ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΞΗΡΑ ΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΣΑΣ ΠΙΟ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ!

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΞΗΡΑ ΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΣΑΣ ΠΙΟ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ!

Είστε ένας από τους εκατομμύρια ιδιοκτήτες σκύλων που δεν μπορούν να τον ταΐσουν με αληθινές και ωμές τροφές? Ας το παραδεχτούμε… οι υποστηρικτές της ωμής BARF διατροφής κατοικίδιων εξακολουθούν να βρίσκονται στη μειονότητα. Τα περισσότερα κατοικίδια σκυλιά σήμερα εξακολουθούν να τρώνε κροκέτες (ξηρές τροφές). Αυτό μπορεί να οφείλεται στον διαθέσιμο προϋπολογισμό, την συνήθεια ή την ευκολία χρήσης. Ή ίσως δεν μπορείτε ή φοβάστε να χειριστείτε όλα αυτά τα ωμά κρέατα και λοιπά συστατικά. Σε αυτό το σπουδαίο άρθρο σας εξηγούμε αναλυτικά πως να κάνετε την ξηρά τροφή του σκύλου σας πιο θρεπτική και υγιεινή για αυτόν επιλογή!

Εξακολουθείτε βέβαια να θέλετε να δώσετε στο σκυλί σας το καλύτερο φαγητό που μπορείτε. Θα θέλατε λοιπόν να το κάνετε πιο θρεπτικό και πιο υγιεινό! Εάν το σκυλί σας εξακολουθεί να τρώει κροκέτες για οποιονδήποτε λόγο… θέλουμε να σας βοηθήσουμε να τις εμπλουτίσετε και να τις κάνετε πιο θρεπτικές και πιο γευστικές για αυτό!

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΗΝ ΞΗΡΑ ΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΣΑΣ ΜΕ ΕΤΟΙΜΑ, ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ ΓΕΥΜΑΤΑ, ΥΓΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ! ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟ 20% ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΜΕ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΟΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΚΑΙ ΓΕΥΣΤΙΚΑ!

Σας παραθέτουμε λοιπόν 6 προτάσεις που θα δώσουν στο σκυλί σας μια επιπλέον ώθηση στις επεξεργασμένες ξηρές τροφές του! Και δεν μένουμε μόνο σε αυτό, σας εξηγούμε πως, γιατί πρέπει να το κάνετε και σας μαθαίνουμε σημαντικές πληροφορίες για τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού του που πρέπει όλοι να γνωρίζετε!

Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΞΗΡΑΣ ΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΣΑΣ!

#1 ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΓΕΣ ΞΗΡΩΝ ΤΡΟΦΩΝ

Γιατί δεν πρέπει να δίνετε στο σκυλί σας το ίδιο φαγητό κάθε μέρα;

Λοιπόν, αναλογιστείτε πρώτα πως θα σας φαινόταν αν κάθε πρωί τρώγατε τα ίδια δημητριακά για όλη σας την ζωή? Διότι έτσι είναι το φαγητό! Είναι το ίδιο βαρετό για το σκυλί σας να τρώει το ίδιο φαγητό όλη την ώρα…

Αλλά, πολύ πιο σημαντικό, θα κάνετε την ξηρά τροφή του σκύλου σας πιο θρεπτική δίνοντάς του μεγαλύτερη ποικιλία.

Αλλά μην εναλλάσσετε μόνο το φαγητό του επιλέγοντας διαφορετικές ξηρές τροφές ή πρωτεΐνες από τον ίδιο κατασκευαστή. Αυτό ίσως να μην του δώσει την απαραίτητη ποικιλία.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΟΚΙΛΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΞΗΡΩΝ ΤΡΟΦΩΝ

Αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότεροι κατασκευαστές ξηρών τροφών χρησιμοποιούν την ίδια φόρμουλα ή προμίγμα βιταμινών σε κάθε μάρκα ή σειρά τροφών. Απλώς αλλάζουν την πρωτεΐνη και μερικά άλλα συστατικά.

Έτσι, αντί να δίνετε διαφορετικές φόρμουλες ξηράς τροφής από την ίδια μάρκα… δοκιμάστε να εναλλάσσετε τη μάρκα των ξηρών τροφών που δίνετε στο σκυλί σας! Με αυτόν τον τρόπο θα πάρει πολλά διαφορετικά συστατικά και ποικιλία συνταγών.

Οι εναλλαγές στις μάρκες ξηρών τροφών σκύλου μειώνουν επίσης τον κίνδυνο τυχόν υπερβολικών ή ανεπαρκών βιταμινών για το σκύλο σας. Για παράδειγμα, τα σκυλιά έχουν αρρωστήσει από υπερβολική βιταμίνη D σε ορισμένες τροφές για σκύλους. Η FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) έχει προειδοποιήσει ακόμη και για αυτό το πρόβλημα… συμβουλεύοντας ότι η τοξικότητα της βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια μέχρι και θάνατο…

Μπορείτε να βοηθήσετε στην ελαχιστοποίηση των ζημιών αυτών των τύπων υπερβολών ή ελλείψεων. Εναλλάξατε τις πρωτεΐνες και τροφοδοτήστε μια ποικιλία επεξεργασμένων ξηρών τροφών για να δώσετε στο σκυλί σας ένα ευρύτερο φάσμα θρεπτικών ουσιών.

Μην πιστεύετε πάντα τον συμβατικό κτηνίατρό σας!

Ξέρω… η έννοια των διαφορετικών τροφών είναι το αντίθετο από αυτό που συνιστά συνήθως ο συμβατικός κτηνίατρός σας!

Επειδή τα μαθήματα διατροφής κτηνιατρικής σχολής διδάσκουν τους κτηνιάτρους να προτείνουν να μένετε με μία τροφή όλη την ώρα. Λένε ότι αυτό αρκεί για το σκυλί σας. Είναι καθαρά θέμα μάρκετινγκ και συνεργασιών. Αλλά σκεφτείτε το … αυτό δεν έχει νόημα! Εσείς θα τρώγατε το ίδιο γεύμα κάθε μέρα για όλη σας τη ζωή και θα πιστεύατε ότι λαμβάνετε μια καλή διατροφή; Φυσικά και όχι! Γιατί να συμβαίνει αυτό στον σκύλο σας; Είναι και αυτός ένα ζωντανό ον με σημαντικές διατροφικές ανάγκες όπως και εσείς!

Παρέχοντας ποικιλία τροφών στο σκυλί σας, θα δημιουργήσετε ένα ισχυρότερο πεπτικό σύστημα. Το σκυλί σας θα συνηθίσει σε πολλά διαφορετικά τρόφιμα και θα «μάθει» να πέπτει σωστά και να αφομοιώνει ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Και είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξει δυσανεξίες σε συστατικά… κάτι που μερικές φορές μπορεί να συμβεί από την κατανάλωση της ίδιας τροφής όλη την ώρα.

Εάν ο σκύλος σας έχει συνηθίσει να τρώει την ίδια τροφή όλη την ώρα, είναι καλύτερα να θελήσετε να ξεκινήσετε τις εναλλαγές τροφών σταδιακά για να αποφύγετε κοιλιακούς πόνους ή χαλαρά κόπρανα και λοιπές πεπτικές διαταραχές. Χρειάζεται δηλαδή πάντα να κάνετε σταδιακή μετάβαση σε νέες τροφές ώστε να δώσετε στο πεπτικό του σύστημα και στα υπόλοιπα όργανα να προσαρμοστούν αργά και με ασφάλεια σε αυτές τις εναλλαγές.

Ξεκινήστε αναμιγνύοντας μερικές από τις νέες ξηρές τροφές με αυτές που τρώει ήδη… και αυξήστε τις νέες ξηρές τροφές καθώς το πεπτικό του σύστημα προσαρμόζεται! Το έντερο του θα συνηθίσει σύντομα στην ποικιλία. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να κάνετε την ξηρά τροφή του σκύλου σας πιο θρεπτική!

ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ! Η μίξη των διαφορετικών ξηρών τροφών πρέπει να γίνεται μόνο για τις πρώτες ημέρες (τουλάχιστον 7-10 ημέρες) κατά την διαδικασία μετάβασης! Στην συνέχεια είναι ασφαλέστερο να δίνετε στον σκύλο σας 1 ξηρά τροφή την φορά, ιδανικά να κάνετε εναλλαγές ξηρών τροφών κάθε 2-3 μήνες.

Ποτέ μην δίνετε στον σκύλο σας παράλληλα έτοιμες τροφές διάφορων εταιρειών ανεξαρτήτως είδους διατροφής! Έτσι θα μπορέσετε να εντοπίσετε έγκαιρα ενδεχόμενη δυσανεξία, πεπτική διαταραχή ή μόλυνση!

#2 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΞΗΡΩΝ ΤΡΟΦΩΝ

Γίνετε ένας ιδεολογικός αναγνώστης ετικετών συστατικών! Ας μιλήσουμε για ορισμένα συστατικά που πρέπει να αποφύγουμε.

ΤΕΧΝΗΤΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ

Είναι καλύτερο να επιλέξετε μία ξηρά τροφή σκύλου χωρίς τεχνητά συντηρητικά, καλαμπόκι, σιτάρι, σόγια ή χρωστικές και όσπρια.

Μπορείτε να αναγνωρίσετε τεχνητά συντηρητικά με τα ονόματα BHA, BHT ή ethoxyquin. Υπάρχουν αναφορές ότι τα BHA και BHT είναι καρκινογόνα. Η αιθοξυκίνη, ένα συντηρητικό και φυτοφάρμακο, μπορεί να βλάψει τον νεφρικό ιστό σε αρουραίους. Αποφύγετε λοιπόν τα τρόφιμα με αυτά τα συστατικά.

ΣΠΟΡΟΙ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ (GMO)

Το καλαμπόκι, η σόγια και το σιτάρι είναι συνήθως γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες (GMO). Ένα πρόβλημα με τους σπόρους αυτούς είναι ότι ψεκάζονται με φυτοφάρμακα όπως το Roundup. Έτσι θα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε γλυφοσάτη, η οποία λέει ο ΠΟΥ είναι «πιθανό καρκινογόνο». Και ο καρκίνος δεν είναι ο μόνος κίνδυνος. Το glyphosate έχει συνδεθεί με νεφρική και ηπατική νόσο, γαστρεντερικά προβλήματα και επιληπτικές κρίσεις!

ΟΣΠΡΙΑ

Θα θελήσετε επίσης να αποφύγετε τα όσπρια (όπως μπιζέλια, φακές, φασόλια). Αυτά χρησιμοποιούνται συχνά σε κροκέτες ως πρωτεΐνες χαμηλού κόστους. Και είναι σε «χωρίς σιτηρά» ξηρές τροφές ως άμυλο υποκατάστατο των δημητριακών. Αυτά τα τρόφιμα μπορεί να συνδέονται με ανεπάρκεια ταυρίνης και καρδιακές παθήσεις σε σκύλους.

Οι καλλιέργειες οσπρίων ψεκάζονται με glyphosate για να τις στεγνώσουν λίγο πριν από τη συγκομιδή… οπότε είναι ακόμη υψηλότερες σε τοξικά υπολείμματα από τα σιτηρά!

Τα όσπρια έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε λεκτίνες. Αυτές είναι ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν την πέψη, συμβάλλοντας στο σύνδρομο διαρροής (leaky gut syndrome) του εντέρου, αλλεργίες και φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (inflammatory bowel disease).

Ένα άλλο πρόβλημα με την υψηλή θερμότητα που χρησιμοποιείται στην επεξεργασία κροκετών είναι ότι καταστρέφει τα βακτήρια – τόσο τα καλά όσο και τα κακά.

#3 ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΤΕ ΤΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ ΜΕ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ

Τα καλά ισορροπημένα βακτήρια του εντέρου είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη του πεπτικού και του ανοσοποιητικού συστήματος του σκύλου σας.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που το αποδεικνύουν αυτό. Όταν ευδοκιμούν τα κακά βακτήρια όπως το Heliobacter, μπορεί να προκύψουν έλκη στομάχου. Όταν τα βακτήρια Clostridium μεγαλώνουν… μπορούν να προκαλέσουν επώδυνο φούσκωμα και σοβαρή διάρροια.

Εφόσον ελέγχονται τέτοια βακτήρια, το έντερο μπορεί να λειτουργεί κανονικά. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Πώς συμβαίνει η βλάβη του εντέρου του σκύλου σας

Τα καλά βακτήρια που ζουν στον εντερικό σωλήνα του σκύλου σας αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Δημιουργούν μια υγιή εντερική βλεννογόνο επένδυση. Όταν αυτή η επένδυση καταστραφεί, ονομάζεται σύνδρομο διαρροής.

Η κακή διατροφή, τα εμβόλια, τα φάρμακα και άλλες τοξίνες μπορεί να προκαλέσουν διαρροή στο έντερο. Έτσι, όταν δίνετε το σκυλί σας μόνο ξηρές τροφές (κροκέτες), ξεκινάει από μια κακή αρχή.

Στο διαρρέον έντερο, οι τρύπες στη βλεννογόνο επένδυση επιτρέπουν την είσοδο θραυσμάτων πρωτεϊνών που δεν έχουν υποστεί πέψη. Αυτά τα σωματίδια μετά ταξιδεύουν στο ήπαρ για επεξεργασία. Αλλά αυτές οι πρωτεΐνες δεν φτάνουν στη σωστή μορφή αμινοξέων. Έτσι το συκώτι τα απορρίπτει. Στη συνέχεια, το σώμα του σκύλου σας τα αποκρίνει με φλεγμονή.

Η φλεγμονή είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σταματά ή αφαιρεί τους εισβολείς που δεν αναγνωρίζει. Το σώμα προσπαθεί να εκδιώξει τους ξένους μέσω του κυκλοφορικού του συστήματος. Τελικά, θα βγουν από το δέρμα (προκαλώντας συμπτώματα αλλεργίας)… ή μέσω του εντερικού σωλήνα (που οδηγεί σε διάρροια).

Έτσι, η υγεία του εντέρου είναι απαραίτητη για την υγεία του ήπατος, του δέρματος και του πεπτικού συστήματος. Και επειδή οι ξηρές τροφές δεν έχουν καλά βακτήρια, πρέπει να προσθέσετε προβιοτικά στην τροφή του σκύλου σας.

Προσθήκη προβιοτικών και πρεβιοτικών

Μερικές ξηρές τροφές σκύλου περιέχουν προβιοτικά. Αλλά δεν είναι και τόσο αποτελεσματικά… επειδή τα ζωντανά βακτήρια δεν επιβιώνουν σε υψηλές θερμοκρασίες επεξεργασίας ή μακροχρόνια αποθήκευση.

Έτσι μπορείτε να βοηθήσετε το έντερο του σκύλου σας και τη γενική υγεία… δίνοντάς του ένα προβιοτικό συμπλήρωμα διατροφής. Τα καλά βακτήρια στα προβιοτικά βοηθούν στην εξισορρόπηση του εντέρου… και συσσωρεύουν τα επιβλαβή βακτήρια! Η τροφοδοσία προβιοτικών υποστηρίζει την υπάρχουσα χλωρίδα του εντέρου του σκύλου σας… και ενισχύει την καλή πέψη και την ανοσοποιητική υγεία.

Είναι ακόμη καλύτερο να συμπεριλάβετε και πρεβιοτικά στην τροφή του σκύλου σας!

Τα πρεβιοτικά είναι ένας τύπος διαλυτής ίνας ή ανθεκτικού αμύλου… που τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια στο έντερο. Βοηθούν να κάνουν τα προβιοτικά πιο αποτελεσματικά.

Μπορείτε να αναγνωρίσετε τα πρεβιοτικά σε μια ετικέτα συστατικών αναζητώντας φρουκτοολιγοσακχαρίτες (FOS), ρίζα κιχωρίου, ινουλίνη, κόμμι γκουάρ ή πολτό τεύτλων. Και μπορείτε να αγοράσετε πρεβιοτικά συμπληρώματα… ή ένα συμπλήρωμα που περιλαμβάνει τόσο πρεβιοτικά όσο και προβιοτικά.

Και υπάρχει ένας άλλος τρόπος για να βοηθήσετε το σκυλί σας να διατηρήσει ένα υγιές έντερο.

#4 ΧΡΗΣΙΜΟΙΗΣΤΕ ΠΕΠΤΙΚΑ ΕΝΖΥΜΑ ΣΚΥΛΟΥ

Έχετε βάλει ποτέ χυμό ανανά ή μαρινάδα στο κρέας και έχετε παρατηρήσει να φουσκώνει; Η αρχή πίσω από το μαρινάρισμα είναι ότι ορισμένα τρόφιμα μπορούν να αφομοιώσουν (ή να διαλύσουν) άλλα φρέσκα τρόφιμα.

Τα ένζυμα στα φρέσκα τρόφιμα μπορούν να διευκολύνουν την πεπτική διαδικασία… προτού τα ένζυμα του σιέλου και του παγκρέατος λειτουργούν στην πέψη.

Κάποιες κροκέτες μπορεί να έχουν πρόσθετα ένζυμα. Συνήθως μπορείτε να αναγνωρίσετε ένα ένζυμο με λέξεις που καταλήγουν σε –άση στον πίνακα συστατικών. Η λιπάση διασπά τα λιπίδια ή τα λίπη. Η αμυλάση διασπά τα άμυλα. Η πρωτεάση διασπά τις πρωτεΐνες σε μικρότερα αμινοξέα. Αυτά είναι μόνο μερικά από πολλά ένζυμα.

Αλλά και πάλι, αυτά τα ένζυμα μπορεί να μην επιβιώσουν σε επεξεργασία με υψηλή θερμότητα. Επομένως, είναι καλύτερο να προσθέσετε ένζυμα με διαφορετικό τρόπο.

Τα φρέσκα λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν

Ένα πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να προσθέσετε μερικά φρέσκα λαχανικά στο φαγητό του σκύλου σας. Αλλά μην πετάτε απλά ωμά καρότα στο μπολ του. Να γιατί …

Τα φυτοφάγα ζώα έχουν ένα πεπτικό ένζυμο που ονομάζεται κυτταρινάση. Η κυτταρίνη επιτρέπει σε έναν φυτοφάγο να διασπάσει την κυτταρίνη… ένα συστατικό των τοιχωμάτων των φυτικών κυττάρων. Αυτό βοηθά στην απελευθέρωση άλλων θρεπτικών συστατικών από το φυτικό υλικό. Αλλά τα σαρκοφάγα ζώα όπως το σκυλί σας δεν έχουν το πεπτικό ένζυμο κυτταρινάση.

Αυτό εξηγεί γιατί ένα κομμάτι ακατέργαστου καρότου περνάει από το σκυλί σας ως ένα κομμάτι! Έτσι, εάν θέλετε ο σκύλος σας να απορροφήσει τη βιταμίνη Α από ένα καρότο… πρέπει να του δώσετε το κουνέλι που έφαγε αυτό το καρότο… συμπεριλαμβανομένου του στομάχου του.

Αλλά εάν το σκυλί σας δεν παίρνει τα έντερα του κουνελιού… πρέπει να μιμηθείτε την προ-πέψη που συμβαίνει στο στομάχι του θηράματος. Έτσι, μπορείτε να προσθέσετε λαχανικά στην ξηρά τροφή του σκύλου σας. Πρώτα όμως πρέπει να τα κάνετε εύπεπτα διασπώντας την κυτταρίνη πολτοποιώντας ή βράζοντάς τα ελαφρά (ιδανικά στον ατμό).

Ή, μπορείτε να το κάνετε πιο εύκολο. Ενισχύστε τις κροκέτες του σκύλου σας προσθέτοντας ένα πεπτικό ένζυμο συμπλήρωμα στο μπολ του. Μπορείτε να προσθέσετε πεπτικά ένζυμα σε σκόνη στα επεξεργασμένες ξηρές τροφές του. Πασπαλίστε τη σκόνη πάνω στο φαγητό πριν το σερβίρετε.

#5 ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Πολλοί κατασκευαστές ξηρών τροφών ισχυρίζονται ότι η τροφή τους είναι πλήρης και ισορροπημένη… έτσι λένε ότι δεν πρέπει να προσθέσετε τίποτα σε αυτήν. Ο συμβατικός σας κτηνίατρος πιθανότατα θα πει το ίδιο πράγμα.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι οι συνθετικές βιταμίνες που προέρχονται από το εργαστήριο που προστίθενται στην ξηρά τροφή του σκύλου σας δεν αρκούν για να θρέψουν το σκυλί σας όπως πρέπει.

Γιατί πρέπει να αποφεύγετε τις συνθετικές βιταμίνες

Με την πάροδο του χρόνου, οι υποδοχείς των κυττάρων του σκύλου σας μπορούν να φράξουν με αυτές τις ψεύτικες βιταμίνες… και σταματούν να λειτουργούν σωστά. Οι υπερβολικές συνθετικές βιταμίνες στα τρόφιμα μπορεί ακόμη και να είναι τοξικές για το σκυλί σας.

Οι φρέσκες, πλήρεις βιταμίνες που προέρχονται από τρόφιμα είναι πολύπλοκες. Τα κύτταρα του σώματος τις αναγνωρίζουν … έτσι τις χρησιμοποιούν πολύ πιο αποτελεσματικά από τις συνθετικές. Αλλά όταν ο σκύλος σας παίρνει συνθετικές βιταμίνες στο φαγητό του, μπορεί ακόμη και να μειώσει την απορρόφηση των υγιεινών βιταμινών μιας πλήρους και αληθινής τροφής.

Η ελαχιστοποίηση των συνθετικών βιταμινών και η προσθήκη ολόκληρων βιταμινών τροφίμων σημαίνει ότι το σώμα του σκύλου σας μπορεί να επιλέξει αυτό που χρειάζεται περισσότερο.

Έτσι, για να βοηθήσετε το σκυλί σας να πάρει επιπλέον, απορροφήσιμα θρεπτικά συστατικά…

ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ

Δοκιμάστε να προσθέσετε μερικά πολτοποιημένα ή ελαφρώς μαγειρεμένα φρούτα και λαχανικά στο μπολ του σκύλου σας. Αυτό μπορεί να καλύψει δύο ανάγκες: την ανάγκη για πεπτικά ένζυμα (όπως εξηγήσαμε προηγουμένως)… και την ανάγκη για ολόκληρες βιταμίνες τροφίμων.

Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων προσθέτουν και άλλα λειτουργικά τρόφιμα… όπως χόρτα, μούρα, μείγματα βοτάνων, συνδυασμούς μανιταριών, γρασίδι, σιταρόχορτο ή άλλα φυτικά προϊόντα. Αυτά μπορούν να προσφέρουν μια πολύτιμη ώθηση θρεπτικών συστατικών που μπορεί να υποστηρίξει την ασυλία του σκύλου σας, την υγεία του εντέρου… και ακόμη και να βοηθήσει στην αποφυγή του καρκίνου.

ΚΡΕΑΤΑ ΟΡΓΑΝΩΝ

Τα κρέατα οργάνων είναι τροφές πυκνές σε θρεπτικά συστατικά για το σκυλί σας. Η προσθήκη μιας ευρείας γκάμας φρέσκων κρεάτων οργάνων είναι ένας φανταστικός τρόπος για να δώσετε στο σκυλί σας περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα και αμινοξέα. Αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθούν όργανα πέρα από το συκώτι ή τα νεφρά. Και υπάρχει σίγουρα ένας «παράγοντας ick» σε αυτά τα ακατέργαστα ωμά όργανα. (Υπάρχει ένας λόγος που το αποκαλούν «εντόσθιο».)

Ευτυχώς, μπορείτε να αγοράσετε κρέατα οργάνων σε μορφή σκόνης… που ονομάζονται αδενικά συμπληρώματα. Δίνοντας αδένες που περιέχουν πολλά κρέατα οργάνων μπορεί πραγματικά να προσθέσει ένα λάκτισμα στη διατροφή του σκύλου σας.

Αυτά τα τρόφιμα μπορούν να παρέχουν πρεβιοτικά, ένζυμα, ολόκληρες τροφές βιταμίνες και μέταλλα, ακόμη και λιπαρά οξέα.

Και αυτό μας οδηγεί στο επόμενο θέμα … ωμέγα-3 λιπαρά!

#6 ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΩΜΕΓΑ-3 ΛΙΠΑΡΑ

Οι περισσότερες ξηρές τροφές σκύλου δεν περιέχουν υγιεινά λίπη. Ακόμα κι αν βρίσκονται στη λίστα συστατικών… χάνουν με την θέρμανση και την επεξεργασία. Στην πραγματικότητα, η επεξεργασία μπορεί να παράγει υδρογονωμένα ή trans λιπαρά, τα οποία μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνα για τον σκύλο σας.

Τα περισσότερα φυτικά λίπη παρέχουν ωμέγα-6 και 9 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι προφλεγμονώδη. Όμως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι αντιφλεγμονώδη. Και δεν υπάρχουν αρκετά ωμέγα-3 σε πολλές κροκέτες. Τα σκυλιά που τρέφονται με κροκέτες πρέπει να τρώνε περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά για να παρέχουν μια υγιή αντιφλεγμονώδη ισορροπία.

Δεν προκαλεί έκπληξη…. το ιχθυέλαιο (λάδι σολομού) είναι αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται όταν θέλουν να δώσουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Θέλω λοιπόν να σας δώσω μερικές προειδοποιήσεις σχετικά με το ιχθυέλαιο.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΙΧΘΥΕΛΑΙΟ

Το ιχθυέλαιο είναι πολύ ασταθές και η ποιότητά του ποικίλλει πολύ. Και το τραγανό ιχθυέλαιο είναι χειρότερο για κατανάλωση από το καθόλου ιχθυέλαιο. Μην πιστεύετε ότι το ιχθυέλαιο που περιέχεται ήδη στην ξηρά τροφή του σκύλου σας μπορεί να είναι φρέσκο. Είναι καλύτερο να το προσθέσετε λίγο πριν σερβίρετε το φαγητό του.

Εάν ανοίξετε ένα καινούργιο μπουκάλι ιχθυέλαιο και μυρίζει έντονα ψαρίλα επιστρέψτε το πίσω στο κατάστημα. Είναι μάλλον κακή απόσταξη και ήδη τρελή. Έτσι, εάν χρησιμοποιείτε ιχθυέλαιο… αγοράστε ένα προϊόν υψηλής ποιότητας, διατηρήστε το σε ψυγείο και προσθέστε το φρέσκο στην ξηρά τροφή του σκύλου σας αμέσως πριν το σερβίρετε.

Άλλα μειονεκτήματα του ιχθυελαίου είναι ότι…

  • Περιέχει τοξίνες
  • Οξειδώνεται
  • Μπορεί να περιέχει ακτινοβολία
  • Η παραγωγή ιχθυελαίου εξαντλεί τους ωκεανούς

Αλλά υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να δώσετε στο σκυλί σας ωμέγα-3 λιπαρά!

ΠΡΑΣΙΝΑ ΧΕΙΛΙΚΑ ΜΥΔΙΑ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ (Ή ΕΛΑΙΟ ΤΟΥΣ)

Τα κύρια αντιφλεγμονώδη ωμέγα-3 λιπαρά που χρειάζονται ο σκύλος σας είναι τα EPA (εικοσαπεντανοϊκό οξύ), ETA (εικοσατατραενοϊκό οξύ) και DHA. Και όλα αυτά είναι άφθονα στα πράσινα χειλικά μύδια (green lipped mussels).

Το έλαιο μυδιού με πράσινο χείλος είναι επίσης πιο απορροφήσιμο από το ιχθυέλαιο, οπότε το σκυλί σας δεν χρειάζεται τόσο μεγάλη ποσότητα από αυτό!

Και καλλιεργούνται με βιώσιμο τρόπο σε παρθένα νερά της Νέας Ζηλανδίας. Έτσι είναι ασφαλέστερα για το σκυλί σας… και άλλα ωκεάνια πλάσματα που εξαρτώνται από τα ψάρια για επιβίωση!

ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ: ΠΡΑΣΙΝΑ ΧΕΙΛΙΚΑ ΜΥΔΙΑ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ)

Ή, αν προτιμάτε να δώσετε στο σκύλο σας ολόκληρα ψάρια…

ΣΑΡΔΕΛΕΣ Ή ΑΛΛΑ ΛΙΠΑΡΑ ΨΑΡΙΑ

Τα λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλα, η ρέγγα και το σκουμπρί μπορούν να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δώσετε στο σκυλί σας λίγα επιπλέον ωμέγα-3 λιπαρά. Και τα κονσερβοποιημένα ψάρια είναι καλά για αυτό το σκοπό. Αγοράστε ψάρι με οστά, συσκευασμένα σε νερό, όχι λάδι… και κατά προτίμηση χωρίς πρόσθετο αλάτι. Ακόμα πιο ιδανικά αγοράστε τα κατεψυγμένα ή φρέσκα (καταψύξτε τα πρώτα για 2-3 εβδομάδες ώστε να εξουδετερώσετε ενδεχόμενα παράσιτα). Τα λιπαρά ψάρια όχι μόνο περιέχουν πολύτιμα ωμέγα-3 λιπαρά διατηρώντας την υγιή αντιφλεγμονώδη ισορροπία, περιέχουν και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και μαντέψτε…. ο σκύλος σας συνήθως λατρεύει να τα τρώει!

ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ: ΩΜΕΓΑ 3 ΛΙΠΑΡΑ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ-Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ! (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ)

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΞΗΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΣΚΥΛΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΙΔΑΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δεν είμαστε εδώ για να σας κάνουμε να νιώσετε ένοχοι… αλλά πριν ολοκληρώσουμε το άρθρο, πρέπει να αναφέρουμε μερικούς λόγους για τους οποίους πολλές ξηρές τροφές δεν είναι η καλύτερη επιλογή για το σκυλί σας.

Η ξηρά τροφή σκύλου έχει υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο. Τα σκυλιά δεν χρειάζονται καθόλου άμυλο στη διατροφή τους. Είναι ακριβώς αυτό που συγκρατεί τις κροκέτες και τις κάνει τραγανές! Και είναι φθηνότερο για τους κατασκευαστές από το κρέας ή τα φρέσκα προϊόντα. Προτιμήστε ξηρές τροφές σκύλου με το λιγότερο δυνατό άμυλο.

Η ξηρά τροφή σκύλου είναι ουσιαστικά «νεκρό» φαγητό. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι πολύ επεξεργασμένο και θερμαίνεται. Η επεξεργασία σε υψηλές θερμοκρασίες αφαιρεί τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα. Έτσι, οι κατασκευαστές ξηρών τροφών πρέπει να προσθέσουν συνθετικές βιταμίνες και μέταλλα για να πληρούν τα ρυθμιστικά απαιτούμενα διατροφικά πρότυπα.

Οι συνθετικές βιταμίνες και τα μέταλλα δεν απορροφώνται καλά από τον οργανισμό. Και μπορεί ακόμη και να είναι επιβλαβή μακροπρόθεσμα, ειδικά όταν είναι χαμηλής ποιότητας. Επομένως, εάν επιλέξετε κροκέτες για τον σκύλο σας, είναι καλύτερο να βρείτε αυτές με τα λιγότερα συνθετικά θρεπτικά συστατικά.

Τοξίνες: Πολλές ξηρές τροφές έχει αποδειχθεί ότι περιέχουν τοξίνες. Από καρκινογόνα όπως ετεροκυκλικές αμίνες και ακρυλαμίδια που προκαλούνται από υψηλή θερμότητα … έως αφλατοξίνες σε σιτηρά ή όσπρια. ή δυνητικά καρκινογόνα ζιζανιοκτόνα όπως το glyphosate. Μελέτες δείχνουν ότι το glyphosate στην κροκέτα είναι έως και 130 φορές υψηλότερο από τα επίπεδα των πρώτων υλών για εμπορική χρήση.

Υπάρχουν ακόμα χιλιάδες ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων που πιστεύουν ότι η ξηρά τροφή είναι μια ολοκληρωμένη και ισορροπημένη διατροφή. Αλλά λείπουν κρίσιμα θρεπτικά συστατικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια φρέσκια, ποιοτική και ισορροπημένη ωμή διατροφή είναι πάντα η καλύτερη. Ακολουθώντας αυτές τις 6 προτάσεις εμπλουτισμού της ξηράς τροφής του σκύλου σας, θα  παρατηρήσετε μια σημαντική διαφορά στα επίπεδα υγείας και ενέργειάς του.

Αν λοιπόν ταΐζετε τον σκύλο σας με ξηρές τροφές, για όποιον λόγο και αν γίνεται αυτό, τώρα ξέρετε πως να τις κάνετε πιο θρεπτικές και πιο υγιεινές απλά επιλέγοντας μερικά φρέσκα, ποιοτικά και εξαιρετικά θρεπτικά τρόφιμα κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση που έχετε συχνά και στην κουζίνα σας!

Πηγή:

https://www.dogsnaturallymagazine.com/feeding-fresh-food-to-dogs/?fbclid=IwAR07B-c4GMaSI57-XoofA1RdEJCoF_Od5UmJKKsEmiAHCAVPmTChZ5kQOz0

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
    0
    Καλάθι αγορών
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα