ΔΥΣΠΛΑΣΙΑ ΙΣΧΙΟΥ ΣΚΥΛΟΥ! ΑΙΤΙΕΣ, ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ!

ΔΥΣΠΛΑΣΙΑ-ΙΣΧΙΟΥ-ΣΚΥΛΟΥ-ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ-ΑΙΤΙΕΣ-ΠΡΟΛΗΨΗ-ΚΑΙ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ-DOGGER

ΔΥΣΠΛΑΣΙΑ ΙΣΧΙΟΥ ΣΚΥΛΟΥ! ΑΙΤΙΕΣ, ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ!

Η δυσπλασία ισχίου σκύλου είναι πολύ συχνή σε μεγαλόσωμους σκύλους. Είναι ένα πρόβλημα με την άρθρωση του ισχίου που μπορεί να οδηγήσει σε οστεοαρθρίτιδα. Η δυσπλασία ισχίου σκύλου είναι μια πολυγενετική ασθένεια, κληρονομείται και εμπλέκονται περισσότερα από ένα γονίδια. Ένας σκύλος με το γονίδιο δυσπλασίας ισχίου μπορεί ή όχι να αναπτύξει την ασθένεια. Ένας σκύλος χωρίς το γονίδιο δεν έχει κίνδυνο εμφάνιση δυσπλασίας ισχίου. Η αναπαραγωγή, η διατροφή και η άσκηση παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την σοβαρότητα της δυσπλασίας ισχίου σκύλου!

Η δυσπλασία ισχίου σκύλου είναι μια κατάσταση της άρθρωσης του ισχίου στην οποία υπάρχει χαλαρότητα. Αυτή οδηγεί σε εκφυλισμό του αρθρικού χόνδρου (τον λείο λευκό ιστό που καλύπτει τα άκρα των οστών στις αρθρώσεις), ο οποίος με τη σειρά του οδηγεί στην ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας σκύλου. Η δυσπλασία ισχίου σκύλου έχει αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια και εκτιμάται ότι μεταξύ 3 και 4 τοις εκατό των σκύλων έχουν αυτή την κατάσταση.

Ορισμένες φυλές σκύλων είναι πιο επιρρεπείς σε δυσπλασία ισχίου από άλλες και περιλαμβάνουν:

 • Newfoundland
 • Saint Bernard
 • Old English Sheepdog
 • Rottweiler
 • German Shepherd
 • Golden Retriever
 • Alaskan Malamute
 • Labrador Retriever
 • Samoyed

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΗΣ ΔΥΣΠΛΑΣΙΑΣ ΙΣΧΙΟΥ ΣΚΥΛΟΥ

Η δυσπλασία ισχίου σκύλου είναι μια κατάσταση στην οποία η άρθρωση του ισχίου της σφαίρας και της υποδοχής είναι λανθασμένη, προκαλώντας διαχωρισμό των δύο οστών. Στις περισσότερες περιπτώσεις δυσπλασίας, η υποδοχή δεν είναι αρκετά βαθιά ώστε να καθίσει πλήρως η μπάλα (η στρογγυλή κεφαλή του μηρού).

Αυτή η ανώμαλη άρθρωση συνδέεται με αδύναμους μύες, συνδέσμους και συνδετικό ιστό. Έτσι, αντί να ολισθαίνει ομαλά, η άρθρωση γρατζουνίζει και αλέθει κατά τη διάρκεια της κίνησης του σκύλου.

Συχνά το σώμα θα προσπαθήσει να σταθεροποιήσει την κακώς κατασκευασμένη άρθρωση με την κατασκευή σκληρού, οστού υλικού μέσα και γύρω από αυτό. Αυτό συνήθως δημιουργεί μια ακόμη πιο αφύσικη εφαρμογή με την πάροδο του χρόνου.

Η φθορά της άρθρωσης εξελίσσεται τελικά σε εκφυλιστική των αρθρώσεων που είναι επώδυνη για τον σκύλο και περιορίζει την ικανότητά του να κινείται κανονικά.

Δεδομένου ότι το ισχίο είναι η μεγαλύτερη άρθρωση χειρισμού βάρους στο σώμα ενός σκύλου, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πόσο οδυνηρό και εξουθενωτικό μπορεί να είναι για τα μεγάλα και γιγάντια σκυλιά φυλής που συνήθως υποφέρουν από αυτό.

Μικρά και μεσαίου μεγέθους σκυλιά και γάτες μπορούν επίσης να αναπτύξουν δυσπλασία ισχίου, αλλά είναι πολύ πιο συχνό σε μεγαλύτερους σκύλους.

ΤΡΟΦΕΣ-ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΡΘΡΩΣΕΩΝ!

Βελτιώστε την κινητικότητα του σκύλου σας με εξειδικευμένα και αποτελεσματικά προϊόντα!
[bt_bb_single_product product_id=”10317″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]
[bt_bb_single_product product_id=”10301″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]
[bt_bb_single_product product_id=”10305″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]
[bt_bb_single_product product_id=”9028″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]
[bt_bb_single_product product_id=”10031″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]
[bt_bb_single_product product_id=”9073″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]
[bt_bb_single_product product_id=”11873″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]

Η ΔΥΣΠΛΑΣΙΑ ΙΣΧΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ

Η δυσπλασία ισχίου σκύλου είναι πολυγενετική, που σημαίνει ότι κληρονομείται και υπάρχουν πολλά γονίδια που εμπλέκονται. Τα σκυλιά χωρίς τα γονίδια για δυσπλασία ισχίου δεν θα την αναπτύξουν. Τα σκυλιά με τα γονίδια μπορεί να προσβληθούν από την ασθένεια, μπορεί και όχι. Προς το παρόν δεν υπάρχει δοκιμή που να προσδιορίζει τα γονίδια της δυσπλασίας ισχίου.

Ένας σκύλος με εξαιρετικές βαθμολογίες OFA και PennHIP μπορεί να φέρει τα γονίδια για την ασθένεια, να μην αναπτύξει ποτέ δυσπλασία ισχίου σκύλου και να συνεχίσει να παράγει γενιές απογόνων με το πρόβλημα.

Ιστορικά, μόνο σκύλοι με ενδείξεις ακτινογραφίας της ΟΑ εμποδίστηκαν να αναπαραχθούν. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι εάν σκύλοι με χαλαρότητα στις αρθρώσεις του ισχίου και σκύλοι με καθιερωμένη ΟΑ αποτρέπονται από την αναπαραγωγή, υπάρχει μεγαλύτερη μείωση της συχνότητας εμφάνισης δυσπλασίας ισχίου.

ΔΕΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΔΥΣΠΛΑΣΙΑ ΙΣΧΙΟΥ

Οποιαδήποτε από τις ακόλουθες καταστάσεις μπορεί να προδιαθέτει μια δυσπλασία ισχίου σκύλου:

 • Ένα σώμα που είναι μακρύτερο από ότι ψηλότερο
 • Υψηλή αναλογία ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος)
 • Στείρωση (ειδικά όταν γίνεται πολύ νωρίς)
 • Σκύλοι ηλικίας κάτω του ενός έτους που έχουν διαγνωστεί με βλάβη στις αρθρώσεις του ισχίου και μικροπαγμούς της υποδοχής του ισχίου
 • Νέοι έως μεσήλικες σκύλοι με πόνο και χωλότητα που συνδέονται με την οστεοαρθρίτιδα

Το εάν ο σκύλος αναπτύσσει οστεοαρθρίτιδα ή όχι, και η σοβαρότητά του, εξαρτάται τόσο από τη φύση (ένα γενετικό συστατικό) όσο και από τη διατροφή (περιβάλλον και διατροφή).

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε ως ιδιοκτήτης κατοικίδιων ζώων για να αποτρέψετε ή να μειώσετε τη σοβαρότητα της δυσπλασίας ισχίου του σκύλου σας.

Αν σκοπεύετε να αποκτήσετε ένα κουτάβι μεγάλης ή γιγαντιαίας φυλής, βρείτε κτηνοτρόφους που πιστοποιούν το PennHIP τα σκυλιά τους. Η πιστοποίηση OFA εξακολουθεί να είναι το καθιερωμένο πρότυπο, αλλά το PennHIP είναι μια πολύ καλύτερη ένδειξη της υγείας του ισχίου.

Ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνει ο σκύλος σας, ειδικά από την ηλικία των τριών έως δέκα μηνών, έχει αποδειχθεί ότι έχει σημαντικό αντίκτυπο στο εάν ένα κουτάβι με γονίδια δυσπλασίας ισχίου θα συνεχίσει να αναπτύσσει την ασθένεια.

Οι τροφές σκύλου με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και υδατάνθρακες μπορούν να προκαλέσουν υπερβολική ανάπτυξη του σκελετού, ώστε ο χόνδρος στο σώμα να συμβαδίσει, ειδικά σε σκύλους μεγάλων φυλών.

Μια ελεγχόμενη μερίδα, ισορροπημένη, ωμή (ή ελαφρώς μαγειρεμένη) βιολογικά κατάλληλη διατροφή θα παρέχει στο κατοικίδιο ζώο σας τη σωστή διατροφή στις σωστές ποσότητες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Σε μια μελέτη του 1997 για τα κουτάβια Λαμπραντόρ Ριτρίβερ, τα σκυλιά που τράφηκαν «ελεύθερη επιλογή» είχαν πολύ υψηλότερο ποσοστό δυσπλασίας του ισχίου από τους συζύγους τους που τρέφονταν με την ίδια τροφή, αλλά σε ελεγχόμενες μερίδες που ανέρχονταν σε 25% λιγότερο από τα κουτάβια που τρέφονταν ελεύθερα. Τα σκυλιά με ελεύθερη σίτιση ήταν επίσης αρκετά βαρύτερα ως ενήλικες από την ομάδα ελεγχόμενων μερίδων κατά περίπου 22 κιλά κατά μέσο όρο.

Η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τη σοβαρότητα της δυσπλασίας. Το επιπλέον βάρος μπορεί να επιταχύνει τον εκφυλισμό των αρθρώσεων. Τα σκυλιά που γεννιούνται με γονίδια που τα καθιστούν επιρρεπή σε δυσπλασία ισχίου, εάν επιτραπεί να έχουν το υπερβολικό βάρος, θα διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου, και στη συνέχεια εμφάνιση αρθρίτιδας.

Επικεντρωθείτε στην άσκηση του σκύλου σας σε δραστηριότητες όπως τρέξιμο και κολύμπι. Ο στόχος είναι να βοηθήσετε το κατοικίδιο ζώο σας να διατηρήσει καλή μυϊκή μάζα, η οποία μπορεί να μειώσει την επίπτωση και τη σοβαρότητα της δυπλασίας ισχίου σκύλου.

Αποφύγετε δραστηριότητες που απαιτούν από το κατοικίδιο ζώο σας να πηδήξει ή να αλλάξει ξαφνικά κατεύθυνση ή να σταματήσει. Μην αφήνετε το σκυλί σας να ασκεί ή να αφιερώνει σημαντικό χρόνο σε ολισθηρές επιφάνειες και σκαλοπάτια.

ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ ΜΕ ΔΥΣΠΛΑΣΙΑ ΙΣΧΙΟΥ

Η χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της πρώιμης χαλαρότητας του ισχίου ή για την αντικατάσταση όλου ή μέρους ενός ισχίου είναι μια επιλογή για ορισμένα σκυλιά και τους ιδιοκτήτες τους. Δεν είναι κάθε σκύλος καλός υποψήφιος για χειρουργική επέμβαση και δεν μπορεί να το αντέξει οικονομικά κάθε γονέας σκύλου, ούτε είναι πάντα η καλύτερη επιλογή.

Η συμβατική ιατρική διαχείριση περιλαμβάνει τη χρήση στεροειδών φαρμάκων, ρυθμισμένης ασπιρίνης και κορτικοστεροειδών, τα οποία έχουν όμως σημαντικές παρενέργειες.

Εάν το κατοικίδιο ζώο σας παίρνει φάρμακα για πόνο και φλεγμονή, σας συνιστώ να συνεργαστείτε με έναν ολιστικό κτηνίατρο για να προσδιορίσετε ποιες εναλλακτικές θεραπείες μπορεί επίσης να είναι επωφελείς. Συχνά, μια ολοκληρωμένη προσέγγιση μπορεί να μειώσει ή να αντικαταστήσει την ανάγκη για δυνητικά τοξικά φάρμακα.

Η πιο σημαντική πτυχή της διαχείρισης της δυσπλασίας ισχίου σκύλου είναι η οικοδόμηση και η διατήρηση εξαιρετικής υγείας των μυών, των τενόντων και των συνδέσμων. Οι φυσικές θεραπείες όπως χειροπρακτική, μασάζ, τέντωμα, θεραπεία με λέιζερ, βελονισμός και υδρόβια θεραπεία είναι εξαιρετικά ευεργετικές.

Η ωμή BARF και βιολογικά κατάλληλη διατροφή, υπό την προϋπόθεση να είναι ποιοτική, ισορροπημένη και αντιφλεγμονώδης είναι πολύ σημαντική! Αυτό σημαίνει την αποφυγή τροφών σκύλου με υπερβολικό κοτόπουλο (έχει πολλά ωμέγα-6 λιπαρά αυξάνοντας τις χρόνιες φλεγμονές), άμυλο, υδατάνθρακες, σιτηρά, καθώς και αυτές με βάση την πατάτα. Οι πατάτες είναι μέλη της οικογένειας nighthade, η οποία είναι γνωστό ότι επιδεινώνει τις φλεγμονώδεις συνθήκες.

Σημαντική παρένθεση για τις τροφές με αυξημένο ασβέστιο

Τα σώματα των σκύλων (κυρίως των κουταβιών) δεν είναι σε θέση να ελέγχουν ή να περιορίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου και ορισμένων άλλων μετάλλων που λαμβάνουν από τις τροφές τους. Έτσι είναι εξαιρετικά σημαντικό οι τροφές που καταναλώνουν να μην έχουν υψηλή συγκέντρωση σε ασβέστιο και άλλα μεταλλικά στοιχεία.

Εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς πολλές έτοιμες BARF τροφές έχουν αυξημένη συγκέντρωση κόκαλων (δικαιολογώντας την χαμηλή τους τιμή) ποσοστού 20-30%, ενώ το ποσοστό αυτό δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10%, με αποτέλεσμα να παρέχουν υπερβολικό ασβέστιο που μπορεί να προκαλέσει σκελετικά προβλήματα στα κουτάβια, μη ισορροπημένη διατροφή, δυσκοιλιότητα και στομαχικές και πεπτικές διαταραχές και επιδείνωση της δυσπλασίας ισχίου σκύλου!

Η απορρόφηση, φυσικά, συμβαίνει μέσω των εντέρων. Όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε ασβέστιο και ανόργανα άλατα, τόσο μεγαλύτερο είναι το επίπεδο απορρόφησης και αφομοίωσης στην αναπτυσσόμενη οστική δομή του κουταβιού. Αυτό μπορεί να διαταράξει τη φυσική διαδικασία ανάπτυξης των οστών και να οδηγήσει σε βλάβες στον σκελετό και στις αρθρώσεις.

Οι υψηλές συγκεντρώσεις ανόργανων συστατικών στη διατροφή μπορούν να προκαλέσουν γρήγορα οστικές μεταβολές των οστών που παίζουν σε σκελετικές ανωμαλίες σε ένα κουτάβι που μεγαλώνει. Αυτά περιλαμβάνουν υπερτροφική οστεοδυστροφία (HOD). Πρόκειται για μια σοβαρά οδυνηρή ασθένεια των οστών που επηρεάζει πολλαπλά άκρα και προκαλεί χωλότητα. Επίσης η κρανιογναθική οστεοπάθεια, μια ασθένεια που επηρεάζει τα οστά του κρανίου, συμπεριλαμβανομένης της κάτω γνάθου.

Μια διατροφή σκύλου με υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα έχει επίσης αποδειχθεί ότι προκαλεί προβλήματα διαμόρφωσης και ανωμαλίες τόσο στο ανάστημα όσο και στην αύξηση βάρους.

Τα κουτάβια που μεγαλώνουν αρκετά, πολύ γρήγορα και συνεχίζουν να αναπτύσσουν ορθοπεδικά ζητήματα συνήθως τρέφονται με μια πολύ νόστιμη, υψηλής ενέργειας και υψηλής περιεκτικότητας σε ανόργανα συστατικά διατροφή. Πολλά από αυτά τα κουτάβια τρέφονται πολλές φορές. Άλλα τρέφονται απλώς πάρα πολύ σε κάθε γεύμα. Η προβληματική θρεπτική ουσία υψηλής ενέργειας σε όλες αυτές τις δίαιτες τείνει να είναι οι υπερβολικοί υδατάνθρακες.

Αν και υπάρχουν πολλοί που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η υψηλή πρωτεΐνη μπορεί να είναι πρόβλημα υγείας για τα κουτάβια, πιο πρόσφατες μελέτες τείνουν να διαφωνούν. Η ταχεία ανάπτυξη που προκαλεί σκελετικές διαταραχές (όπως η δυσπλασία του ισχίου) σε μεγαλύτερες φυλές πιστεύεται τώρα ότι συνδέεται καταλληλότερα με τη γενετική και επιδεινώνεται από το υπερβολικό διατροφικό ασβέστιο ή την υπερβολική σίτιση κατά τη διάρκεια της φάσης της ζωής του κουταβιού.

Μιλήστε στον ολιστικό κτηνίατρό σας για συμπληρώματα διατροφής σκύλου που μπορούν να παρέχουν τις πρώτες ύλες για την επισκευή και τη συντήρηση του χόνδρου. Αυτά περιλαμβάνουν ωμέγα-3 λιπαρά, βιταμίνη C, κολλαγόνο, θειϊκή γλυκοζαμίνη με MSM, ζωμός οστών (bone broth), μεμβράνη κελύφους αυγών, πράσινα χειλικά μύδια (green lipped mussels) και επίσης:

 • Ομοιοπαθητικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των Rhus Tox, Arnica και Bryonia
 • Ουβικινόλη και άλλα αντιοξειδωτικά
 • Σούπερ πράσινα τρόφιμα (σπιρουλίνα και ασταξανθίνη)
 • Φυσικές αντιφλεγμονώδεις φόρμουλες (βότανα, πρωτεολυτικά ένζυμα και θρεπτικά φάρμακα)
 • Ενέσεις Adequan

Πηγές:

https://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2011/11/03/prevention-of-canine-hip-dysplasia.aspx

Richardson, Skeletal diseases of the growing dog: Nutritional influences and the role of diet, Canine Hip Dysplasia: A Symposium Held at Western Veterinary Conference, 1995

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
  0
  Καλάθι αγορών
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα