ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ ΣΕ ΚΟΠΡΑΝΑ ΣΚΥΛΟΥ! ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΤΑ ΔΙΩΧΝΟΥΝ!

ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ ΣΕ ΚΟΠΡΑΝΑ ΣΚΥΛΟΥ! ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΤΑ ΔΙΩΧΝΟΥΝ!

ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ ΣΕ ΚΟΠΡΑΝΑ ΣΚΥΛΟΥ! ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΤΑ ΔΙΩΧΝΟΥΝ!

Σκουλήκια (παράσιτα) σε κόπρανα σκύλου … Δεν είναι μόνο αηδιαστικά, είναι και ιδιαίτερα βλαβερά για το σκυλί σας και έτσι πρέπει να τα ξεφορτωθείτε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Το θέμα είναι, θα θελήσετε να το κάνετε αυτό όχι μόνο με τα συμβατικά αντιπαρασιτικά φάρμακα τα οποία μπορούν να είναι πολύ σκληρά για τον οργανισμό του και ενδέχεται να έχουν δυσάρεστες παρενέργειες?

Ευτυχώς, αποδεικνύεται ότι ένας από τους ασφαλέστερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης των σκουληκιών στο έντερο των σκύλων είναι με τα καθημερινά τρόφιμα. Ρωτήσαμε την ολιστική κτηνίατρο Dr. Jordan DVM για τα αγαπημένα της τρόφιμα για να απαλλαγούμε από τα σκουλήκια σκύλων με φυσικό τρόπο. Πιθανότατα έχετε ήδη μερικά από αυτά στο σπίτι σας!

Είδη σκουληκιών σε έντερο σκύλου

Tapeworms (Ταινίες)

Οι ταινίες είναι επίπεδες και έχουν μήκος περίπου 15 εκατοστά. Συνήθως θα δείτε τα σπασμένα τμήματα που μοιάζουν με κόκκους ρυζιού στα περιττώματα του σκύλου σας. Οι ταινίες ζουν στο έντερο. Το σκυλί σας μπορεί να τα πάρει με το γλείψιμο ψύλλων από το σώμα του ή την κατανάλωση κρέατος από ζώα όπως κουνέλια, πρόβατα, κατσίκες, βοοειδή, χοίρους ή ελάφια που μπορεί να έχουν ταινίες. Εάν το σκυλί σας έχει ψύλλους, ελέγξτε προσεκτικά τα περιττώματά του για τυχών ύπαρξη ταινιών.

Δεν μπορείτε να δείτε τους άλλους τύπους σκουληκιών με γυμνό μάτι, οπότε αν τους υποψιάζεστε στο σκυλί σας, θα χρειαστεί να κάνετε μια ανάλυση κοπράνων για να τα επιβεβαιώσετε.

Hookworms (Αγκυλόστομα)

Τα αγκυλόστομα έχουν μήκος περίπου από 3 χιλιοστά έως 1,9 εκατοστά και έχουν ένα άγκιστρο που συνδέεται με την εντερική επένδυση. Μπορούν να πιούν αίμα και να προκαλέσουν αναιμία στο σκυλί σας, έτσι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για νεαρούς σκύλους και κουτάβια. Ο σκύλος σας μπορεί να πάρει προνύμφες αγκυλόστομων από το έδαφος, μέσω του στόματος του ή μέσω του δέρματος στις πατούσες του.

Η διάρροια και ο έμετος (ακόμα και μαύρου χρώματος, που σημαίνει απώλεια αίματος) είναι τα συνήθη σημάδια των αγκυλόστομων σκουληκιών στο σκυλί σας. Τα συμπτώματα της αναιμίας είναι αδυναμία, λήθαργος, χλωμά ούλα και μείωση όρεξης.

Roundworms (Νηματώδη)

Μπορείτε να δείτε roundworms στα περιττώματα του σκύλου σας. Θα μοιάζουν σαν μικρά και λεπτά σπαγγέτι. Το σκυλί σας μπορεί να έχει κοιλιακές ενοχλήσεις και να είναι ληθαργικό. Μερικές φορές τα στρογγυλά αυτά σκουλήκια μπορεί να προκαλέσουν διάρροια, έμετο, πόνο στο στομάχι και απώλεια βάρους. Τα σκουλήκια ζουν στο λεπτό έντερο. Ο σκύλος σας μπορεί να πάρει τα μικροσκοπικά αυγά τους από το περιβάλλον ή να τρώγοντας μολυσμένα ζώα όπως πτηνά και τρωκτικά.

Whipworms (Νηματώδη)

Τα whipworms είναι περίπου 5 εκατοστά μακριά και κωνικά στο ένα άκρο, σαν ένα μαστίγιο. Προσκολλώνται στις βλεννογόνες στην ειλεοτυφλική βαλβίδα και το παχύ έντερο και τρέφονται με το αίμα του σκύλου σας. Δεν θα μπορείτε να τα δείτε, εκτός αν εμφανιστούν στα κόπρανα του σκύλου. Τα συμπτώματα της ύπαρξης των νηματώδων αυτών σκουληκιών περιλαμβάνουν διάρροια, έμετο και απώλεια βάρους. Το σκυλί σας μπορεί να πάρει τα whipworms με την κατάποση των αυγών στο χώμα, στο νερό ή σε άλλα μέρη που μπορεί να περιέχουν περιττώματα σκύλων.

Πανσέληνος, η ιδανική στιγμή για δείγμα κοπράνων σκύλου για σκουλήκια!

Σύμφωνα με την Dr Jordan η καλύτερη στιγμή να πάρετε δείγμα για καλλιέργεια κοπράνων σκύλου είναι κατά την διάρκεια της πανσελήνου γιατί τότε τα σκουλήκια αφήνουν περισσότερο τα αυγά τους.

13 τρόφιμα για την αντιμετώπιση των σκουληκιών σε έντερο σκύλου

Ξεκινώντας με μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή βοηθάτε σημαντικά στην οικοδόμηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού και πεπτικού συστήματος. Μια διατροφή με βάση ολόκληρα τρόφιμα και ωμό ποιοτικό κρέας είναι η καλύτερη επιλογή για να διατηρήσετε το σκύλο σας χωρίς σκουλήκια. Τα σκυλιά που τρέφονται με ξηρές τροφές είναι πολύ πιο ευαίσθητα στα σκουλήκια από τα σκυλιά που τρέφονται με ωμές φυσικές τροφές, επειδή τα παράσιτα αγαπούν το άμυλο και τα σάκχαρα που υπάρχουν στο κροκέτες.

Ό,τι και να ταΐζετε, υπάρχουν πολλά τρόφιμα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να εξαλείψετε όλους τους τύπους σκουληκιών στο σκυλί σας. Και μερικά από τα καλύτερα είναι τα ζυμωμένα τρόφιμα. Όλα τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση έχουν προβιοτικές ιδιότητες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη και την εξάλειψη των σκουληκιών στο έντερο του σκύλου σας.

Ξεκινήστε σιγά-σιγά με όλα αυτά τα τρόφιμα εάν το σκυλί σας δεν είναι συνηθισμένο να τρώει λαχανικά και φρούτα ώστε να φτάσετε σταδιακά μέχρι τη συνιστώμενη δόση.

Ζυμωμένα τρόφιμα

Τα ζυμωμένα τρόφιμα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την οικοδόμηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος. Αυτό βοηθά στην εξάλειψη των σκουληκιών ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου σας. Το 80% του ανοσοποιητικού του συστήματος βασίζεται στο έντερό του.

1. Λαχανικά για σκύλους

Ο ασφαλέστερος τρόπος αντιμετώπισης των σκουληκιών είναι τα ζυμωμένα λαχανικά. Μπορείτε να αγοράσετε ζυμωμένα λαχανικά όπως ξινολάχανο ή kimchi, ή να φτιάξετε τα δικά σας ζυμωμένα λαχανικά. Ξεκινήστε σιγά-σιγά με ζυμωμένα λαχανικά και ταΐστε μέχρι 1 έως 3 κουταλιές την ημέρα ανά 10 κιλά σωματικού βάρους.

Σας παραθέτουμε 1 απλή συνταγή παρασκευής ζυμωμένων καρότων:

Συστατικά: 4 κούπες φιλτραρισμένο νερό, 2-3 κουταλιές της σούπας αλάτι και 1-1,5 κιλό καρότα κομμένα σε λωρίδες.

1)     Τοποθετείστε τα κομμένα καρότα σε ένα βάζο, αφήνοντας κενό για την άλμη (3-5 εκ.)

2)     Προσθέστε το αλάτι στο νερό και αφήστε να διαλυθεί και στην συνέχεια προσθέστε το μείγμα στο βάζο με τα καρότα, έχοντας βεβαιωθεί ότι όλα τα καρότα είναι μέσα στο αλατισμένο νερό.

3)     Κλείστε αεροστεγώς το βάζο με το καπάκι του.

4)     Αφήστε να γίνει η ζύμωση. Τοποθετήστε το βάζο στο ντουλάπι για μερικές ημέρες μέχρι τα καρότα να αποκτήσουν την επιθυμητή υφή.

5)     Μόλις ολοκληρωθεί η ζύμωση τοποθετείστε το βάζο στο ψυγείο.

2. Κεφίρ για σκύλους

Αυτό είναι ένα άλλο σπουδαίο ζυμωμένο φαγητό για σκύλους. Μη γαλακτοκομικό είναι καλύτερο για τα σκυλιά, οπότε χρησιμοποιήστε ιδανικά κεφίρ καρύδας ή επιλέξτε ακατέργαστο κεφίρ γάλακτος κατσίκας. Δημιουργήστε το δικό σας ή αγοράστε σε καταστήματα τροφίμων και καταστήματα υγιεινής διατροφής.

Δώστε στα μικρόσωμα σκυλιά 1 κουταλάκι του γλυκού έως 1 κουταλιά της σούπας την ημέρα, στα μεσαία σκυλιά 1 έως 2 κουταλιές της σούπας ημερησίως και στα μεγαλόσωμα σκυλιά 2 έως 3 κουταλιές της σούπας ανά ημέρα. Προσθέστε το στο φαγητό του σκύλου ή δώστε το χωριστά ως λιχουδιά.

Άλλα λαχανικά και φρούτα για σκύλους

Τα λαχανικά βοηθούν στη θεραπεία των σκουληκιών (η Dr. Jordan αστειευόμενη υποστηρίζει ότι τα υγιεινά λαχανικά φαίνεται να τρομάζουν τα παράσιτα!) Και οι φυτικές ίνες βοηθούν να αποβληθούν τα σκουλήκια από το πεπτικό σύστημα του σκύλου.

Όλα αυτά τα τρόφιμα είναι εύκολο να βρεθούν και είναι καθημερινά τρόφιμα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια στην διατροφή του σκύλου σας.

3. Σπόροι κολοκύθας για σκύλους

Ένας από τους ασφαλέστερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης των σκουληκιών! Οι σπόροι κολοκύθας περιέχουν το αμινοξύ που ονομάζεται κουκουρτιλίνη, το οποίο παραλύει και εξαλείφει τα σκουλήκια από την πεπτική οδό. Οι σπόροι κολοκύθας έχουν και άλλα οφέλη για την υγεία – είναι φορτωμένα με πρωτεΐνες, αμινοξέα, ίνες, σίδηρο, χαλκό, φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, κάλιο, φολικό οξύ και νιασίνη, δηλαδή όλα τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τη γενικότερη καλή υγεία του κατοικίδιου ζώου σας.

Αλέστε τους σπόρους και δώστε ¼ κουταλιά της σούπας ανά 5 κιλά σωματικού βάρους.

4. Τριμμένα καρότα, νεροκάρδαμο, χόρτα, σκουός, μάραθο για σκύλους

Οποιοδήποτε από αυτά τα λαχανικά που προστίθενται στα τρόφιμα μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα σκουλήκια.

Δοσολογία: 1 κουταλάκι του γλυκού ανά 5 κιλά σωματικού βάρους την ημέρα.

5. Αγγούρι για σκύλους

Προσθέστε τριμμένο ή ψιλοκομμένο αγγούρι στο φαγητό ή χρησιμοποιήστε φρέσκο χυμό καρότου, τεύτλων και αγγουριού αναμειγμένο σε τρόφιμα.

Για τα παρακάτω φρούτα, δώστε 1 κουταλάκι του γλυκού ανά 5 κιλά σωματικού βάρους του σκύλου σας την ημέρα. Μπορείτε να τα προσθέσετε στο φαγητό του σκύλου σας ή να δώσετε ως ξεχωριστό σνακ, ίσως με κάποιο κεφίρ ή γιαούρτι.

6. Ανανάς για σκύλους (συμπεριλαμβανομένων των μίσχων)

Είναι γεμάτος βρωμελίνη (bromelain) ένα ένζυμο που χωνεύει τις πρωτεΐνες και συμβάλλει επίσης στην μείωση των αλλεργικών αντιδράσεων.

7. Παπάγια για σκύλους

Περιέχει παπαΐνη (papain) ένα άλλο ένζυμο που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των σκουληκιών και συμβάλλει επίσης στην μείωση των αλλεργικών συμπτωμάτων.

8. Ρόδι για σκύλους

Χρήσιμο για τη θεραπεία των σκουληκιών ταινιών (tapeworms).

Σε γενικές γραμμές, μπορείτε να δώσετε φρούτα και λαχανικά μέχρι περίπου το 20% της διατροφής του σκύλου σας. Αν το σκυλί σας δεν έχει συνηθίσει να τρώει λαχανικά και φρούτα, αρχίστε σταδιακά και με μικρότερη ποσότητα ώστε να αποφύγετε την πεπτική αναταραχή.

Άλλα τρόφιμα για την αντιμετώπιση των σκουληκιών

Πέρα από τα φρούτα και τα λαχανικά, υπάρχουν και άλλα είδη τροφίμων που συνήθως βρίσκονται στην κουζίνα σας που μπορούν να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τα σκουλήκια του σκύλου σας.

9. Σκόρδο για σκύλους

Το σκόρδο είναι ασφαλές για να δώσετε στον σκύλο σας σε μετριασμένες ποσότητες.

Χρησιμοποιήστε 1 σκελίδα ή 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο ακατέργαστο οργανικό σκόρδo ανά 15 κιλά σωματικού βάρους ανά ημέρα.

10. Μηλόξυδο για σκύλους (Apple Cider Vinegar)

Χρησιμοποιήστε μόνο ακατέργαστο, βιολογικό, μη φιλτραρισμένο μηλόξυδο.

Δοσολογία: ¼ έως 1 κουταλάκι του γλυκού την ημέρα στο νερό ή το φαγητό του σκύλου σας δημιουργεί ένα πιο όξινο πεπτικό σύστημα λιγότερο ελκυστικό για τα παράσιτα. Το μηλόξυδο βοηθάει ανάμεσα στα άλλα και στην καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών!

11. Λάδι καρύδας για σκύλους (χρησιμοποιήστε οργανικό, παρθένο λάδι καρύδας)

Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την εξάλειψη των roundworms, τα οποία τείνουν να συσσωρεύονται στα έντερα και να προκαλούν ένα εμπόδιο.

Ξεκινήστε σταδιακά και ταΐστε μέχρι 1 κουταλάκι του γλυκού την ημέρα για 5 κιλά σωματικού βάρους σκύλου.

12. Μαϊντανός για σκύλους

Μαγειρέψτε φρέσκο μαϊντανό, στραγγίστε τα στερεά μέρη και στη συνέχεια τοποθετήστε το ζουμί σε παγοθήκες και συμπληρώστε καθημερινά στην τροφή του σκύλου σας 1 κύβο.

13. Ζωμός οστών (bone broth) για σκύλους

Ο ζωμός των οστών βοηθά στην προώθηση της συνολικής πεπτικής υγείας, υποστηρίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, ενισχύοντας τις αρθρώσεις και βοηθώντας στην εξάλειψη των σκουληκιών. Είναι ακόμα πιο αποτελεσματικός ενάντια στα σκουλήκια κατά την διάρκεια της πανσελήνου όταν και εκείνα αφήνουν περισσότερο τα αυγά τους. Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο χυμό αλόης για επιπλέον ώθηση. Προσθέστε μερικές κουταλιές της σούπας στο φαγητό του σκύλου σας ή χώρια ως λιχουδιά.  

Σημαντική διευκρίνηση!  

Τα τρόφιμα από μόνα τους δεν μπορούν να απαλλάξουν από κάθε προσβολή από σκουλήκια, ούτε και να αντικαταστήσουν εντελώς τα συμβατικά φάρμακα. Σκοπός της σωστής και ισορροπημένης φυσικής διατροφής είναι να ενισχυθεί σημαντικά ο οργανισμός, το ανοσοποιητικό και το πεπτικό σύστημα ώστε να χρησιμοποιούνται όσο το δυνατόν λιγότερο τα συμβατικά φάρμακα. Σε κάθε περίπτωση μην παραμελείτε τον τακτικό έλεγχο και την αναγκαία εφόσον προκύψει θεραπεία από τον κτηνίατρό σας, συμπεριλαμβανομένης και της αντιμετώπισης ενδεχόμενης ύπαρξης σκουληκιών.

Πηγή: https://www.dogsnaturallymagazine.com/everyday-foods-to-get-rid-of-dog-worms/

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
    0
    Καλάθι αγορών
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα