ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΤΕ ΓΑΛΑ ΣΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΣΑΣ?

ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΤΕ ΓΑΛΑ ΣΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΣΑΣ DOGGER.GR

ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΤΕ ΓΑΛΑ ΣΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΣΑΣ?

Το γάλα έχει διαφημιστεί στους ανθρώπους ως βασικό μέρος της διατροφής εδώ και δεκαετίες. «Το γάλα κάνει καλό στο σώμα!» Αλλά τι γίνεται με το σκυλί σας; Το γάλα στον σκύλο σας ωφελεί τον οργανισμό του?

Η απάντηση? Όχι και τόσο…

Ενώ το γάλα μπορεί να είναι μια ωραία περιστασιακή λιχουδιά για το σκυλί σας, δεν είναι κάτι που πρέπει να προσθέσετε στην καθημερινή του διατροφή. Οι θρεπτικές ουσίες και οι βιταμίνες που παίρνει ο σκύλος σας από το γάλα μπορούν να ληφθούν από άλλες πηγές.

Στην πραγματικότητα, η τακτική κατανάλωση γάλακτος από τον σκύλο σας μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Λοιπόν, εδώ πρέπει να γνωρίζετε για το γάλα και τι μπορεί να κάνει για το σκυλί σας.

ΤΙ ΒΛΑΒΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΓΑΛΑ ΣΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΣΑΣ?

Ως ιδιοκτήτης σκύλου, πιθανότατα του δώσατε λίγο γάλα κάποια στιγμή. Ένα ποτήρι στο σωστό ύψος για να γλείψει ο σκύλος σας… ή έχετε τοποθετήσει ένα παγωτό μπολ στο πάτωμα, ώστε να μπορεί να έχει λίγη γευστική απόλαυση από ότι έμεινε από το επιδόρπιό σας.

Μπορεί ήσασταν τυχεροί, καθώς υπάρχουν πολλά ζητήματα που μπορούν να εμφανιστούν όταν το σκυλί σας πίνει γάλα. Για παράδειγμα, πολλά σκυλιά έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Πολλά σκυλιά στερούνται το πεπτικό ένζυμο λακτάση, το οποίο βοηθά στην πέψη της γαλακτόζης του σακχάρου στο γάλα. Χωρίς λακτάση, ο σκύλος σας θα δυσκολευτεί να αφομοιώσει το γάλα. Τα συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Διάρροια σκύλου
 • Εμετός σκύλου
 • Φούσκωμα σκύλου
 • Αέρια σκύλου

Εκτός από τη δυσανεξία στη λακτόζη, η υπερβολική χρήση γάλακτος μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα. Το γάλα περιέχει δίκαιη ποσότητα ζάχαρης, κατά μέσο όρο 12 γραμμάρια (ακριβώς κάτω από μια κουταλιά της σούπας) ανά φλιτζάνι. Αυτό, μαζί με την περιεκτικότητα του γάλακτος σε λιπαρά, θα μπορούσε να οδηγήσει τον σκύλο σας σε παχυσαρκία… ή το πολύ λίπος θα μπορούσε να προκαλέσει παγκρεατίτιδα σκύλου.

Το μεγαλύτερο μέρος του γάλακτος στα δυτικά του κόσμου είναι γάλα Α1 (θα αναλύσουμε αργότερα τι σημαίνει), το οποίο περιέχει α-s1 καζεΐνες. Αυτές οι καζεΐνες είναι πρωτεΐνες στο γάλα που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στο σκυλί σας.

Αν και δεν θα συνιστούσαμε να προσθέσετε γάλα στη διατροφή του σκύλου σας, αν το κάνετε, υπάρχουν κάποια είδη γάλακτος που είναι καλύτερα από άλλα.

ΚΡΥΟΣΥΜΠΙΕΣΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ!

Δώστε στον σκύλο σας να απολαύσει ψυχρής έκθλιψης συμπιεσμένες τροφές με φυσικά συστατικά και εξαιρετικές συνταγές που θα τον διατηρούν χαρούμενο και ισχυρό όπως του αξίζει!
[bt_bb_single_product product_id=”10205″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]
[bt_bb_single_product product_id=”10470″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]
[bt_bb_single_product product_id=”10474″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]
[bt_bb_single_product product_id=”10237″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]
[bt_bb_single_product product_id=”3923″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]
[bt_bb_single_product product_id=”10232″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]
[bt_bb_single_product product_id=”3888″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΩΜΟ ΓΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΣΑΣ

Ενώ δεν πρέπει να δίνετε στον σκύλο σας πολύ γάλα, λίγο ως λιχουδιά δεν πρέπει να τον βλάπτει… αρκεί να μην υπάρχουν πεπτικά προβλήματα ή αλλεργικές αντιδράσεις. Εάν πρόκειται να δώσετε στο σκυλί σας γάλα, προσπαθήστε να αγοράσετε βιολογικό και ωμό γάλα.

Το μεγαλύτερο μέρος του γάλακτος που βρίσκετε στο κατάστημα είναι παστεριωμένο. Η παστερίωση γάλακτος χρησιμοποιεί θερμότητα για να καταστρέψει τα παθογόνα και να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής του προϊόντος. Αλλά η διαδικασία καταστρέφει επίσης τη λακτάση στο γάλα.

Η λακτάση είναι το ένζυμο στο γάλα που διευκολύνει το σκυλί σας να αφομοιώσει το γάλα… που σημαίνει ότι το παστεριωμένο γάλα είναι πιο πιθανό να προκαλέσει πρόβλημα. Το ωμό γάλα θα έχει ακόμα όλη τη λακτάση, γεγονός που θα διευκολύνει την πέψη του σκύλου σας.

Τα βιολογικά γαλακτοκομικά είναι επίσης καλύτερα γιατί:

 • Έχουν υγιέστερη ισορροπία σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα.
 • Έχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά οξέα.
 • Έχουν περισσότερη πρωτεΐνη.
 • Οι αγελάδες δεν τρέφονται με αντιβιοτικά, τρόφιμα που καλλιεργούνται με φυτοφάρμακα ή ΓΤΟ τρόφιμα κλπ.

Ως πρόσθετο μπόνους, οι αγελάδες σε βοσκότοπους έχουν μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον. Ένας λόγος γι’  αυτό είναι ότι απελευθερώνουν λιγότερο μεθάνιο στο περιβάλλον από τα βοοειδή σε μεγάλες φάρμες.

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ ΓΑΛΑ Α1 ΚΑΙ ΓΑΛΑ Α2

Ένα από τα πράγματα για το γάλα που μπορεί να σας εκπλήξει είναι ότι υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι αγελαδινού γάλακτος. Υπάρχει το γάλα A1 και το γάλα A2. Αλλά ποια είναι η διαφορά μεταξύ τους;

ΓΑΛΑ Α1

Παράγεται από φυλές που προέρχονται από τα δυτικά των ΗΠΑ όπως το Χολστάιν, το Φρισιανό και το Τζέρσεϋ. Αυτές οι φυλές παράγουν περισσότερο γάλα, γεγονός που καθιστά το γάλα Α1 πιο κοινό και φθηνότερο. Το γάλα Α1 περιέχει καζεΐνες άλφα-s1. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρωτεΐνη στο γάλα Α1. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η άλφα-s1 καζεΐνη μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή στο σκυλί σας.

ΓΑΛΑ Α2

Το γάλα Α2 προέρχεται από αγελάδες που προέρχονται από την Ινδία, όπως το Gir και το Sahiwal. Αυτές οι φυλές παράγουν λιγότερο γάλα. Το γάλα Α2 δεν περιέχει καζεΐνες άλφα-s1. Η έλλειψη αλφα-s1 καζεϊνών καθιστά το Α2 πιο εύκολο για το σκυλί σας να αφομοιώσει. Το γάλα Α2 τείνει να είναι ακριβότερο από το γάλα Α1. Το γάλα Α2 μπορεί να είναι πιο εύκολο να αφομοιωθεί από το γάλα Α1, αλλά θα πρέπει να είστε ακόμη προσεκτικοί για ενδεχόμενες αλλεργικές αντιδράσεις και σκύλους με σοβαρές δυσανεξίες.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΓΑΛΑ?

Μια δημοφιλής εναλλακτική λύση για το αγελαδινό γάλα είναι το κατσικίσιο γάλα και υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για αυτό. Ενώ το κατσικίσιο γάλα περιέχει παρόμοια ποσότητα ζάχαρης με το αγελαδινό γάλα, υπάρχουν οφέλη για το κατσικίσιο γάλα.

Το γάλα κατσίκας είναι πιο εύκολο να αφομοιωθεί από τον σκύλο σας καθώς δεν έχει την καζεΐνη άλφα-s1. Το μη παστεριωμένο γάλα κατσίκας περιέχει προβιοτικά, τα οποία είναι καλά βακτήρια που υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου του σκύλου σας. Το κατσικίσιο γάλα έχει καλύτερες πρεβιοτικές ιδιότητες από το αγελαδινό γάλα. Το κατσικίσιο γάλα περιέχει πρεβιοτικούς ολιγοσακχαρίτες. Αυτά είναι μη εύπεπτα σάκχαρα που τροφοδοτούν τα προβιοτικά στο έντερο του σκύλου σας.

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ ΓΑΛΑ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ

Ένα φλιτζάνι γάλα μπορεί να παρέχει δίκαιη ποσότητα ασβεστίου, φωσφόρου και καλίου και βιταμινών. Αλλά χρειάζεται να δίνετε γάλα στον σκύλο σας για κάποιο από αυτά?

Με μια λέξη, ΟΧΙ. Μπορείτε να δώσετε όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά στο σκυλί σας μέσω πιο κατάλληλων τροφίμων για σκύλους.

Το πρώτο πράγμα που μπορεί να σκεφτείτε είναι ότι το γάλα είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου. Τι γίνεται όμως με τα σκυλιά; Πρέπει να δίνετε στο σκυλί σας περισσότερο γάλα για να του παρέχετε περισσότερο ασβέστιο;

Ενώ το γάλα είναι ένας καλός πάροχος ασβεστίου, το ρίσκο δεν αξίζει την ανταμοιβή σε αυτήν την περίπτωση. Ένα φλιτζάνι αγελαδινό γάλα έχει περίπου 100 έως 275 mg ασβεστίου. Ένα φλιτζάνι κατσικίσιο γάλα θα δώσει στο σκυλί σας 330 mg ασβεστίου… και θα μειώσει τον κίνδυνο φλεγμονής ή πεπτικών προβλημάτων.

Μια ακόμη καλύτερη επιλογή είναι να δώσετε στον σκύλο σας ένα ωραίο μαλακό ωμό οστό με κρέας για να το μασήσει. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να δώσετε στο σκυλί σας το ασβέστιο που θα παρείχε το γάλα. Τα ωμά οστά μπορούν επίσης να παρέχουν φωσφόρο και κάλιο.

Η καθημερινή πρόσληψη φωσφόρου του σκύλου σας μπορεί επίσης να επιτευχθεί τροφοδοτώντας τον με μια ποιοτική και ισορροπημένη ωμή διατροφή. Επίσης τα φρέσκα ολόκληρα τρόφιμα όπως φυλλώδη πράσινα λαχανικά ή μανιτάρια μπορούν να συνεισφέρουν σε κάλιο και άλλα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή του σκύλου σας.

Όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στον σκύλο σας με τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται χωρίς πιθανή δυσπεψία και αλλεργικές αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει το γάλα.

ΤΟ ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ ΓΑΛΑ ΣΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ΙΔΕΑ

Το αγελαδινό γάλα δεν είναι κάτι που θα πρότεινα για το σκυλί σας. Ενώ ορισμένα σκυλιά μπορεί να έχουν γάλα ως λιχουδιά, πολλά θα έχουν προβλήματα με αυτό. Υπάρχει μια καλή πιθανότητα το σκυλί σας να έχει δυσανεξία στη λακτόζη και να έχει πεπτικά προβλήματα με το αγελαδινό γάλα.

Και δεν υπάρχει πραγματικό όφελος για το πόσιμο γάλα του σκύλου σας. Οποιοδήποτε διατροφικό όφελος που μπορεί να προσφέρει το γάλα μπορεί να αποκτηθεί από βρώσιμα οστά με κρέας και άλλα αληθινά τρόφιμα που είναι βιολογικά κατάλληλα γι’ αυτόν.

Πηγή: https://www.dogsnaturallymagazine.com/can-dogs-drink-milk/

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
  0
  Καλάθι αγορών
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα