ΒΟΛΤΑ ΚΑΙ ΟΣΦΡΗΣΗ ΣΚΥΛΟΥ! ΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ!

Όσφρηση σκύλου! Έχει ανάγκη να την χρησιμοποιεί τακτικά!

ΒΟΛΤΑ ΚΑΙ ΟΣΦΡΗΣΗ ΣΚΥΛΟΥ! ΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ!

Γνωρίζατε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για την σωματική και ψυχική υγεία των σκύλων να μπορούν να εφαρμόσουν ένα από τα βασικά τους ένστικτα? Δηλαδή να μυρίζουν τακτικά τα σημεία και τις περιοχές στις οποίες πηγαίνουν βόλτα? Να χρησιμοποιούν την όσφρησή τους καθημερινά!

Μια ομάδα ερευνητών επιστημονικών πολιτών στη Γαλλία παρακολούθησε τους ρυθμούς παλμών 61 σκύλων σε σύντομους περιπάτους, τόσο σε λουρί όσο και ελεύθεροι. Τα αποτελέσματά τους δείχνουν ότι η δραστηριότητα του μυρίσματος μειώνει τους ρυθμούς σφυγμού των σκύλων, ειδικά όταν βρίσκονται σε μακρύ λουρί και εκτός λουριού. Μια άλλη ενστικτώδης δραστηριότητα που μείωσε τους ρυθμούς σφυγμού των σκύλων ήταν το «κούνημα», ενώ περπατούσε και μύριζε. Αυτά τα αποτελέσματα της μελέτης παρέχουν πρόσθετες ενδείξεις για τα οφέλη στα σκυλιά που επιτρέπεται να μυρίζουν τον κόσμο γύρω τους. Είναι σημαντικό για τη σωματική και ψυχική ευεξία του σκύλου σας να του δώσετε πολλές ευκαιρίες να μυρίσει μια καταιγίδα στους περιπάτους της μαζί σας.

Είναι σημαντικά τα οφέλη που έχει ένας σκύλος που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα από τα πιο φυσικά ένστικτά τους: να μυρίσει τον κόσμο γύρω του. Το να επιτρέψετε στον σκύλο σας να ακολουθήσει τη μύτη του είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ψυχική του υγεία και με βάση τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης, είναι ένα όφελος και για τη σωματική του υγεία. Η μελέτη διεξήχθη από ένα ζευγάρι ερευνητών επιστήμης πολιτών, Cristina & Aurélien Budzinski, οι οποίοι περιγράφουν τον εαυτό τους ως λάτρεις των σκύλων και πιστοποιημένους εκπαιδευτές σκύλων από τη Γαλλία που «προωθούν τις παρατηρήσεις σκύλων και μελέτες πεδίου για να έχουν μια βαθύτερη κατανόηση των σκύλων». Ονομάζουν τη μελέτη τους «στην καρδιά του περιπάτου» και αποκαλύπτει μερικές συναρπαστικές ιδέες για το τι συμβαίνει φυσιολογικά όταν τα σκυλιά πηγαίνουν βόλτες.

Όσο πιο έντονα μυρίζουν τα σκυλιά, τόσο χαμηλότεροι είναι οι ρυθμοί του σφυγμού τους

Οι Budzinskis στρατολόγησαν 61 σκυλιά για τη μελέτη τους, συμπεριλαμβανομένων κουταβιών, ενηλίκων και ηλικιωμένων σκύλων. Υπήρχαν 37 αρσενικοί και 24 θηλυκοί. Η πλειοψηφία των ενήλικων θηλυκών αποσπάστηκε. η πλειονότητα των ενήλικων αρσενικών ήταν άθικτη (μη στειρωμένη). Υπήρχαν 14 μικρά, 17 μεσαίου μεγέθους και 30 μεγάλα σκυλιά, από το Τσιουάουα έως το Cane Corso. Κάθε σκύλος πήγε βόλτα για 5 λεπτά με ένα μικρό λουρί (1,5 μέτρο), 5 λεπτά με ένα μακρύ λουρί (5 μέτρα) και επίπεδο, μη ανασυρόμενο) και 5 λεπτά εκτός λουριού. Η σειρά των περιπάτων ήταν τυχαία και οι ρυθμοί σφυγμού των σκύλων παρακολουθούνταν σε κάθε περίπατο. Τα δεδομένα που συλλέγουν οι Budzinskis στις βόλτες είναι διαφωτιστικά:

 • Περπατώντας με το κοντό λουρί, τα σκυλιά πέρασαν κατά μέσο όρο 37 δευτερόλεπτα μυρίζοντας
 • Στο μακρύ λουρί, μύριζαν κατά μέσο όρο 103 δευτερόλεπτα – αύξηση 280%
 • Χωρίς λουρί, ο μέσος χρόνος μυρίσματος ήταν 119 δευτερόλεπτα, δηλαδή αύξηση 330% σε σχέση με τον χρόνο μυρίσματος στο κοντό λουρί
 • Η διαδικασία του μυρίσματος κατά την βόλτα μείωσε τους ρυθμούς σφυγμού των σκύλων, ακόμα και όταν περπατούσαν
 • Όσο πιο έντονα μύριζαν το περιβάλλον, τόσο χαμηλότερος είναι ο ρυθμός παλμού

Αυτά τα αποτελέσματα ήταν συνεπή για όλα τα σκυλιά ανεξάρτητα από την ηλικία, το μέγεθος ή το φύλο, αν περπατούσαν καθημερινά ή σχεδόν ποτέ δεν περπατούσαν και αν τράβηξαν το λουρί ή όχι.

Μήπως τα σκυλιά τινάζουν το σώμα τους για να μειώσουν τους ρυθμούς παλμών τους;

Είναι ενδιαφέρον ότι οι Budzinskis μέτρησαν επίσης τους ρυθμούς σφυγμού των σκύλων ενώ συμμετείχαν σε μια άλλη κοινή συμπεριφορά σκύλου – ειδικά όταν είναι βρεγμένος – που ονομάζεται “τίναγμα σώματος σκύλου.” Όλα τα σκυλιά τίναξαν το σώμα τους κατά τη διάρκεια των 5λεπτων περιπάτων τους και το έκαναν πιο συχνά όταν ο ρυθμός παλμού τους ήταν ιδιαίτερα υψηλός. Το “τίναγμα” προκάλεσε τη μείωση των παλμών τους!

Μερικά στατιστικά:

 • Κατά την διάρκεια της βόλτας 15 λεπτών με τα πόδια, το 80% των σκύλων τίναξαν το σώμα τους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την βόλτα
 • Τίναξαν το σώμα τους πιο συχνά ενώ βρίσκονταν στο μακρύ λουρί από το κοντό λουρί ή χωρίς λουρί
 • Υπήρξαν συνολικά 165 τινάγματα σώματος με μέση διάρκεια τα 2 δευτερόλεπτα
 • Η μέση μείωση του ρυθμού παλμού των σκύλων ήταν 12%

Αυτό είναι ένα συναρπαστικό εύρημα!

Αυτή η συναρπαστική και πολλές φορές αστεία για εμάς συμπεριφορά των σκύλων να τινάζουν το σώμα τους προκαλεί μια ευεργετική φυσιολογική απόκριση στον οργανισμό τους!

Γιατί κάθε σκύλος χρειάζεται την ελευθερία να εξερευνήσει τον κόσμο με την μύτη του!

Τα σκυλιά έχουν φοβερή ικανότητα να μυρίζουν το περιβάλλον και συχνά αναρωτιέμαι αν οι γονείς κατοικίδιων ζώων κατανοούν πραγματικά την ανάγκη του σκύλου τους να εξερευνήσουν τον κόσμο με τη μύτη τους. Μερικοί ιδιοκτήτες σκύλων φαίνονται τόσο βιαστικοί να κάνουν την βόλτα τους που δεν δίνουν στα κατοικίδια τους την ευκαιρία να ικανοποιήσουν την επιθυμία τους να μυρίσουν το περιβάλλον τους. Ο συμπεριφοριστής των ζώων Marc Bekoff, Ph.D. πιστεύει ότι υπάρχει πιθανότητα αισθητηριακής στέρησης και άγχους σε σκύλους στους οποίους δεν επιτρέπονται επαρκείς ευκαιρίες μυρίσματος. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Όταν ο σκύλος δεν μπορεί να μυρίσει είναι σαν τυφλός! Η πρότασή μου είναι να αφήσετε τα σκυλιά σας να μυρίζουν το περιβάλλον. Ας μην πειράξουμε μια από τις ζωτικές τους συνδέσεις με τον κόσμο. Αφήστε τους να μυρίσουν το περιεχόμενο της μύτης τους όταν είναι δεμένοι σε ένα λουρί ή όταν περπατάτε και κάνετε παρέα με φίλους και άλλους και τρέχετε ελεύθερα. Όπως αναφέρθηκε, το να μην επιτρέπετε στα σκυλιά να ασκούν τη μύτη τους και άλλες αισθήσεις θα μπορούσαν να είναι μια μορφή αισθητηριακής στέρησης που τους ληστεύει τις πληροφορίες που χρειάζονται για να καταλάβουν τι συμβαίνει στον κόσμο τους. Το να είσαι τυφλός μπορεί να είναι αγχωτικό για τα σκυλιά επειδή χρειάζονται μυρωδιές και άλλες πληροφορίες για να αξιολογήσουν τι συμβαίνει γύρω τους.

Ένας νέος τρόπος σκέψης για τους σκύλους που περπατούν!

Πολλοί γονείς κατοικίδιων ζώων τείνουν να βλέπουν τους σκύλους να περπατούν ως αγγαρεία και νομίζω ότι μέρος του λόγου είναι ότι είναι απλά σε ρουτίνα και επίσης δεν απεικονίζουν τη ζωή από τη σκοπιά του σκύλου τους. Το να μυρίζουν σημεία και περιοχές δεν είναι μόνο διασκεδαστικό για τα σκυλιά, αλλά είναι απαραίτητο να αισθάνονται συνδεδεμένοι με το περιβάλλον τους. Πρόσφατα είχα έναν ερευνητή να χρησιμοποιήσει αυτήν την αναλογία: η γεύση είναι για τον άνθρωπο ότι είναι η μυρωδιά για τα σκυλιά. Σίγουρα, θα μπορούσαμε να παραδώσουμε θερμίδες στο στομάχι μας που παρακάμπτουν το στόμα μας (και γευστικά), αλλά αυτό θα έκανε το φαγητό πολύ λιγότερο ευχάριστο για εμάς. Το ίδιο ισχύει και για τους σκύλους που στερούνται οσφρητικής εισόδου και διέγερσης, η ποιότητα ζωής τους μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά. Υπάρχουν πραγματικά πολλοί τρόποι για να αλλάξετε τη ρουτίνα περπατήματος του σκύλου σας που μπορεί να το κάνει διασκεδαστικό τόσο για εσάς όσο και για τον τετράποδο σύντροφό σας, και για κάτι που ανυπομονούμε.

Διαφορετικοί τύποι βόλτας σκύλου:

1. Στοχευμένες Βόλτες  – Αυτές είναι συνήθως σύντομες και έχουν έναν συγκεκριμένο στόχο, για παράδειγμα, να περπατήσετε με το σκυλί σας για να κάνει την φυσική του ανάγκη.

2. Εκπαιδευτικοί περίπατοι σκύλου – Αυτοί οι περίπατοι μπορούν να αφορούν τη βελτίωση της συμπεριφοράς στην βόλτα με το λουρί, την εκμάθηση βασικών ή προχωρημένων εντολών υπακοής, τη συνεχιζόμενη κοινωνικοποίηση ή οτιδήποτε άλλο μπορείτε να σκεφτείτε ότι μπορεί να γίνει με λουρί. Φροντίστε να συμπεριλαμβάνετε μερικές υγιεινές προπονήσεις σε αυτές τις εξόδους. Η συνεχιζόμενη προπόνηση σε όλη τη διάρκεια της ζωής του σκύλου σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κρατήσετε τις ικανότητές του αιχμηρές και πλήρεις. Είναι επίσης ένας θαυμάσιος τρόπος ενίσχυσης του δεσμού μεταξύ εσάς και του κατοικίδιου ζώου σας.

3. Διανοητικά διεγερτικοί περίπατοι – Τα περισσότερα σκυλιά με λουριά δεν περνούν σχεδόν τόσο χρόνο να μυρίσουν και να ερευνούν όσο θα ήθελαν, οπότε το να αφήσετε το κατοικίδιο ζώο σας λίγο χρόνο να εξερευνήσει είναι μία πολύ καλή ψυχική διέγερση για αυτόν. Αυτοί οι περίπατοι του επιτρέπουν να σταματά, να μυρίζει, να ερευνά και να στέλνει και να παραλαμβάνει e-mail! Τα σκυλιά συσσωρεύουν γνώσεις για τον κόσμο μέσω της μύτης τους.

4. Βόλτα για να σνιφάρει – Μου αρέσει αυτή η λέξη! Είναι περίπατοι κατά τους οποίους το σκυλί σας παίρνει το προβάδισμα, ακολουθείτε και μπορεί να μυρίζει ό, τι θέλει. Είναι ένας αναβαθμισμένος ψυχικά διεγερτικός περίπατο, λίγο πολύ, με το σκυλί σας να λαμβάνει όλες τις αποφάσεις πλοήγησης και διερεύνησης!

5. Έντονοι περίπατοι – Οι βόλτες με τα πόδια διατηρούν το πλαίσιο του σκύλου σας ισχυρό, το βάρος του υπό έλεγχο και βοηθούν στην ανακούφιση της αρθρίτιδας και άλλων εκφυλιστικών ασθενειών των αρθρώσεων. Αυτές οι βόλτες μπορούν επίσης να είναι μια ουσιαστική μέθοδος για να διασφαλίσετε ότι το σκυλί σας θα κάνει την άσκηση που χρειάζεται, αρκεί να είστε συνεπείς με αυτές. Θυμηθείτε: Ένα υγιές σκυλί πρέπει να ασκείται στο απόλυτο ελάχιστο κάθε τρεις ημέρες (κάθε δεύτερη μέρα είναι καλύτερα · κάθε μέρα είναι ιδανικά) σε ένταση που αυξάνει τον καρδιακό του ρυθμό για 20 λεπτά για να διατηρήσει την καρδιαγγειακή ρύθμιση και τον μυϊκό του τόνο! Εάν το σκυλί σας δεν είναι σε φόρμα, θα πρέπει να ξεκινήσετε αργά και να δημιουργήσετε σταδιακά έως και 20 λεπτά ανά διαδρομή.

6. Περπατήστε με φίλους – Εάν ο σκύλος σας είναι άνετος γύρω από άλλα σκυλιά, σκεφτείτε να συναντηθείτε με γείτονες ή φίλους με σκύλους για ομαδικές βόλτες. Όλοι σας, είτε με δύο ή τέσσερα πόδια μπορείτε να κοινωνικοποιηθείτε και να ασκηθείτε ταυτόχρονα, και οι γονείς σκύλων μπορούν επίσης να είναι πολύτιμοι πόροι ο ένας για τον άλλο. Μπορείτε να ανταλλάξετε σπουδαίες πληροφορίες και γνώσεις!

7. Διαφορετικοί περιπατητές σκύλων – Ο καθένας περπατάει με ένα σκυλί λίγο διαφορετικά, έτσι όσο περισσότερα μέλη του νοικοκυριού σας βγάζουν βόλτα το σκυλί σας, τόσο περισσότερη ποικιλία θα απολαύσει. Και δεδομένου ότι οι περίπατοι που γίνονται σωστά είναι συγκολλητικές εμπειρίες, όλοι στην οικογένεια μπορούν να περάσουν χρόνο με τον σκύλο. Μια παραλλαγή σε αυτό εάν εργάζεστε έξω από το σπίτι είναι να προσλάβετε έναν επαγγελματία περιπατητή σκύλων μερικές φορές την εβδομάδα ή να ζητήσετε από έναν πρόθυμο φίλο ή γείτονα να βγάλει το σκυλί σας για μια βόλτα κατά την απουσία σας.

8. Πεζοπορία αλλαγής τοπίου – Αντί να κατευθυνθείτε έξω με την ίδια παλιά κατεύθυνση, αντ ‘αυτού, πάρτε το σκυλί σας και οδηγήστε μερικά τετράγωνα μακριά ή σε ένα πάρκο γειτονιάς ή σε κοντινό μονοπάτι πεζοπορίας για τη βόλτα σας. Τόσο εσείς όσο και ο σκύλος θα βρείτε νέα πράγματα για να δείτε, να μυρίσετε και να βιώσετε!  

Μήνυμα για το σπίτι:

 Δεν πρέπει κάθε περίπατος που κάνετε με το σκύλο σας να είναι ένα χαλαρό φεστιβάλ. Αλλά τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, αφήστε τον σκύλο σας να μυρίζει το περιεχόμενο της καρδιάς του και να αισθάνεστε καλά ότι τον βοηθάτε να μειώσει τον ρυθμό του σφυγμού του, επιτρέποντάς του να είναι σκύλος!

Πηγή: https://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2020/03/02/benefits-of-sniffing-for-dogs.aspx

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
  0
  Καλάθι αγορών
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα