ΞΗΡΑ ΤΡΟΦΗ ΣΚΥΛΟΥ! ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ!

ΞΗΡΑ-ΤΡΟΦΗ-ΣΚΥΛΟΥ-ΓΙΑΤΙ-ΔΕΝ-ΕΙΝΑΙ-ΚΑΛΗ-ΕΠΙΛΟΓΗ-ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ-DOGGER

ΞΗΡΑ ΤΡΟΦΗ ΣΚΥΛΟΥ! ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ!

Με την έλευση της βιομηχανικής επανάστασης και την ταχεία εξάντληση των μικρών οικογενειακών αγροκτημάτων, η προγονική μας τροφική αλυσίδα έχει δει σημαντικές αλλαγές τα τελευταία 100 χρόνια και όχι εντελώς προς το καλύτερο. Η μαζική μετανάστευση ανθρώπων σε πόλεις και μακριά από μικρά χωριά και αγροκτήματα έχει επηρεάσει τη βιομηχανία τροφίμων μας να μετακινηθεί σε υπερβολικά μαγειρεμένα, βαριά επεξεργασμένα, χαμηλής ποιότητας, βολικά τρόφιμα. Δυστυχώς, αυτά τα ίδια τρόφιμα έχουν φτάσει στο μπωλ των ζώων συντροφιάς μας ως ξηρά τροφή σκύλου και γάτας (κροκέτες) και έχουν ως αποτέλεσμα πολλές από τις ίδιες επιπτώσεις που εμφανίζονται και στην ανθρώπινη υγεία.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ

Ιστορικά, τα μαγειρεμένα τρόφιμα και οι επεξεργασμένες τροφές δεν υπήρξαν ποτέ μέρος της διατροφής των σκύλων και γατών τα οποία έχουν επιβιώσει και ευδοκιμήσει τρώγοντας ζωντανό θήραμα, ζυμωμένα ψάρια και τυχόν απορρίμματα που θα μπορούσαν να αποκτήσουν. Οι σκύλοι και οι γάτες έχουν εισαχθεί στα μαγειρεμένα και μεταποιημένα τρόφιμα τα τελευταία μόλις 80 χρόνια!

Κοιτάζοντας πίσω τις ιστορικές δίαιτες σκύλων και των προγόνων λύκων τους, είναι προφανές ότι είναι σαρκοφάγα ζώα. Τα δόντια, το έντερο και ολόκληρη η πεπτική φυσιολογία το υποστηρίζουν σθεναρά χωρίς καμία αμφιβολία.

Τα σκυλιά έχουν αρθρωτά, ισχυρά σαγόνια μαζί με κυνόδοντες και τριγωνικά σαρκικά δόντια για το σχίσιμο της σάρκας και τη σύνθλιψη των οστών. (Ενώ μπορούν να φάνε περισταστιακά και ένα άγριο μούρο ως σνακ!)

Οι σκύλοι δεν έχουν τους τυπικούς γομφίους για την άλεση φυτικού υλικού ή στομάχι τεσσάρων θαλάμων για αργή πέψη και ζύμωση σύνθετων υδατανθράκων, όπως είναι το άμυλο από φυτά και σιτηρά που βρίσκουμε άφθονο στην ξηρά τροφή σκύλου και γάτας.

Οι σκύλοι έχουν μεγάλο στομάχι, κοντό πεπτικό σύστημα και πολύ μικρό τυφλό έντερο (η αρχή του παχέως εντέρου), ενδεικτικό ότι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες σε σύντομο χρονικό διάστημα και για γρήγορη πέψη και ταχεία απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Στην άγρια ​​φύση μάλιστα, αυτά τα σαρκοφάγα ζώα θα μπορούσαν συνήθως να περάσουν πολλές μέρες χωρίς να έχουν φάει.

ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ

Γιατί το 90% των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων τροφοδοτούν τους σαρκοφάγους συντρόφους τους μια ξηρά τροφή σκύλου ή γάτας που αποτελείται στις περισσότερες περιπτώσεις από τουλάχιστον 60% υδατάνθρακες, πολύ λίγη υγρασία και ελάχιστη, χαμηλής ποιότητας πρωτεΐνη;

Μεγάλο μέρος της πρωτεΐνης στην ξηρά τροφή σκύλου και γάτας είναι φυτικής προέλευσης. Το να περιμένουμε λοιπόν τα κατοικίδια ζώα μας να τρώνε αυτές τις επεξεργασμένες ξηρές τροφές κάθε μέρα και να είναι ικανοποιημένα τόσο σωματικά όσο και θρεπτικά, δεν έχει νόημα.

Χωρίς να αναφερθούμε σε πολλές λεπτομέρειες σχετικά με την ιστορία της ξηράς τροφής σκύλου και γάτας, το σύντομο τέλος της ιστορίας είναι ότι παρουσιάστηκε ως απάντηση στο υψηλό κόστος του κρέατος κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης και προωθήθηκε σε μεγάλο βαθμό στο τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου όταν κέρδισε δημοτικότητα για την πρακτικότητα, την ευκολία διανομής και το χαμηλό κόστος.

Εάν τα κατοικίδια ζώα μας κατάφεραν να επιβιώσουν από αυτήν την φτηνή, βολική, χαμηλής ποιότητας πηγή πρωτεΐνης τα τελευταία 80 χρόνια, γιατί πρέπει να μας ανησυχεί;

Ακόμα κι αν τα κατοικίδια ζώα μας μπορεί να επιβιώνουν τρώγοντας εμπορικές ξηρές τροφές, μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι ευδοκιμούν με αυτές?

Η απάντηση είναι αρκετά σαφής…

Οι χρόνιες εκφυλιστικές ασθένειες, τα αυτοάνοσα νοσήματα, οι αλλεργίες και οι  παθήσεις στα νεφρά, το πάγκρεας και το συκώτι είναι ανεξέλεγκτες στον πληθυσμό των σκύλων και γατών και τα ποσοστά καρκίνου συνεχίζουν να αυξάνονται!

ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ

Μια μελέτη που διεξήχθη στη Στοκχόλμη της Σουηδίας από τον Dr Kollath έδειξε ότι τα νεαρά ζώα που έτρωγαν μια μαγειρεμένη, επεξεργασμένη διατροφή αρχικά φάνηκε να είναι υγιή, αλλά μόλις φτάσουν στην ωριμότητα, άρχισαν να γερνούν γρήγορα και να αναπτύσσουν εκφυλιστικά συμπτώματα ασθένειας. Η ομάδα ελέγχου που μεγάλωσε με μια ωμή διατροφή δεν γέρασε τόσο γρήγορα και δεν έδειξε εκφυλιστικά συμπτώματα ασθένειας αλλά παρέμεινε υγιής!

Μια άλλη μελέτη από το Βέλγιο χρησιμοποίησε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από περισσότερους από 500 οικιακούς σκύλους για μια συνεχόμενη πενταετή χρονική περίοδο (1998-2002). Οι συγγραφείς, οι Lippert και Sapy, κατάφεραν να δείξουν στατιστικά ότι τα σκυλιά που τρέφονταν με μια σπιτική διατροφή, αποτελούμενη από τρόφιμα υψηλής ποιότητας που χρησιμοποιήθηκαν από τα γεύματα των ιδιοκτητών τους σε σύγκριση με τα σκυλιά που τρέφονταν με μια βιομηχανική, εμπορική διατροφή (ξηρά τροφή σκύλου) είχαν προσδόκιμο ζωής 32 μήνες περισσότερο, δηλαδή σχεδόν 3 χρόνια!

ΓΙΑΤΙ Η ΞΗΡΑ ΤΡΟΦΗ ΣΚΥΛΟΥ ΚΑΙ ΓΑΤΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ?

Αυτό που πολλοί ανυποψίαστοι ιδιοκτήτες κατοικίδιων δεν γνωρίζουν, είναι ότι εκτός από τα κατώτερα συστατικά, υπάρχουν πολλές μορφές τοξινών που εισάγονται στο σώμα των κατοικίδιων ζώων μας μέσω αυτών των πολύ επεξεργασμένων, μαγειρεμένων ξηρών τροφών (κροκετών) ειδικά όσων είναι φθηνές και χαμηλής ποιότητας. Αυτές οι τοξίνες περιλαμβάνουν: αφλατοξίνες, ετεροκυκλικές αμίνες, ακρυλαμίδια και πιο πρόσφατα ανακαλύφθηκαν σε ξηρές, μαγειρεμένες τροφές για κατοικίδια, PBDE (πολυβρωμιωμένοι διφαινυλαιθέρες) μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται ως επιβραδυντικό φλόγας.

ΑΦΛΑΤΟΞΙΝΕΣ ΣΕ ΞΗΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

Οι σπόροι όπως το καλαμπόκι, το σιτάρι και το ρύζι, καθώς και οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, συχνά μολύνονται με μύκητες, είτε πριν είτε μετά τη συγκομιδή, ως αποτέλεσμα κακών συνθηκών καλλιέργειας ή κακής ή παρατεταμένης αποθήκευσης.

Αυτοί οι μύκητες μπορούν εύκολα να αναπτυχθούν και να παράγουν ένα πολύ ισχυρό καρκινογόνο τις αφλατοξίνες. Αυτές είναι πολύ ανθεκτικές και τα στάδια επεξεργασίας υψηλής θερμοκρασίας δεν θα τις καταστήσουν καλοήθεις.

Η έκθεση σε αυτές τις τοξίνες, ακόμη και σε χαμηλές δόσεις, μπορεί να προκαλέσει καταστροφή στο σύστημα του σκύλου σας, προκαλώντας αναιμία, ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια, καρκίνο μέχρι και πρόωρο θάνατο.

Ακόμα κι αν η ξηρά τροφή του σκύλου σας είναι χωρίς σιτηρά, εξακολουθεί να περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, οπότε υπάρχει η πιθανότητα να την μολύνουν τα σπόρια της μούχλας κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης, ειδικά εάν εκτίθεται σε υγρό περιβάλλον. Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί στο σπίτι σας εάν η ξηρά τροφή είναι αποθηκευμένη σε υγρό χώρο ή σε ανοιχτό δοχείο.

ΕΤΕΡΟΚΥΚΛΙΚΕΣ ΑΜΙΝΕΣ ΣΕ ΞΗΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει την παρουσία μεταλλαξιογόνων, καρκινογόνων ουσιών όπως οι ετεροκυκλικές αμίνες ως αποτέλεσμα του μαγειρέματος κρέατος και ψαριών και έχουν επίσης δείξει μια σχέση μεταξύ των διατροφικών ετεροκυκλικών αμινών και του καρκίνου.

Μια μελέτη του 2003 με δειγματοληψία σε 25 μαγειρεμένες, εμπορικές, αγορασμένες από κατάστημα ξηρές τροφές για κατοικίδια έδειξε ότι όλα εκτός από ένα δοκιμάστηκαν θετικά στη μεταλλαξιογόνο δοκιμή τους και ένα υποσύνολο 13 από αυτά τα ίδια δείγματα δοκιμάστηκε και επιβεβαίωσε την παρουσία ετεροκυκλικών αμινών.

ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΑ ΣΕ ΞΗΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

Τόσο η EPA (Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος) όσο και ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) έχουν ταξινομήσει το ακρυλαμίδιο ως «πιθανό καρκινογόνο».

Μελέτες δείχνουν ότι τα ακρυλαμίδια σχηματίζονται λόγω της υψηλής θερμοκρασίας που εφαρμόζεται σε φυτικά τρόφιμα. Πιο συγκεκριμένα μια αντίδραση μεταξύ του αμινοξέος ασπαραγίνης και των απλών σακχάρων που βρίσκονται σε αυτά τα τρόφιμα. Είτε αυτά τα τρόφιμα τηγανίζονται, ψήνονται ή εξωθούνται, αυτές οι ουσίες έχουν μετρηθεί σε πολλά επίπεδα, και σε ορισμένες μελέτες, υπάρχουν σημαντικά υψηλά επίπεδα!

Παράγοντες που συμβάλλουν στο σχηματισμό ακρυλαμιδίου είναι η έλλειψη υπολειπόμενης υγρασίας στο προϊόν και στην επιφάνεια. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά βρίσκονται σε κάθε τύπο ξηράς τροφής σκύλου και γάτας που έχει χαμηλή υγρασία.

PBDE (ΠΟΛΥΒΡΩΜΙΩΜΕΝΟΙ ΔΙΦΑΙΝΥΛΑΙΘΕΡΕΣ)

Αν και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να προσδιοριστεί εάν υπάρχει άμεση τοξικολογική επίδραση από τα PBDE, εξακολουθεί να είναι ανησυχητικό να μάθουμε για την παρουσία αυτών των χημικών, που χρησιμοποιούνται συνήθως ως επιβραδυντικά θέρμανσης σε πολλά οικιακά προϊόντα και στις εμπορικές ξηρές τροφές για κατοικίδια.

Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στο Journal of Environmental Science and Technology αποκάλυψε ότι η μέση συγκέντρωση αυτών των PBDE στο αίμα ήταν έως και δέκα φορές υψηλότερη σε δοκιμασμένους σκύλους από ό,τι στους ανθρώπους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης την παρουσία PBDE σε δείγματα τροφών για σκύλους και σε υψηλότερα επίπεδα από ό, τι στα κρέατα που πωλούνται για ανθρώπινη κατανάλωση.

Οι συγγραφείς προτείνουν ότι αυτά τα PBDE που βρίσκονται στην ξηρά τροφή για σκύλους μπορεί να είναι αποτέλεσμα επεξεργασίας και όχι από την ίδια την πηγή τροφής.

ΟΙ ΞΗΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΝΕΚΡΟ ΠΡΟΙΟΝ

Οι χαμηλής ποιότητας εμπορικές ξηρές τροφές (κροκέτες) όχι μόνο φιλοξενούν επιβλαβείς τοξίνες, αλλά αφαιρούνται επίσης μεγάλο μέρος της θρεπτικής τους αξίας, καθιστώντας τες ένα «νεκρό» προϊόν διατροφής κατοικίδιων.

Δυστυχώς, πολλοί καλοπροαίρετοι ιδιοκτήτες που θέλουν να δώσουν στο κατοικίδιό τους μια υψηλής ποιότητας εμπορική ξηρά διατροφή επιλέγουν να αγοράσουν ακριβές, «χωρίς σιτηρά» κροκέτες, με ισχυρισμούς για όλα τα φυσικά – ή ακόμη και οργανικά – συστατικά, πιστεύοντας ότι αγοράζουν μια πιο θρεπτική τροφή για τον σκύλο ή την γάτα τους…

Αλλά το γεγονός είναι ότι, ακόμη και αν αυτές οι ξηρές τροφές περιέχουν υψηλής ποιότητας συστατικά χωρίς συντηρητικά, πληρωτικά ή πρόσθετα, εξακολουθούν να περνούν μια διαδικασία μαγειρέματος που τελικά ακυρώνει μεγάλο μέρος της θρεπτικής αξίας που θα συνέβαλαν αυτά τα ποιοτικά συστατικά.

Η ξηρά τροφή σκύλου και γάτας μετά την επεξεργασία της μένει με πρωτεΐνες που έχουν μετουσιωθεί, ένζυμα που καθίστανται ανενεργά και οποιαδήποτε φυσική, ωφέλιμη μικροχλωρίδα (καλά βακτήρια) δεν είναι πλέον βιώσιμα.

Αυτά τα συστατικά είναι εξαιρετικά σημαντικά και παρέχουν συνεργική δράση για την πλήρη πέψη, απορρόφηση και αφομοίωση των θρεπτικών ουσιών από τις τροφές κατοικίδιων.

ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΞΗΡΩΝ ΤΡΟΦΩΝ

Οι κατασκευαστές τροφών για κατοικίδια προσπαθούν να προσθέσουν πίσω μέρος της χαμένης θρεπτικής αξίας που χάνεται μετά την επεξεργασία της ξηράς τροφής σκύλου και γάτας με συνθετικές βιταμίνες και μέταλλα, έτσι ώστε οι φόρμουλες τους να συμμορφώνονται με τα πρότυπα της AAFCO και να μπορούν να ονομάσουν το φαγητό τους «πλήρες και ισορροπημένο» στην ετικέτα τους. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι αυτές οι συνθετικές βιταμίνες μπορούν στην πραγματικότητα να προκαλέσουν περισσότερο κακό παρά καλό στα κατοικίδια ζώα μας, επειδή ο οργανισμός δεν μπορεί να τις χρησιμοποιήσει πλήρως και αντ’ αυτού θα τις επεξεργαστεί ως ξένη ουσία, προκαλώντας περισσότερο άγχος στο συκώτι και τα νεφρά.

Δυστυχώς, το περιβάλλον μας είναι ήδη κορεσμένο με πολλούς ρύπους και τοξίνες που δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Γιατί να μην πάρουμε τον έλεγχο και να αποφύγουμε αυτά που μπορούμε, τόσο για εμάς όσο και για τα κατοικίδια ζώα μας;

Προκειμένου να αμυνθούν από αυτούς τους περιβαλλοντικούς ρύπους, τα σώματα των κατοικίδιων ζώων μας χρειάζονται ένα ισχυρό, καλά εδραιωμένο, υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Ο καλύτερος τρόπος για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα των κατοικίδιων ζώων μας είναι με ολόκληρα, ζωντανά, πυκνά θρεπτικά συστατικά που βρίσκουμε στα ποιοτικά ωμά τρόφιμα.

Μια βιολογικά κατάλληλη ωμή και ισορροπημένη διατροφή είναι η καλύτερη άμυνα που μπορούμε να δώσουμε στα κατοικίδια ζώα μας για να ευδοκιμήσουν και να μεγιστοποιήσουν την ευκαιρία τους για μια μακρά και υγιέστερη ζωή. Ως ιδιοκτήτες αυτών των καταπληκτικών ζώων συντροφιάς που ενισχύουν άνευ όρων τη ζωή μας, πιστεύουμε ότι δεν είναι μόνο δίκαιο να τους το παρέχουμε αυτό, αλλά και καθήκον μας!

Πηγές: https://www.dogsnaturallymagazine.com/kibble-never-a-good-option/

 1. Mills, Milton R., MD. The Comparative Anatomy of Eating. Nov. 2009. http://www.vegsource.com/news/2009/11.
 2. Knueven, Doug, DVM, CVA, CAC. The Holistic Health Guide, Natural Care for the Whole Dog. (2008).
 3. Lippert, Gerard, DVM and Sapy, Bruno, DVM. Relation Be- tween the Domestic Dogs’ Well-Being and Life Expectancy. (2003).
 4. Venier, Marta and Hites, Ronald. Flame Retardants in the Serum of Pet Dogs and in Their Food. Environ. Sci. Technol. 2011, 45 (10):4602-4608.
 5. Pasternak, Henry, DVM, CVA. Healing Pets with Nature’s Miracle Cures. (2001): 13, 63-80.
 6. Felton, J.S., M. Jägerstad, M.G. Knize, K. Skog, K. Waka- bayashi, Contents in Foods, Beverages and Tobacco, in: M. Na- gao, T. Sugimura (Eds.), Food Borne Carcinogens: Heterocyclic Amines, Wiley, West Sussex, 2000, pp. 31–71.
 7. Knize, M.G, Salmon, C.P., Felton, J.S. Mutagenic Activity and Heterocyclic Amine Carcinogens in Commercial Pet Foods. Mutagenic Research/Genetic Toxicology and Environmental Mutagenesis. August 2003 539 (1-2): 195-201.6.
 8. Rohrmann, S., Hermann, S. and Linseisen, J. Heterocyclic Aro- matic Amine Intake Increases Colorectal Adenoma Risk. Am J Clin Nutr. May 2009 89 (5): 1418-24.
close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post

Comments (0)


0
  0
  Καλάθι αγορών
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα