ΣΥΝΔΡΟΜΟ FANCONI ΣΕ ΣΚΥΛΟΥΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΑΙΣΜΑ ΜΕ ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ JERKY!

ΣΥΝΔΡΟΜΟ FANCONI ΣΕ ΣΚΥΛΟΥΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΑΙΣΜΑ ΜΕ ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ JERKY!

Εμφάνιση συνδρόμου Fanconi σε δύο σκύλους μετά από μακροχρόνια κατανάλωση κινεζικών λιχουδιών jerky στην Ιαπωνία. (Δημοσίευση online την 1η Απριλίου του 2017).

Πηγή: Εθνικό Κέντρο Βιοτεχνολογίας, Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/).

Το σύνδρομο “Renal Fanconi” έχει πρόσφατα συσχετιστεί με την κατανάλωση λιχουδιών jerky από την Κίνα σε κυρίως σκύλους μικρής φυλής στη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και την Ευρώπη. Αναφέρουμε εδώ για δύο σκύλους με σύνδρομο Fanconi μετά από συστηματική κατανάλωση λιχουδιών jerky στην Ιαπωνία. Ένα σκυλί μικτής φυλής και ένα γαλλικό μπουλντόγκ έδειξαν απώλεια βάρους, πολυουρία και πολυδιψία. Εδώ και χρόνια, οι ιδιοκτήτες των σκύλων τάιζαν μεγάλες ποσότητες από λιχουδιές jerky που περιέχουν κοτόπουλο παρασκευασμένο στην Κίνα. Τα διαγνωστικά στοιχεία αποκάλυψαν γλυκοζουρία χωρίς υπεργλυκαιμία, σοβαρή αμινοξυουρία και σε μία περίπτωση επίσης κετονουρία, υποκαλιαιμία και μεταβολική οξέωση. Πραγματοποιήθηκε διάγνωση του συνδρόμου Fanconi που σχετίζεται με τη μακροχρόνια κατανάλωση κινεζικών λιχουδιών jerky. Και τα δύο σκυλιά ανάρρωσαν πλήρως μετά την απόσυρση των λιχουδιών jerky και της υποστηρικτικής φροντίδας. Το σύνδρομο Fanconi των σκύλων σε συνδυασμό με την κατανάλωση λιχουδιών jerky κινέζικης προέλευσης μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ εγγύς σωληνοειδές ελάττωμα με γλυκοζουρία και γενικευμένη αμινοξυουρία, και θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη στην Ασία. Το σύνδρομο Fanconi που σχετίζεται με τις λιχουδιές jerky μπορεί να είναι εντελώς αναστρέψιμο μετά την απόσυρση των λιχουδιών και υποστηρικτική φροντίδα για τη διόρθωση των μεταβολικών ανωμαλιών.

Το σύνδρομο «Renal Fanconi» σχετίζεται με πολλαπλά ελαττώματα των εγγύς σωληναρίων. Προκαλεί βλάβη της επαναπορρόφησης μορίων, όπως γλυκόζη, αμινοξέα και όξινο ανθρακικό στα εγγύς σωληνάρια των νεφρών, οδηγώντας τελικά σε νεφρική σωληνοειδή οξέωση και νεφρική ανεπάρκεια. Σε σκύλους, το σύνδρομο Fanconi είναι γνωστό ως οικογενειακή ασθένεια στο Basenjis. Το επίκτητο νεφρικό σύνδρομο Fanconi προκαλείται από πολλά φάρμακα όπως γενταμικίνη, τετρακυκλίνη και αζαθειοπρίνη, έκθεση σε τοξίνες όπως βαρέα μέταλλα, λοιμώξεις όπως η λεπτοσπείρωση και ορισμένες ασθένειες όπως ο πρωτοπαθής υποπαραθυρεοειδισμός και ηπατοπάθεια που σχετίζεται με τον χαλκό.

Το σύνδρομο Fanconi έχει επίσης συσχετιστεί με την κατάποση λιχουδιών jerky που παράγονται κυρίως ή/και προέρχονται από την Κίνα. Τα μικρόσωμα σκυλιά όπως τα Τσιουάουα, Μαλτέζ, Γιορκσάιρ, Τζακ Ράσελ και Γουέστ Χάιλαντ Λευκό Τεριέ είναι πιο πιθανό, λόγω του υψηλότερου ποσοστού κατανάλωσης λιχουδιών jerky αναλογικά με το σωματικό βάρος τους. Οι βραχυκεφαλικές φυλές, με εξαίρεση το Shi Tzu, φαίνεται να έχουν μικρότερο κίνδυνο πιθανώς λόγω της αδυναμίας τους να μασήσουν τις λιχουδιές jerky. Το σύνδρομο Fanconi που σχετίζεται με τις λιχουδιές jerky έχει αρχικά αναφερθεί από τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία και μόλις πρόσφατα από την Ευρώπη. Ένα μεμονωμένο Jack Russel Terrier με συντροφικό σύνδρομο που σχετίζεται με το σύνδρομο Fanconi έχει πρόσφατα περιγραφεί από την Ιαπωνία, και εδώ, αναφέρουμε δύο άλλες περιπτώσεις μετά από μακροχρόνια κατανάλωση λιχουδιών jerky για κατοικίδια.

Περίπτωση 1

Ένα 4χρονο θηλυκό σκυλί μικτής φυλής, βάρους 11,6 kg (BCS, βαθμολογία κατάστασης σώματος 2/5), παρουσιάστηκε στο Κτηνιατρικό Νοσοκομείο Διδασκαλίας (KUVTH), Πανεπιστήμιο Kagoshima, Kagoshima, Ιαπωνία, με Ιστορικό 15 ημερών αδυναμίας, έμετου, απώλειας βάρους, λήθαργου, αφυδάτωσης, πολυουρίας και πολυδιψίας. Ο σκύλος δεν είχε βελτιωθεί με θεραπεία υγρών και αντιβιοτικών από τον ιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας. Τα ευρήματα της φυσικής εξέτασης ήταν αξιοσημείωτα. Τα μη φυσιολογικά αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος ρουτίνας περιελάμβαναν μέτρια θρομβοπενία (76 × 109 / l, εύρος αναφοράς, 211-621 × 109), υποκαλιαιμία (2,1 mmol / l, 3,9-5,1), υποκαλιαιμία (2,1 mmol / l, 2,3-2,9), υποφωσφαταιμία (0,5 mmol / l, 0,9-1,7) και αυξημένες δραστηριότητες αλκαλικής φωσφατάσης στον ορό (1.357 U / l, 1–114) και αμινοτρανσφεράση αλανίνης (124 U / l; 10–109). Συγκεντρώσεις αζώτου ουρίας αίματος (4,6 mmol / l, 2,9-10), κρεατινίνης (97,3 mmol / l; 44,2-150) και γλυκόζης (4,4 mmol / l, 4,3-6,6,6) και άλλα αποτελέσματα δοκιμών ρουτίνας ήταν όλα υπό κανονική αναφορά εύρη. Η ανάλυση αερίου φλεβικού αίματος αποκάλυψε μεταβολική οξέωση με pH 7,23 (7,36-7,44), συνολική συγκέντρωση CO2 16,0 mmol / l (25-27), συγκέντρωση διττανθρακικών 14,7 mmol / l (20-29) και περίσσεια βάσης −13 mmol / l (−4–4).

Η ανάλυση ούρων έδειξε γλυκοζουρία (4+), κετονουρία (2+), ρΗ 5,0, ειδικό βάρος 1,023 (παρά το γεγονός ότι το ζώο ήταν ελαφρώς αφυδατωμένο) και πολλά επιθηλιακά κύτταρα και κοκκώδη έγχυμα. Ο λόγος πρωτεΐνης/κρεατινίνης ούρων ήταν εντός του φυσιολογικού εύρους (0,15, φυσιολογικό εύρος <0,5). Η καλλιέργεια ούρων ήταν αρνητική για την ανάπτυξη βακτηρίων.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα αποτελέσματα των δοκιμών, υποψιάστηκε το σύνδρομο Fanconi. Η ποσοτική ανάλυση αμινοξέων ούρων (SRL, Τόκιο, Ιαπωνία) αποκάλυψε σοβαρή γενικευμένη αμινοακιουρία (Πίνακας 1) που υποστηρίζει περαιτέρω τη διάγνωση του συνδρόμου Fanconi. Μετά από περαιτέρω έρευνες, ο ιδιοκτήτης ανέφερε ότι ο σκύλος ήταν εθισμένος σε λιχουδιές jerky 3 φορές την ημέρα (1 ή 2 κομμάτια τη φορά) για λίγα χρόνια. Οι περισσότερες από τις λιχουδιές περιείχαν προϊόντα κοτόπουλου και προέρχονταν από την Κίνα. Ο ιδιοκτήτης έλαβε εντολή να αποσύρει εντελώς τις λιχουδιές αυτές και να αρχίσει να τροφοδοτεί μια ισορροπημένη διατροφή υψηλής ποιότητας από τον γιατρό στο KUVTH. Επιπλέον, οι ανωμαλίες ηλεκτρολύτη και αερίου αίματος διορθώθηκαν από τον ιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Τα κλινικά συμπτώματα υποχώρησαν γρήγορα μέσα σε μερικές ημέρες, ενώ η γλυκοζουρία (3+) παρέμεινε για τουλάχιστον μία εβδομάδα, αλλά όλα τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων ήταν φυσιολογικά μετά από 13 εβδομάδες συμπεριλαμβανομένου του μοτίβου αμινοξέων ούρων (Πίνακας 1).

Περίπτωση 2

Ένα 6χρονο και μη στειρωμένο αρσενικό γαλλικό μπουλντόγκ, βάρους 15,6 kg (BCS 2/5), παραπέμφθηκε στο KUVTH, για γλυκοζουρία χωρίς υπεργλυκαιμία. Ο ιδιοκτήτης ανέφερε απώλεια βάρους, πολυουρία και πολυδιψία. Τα ευρήματα της φυσικής εξέτασης ήταν αξιοσημείωτα. Τα ευρήματα του πλήρους αριθμού αίματος και των αερίων του φλεβικού αίματος και της χημείας του ορού ήταν επίσης αξιοσημείωτα. Η ανάλυση ούρων αποκάλυψε γλυκοζουρία (2+), ισοσθενουρία (ειδικό βάρος 1,009) και οξυουρία (ρΗ 7,0). Ο λόγος πρωτεΐνης ούρων/κρεατινίνης ήταν στο ανώτερο όριο του φυσιολογικού (0,5) και παρατηρήθηκαν πολλά επιθηλιακά κύτταρα και κοκκώδη έγχυμα.

Μετά από 4 εβδομάδες, η γλυκοζουρία (3+), η ισοσθενουρία (ειδικό βάρος 1,015) και η οξυουρία (ρΗ 6,0) παρέμειναν άλυτα και η ανάλυση αμινοξέων ούρων (SRL) αποκάλυψε σοβαρά γενικευμένα αμινοξέα (Πίνακας 1), οδηγώντας στη διάγνωση του συνδρόμου Fanconi. Μετά από περαιτέρω έρευνες, ο ιδιοκτήτης ανέφερε ότι ο σκύλος καταναλώνει λιχουδιές jerky για κατοικίδια, πολλά από αυτά περιείχαν κινέζικα προϊόντα κοτόπουλου, σχεδόν καθημερινά 4 φορές την ημέρα (1 ή 2 κομμάτια τη φορά) για τα τελευταία 5 χρόνια. Ο ιδιοκτήτης έλαβε εντολή να αποσύρει εντελώς τις λιχουδιές κατά την πρώτη παρουσίαση. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων των αμινοξέων ούρων μετά από 12, 20 και 24 εβδομάδες αποκάλυψαν μια σταδιακή ανάλυση της αμινοξυουρίας (Πίνακας 1). Τα αποτελέσματα των δοκιμών της ράβδου ούρων αποκάλυψαν ήπια γλυκοζουρία (1+ ή ±) στις 12 και 20 εβδομάδες και ανάλυση της γλυκοζουρίας (-) 24 εβδομάδες μετά την πρώτη παρουσίαση.

Το σύνδρομο «Renal Fanconi» θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν βλέπετε σκύλο με γλυκοζουρία και νορμογλυκαιμία. Η συσχέτιση μεταξύ του συνδρόμου Fanconi και της κατάποσης των λιχουδιών jerky που παράγονται στην Κίνα ή/και περιέχουν κινεζικά συστατικά (κοτόπουλο, πάπια και ακόμη και πρωτεΐνη λαχανικών) έχει λάβει πολλή προσοχή τα τελευταία χρόνια. Στην παρούσα έκθεση, κανένας από τους σκύλους δεν είχε εκτεθεί σε πιθανές αιτίες απόκτησης συνδρόμου Fanconi, εκτός από τις λιχουδιές jerky και δεν παρουσίασε καμία άλλη ασθένεια στο μακρινό ή πρόσφατο παρελθόν. Οι ιδιοκτήτες των περιπτώσεων που παρουσιάστηκαν εδώ ανέφεραν ότι τρώνε αρκετές φορές καθημερινά λιχουδιές jerky κοτόπουλου που έγιναν στην Κίνα για χρόνια. Παραμένει ασαφές γιατί τα κλινικά συμπτώματα και το σύνδρομο Fanconi ήταν εμφανή μόνο μετά από χρόνια έκθεσης, αλλά μπορεί να σχετίζονται με ένα πιο πρόσφατα τοξικό προϊόν.

Επιπλέον, οι κλινικές ενδείξεις και οι ανωμαλίες των εργαστηριακών εξετάσεων ήταν εντελώς αναστρέψιμες μετά την απόσυρση των λιχουδιών jerky και στις δύο περιπτώσεις, προσφέροντας περαιτέρω υποστήριξη ότι η κατανάλωση των λιχουδιών αυτών προκάλεσε σύνδρομο Fanconi στις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν εδώ από την Ιαπωνία. Τα συγκεκριμένα συστατικά των λιχουδιών jerky που προκαλούν σύνδρομο Fanconi σε σκύλους δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί. Σε έρευνα της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων και άλλων ιδρυμάτων, εντοπίστηκαν δευτερεύουσες νοθείες με ποικίλα αντιβιοτικά και άλλες χημικές ουσίες στις λιχουδιές jerky με πουλερικά, αλλά δεν υπήρχαν αποδείξεις ότι αυτοί οι μολυσματικοί παράγοντες ευθύνονται για το σύνδρομο Fanconi σε σκύλους.

Το σύνδρομο Fanconi που σχετίζεται με την κατανάλωση λιχουδιών jerky εμφανίζεται συχνότερα σε σκύλους μικρής φυλής. Αυτή η προδιάθεση μπορεί να σχετίζεται με τις αναλογικά μεγαλύτερες ποσότητες λιχουδιών που λαμβάνονται από μικρότερες φυλές σε σύγκριση με εκείνες που καταναλώνονται από μεγάλα σκυλιά ή μπορεί να αντικατοπτρίζει μεγαλύτερη υπερευαισθησία σκύλων μικρής φυλής στα συστατικά των λιχουδιών jerky σε σύγκριση με εκείνη των μεγαλύτερων σκύλων. Στην παρούσα έκθεση, και οι δύο σκύλοι που είχαν προσβληθεί ήταν μεσαίου μεγέθους, αλλά ήταν εθισμένοι σε λιχουδιές jerky για χρόνια. Επομένως, ακόμη και τα μεσαίου μεγέθους σκυλιά φυλής μπορεί να εμφανίσουν σύνδρομο Fanconi όταν τρέφονται με μεγαλύτερες ποσότητες και πιθανώς για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι βραχυκεφαλικοί σκύλοι είναι γνωστό ότι εμφανίζουν χαμηλή ευαισθησία για το σύνδρομο Fanconi που σχετίζεται με την κατανάλωση λιχουδιών jerky σύμφωνα με τα αναφερθέντα περιστατικά. Ωστόσο, σε αυτήν την αναφορά, συναντήσαμε μια περίπτωση ενός γαλλικού μπουλντόγκ, η οποία είναι μια βραχυκεφαλική φυλή, που επηρεάζεται από το σύνδρομο Fanconi. Και πάλι, αυτό μπορεί να έχει συμβεί επειδή αυτό το γαλλικό μπουλντόγκ λαμβάνει μεγάλες ποσότητες λιχουδιών jerky καθημερινά για χρόνια.

Σε αυτήν την αναφορά, ο χρόνος έως το σημείο ανάρρωσης μετά τη διακοπή των λιχουδιών jerky διέφερε μεταξύ των δύο περιπτώσεων. Αυτό μπορεί να οφείλεται στους διαφορετικούς βαθμούς του εγγύς σωληνοειδούς ελαττώματος σε κάθε σκύλο, το οποίο πιθανώς προκλήθηκε από διαφορά σε παράγοντες, όπως η ποσότητα πρόσληψης, η περίοδος έκθεσης σε τοξικά συστατικά, η ατομική ευαισθησία, η ηλικία και η φυλή. Επιπλέον, οι συγκεντρώσεις των αμινοξέων στα ούρα και το μοτίβο τους διέφεραν μεταξύ των δύο περιπτώσεων. Αυτή η διαφορά μπορεί να αντικατοπτρίζει τη σοβαρότητα του ελαττώματος του σωληναρίου. Αυτές οι ερωτήσεις θα μπορούσαν να απαντηθούν με την ανάλυση περισσότερων περιπτώσεων στο εγγύς μέλλον. Ως εκ τούτου, απαιτείται μια περαιτέρω μελέτη για το σύνδρομο Fanconi που σχετίζεται με λιχουδιές jerky με πρώτες ύλες που προέρχονται από την Κίνα.

Το σύνδρομο Fanconi καθώς και οι γαστρεντερικές διαταραχές που σχετίζονται με την κατανάλωση λιχουδιών jerky σε σκύλους έχουν συχνά συναντηθεί (> 1.000 σκυλιά) στη Βόρεια Αμερική και στην Αυστραλία και μόνο πρόσφατα στην Ευρώπη. Η Ιαπωνία είναι μια μη επιδημική χώρα, και εκτός αυτής της έκθεσης, υπήρχε μόνο ένας μικρός σκύλος φυλής με λιχουδιές jerky που σχετίζονται με το σύνδρομο Fanconi. Δεν είναι σαφές γιατί αυτό το πρόβλημα δεν έχει σημειωθεί στην Ιαπωνία και την Κίνα, καθώς οι κινεζικές λιχουδιές τρέφονται επίσης σε σκύλους στην Ασία. Είναι απίθανο αυτές οι λιχουδιές να παράγονται από διαφορετικούς κατασκευαστές για την Ασία σε σχέση με άλλα μέρη του κόσμου. Επίσης, φαίνεται ότι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων στην Ιαπωνία έχουν παρόμοιες ευκαιρίες να αγοράσουν αυτές τις κινεζικές λιχουδιές κατοικίδιων και επίσης τους αρέσει να τα ταΐζουν όπως και σε άλλες χώρες. Ίσως, αυτές οι αρχικές περιπτώσεις από την Ιαπωνία θα ειδοποιήσουν τους ασιατικούς κτηνιάτρους για αυτή τη δηλητηρίαση και να προειδοποιήσουν τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων που τρέφονται με αυτές τις λιχουδιές μέχρι να εντοπιστεί και να αφαιρεθεί η συγκεκριμένη αιτία από αυτά τα προϊόντα. Βέβαια δεν παραβλέπουμε πως όλα αυτά βασίζονται στα περιστατικά που έχουν αναφερθεί ή/και καταγγελθεί και όσο συνεχίζεται να γίνεται το εμπόριο αυτών των λιχουδιών jerky σε παγκόσμιο επίπεδο θα αυξάνονται και οι περιπτώσεις με προβλήματα.

Συμπερασματικά, δύο περιπτώσεις συνδρόμου σκύλου Fanconi μετά από κατάποση κινεζικών λιχουδιών jerky κατοικίδιων ζώων αναφέρθηκαν από την Ιαπωνία. Αυτή η ασθένεια έχει γίνει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας σε σκύλους στη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και την Ευρώπη. Ωστόσο, έχουν αναφερθεί λίγες περιπτώσεις στην Ασία. Οι ασιατικοί κτηνίατροι και οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων πρέπει να λάβουν προσεκτικές προφυλάξεις και να γνωρίζουν τα ζητήματα που σχετίζονται με την υγεία που προκύπτουν από την κατανάλωση κινεζικών λιχουδιών jerky που παρασκευάζονται στην Ασία ή έχουν πρώτες ύλες που προέρχονται από εκεί και δεν αποτελούν 100% φυσικές λιχουδιές jerky, χωρίς γλυκερίνη, φυτική πρωτεΐνη, συντηρητικά, αλάτι και ενδεχομένως πουλερικά με τοξίνες ή/και ίχνη αντιβιοτικών. Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή λιχουδιών και τροφών για κατοικίδια είναι το Α και το Ω για την σωστή, ασφαλή και ισορροπημένη διατροφή των λατρεμένων μας κατοικίδιων. Για αυτό προτείνεται να επιλέγετε προσεκτικά τα προϊόντα διατροφής των κατοικίδιών σας, να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες, να αναζητείται περισσότερες πληροφορίες και να σταματάτε άμεσα να τις ταΐζετε σε περίπτωση που παρατηρήσετε αλλαγή στην συμπεριφορά του κατοικίδιού σας και κάποιο από να προαναφερθέντα συμπτώματα που παραπέμπουν σε σύνδρομο Fanconi.

Πηγή: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5447965/

Ευχαριστίες

Αυτό το έργο υποστηρίχθηκε από την Ιαπωνική Εταιρεία για την Προώθηση της Επιστήμης KAKENHI (16K08056, AY και 26660242, OY) και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (OD 010939, UG).

Τα άρθρα από την Εφημερίδα της Κτηνιατρικής Ιατρικής Επιστήμης παρέχονται με ευγενική προσφορά της Ιαπωνικής Εταιρείας Κτηνιατρικής Επιστήμης.

Αναφορές

1. AVMA. Safety alert on jerky treats for pets. https://www.avma.org/News/Issues/recalls-alerts/Pages/Safety-Alert-on-Jerky-Treats-for-Pets.aspx [accessed 5 Apr, 2017].

2. Appleman E. H., Cianciolo R., Mosenco A. S., Bounds M. E., Al-Ghazlat S.2008. Transient acquired fanconi syndrome associated with copper storage hepatopathy in 3 dogs. J. Vet. Intern. Med. 22: 1038–1042. doi: 10.1111/j.1939-1676.2008.0140.x [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

3. Bates N., Sharman M., Lam A., Kent A., Walker D., Smith V., Carmichael N.2016. Reporting cases of Fanconi syndrome in dogs in the UK. Vet. Rec. 178: 510. doi: 10.1136/vr.i2677 [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

4. Carmichael N., Lee J., Giger U.2014. Fanconi syndrome in dog in the UK. Vet. Rec. 174: 357–358. doi: 10.1136/vr.g2554 [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

5. Freeman L. M., Breitschwerdt E. B., Keene B. W., Hansen B.1994. Fanconi’s syndrome in a dog with primary hypoparathyroidism. J. Vet. Intern. Med. 8: 349–354. doi: 10.1111/j.1939-1676.1994.tb03249.x [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

6. Giger U.2016. Updates on Fanconi Syndrome and cystinuria: heterogeneous genetic basis and association to pet jerky treats. 2016 ACVP & ACVCP Concurrent Annual Meeting (Abstract).

7. Giger U., Brons A., Fitzgerald C. A., Slutsky J., Raj K., Stora V.2014. Updates on cystinuria and Fanconi syndrome: amino aciduria in dogs. 2014 ACVIM Forum (Abstract).

8. Giger U., Brons A., Mizukami K., Slutsky J., Raj K., Fitzgerald C. A., Strickland S, Sewell A. C.2015. Update on Fanconi syndrome and cystinuria. 40th WSAVA Congress. (Abstract).

9. Hill T. L., Breitschwerdt E. B., Cecere T., Vaden S.2008. Concurrent hepatic copper toxicosis and Fanconi’s syndrome in a dog. J. Vet. Intern. Med. 22: 219–222. doi: 10.1111/j.1939-1676.2007.0040.x [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

10. Hooijberg E. H., Furman E., Leidinger J., Brandstetter D., Hochleithner C., Sewell A. C., Leidinger E., Giger U.2015. Transient renal Fanconi syndrome in a Chihuahua exposed to Chinese chicken jerky treats. Tierarztl. Prax. Ausg. K Klientiere. Heimtiere 43: 188–192. doi: 10.15654/TPK-140841 [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

11. Igase M., Baba K., Shimokawa Miyama T., Noguchi S., Mizuno T., Okuda M.2015. Acquired Fanconi syndrome in a dog exposed to jerky treats in Japan. J. Vet. Med. Sci. 77: 1507–1510. doi: 10.1292/jvms.15-0180 [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

12. Major A., Schweighauser A., Hinden S. E., Francey T.2014. Transient Fanconi syndrome with severe polyuria and polydipsia in a 4-year old Shih Tzu fed chicken jerky treats. Schweiz. Arch. Tierheilkd. 156: 593–598. doi: 10.1024/0036-7281/a000655 [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

13. Noonan C. H., Kay J. M.1990. Prevalence and geographic distribution of Fanconi syndrome in Basenjis in the United States. J. Am. Vet. Med. Assoc. 197: 345–349. [PubMed] [Google Scholar]

14. Sheridan R., Mirabile J., Hafler K.2014. Determination of six illegal antibiotics in chicken jerky dog treats. J. Agric. Food Chem. 62: 3690–3696. doi: 10.1021/jf405458m [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

15. Thompson M. F., Fleeman L. M., Kessell A. E., Steenhard L. A., Foster S. F.2013. Acquired proximal renal tubulopathy in dogs exposed to a common dried chicken treat: retrospective study of 108 cases (2007−2009). Aust. Vet. J. 91: 368–373. doi: 10.1111/avj.12100 [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

16. US Food and Drug Administration. Jerky pet treat investigation testing rationale and results for October 1, 2013 − December 31, 2015. http://www.fda.gov/downloads/AnimalVeterinary/SafetyHealth/ProductSafetyInformation/UCM500706.pdf [accessed 5 Apr, 2017].

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
    0
    Καλάθι αγορών
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα