ΓΑΣΤΡΙΚΟ PH ΚΑΙ ΠΕΨΗ ΣΚΥΛΟΥ ΠΟΥ ΤΡΕΦΕΤΑΙ ΜΕ ΩΜΕΣ Η/ΚΑΙ ΞΗΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

ΓΑΣΤΡΙΚΟ PH ΚΑΙ ΠΕΨΗ ΣΚΥΛΟΥ ΠΟΥ ΤΡΕΦΕΤΑΙ ΜΕ ΩΜΕΣ Η/ΚΑΙ ΞΗΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

Υπάρχουν πολλές διαφορές στην πέψη φρέσκων, ωμών BARF τροφών έναντι ξηρών, εξωθημένων τροφών (κροκετών) για σκύλους. Πολλές από αυτές τις διαφορές είναι μερικοί από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι ωμές BARF τροφές μπορούν να είναι διατροφικά ανώτερες από τις κροκέτες. Ελάχιστα επεξεργασμένες, με ζωικές πρωτεΐνες που είναι εξαιρετικά εύπεπτες και παρέχουν βέλτιστες ποσότητες μιας ευρείας ποικιλίας αμινοξέων, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για σχεδόν κάθε μεταβολική λειτουργία στο σώμα. Τα αντιθρεπτικά (φυτικά) συστατικά που μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση βιταμινών και ανόργανων συστατικών δεν αποτελούν ανησυχία για τις ωμές BARF τροφές που είναι χαμηλές ή χωρίς υδατάνθρακες. Η ωμή διατροφή έχει αποδειχθεί ότι προάγει την υγιέστερη χλωρίδα του εντέρου από την ξηρά τροφή, βελτιώνοντας την πέψη και τη συνολική υγεία του κατοικίδιου ζώου.

Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για τους οποίους οι ιδιοκτήτες σκύλων αποθαρρύνονται από το να προσθέσουν ωμά τρόφιμα στην διατροφή τους, ενώ συνεχίζουν να τρέφονται με κροκέτες: ποσοστά πέψης και γαστρικό pH. Ο κτηνίατρος Dr Danielle Steenkamp, ​​DVM μάς βοήθησε να επισημάνουμε τα ελαττώματα στη λογική της ιδέας του ρυθμού πέψης στο πείραμα / μελέτη περίπτωσης πριν από μερικά χρόνια. Συνοπτικά: η πέψη δεν μοιάζει με κυκλοφοριακή συμφόρηση και ένα υγιές πεπτικό σύστημα σκύλου είναι ικανό να χειριστεί τρόφιμα που απαιτούν διαφορετικούς ρυθμούς πέψης – διαφορετικά, τα σκυλιά μας δεν θα μπορούσαν να τρώνε ωμά οστά κρέατος, καθώς το κρέας και τα οστά χωνεύονται επίσης σε διαφορετικούς χρόνους.

Σε αυτό το άρθρο, θα ασχοληθούμε με το ζήτημα του γαστρικού pH, πώς σχετίζεται με την υγιή λειτουργία του πεπτικού συστήματος του σκύλου και εάν οι ισχυρισμοί είναι αληθινοί ή όχι.

Τι είναι το γαστρικό pH σκύλου και γιατί έχει σημασία;

Το γαστρικό pH αναφέρεται στην κλίμακα οξύτητας στο στομάχι του σκύλου. Η κλίμακα pH κυμαίνεται από 0 έως 14, με τους χαμηλότερους αριθμούς να είναι οι πιο όξινοι, με τους υψηλότερους αριθμούς να είναι οι πιο βασικοί ή αλκαλικοί και 7 να είναι ουδέτεροι.

Το γαστρικό pH σκύλου είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό της πέψης. Το περιβάλλον στο στομάχι πρέπει να είναι φιλόξενο για τα ευεργετικά βακτήρια που βοηθούν το σώμα να διαλύσει την τροφή, αλλά επίσης να αποτρέψει τα παθογόνα βακτήρια να επιβιώσουν και να προκαλέσουν λοιμώξεις.

Το στομάχι πρέπει επίσης να είναι ένα φιλικό προς τα ένζυμα περιβάλλον. Υπάρχει μια χούφτα διαφορετικών ενζύμων και ορμονών που βοηθούν στην πέψη και πολλά από αυτά είτε παράγονται στο στομάχι, είτε η παραγωγή τους επηρεάζεται από το περιβάλλον του στομάχου. Το γαστρικό ρΗ είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την παραγωγή και τη δραστηριότητα αυτών των ορμονών και ενζύμων.

ΠΩΣ ΚΑΝΕΙ ΠΕΨΗ Ο ΣΚΥΛΟΣ!

Σύντομα θα ξεκινήσουμε το μάθημά μας για την πέψη, αλλά πρώτα, ένα γρήγορο μάθημα στην ψυχολογία! Έχετε ακούσει ποτέ για τα σκυλιά του Παύλοφ; Εκείνος παρατήρησε ότι τα σκυλιά του άρχισαν να αιωρούνται όταν ο βοηθός του εργαστηρίου μπήκε στο δωμάτιο, ακόμα κι αν δεν είχαν φέρει φαγητό μαζί τους και υπέθεσε ότι τα σκυλιά συνέδεσαν τον βοηθό του εργαστηρίου με τη σίτιση. Ανακάλυψε ότι μπορούσε να συσχετίσει τον ήχο ενός κουδουνιού με φαγητό, προκαλώντας έτσι τα σκυλιά του να αιωρούνται μόνο στο κουδούνι. Αυτό οδήγησε στην ανακάλυψή του για αυτό που ονομάζουμε κλασική προετοιμασία: με τις κατάλληλες συνθήκες αλλά μη εκπαιδευμένη απάντηση σε ερεθίσματα.

Σε αυτήν την περίπτωση, τα ερεθίσματα είναι η πρόβλεψη της τροφής. Αποδεικνύεται ότι η σιελόρροια δεν είναι το μόνο πράγμα που συμβαίνει όταν τα σκυλιά περιμένουν φαγητό. Στην πραγματικότητα, το να σκεφτόμαστε τις τροφές μπορεί να ξεκινήσει την πρώτη φάση της πέψης.

Πριν το σκυλί σας καταπιεί ένα τρόφιμο, μια λιχουδιά, η θέα, η μυρωδιά, και ακόμη και η σκέψη της τροφής ενεργοποιεί την εγκεφαλική φάση της πέψης. Τα σήματα από τον εγκέφαλο λένε στα κύτταρα στο στομάχι να αρχίσουν να εκκρίνουν γαστρικό χυμό. Η δοκιμή, η μάσηση και η κατάποση εντείνουν περαιτέρω αυτήν την απόκριση. Περίπου το ένα τρίτο της έκκρισης του γαστρικού οξέος και του παγκρέατος συμβαίνει κατά τη διάρκεια αυτής της εγκεφαλικής φάσης, η οποία μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 4 ώρες σε σκύλους.

Αφού η τροφή φαγωθεί από τον σκύλο και φτάσει στο στομάχι, η παρουσία σωματιδίων τροφής διεγείρει την έκκριση μιας ορμόνης που ονομάζεται γαστρίνη. Η δουλειά της γαστρίνης είναι να πυροδοτήσει την παραγωγή ακόμη περισσότερου γαστρικού οξέος, κάνοντας περαιτέρω όξινο το στομάχι. Ο απαιτούμενος βαθμός παραγωγής γαστρικού οξέος εξαρτάται από το περιεχόμενο της τροφής. Οι ορμόνες που ρυθμίζουν την παραγωγή γαστρικού οξέος ανταποκρίνονται ανάλογα με τις ανάγκες. Εάν το γεύμα απαιτεί υψηλότερη οξύτητα, θα παράγεται περισσότερο γαστρικό οξύ και το αντίστροφο.

Κατά την πέψη των πρωτεϊνών, μια ουσία που ονομάζεται πεψινογόνο εκκρίνεται από το στομάχι. Κάτω από τιμές pH 4, το πεψινογόνο μετατρέπεται σε πεψίνη, ένα ένζυμο που βοηθά στη διάσπαση των πρωτεϊνών σε μικρότερες αλυσίδες πολυπεπτιδίων και μεμονωμένα αμινοξέα. Η πεψίνη λειτουργεί αποτελεσματικά μεταξύ pH περίπου 1,5 έως 4,5, αλλά είναι πιο ενεργή γύρω από pH 2 έως 3,5. Δεδομένου ότι το γαστρικό οξύ έχει ήδη εκκριθεί πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την κατάποση τροφής, το στομάχι είναι αρκετά όξινο για τη μέγιστη δραστηριότητα της πεψίνης.

Η λιπάση, το ένζυμο που βοηθά στην πέψη των λιπών, είναι πιο δραστική σε pH 4 και απενεργοποιείται ανεπανόρθωτα σε pH κάτω ή κάτω του 1,5. Δεδομένου ότι το όξινο περιβάλλον στομάχου σκύλου δεν είναι βέλτιστο για τη λιπάση, η πλειονότητα της πέψης λίπους σε έναν σκύλο λαμβάνει χώρα στο λεπτό έντερο. Η αμυλάση σε ένα σκύλο δεν υπάρχει στο σάλιο όπως στον άνθρωπο και επίσης δεν είναι ενεργή σε όξινα περιβάλλοντα, επομένως το μεγαλύτερο μέρος της πέψης υδατανθράκων (άμυλο) λαμβάνει χώρα επίσης στο λεπτό έντερο.

Το pH στο στομάχι του σκύλου επηρεάζει επίσης αυτό που συμβαίνει έξω από το στομάχι. Όταν ο χυμός (το μείγμα μερικώς χωνευμένων τροφίμων και γαστρικών χυμών) αρχίζει να βγαίνει από το στομάχι, το όξινο pH διεγείρει τις ορμόνες που εκκρίνουν και χολοκυστοκίνη που παράγονται στο δωδεκαδάκτυλο (το πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου). Οι δουλειές τους είναι να πυροδοτήσουν την απελευθέρωση όξινου ανθρακικού άλατος (η οποία λειτουργεί για να εξουδετερώσει το όξινο χυμό, ώστε να μην βλάψει το λεπτό έντερο, να προκαλέσει την απελευθέρωση παγκρεατικών ενζύμων (πρωτεάση για περαιτέρω πέψη πρωτεΐνης, λιπάση για την πέψη λίπους και αμυλάση για την πέψη του αμύλου), προκαλεί το ήπαρ να παράγει χολή (που βοηθά περαιτέρω στην πέψη των λιπών στο λεπτό έντερο) και αρχίζει να αναστέλλει την παραγωγή γαστρικού οξέος.

Καθώς το υπόλοιπο του γαστρικού χυμού αφήνει το στομάχι, ορμόνες όπως η σωματοστατίνη αναστέλλουν περαιτέρω την παραγωγή γαστρικού οξέος εμποδίζοντας την απελευθέρωση πλέον ορμονών όπως γαστρίνη ή σεκρετίνη.

Η πέψη συνεχίζεται στο μέσο (jejunum) και στον ειλεό του λεπτού εντέρου.

Αλλά επειδή αυτό το άρθρο αφορά κυρίως το γαστρικό pH του σκύλου, όχι το εντερικό, η περιπέτειά μας μέσω του πεπτικού συστήματος δεν χρειάζεται να προχωρήσει περισσότερο.

Μετά την πέψη της τροφής, το γαστρικό pH θα γίνει λιγότερο όξινο, επειδή δεν είναι απαραίτητο να διατηρηθεί ένα πολύ όξινο περιβάλλον στο στομάχι, εκτός εάν χρειάζονται γαστρικοί χυμοί για πέψη. Αν μάλιστα το στομάχι παραμείνει πολύ όξινο, μπορεί να αναπτυχθούν έλκη στομάχου. Έτσι, το pH του στομάχου αυξάνεται ελαφρώς, μέχρι την επόμενη φορά που ο σκύλος σας αναμένει να πάρει άλλο ένα τρόφιμο… και μετά όλα αυτά επαναλαμβάνονται ξανά!

Έτσι, όπως μπορείτε να δείτε, το γαστρικό pH του σκύλου σίγουρα δεν είναι σταθερό. Είναι φυσιολογικό το γαστρικό pH να κυμαίνεται ανάλογα με το τι έχει φάει, πόσο έχει φάει ή μετά από πόση ώρα από τότε που έχει φάει κάτι. Η προσαρμογή των συνθηκών pH του στομάχου είναι ένα φυσιολογικό μέρος της υγιούς πέψης του σκύλου.

Ποια είναι η διαφορά στο γαστρικό pH σε σκύλους που τρέφονται ωμές τροφές έναντι σκύλων που τρέφονται με ξηρές τροφές;

Δυστυχώς, λόγω της επεμβατικής φύσης της μέτρησης του γαστρικού pH ενός ζώου, υπάρχει ένας περιορισμένος αριθμός μελετών που μετρούν το γαστρικό pH των σκύλων. Η πλειονότητα των τρεχουσών μελετών δεν επικεντρώνεται απαραίτητα στη βέλτιστη πέψη των σκύλων, αλλά μάλλον χρησιμοποιούν τον σκύλο ως πρότυπο για τη διερεύνηση της φαρμακοκινητικής και πώς το γαστρικό pH μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό ορισμένων φαρμάκων.

Δεν έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες που να συγκρίνουν το γαστρικό pH των σκύλων που τρέφονται με ωμές τροφές και σκύλων που τρέφονται με κροκέτες που να γνωρίζουμε επί του παρόντος. Οι περισσότερες από τις πρόσφατες μελέτες αφορούσαν σκύλους που τρώνε ξηρές τροφές, καθώς αυτή είναι η συνήθης διατροφή για σκύλους. Ωστόσο, η περιορισμένη έρευνα που διαθέτουμε αποδεικνύει ότι τα σκυλιά που τρέφονται με ξηρά τροφή εξακολουθούν να έχουν πολύ όξινο γαστρικό pH: περίπου 2 κατά μέσο όρο.

Είναι πολύ πιθανό ότι το μέσο γαστρικό pH σκύλου διαφέρει ελαφρώς από σκύλο σε σκύλο. Είναι πιθανό ακόμη και να διαφέρει ελαφρώς μεταξύ των σκύλων που τρέφονται με κροκέτες ανάλογα με την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, λιπαρά και υδατάνθρακες της κροκέτας ή μεταξύ σκύλων με διαφορετικές σπιτικές δίαιτες.

Η ουσία είναι η εξής: σε αυτό το σημείο, δεν έχει υπάρξει καμία έρευνα που να συγκρίνει συγκεκριμένα το γαστρικό pH των σκύλων που τρέφονται με ωμές BARF τροφές και των σκύλων που τρέφονται με ξηρές τροφές. Δεν έχει υπάρξει καμία έρευνα που να διερευνά συγκεκριμένα πώς η ανάμιξη ωμού τροφίμου και κροκέτας επηρεάζει το γαστρικό pH σε ένα σκύλο. Επομένως, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί με ακρίβεια πόσο σημαντική είναι η διαφορά στο pH μεταξύ των σκύλων που τρέφονται με ωμές τροφές και αυτών που τρέφονται με κροκέτες. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι παρατηρήσεις για το πεπτικό σύστημα ενός σκύλου και να εξετάσουμε τα στοιχεία.

Τι σημαίνει αυτό για την ταυτόχρονη σίτιση σκύλων με ωμές και ξηρές τροφές;

Κάθε φορά που αλλάζει η διατροφή ενός σκύλου, θα υπάρχει περίοδος προσαρμογής. Το γαστρικό pH είναι ένας παράγοντας σε αυτήν την προσαρμογή. Γι’ αυτό συνιστάται πάντα μια σταδιακή μετάβαση κάθε φορά που αλλάζετε από τη μία τροφή στην άλλη. Μια σταδιακή μετάβαση μπορεί να γίνει κατά τη μετάβαση από ξηρές σε ωμές BARF τροφές (που είναι η προτιμώμενη μέθοδος μου για τα περισσότερα σκυλιά).

Ωστόσο, ο ισχυρισμός ότι οι σκύλοι που τρέφονται με κροκέτες έχουν πράγματι ουδέτερες ή αλκαλικές τιμές του γαστρικού pH είναι εντελώς αβάσιμος και επαληθεύσιμος ψευδώς. Ένα αλκαλικό ή ουδέτερο γαστρικό pH δεν θα μπορούσε να αφομοιώσει την ωμή τροφή ή την κροκέτα και θα είχε ως αποτέλεσμα σοβαρό υποσιτισμό.

Αυτό σημαίνει ότι η σημασία αυτής της διαφοράς στο γαστρικό pH μεταξύ των σκύλων που τρέφονται με ωμές και ξηρές τροφές ήταν υπερβολική, προκειμένου να χωρέσει ορισμένες ατζέντες «όλα ή τίποτα» ωμών τροφοδοτών.

Αυτό που γνωρίζουμε με βάση την τρέχουσα έρευνα είναι ότι τα σκυλιά που τρέφονται με ξηρά τροφή έχουν πολύ όξινες τιμές του γαστρικού pH και ότι το πεπτικό σύστημα ενός σκύλου είναι καλά εξοπλισμένο με ένα σύνθετο δίκτυο ορμονών και ενζύμων που ρυθμίζουν την παραγωγή γαστρικού οξέος. Γνωρίζουμε ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων ταΐζουν με επιτυχία χιλιάδες υγιείς σκύλους με ωμές τροφές και κροκέτες εδώ και δεκαετίες. Και γνωρίζουμε ότι τα φρέσκα τρόφιμα είναι πολύ ευεργετικά για την υγεία των σκύλων μας. Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, αν ρωτήσετε, είναι ασφαλές να πούμε ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε τους ιδιοκτήτες να προσθέσουν φρέσκα τρόφιμα στη διατροφή του υγιούς σκύλου τους με όποια ικανότητα μπορούν.

Μερικές φορές όταν επαινούν τις ποιοτικές ωμές τροφές, τείνουν να υποκύψουν σε προκατάληψη και παραπληροφόρηση. Υπάρχει ένας διεισδυτικός αέρας καθαρισμού και ελιτισμού ανάμεσα σε μερικούς (αν όχι πολλούς) κύκλους ωμών τροφοδοτών και μπορεί να γίνει εύκολο για αυτούς να ξεχάσουν πόσοι ιδιοκτήτες απλά δεν έχουν τα μέσα να τροφοδοτήσουν μια εντελώς ωμή διατροφή. Οι ωμές τροφές μπορεί να είναι πιο ακριβές, απαιτητικές για παρασκευή, χρονοβόρες και απαιτούν περισσότερους πόρους (όπως χώρο προετοιμασίας και κατάψυξης / ψυγείου, προσβασιμότητα σε συνεργάτες ή κρεοπωλεία κ.λπ.) από το να ταΐζετε κροκέτες.

Όμως, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων που ταΐζουν ωμές BARF τροφές παρακολουθούν τα οφέλη της ωμής διατροφής και μαθαίνουν περισσότερα για τις καταστροφές της ξηρής τροφής, το πάθος τους για βέλτιστη διατροφή μπορεί να προωθήσει μια πιο εξτρεμιστική νοοτροπία «όλα-ή-τίποτα». Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή η νοοτροπία είναι εις βάρος των σκύλων των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν έχουν τα μέσα να τρέφουν με ωμές τροφές: αντί να ενθαρρύνονται να βελτιώσουν τις δίαιτες του σκύλου τους με οποιαδήποτε ικανότητα μπορούν, τους λένε ότι είναι πραγματικά επικίνδυνο να εισαχθούν αληθινές, ποιοτικές και φρέσκες τροφές στη διατροφή του σκύλου τους.

Και αυτό είναι πολύ κρίμα…

Πηγές:

https://therawfeedingcommunity.com/2018/01/29/gastric-ph-in-raw-kibble-fed-dogs/?fbclid=IwAR2KwcxzY2lqw_CbaJBYzgY0mtoVjHErCoYZXKRGSosfthdEzPYb5-ynZQw

http://www.worthington-biochem.com/introbiochem/effectsph.html

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0031938478902482

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6406133/

https://gut.bmj.com/content/gutjnl/6/5/506.full.pdf

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780702033674000037

https://www.nap.edu/catalog/10668/nutrient-requirements-of-dogs-and-cats

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7189099/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19177514/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/4026035/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/%28SICI%291098-2299%28199606%2938%3A2%3C73%3A%3AAID-DDR1%3E3.0.CO%3B2-H

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
    0
    Καλάθι αγορών
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα