ΔΥΣΒΙΩΣΗ, Η ΒΑΣΙΚΗ ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΛΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ!

ΔΥΣΒΙΩΣΗ, Η ΒΑΣΙΚΗ ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΛΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ!

Γνωρίζατε πως η δυσβίωση του πεπτικού συστήματος του σκύλου και της γάτας είναι η βασική αιτία για πολλά και σημαντικά προβλήματα υγείας όπως διάρροια, αλλεργίες, πόνος σε αρθρώσεις, κακή αναπνοή μέχρι και αυτοάνοσα νοσήματα? Διαβάστε παρακάτω και μάθετε τι είναι, τις αιτίες εμφάνισης, τα συμπτώματα και πως να την αντιμετωπίσετε ουσιαστικά μέσω της σωστής διατροφής τους!

Τι κάνει το πεπτικό σύστημα του σκύλου ή της γάτας σας υγιές? Ήρθε η ώρα να κατανοήσετε την εντερική υγεία του σκύλου και της γάτας σας και να αποφύγετε ή καταπολεμήσετε πεπτικά και άλλα προβλήματα υγείας στο αγαπημένο σας κατοικίδιο!

Η δυσβίωση, ή αλλιώς εντερική διαπερατότητα (leaky gut syndrome) σκύλων και γατών, είναι μια βακτηριακή ανισορροπία που οδηγεί σε φλεγμονή του εντερικού βλεννογόνου του σκύλου. Μόλις αναφλεγεί, η εντερική επένδυση του σκύλου υποβαθμίζεται και επιτρέπει σε μη θρεπτικά σωματίδια τροφίμων και άλλες πιθανές τοξίνες να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος του σκύλου.

Η πιο συνηθισμένη αιτία εμφάνισης δυσβίωσης εντέρου στα σημερινά σκυλιά και γάτες είναι κυρίως η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών για κατοικίδια. Αυτά, άλλα φάρμακα, τα εμβολία, το στρες και οι εξαιρετικά επεξεργασμένες ξηρές τροφές για σκύλους και γάτες συμβάλλουν στην ανάπτυξη της δυσβίωσης εντέρου στα κατοικίδια ζώα.

Οτιδήποτε διαταράσσει τους φυσιολογικούς μύκητες (η μαγιά είναι μια μορφή μύκητα) ή τα βακτηριακά επίπεδα στα έντερα, αλλά και στο δέρμα και οπουδήποτε αλλού στο σώμα όπου ζουν μύκητες και βακτήρια. Οι πιο συχνές αιτίες της δυσβίωσης είναι επίσης οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (άμυλο) και η χρήση αντιβιοτικών.

Οι περισσότεροι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι η λήψη αντιβιοτικών μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια. Η διάρροια οφείλεται στην αντιβακτηριακή δράση των φαρμάκων επειδή όλα τα βακτήρια σκοτώνονται, όχι μόνο αυτά που βρίσκονται στο σημείο της λοίμωξης (όπως η ουροδόχος κύστη ή οι πρωκτικοί αδένες), αλλά και τα φυσιολογικά, χρήσιμα βακτήρια στο έντερο και στο δέρμα.

Ένα λιγότερο κατανοητό ζήτημα είναι ότι η κατανάλωση υδατανθράκων και άπεπτων ινών (ουσιαστικά πληρωτικά τροφών) μπορεί επίσης να οδηγήσει σε δυσβίωση εντέρου. Οι υδατάνθρακες (άμυλο) ζυμώνονται στα έντερα σε σάκχαρα, αλλάζουν το pH του σώματος (ισορροπία οξέος), τροφοδοτούν επιβλαβή βακτήρια και παρεμποδίζουν την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.

Τα τυπικά σημάδια ενός διαρρηγνυόμενου εντέρου περιλαμβάνουν τα αέρια, το φούσκωμα και την διάρροια. Ωστόσο, η δυσβίωση εντέρου σκύλων και γατών μπορεί επίσης να προκαλέσει ή να επιδεινώσει μια ευρεία ποικιλία άλλων διαταραχών και ασθενειών – από την κακή αναπνοή έως ορισμένα είδη καρκίνου σε κατοικίδια.

Βέβαια κάθε περίπτωση δυσβίωσης εντέρου είναι μοναδική, οπότε πρέπει να σχεδιαστεί ένα προσαρμοσμένο πρωτόκολλο επούλωσης για κάθε ασθενή κατοικίδιο με βάση ένα συγκεκριμένο σύνολο συνθηκών. Δεν υπάρχει μία κοινή λύση για όλα τα περιστατικά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αντικατάσταση μιας εξαιρετικά επεξεργασμένης διατροφής (ξηρές τροφές/κροκέτες) με αληθινή, ποιοτική και ισορροπημένη ωμή BARF διατροφή, η προσθήκη κατάλληλων φυσικών συμπληρωμάτων διατροφής για σκύλους και γάτες για την αντιμετώπιση της χρόνιας φλεγμονής και η υποστήριξη των οργάνων πέψης, θα ανακουφίσει τα συμπτώματα και θα επιλύσει τη ρίζα της δυσβίωσης εντέρου σε σκύλους και γάτες.

Η δυσβίωση και η εντερική διαπερατότητα (leaky gut syndrome) είναι δύο ονόματα για την ίδια διαταραχή σε σκύλους και γάτες. Ωστόσο, οι ορισμοί για το καθένα είναι κάπως διαφορετικοί, γεγονός που καθιστά τα πράγματα αδικαιολόγητα συγκεχυμένα.

Η δυσβίωση εντέρου συχνά ορίζεται ως μια ανισορροπία των βακτηρίων του εντέρου, που σημαίνει πολύ λίγα φιλικά βακτήρια και πάρα πολλά περιστασιακά ή παθογόνα (κακά) βακτήρια. Το σύνδρομο διαρροής εντέρου ορίζεται ως η ανικανότητα της εντερικής επένδυσης των σκύλων και γατών για την αποτροπή της διείσδυσης των υπολειμμάτων σωματιδίων τροφίμων ή των δυνητικά τοξικών οργανισμών στην κυκλοφορία του αίματος.

Είναι απλούστερο να δούμε την κατάσταση με αυτόν τον τρόπο: η ανισορροπία των βακτηριδίων στο πεπτικό σύστημα σκύλων και γατών είναι αυτό που προκαλεί το πρόβλημα – ανεπαρκείς συγκεντρώσεις καλών βακτηρίων, καθώς και υπερανάπτυξη κακών βακτηρίων, και μερικές φορές μυκήτων. Αυτή η βακτηριακή ανισορροπία οδηγεί σε φλεγμονή των μεμβρανών του εντέρου, με αποτέλεσμα την κατάσταση που είναι γνωστή ως δυσβίωση εντέρου ή εντερική διαπερατότητα.

Η δυσβίωση εντέρου στα κατοικίδια ζώα αναγνωρίζεται συχνότερα από τους ολιστικούς κτηνιάτρους παρά από την παραδοσιακή κτηνιατρική κοινότητα. Οι ολιστικοί και ολοκληρωμένοι κτηνίατροι πιστεύουν ότι οι συνέπειες της δυσβίωσης εντέρου στα κατοικίδια ζώα είναι εξίσου σημαντικές και καταστροφικές όπως και στους ανθρώπους.

Αιτίες της δυσβίωσης εντέρου σε σκύλους και γάτες

Η πιο συνηθισμένη αιτία δυσβίωσης εντέρου στην κτηνιατρική είναι απολύτως η χρήση αντιβιοτικών. Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τόσο τα καλά βακτήρια όσο και τα κακά βακτήρια, γεγονός που υποβαθμίζει τη φυσική ισορροπία τους και εξαντλεί την προσφορά φιλικών βακτηρίων που διατηρούν την ανοσολογική άμυνα του πεπτικού συστήματος σκύλων και γατών ισχυρή και ανθεκτική.

Άλλα φάρμακα που είναι επίσης γνωστό ότι έχουν το ίδιο αποτέλεσμα είναι τα κορτικοστεροειδή και τα NSAIDS (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα).

Πρόσθετοι παράγοντες περιλαμβάνουν εξαιρετικά επεξεργασμένες ξηρές τροφές για σκύλους και γάτες, βιολογικά ακατάλληλα τρόφιμα που περιέχουν μεγάλη ποσότητα σιτηρών, πρόσθετα τροφίμων όπως χρωστικές, συντηρητικά, επιφανειοδραστικές ουσίες, γαλακτωματοποιητές και ενισχυτικά γεύσης, στρες, κατάποση τοξινών, εμβόλια (τα εμβόλια διεγείρουν πραγματικά τον λεμφικό ιστό που σχετίζεται με το έντερο ή το GALT) και λοιμώξεις από παράσιτα.

Συμπτώματα εντερικής διαπερατότητας σκύλων και γατών

Τα τυπικά συμπτώματα ενός διαρρηγνυόμενου εντέρου είναι τα αέρια, το φούσκωμα και η διάρροια.

Η δυσβίωση εντέρου σε σκύλους και γάτες μπορεί επίσης να προκαλέσει ή να επιδεινώσει μια ευρεία ποικιλία άλλων καταστάσεων, πολλές από τις οποίες μπορεί να φαίνεται ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πέψη. Αυτές περιλαμβάνουν:

Καρδιακές παθήσεις, διαταραχές βάρους, αυτοάνοσα νοσήματα, αλλεργίες, υπερκινητικότητα, διατροφικές ελλείψεις, ορισμένοι τύποι καρκίνου, ξηροφθαλμία, διαταραχές ανοσοποιητικού συστήματος, διαταραχές αναπνευστικού συμπεριλαμβανομένου του άσθματος, διαταραχές του συκωτιού, της χοληδόχου κύστης και του παγκρέατος, επιληψία, διαταραχές συμπεριφοράς, φλεγμονή ουροδόχου κύστης, πόνος σε αρθρώσεις, ασθένειες ούλων και κακή αναπνοή.

Πως ο σκύλος και η γάτας σας κάνει πέψη

Οι τροφές που τρώει ο σκύλος ή η γάτα σας αρχίζουν να χωνεύονται στο στόμα καθώς τις μασάνε.

Όταν οι τροφές φτάσουν στο στομάχι, αναμιγνύονται με το πολύ όξινο υδροχλωρικό οξύ και γαστρικούς χυμούς. Στη συνέχεια, το μείγμα αυτό εισέρχεται στο λεπτό έντερο όπου το πάγκρεας εκκρίνει τα πεπτικά ένζυμα και η χοληδόχος κύστη εκκρίνει τη χολή για περαιτέρω υποβοήθηση στη διαδικασία της πέψης του σκύλου ή της γάτα.

Η χημική διαδικασία πέψης σκύλων και γατών συνεχίζεται στο λεπτό έντερο, όπου λαμβάνει χώρα βακτηριακή αποικοδόμηση. Όταν τα τρόφιμα διασπαστούν επαρκώς, οι μεμβράνες του εντερικού βλεννογόνου απορροφούν τα μικρότερα, απλούστερα θρεπτικά συστατικά. Το υπόλοιπο φαγητό είτε χωνεύεται περαιτέρω και απορροφάται, είτε μετακινείται στο παχύ έντερο όπου τελικά περνάει έξω από το κατοικίδιο ζώο σας ως περιττώματα.

Προκειμένου αυτή η περίπλοκη διαδικασία να λειτουργήσει αποτελεσματικά, το περιβάλλον της εντερικής οδού πρέπει να είναι υγιές και να λειτουργεί καλά.

Όλο το μήκος του πεπτικού σωλήνα του σκύλου ή της γάτας σας, όταν είναι υγιές, είναι επικαλυμμένο με μια σχεδόν τέλεια ισορροπία βακτηρίων που προστατεύει από τους ξένους εισβολείς, τα άθικτα σωματίδια τροφίμων, τις τοξίνες και τα παράσιτα.

Εάν τα βακτήρια του εντέρου του σκύλου ή της γάτας είναι εκτός ισορροπίας, το περιβάλλον της εντερικής οδού καθίσταται ασταθές, γεγονός που μεταβάλλει τη διαδικασία της πέψης. Ο εντερικός βλεννογόνος εμφανίζει φλεγμονές και αρχίζει να διαρρέει τις μεγαλύτερες, μερικώς χωνεμένες ουσίες από τα σωματίδια τροφής στην κυκλοφορία του αίματος.

Αυτές οι μεγάλες πολύπλοκες ουσίες είναι αντιγονικές και αλλεργιογόνες, που σημαίνει ότι διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα των σκύλων και γατών ώστε να παράγουν αντισώματα εναντίον τους. Αυτό θέτει το στάδιο για την εμφάνιση μιας ή περισσοτέρων από τις διαταραχές που αναφέρονται παραπάνω.

Γιατί τόσοι πολλοί σκύλοι και γάτες έχουν πλέον δυσβίωση εντέρου?

Πολλοί σκύλοι και γάτες στις μέρες μας – από πολύ νωρίς στη ζωή – δυστυχώς λαμβάνουν αντιβιοτικά… Αυτά είναι είτε τοπικά ή από του στόματος αντιβιοτικά που προβλέπονται για πραγματικά ασήμαντα πράγματα, τα περισσότερα από τα οποία θα μπορούσαν να επιλυθούν με φυσικές ουσίες. Όμως, πολλοί παραδοσιακοί κτηνίατροι θέλουν απλώς να στέλνουν στο σπίτι τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων με κάτι και δυστυχώς αυτό το κάτι είναι πολύ συχνά ένα αντιβιοτικό…

Για να χειροτερέψουν τα πράγματα, συχνά χορηγούνται πρόσθετα φάρμακα όπως τα κορτικοστεροειδή όπως η πρεδνιζόνη (κορτιζόνη) ή τα ΜΣΑΦ μαζί με τα αντιβιοτικά. Αυτά τα φάρμακα επιδεινώνουν τα προβλήματα στο έντερο του σκύλου και της γάτας που δημιουργούνται από τα αντιβιοτικά.

Πολλά από αυτά τα ίδια κατοικίδια ζώα τρέφονται επίσης με υψηλής επεξεργασίας εμπορικές ξηρές τροφές που περιέχουν έναν μακρύ κατάλογο συντηρητικών και προσθέτων. Οι απλές πρωτεΐνες κρέατος στις περισσότερες από αυτές τις ξηρές τροφές έχουν τροποποιηθεί από την εξαιρετική επεξεργασία που υποβάλλονται τα τρόφιμα για ζώα συντροφιάς. Συνήθως συνδυάζονται με φυτικές πρωτεΐνες και σιτηρά. Έτσι, το μείγμα ξηράς τροφής που προκύπτει είναι μια παρασκευή χημικώς αλλαγμένων πρωτεϊνών που είναι πολύ δύσκολο να χωνευτούν, να επεξεργαστούν και να αφομοιωθούν από τους σκύλους και τις γάτες.

Συνδυάστε αυτές τις ξηρές τροφές για σκύλους και γάτες παρασκευασμένες μέσω διαδικασιών  υψηλής πίεσης και θερμοκρασίας με περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες, όπως κακή ποιότητα νερού και υπερβολική έκθεση σε χημικά και φάρμακα και έχουμε θέσει το στάδιο για πολλές από τις ασθένειες που παρατηρούνται σήμερα στα κατοικίδια ζώα.

Θεραπεία της δυσβίωσης εντέρου / εντερικής διαπερατότητας

Οι ολιστικοί κτηνίατροι θα σας πουν ότι βλέπουν τα ζώα καθημερινά στην πρακτική τους που πάσχουν από χρόνιες εξουθενωτικές ασθένειες που έχουν προκληθεί ή επιδεινωθεί από τις επεξεργασμένες ξηρές τροφές και την πεπτική δυσλειτουργία.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ολιστικοί κτηνίατροι όπως και εγώ αρχίζουμε πάντα με τη διατροφή όταν θεσπίζουμε ένα πρωτόκολλο θεραπείας για τα περισσότερα από τα άρρωστα κατοικίδια ζώα που βλέπουμε.

Κάθε περίπτωση δυσβίωσης εντέρου σκύλων και γατών είναι μοναδική, οπότε πρέπει να σχεδιαστεί ένα προσαρμοσμένο πρωτόκολλο επούλωσης για κάθε ασθενή κατοικίδιο με βάση το συγκεκριμένο σύνολο συνθηκών του ζώου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει μία προσέγγιση για να θεραπεύσει το κάθε κατοικίδιο ζώο με δυσβίωση εντέρου.

Το πιο σημαντικό είναι οι ιδιοκτήτες να αναγνωρίσουν ότι τα δυσβιωτικά κατοικίδια ζώα τους έχουν πολύ εύθραυστα ανοσοποιητικά και πεπτικά συστήματα. Μια ξαφνική αλλαγή στη διατροφή ή ένα σκληρό πρωτόκολλο αποτοξίνωσης της εντερικής οδού θα μπορούσε να κάνει τους σκύλους και τις γάτες χειρότερα αντί για καλύτερα.

Μερικές φορές, οι ολιστικοί κτηνίατροι επιλέγουν να ακολουθήσουν πρώτα την διατροφή και στη συνέχεια να αρχίσουν να εργάζονται για να θεραπεύσουν το έντερο των σκύλων και γατών. Άλλες φορές μια καλύτερη προσέγγιση είναι η παροχή υποστήριξης εντερικής οδού προτού προβεί σε οποιεσδήποτε διαιτητικές αλλαγές. Και έπειτα υπάρχουν μερικά κατοικίδια ζώα που απαιτούν ένα διαρρεύσιμο πρωτόκολλο εντέρου και μια διαιτητική αλλαγή ταυτόχρονα.

Η θεραπεία με δυσβίωση εντέρου περιλαμβάνει αντιμετώπιση αλλεργιών και δυσανεξιών σκύλων και γατών σε τροφές, καθώς και οποιεσδήποτε υποκείμενες διατροφικές ελλείψεις που προκαλούνται από δυσαπορρόφηση ή αναποτελεσματική πέψη. Πρέπει να συνταγογραφούνται κατάλληλα προβιοτικά, πεπτικά ένζυμα και συμπληρώματα nutraceuticals για να μειωθεί η φλεγμονή της γαστρεντερικής οδού.

Τα προβιοτικά σκύλων και γατών είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μέρος στη θεραπεία της δυσβίωσης εντέρου. Αυτά ενισχύουν το έντερο του κατοικίδιου ζώου σας με καλά βακτήρια και αποτρέπουν την υπερανάπτυξη κακών βακτηρίων, τα οποία μπορούν να επιστρέψουν στο έντερο και την επένδυση του βλεννογόνου ενισχύοντας την γενικότερη υγεία των σκύλων και γατών.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι προβιοτικών για σκύλους και γάτες, ο καθένας από τον οποίο έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ορισμένα κατοικίδια ζώα δεν μπορούν να ανεχθούν για παράδειγμα προβιοτικά με βάση το γάλα. Άλλα κατοικίδια ζώα δεν μπορούν να ανεχθούν προβιοτικά προερχόμενα από καλλιέργειες μυκήτων ή ακόμη και ορισμένα στελέχη μη γαλακτοκομικών οργανισμών, για αυτό είναι σημαντική η συνεργασία σας με έναν ολιστικό κτηνίατρο που κατανοεί όλες αυτές τις διαφορετικές πτυχές της δυσβίωσης εντέρου σε σκύλους και γάτες.

Γενικά, η αφαίρεση των ξηρών τροφών για σκύλους και γάτες που έχουν υποστεί επεξεργασία υψηλής πίεσης και θερμοκρασίας , η αντικατάσταση με αληθινές, ποιοτικές και εξαιρετικά θρεπτικές ωμές BARF ή μαγειρεμένες τροφές οι οποίες είναι βιολογικά κατάλληλες, καθώς και κατάλληλα φυσικά συμπληρώματα διατροφής για σκύλους και γάτες (προβιοτικά, πρεβιοτικά, πεπτικά ένζυμα, αντιοξειδωτικά κλπ) για την αντιμετώπιση της χρόνιας φλεγμονής και των μυκήτων, εφόσον χρειάζεται, και η υποστήριξη άλλων οργάνων όπως του συκωτιού και του παγκρέατος, μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα και να αντιμετωπίσει ουσιαστικά την βασική αιτία της εντερικής δυσβίωσης και διαπερατότητας σε σκύλους και γάτες.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε βίντεο στα Αγγλικά με την καταξιωμένη ολιστική κτηνίατρο και επιστήμονα Dr Karen Becker να αναλύει την εντερική δυσβίωση και διαπερατότητα σε σκύλους και γάτες.

https://www.youtube.com/watch?v=o8MGJu2kDwI

Πηγή: https://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2012/08/27/cats-and-dogs-leaky-gut.aspx

 

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
    0
    Καλάθι αγορών
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα