ΓΙΑΤΙ ΕΝΑΣ ΣΚΥΛΟΣ ΤΡΩΕΙ ΚΟΠΡΑΝΑ? ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ!

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ ΤΡΩΝΕ ΚΟΠΡΑΝΑ! ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ!

ΓΙΑΤΙ ΕΝΑΣ ΣΚΥΛΟΣ ΤΡΩΕΙ ΚΟΠΡΑΝΑ? ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ!

Ο σκύλος σας τρώει τα κόπρανά του? Η κοπροφαγία στους σκύλους δεν είναι μόνο αηδιαστικό είναι και πολύ σοβαρό! Είναι ένα σημάδι πως σίγουρα κάτι δεν πηγαίνει καλά. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι σκύλοι τρώνε τα κόπρανά τους. Μπορεί να οφείλεται σε κάτι απλό όπως η πλήξη, μπορεί όμως να οφείλεται και σε κάτι πιο περίπλοκο όπως είναι η παγκρεατική ανεπάρκεια σκύλων! Είναι λοιπόν εξαιρετικής σημασίας να αναλύσουμε τις πιθανές αιτίες και να αναφέρουμε τις αντίστοιχες λύσεις! Διαβάστε παρακάτω και μάθετε όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτό το σημαντικό θέμα!

ΤΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΕ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ, ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΑΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟΥ ΣΑΣ!

ΚΟΠΡΟΦΑΓΙΑ ΣΚΥΛΩΝ ΛΟΓΩ ΘΕΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

1. ΠΑΡΑΣΙΤΑ ΣΕ ΕΝΤΕΡΟ ΣΚΥΛΟΥ

Όταν ο σκύλος έχει παράσιτα (σκουλήκια) στο έντερό του, αυτά του απορροφούν πολλά θρεπτικά συστατικά και του προκαλούν φλεγμονή και άλλες παθήσεις. Αυτός είναι ένα συχνός λόγος για τον οποίο μπορεί ο σκύλος σας μέχρι και να λαχταράει να φάει τα κόπρανά του! Είναι λοιπόν εξαιρετικής σημασίας να φροντίζετε για την τακτική εσωτερική του αποπαρασίτωση (κάθε 2-3 μήνες για ενήλικους σκύλους) σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας.

2. ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΟΡΕΞΗ ΛΟΓΩ ΟΡΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΚΥΛΟΥ

Ορισμένες ασθένειες, όπως ο διαβήτης και τα προβλήματα του θυρεοειδούς αδένα, καθώς και τα στεροειδή (κορτιζόνη), μπορούν να κάνουν τα σκυλιά αρκετά επιρρεπή στο να φάνε τα κόπρανά τους (ειλικρινά πολλά σκυλιά δεν χρειάζονται μεγάλη ώθηση).

3. ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΠΕΠΤΙΚΩΝ ΕΝΖΥΜΩΝ ΣΚΥΛΟΥ

Στην φύση, η διατροφή του σκύλου λειτουργεί σε αρμονία με το περιβάλλον της. Όταν ο σκύλος τρώει ένα θήραμα, το τρώει ολόκληρο, συμπεριλαμβανομένων των εντέρων, που φυσικά θα περιέχουν την κατάλληλη ποσότητα πεπτικών ενζύμων που χρειάζεται ο σκύλος. Αυτό όμως δεν συμβαίνει με τις επεξεργασμένες τροφές (ξηρές) που καταναλώνει συνήθως ο σύγχρονος αστικός σκύλος. Τα πεπτικά ένζυμα αποτελούν βασικό συστατικό της διαδικασίας πέψης του σκύλου σας και χωρίς αυτά δεν μπορούν να απορροφήσουν σωστά το φαγητό τους. Βασικά θα αποβάλλουν με τα κόπρανά τους αρκετά μη αφομοιωμένα θρεπτικά συστατικά. Τα σκυλιά δημιουργούν ένζυμα στο σώμα τους, αλλά δεν αρκούν για να ολοκληρώσουν αποτελεσματικά την πεπτική διαδικασία και για αυτό πρέπει να πάρουν μερικά από αυτά τα ένζυμα από το φαγητό τους. Εάν υπάρχει ανεπάρκεια, όχι μόνο μπορεί τότε να αναπτύξουν ασθένειες, αλλά μπορεί επίσης να αρχίσουν να ποθούν τα κόπρανα που μόλις απέβαλαν επειδή είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά.

4. ΕΞΩΚΡΩΜΙΚΗ ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΣΚΥΛΟΥ (EPI)

Επίσης γνωστή ως παγκρεατική ανεπάρκεια σκύλου, αυτή είναι μια κατάσταση όπου ο σκύλος σας δημιουργεί λίγα ή καθόλου πεπτικά ένζυμα στο πάγκρεας. Χωρίς πρόσθετα ένζυμα, ένα σκυλί θα λιμοκτονεί σιγά-σιγά, με συμπτώματα όπως απώλεια βάρους, διάρροια και ναι, κατανάλωση κοπράνων, επειδή προσπαθεί να πάρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Είναι λοιπόν είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά με τον κτηνίατρό σας την παγκρεατική λειτουργία του σκύλου σας με ειδική αιματολογική εξέταση.

5. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΚΥΛΟΥ

Σύμφωνα με τον Dr Roger DeHaan, DVM, η ανεπάρκεια υδροχλωρικού οξέος που μπορεί να συμβεί μεγαλώνοντας ή από μια κακή και μη ισορροπημένη διατροφή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κακή πέψη που μπορεί με τη σειρά της να οδηγήσει σε αναζήτηση θρεπτικών συστατικών στα κόπρανά του. Το υδροχλωρικό οξύ διασπά την πρωτεΐνη ως μέρος της πεπτικής διαδικασίας. Ο Dr Joseph Demers, DVM, λέει ότι μια ανισορροπία ιχνοστοιχείων μπορεί επίσης να οδηγήσει στην κατανάλωση των κοπράνων του σκύλου σας, καθώς και να τρώει λιγότερο εύπεπτα πράγματα όπως το πλαστικό!

6. ΚΑΚΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΣΚΥΛΟΥ

Οποιαδήποτε άλλη κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών μπορεί με τη σειρά της να οδηγήσει σε κατανάλωση κοπράνων του σκύλου σας. Όχι μόνο μπορεί να θέλει να τα τρώει, εξαιτίας αυτών των νόστιμων άθικτων θρεπτικών συστατικών, αλλά μπορεί να βρει τα κόπρανα της γάτας σας ακόμα πιο ευχάριστα! Είναι σημαντικό να εξετάσετε ποια κόπρανα επιδιώκει να φάει ο σκύλος σας, επειδή μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη ανεπάρκειας ή ασθένειας.

7. ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΣ ΣΚΥΛΟΥ (ΜΙΚΡΗ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ)

Βεβαιωθείτε ότι τροφοδοτείτε το σκυλί σας με αρκετό ποιοτικό και ισορροπημένο φαγητό σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αν το σκυλί σας χάνει βάρος σε μια νέα, ολόκληρη και αληθινή διατροφή, τότε να του δίνετε περισσότερο φαγητό καθώς το έχει ανάγκη! Φροντίστε να τηρείτε ένα σταθερό πρόγραμμα ταΐσματος, ένα πεινασμένο σκυλί θα ψάξει για άλλες πηγές τροφίμων που μπορεί να μην σας αρέσει καθόλου και πιθανόν να είναι επικίνδυνο και για την υγεία του καθώς μπορεί να φάει κάτι που δεν πρέπει και φυσικά δεν το γνωρίζει.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΚΟΠΡΟΦΑΓΙΑΣ ΣΚΥΛΩΝ

Τώρα που καλύψαμε μερικά από τα πιθανά ιατρικά αίτια κατανάλωσης κοπράνων από έναν σκύλο, θα προχωρήσουμε σε πιθανούς λόγους συμπεριφοράς. Εάν οι ιατρικές εξετάσεις του είναι εντάξει , αναλογιστείτε τα παρακάτω:

1. ΚΟΥΤΑΒΙΑ

Καθώς τα κουτάβια αρχίζουν να είναι περίεργα για το περιβάλλον τους, μπορεί να αποφασίσουν να καταναλώσουν ένα μέρος από τα κόπρανά τους ως μέρος της εξερευνητικής διαδικασίας. Τα κουτάβια συνήθως μεγαλώνουν κάνοντας αρκετά συχνά αυτό το πράγμα…

2. ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΚΥΛΟΥ

Υπάρχει ένας βασικός χρόνος που ένας σκύλος θα φάει τα κόπρανα και είναι πολύ στη φυσική τάξη των πραγμάτων. Αυτό είναι όταν ένα θηλυκό σκυλί καθαρίζει τα κουτάβια της για να κρατήσει τη φωλιά καθαρή. Αυτή η κίνηση για καθαριότητα θα μπορούσε να αποτελέσει επίσης λόγο «κατανάλωσης» κοπράνων σκύλου.

3. ΠΛΗΞΗ / ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΠΑΡΚΟΥΣ ΕΚΤΟΝΩΣΗΣ

Εάν ο σκύλος σας είναι μόνος του σπίτι όλη την ημέρα χωρίς πολλά να κάνει και υπάρχουν κόπρανα στην περιοχή του, μπορεί να βρει έναν νέο τρόπο να διασκεδάσει τον εαυτό του και να λάβει με αυτόν τον τρόπο ένα είδος «λιχουδιάς».

4. ΣΤΡΕΣ ΣΚΥΛΟΥ

Τα σκυλιά που είναι στρεσαρισμένα (είναι πχ στο κλουβί τους όλη την ημέρα) μπορεί να ανακουφίσουν το στρες τους καταναλώνοντας τα κόπρανά τους.

5. ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΠΡΟΣΟΧΗΣ

Τα σκυλιά μας αγαπούν πολύ και θέλουν συνέχεια την προσοχή μας. Αν αισθάνονται ότι τα αγνοούμε, ακόμη αν χρειαστεί να βρουν τον μπελά τους, θα τους ευχαριστήσει, γιατί τελικά, θα έχουν έστω και έτσι την προσοχή μας! Το να ξεγλιστρήσουν στην αυλή για ένα απογευματινό «σνακ» κοπράνων μπορεί να έχει διπλό κέρδος, καθώς θα έχουν έτσι και την προσοχή μας και ένα είδος λιχουδιάς, έστω και τέτοιας μορφής…

6. ΤΙΜΩΡΙΑ ΣΚΥΛΟΥ

Επίσης, σύμφωνα με την Dr Karen Becker, τα σκυλιά που τιμωρήθηκαν επειδή έκαναν τα κόπρανά τους μέσα στο σπίτι, ενδέχεται να καταλάβουν πως αυτά είναι κάτι κακό και έτσι τα τρώνε για να τα κρύψουν ώστε να μην τιμωρηθούν.

7. ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΚΥΛΟΥ

Ένα κουτάβι μπορεί να μάθει αυτή τη συμπεριφορά από ένα ενήλικο σκυλί (πχ την μητέρα του) που καταναλώνει κόπρανα. Έτσι καταλαβαίνει πως είναι κάτι που μπορεί ή ακόμα και πρέπει να κάνει. Για αυτό αν έχετε περισσότερους από 1 σκύλο, ή ο σκύλος σας συναναστρέφεται συχνά με άλλους σκύλους που τρώνε τα κόπρανά τους, προσπαθήστε όσο γρηγορότερα μπορείτε να το αποτρέψετε και να του δείξετε πως δεν πρέπει να το κάνει.

8. ΣΚΥΛΟΙ ΡΑΚΟΣΥΛΛΕΚΤΕΣ

Τα σκυλιά είναι φυσικοί ρακοσυλλέκτες που προσελκύονται από τις μυρωδιές. Δεν αποκρούονται από τα κόπρανα όπως εμείς. Με την πρώτη ευκαιρία τα μυρίζουν. Και αν παρουσιαστεί η ευκαιρία, ίσως δεν την αφήσουν ανεκμετάλλευτη ακόμα και για να τα δοκιμάσουν!

9. ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΦΑΡΜΕΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (PUPPY MILLS)

Σύμφωνα με την Dr Karen Becker, DVM, οι σκύλοι που προέρχονται από παράνομες φάρμες μπορεί να διατρέχουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν αυτή τη συμπεριφορά λόγω των συνθηκών που δημιουργούνται: έλλειψη φαγητού, εκτεταμένη διαμονή σε κλουβί με περιορισμένο χώρο ακόμα και με άλλους σκύλους, κακές συνθήκες υγιεινής.

Μόλις καταλάβατε πως υπάρχουν πολλοί λόγοι που το σκυλί σας μπορεί να τρώει κόπρανα. Αλλά τώρα το πραγματικό ερώτημα είναι, πώς μπορείτε να το αποτρέψετε?

ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΟΠΡΟΦΑΓΙΑΣ ΣΚΥΛΩΝ

1. ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Πρώτα από όλα, κρατήστε τα πράγματα καθαρά. Καθαρίστε τα κόπρανα του σκύλου σας αμέσως μόλις τα κάνει. Μην του δώσετε την ευκαιρία να αναρωτηθεί τι γεύση έχει αυτό το φρέσκο, δελεαστικό κομμάτι κοπράνων. Αν έχετε άλλα κατοικίδια ζώα, καθαρίστε επίσης αμέσως μόλις κάνουν τα περιττώματά τους. Με άλλα λόγια απομακρύνετε τον πειρασμό κρατώντας τα κόπρανα μακριά.

2. ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΕΚΤΟΝΩΣΗ

Διατηρείστε το σκυλί σας ψυχικά και σωματικά δραστήριο. Βεβαιωθείτε ότι του παρέχετε επαρκή χρόνο παιχνιδιού και εκτόνωσης και αν είναι ιδιαίτερα ενεργητικό ή σκυλί εργασίας, δοκιμάστε δραστηριότητα agility ή κάποια άλλη εγκεφαλική προπόνηση. Βεβαιωθείτε ότι έχει πολλά παιχνίδια διαθέσιμα για να τον κρατήσει απασχολημένο ειδικά την ώρα που λείπετε και είναι μόνο του.

3. ΠΟΙΟΤΙΚΗ, ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βεβαιωθείτε ότι τρέφεται με ποιοτικές και αληθινές τροφές σε ισορροπία, με ποικιλία ποιοτικών πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών συστατικών. Οι ωμές τροφές έχουν αυτά τα πεπτικά ένζυμα και τα προβιοτικά που χρειάζεται ο σκύλος σας για να τον βοηθήσει να πέψει σωστά τα γεύματά του. Εάν του δίνετε μόνο μαγειρεμένες τροφές, σίγουρα θα θέλετε να προσθέσετε σε αυτές πεπτικά ένζυμα. Ο ωμός και ακατέργαστος πατσάς είναι ιδιαίτερα υψηλός σε πεπτικά ένζυμα, καθώς και σε προβιοτικά. Για αυτό φροντίστε να παρέχετε στον σκύλο σας και τροφές που τον περιέχουν.

4. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΚΥΛΩΝ

Για την αντιμετώπιση της ανεπάρκειας ιχνοστοιχείων, μπορείτε να προσθέσετε στην διατροφή του φαιοφύκη (kelp), σύμφωνα με τον Dr Demers. Για μια ανεπάρκεια υδροχλωρικού οξέος, δοκιμάστε βιολογικό μηλόξυδο, το οποίο μπορεί να μιμηθεί το έλλειμμα οξέος και να βοηθήσει το σώμα να αντισταθμίσει την ανεπάρκεια, σύμφωνα με τον Dr DeHaan.

5. ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΟΠΡΑΝΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ

Μην παραλείπετε να ελέγχετε τακτικά τα περιττώματα του σκύλου σας για την ύπαρξη ενδεχόμενων παρασίτων (σκουληκιών).

6. ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΙΜΩΡΙΑΣ

Αποφύγετε την τιμωρία του σκύλου σας! Σύμφωνα με μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Davis που περιλαμβάνει 1.500 έρευνες στο διαδίκτυο για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, είναι αναποτελεσματική. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα πρόσθετα τροφίμων που χρησιμοποιούνται για να σταματήσουν την κατανάλωση κοπράνων είναι αποτελεσματικά μόνο στο 2% των περιπτώσεων. Η θετική εκπαίδευση επίσης δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

7. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΕΠΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

Επιδιώξτε την καλύτερη δυνατή πέψη όλων των κατοικίδιων ζώων στην οικογένειά σας. Να θυμάστε ότι το σκυλί σας μπορεί να προσελκύεται από τα περιττώματα ενός άλλου σκύλου ή γάτας, όχι μόνο επειδή υπάρχει κάποια ανεπάρκεια, αλλά επειδή δεν αφομοιώνει σωστά το φαγητό του και έτσι τα περιττώματα είναι τόσο δελεαστικά όσο και αναγκαία.

Είναι σαφές ότι η αηδιαστική αλλά φαινομενικά απλή πράξη της κατανάλωσης κοπράνων σκύλου μπορεί να είναι κάπως περίπλοκη. Αν το σκυλί σας αρχίσει να τσιμπάει τα περιττώματα, αναζητήστε ιατρικά αίτια και εάν είναι απολύτως απαλλαγμένο από ζητήματα υγείας, τότε βεβαιωθείτε ότι έχετε τα σημεία καθαρά, ότι το σκυλί σας εκτονώνεται αρκετά και τρέφεται καλά. Να είστε υπομονετικοί, συνεπείς και να ελέγχετε την κατάσταση της υγείας του ανά τακτικά διαστήματα με τον κτηνίατρό σας, συζητώντας μαζί του τα οφέλη της αληθινής και ποιοτικής διατροφής.

Πηγή: https://www.dogsnaturallymagazine.com/16-reasons-dogs-eat-poop-and-what-to-do-about-it/

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
    0
    Καλάθι αγορών
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα