ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ ΕΝΑ ΣΑΚΙ ΞΗΡΑΣ ΤΡΟΦΗΣ ΜΟΛΙΣ ΑΝΟΙΧΤΕΙ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΞΕΙΔΩΣΗΣ!

ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ ΕΝΑ ΣΑΚΙ ΞΗΡΑΣ ΤΡΟΦΗΣ ΜΟΛΙΣ ΑΝΟΙΧΤΕΙ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΞΕΙΔΩΣΗΣ!

Το συγκεκριμένο άρθρο απαντάει σε ένα συχνό ερώτημα που κάνουν όλοι όσοι ταΐζουν τον σκύλο ή την γάτα τους ξηρά τροφή! Πόσο διαρκεί ένα σακί ξηράς τροφής σκύλου μόλις ανοιχτεί? Όσον αφορά την συσκευασία… ίσως 100 εκατομμύρια χρόνια! Τι γίνεται όμως με την τροφή μέσα στο σακί?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 2 εβδομάδες, το μέγιστο!

Ναι, 14 ημέρες αν είστε τυχεροί σύμφωνα με τον Steve Brown, συγγραφέα και παγκοσμίου φήμης πρωτοπόρο στην ανάπτυξη συνταγών για τροφές για κατοικίδια.

Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων αγοράζουν σήμερα τεράστιες σακούλες με ξηρά τροφή λόγω της αξίας ή των προσφορών που υπάρχουν. Όσο περισσότερες είναι οι κροκέτες, τόσο πιο γλυκιά είναι η προσφορά.

Περιμένετε όμως ένα λεπτό! Δεν αναγράφεται στο σακί της ξηράς τροφής σκύλου ή γάτας πως αυτό το προϊόν είναι καλύτερα να καταναλωθεί μέσα σε 1 έτος?

Σίγουρα, αλλά αυτό αναφέρεται όταν το σακί είναι κλειστό και σφραγισμένο. Μόλις ανοίξει και το οξυγόνο φτάσει στις κροκέτες, είναι μία εντελώς διαφορετική ιστορία! Γιατί όμως? Με απλά λόγια, είναι λόγω ενός κακού που ονομάζεται «ΟΞΕΙΔΩΣΗ».

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΟΞΕΙΔΩΣΗ ΤΗΣ ΞΗΡΑΣ ΤΡΟΦΗΣ?

Σύμφωνα με την Ascenta Health: «Ο καλύτερος τρόπος για να εξηγήσουμε την οξείδωση είναι να δώσουμε το παράδειγμα της σκουριάς. Η σκουριά είναι απλώς ένας γενικός όρος που εφαρμόζεται στο κοκκινωπό οξείδιο του σιδήρου που σχηματίζεται όταν ο σίδηρος αντιδρά με το οξυγόνο στο περιβάλλον. Το λάδι, όπως και τα ψάρια, αντιδρά επίσης με το οξυγόνο και ξεκινά μια ανεπιθύμητη σειρά χημικών αντιδράσεων που τελικά προκαλεί οξείδωση στο λάδι.»

Η οξείδωση συμβαίνει μόλις το λάδι έρθει σε επαφή με το οξυγόνο από το περιβάλλον. Δεδομένου ότι η ξηρά τροφή για σκύλους και γάτες είναι γεμάτη με μια σειρά από διαφορετικά λίπη και έλαια, μερικά από αυτά τα λίπη είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στο οξυγόνο. Εδώ είναι που η οξείδωση κάνει τη βρώμικη δουλειά κάνοντας αυτά τα λίπη να ξεφλουδίσουν.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΟΥΡΝΙΣΜΕΝΕΣ ΞΗΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ AELLIS ΣΤΟ ESHOP ΜΑΣ!

ΕΙΝΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΕΣ ΣΕ ΜΕΡΙΔΕΣ ΤΩΝ 500 ΓΡ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΦΡΕΣΚΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΟΞΕΙΔΩΝΟΝΤΑΙ!

ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΤΡΟΦΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΞΗΡΑ ΤΡΟΦΗ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΛΙΠΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ?

Σίγουρα, οι εταιρείες παραγωγής ξηρών τροφών για κατοικίδια ζώα χρησιμοποιούν αντιοξειδωτικά που ονομάζονται «μικτές τοκοφερόλες» για να επιβραδύνουν αυτό το πρόβλημα της οξείδωσης, αλλά κάθε φορά που το σακί της ξηράς τροφής σκύλου ή γάτας ανοίγει και εκτίθεται σε οξυγόνο, τελικά αυτά τα αντιοξειδωτικά υποκύπτουν στην οξείδωση και είναι όλα οξειδωμένα. Μόλις καταστραφούν, αναπτύσσονται προβλήματα!

Ποια είναι τα προβλήματα; Τα λίπη είναι κατεστραμμένα, ξεκινώντας από τα πιο εύθραυστα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μόλις οξειδωθούν αλλοιώνονται και χαλάνε.

«Το παχύρρευστο ιχθυέλαιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, αθηροσκλήρωσης και θρόμβων αίματος. Όταν καταναλώνετε οξειδωμένα έλαια, το σώμα σας πρέπει να χρησιμοποιεί τα αποθέματα αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη Ε, για να τα εξουδετερώσει, αφήνοντας λιγότερους από αυτούς τους πόρους στη διάθεσή σας για κυτταρική επιδιόρθωση και πρόληψη ασθενειών. ” – Livestrong

Μελέτες σε ζώα που χρησιμοποιούν σκύλους και άλλα ζώα δείχνουν ανεπάρκεια βιταμινών, πρωτεϊνών και λίπους εξαιτίας των οξειδωμένων λιπαρών. (Quackenbush F. J Am Oil Chem Soc, 1945)

Μελέτες δείχνουν ότι η συχνή κατανάλωση οξειδωμένων λιπαρών μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και να συμβάλει σε πολλά χρόνια προβλήματα υγείας. – sciencedirect.com

Με τα ποσοστά καρκίνου να ανεβαίνουν σχεδόν σε 1 στα 2 κατοικίδια ζώα, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη εδώ, όχι;

Σύμφωνα με την καταξιωμένη κτηνίατρο Dr Karen Becker: «Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι υπάρχει μια χημική αντίδραση που συμβαίνει μέσα σε αυτό το σακί ξηράς τροφής κατοικίδιων. Μια αντίδραση που ενισχύεται εάν η σακούλα κάθεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή σε ζεστό περιβάλλον, ή μένει ανοιχτή. […] Μόλις ανοίξει μια τσάντα με κροκέτες για κατοικίδια, αρχίζουν να αλλοιώνονται. Τα λιπαρά αλλοιώνονται και πιθανώς αντιδρούν με τα συνθετικά μέταλλα, συμβαίνει οξείδωση και μπορεί να υπάρχουν ευκαιριακά βακτήρια και μυκοτοξίνες. Υποθέτουμε ότι οι παραγωγοί τροφών κατοικίδιων ζώων γνωρίζουν ότι συμβαίνει αυτό, αλλά εάν δεν συλλέγουν δεδομένα σχετικά με αυτό, τότε μπορούν να παραμείνουν εσκεμμένα αδαείς. Σε τελική ανάλυση, σίγουρα δεν μπορούν να προειδοποιήσουν τους καταναλωτές να μην ανοίξουν τις σακούλες με ξηρά τροφή για κατοικίδια που έχουν αγοράσει.»

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΞΗΡΑΣ ΤΡΟΦΗΣ ΣΕ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΔΟΧΕΙΟ?

Φανταστείτε: συσκευάζετε ένα πρωινό για εργασία σε ένα μικρό δοχείο (ας πούμε νόστιμα μπέικον και αυγά). Αφού το φάτε, χρησιμοποιείτε το ίδιο δοχείο, άπλυτο, για να αποθηκεύσετε το μεσημεριανό γεύμα (τι γίνεται με μια φρέσκια σαλάτα κήπου)! Εντάξει, έχετε φάει το μεσημεριανό σας. Ήρθε η ώρα να συσκευάσετε το δείπνο σε αυτό το ίδιο άπλυτο δοχείο (ας βάλουμε σούσι αυτήν τη φορά)! Υποθέτω ότι καταλαβαίνετε που είναι το πρόβλημα. Φανταστείτε να συσκευάζετε όλα τα γεύματά σας στο ίδιο δοχείο, ξανά και ξανά, χωρίς να το πλένετε μετά από κάθε χρήση!

Όταν τα λίπη και τα έλαια της κροκέτας χτύπησαν για πρώτη φορά στους τοίχους των δοχείων τροφών για κατοικίδια, αρχίζουν να οξειδώνονται (ειδικά στα πλαστικά). Με την πάροδο του χρόνου, τα υπολειμματικά λίπη και έλαια που έχουν καθιερωθεί κατά μήκος των τοίχων και του πυθμένα του δοχείου αρχίζουν να οξειδώνονται και να αναπτύσσονται μύκητες που θα βοηθήσουν στην καταστροφή της υγείας του κατοικίδιου ζώου σας.

Τα περισσότερα από τα πλαστικά δοχεία σας έχουν μικροσκοπικούς πόρους. Όταν αυτά τα λίπη παγιδεύονται σε αυτά, με την πάροδο του χρόνου, επίσης θα οξειδώνονται και θα μολύνουν κάθε νέα παρτίδα τροφών που θα μπαίνει στα δοχεία.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΞΗΡΩΝ ΤΡΟΦΩΝ

1. Σύμφωνα με τον Steve Brown: Αγοράστε μικρότερα σακιά ξηράς τροφής για σκύλους ή γάτες και προσπαθήστε να την ταΐσετε στο κατοικίδιό σας ιδανικά μέσα σε 1 εβδομάδα.

2. Αγοράστε κροκέτες για σκύλους ή γάτες χωρίς λιπαρά και προσθέστε τις δικές σας φρέσκες πηγές λιπαρών. Για παράδειγμα, προτιμήστε ξηρές τροφές που δεν περιέχουν ιχθυέλαιο το οποίο θα προσθέσετε εσείς την ώρα που βάζετε τις κροκέτες στο μπωλ του κατοικίδιού σας.

3. Εάν αγοράζετε μεγάλα σακιά ξηράς τροφής, αποθηκεύστε τα στον καταψύκτη για να αποφύγετε την οξείδωσή της.

4. Μην αγοράζετε σακιά ξηράς τροφής για κατοικίδια που έχουν σκιστεί ή καταστραφεί.

5. Εάν ο σκύλος ή η γάτα σας αρνείται να φάει τις κροκέτες, μην τα πιέζετε. Η συμπεριφορά τους αυτή μπορεί κάτι να σημαίνει! Αντιλαμβάνονται καλύτερα από εμάς αν κάτι δεν πάει καλά με την τροφή τους, εξάλλου αυτά την τρώνε και όχι εμείς!

6. Μην χρησιμοποιείτε πλαστικά δοχεία για να αποθηκεύσετε τις κροκέτες. Εάν πρέπει, φυλάξτε την ξηρά τροφή στην αρχική της συσκευασία και τοποθετήστε την μετά όπως είναι μέσα σε ένα πλαστικό δοχείο.

Θυμηθείτε: Η συνεχής κατανάλωση οξειδωμένων λιπαρών από τον σκύλο ή την γάτα σας οδηγεί αργά ή γρήγορα το κατοικίδιό σας σε μακροχρόνια προβλήματα υγείας!

Πηγή: https://www.dogsnaturallymagazine.com/how-long-does-kibble-last-once-opened/

Rodney Habib

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
    0
    Καλάθι αγορών
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα