5 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΣΑΣ!

5 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΣΑΣ!

Είναι αναμφισβήτητο πως ζούμε σε ένα πολύ τοξικό περιβάλλον. Και γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρούμε έναν τρόπο να απαλλαγούμε από τις τοξίνες. Είναι στο φαγητό μας, στο νερό και στον αέρα που αναπνέουμε. Η εικόνα είναι ακόμη πιο θλιβερή για τα σκυλιά μας. Είναι υπερβολικά εμβολιασμένα, τρώνε τοξικές επεξεργασμένες τροφές, είναι εμποτισμένα με φυτοφάρμακα ψύλλων και τσιμπουριών και λαμβάνουν τακτικά αντιβιοτικά για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, όσο μικρό και αν είναι. Η λίστα δυστυχώς είναι ατελείωτη…

Κοντεύετε να πάθετε κατάθλιψη; Λοιπόν, υπάρχει φως στο τέλος της τοξικής σήραγγας, οπότε μην απογοητεύεστε πολύ. Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το σώμα του σκύλου σας να κάνει την καταπληκτική δουλειά που έχει σχεδιαστεί να κάνει.

Το πρώτο βήμα είναι η εξάλειψη των τοξινών που μπορούμε να ελέγξουμε. Για παράδειγμα:

 • Περιορίστε την τρέλα του υπερβολικού εμβολιασμού.
 • Τροφοδοτήστε με ποιοτικά, αληθινά και ολόκληρα τρόφιμα.
 • Χρησιμοποιήστε μη χημικά εντομοαπωθητικά.
 • Μην χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά επιπόλαια.

Στη συνέχεια, μπορείτε να ξεκινήσετε την ενίσχυση της διαδικασίας αποτοξίνωσης του σκύλου σας. Εδώ είναι 5 εύκολοι και αποτελεσματικοί τρόποι αποτοξίνωσης του σκύλου σας:

 • Τακτική αφαγία/νηστεία του σκύλου σας

Επιλέξτε μια μέρα κάθε εβδομάδα για να κάνετε νηστεία στο σκυλί σας. Στην άγρια φύση, ο σκύλος δεν θα έτρωγε κάθε μέρα. Έτσι η νηστεία μιμείται τι συμβαίνει στη φύση. Δίνει ένα διάλειμμα στο πεπτικό σύστημα και επιτρέπει στο σώμα του σκύλου σας να αποτοξινωθεί.

Η ημέρα νηστείας του σκύλου σας μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Καθαρό νερό – φιλτραρισμένο ή νερό πηγής.
 • Ζωμό από ό, τι έχετε πρόχειρο… βρασμένα κόκκαλα, λαχανικά και υπολείμματα κρέατος. Αλλά ταΐζετε μόνο τον ζωμό!
 • Μερικά μεγάλα ωμά κόκαλα με κρέας σε κατάλληλο μέγεθος για το στόμα του σκύλου σας με τα οποία θα απασχοληθεί για το υπόλοιπο της ημέρας πάντα με επίβλεψη.

Το γεύμα μετά την νηστεία είναι καλύτερα να περιέχει λίγα συστατικά.

 • Αποτοξίνωση / καθαρισμός του συκωτιού του σκύλου σας

Το συκώτι είναι ένα από τα κύρια όργανα αποτοξίνωσης του σώματος. Η κύρια δουλειά του ήπατος είναι να βοηθήσει να βγάλει τοξίνες από το σώμα του σκύλου σου. Επομένως, είναι πραγματικά σημαντικό να διατηρείτε το συκώτι υγιές και αποτελεσματικό για να αποφύγετε ηπατική νόσο στο σκυλί σας.

Και αυτό σημαίνει ότι το συκώτι σας μπορεί να χρειαστεί κάποια βοήθεια για την αποτοξίνωση. Εδώ είναι μερικά πράγματα που βοηθούν στον καθαρισμό του ήπατος του σκύλου σας.

α) Αποτοξίνωση συκωτιού με σουλφοραφάνη (sulforaphane)

Η σουλφοραφάνη είναι μια ουσία στα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια των Βρυξελλών και το λάχανο. Η σουλφοραφάνη έχει μερικά ισχυρά αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινικά οφέλη. Ενεργοποιεί το μονοπάτι Nrf2 που βοηθά στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής στο σκυλί σας. Είναι σημαντικό επειδή η χρόνια φλεγμονή είναι υπεύθυνη για τις περισσότερες ασθένειες… συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Και η σουλφοραφάνη βοηθά στην αποτοξίνωση του ήπατος του σκύλου σας.

Πολλές τοξίνες είναι λιποδιαλυτές. Έτσι μπορούν να συσσωρευτούν στα λιποκύτταρα του σκύλου σας. Εάν δεν εξαλειφθούν, το σκυλί σας λαμβάνει συνεχή έκθεση σε αυτές και αυτό οδηγεί με την σειρά του σε φλεγμονή και ασθένεια.

Για να απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα, το ήπαρ περνάει από δύο φάσεις. Στη Φάση Ι, τα ένζυμα μετατρέπουν τις λιποδιαλυτές τοξίνες σε υδατοδιαλυτές. Στη συνέχεια, στη Φάση II, οι υδατοδιαλυτές τοξίνες ταξιδεύουν στην χοληδόχο κύστη και στα νεφρά για να αποβληθούν.

Η σουλφοραφάνη ενεργοποιεί την αποτοξίνωση της Φάσης II. Ενεργοποιεί επίσης ένζυμα που προστατεύουν τα κύτταρα του σκύλου σας από βλάβες στο DNA από καρκινογόνες και άλλες τοξίνες. Η έρευνα δείχνει ότι προστατεύει το συκώτι από πολλές διαφορετικές χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων.

Και είναι εύκολο να δώσετε στο σκυλί σας σουλφοραφάνη. Οι φύτρες μπρόκολου είναι μια ισχυρή πηγή. Οι φύτρες μπρόκολου έχουν σχεδόν 100 φορές περισσότερη σουλφοραφάνη από το μπρόκολο. Οι περισσότερες έρευνες σχετικά με τα οφέλη της σουλφοραφάνης έχουν γίνει με τις φύτρες μπρόκολου. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να προσθέσετε μερικές στα γεύματα του σκύλου σας.

Πόση σουλφοραφάνη να δώσετε στον σκύλο σας

Εδώ είναι η ποσότητα σουλφοραφάνης που πρέπει να πάρει ο σκύλος σας από συμπλήρωμα διατροφής κατά βάρος:

2,5 – 12 κιλά: 1 – 5 mg

12 – 25 κιλά: 5 – 10 mg

25 – 50 κιλά: 10 – 20 mg

Αλλά δεν χρειάζεται να αγοράσετε ένα συμπλήρωμα σουλφοραφάνης. 30 γραμμάρια φύτρας μπρόκολου περιέχει περίπου 73mg ή ½ φλιτζάνι σουλφοραφάνη. Έτσι, ανάλογα με το μέγεθος του σκύλου σας, μπορείτε να του δώσετε μια πρέζα σε μισό φλιτζάνι για μια καλή ποσότητα σουλφοραφάνης. Είναι απλώς φαγητό, οπότε δεν μπορείτε να το παρακάνετε.

Ή μπορείτε να δώσετε μια σκόνη φύτρας μπρόκολου. Αγοράστε ένα που έχει στεγνώσει με κατάψυξη, επειδή η θερμότητα σκοτώνει τα θρεπτικά συστατικά της σουλφοραφάνης. Σε αυτή την περίπτωση η ημερήσια δοσολογία είναι:

2,5 – 12 κιλά: 250 mg

12 – 25 κιλά: 500 mg

25- 50 κιλά: 1.000 mg

Η αποτοξίνωση δεν είναι ο μόνος λόγος για να δώσετε στο σκυλί σας σουλφοραφάνη. Σε επόμενο άρθρο μας θα μπορέσετε να μάθετε περισσότερα.

Χρησιμοποιήστε το γαϊδουράγκαθο για να ενισχύσετε το συκώτι του σκύλου σας

Το γαϊδουράγκαθο (milk thistle) ονομάζεται επίσης σιλυμαρίνη. Είναι ένα βότανο που μπορεί να βοηθήσει το ήπαρ να επεξεργαστεί τις τοξίνες και να αποφύγει την ηπατική βλάβη. Διεγείρει την ανανέωση των ηπατικών κυττάρων και βοηθά στον καθαρισμό του ήπατος από επιβλαβείς τοξίνες.

Χρησιμοποιήστε γαϊδουράγκαθο εάν το σκυλί σας έχει εκτεθεί σε επιπλέον τοξίνες. Και μπορεί επίσης να βοηθήσει εάν ο σκύλος σας έχει ήδη ηπατική νόσο.

Αλλά μην δίνετε γαϊδουράγκαθο όλη την ώρα. Οι περισσότεροι βοτανολόγοι λένε ότι πρέπει να το χρησιμοποιήσετε για να υποστηρίξετε το συκώτι όταν είναι σε άγχος. Δώστε το για περιόδους 3 έως 6 εβδομάδων και μετά κάντε ένα διάλειμμα.

Πόσο γαϊδουράγκαθο πρέπει να δώσετε στον σκύλο σας

Εάν αγοράσετε ένα συμπλήρωμα διατροφής γαϊδουράγκαθου για σκύλους, ακολουθήστε τις οδηγίες στην ετικέτα. Εάν χρησιμοποιείτε ανθρώπινο προϊόν, ακολουθεί ο τρόπος δόσης:

Δοσολογία για σκόνη γαϊδουράγκαθου για σκύλους:

100mg ανά 5 κιλά σωματικού βάρους, 1 έως 4 φορές την ημέρα. Διαιρέστε τη δόση εξίσου εάν την δώσετε περισσότερες από μία φορές την ημέρα.

Δοσολογία γάλακτος γαϊδουράγκαθου για σκύλους:

1 έως 2 σταγόνες ανά 5 κιλά σωματικού βάρους, 1 έως 4 φορές την ημέρα. Διαιρέστε τη δόση εξίσου εάν την δώσετε περισσότερες από μία φορές την ημέρα.

Προσοχή: Μην δίνετε γαϊδουράγκαθο σε έγκυες ή θηλάζουσες θηλυκές σκύλες. Εάν ο σκύλος σας παίρνει φάρμακα, ελέγξτε με τον ολιστικό κτηνίατρό σας πριν δώσετε γαϊδουράγκαθο.

Τροφοδοτήστε με συκώτι για να υποστηρίξετε το ήπαρ του σκύλου σας

Το τάισμα του σκύλου σας με συκώτι μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ήπατος του σκύλου σας. Είναι μια γνωστή αρχή της φυτικής ιατρικής. Η σίτιση ενός κρέατος οργάνου βοηθά στην υποστήριξη του ίδιου οργάνου στο σκύλο σας.

Μπορείτε να δώσετε στο σκυλί σας οποιοδήποτε είδος συκωτιού… αγελάδας, αρνιού, χοιρινού, κατσικίσιο, κοτόπουλου, γαλοπούλας ή πάπιας. Είναι όλα καλό για αυτόν και θα πρέπει να αποτελεί το 5-10% της διατροφής του σκύλου σας και να προέρχεται από αξιόπιστες και ποιοτικές πηγές.

 • Υποστήριξη των νεφρών του σκύλου σας

Τα νεφρά του σκύλου σας είναι επίσης ζωτικά όργανα αποτοξίνωσης. Η πιο σημαντική δουλειά τους είναι να φιλτράρουν απορρίμματα και περίσσεια υγρών από το σώμα του σκύλου σας. Και όταν δεν μπορούν να συνεχίσουν, το σκυλί σας μπορεί να υποφέρει από νεφρική ανεπάρκεια. Και αν προχωρήσει, μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή του.

Υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τα νεφρά του σκύλου σας από βλάβες.

Ταΐστε τον σκύλο σας μαϊντανό

Ο μαϊντανός είναι εύκολο να τον βρείτε, είτε έχετε μεγαλώσει το δικό σας είτε το αγοράζετε σε οποιοδήποτε παντοπωλείο. Έχει ήπιες διουρητικές ιδιότητες που βοηθούν στην καλή λειτουργία των νεφρών. Ως μπόνους, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της αρθρίτιδας.

Είναι ένα πολύ ασφαλές βότανο που είναι εύκολο να δώσετε στο σκυλί σας. Μπορείτε να πασπαλίσετε φρέσκο ή αποξηραμένο μαϊντανό στο φαγητό του. Ή φτιάξτε ένα τσάι μαϊντανού που μπορείτε να δώσετε στον σκύλο σας να πιει απευθείας ή να ρίξετε πάνω από το φαγητό του.

Τσάι μαϊντανού

Κόψτε μια κουταλιά της σούπας φρέσκο μαϊντανό, μίσχους και όλα. Βράστε 225 γραμμάρια φιλτραρισμένου νερού. Ρίχνουμε πάνω από το μαϊντανό σε γυάλινο ή κεραμικό μπολ. Αφήστε το να βυθιστεί για 20 λεπτά.

Στραγγίστε και προσφέρετε χλιαρό στο σκυλί σας.

Δεν υπάρχει όριο στο πόσο μπορεί να πίνει ο σκύλος σας. Μπορείτε να το προσφέρετε μέχρι και 3 φορές την ημέρα. Κάνετε μια νέα παρτίδα καθημερινά.

Το τσάι μαϊντανού μπορεί να βοηθήσει με τη μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος, τις πέτρες στα νεφρά και το συκώτι, την ουροδόχο κύστη και τα προβλήματα του προστάτη.

Ταΐστε τον σκύλο σας πικραλίδα

Τα φύλλα πικραλίδας είναι ένα άλλο βότανο που είναι φυσικά διουρητικό και θα διατηρήσει τη ροή των νεφρών. Εάν δεν ψεκάσετε την αυλή σας με χημικά, πιθανότατα έχετε προμήθεια ακριβώς έξω από την πίσω πόρτα σας! Διαφορετικά, τα περισσότερα παντοπωλεία πωλούν φύλλα πικραλίδας.

Μπορείτε να δώσετε στο σκυλί σας φύλλα πικραλίδας στο φαγητό του. Θα πρέπει να βράζονται στον ατμό ή ακόμα και να σοταριστούν σε λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο. Ή φτιάξτε ένα τσάι.

Τσάι πικραλίδας

Χρησιμοποιήστε 5g έως 30g αποξηραμένο βότανο που εγχύεται για 5-10 λεπτά σε 225 γραμμάρια νερό. Ψύξτε και στραγγίστε πριν το σερβίρετε. Προσθέστε το τσάι στο φαγητό ή αφήστε το σκυλί σας να το πιει απευθείας.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το 1/3 ενός φλιτζανιού ανά 10 κιλά σωματικού βάρους του σκύλου σας, έως και 3 φορές την ημέρα.

Η ρίζα πικραλίδας βοηθά επίσης στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα. Στην πραγματικότητα είναι ένα υπέροχο τονωτικό του ήπατος, καθώς και υποστήριξης των νεφρών.

Παρέχετε στον σκύλο σας καθαρό και φιλτραρισμένο νερό

Η παροχή άφθονου καθαρού και φιλτραρισμένου νερού στο σκυλί σας είναι πάντα σημαντική. Αλλά είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τα νεφρά. Δώστε στο σκυλί σας φρέσκο ή φιλτραρισμένο νερό. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ αφιλτράριστο νερό βρύσης. Καθαρίζετε και ανανεώνετε το μπολ του σκύλου σας καθημερινά, ώστε η λάσπη, οι σκόνες ή/και τα βακτήρια να μην συσσωρεύονται!

Με όλες αυτές τις θεραπείες καθαρισμού των νεφρών, βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας έχει πολλές ευκαιρίες να πάει έξω. Ίσως χρειαστεί να κατουρήσει λίγο περισσότερο από το συνηθισμένο.

 • Ενισχύστε το πεπτικό σύστημα του σκύλου σας

Η καλή υγεία του εντέρου είναι επίσης σημαντική για τη διαδικασία αποτοξίνωσης του σκύλου σας. Ένας από τους κύριους τρόπους για την έξοδο των τοξινών από το σώμα είναι τα περιττώματα του σκύλου σας!

Και αυτό σημαίνει ότι το έντερο του σκύλου σας είναι μέρος της διαδικασίας. Δεν επεξεργάζεται μόνο φαγητό. Το έντερο παράγει επίσης ορμόνες και χολή για πέψη. Απορροφά θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα. Και είναι ένα σημαντικό μέρος της ικανότητας του σκύλου σας να καταπολεμά τις ασθένειες. Επειδή περισσότερο από το 80% του ανοσοποιητικού συστήματος ζει στο έντερό του.

Το έντερο του σκύλου σας είναι γεμάτο με τρισεκατομμύρια βακτήρια που αποτελούν το μικροβίωμά του. Και το μικροβίωμα βοηθά στο μεταβολισμό των τοξινών από ανθυγιεινά βακτήρια του εντέρου.

Αυτό σημαίνει ότι το να δώσετε στο σκύλο σας προβιοτικά και πρεβιοτικά είναι σημαντικό για να διατηρείται υγιές το έντερο του. Προσθέστε ένα υγιές μείγμα προβιοτικών και της τροφής τους (που ονομάζονται πρεβιοτικά) για να διατηρήσετε μια καλή ισορροπία των φιλικών βακτηρίων του εντέρου.

Αναζητήστε προβιοτικά με διάφορους τύπους Lactobacillus, Bifidobacterium, Bacillus και τους «καλούς» μύκητες Saccharomyces boulardii.

 •  Βοηθήστε την αποτοξίνωση του δέρματος του σκύλου σας

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο αποβολής. Είναι λοιπόν ένα άλλο σημαντικό όργανο που πρέπει να διατηρείται σε καλή κατάσταση λειτουργίας.

Δώστε στο σκυλί σας ένα τακτικό, βαθύ βούρτσισμα με μια φυσική βούρτσα τρίχας για να ξεφύγετε από τα παλιά νεκρά κύτταρα του δέρματος και τρίχες.

Αφήστε το σκυλί σας να κολυμπήσει σε γλυκό νερό εάν έχετε πρόσβαση. Και δώστε περιστασιακά λουτρά καθαρισμού, αλλά όχι περισσότερο από μερικές φορές το χρόνο. Η υπερβολική κολύμβηση μπορεί να απομακρύνει σημαντικά έλαια από το δέρμα και το τρίχωμά του.

Μία ή δύο φορές το χρόνο, μπορείτε να κάνετε ένα ειδικό λουτρό αποτοξίνωσης για το σκυλί σας. Ακολουθήστε την παρακάτω συνταγή μπάνιου αποτοξίνωσης του Dr Dee Blanco.

Βήμα 1

Ρυθμίστε τις προθέσεις σας. Αυτό το λουτρό δεν είναι μόνο για τον καθαρισμό του τριχώματος αλλά και για το άνοιγμα των πόρων και την απαλή απελευθέρωση τοξινών.

Βήμα 2

Προετοιμάστε τα εξής στο μείγμα ξεπλύματος.

1/4 φλιτζάνι βιολογικό, ακατέργαστο, μη φιλτραρισμένο μηλόξυδο.

4 λίτρα χλιαρό φιλτραρισμένο νερό.

Διπλασιάστε ή τριπλασιάστε τη συνταγή για μεγαλόσωμα ή γιγαντιαία σκυλιά.

Αφήστε το στην άκρη.

Βήμα 3

Χρησιμοποιήστε ένα σαμπουάν με βάση την καρύδα ή ένα οργανικό, ουδέτερο σαμπουάν χωρίς άρωμα. Σε ξεχωριστό μπουκάλι, ανακατέψτε το σαμπουάν 5- / 50 με νερό για να διευκολύνετε την εξάπλωση, το αφρό και το ξέβγαλμα.

Βήμα 4

Βρέξτε καλά το σκύλο σας και κάντε μασάζ με το σαμπουάν.

Θυμηθείτε, αυτό δεν είναι πλυντήριο αυτοκινήτων! Απολαύστε τη στιγμή με το σκύλο σας και φροντίστε να καλύψετε κάθε σημείο.

Βήμα 5

Ξεπλύνετε καλά το σκυλί σας.

Βήμα 6

Χύστε απαλά το μείγμα μηλόξυδου/νερού (αποφεύγοντας τα μάτια, τα αυτιά και τη μύτη), τρίβοντας το σε όλο το σώμα και τα πόδια. ΜΗΝ ξεπλύνετε.

Καθαρίστε τον απαλά με μια στεγνή πετσέτα.

Προειδοποίηση… μπορεί να μυρίζει λίγο σαν σαλάτα μέχρι να στεγνώσει.

Ναι, περιβάλλεται από τοξίνες. Αλλά τώρα έχετε έναν τρόπο να βοηθήσετε το σώμα του σκύλου σας να τις ξεφορτωθεί αποτελεσματικά. Φροντίστε τα όργανα αποτοξίνωσης του σκύλου σας. Εργάζονται σκληρά για να διατηρήσουν το σώμα του καθαρό και χρειάζονται την πολύτιμή σας βοήθεια για να παραμένουν υγιή και ισχυρά.

Πηγές:

https://www.dogsnaturallymagazine.com/5-tips-for-detoxing-your-dog-from-lifes-daily-toxins/

[Αρθρο]. Ihor Basko DVM CVA. Υποστηρίζοντας τη λειτουργία του ήπατος και την αποτοξίνωση σε σκύλους ασθενείς. Καινοτόμος Κτηνιατρική Φροντίδα, 12 Ιουνίου 2020.

Rajendran, Ρ., Dashwood, WM., Li, L. et al. Η κατάσταση Nrf2 επηρεάζει την ανάπτυξη του όγκου, τις ενώσεις προαγωγών γονιδίων HDAC3 και την απόκριση στη σουλφοραφάνη στο παχύ έντερο. Clin Epigenet 7, 102 (2015).

Yoshida K, Ushida Y, Ishijima T, et al. Το εκχύλισμα βλαστών μπρόκολου προκαλεί γονιδιακή έκφραση που σχετίζεται με την αποτοξίνωση και μετριάζει την οξεία ηπατική βλάβη. World J Gastroenterol. 2015; 21 (35): 10091-10103.

Curran, ΚΜ et al. Απορρόφηση σουλφοραφάνης και δραστικότητα δεσακετυλάσης ιστόνης μετά από εφάπαξ δόση συμπληρώματος βλαστών μπρόκολου σε φυσιολογικούς σκύλους. Κτηνιατρική και Επιστήμη Τόμος 4, Τεύχος 4, Νοέμβριος 2018, Σελίδες 357-363.

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
  0
  Καλάθι αγορών
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα