ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΤΙΔΑ ΣΚΥΛΟΥ! ΜΙΑ ΥΠΟΥΛΗ ΑΠΕΙΛΗ!

ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΤΙΔΑ ΣΚΥΛΟΥ! ΜΙΑ ΥΠΟΥΛΗ ΑΠΕΙΛΗ!

Η παγκρεατίτιδα σκύλου είναι μια δύσκολη και μερικές φορές τρομακτική κατάσταση. Είναι δύσκολο να διαγνωστεί οριστικά, είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί… και μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή! Η παγκρεατίτιδα σκύλου σημαίνει «φλεγμονή του παγκρέατος». Αλλά η φλεγμονή στο πάγκρεας μπορεί να είναι καταστροφική.

Τι όργανο είναι το πάγκρεας του σκύλου και γιατί είναι τόσο σημαντικό;

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΑΓΚΡΕΑΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ

Το πάγκρεας είναι ένα στερεό αδενικό όργανο που βρίσκεται στο δεξί άνω μέρος της κοιλιάς του σκύλου. Είναι κρυμμένο κατά μήκος του δωδεκαδακτύλου (το πρώτο τμήμα του εντέρου), κάτω από το στομάχι. Είναι κοντά στο συκώτι και το εγκάρσιο έντερο.

Το πάγκρεας έχει εξωκρινικές και ενδοκρινικές λειτουργίες. Ως εξωκρινικός αδένας εκκρίνει τα προϊόντα του μέσω συστήματος αγωγών. Τα ενδοκρινικά κύτταρα εκκρίνουν ορμόνες στην κυκλοφορία του αίματος για να ταξιδέψουν σε όλο το σώμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ TA ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΧΕΤΙΚA KAI ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΑΡΘΡA!

ΔΥΣΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΣΚΥΛΟΥ, ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ, ΔΥΣΒΙΩΣΗ ΚΑΙ IBD! ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΔΙΑΤΡΟΦΗ!

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ, Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ!

ΤΟ ΕΞΩΚΡΙΝΙΚΟ ΠΑΓΚΡΕΑΣ ΣΚΥΛΟΥ

Όταν το σκυλί σας τρώει, το εξωκρινικό πάγκρεας απελευθερώνει τόσο ένζυμα όσο και πεπτικά ένζυμα. Πηγαίνουν σε αγωγούς που ρέουν στο δωδεκαδάκτυλο. Το διττανθρακικό εξουδετερώνει τα εξαιρετικά όξινα περιεχόμενα του στομάχου καθώς μετακινούνται στο έντερο. Στη συνέχεια, τα πεπτικά ένζυμα δουλεύουν… καταστρέφοντας το φαγητό, ώστε το σώμα να μπορεί να το απορροφήσει και να το χρησιμοποιήσει.

ΤΟ ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΟ ΠΑΓΚΡΕΑΣ ΣΚΥΛΟΥ

Το πάγκρεας του σκύλου είναι επίσης ένας ζωτικός ενδοκρινικός αδένας. Παράγει 10 διαφορετικές ορμόνες. Οι δύο πιο σημαντικές είναι η ινσουλίνη και η γλυκαγόνη.

Η ινσουλίνη έχει δύο κύριες εργασίες:

Επιτρέπει στη γλυκόζη να εισέλθει στα κύτταρα που την χρειάζονται για παραγωγή ενέργειας. (Η γλυκόζη είναι το σάκχαρο που είναι το τελικό προϊόν της πέψης υδατανθράκων και πρωτεϊνών.) Αυτό μειώνει το σάκχαρο στο αίμα τοποθετώντας το μέσα στα κύτταρα. Προωθεί την αποθήκευση λίπους.

Η γλυκαγόνη είναι η αντιστάθμιση της ινσουλίνης. Όταν το σάκχαρο στο αίμα πέσει πολύ χαμηλά, η γλυκαγόνη διεγείρει τη διάσπαση του λίπους. Επίσης, ενεργοποιεί τα κύτταρα του ήπατος και του λίπους να απελευθερώσουν γλυκόζη και να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Υπάρχουν δύο τύποι παγκρεατίτιδας σκύλου: οξεία και χρόνια.

ΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΚΛΙΚ ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΑΣ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΕ ΠΕΠΤΙΚΑ ΕΝΖΥΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ, ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΑ, ΜΕΤΑΒΙΟΤΙΚΑ!

ΟΞΕΙΑ ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΤΙΔΑ ΣΚΥΛΟΥ

Η οξεία παγκρεατίτιδα σκύλου μπορεί να είναι επικίνδυνη κατάσταση για την ζωή του σκύλου. Η φλεγμονή δημιουργεί πρήξιμο και συμφόρηση στο πάγκρεας. Αυτό μειώνει την παραγωγή ορμονών και τα κύτταρα μπορεί να πεθάνουν.

Αλλά το πιο επικίνδυνο μέρος της παγκρεατίτιδας είναι η φλεγμονή των εξωκρινών κυττάρων. Τα εξωκρινικά κύτταρα δημιουργούν πεπτικά ένζυμα. Κανονικά περιορίζονται στους αγωγούς μέχρι να φτάσουν στο λεπτό έντερο. Αλλά όταν αυτά τα κύτταρα πεθαίνουν, διαρρέουν ένζυμα στον περιβάλλοντα ιστό. Στη συνέχεια αρχίζουν να χωνεύουν τους ιστούς του παγκρέατος. Μπορεί ακόμη και να διαρρεύσουν στην κοιλιά. Αυτό οδηγεί σε μαζική φλεγμονή… και κυτταρικό θάνατο. Και όπως φαντάζεστε, αυτό είναι πολύ οδυνηρό για το σκυλί σας!

Έτσι θα ξέρετε ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτόν. Εδώ είναι μερικά από τα σημάδια.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΟΞΕΙΑΣ ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΤΙΔΑΣ ΣΚΥΛΟΥ

Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας αμέσως εάν δείτε κάποιο από αυτά τα πιθανά συμπτώματα:

 • Κοιλιακό άλγος σκύλου
 • Κάμψη της πλάτης σαν να προστατεύει την κοιλιά
 • Πυρετός σκύλου
 • Απώλεια όρεξης σκύλου
 • Αφυδάτωση σκύλου
 • Διάρροια σκύλου
 • Έμετος σκύλου
 • Αίμα στα κόπρανα του σκύλου
 • Λήθαργος ή ανησυχία του σκύλου

Εάν δείτε αυτά τα συμπτώματα στο σκυλί σας, μεταβείτε στον κτηνίατρό σας άμεσα! Η οξεία παγκρεατίτιδα σκύλου μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρά προβλήματα, όπως ανεπάρκεια οργάνων (νεφρά, πνεύμονες, καρδιά), σηπτικό σοκ μέχρι και θάνατο!

Υπάρχει επίσης ένα μακροπρόθεσμο, χρόνιο είδος παγκρεατίτιδας.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΤΙΔΑ ΣΚΥΛΟΥ

Ο σκύλος σας μπορεί να αναπτύξει μια χαμηλού βαθμού, χαμηλότερη μορφή παγκρεατίτιδας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διαλείπουσα ήπια σημάδια ασθένειας, όπως:

 • Περιστασιακό εμετό σκύλου
 • Κολίτιδα σκύλου
 • Έλλειψη όρεξης σκύλου

Η μακροχρόνια χρόνια παγκρεατίτιδα σκύλου μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 1 ή παγκρεατική ανεπάρκεια. Αυτό οφείλεται στη σταδιακή απώλεια κυττάρων και την αντικατάσταση με ουλώδη ιστό με την πάροδο του χρόνου.

Ας μιλήσουμε για το γιατί ο σκύλος σας μπορεί να εμφανίσει παγκρεατίτιδα.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΤΙΔΑ ΣΚΥΛΟΥ?

Η οξεία παγκρεατίτιδα σκύλου σχετίζεται συχνά με διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή ιδιαίτερα με λιπαρά γεύματα. Η διατροφική διακριτικότητα (γνωστό και ως έντερο απορριμμάτων) είναι επίσης μια κοινή αιτία.

Πολλά σκυλιά εμφανίζουν παγκρεατίτιδα γύρω από τις διακοπές. Προσοχή στους επισκέπτες που τρέφουν λιπαρά τρόφιμα, υπολείμματα τραπεζιού (όπως το πέτσα γαλοπούλας) και χαμηλής ποιότητας λιχουδιές και τροφές σκύλου με πολλά υποπροϊόντα. Μαζί με το άγχος της σεζόν, αυτό θέτει το στάδιο για μεγάλα προβλήματα.

Αλλά υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν οξεία ή χρόνια παγκρεατίτιδα σκύλου:

 • Τραύμα σκύλου
 • Μόλυνση σκύλου
 • Αυτοάνοσο νόσημα σκύλου
 • Καρκίνος σκύλου
 • Ταυτόχρονες ορμονικές παθήσεις (διαβήτης, υποθυρεοειδισμός, υπερασβεστιαιμία) σκύλου
 • Ορισμένα φάρμακα (αντιβιοτικά sulfa, φάρμακα κατάσχεσης, χημειοθεραπεία)
 • Οργανοφωσφορική έκθεση εντομοκτόνου

Σημείωση: Τα στεροειδή, που κάποτε κατηγορήθηκαν, δεν σχετίζονται με παγκρεατίτιδα.

Η παχυσαρκία θέτει επίσης το στάδιο για προβλήματα στο πάγκρεας του σκύλου. Αυτό οφείλεται στον μεταβολισμό του λίπους. Αλλά πολλές φορές, ειδικά όταν είναι χρόνια, η ακριβής αιτία δεν προσδιορίζεται ποτέ.

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΤΙΔΑ

Τα Yorkshire Terrier έχουν αυξημένο κίνδυνο οξείας παγκρεατίτιδας. Τα μικροσκοπικά Schnauzer (που έχουν προβλήματα με το μεταβολισμό του λίπους) έχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο.

Οι φυλές με προδιάθεση για χρόνια παγκρεατίτιδα περιλαμβάνουν…

 • Κόκερ Σπάνιελ
 • Cavalier King Charles Spaniels
 • Κόλλεϊ
 • Μπόξερ

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΤΙΔΑΣ ΣΚΥΛΟΥ

Η οξεία παγκρεατίτιδα σκύλου είναι συνήθως προφανής, οπότε οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων αναζητούν κτηνιατρική βοήθεια νωρίς. Και πρέπει… γιατί, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή του σκύλου!

Όμως, μια οριστική διάγνωση είναι πιο δύσκολο να αποδειχθεί απ’ όσο νομίζετε. Ακολουθούν ορισμένα κοινά διαγνωστικά εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο κτηνίατρός σας.

Ο υπέρηχος σκύλου μπορεί να ανιχνεύσει σχεδόν το 70% των περιπτώσεων στην οξεία φάση. Ο υπέρηχος μπορεί επίσης να αποκαλύψει άλλα συμβάλλοντα ή επιβαρυντικά προβλήματα… όπως απόφραξη του παγκρεατικού πόρου.

Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να εμφανίσουν αλλαγές στις τιμές του ήπατος, των νεφρών και των ηλεκτρολυτών.

Προδιαγραφή cPL. Αυτό σημαίνει ανοσοαντιδραστικότητα παγκρεατικής λιπάσης σκύλου ορού. Ονομάζεται επίσης cPLI. Είναι μια πολύ πιο ευαίσθητη και συγκεκριμένη δοκιμή, αλλά μπορεί να χρειαστούν μέρες για να ληφθούν αποτελέσματα. Πολλές κτηνιατρικές κλινικές μπορούν να κάνουν ένα κιτ «snap PLI» που παρέχει ένα γρήγορο αποτέλεσμα. Εάν είναι αρνητικό, μπορείτε να αποκλείσετε την παγκρεατίτιδα. Αλλά αν είναι θετικό, θα χρειαστείτε ακόμα ένα cPLI για να επιβεβαιώσετε μια σταθερή διάγνωση.

Μια παρόμοια δοκιμασία που ονομάζεται DGGR Lipase Assay μπορεί να πραγματοποιηθεί σε εργαστήριο. Τα αποτελέσματα είναι συνήθως διαθέσιμα την επόμενη μέρα.

ΜΕΡΙΚΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΕΣΤ

Οι ακτινογραφίες δεν είναι χρήσιμες στην παγκρεατίτιδα σκύλου… εκτός από τον αποκλεισμό άλλου τραυματισμού ή ασθένειας.

Τα τεστ αμυλάσης και λιπάσης θεωρήθηκαν κάποτε χρήσιμα. Αλλά αυτό ήταν προτού να υπάρξουν καλύτερες δοκιμές. Αυτά τα ένζυμα δεν είναι ειδικά (καθώς παράγονται και σε άλλα όργανα). Επομένως, η δοκιμή είναι αναξιόπιστη.

Σημείωση: Ένα θετικό εργαστηριακό τεστ δεν επαρκεί για τη διάγνωση της παγκρεατίτιδας. Είναι σημαντικό για τον κτηνίατρό σας να αξιολογήσει την πλήρη κλινική εικόνα… συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών.

Τώρα, ας μιλήσουμε για τη διαχείριση της παγκρεατίτιδας σκύλου.

Πρώτον, το τρομακτικό: οξεία παγκρεατίτιδα σκύλου…

6 ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΟΞΕΙΑΣ ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΤΙΔΑΣ ΣΚΥΛΟΥ

Εάν ο σκύλος σας έχει οξεία παγκρεατίτιδα, θα χρειαστεί πιθανώς έκτακτη κτηνιατρική φροντίδα.

Εάν βρίσκεται σε μια συμβατική κλινική, αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχετε πολλές επιλογές να δώσετε φυσικές θεραπείες. Σε κάθε περίπτωση, επικοινωνήστε με τον ολιστικό κτηνίατρό σας. Μπορεί να σας βοηθήσει με φυσικές θεραπείες όταν ο σκύλος σας είναι εκτός κινδύνου. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για τη θεραπεία της παγκρεατίτιδας. Δεν υπάρχει ατομική θεραπεία ή συνδυασμός θεραπειών, που θα λειτουργήσει για κάθε σκύλο. Υπάρχουν όμως μερικά από τα μέτρα που μπορεί να κάνει η κλινική σας.

1. ΦΑΓΗΤΟ

Η νηστεία ήταν κάποτε η πρώτη γραμμή θεραπείας. Ο κανόνας ήταν να ξεκουραστεί το πάγκρεας. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει τώρα ότι η νηστεία δεν είναι κατάλληλη για τις περισσότερες περιπτώσεις παγκρεατίτιδας.

Εάν ο εμετός σκύλου δεν επιδεινωθεί, πρέπει να φάει ένας σκύλος με παγκρεατίτιδα. Διαφορετικά, ολόκληρη η γαστρεντερική οδός θα μπορούσε να κλείσει.

Εάν το σκυλί σας το ανέχεται, θα πρέπει να έχει συχνές και μικρές ποσότητες τροφής. Το σκυλί σας μπορεί να τρέφεται από το στόμα εάν δεν έχει ναυτία. Διαφορετικά, ο κτηνίατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα σωλήνα για να παρακάμψει μέρος ή ολόκληρη την άνω γαστρεντερική οδό. (Μην ανησυχείτε, δεν αισθάνεται τόσο άσχημα όσο ακούγεται!)

2. ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΥΓΡΑ

Η επιθετική IV (ενδοφλέβια) υγρή θεραπεία είναι απαραίτητη. Η αφυδάτωση σκύλου κάνει μια κακή κατάσταση πολύ χειρότερη. Μπορεί επίσης να τονίσει άλλα όργανα. Τα υποδόρια υγρά είναι ανεπαρκή για όλες εκτός από τις πιο ήπιες περιπτώσεις.

3. ΝΟΣΗΛΕΙΑ

Ο σκύλος σας χρειάζεται νοσηλεία για να παρακολουθηθεί η κατάστασή του σε περίπτωση που προκύψουν επιπλοκές. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει επί τόπου, 24ωρη επίβλεψη στην κλινική… όχι μόνο κάποιος που ελέγχει κάθε λίγες ώρες.

4. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΝΟΥ

Η φαρμακευτική αγωγή είναι σχεδόν πάντα απαραίτητη. Ο πόνος δεν είναι μόνο δυσάρεστος. Μπορεί να καταστέλλει την όρεξη… και μπορεί να βλάψει τα γαστρεντερικά, νεφρικά και καρδιαγγειακά συστήματα του σκύλου σας.

5. ΝΑΥΤΙΑ

Ο κτηνίατρος μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει φάρμακα κατά της ναυτίας.

6. ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ

Σε περιπτώσεις που ο σκύλος σας έχει λοίμωξη, ο κτηνίατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά. Εάν δεν υπάρχει λοίμωξη, δεν είναι απαραίτητα.

ΜΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οι ολιστικές θεραπείες σκύλου μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες, ειδικά μακροπρόθεσμα. Αλλά εάν ο σκύλος σας έχει σοβαρή περίπτωση οξείας παγκρεατίτιδας, χρειάζεται άμεση κτηνιατρική φροντίδα. Είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση… οπότε μην προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε μόνοι σας σοβαρή οξεία παγκρεατίτιδα στο σπίτι.

Εάν ο σκύλος σας βρίσκεται στο νοσοκομείο, ενδέχεται να μην μπορείτε να του κάνετε ολιστικές θεραπείες. Μην αισθάνεστε άσχημα εάν ο σκύλος σας πάρει κάποια φάρμακα έκτακτης ανάγκης στην κλινική. Μπορείτε να καθαρίσετε ή να αποτοξινώσετε μετά, όταν φτάσει στο σπίτι.

Συνεργαστείτε στενά με τον ολιστικό κτηνίατρό σας. Μόλις ο σκύλος σας δεν κινδυνεύει, θα μπορεί να υποστηρίξει τη θεραπεία του σκύλου σας με:

 • Βότανα
 • Nutraceuticals ή συμπληρώματα
 • Βελονισμός
 • Οποιοπαθητική

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΤΙΔΑ ΣΚΥΛΟΥ

Η χρόνια παγκρεατίτιδα σκύλου είναι πιο διαχειρίσιμη. Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι μπορεί ακόμα να καταστρέψει το 80-90% των κυττάρων του παγκρέατος… εάν δεν ελέγχεται καλά.

Εάν η ασθένεια προχωρήσει, η χρόνια παγκρεατίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε…

 • Σακχαρώδη διαβήτης τύπου 1, που απαιτεί από το σκυλί σας να λαμβάνει ινσουλίνη για μια ζωή.
 • Εξωκρινή παγκρεατική ανεπάρκεια (EPI), που χρειάζεται εκχύλισμα παγκρεατικού ενζύμου σε κάθε γεύμα. (Τα πεπτικά ή μυκητιακά πεπτικά ένζυμα συνήθως δεν αρκούν στην αρχή… αν και τελικά μπορεί να κάνουν την δουλειά).

Η διατροφή είναι το κύριο μέλημα για τη διαχείριση της χρόνιας παγκρεατίτιδας.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΚΥΛΟΥ ΜΕ ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΤΙΔΑ

Μια ήπια διατροφή μπορεί να είναι χρήσιμη ενώ ο σκύλος σας αναρρώνει από επεισόδιο παγκρεατίτιδας… είτε οξεία είτε χρόνια.

Ο ζωμός των οστών μπορεί να είναι μια καλή επιλογή καθώς αρχίζει να αισθάνεται καλύτερα.

Εάν είναι έτοιμος για στερεά τροφή, δώστε μια ήπια διατροφή όπως μαγειρεμένο στήθος κοτόπουλου και λευκό ρύζι. Εάν το ταΐζετε μόνο για λίγες εβδομάδες, δεν χρειάζεται να προσθέσετε συμπληρώματα.

Μακροπρόθεσμα, θα θελήσετε να ακολουθήσετε μια συνεπή διατροφή σκύλου χαμηλών λιπαρών.

ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΚΥΛΟΥ ΜΕ ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΤΙΔΑ

Μια ισορροπημένη σπιτική διατροφή σκύλου είναι πάντα η κορυφαία επιλογή, με τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής. Μια ωμή διατροφή σκύλου είναι ωραία… αλλά χρειάζεται να είναι ποιοτική (ιδανικά σπιτική) και να την ξεκινήσετε ή επαναφέρετε σταδιακά. Περιμένετε μέχρι να υποχωρήσει η φλεγμονή του σκύλου σας και η επούλωση είναι σε εξέλιξη.

Εάν δεν επιθυμείτε σπιτικό φαγητό σκύλου, μπορεί να λειτουργήσει και μια καλή ποιότητα κονσερβοποιημένων τροφίμων. Αλλά μην δώσετε κροκέτες. Οι ξηρές τροφές είναι κακές για πολλούς λόγους…

 • Υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (άμυλο υποχρεωτικό για τον σχηματισμό της κροκέτας)
 • Ψεκασμένα λίπη
 • Επεξεργασία θερμότητας
 • Χαμηλή υγρασία
 • Έλλειψη ζωντανών θρεπτικών συστατικών

Και μην ξεχνάτε πως τα αντιοξειδωτικά, τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά σκύλου είναι καλές προσθήκες σε οποιαδήποτε διατροφή και για κάθε σκύλο!

Πηγή:

https://www.dogsnaturallymagazine.com/bloodwork-to-rule-out-pancreatitis/

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
  0
  Καλάθι αγορών
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα