ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΩ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΜΟΥ!

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΩ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΜΟΥ!

Όταν φέρνετε ένα νέο σκυλί στον κόσμο σας, μία από τις μεγαλύτερες αποφάσεις που θέλετε να ελέγξετε αμέσως είναι το είδος της τροφής για σκύλους που θα επιλέξετε. Η ευλογία και η κατάρα της επιλογής τροφής για σκύλους είναι ότι δεν θα σας λείπουν επιλογές. Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να περιηγηθείτε στο τοπίο της τροφής για σκύλους, ώστε να είστε πλήρως προετοιμασμένοι πριν φέρετε το νέο σας σκυλί στο σπίτι και να κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή.

Ως ιδιοκτήτες σκύλων, θέλουμε το καλύτερο για τα κουτάβια μας, θέλουμε να τους προσφέρουμε μια μακρά, ευτυχισμένη ζωή, και αυτό ξεκινά με τη διατροφή τους μέσω ισορροπημένων και υγιεινών γευμάτων. Το σώμα του σκύλου, όπως και του ανθρώπου, είναι μοναδικό. Το καλύτερο για το σκυλί σας μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που είναι καλύτερο για το σκυλί κάποιου άλλου.

Ποιες διατροφικές απαιτήσεις υπάρχουν για τα σκυλιά;

Όταν επιλέγετε ποια τροφή να αγοράσετε, θα θελήσετε να κατανοήσετε τις διατροφικές ανάγκες του σκύλου σας και πώς μπορεί να διαφέρουν από άλλα σκυλιά. Εάν έχετε ένα νέο κουτάβι, θα χρειαστείτε φαγητό ειδικά σχεδιασμένο για νεαρά, αναπτυσσόμενα σκυλιά. Ή εάν έχετε ένα σκυλί μικρόσωμο ή μεγαλόσωμο, θα υπάρχει μια συγκεκριμένη φόρμουλα πιο κατάλληλη για τις ανάγκες του σκύλου σας.

Για να βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε τρόφιμα που περιέχουν όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο σκύλος σας, ανατρέξτε στην ετικέτα για τις λέξεις “πλήρεις και ισορροπημένες”. Αυτός είναι ένας όρος που χρησιμοποιεί ο FDA για τη ρύθμιση των προφίλ θρεπτικών ουσιών για σκύλους και γάτες που έχουν συσταθεί από την Ένωση Αμερικανών Αξιωματούχων Ελέγχου Τροφίμων (AAFCO). Η ικανότητα τροφοδοσίας του σκύλου σας με μια τροφή που περιέχει όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα από τη διατροφή του σκύλου σας με μια ωμή BARF διατροφή, η οποία μπορεί στη συνέχεια να απαιτεί επιπλέον συμπληρώματα βιταμινών. Για να επιτύχετε την πληρέστερη δυνατή και ισορροπημένη διατροφή με ωμές BARF τροφές είναι απαραίτητο να επιλέγετε ποιοτικές, με τα κατάλληλα συστατικά και με τακτικές εναλλαγές πηγών κρέατος και υπόλοιπων θρεπτικών συστατικών.

Ένα συμπλήρωμα που ίσως θέλετε να συμπεριλάβετε στην καθημερινή διατροφή του σκύλου σας ανεξάρτητα από την τροφή για σκύλους που επιλέγετε είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Όπως και στους ανθρώπους, το σκυλί σας χρειάζεται μια ισορροπία ωμέγα-3 και ωμέγα-6. Η ανισορροπία προέρχεται από υψηλή ποσότητα ωμέγα-6 που βρίσκεται στις περισσότερες βιομηχανικές τροφές για σκύλους. Εάν τροφοδοτείτε το σκύλο σας με εμπορική τροφή (είτε πρόκειται για ξηρά ή BARF ή μαγειρευτό φαγητό), θα πρέπει να προσθέσετε στις περισσότερες περιπτώσεις ένα συμπλήρωμα ωμέγα-3 για να διορθώσετε την ανισορροπία. Οι περισσότερες έτοιμες τροφές για σκύλους περιέχουν συστατικά τα οποία αυξάνουν τις φλεγμονές στον οργανισμό του και επιπλέον τα ωμέγα-3 λιπαρά που περιέχονται στις ξηρές τροφές οξειδώνονται με αποτέλεσμα να χάνουν την δυναμική τους.

Ο σκύλος σας χρειάζεται ωμέγα-3 λιπαρά για διάφορους λόγους, όπως:

 • Τα ωμέγα-3 λιπαρά ενεργούν ως αντιφλεγμονώδη και βοηθούν τα σκυλιά που αντιμετωπίζουν αλλεργίες και αρθρίτιδα.
 • Τα ωμέγα-3 λπαρά βελτιώνουν τα επίπεδα του δέρματος και της ενέργειας, καθώς και την υγεία των τριχωμάτων και των αρθρώσεων.
 • Τα ωμέγα-3 λιπαρά βοηθούν στη γνωστική ανάπτυξη των κουταβιών και θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις γνωστικές λειτουργίες των μεγαλύτερων σκύλων.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, υπάρχει μια ευρεία επιλογή συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών για να διαλέξετε, οπότε φροντίστε να κάνετε την έρευνά σας για να διαλέξετε ένα. Φροντίστε να εναλλάσσετε τις πηγές ωμέγα-3 λιπαρών και να επιλέγετε αυτά που έχουν την καλύτερη δράση στην υγεία του σκύλου σας, ταιριάζουν με τις ανάγκες του και είναι ποιοτικά και ασφαλή.

Πως επιλέγω τροφές για σκύλους?

Είναι δύσκολο να περιορίσετε ακριβώς ποιο φαγητό είναι καλύτερο για το σκυλί σας λόγω της αφθονίας των επιλογών που έχετε στη διάθεσή σας. Οι τροφές για σκύλους μπορούν να παρασκευαστούν για τρία στάδια της ζωής, το στάδιο ανάπτυξης, το στάδιο ενηλίκων και το στάδιο των υπερήλικων, ενώ άλλες τροφές θα είναι απλά για «όλα τα στάδια της ζωής». Αν επιλέξετε ξηρά τροφή για τον σκύλο σας να θυμάστε πως οι μικρόσωμοι σκύλοι χρειάζονται μικρές κροκέτες και οι μεγαλόσωμοι σκύλοι χρειάζονται αντίστοιχα μεγαλύτερες κροκέτες ώστε να τις μασάνε και να μην τις καταπίνουν.

Αφού επιλέξετε ποιο στάδιο της διατροφής θέλετε να αναζητήσετε, ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε την επιλογή μιας μάρκας είναι να συγκρίνετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφών. Όταν διαβάζετε μια ετικέτα τροφής σκύλου, τα συστατικά παρατίθενται κατά σειρά από τις μεγαλύτερες έως τις μικρότερες ποσότητες που περιέχονται. Λάβετε υπόψη τους κατασκευαστές που κρύβουν την ποσότητα των ανεπιθύμητων συστατικών καταχωρίζοντάς τα ξεχωριστά και μεταμφιέζοντας το ποσοστό των τροφίμων που αποτελούν.

Όταν κοιτάτε την ετικέτα της τροφής σκύλου, θα θέλετε να δείτε μια ποικιλία από θρεπτικά συστατικά. Τα σκυλιά μπορούν να αφομοιώσουν και να αποκτήσουν διατροφή κυρίως από το κρέας και έπειτα από φρούτα, δημητριακά και λαχανικά. Μια καλή τροφή για σκύλους θα περιέχει έναν συνδυασμό αυτών των συστατικών, ενώ οι καλύτερες τροφές για σκύλους θα περιέχουν τις υψηλότερης ποιότητας εκδόσεις αυτών των συστατικών. Συστατικά που πρέπει να αποφεύγονται είναι το καλαμπόκι, το γεύμα αραβόσιτου, η σόγια και το σιτάρι, καθώς είναι πιο δύσκολο για τους σκύλους να τα πέψουν και υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν δυσανεξία σε αυτά επειδή είναι συστατικά μη βιολογικά κατάλληλα για αυτά.

Όροι που πρέπει να θυμάστε όταν διαβάζετε την ετικέτα της τροφής:

 • «Κοτόπουλο» σημαίνει τουλάχιστον το 70% της τροφής αποτελείται από κοτόπουλο.
 • Το “Chicken Platter”, “Chicken Dinner” ή “Chicken Entrée” σημαίνει ότι τουλάχιστον το 10% της τροφής είναι το κρέας κοτόπουλου.
 • Το “With Chicken / Με Κοτόπουλο” σημαίνει μόλις 3%, ενώ το “Chicken Flavour / Γεύση Κοτόπουλου” είναι λιγότερο από 3%.
 • Τα 2-3 πρώτα συστατικά πρέπει να είναι ζωικής και όχι φυτικής προέλευσης και μάλιστα ονοματισμένα (πχ γεύμα κοτόπουλου και όχι γεύμα κρέατος).
 • Αποφύγετε τροφές που έχουν αρκετά υποπροϊόντα καθώς αυτά είναι συνήθως β’ διαλογής και ενδέχεται να είναι φορείς παθογόνων.
 • Προτιμήστε ωμές BARF τροφές που περιέχουν ολόκληρα θηράματα και όχι μέρη αυτών καθώς τότε ενδέχεται να περιέχουν αυξημένα κόκαλα που ζορίζουν το στομάχι, το πεπτικό σύστημα και προκαλούν διατροφικές ανισορροπίες (μπορείτε να καταλάβετε αν οι BARF τροφές έχουν αυξημένα κόκαλα ψηλαφίζοντας τες και παρατηρώντας τα περιττώματα του σκύλου τα οποία δεν πρέπει όταν τα αφήνει να είναι σφιχτά σαν πέτρες ή/και χρώματος λευκού ή γκρι).
 • Αποφύγετε τροφές που έχουν συστατικά όπως το καλαμπόκι τα οποία είναι συχνά γενετικά τροποποιημένα (GMO) λόγω της εξαιρετικά αυξημένης ζήτησης.
 • Αποφύγετε τροφές που έχουν μεγάλη ποσότητα σιτηρών και σύνθετων υδατανθράκων, προτιμήστε αυτές που έχουν υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και αυξημένα λαχανικά.   
 • Προτιμήστε τροφές που δεν περιέχουν έξτρα ζάχαρη και αλάτι καθώς αυτά είναι βελτιωτικά γεύσης και δεν ευνοούν την ευζωία του σκύλου σας.
 • Επιλέξτε τροφές που περιέχουν φυσικά συντηρητικά όπως βιταμίνη Ε και εκχύλισμα δενδρολίβανου.
 • Επιλέξτε ξηρές τροφές που έχουν τις λιγότερες δυνατές συνθετικές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία καθώς από αυτά επωφελείται λιγότερο ο σκύλο σας.

Χρειάζεται ο σκύλος μου τροφές χωρίς σιτηρά (grain free)?

Πολλοί κατασκευαστές τροφών για σκύλους έχουν αρχίσει να προσφέρουν επιλογές χωρίς σιτηρά. Η σκέψη είναι ότι ακριβώς όπως οι πρόγονοι του ανθρώπου είχαν τροφές χωρίς σιτηρά, έτσι και οι πρόγονοι των πρώιμων σκύλων, και ως εκ τούτου τα σκυλιά θα επωφελούνταν από μια δίαιτα χωρίς σιτηρά, όπως κάνουν και ορισμένοι άνθρωποι.

Θα διαβάσετε διάφορες απόψεις σχετικά με το πώς τα πεπτικά συστήματα των σκύλων έχουν εξελιχθεί για να χειριστούν τα σιτηρά και τη γλουτένη, κυμαινόμενα από εκείνα που πιστεύουν ότι τα σκυλιά έχουν κάπως πρωτόγονα πεπτικά συστήματα, έως εκείνα που πιστεύουν ότι τα σκυλιά μπορούν να αφομοιώσουν τα σιτηρά χωρίς πρόβλημα. Όταν διαβάζετε τέτοιες ευρείες απόψεις, η πραγματικότητα είναι πιθανό κάπου στο ενδιάμεσο. Μια γενική διατροφική οδηγία που οι περισσότεροι μπορούν να συμφωνήσουν είναι ότι η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα σιτηρών για ένα σκύλο είναι το 10% της διατροφής του. Το υπόλοιπο της διατροφής θα πρέπει να κατανέμεται τουλάχιστον σχεδόν ομοιόμορφα μεταξύ λαχανικών (40%) και κρεάτος (50%). Ιδανικά το ποσοστό του κρέατος πρέπει να είναι γύρω στο 60-70%.

Όσοι προτιμούν μια τροφή χωρίς σιτηρά αναφέρουν οφέλη που είναι πολύ παρόμοια με αυτά που αναφέρονται στην ωμή BARF διατροφή, όπως πιο υγιεινό τρίχωμα και δόντια, μικρότερα κόπρανα και αυξημένη ενέργεια.

Ένα μειονέκτημα των τροφών χωρίς σιτηρά είναι ότι αυτές οι τροφές συχνά έχουν υψηλότερο λίπος και θερμίδες και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους στο σκύλο σας. Η μετάβαση σε τροφές χωρίς σιτηρά θα είναι επίσης μια πιο ακριβή επιλογή, οπότε θα πρέπει να αποφασίσετε εάν τα πιθανά οφέλη αξίζουν το πρόσθετο κόστος. Εάν έχετε ήδη ένα απόλυτα χαρούμενο και υγιές σκυλί (χωρίς αλλεργίες, δυσανεξίες, με καλές εξετάσεις, με ομαλή πέψη) ενώ καταναλώνει τροφές με σιτηρά, τότε πιθανότατα δεν χρειάζεται να αλλάξετε δραστικά τη διατροφή του σε τροφές χωρίς σιτηρά. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτά δεν πρέπει να είναι υπερβολικά στην διατροφή του.

Ο σκύλος σας θα χρειαστεί σίγουρα τροφές χωρίς σιτηρά εάν είναι αλλεργικός σε αυτά. Εάν παρατηρήσετε φαγούρα ή ερεθισμό στο δέρμα του σκύλου σας, μπορεί να υπάρχει τροφική αλλεργία στο συστατικό αυτό. Σε αυτήν την περίπτωση, το να δοκιμάσετε μια τροφή χωρίς σιτηρά θα μπορούσε να είναι μια επιλογή για να δείτε αν βοηθά στην επίλυση του προβλήματος.

Στην διατροφή του σκύλου χρειάζεται ποιότητα, ισορροπία και μέτρο. Αναλογιστείτε λοιπόν πως είναι καλύτερα τουλάχιστον να μην του δίνετε συνέχεια τροφές με συστατικά που έχουν αυξημένες πιθανότητες να του προκαλέσουν αργά ή γρήγορα πεπτικές και ανοσολογικές διαταραχές όπως είναι τα σιτηρά από το να τα λαμβάνει συνέχεια μέσω της διατροφής του.

Πρέπει το σκυλί μου να τρώει ωμές BARF τροφές?

Μια ωμή BARF διατροφή για σκύλους μπορεί να αποτελείται από κρέας οργάνων, κρέας μυών, ωμά οστά ολόκληρα ή αλεσμένα, ωμά αυγά, φρούτα, λαχανικά, γιαούρτι, έλαια, βότανα και μπαχαρικά. Αυτός ο τύπος ωμής διατροφής μπορεί να είναι σπιτική ωμοφαγία, ενώ ο άλλος τρόπος για να τροφοδοτήσετε το σκύλο σας με μια ωμή διατροφή είναι μέσω εμπορικά διαθέσιμης BARF τροφής για σκύλους που περιλαμβάνει ωμά συστατικά.

Οι υποστηρικτές της ωμής BARF διατροφής ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση ωμών τροφών προάγει καθαρότερα δόντια, ένα πιο λαμπερό τρίχωμα, πιο υγιές δέρμα, υψηλότερα επίπεδα ενέργειας και μικρότερα κόπρανα. Η ωμή διατροφή αναφέρεται μερικές φορές από τα αρχικά BARF, που σημαίνει Bones and Raw Food (Κόκκαλα και ωμή τροή), ή Biologically Appropriate Raw Food (Βιολογικά Κατάλληλη Ωμή Τροφρή). Τα εργασιακά σκυλιά και αυτά σε κυνοδρομίες ήταν μερικά από τα πρώτα που υιοθέτησαν τη ωμή BARF διατροφή και αυτές τις μέρες η διατροφή αυτή έχει γίνει πολύ πιο δημοφιλής στους κατασκευαστές τροφίμων.

Μερικοί θα πουν ότι ο μόνος λόγος για τον σκύλο σας να τρώει μια ωμή BARF διατροφή είναι να εξαλείψει συστατικά που υπάρχουν σε ξηρές τροφές που προκαλούν αλλεργίες. Εάν το σκυλί σας φαίνεται να έχει τροφική αλλεργία και έχετε δοκιμάσει τροφές χωρίς σιτηρά, αλλά ο ερεθισμός συνεχίστηκε, μια ποιοτική ωμή BARF διατροφή θα μπορούσε να είναι μια επιλογή. Εάν αποφασίσετε να επιλέξετε μια ωμή BARF διατροφή, κάντε όσο το δυνατόν περισσότερη έρευνα εκ των προτέρων και συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας ή έναν διατροφολόγο. Οι ωμές BARF τροφές ως ωμό/κατεψυγμένο και έτσι αρκετά ευπαθές προϊόν χρειάζεται να είναι ποιοτικό, ισορροπημένο και να το χειρίζεστε με προσοχή.

Οι επικριτές της BARF διατροφής θα υποστηρίξουν ότι η ωμή διατροφή θα οδηγήσει σε μια μη ισορροπημένη διατροφή, η οποία θα μπορούσε να βλάψει το σκυλί σας εάν τρέφεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για εκείνους που τρέφουν σκύλους ωμά κρέατα οστά, υπάρχει πιθανότητα πνιγμού ή εσωτερικών παρακέντρων. Για αυτούς τους λόγους, δεν συνιστούμε να τρώτε το σκύλο σας ολόκληρα ωμά κόκαλα. Οι πρόγονοι του σκύλου σας ίσως χρειαζόταν να καταφύγουν σε αυτόν τον τύπο διατροφής, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να θέσετε τον σκύλο σας σε κίνδυνο.

Εάν θέλετε να τροφοδοτήσετε με ασφάλεια το σκυλί σας με κόκαλα, υπάρχουν πολλές ποιοτικές εμπορικές επιλογές που πρέπει να λάβετε υπόψη. Μία επιλογή είναι ολόκληρα, φυσικά κέρατα ελαφιών και αλκών. Διαλέξτε ένα κέρατο κατάλληλου μεγέθους για το σκυλί σας για να αποφύγετε τον πνιγμό. Ο σκύλος σας θα λατρέψει να το μασήσει, δεν θρυμματίζεται και προωθεί υγιή ούλα και δόντια. Αυτό βέβαια πρέπει να γίνεται πάντα υπό την επίβλεψή σας.

Υπάρχουν ορισμένοι που υποστηρίζουν ότι τα οφέλη από μια ωμή BARF διατροφή οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε υψηλότερη λιπαρή σύνθεση σε αυτά τα τρόφιμα. Αυτοί οι δυσφημιστές ισχυρίζονται ότι τα οφέλη που αποκομίστηκαν από την ακατέργαστη κατανάλωση θα μπορούσαν να επαναληφθούν αντικαθιστώντας τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Είναι δύσκολο να συστήσετε πλήρως μια ωμή BARF διατροφή για το σκυλί σας λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες που έχουν οι διατροφολόγοι για τη δημιουργία μιας μη ισορροπημένης διατροφής που θα μπορούσε να είναι επιβλαβής μακροπρόθεσμα. Για να προωθήσει αυτό το σημείο, μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο Tufts εξέτασε πέντε ωμές BARF τροφές, δύο διαθέσιμες στο εμπόριο και τρεις σπιτικές, και οι πέντε «είχαν διατροφικές ανεπάρκειες ή υπερβολές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας εάν δοθούν μακροπρόθεσμα».

Μία μελέτη δεν είναι καθόλου πειστική για να κρίνει ολόκληρο το τοπίο της ωμής BARF διατροφής και πιθανότατα θα υπάρξουν πολλές ακόμη μελέτες που θα συνεχίσουν να βγαίνουν τόσο υπέρ όσο και κατά της ωμής BARF διατροφής.

Σε αυτό το σημείο όμως χρειάζεται να τονίσουμε μια σημαντική διαφορά που έχουν οι ξηρές τροφές και οι BARF τροφές για αποφυγή παρανόησης και παρεξήγησης. Οι ξηρές τροφές είναι έτσι παρασκευασμένες ώστε να είναι κάθε γεύμα πλήρες και ισορροπημένο (εφόσον το αναγράφει) ώστε ο σκύλος να μπορεί να τρώει συνέχεια ένα συγκεκριμένο γεύμα και να μην έχει διατροφικές ελλείψεις καθώς περιέχει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία αρκετά από τα οποία είναι συνθετικά. Όμως οι BARF τροφές δεν ακολουθούν αυτή την λογική. Τα περισσότερα γεύματα BARF δεν είναι πλήρη και ισορροπημένα καθώς ενστερνίζονται την λογική ότι ο σκύλος χρειάζεται εναλλαγές συστατικών άρα και γευμάτων ώστε να λαμβάνει ποικιλία και έτσι σε βάθος χρόνου να μην έχει διατροφικές ελλείψεις. Η διατροφική ποικιλία είναι σίγουρα καλή όμως είναι δύσκολη η παρακολούθηση των συστατικών που λαμβάνει και επιπλέον υπάρχουν πολλοί καταναλωτές που επιλέγουν συγκεκριμένες και οικονομικές BARF τροφές οι οποίες δεν παρέχουν στον σκύλο πλήρη και ισορροπημένη διατροφή.

Θεωρούμε λοιπόν πως είναι σημαντικό κάθε ωμή τροφή BARF να είναι πιστοποιημένα πλήρης και ισορροπημένη για την αποφυγή των παραπάνω παρανοήσεων και ελλείψεων.

Τελικά, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς τι να πιστεύουμε. Από τη σκοπιά αυτού του συγγραφέα, μπορεί να είναι ασφαλέστερο να καθίσετε μόνο στο περιθώριο και να περιμένετε πιο πειστικά στοιχεία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πριν αλλάξετε δραστικά τη διατροφή του σκύλου σας. Από την άλλη όμως ίσως είναι καλύτερα ο σκύλος σας να μην λαμβάνει μόνο 1 είδος τροφής και να του κάνετε προσεκτικές και ομαλές εναλλαγές ανάμεσα σε ποιοτικές ξηρές, υγρές, BARF και μαγειρεμένες τροφές αρκεί να ανταποκρίνεται σωστά σε αυτές και να καλύπτουν τις ανάγκες του.

Υγρή ή ξηρά τροφή για σκύλους?

Όταν επιλέγετε τροφή για σκύλους, θα έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε είτε υγρή είτε ξηρά τροφή για σκύλους, εκτός από αφυδατωμένη τροφή. Η ξηρά τροφή για σκύλους έχει το πλεονέκτημα έναντι της υγρής τροφής για σκύλους που δεν απαιτεί ψύξη μετά το άνοιγμα και μπορεί επίσης να είναι λιγότερο δαπανηρή από τις υγρές, κονσέρβες. Οι υγρές και ξηρές τροφές για σκύλους περιέχουν και τα δύο παρόμοια συστατικά, αλλά η υγρή τροφή μπορεί να περιέχει υψηλότερη ποσότητα φρέσκων πρωτεϊνών και ζωικών υποπροϊόντων.

Η αφυδατωμένη τροφή μπορεί να είναι πιο ακριβή, αλλά μπορεί επίσης να είναι υψηλότερης ποιότητας και προορίζεται να συνδυαστεί με νερό για ενυδάτωση σε ένα γεύμα.

Είναι καλύτερα να δίνετε στον σκύλο σας και ξηρές και υγρές τροφές ώστε να λαμβάνει μέσω της διατροφής του περισσότερο κρέας και υγρασία τα οποία και έχει ανάγκη ώστε να είναι υγιής. Επιπλέον οι υγρές τροφές είναι πολύ πιο γευστικές από τις ξηρές οπότε και κάνουν πιο νόστιμο το καθημερινό γεύμα του.

Μαγειρευτό φαγητό για σκύλους!

Όπως προαναφέρθηκε οι επιλογές που έχετε για την διατροφή του σκύλου σας είναι πολλές! Μία από αυτές και η πιο πρόσφατα διαθέσιμη είναι η έτοιμη και μαγειρεμένη διατροφή. Αυτή παρέχει στον σκύλο σας μια γευστική διατροφή που είναι κατά κάποιον τρόπο ανάμεσα από τις ξηρές και BARF τροφές καθώς διαθέτει στοιχεία και από τα 2 είδη τροφών. Μυϊκό κρέας, όργανα, αυγό, γιαούρτι, υδατάνθρακες (με ή χωρίς σιτηρά), λαχανικά, βότανα και μπαχαρικά μαγειρεμένα στον φούρνο με την απαραίτητη όμως προσθήκη συνθετικών βιταμινών και ιχνοστοιχείων (όπως και στις ξηρές τροφές) ώστε να είναι πλήρεις και ισορροπημένες. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα νόστιμή, θρεπτική και υγιεινή επιλογή που όμως έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα, το υψηλό κόστος. Τα περιττώματα είναι αρκετά όπως και στις ξηρές τροφές καθώς λόγω της θερμικής επεξεργασίας ο σκύλος αφομοιώνει λιγότερα συστατικά, παρόλα αυτά όμως οι σκύλοι που τρέφονται με ποιοτικές μαγειρεμένες τροφές εμφανίζουν βελτίωση της υγείας και διάθεσής τους. Και εδώ όπως με κάθε είδος τροφής η επιλογή χρειάζεται να είναι προσεκτική και προσαρμοσμένη στις ανάγκες του σκύλου. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην επιλογή των υδατανθράκων που αποτελούν την διατροφή του καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να έχει δυσανεξία σε κάποιο είδος.  

Πόση τροφή πρέπει να δίνω στον σκύλο μου?

Η ποσότητα τροφής που πρέπει να τρέφεται ένας σκύλος καθημερινά θα είναι μοναδική για κάθε κατάσταση, ανάλογα με την ηλικία, το μέγεθος και το πόσο ενεργό είναι το σκυλί σας. Είναι απαραίτητο να ακολουθείτε προσεκτικά τις συνιστώμενες δοσολογίες που αναφέρονται στην κάθε συσκευασία τροφής για σκύλους. Μην ξεχνάτε όμως πως οι δοσολογίες αυτές είναι ενδεικτικές και αναφέρονται στον μέσο όρο οπότε αν κρίνεται πως ο σκύλος σας χρειάζεται λιγότερη ή περισσότερη τροφή, πάντα σε συνεννόηση με τον κτηνίατρό σας, φροντίστε να την αναπροσαρμόσετε ελαφρώς αντίστοιχα. Μην ξεχνάτε να διαβάζετε προσεκτικά τις συσκευασίες των τροφών και να σημειώνετε την ποσότητα των θερμίδων που αναγράφονται ώστε να κατανοήσετε καλύτερα την δοσολογία της τροφής που χρειάζεται. Σε περίπτωση που δεν αναγράφονται οι θερμίδες της τροφής ζητήστε περισσότερες πληροφορίες από την εταιρεία παραγωγής.

Ποικιλία και σταδιακή μετάβαση σε νέα τροφή!

Όπως και εσείς έτσι και ο σκύλος σας δεν πρέπει να τρώει για μια ολόκληρη ζωή 1 είδος ή 1 συγκεκριμένη τροφή! Ο οργανισμός του και υ ψυχολογία του χρειάζεται εναλλαγές θρεπτικών συστατικών και γεύσεων. Για αυτό είναι καλύτερα να δίνετε στον σκύλο σας ποικιλία τροφών, αρκεί να είναι ποιοτικές, ισορροπημένες και να περιέχουν συστατικά που χρειάζεται αλλά και ανέχεται.

Πριν τροφοδοτήσετε το σκυλί σας με νέα τροφή που ξοδέψατε τόσο πολύ χρόνο προσεκτικά επιλέγοντας, θα πρέπει πάντα να του κάνετε σταδιακή μετάβαση από την παλιά στην νέα. Μπορείτε να πραγματοποιήσετε αυτήν τη μετάβαση για μία ή δύο εβδομάδες, μεριμνώντας για το νέο φαγητό σιγά-σιγά μέχρι να το αλλάξετε εντελώς. Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, παρακολουθήστε στενά τις κινήσεις του εντέρου του σκύλου σας για να βεβαιωθείτε ότι το στομάχι του είναι ευχαριστημένο με τη νέα διατροφή. Εάν όχι, αναζητήστε ένα διαφορετικό φαγητό που το σκυλί σας μπορεί να αφομοιώσει πιο εύκολα και δοκιμάστε μέχρι να βρείτε αυτό που κρατά την κοιλιά και το σώμα του χαρούμενο!

Πηγές:

WWW.DOGSNATURALLYMAGAZINE.COM

WWW.HEALTHYPETS-MERCOLA.COM

WWW.HOWIMETMYDOG.COM

WWW.WHOLE-DOG-JOURNAL.COM

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
  0
  Καλάθι αγορών
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα