ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΧΑΛΑΣΜΕΝΑ ΔΟΝΤΙΑ ΣΚΥΛΩΝ ΚΑΙ ΓΑΤΩΝ!

ΧΑΛΑΣΜΕΝΑ ΔΟΝΤΙΑ ΣΚΥΛΩΝ ΚΑΙ ΓΑΤΩΝ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΧΑΛΑΣΜΕΝΑ ΔΟΝΤΙΑ ΣΚΥΛΩΝ ΚΑΙ ΓΑΤΩΝ!

Γνωρίζατε πως πάνω από το 70% των σκύλων και των γατών θα υποστούν περιοδοντική νόσο από την ηλικία των 2 ετών και μετά? Τα χαλασμένα δόντια σκύλων και γατών οφείλονται κυρίως στις επεξεργασμένες τροφές και λιχουδιές που τους δίνουμε!

Σύμφωνα με τον Dr Brooke Niemiec του Αμερικανικού κτηνιατρικού οδοντιατρικού πανεπιστημίου, η οδοντική νόσος είναι το νούμερο ένα ιατρικό πρόβλημα ανάμεσα στα κατοικίδια ζώα σήμερα! Τα χαλασμένα δόντια μάλιστα δεν επηρεάζουν μόνο το στόμα του σκύλου… Μελέτες έχουν συνδέσει την περιοδοντική νόσο τόσο σε ανθρώπους όσο και σε κατοικίδια ζώα με συστηματικές παθήσεις των νεφρών και του ήπατος, καρδιακές παθήσεις, πνευμονικές παθήσεις, επιπλοκές του διαβήτη, προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μέχρι και καρκίνο! 

Σύμφωνα με την ολιστική κτηνίατρο Dr Karen Becker:

“Αυτές οι σοβαρές ανησυχίες για την υγεία αναπτύσσονται ή επιδεινώνονται από τη συνεχή παρουσία στοματικών βακτηριδίων που ξεπλένονται στην κυκλοφορία του αίματος μέσω φλεγμονώδους ή αιμορραγικού ιστού των ούλων. Τα καλά νέα είναι ότι πολλές από αυτές τις καταστάσεις βελτιώνονται όταν επιλυθεί η οδοντική νόσος και διατηρηθούν τα δόντια των σκύλων και γατών καθαρά, λευκά και όχι χαλασμένα».

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΑ ΧΑΛΑΣΜΕΝΑ ΔΟΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΣΑΣ?

Οι ολιστικοί κτηνίατροι γνωρίζουν ότι μια απλή αλλαγή στην διατροφή μπορεί συχνά να είναι αρκετή για να αντιστρέψει την οδοντική νόσο στα σκυλιά!

Ο κτηνίατρος Dr Michael Fox ισχυρίζεται, “Η παχυσαρκία και τα χαλασμένα δόντια σχετίζονται με τα επεξεργασμένα τρόφιμα για κατοικίδια ζώα, ιδιαίτερα εκείνα με υψηλή περιεκτικότητα σε δημητριακά”.

Ο ομοιοπαθητικός κτηνίατρος Dr Don Hamilton συμφωνεί.

“Τα υψηλά επίπεδα σακχάρων και απλών υδατανθράκων παρέχουν γρήγορη διατροφή για τα στοματικά βακτήρια”.

Έτσι, φαίνεται ότι οι επεξεργασμένες ξηρές τροφές για κατοικίδια ζώα, οι οποίες περιέχουν περίπου 40% σάκχαρα και υδατάνθρακες, είναι η κύρια αιτία που έχουμε χαλασμένα δόντια σκύλων και γατών.

Ο Αυστραλός κτηνίατρος Dr Tom Lonsdale έχει επίσης παρατηρήσει σημαντικές αλλαγές στην οδοντική υγεία των ασθενών σκύλων του απλώς αλλάζοντας τη διατροφή τους από κροκέτες σε μια ποιοτική και βιολογικά κατάλληλη ωμή διατροφή (BARF). Οι αλλαγές που έχει δει είναι τόσο σημαντικές που τον κάνουν να αποκαλεί τις κροκέτες “πρόχειρο φαγητό”.

Μπορεί να ακούγεται σκληρό που αποκαλεί έτσι τις κροκέτες, αλλά αυτό που έκανε ο Dr Lonsdale έπειτα αποδεικνύει δυστυχώς και με το παραπάνω τον ισχυρισμό του…

ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΝΟΣΟΣ ΣΚΥΛΩΝ, ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ!

Δεδομένου ότι ο Dr Lonsdale είχε συνηθίσει να βλέπει δραστικές βελτιώσεις στην οδοντική υγεία με την διατροφική αλλαγή από ξηρά τροφή σε ποιοτική και βιολογικά κατάλληλη ωμή τροφή (BARF), αναρωτιόταν: 

«Πόσο γρήγορα θα αρχίσουν να χαλάνε τα δόντια σε στοματικά υγιή σκυλιά εάν τα ταΐζουμε με ξηρές τροφές;

Και έτσι ξεκίνησε μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη …

Ο Dr Lonsdale προσέλαβε 4 σκύλους με υγιή δόντια που τρέφονταν με βιολογικά κατάλληλες ωμές τροφές (BARF) και για τις επόμενες 17 ημέρες τους έδωσε ξηρά τροφή.

Τα αποτελέσματα? Ήταν περισσότερο από ορατά!

 Η πρώτη φωτογραφία δείχνει τα καθαρά και λευκά δόντια του σκύλου ενώ έτρωγε βιολογικά κατάλληλες ωμές τροφές (BARF) και η δεύτερη φωτογραφία δείχνει τα δόντια του ίδιου σκύλου μετά από 17 ημέρες κατανάλωσης ξηράς τροφής!

“Τα βακτήρια απομακρύνονται από το στόμα των σκύλων που τρώνε τις κατάλληλες φυσικές τροφές, όμως αυτά παρέμειναν στο στόμα και πολλαπλασιάστηκαν όσο έτρωγαν ξηρές τροφές”, εξηγεί ο Dr Lonsdale. “Και τώρα αποκτούν πρόσβαση στα στόματα αυτών των σκύλων και από το στόμα εξαπλώνονται στο υπόλοιπο σώμα. Και αυτό, νομίζουμε, είναι ο λόγος για τον οποίο τα ζώα καταλήγουν με πολλές ασθένειες του ήπατος, των νεφρών, της καρδιάς, του ανοσοποιητικού συστήματος και ούτω καθεξής!».

Ο Dr Fox προειδοποιεί:

“Η διατήρηση της οδοντικής υγιεινής των κατοικίδιων ζώων, μαζί με ποιοτική και ισορροπημένη βιολογικά κατάλληλη ωμή διατροφή (BARF), αποτρέπει σημαντικά την ταλαιπωρία τους.  Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα συστατικά ξηρών τροφών για ζώα συντροφιάς, ειδικά η γλουτένη, η σόγια και το καλαμπόκι, αφήνουν τα μικροσωματίδια να προσκολλώνται στα δόντια και προάγουν τα χαλασμένα δόντια σκύλων και γατών… Τα οδοντικά προβλήματα, που σχετίζονται στενά με τη διατροφή, είναι πολύ συνηθισμένα σε σκύλους και γάτες και συχνά παραμένουν αθεράπευτα για πολύ καιρό. Προκαλούν έτσι πολλά βάσανα και χρόνιες ασθένειες, ακόμη και θανατηφόρες. Αυτές περιλαμβάνουν τη νεφρική, ηπατική και καρδιακή νόσο που προκαλούνται από την περιοδοντική νόσο.”

Μην ξεχάσετε να διαβάσετε για τις συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για τις BARF τροφές!

ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΝΟΣΟΣ ΣΚΥΛΩΝ, ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ!

Ο οδοντιατρικός καθαρισμός με αναισθησία έχει γίνει ο κανόνας, δεδομένου ότι η μεγαλύτερη πλειοψηφία των σκύλων πάσχει από οδοντική ασθένεια.

Αλλά αυτό συντελεί μόνο στον κίνδυνο του ταΐσματος του σκύλου σας με ξηρές τροφές.

Σε άρθρο με τίτλο “Αφαίρεση κινδύνου Αναισθησίας ” που δημοσιεύθηκε στο DVM Newsmagazine, 1 Ιουνίου 2004, ο κτηνίατρος και ο πληρεξούσιος κ. Christopher Allen έγραψαν: “Πελάτες που υποβάλλουν μηνύσεις είναι σοκαρισμένοι πελάτες. Μηνύουν αφού φέρουν ένα υγιές κατοικίδιο ζώο, αλλά μετά παραλαμβάνουν το ζώο τους σε μια πλαστική σακούλα. Μηνύουν όταν το κατοικίδιο υψηλού κινδύνου πεθαίνει από την αναισθησία και κανείς δεν εξηγεί πλήρως την έννοια του κινδύνου αναισθησίας. Ένας δυσανάλογος αριθμός περιλαμβάνει θανάτους ζώων συντροφιάς που έχουν συμβεί ενώ ένα ζώο ήταν ηρεμισμένο ή υπό αναισθησία. “

Ο Dr Fox προσθέτει,

“Ο καθαρισμός των δοντιών σε τακτική βάση υπό γενική αναισθησία είναι ένας υψηλού κινδύνου κατασκευαστής χρημάτων που μπορεί να σημαίνει μέχρι και θάνατο για τα κατά τα άλλα υγιή ζώα.”

Σαφώς, το μικρό πείραμα του Dr Lonsdale θα πρέπει να είναι μια κλήση αφύπνισης για ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων.

Ο κτηνίατρος Dr Will Falconer συμφωνεί:

“Οι λύκοι όταν πεθαίνουν είναι χωρίς δόντια; Ή ζουν με δόντια χαλασμένα, κίτρινα και γεμάτα πέτρα; Φυσικά και όχι. Πώς είναι αυτό δυνατόν?”

Ίσως, λέει ο Dr Falconer, πιο σημαντικό είναι το ερώτημα: πώς φτάσαμε να πιστέψουμε όλη αυτή τη διαφημιστική εκστρατεία για το βούρτσισμα των δοντιών και την οδοντιατρική; Και τι είδους πράγματα έχουμε ασκήσει στα ζώα που έχουν προκαλέσει όλα αυτά τα οδοντικά νοσήματα;

“Αυτή η χρόνια ασθένεια μπορεί να προέλθει μόνο από την απομάκρυνση από το άγριο αρχέγονο φυσικό πρότυπο, μεγαλώνοντας τα κατοικίδια ζώα μας (σκύλους και γάτες) με διαφορετικούς τρόπους από αυτούς των προγόνων και των άγριων ξαδέλφων τους, του λύκου και της αγριόγατας”.

Η κτηνίατρος Dr Sara Chapman καταλήγει στο συμπέρασμα:

“Οι φυσικές διατροφές που συμπεριλαμβάνουν ωμά κόκκαλα με κρέας διατηρούν τα δόντια των άγριων σαρκοφάγων σε άριστη κατάσταση και μπορούν να κάνουν το ίδιο και για τα εξημερωμένα και επίσης σαρκοφάγα κατοικίδιά μας. Ακόμη και οι πολτοποιημένες βιολογικά κατάλληλες ωμές δίαιτες (BARF) βοηθούν στην πρόληψη της δημιουργίας πέτρας, καθώς το κρέας περιέχει φυσικά ένζυμα και οι ωμές φυσικές τροφές δεν κολλάνε στα δόντια, σε αντίθεση με τις δίαιτες που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο. Παράλληλα, οι ξηρές τροφές εδώ και πολύ καιρό υποτίθεται πως προσφέρονται για να κρατήσουν τα δόντια καθαρά λόγω της λειαντικής δράσης τους… Εάν έχετε δει ποτέ το σκυλί σας να τρώει κροκέτες, έχετε σίγουρα παρατηρήσει ότι δεν τις μασάει όλες αλλά τις καταπίνει ολόκληρες. Ενθαρρύνω όλους τους πελάτες μου να τροφοδοτούν μια ισορροπημένη, υψηλής ποιότητας βιολογικά κατάλληλη ωμή διατροφή (BARF). Οι ισορροπημένες υψηλής ποιότητας μαγειρεμένες ή κονσερβοποιημένες δίαιτες είναι αποδεκτές εναλλακτικές λύσεις εάν δεν μπορούν να τροφοδοτήσουν με ωμές φυσικές τροφές.”

Μην παραβλέπουμε όμως πως παρά την σωστή διατροφή, μερικά σκυλιά είναι γενετικά προδιατεθειμένα στην οδοντική ασθένεια … ειδικά οι μικρόσωμες και βραχυκέφαλες φυλές.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε στο youtube βίντεο με τον Dr Lonsdale να πραγματοποιεί και να εξηγεί το πείραμα που έκανε και τα συμπεράσματά του!

Η Dr Karen Becker προσφέρει λύσεις για να κρατήσετε το στόμα του σκύλου σας υγιές και χωρίς βακτήρια:

Προσφέρετε ωμά κόκκαλα με κρέας για να δαγκώσουν βοηθώντας έτσι στην απομάκρυνση της πέτρας με τον παλιό τρόπο, δηλαδή με το τρίψιμο του στα δόντια και την μηχανική μάσηση. Υπάρχουν ορισμένοι κανόνες για την προσφορά ωμών κόκκαλων με κρέας (όχι για κατοικίδια ζώα με παγκρεατίτιδα, ασθένειες του στόματος, με αδύναμα ή σπασμένα δόντια, λαίμαργα ζώα με την τάση να καταπίνουν μεγαλύτερα κομμάτια κλπ.) Ρωτήστε λοιπόν τον ολιστικό κτηνίατρό σας και το εξειδικευμένο κατάστημα φυσικής διατροφής εάν τα ωμά κόκκαλα θα ήταν μια καλή “οδοντόβουρτσα” για το σκυλί σας. Σας συνιστώ να προσφέρετε ένα ωμό κόκκαλο με κρέας σε μέγεθος ίδιο με το κεφάλι του κατοικίδιου ζώου σας για να αποτρέψετε τα κατάγματα των δοντιών του και την κατάποσή του.

Εάν το σκυλί σας δεν μπορεί ή δεν πρέπει να μασήσει ωμά κόκκαλα με κρέας, προτείνεται να του προσφέρετε πλήρως εύπεπτες και υψηλής ποιότητας φυσικές κατεψυγμένες ή αποξηραμένες λιχουδιές μασήματος από μέρη ζώων (λαιμοί, αυτιά, πόδια, ουρές) όπως και κομμάτια φυσικών ξύλων απαλλαγμένα από επικίνδυνες χημικές ουσίες. Μπορείτε επίσης να του δίνετε να μασήσει ανθεκτικά παιχνίδια μασήματος και ενασχόλησης (κόμποι, σχοινιά, εξειδικευμένα παιχνίδια μασήματος από καουτσούκ). Τέλος μπορείτε να του προσφέρετε και υψηλής ποιότητας και πλήρως εύπεπτα τεχνητά οδοντικά κόκκαλα τα οποία περιέχουν φυτικά συστατικά. 

Εκτελέστε επιθεωρήσεις ρουτίνας στο στόμα ώστε να αντιμετωπίσετε έγκαιρα τα χαλασμένα δόντια σκύλων και γατών. Το κατοικίδιο ζώο σας πρέπει να σας επιτρέπει να ανοίξετε το στόμα του, να κοιτάξετε μέσα του και να νιώσετε γύρω από χαλαρά δόντια ή ασυνήθιστα στρογγυλά κομμάτια ή εξογκώματα στη γλώσσα, κάτω από τη γλώσσα, κατά μήκος της γραμμής των ούλων και στον ουρανίσκο του στόματος. Αφού το κάνετε αυτό μερικές φορές, θα γίνετε ευαίσθητοι σε τυχόν αλλαγές που μπορεί να προκύψουν από μία επιθεώρηση στην άλλη. Θα πρέπει επίσης να σημειώσετε τυχόν διαφορές στη μυρωδιά της αναπνοής του κατοικίδιου ζώου σας που δεν σχετίζονται με τη διατροφή.

Πηγή: https://www.dogsnaturallymagazine.com/the-disturbing-cuase-of-dental-disease-in-dogs/

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
    0
    Καλάθι αγορών
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα