ΑΝΑΚΡΙΒΗΣ ΕΤΙΚΕΤΑ ΣΕ ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ!

ΑΝΑΚΡΙΒΗΣ ΕΤΙΚΕΤΑ ΣΕ ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ!

Ερευνητές στο Πρόγραμμα Επιστήμης Τροφίμων του Πανεπιστημίου Chapman δημοσίευσαν τον Οκτώβριο 2014 μια μελέτη σχετικά με την αναληθή σήμανση (ετικέτα) των τροφών για κατοικίδια. Η μελέτη επικεντρώθηκε σε εμπορικές τροφές για κατοικίδια που διατίθενται στο εμπόριο για σκύλους και γάτες για τον εντοπισμό των ειδών κρέατος που υπάρχουν καθώς και για τυχόν περιπτώσεις ανακριβής σήμανσης ετικέτας. Από τα 52 προϊόντα που δοκιμάστηκαν, τα 31 επισημάνθηκαν σωστά, τα 20 πιθανώς δεν είχαν επισημανθεί σωστά και το ένα περιείχε μη ειδικό συστατικό κρέατος που δεν μπορούσε να επαληθευτεί.

«Παρόλο που υπάρχουν κανονισμοί για τις τροφές για κατοικίδια, οι αυξήσεις στο διεθνές εμπόριο και η παγκοσμιοποίηση της προσφοράς τροφίμων έχουν ενισχύσει το ενδεχόμενο απάτης σε τρόφιμα», δήλωσε η Rosalee Hellberg, Ph.D., και συν-συγγραφέας της μελέτης. “Με την πρόσφατη ανακάλυψη κρέατος αλόγου σε προϊόντα αλεσμένου κρέατος που πωλούνται για κατανάλωση από τον άνθρωπο σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, η εύρεση κρέατος αλόγου σε αμερικανικές καταναλωτικές τροφές και προϊόντα διατροφής κατοικίδιων ζώων αποτελεί ανησυχία, που είναι ένας από τους λόγους που θέλαμε να κάνουμε αυτήν τη μελέτη.

Το κοτόπουλο ήταν το πιο κοινό είδος κρέατος που βρέθηκε στα προϊόντα διατροφής για κατοικίδια. Το χοιρινό κρέας ήταν το δεύτερο πιο συνηθισμένο είδος κρέατος που εντοπίστηκε και το βόειο κρέας, η γαλοπούλα και το αρνί ακολούθησαν αντίστοιχα. Η χήνα ήταν το λιγότερο κοινό είδος κρέατος που εντοπίστηκε. Κανένα από τα προϊόντα δεν ήταν θετικό για το κρέας αλόγου.

Από τα 20 δυνητικά λανθασμένα προϊόντα, 13 ήταν τροφές για σκύλους και 7 τροφές για γάτες. Από αυτές οι 20, 16 περιείχαν είδη κρέατος που δεν περιλαμβάνονταν στην ετικέτα του προϊόντος, με το χοιρινό κρέας να είναι το πιο κοινό είδος αδήλωτου κρέατος. Σε τρεις από τις περιπτώσεις πιθανής αναληθής σήμανσης, ένα ή δύο είδη κρέατος αντικαταστάθηκαν από άλλα είδη κρέατος.

Στη μελέτη, το DNA εξήχθη από κάθε προϊόν και δοκιμάστηκε για την παρουσία οκτώ ειδών κρέατος: βόειο κρέας, αίγα, αρνί, κοτόπουλο, χήνα, γαλοπούλα, χοιρινό και άλογο.

“Η ασφάλεια των τροφών για τα κατοικίδια ήταν ένας άλλος τομέας ανησυχίας, ιδιαίτερα με τροφές για κατοικίδια που έχουν ειδικά σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση τροφικών αλλεργιών τόσο σε γάτες όσο και σε σκύλους”, συνέχισε ο Δρ Hellberg.

Η βιομηχανία τροφίμων για κατοικίδια είναι μια σημαντική αγορά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σχεδόν το 75% των νοικοκυριών των ΗΠΑ κατέχουν κατοικίδια ζώα, συνολικά περίπου 218 εκατομμύρια κατοικίδια ζώα (δεν περιλαμβάνονται τα ψάρια). Κατά μέσο όρο, κάθε νοικοκυριό ξοδεύει 500 δολάρια ετησίως στα κατοικίδιά του, που ισοδυναμεί με περίπου 1 τοις εκατό των δαπανών των νοικοκυριών. Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι δαπάνες για τη βιομηχανία κατοικίδιων ζώων αυξήθηκαν κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια, με 21 δισεκατομμύρια δολάρια να δαπανώνται μόνο για τροφές για κατοικίδια το 2012.

Τα τρόφιμα που αναπτύσσονται για κατοικίδια ρυθμίζονται από ομοσπονδιακές και πολιτειακές οντότητες. Το Κέντρο Διαχείρισης Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για την Κτηνιατρική Ιατρική ρυθμίζει τις ζωοτροφές και τις τροφές για κατοικίδια. Ενώ το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ ρυθμίζει τη διακρατική μεταφορά και επεξεργασία ζωικών προϊόντων, καθώς και τον έλεγχο των εισαγωγών και εξαγωγών ζωικών προϊόντων.

Ενώ ένα φαινομενικά υψηλό ποσοστό τροφών για ζώα συντροφιάς βρέθηκε δυνητικά λανθασμένη σε αυτήν τη μελέτη, ο τρόπος με τον οποίο συνέβη η λανθασμένη επισήμανση δεν είναι σαφής. Ούτε είναι σαφές εάν η εσφαλμένη επισήμανση ήταν τυχαία ή εκ προθέσεως και σε ποια σημεία στην αλυσίδα παραγωγής πραγματοποιήθηκε.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food Control και ολοκληρώθηκε με την φοιτήτρια Chapman Tara Okuma.

Μας προβληματίζει που σε 1 μόνο έλεγχο χρόνικά σε συγκεκριμένες συσκευασίες βρέθηκαν τόσες ανακριβείς ετικέτες και αναρωτιόμαστε τι γίνεται με το σύνολο των έτοιμων τροφών για κατοικίδια σε παγκόσμιο επίπεδο?

Πηγές:

https://www.sciencedaily.com/releases/2014/10/141001090342.htm?fbclid=IwAR0WnqziaYXxLkv-51ERBlMkSXjePWuPCd8JB2fh2Qp1riK0Kty7d67qetE

Tara A. Okuma, Rosalee S. Hellberg. Identification of meat species in pet foods using a real-time polymerase chain reaction (PCR) assayFood Control, 2015; 50: 9 DOI: 10.1016/j.foodcont.2014.08.017

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
    0
    Καλάθι αγορών
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα