ΓΙΑΤΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΣΑΣ ΤΡΩΕΙ ΧΟΡΤΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΧΕΙΡΙΣΤΕΙΤΕ!

ΓΙΑΤΙ-Ο-ΣΚΥΛΟΣ-ΣΑΣ-ΤΡΩΕΙ-ΧΟΡΤΑ-ΤΙ-ΣΗΜΑΙΝΕΙ-ΚΑΙ-ΠΩΣ-ΝΑ-ΤΟ-ΧΕΙΡΙΣΤΕΙΤΕ-DOGGER.GR

ΓΙΑΤΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΣΑΣ ΤΡΩΕΙ ΧΟΡΤΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΧΕΙΡΙΣΤΕΙΤΕ!

Όταν ο σκύλος σας τρώει χόρτα ή γρασίδι αυτό είναι μια συμπεριφορά που είναι τεχνικά γνωστή ως “pica”. Το να τρώει πράγματα που δεν χαρακτηρίζονται ως φαγητό, είναι αρκετά συχνή μεταξύ των σκύλων. Τα σκυλιά τρώνε χόρτα ως καθαριστικό, όταν υποφέρουν από γαστρεντερική αναστάτωση, φούσκωμα, ναυτία ή αέρια ή υποφέρουν από εντερική αναστάτωση. Μπορούν επίσης να το κάνουν για να ικανοποιήσουν μια διατροφική ανάγκη ή απλά επειδή το απολαμβάνουν.

Δεν χρειάζεται να αποτρέψετε τον σκύλο σας από το να τρώει χόρτα, εκτός εάν το γρασίδι ή τα χόρτα έχουν φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα και χημικά. Ωστόσο, εάν ο σκύλος σας το κάνει σε τακτική βάση, είναι ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά με το πεπτικό του σύστημα.

ΕΙΝΑΙ ΣΥΧΝΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΝΑ ΤΡΩΕΙ ΧΟΡΤΑ Η ΓΡΑΣΙΔΙ

Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων συνήθως ανησυχούν κάθε φορά που τον βλέπουν να μασάει το γκαζόν τους. Το να τρώει όμως ο σκύλος σας χόρτα είναι πολύ συχνό μεταξύ των σκύλων. Ακόμα και τα άγρια σκυλιά το κάνουν αυτό.

Σε κουτάβια και νεότερα σκυλιά, η κατανάλωση χόρτου μπορεί να αποτελεί ένδειξη πλήξης ή παιχνιδιάρικης συμπεριφοράς. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι λόγοι που σχετίζονται με την υγεία για τους οποίους ορισμένα κατοικίδια ζώα είναι επιρρεπή σε αυτό – αλλά το κάνουν κυρίως για τον καθαρισμό του συστήματός τους.

 • Τα σκυλιά τρώνε χόρτα όταν υποφέρουν από γαστρεντερική αναστάτωση. Οι περισσότεροι από εσάς γνωρίζετε καλά ότι τα σκυλιά θα τρώνε περιστασιακά μεγάλες ποσότητες χόρτου σε μια προσπάθεια να κάνουν εμετό. Όταν παρουσιάζουν αυτήν τη συμπεριφορά, τείνει να είναι σχεδόν ξέφρενη. Θα γκρινιάζουν και θα κλαίνε για να τους αφήσουν έξω, τότε θα τρέξουν έξω και θα αρχίσουν να τρώνε κάθε χόρτο που μπορούν να βρουν χωρίς να είναι επιλεκτικοί. Αφού καταναλώσουν μεγάλη ποσότητα χόρτου, συχνά γλείφουν τα χείλη τους επειδή τους έρχεται ναυτία και φυσικά, θα κάνουν εμετό. Είναι εντελώς φυσιολογικό το σκυλί σας να κάνει εμετό περιστασιακά (όπως κάνουν οι άνθρωποι όταν είναι άρρωστοι), που σημαίνει μία ή δύο φορές το χρόνο. Τις περισσότερες φορές δεν είναι τίποτα να ανησυχείτε και, εκπληκτικό καθώς ακούγεται, ο σκύλος σας ξέρει τι είναι καλύτερο από την άποψη ότι ακυρώνει σκόπιμα το σύστημά του κάτι που θα μπορούσε να είναι τοξικό ή του προκαλεί αδιαθεσία.
 • Θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος χαλάρωσης της ναυτίας, των αερίων ή του φουσκώματος. Και πάλι, αυτές οι καταστάσεις σχετίζονται με γαστρεντερική διαταραχή.
 • Μπορεί να υποφέρουν από εντερικά σκουλήκια. Μια μελέτη που διεξήχθη σε άγριους χιμπατζήδες έδειξε ότι κατανάλωναν φυτικό υλικό για να αυξήσουν την εντερική κινητικότητα και να τους βοηθήσουν να εξαλείψουν τα εντερικά παράσιτα – το ίδιο μπορεί να συμβεί και για τους σκύλους.
 • Τα σκυλιά μπορεί να τρώνε χόρτα για να καλύψουν μια διατροφική ανεπάρκεια. Μία μελέτη αφηγείται την ιστορία ενός μικροσκοπικού σκύλου poodle που έτρωγε χόρτα και έκανε έμετο κάθε μέρα, για επτά χρόνια. Αφού τοποθέτησε ο ιδιοκτήτης τον σκύλο του σε διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ο σκύλος σταμάτησε εντελώς να τρώει χόρτα.
 • Είναι ένα χαρακτηριστικό που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι επειδή τα άγρια σκυλιά έτρωγαν το θήραμα που είχε φυτική ύλη στο έντερο τους, οι σημερινοί σκύλοι το αναζητούν επίσης.
 • Το απολαμβάνουν! Μερικά σκυλιά θεωρούν μια διασκεδαστική και ικανοποιητική συμπεριφορά, και μπορεί να τρώνε χόρτα απλά για να ασχοληθούν με κάτι.

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΣΑΣ ΤΡΩΕΙ ΧΟΡΤΑ?

Σας έχουμε την κατάλληλη και οριστική λύση! Βελτιώστε την διατροφή του με τις εύπεπτες τροφές μας και θωρακίστε το πεπτικό του με εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής!
[bt_bb_single_product product_id=”10562″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]
[bt_bb_single_product product_id=”9974″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]
[bt_bb_single_product product_id=”9078″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]
[bt_bb_single_product product_id=”10254″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]
[bt_bb_single_product product_id=”3937″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]
[bt_bb_single_product product_id=”10431″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]
[bt_bb_single_product product_id=”5098″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]
[bt_bb_single_product product_id=”5280″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]
[bt_bb_single_product product_id=”5274″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]

ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΧΟΡΤΑ ΑΠΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ!

Αντίθετα με το πρώτο σενάριο – όπου ο σκύλος τρέχει έξω και τρώει οποιοδήποτε γρασίδι – με αυτό το δεύτερο σενάριο: αφήνετε το σκυλί σας να βγει από την πίσω πόρτα. Φαίνεται ότι περνάει υπέροχα όταν ξαφνικά τον βλέπετε να ψάχνει και να αναζητά συγκεκριμένα ψηλά, φαρδιά χόρτα – τα ψηλά που συνήθως αναπτύσσονται κατά μήκος μιας γραμμής φράχτη ή πάνω από ρωγμές πεζοδρομίων.

Ο σκύλος σας μαζεύει επιλεκτικά ορισμένα χόρτα, χρησιμοποιεί τα μπροστινά δόντια, τα τσιμπάει και τα τρώει. Δεν είναι ξέφρενος, το κάνει σχεδόν με πρόθεση και τον βλέπετε να επιλέγει μερικά χόρτα και να προχωράει. Αυτό είναι ένα εντελώς διαφορετικό σενάριο και αυτό είναι το σενάριο νούμερο δύο, που σημαίνει ότι ο σκύλος σας τρώει χόρτα απλά επειδή το θέλει.

ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ ΧΟΡΤΑ

Τα σκυλιά ξέρουν τι πρέπει να καταναλώνουν. Και στην πραγματικότητα, οι βιολόγοι μας έχουν πει ότι όλα τα σκυλιά ακόμα και τα άγρια (λύκοι, κογιότ, dingoes κλπ) – καταναλώνουν χόρτα και είναι μια εντελώς φυσιολογική συμπεριφορά. Επομένως, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι δεν χρειάζεται να αποτρέψετε τα σκυλιά σας από το να τρώνε χόρτα, εκτός εάν έχετε επεξεργαστεί τα χόρτα ή το γρασίδι σας και έχει φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα και χημικά. Είναι προφανώς σημαντικό να μην επιτρέπετε στα σκυλιά σας να καταναλώνουν τοξίνες όταν καταναλώνουν αυτά τα χόρτα, αλλά εάν το γρασίδι είναι απαλλαγμένο από μολυσματικές ουσίες, μπορείτε να αφήσετε το σκυλί σας να φάει μερικά.

ΤΑ ΧΟΡΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΡΑΣΙΔΙ ΕΧΟΥΝ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΣΑΣ

Τα χόρτα που αναζητά και τρώει ο σκύλος σας περιέχουν πιθανώς κάποια θρεπτική αξία που αναζητά. Γνωρίζουμε ότι το γρασίδι περιέχει μια άφθονη πηγή ινών ή ακατέργαστου υλικού, για παράδειγμα, και γνωρίζουμε ότι επειδή το γρασίδι είναι μια ζωντανή πράσινη τροφή, περιέχει φυτοθρεπτικά συστατικά και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και επίσης χλωροφύλλη. Τα χόρτα είναι επίσης μια πολύ καλή πηγή πεπτικών ενζύμων.

Έτσι το σκυλί σας θα μπορούσε να αναζητά επιλεκτικά χόρτα για να αντισταθμίσει ένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά που επί του παρόντος δεν λαμβάνει με την διατροφή του. Μερικά σκυλιά μπορεί επίσης να τρώνε χόρτα επειδή είναι υποσιτισμένα, δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή τροφή ή απλά βαριούνται. Όμως, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, ακόμη και αν το σκυλί σας τρέφεται και φροντίζεται καλά, θα εξακολουθεί να επιλέγει ορισμένα χόρτα μόνο για τα θρεπτικά οφέλη για την υγεία του.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΣΑΣ ΤΡΩΕΙ ΣΥΧΝΑ ΧΟΡΤΑ

Όπως προαναφέρθηκε, πολλά σκυλιά τρώνε χόρτα για να κάνουν εμετό, αλλά αν ο σκύλος σας τρώει συχνά χόρτα είναι ένα σημάδι ότι το σύστημά του μπορεί να είναι ασταθές. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει απολύτως να επανεκτιμήσετε τη διατροφή τους, καθώς η συχνή γαστρεντερική αναστάτωση είναι ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά με το φαγητό που ταΐζετε.

Μπορεί να είναι ένα ποιοτικό φαγητό, ένα σκυλί που τρώει εδώ και χρόνια χωρίς προβλήματα. Αλλά εάν το σκυλί σας αρχίσει να κάνει εμετό γρασίδι και φαγητό αρκετές φορές την εβδομάδα, μπορώ να σας πω ότι αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Θα συνιστούσα να αλλάξετε μάρκα ή είδος τροφής, να αλλάξετε γεύσεις και να αλλάξετε πηγές πρωτεϊνών. Πάνω απ’ όλα, αν είστε σε θέση να μεταβείτε από μια εντελώς «νεκρή» διατροφή (κροκέτες ή κονσέρβες) σε μια εντελώς ζωντανή διατροφή (ποιοτική ωμή), αυτό θα ήταν υπέροχο!

Μπορεί να θέλετε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ολιστικού κτηνιάτρου που μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε το σκυλί σας σε μια νέα διατροφή. Το πιο σημαντικό, εάν το σκυλί σας τρώει την ίδια διατροφή για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, θα πρέπει να κάνετε τη μετάβαση σταδιακά.

Τα άλλα στοιχεία που πρέπει να σκεφτείτε να προσθέσετε στην τροφή του σκύλου σας είναι προβιοτικά και πεπτικά ένζυμα. Τα προβιοτικά βοηθούν στην αναζωογόνηση και ενισχύουν τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο του σκύλου σας, ενώ τα πεπτικά ένζυμα παρέχουν αυτό που θα έχουν τα εντόσθια ή τα έντερα των θηραμάτων τους. Αυτά τα ένζυμα παρέχουν μια πλούσια πηγή αμυλάσης, λιπάσης και πρωτεάσης, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τα κατοικίδια ζώα σας να επεξεργαστούν τροφές πολύ πιο επιτυχημένα.

Εάν είστε βέβαιοι ότι το σκυλί σας λαμβάνει τη βέλτιστη διατροφή, αλλά εξακολουθεί να τρώει σημαντική ποσότητα χόρτου, σκεφτείτε να καλλιεργήσετε τις δικές σας φύτρες σπόρων (μια οικονομική λύση είναι οι φύτρες ηλιόσπορων) ή να τις αγοράσετε. Σε κάθε περίπτωση προτιμήστε να είναι βιολογικές και έτσι απαλλαγμένες από χημικά. Αυτές μπορούν να παρέχουν μια εύκολη, φθηνή πηγή φρέσκιας, ζωντανής, οργανικής βλάστησης και είναι πολύ πιο θρεπτικές από το γρασίδι και τα χόρτα!

Πηγή: https://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2019/08/12/why-dogs-eat-grass.aspx

Dr Karen Becker

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
  0
  Καλάθι αγορών
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα