέχετε ένα σκοτεινό δωμάτιο, ένα δάπεδο ντουλάπας ή χώρο κάτω από ένα τραπέζι ή το γραφείο.
 3. Ο στόχος είναι να δώσετε στο σκυλί σας ένα ασφαλές σημείο που τον βοηθά να ηρεμήσει. Εάν συνεχίζει να πανικοβάλλεται στο σκοτεινό, ήσυχο χώρο του, δεν είναι αυτό που χρειάζεται για να τον βοηθήσει να χαλαρώσει.
 4. Παίξτε ήρεμη, καταπραϋντική μουσική πριν εμφανιστεί ένας πιθανός θόρυβος. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση του σκύλου σας και να πνίξει τους ενοχλητικούς θορύβους. Ακόμη και οι εφαρμογές ή οι συσκευές «λευκού θορύβου» μπορούν να είναι επωφελείς για τη μείωση της απόκρισης στο άγχος του σκύλου σας.
 5. Δοκιμάστε να κάνετε απαλή, συνεχή πίεση στο κατοικίδιο ζώο σας για να το ηρεμήσετε. Εάν σας το επιτρέπει, δοκιμάστε να ακουμπάτε απαλά πάνω του χωρίς να τον χαϊδεύετε. Εάν αυτό βοηθάει, θα νιώσετε ότι οι μύες του αρχίζουν να χαλαρώνουν. Αν αντ’ αυτού φαίνεται να γίνεται πιο ανήσυχος, αυτή δεν είναι μια τεχνική που θα είναι επωφελής για εκείνον.
 • Εάν το σκυλί σας φαίνεται να ανταποκρίνεται καλά στην πίεση που ασκείται στο σώμα του, υπάρχουν διαθέσιμα περιτυλίγματα όπως το «Thundershirt» που πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων και κτηνίατροι θεωρούν εξαιρετικά χρήσιμο.
 • Το «Ttouch» είναι μια ειδική τεχνική μασάζ που μπορεί επίσης να βοηθήσει τα ανήσυχα κατοικίδια.
 • Συμβουλευτείτε τον ολιστικό κτηνίατρό σας σχετικά με φυτικά, ομοιοπαθητικά, TCM (Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική) και θεραπείες λουλουδιών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του άγχους του σκύλου σας. Μερικά προϊόντα που χρησιμοποιώ, πάντα σε συνδυασμό με τροποποίηση συμπεριφοράς:
 • Ομοιοπαθητικό aconitum ή Hyland’s Calms Forte
 • Bach Rescue Remedy ή άλλα παρόμοια χαλαρωτικά αποστάγματα λουλουδιών, όπως Storm Soother ή Stress Stopper
 • Έλαιο κανναβιδιόλης CBD
 • Προϊόντα που περιέχουν μελατονίνη, ashwagandha, rhodiola και tulsi (ιερός βασιλικός) που μετριάζουν τις ορμόνες του στρες
 • Τοποθετήστε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας στο κολάρο ή στο κρεβάτι του σκύλου σας πριν εμφανιστεί ένα στρες, εάν είναι δυνατόν. Ακόμα καλύτερα, μάθετε περισσότερα για τη ζωοφαρμακογνωσία, η οποία επιτρέπει στο κατοικίδιο ζώο σας να επιλέξει αυτοθεραπεία που την καταπραΰνει καλύτερα σε περιόδους άγχους.
 • Δοκιμάστε να αποκλείσετε την ένταση των ήχων που ακούει το κατοικίδιο ζώο σας. Η προστασία αυτιών για σκύλους διατίθεται από το «Mutt Muff»s.
 • Επενδύστε σε ένα κολάρο ή διαχύτη «Adaptil» για το σκύλο σας. Το «Adaptil» είναι μια φερομόνη σχεδιασμένη να έχει μια ηρεμιστική επίδραση στα σκυλιά.
 • Εάν το σκυλί σας είναι εκπαιδευμένο να κάθεται στο κλουβί του (crate), μπορεί να πάει εκεί οικειοθελώς για να ηρεμήσει, ή μπορείτε να το μεταφέρετε εκεί. Μια κουβέρτα τυλιγμένη πάνω από το κλουβί του μπορεί να τον βοηθήσει να χαλαρώσει. Ωστόσο, εάν ο σκύλος σας δεν χρησιμοποιεί το κλουβί του, ή χειρότερα, έχει φόβο για κλουβιά λόγω κακής εμπειρίας του παρελθόντος, δεν είναι η ώρα να το χρησιμοποιήσετε.
 • Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ένα κροτοφοβικό κουτάβι να εξαναγκάζεται στο κλουβί είτε όταν είναι ήδη ανήσυχο, είτε εν αναμονή μιας αντίδρασης πανικού στον καιρό ή σε άλλους θορύβους. Ο σκύλος σας θα αισθανθεί παγιδευμένος, κάτι που θα επιδεινώσει τόσο τη φοβία του όσο και την αντίδρασή του σε αυτό.
 • Εάν ο σκύλος σας φοβάται τις καταιγίδες ή άλλους δυνατούς εξωτερικούς θορύβους, αφήνοντάς το έξω ενώ είναι ανήσυχος ή πανικοβλημένος είναι το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε. Τα σκυλιά τρέχουν τακτικά ή τραυματίζονται σοβαρά προσπαθώντας να ξεφύγουν από εξωτερικούς χώρους τρέχοντας κατά τη διάρκεια καταιγίδων, εκθέσεων σε πυροτεχνήατα και άλλες θορυβώδεις εκδηλώσεις.

Τροποποίηση συμπεριφοράς σκύλων με κροτοβοφία

Εκτός από το να μάθετε τι ηρεμεί το κροτοφοβικό σας σκυλί, είναι επίσης σημαντικό να εργαστείτε για την εξάλειψη της υπερβολικής αντίδρασης και όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίζεται η συμπεριφορά, τόσο το καλύτερο. Τεχνικές τροποποίησης συμπεριφοράς όπως η απευαισθητοποίηση και η αλλαγή κατάστασης χρησιμοποιούνται συχνά για να βοηθήσουν τις συμπεριφορές σκύλων που σχετίζονται με το άγχος.

Η απευαισθητοποίηση περιλαμβάνει την έκθεση του σκύλου σας στους θορύβους που αντιδρά υπερβολικά. Υπάρχουν CD και ηχητικά αρχεία στο διαδίκτυο που μιμούνται κάθε είδους θορύβου, συμπεριλαμβανομένων των καταιγίδων, εκρηκτικών πυροτεχνημάτων, πυρκαγιών αυτοκινήτων και ακόμη και πυροβολισμών.

Αυτή η προσέγγιση λειτουργεί καλύτερα με τα σκυλιά στα αρχικά στάδια μιας φοβίας και όχι τόσο καλά με τα σκυλιά που πάσχουν από πλήρως εδραιωμένες φοβίες. Σας συνιστώ να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία σχετικά με τον καλύτερο τρόπο για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα φόβου του σκύλου σας, καθώς δεν υπάρχει μια προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλα τα μέτρα για την επίλυση του προβλήματος που μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε σκύλο και το να κάνετε λάθος μπορεί να κάνει την κατάσταση χειρότερη.

Η αλλαγή κατάστασης περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου σας επειδή δεν αντιδρά, συνήθως με μια τροφή που ανταγωνίζεται την ικανότητά του να αντιδρά σε ένα ερέθισμα θορύβου.

Η εκπαιδευτής σκύλων Susan Garrett χρησιμοποιεί διασκεδαστικά παιχνίδια ως έναν εξαιρετικό τρόπο για να βοηθήσει τα σκυλιά να επικεντρωθούν σε κάτι εκτός από το φόβο τους. Τα παιχνίδια πρέπει να διδαχθούν πριν εμφανιστεί η ηχητική πίεση και πρέπει να τεθούν σε λειτουργία πριν ξεκινήσουν οι τρομακτικοί ήχοι, αλλά αυτός είναι συχνά ένας αποτελεσματικός τρόπος για να βοηθήσετε τα σκυλιά να δουλέψουν μέσω της κροτοφοβίας τους.

Πηγή: https://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2020/02/26/dog-noise-phobia.aspx

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
  0
  Καλάθι αγορών
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα