ΕΠΙΛΗΨΙΑ ΣΚΥΛΟΥ, ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ!

ΕΠΙΛΗΨΙΑ ΣΚΥΛΟΥ, ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ!

Η επιληψία σκύλου είναι μία νευρολογική διαταραχή που βλέπουμε ολοένα και συχνότερα πλέον στην καθημερινή πρακτική των κτηνιάτρων. Προκαλεί επιληπτικές κρίσεις που προκύπτουν από μη φυσιολογικές εκρήξεις ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο των σκύλων. Γνωρίζατε πως υπάρχουν σήμερα αρκετά στοιχεία ότι οι τροφές των σκύλων μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας που αυξάνει τις επιληπτικές κρίσεις? Πριν δούμε την κατάλληλη διατροφή σκύλου με επιληψία χρειάζεται να γνωρίζουμε τις αιτίες που την προκαλούν.

ΑΙΤΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΛΗΨΙΑ ΣΚΥΛΟΥ

Οι επιληπτικές κρίσεις μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες όπως:

 1. Εκτός εγκεφάλου σκύλου – ορισμένα φάρμακα όπως θεραπείες ψύλλων, εμβόλια, κατάποση δηλητηρίων, χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
 2. Μέσα στον εγκέφαλο του σκύλου – βλάβη, όγκος, λοίμωξη.
 3. Ιδιοπαθής – που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένας υποκείμενος ιατρικός λόγος που να προκαλεί λειτουργικά προβλήματα στον εγκέφαλο… αλλά κάτι προκαλεί την υπερχείλιση των νευρώνων.

Σε αυτή την ανάρτηση θα επικεντρωθούμε στην ιδιοπαθή επιληψία. Όταν δεν υπάρχει προφανής ιατρικός λόγος για επιληπτικές κρίσεις, μπορεί να είναι δύσκολο να επιλυθούν.

Τι κάνουν οι συμβατικοί κτηνίατροι για την ιδιοπαθή επιληψία σκύλου;

ΑΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΣΑΣ ΕΠΙΛΗΨΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ!

ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟ CBD ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΙΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟ ΓΙΑ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΣΥΚΩΤΙΟΥ!

ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΠΩΣ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΝ!

ΣΥΜΒΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΙΔΙΟΠΑΘΗ ΕΠΙΛΗΨΙΑ ΣΚΥΛΟΥ

Οι συμβατικές θεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση της ιδιοπαθούς επιληψίας σε σκύλους είναι φάρμακα όπως:

 • Φαινοβαρβιτάλη (phenobarbital)
 • Βρωμιούχο κάλιο (potassium bromide)
 • Διαζεπάμη (valium)

Αυτά τα φάρμακα είναι όμως αναποτελεσματικά και έχουν πολλές παρενέργειες. Ο μεταβολισμός των ναρκωτικών επηρεάζει διάφορες σωματικές διεργασίες και προκαλεί πολλά ανεπιθύμητα σημεία. Αυτές περιλαμβάνουν αλλαγές στην κανονική συναισθηματική κατάσταση και διάθεση του σκύλου σας.

Εδώ είναι μερικές άλλες γνωστές παρενέργειες αυτών των συμβατικών φαρμάκων για επιληπτικές κρίσεις:

Διαζεπάμη για σκύλους

Το φάρμακο δρα αναστέλλοντας τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο του σκύλου σας, οπότε έχει ηρεμιστικό αποτέλεσμα. Αλλά το αποτέλεσμα διαρκεί λίγα λεπτά. Μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες όπως διάρροια, έμετο, απώλεια συντονισμού, επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού ή της αναπνοής. Δεν είναι ασφαλές για σκύλους με νεφρική ή ηπατική νόσο.

Φαινοβαρβιτάλη για σκύλους

Αυτό το φάρμακο λειτουργεί μειώνοντας τη δραστηριότητα των νευρώνων στον εγκέφαλο του σκύλου σας. Μπορεί να κάνει το σκυλί σας πολύ πεινασμένο και διψασμένο. Μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, κατάθλιψη, έλλειψη ενέργειας, ανησυχία και απώλεια συντονισμού, έμετο και ηπατικά προβλήματα.

Και η φαινοβαρβιτάλη μπορεί να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες όταν συνδυάζεται με πολλά άλλα φάρμακα. Επομένως, εάν ο σκύλος σας λαμβάνει άλλα φάρμακα, βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές να τα χρησιμοποιήσετε μαζί. (Ο φαρμακοποιός σας είναι συνήθως το καλύτερο άτομο για να το ρωτήσετε.)

Βρωμιούχο κάλιο για σκύλους

Το φάρμακο χρησιμοποιείται συχνά με την φαινοβαρβιτάλη. Είναι ένα αντιεπιληπτικό φάρμακο που μειώνει την επιληπτική δραστηριότητα στον εγκέφαλο. Αλλά μπορεί να χρειαστούν έως και 4 μήνες προτού συσσωρευτεί αρκετά για να δράσει. Μπορεί να προκαλέσει καταστολή, απώλεια συντονισμού, αυξημένη ούρηση, πείνα και δίψα, ανησυχία, ναυτία και στομαχικές διαταραχές στον σκύλο.

Άλλα προβλήματα με φάρμακα κατά της επιληψίας σκύλων

Είναι δύσκολο να βρείτε τη σωστή δοσολογία. Η υπερβολική ποσότητα φαρμάκων γίνεται τοξική, ενώ τα ανεπαρκή επίπεδα δεν ελέγχουν επαρκώς τις επιληπτικές κρίσεις των σκύλων. Εάν ο σκύλος σας παίρνει κάποιο από αυτά τα φάρμακα, πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά. Ο κτηνίατρός σας θα πρέπει να πραγματοποιεί τακτικές εξετάσεις για τα επίπεδα φαρμάκων στο αίμα.

Ευτυχώς, υπάρχουν καλύτεροι, φυσικοί τρόποι για τη διαχείριση των ιδιοπαθών επιληπτικών κρίσεων (σπασμών) του σκύλου σας.

Αλλά πρώτα, προσέξτε το εξής: εάν ο σκύλος σας λαμβάνει αυτήν τη στιγμή κάποιο από αυτά τα συμβατικά φάρμακα κατά της επιληψίας, μην το σταματήσετε χωρίς να μιλήσετε στον κτηνίατρό σας για το πώς να το κάνετε με ασφάλεια.

Τα βασικά βήματα για τη διαχείριση της επιληψίας είναι η μείωση των περιβαλλοντικών παραγόντων και η σωστή διατροφή σκύλου. Ας μιλήσουμε για αυτά τα πράγματα με περισσότερες λεπτομέρειες.

ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΣΚΥΛΟΥ ΑΠΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Δώστε μεγάλη προσοχή στους περιβαλλοντικούς παράγοντες που προκαλούν τις επιληπτικές κρίσεις των σκύλων σας. Μόλις πραγματοποιήσετε τη σύνδεση, μπορείτε να μειώσετε την έκθεσή του σε αυτούς.

Οι σκανδάλη μπορεί να είναι πράγματα όπως προϊόντα που χρησιμοποιείτε στο σπίτι, τρόφιμα, φάρμακα και άγχος. Η πανσέληνος μπορεί ακόμη και να είναι ένας παράγοντας!

 • Αποφύγετε τη χρήση χημικών προϊόντων στο σπίτι και την αυλή σας.
 • Χρησιμοποιήστε φυσικά προϊόντα καθαρισμού
 • Αποφύγετε αρωματικά κεριά και προϊόντα με τεχνητό άρωμα
 • Μην καπνίζετε γύρω από το σκυλί σας
 • Αποφύγετε την δυνατή μουσική, το συνεχές άνοιγμα-σβήσιμο των φώτων και τον δυνατό φωτισμό
 • Βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε φυτά ή λουλούδια που θα μπορούσαν να είναι τοξικά για τον σκύλο σας
 • Μην χρησιμοποιείτε χημικά φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα στην αυλή σας

Προσοχή! Αποφύγετε προληπτικά φάρμακα κατά των ψύλλων και τσιμπουριών ή καρδιακών σκουληκιών. Αυτά τα φάρμακα λειτουργούν παραλύοντας τα νευρικά συστήματα των παρασίτων… που σημαίνει ότι μπορούν επίσης να επηρεάσουν το νευρικό σύστημα του σκύλου σας!

ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΚΥΛΟΥ ΜΕ ΕΠΙΛΗΨΙΑ

Η κατάλληλη και σωστή διατροφή σκύλου με επιληψία παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των επιληπτικών κρίσεων.

Εάν το σκυλί σας έχει ιδιοπαθή επιληψία, είναι ζωτικής σημασίας να του προσφέρετε μια φυσική, φρέσκια και ποιοτική ωμή διατροφή. Όποτε είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε οργανικά συστατικά ελεύθερης βοσκής. Η κατάλληλη διατροφή σκύλου με επιληψία πρέπει να αποτελείται από:

 • Ωμά και ελαφρώς μαγειρεμένα μυϊκά κρέατα και όργανα
 • Βρώσιμα οστά με κρέας
 • Αυγά
 • Εποχιακά φρέσκα πράσινα λαχανικά
 • Μικρές ποσότητες φρούτων όπως μούρα και μήλο
 • Υγιείς σπόρους, έλαια και βότανα

ΚΕΤΟΓΟΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ


Στους ανθρώπους, η κετογονική δίαιτα είναι μια αποτελεσματική, εναλλακτική θεραπεία για την ανθεκτική στα φάρμακα επιληψία. Αυτή η δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χαμηλή σε υδατάνθρακες έχει σχεδιαστεί για να μιμείται τις βιοχημικές αλλαγές της νηστείας, η οποία έχει από καιρό αναγνωριστεί ότι επηρεάζει τον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων. Οι προτεινόμενοι αντισπασμωδικοί μηχανισμοί περιλαμβάνουν τροποποιημένη νευρωνική διεγερσιμότητα μέσω ενισχυμένου μεταβολισμού μιτοχονδριακής ενέργειας, αλλαγές στη συναπτική λειτουργία και αναστολή της γλουταμινεργικής νευροδιαβίβασης. Μια μελέτη αξιολόγησε μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά και χαμηλούς υδατάνθρακες ως θεραπεία για σκύλους με ανθεκτική στα φάρμακα επιληψία. Δεν εντοπίστηκε στατιστικά σημαντική διαφορά στη συχνότητα των επιληπτικών κρίσεων μεταξύ της ομάδας θεραπείας και της ομάδας ελέγχου, αλλά οι σκύλοι που τρέφονταν με κετογονική δίαιτα δεν πέτυχαν ένα επίπεδο κέτωσης που σχετίζεται με τον έλεγχο των κρίσεων στους ανθρώπους.15

Τροποποιήσεις στην κετογονική δίαιτα έχουν εισαχθεί για τον άνθρωπο, κυρίως για τη βελτίωση της γευστικότητας και της συμμόρφωσης. Η δίαιτα τριγλυκεριδίων μέσης αλυσίδας (MCT) αντικαθιστά τα λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας για ένα μέρος των λιπαρών οξέων μακράς αλυσίδας στην κλασική κετογονική δίαιτα. Αυτή η τροποποίηση βασίζεται στην προϋπόθεση ότι τα MCT απορροφώνται αποτελεσματικά από τη γαστρεντερική οδό και είναι πιο κετογονικά από τα τριγλυκερίδια μακράς αλυσίδας, επιτρέποντας έτσι περισσότερους υδατάνθρακες στη διατροφή χωρίς να διακυβεύεται η κετογονική βάση.18

Μια μελέτη που σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει μια δίαιτα ενισχυμένη με MCTs ως θεραπεία για ανθεκτική στα φάρμακα ιδιοπαθή επιληψία σε σκύλους εντόπισε σημαντική μείωση στη συχνότητα των κρίσεων και στη συχνότητα της ημέρας των επιληπτικών κρίσεων σε σκύλους που έλαβαν τη δίαιτα δοκιμής σε σύγκριση με τη δίαιτα ελέγχου.12 Αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν σε μια μεταγενέστερη μελέτη που συνέκρινε ένα συμπλήρωμα διατροφής 9% MCT με έλαιο εικονικού φαρμάκου ως συμπληρωματική θεραπεία σε επιληπτικούς σκύλους με κακώς ελεγχόμενες κρίσεις, στην οποία η συχνότητα των κρίσεων και η συχνότητα της ημέρας των επιληπτικών κρίσεων ήταν σημαντικά χαμηλότερες σε σκύλους που έλαβαν το συμπλήρωμα MCT σε σύγκριση με τον έλεγχο.

ΒΛΑΒΕΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ ΜΕ ΕΠΙΛΗΨΙΑ

Δεν είναι μόνο ότι μια φρέσκια, ολόκληρη ωμή διατροφή είναι κατάλληλη σκύλου με επιληψία αλλά και για τη γενική υγεία του σκύλου σας. Υπάρχει όμως μια ουσία σε πολλά τρόφιμα ακόμα και τα αληθινά και φυσικά… που μπορεί να επιδεινώσει την τάση του σκύλου σας να έχει επιληπτικές κρίσεις.

Αυτή η ουσία είναι το γλουταμινικό (glutamic acid). Είναι ένα αμινοξύ που υπάρχει σε πολλά τρόφιμα. Είναι επίσης ένας νευροδιαβιβαστής που παράγεται φυσικά στο σώμα.

Το γλουταμικό οξύ είναι ένα αμινοξύ που χρησιμοποιείται για το σχηματισμό πρωτεϊνών. Στο σώμα μετατρέπεται σε γλουταμικό (glutamate). Αυτή είναι μια χημική ουσία που βοηθά τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο να στέλνουν και να λαμβάνουν πληροφορίες από άλλα κύτταρα.

Το γλουταμινικό είναι σημαντικό για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και της μνήμης. Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα γλουταμινικού συνδέονται με ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκινσον, η σκλήρυνση κατά πλάκας και η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι επιληπτικές κρίσεις τραβούν το γλουταμινικό από τα κύτταρα του εγκεφαλικού ιστού, καταστρέφοντας τα κύτταρα.

Αυτό σημαίνει ότι η μείωση και η αποφυγή τροφών πλούσιων σε γλουταμινικό μπορεί να βελτιώσει τις επιληπτικές κρίσεις και να μειώσει τη συχνότητά τους. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στην ιδιοπαθή επιληψία – όταν δεν υπάρχει δηλαδή ιατρικό πρόβλημα.

Ποια τρόφιμα λοιπόν πρέπει να αποφύγετε για να διαχειριστείτε τις επιληπτικές κρίσεις του σκύλου σας;

Αποφύγετε τα παρακάτω τρόφιμα για επιληπτικούς σκύλους

Τα ακόλουθα τρόφιμα περιέχουν πολύ γλουταμινικό αμινοξύ. Έτσι πρέπει να αποφεύγονται ώστε να επιτύχετε την κατάλληλη διατροφή σκύλου με επιληψία.

Σιτηρά (δημητριακά)

Το σιτάρι, το κριθάρι και η βρώμη έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε γλουταμινικό αμινοξύ. Το καλαμπόκι και το ρύζι έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε γλουταμινικό, αλλά πρέπει να διατηρούνται στο ελάχιστο. Τα σιτηρά είναι ένα πολύ κοινό συστατικό σε ξηρές τροφές και λιχουδιές … και μερικές φορές αναφέρονται ως δημητριακά.

Γαλακτοκομικά προϊόντα από αγελαδινό γάλα

Η καζεΐνη, η πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος είναι 20% γλουταμινική σύνθεση. Τα συνηθισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα για σκύλους είναι σε λιχουδιές. Πολλοί άνθρωποι δίνουν γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το κεφίρ και το γιαούρτι σε σκύλους για τα προβιοτικά οφέλη τους. Αλλά μην τα δώσετε στο σκυλί σας εάν έχει επιληπτικές κρίσεις.

Φασόλια

Σόγια, pinto, μαύρα φασόλια, φακές. Αυτά τα όσπρια περιέχουν υψηλές ποσότητες γλουταμινικού. Η σόγια είναι ένα υλικό πλήρωσης σε πολλές εμπορικές ξηρές τροφές και λιχουδιές το οποίο καλό είναι να αποφεύγετε.

Φιστίκια

Τα φιστίκια είναι πολύ πλούσια σε γλουταμίνη (γλουταμινικό αμινοξύ). Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν φυστικοβούτυρο ως λιχουδιά και για να γεμίσουν παιχνίδα όπως Kongs, κ.λπ. Τα φιστίκια δεν είναι ξηροί καρποί, είναι ένα όσπριο και θα πρέπει να αποφύγετε να τα δώσετε στο σκυλί σας.

Κρέατα και όργανα από ζώα που ταΐζονται με σιτηρά

Να επιλέγετε πάντα πηγές κρέατος από ζώα που τρέφονται με γρασίδι. Είναι πολύ σημαντικό καθώς οι τροφές που καταναλώνουν καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό και μεταβάλλουν τα θρεπτικά συστατικά που παρέχουν στον σκύλο σας ως τροφή του. Δεν χρειάζεται μόνο να μην δίνετε σιτηρά στον σκύλο σας, χρειάζεται και το κρέας που του παρέχετε να μην προέρχεται από ζώα που τρέφονται με σιτηρά καθώς και αυτό έστω και σε λιγότερο βαθμό θα τον επηρεάσει αρνητικά.

Κουνέλι, γαλοπούλα και λιπαρά ψάρια

Αυτά τα κρέατα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αμινοξέα γλουταμινικού. Η καλύτερη επιλογή κρέατος για το επιληπτικό σκυλί σας είναι το αρνί. Έχει τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε γλουταμινικό αμινοξύ.

Τροφές σκύλου που περιέχουν χημικά

Συντηρητικά, βελτιωτικά γεύσης, παράγοντες γευστικότητας, χημικά αντιοξειδωτικά, χρωστικές ουσίες και συνθετικές βιταμίνες. Όλα ή μερικά από αυτά περιέχονται λίγο ή πολύ σε όλες τις επεξεργασμένες ξηρές τροφές.  Προσπαθήστε έτσι να επιλέξετε φυσικά, ωμά και φρέσκα τρόφιμα. Ακόμα και ορισμένες έτοιμες BARF τροφές έχουν συνθετικές βιταμίνες και μέταλλα… για αυτό είναι καλύτερα να αναζητήσετε αυτές που δεν περιέχουν τεχνητά πρόσθετα.

ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΟΝ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΟ ΣΚΥΛΟ ΣΑΣ

Ενθαρρύνετε και εισαγάγετε φυσικά και φρέσκα τρόφιμα που περιέχουν:

ΩΜΕΓΑ-3 ΛΙΠΑΡΑ (DHA)

Το DHA είναι ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ και συγκεκριμένα το εικοσιδιεξαενοϊκό οξύ. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και παίζει ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Οι πηγές DHA είναι αυγά και ορισμένα φύκια. Τα αυγά είναι πολύ χαμηλά σε γλουταμινικό οξύ.

Βιταμίνη Ε

Είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τους νευρώνες από το οξειδωτικό στρες και απορροφά τις ελεύθερες ρίζες στον εγκέφαλο. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε κατάλληλες για σκύλους με επιληψία είναι φρέσκα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ορισμένοι σπόροι.

Σύμπλεγμα βιταμίνης Β

Μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη Β1, Β2, Β3, Β6, η βιοτίνη, το φολικό οξύ και το Β12 μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιληπτικών κρίσεων. Το σύμπλεγμα βιταμίνης Β βρίσκεται στα αυγά, φρέσκα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, θρεπτική μαγιά.

Βιταμίνη C

Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό. Μπορεί να μειώσει τη βλάβη στον εγκεφαλικό ιστό που προκαλείται από επιληπτικές κρίσεις. Η φρέσκια λαχανίδα, οι πιπεριές, το κουνουπίδι, τα μούρα και τα αγριοτριαντάφυλλα είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C.

Έλαιο κάνναβης CBD για σκύλους με επιληψία

Το έλαιο κανναβιδιόλης CBD έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον αριθμό και τη σοβαρότητα των επιληπτικών κρίσεων σε σκύλους με ιδιοπαθή επιληψία. Μπορεί να αποτρέψει εγκεφαλικούς τραυματισμούς που μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια επιληπτικών κρίσεων… και βοηθά στην αποκατάσταση του εγκεφαλικού ιστού μετά από αυτές.

Να επιλέγετε πάντα λάδι CBD κατασκευασμένο από βιολογική βιομηχανική κάνναβη με μέγιστο THC 0,3%. Πρέπει να εκχυλίζεται σε χαμηλή θερμοκρασία, χωρίς διαλύτες. Εμπιστευτείτε μάρκες που μπορούν να παρέχουν πιστοποιητικό ανάλυσης για το προϊόν τους. Ακολουθήστε τις οδηγίες δοσολογίας του κατασκευαστή και εισαγάγετε σταδιακά το λάδι CBD στο σύστημα διατροφής του σκύλου σας.

Διαβάστε ΕΔΩ το αναλυτικό μας άρθρο σχετικά με τα έλαια CBD για σκύλους και γάτες!

Βότανα για σκύλους με επιληψία

Το χαμομήλι, η σκουτελλάρια και η βαλεριάνα είναι ιδανικά για τη μείωση του στρες και την ανακούφιση από το άγχος που σχετίζεται με τις επιληπτικές κρίσεις. Το γαϊδουράγκαθο μπορεί να υποστηρίξει και να προστατεύσει το συκώτι, ειδικά εάν ο σκύλος σας παίρνει συμβατικά φάρμακα κατά της επιληψίας που έχουν τοξικές επιδράσεις στο ήπαρ.

Τα βότανα μπορούν να χορηγηθούν ως τσάι από βότανα, πασπαλισμένα στεγνά πάνω από το φαγητό ή ως βάμμα. Όταν χρησιμοποιείτε ξηρά βότανα για να ετοιμάσετε ένα τσάι, χρησιμοποιήστε 1 κουταλάκι του γλυκού ανά 1 λίτρο βραστό νερό. Ξεκινήστε με 60 ml παρασκευασμένου τσαγιού ανά 10 κιλά σωματικού βάρους και αυξήστε σταδιακά την ποσότητα του τσαγιού.

Εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε ξηρά βότανα για να πασπαλίσετε την τροφή του σκύλου, ξεκινήστε με μια μικρή πρέζα ανά 10 κιλά σωματικού βάρους. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή όταν χρησιμοποιείτε βάμματα – ή συμβουλευτείτε έναν βοτανολόγο ή ολιστικό κτηνίατρο.

Ζελατίνη για σκύλους

Η ζελατίνη θεωρείται τροφή που προστατεύει τον εγκέφαλο επειδή είναι πλούσια σε γλυκίνη που είναι ένα αμινοξύ που πιστεύεται ότι προστατεύει τον εγκεφαλικό ιστό από βλάβες που σχετίζονται με επιληπτικές κρίσεις.

Να επιλέγετε πάντα μη αρωματισμένη ζελατίνη χωρίς ζάχαρη που προέρχεται από ζώα που τρέφονται με χόρτα (grass fed). Τροφοδοτήστε το πασπαλίζοντάς το πάνω από το φαγητό του σκύλου σας… ή χρησιμοποιήστε την παρακάτω συνταγή για σπιτικές λιχουδιές σκύλων με ζελατίνη!  

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕ ΖΕΛΑΤΙΝΗ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ

Συστατικά

 • ½ φλιτζάνι ζελατίνη χωρίς άρωμα, χωρίς ζάχαρη από ζώα που τρέφονται με χόρτα (grass fed)
 • ½ φλιτζάνι κρύο υγρό (νερό, τσάι από βότανα ή ζωμό οστών)
 • 1-½ φλιτζάνι βραστό υγρό (νερό, τσάι από βότανα ή ζωμό οστών)
 • ½ φλιτζάνι χαμηλής περιεκτικότητας σε γλουταμινικά φρούτα ή λαχανικά της επιλογής του σκύλου σας

Οδηγίες

 • Βάλτε ½ φλιτζάνι ζελατίνη σε ένα μπολ 1 τετάρτου
 • Προσθέστε ½ φλιτζάνι κρύο υγρό και αφήστε το να παραμείνει για λίγα λεπτά για να μαλακώσει
 • Ρίξτε 1-½ φλιτζάνι βραστό υγρό πάνω από τη μαλακή ζελατίνη
 • Ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζελατίνη (διαφέρει ανάλογα με τη μάρκα)
 • Βάλτε φρούτα ή λαχανικά στο κάτω μέρος της κατσαρόλας ή των παγοθηκών
 • Ρίξτε το μείγμα της ζελατίνης και αφήστε το να καθίσει
 • Φυλάξτε τις λιχουδιές στην κατάψυξη

Σερβίρετε και απολαύστε να δίνετε στο σκυλί σας αυτήν την απολαυστική και υγιεινή λιχουδιά! Δώστε του μερικές τέτοιες λιχουδιές την ημέρα, χωριστά ή μαζί με το φαγητό του.

Δοσολογία

Όταν χρησιμοποιείτε την ζελατίνη για πασπάλισμα πάνω από το φαγητό του σκύλου σας, δώστε δύο φορές την ημέρα, δόση 1-½ κουταλάκι γλυκού ανά 5-10 κιλά, 3 κουταλάκια του γλυκού για 10-20 κιλά, 6 κουταλάκια του γλυκού για 20-35 κιλά, 3 κουταλιές της σούπας για 35 – 50 κιλά ή περισσότερο σωματικό βάρος.

Αντί για τα επικίνδυνα και πιθανώς αναποτελεσματικά φάρμακα για τον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων του σκύλου σας… δοκιμάστε πρώτα να επιλέξετε το σωστό φαγητό και να διαχειριστείτε τις περιβαλλοντικές αιτίες που τον επηρεάζουν πάντα βέβαια σε συνεννόηση και στενή παρακολούθηση από τον κτηνίατρό σας.

Ο ρόλος της διατροφής στη διαχείριση της επιληψίας σε σκύλους συνεχίζει να εξελίσσεται. Συνιστάται οι διατροφικές αλλαγές να γίνονται σταδιακά και υπό την επίβλεψη κτηνιάτρου για να αποφευχθούν πιθανές αλλαγές στη διάθεση. Η διατροφική θεραπεία ως συμπλήρωμα στη διαχείριση της ανθεκτικής στα φάρμακα επιληψίας υπόσχεται, ιδιαίτερα η χρήση MCTs. Ωστόσο, επί του παρόντος δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να υποστηρίζουν μια ισχυρή σύσταση για τη χρήση του. Επιπρόσθετες δοκιμές που περιλαμβάνουν μεγαλύτερους πληθυσμούς της μελέτης δικαιολογούνται για να διακριθεί περαιτέρω ο ρόλος της διατροφής και των συμπληρωμάτων διατροφής στη θεραπεία της επιληψίας σε σκύλους.

Πηγές:  

Dr Veneta Kozhuharova

https://todaysveterinarypractice.com/nutritional-management-of-idiopathic-epilepsy-in-dogs/

https://www.dogsnaturallymagazine.com/dog-food-causes-epilepsy/

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
  0
  Καλάθι αγορών
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα