ΣΚΥΛΟΣ EXOTIC BULLY! Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΜΙΑΣ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΗΣ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗΣ ΜΙΞΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΦΥΛΩΝ.

ΣΚΥΛΟΣ EXOTIC BULLY! Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΜΙΑΣ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΗΣ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗΣ ΜΙΞΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΦΥΛΩΝ.

Σκύλοι Exotic Bully και Clean Exotic Bully. Μία αμφιλεγόμενη επιλεκτική μίξη διαφορετικών φυλών σκύλου με σκοπό την δημιουργία μικρόσωμων, μυώδων και με έντονα χαρακτηριστικά σκύλων με πολλούς λάτρεις αλλά και αρκετούς εχθρούς. Μία «μόδα» που έχει ξεκινήσει τα τελευταία περίπου 15 χρόνια από την Αμερική και εξαπλώνεται. Σας παραθέτουμε τον απόλυτο οδηγό για αυτούς τους σκύλους!

Είναι ευρέως γνωστό ότι ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Αυτό ισχύει εξαιρετικά για την κοινότητα των σκύλων Bully, καθώς αντιπροσωπεύει μια από τις πιο παθιασμένες ομάδες εκτροφέων, ιδιοκτητών και υποστηρικτών τους. Οι υποκατηγορίες των σκύλων American Bully έχουν προκύψει στο πλαίσιο των πρακτικών αναπαραγωγής και έχουν γίνει εξαιρετικά αμφιλεγόμενες.

Το Exotic Bully και το Clean Exotic Bully επικεντρώνεται σε πολλές συζητήσεις και μέλη της κοινότητας με διαφορετικές απόψεις σε μια λίστα διαφορετικών πεποιθήσεων και αντιδράσεων.

Οι σκύλοι American Bully εμφανίστηκαν τα τελευταία 25 χρόνια.

Η συνέχεια και η ποιότητα των χαρακτηριστικών και της υγείας της φυλής δεν έχουν τεκμηριωθεί πλήρως. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό να ακολουθήσετε με τη δέουσα επιμέλεια προτού μεταφέρετε έναν σκύλο American Bully στο σπίτι σας.

Τα πρότυπα  της φυλής και η έλλειψη μακροζωίας τους, οδηγούν σε θέματα παρερμηνείας μεταξύ των εκτροφέων. Ακόμη περισσότερο για τις υποκατηγορίες και ειδικά τις νεότερες από την «πρωτότυπη» American Bully.

Το American Bully έρχεται σε τέσσερις ποικιλίες που είναι όλες αναγνωρισμένες από το American Bully Kennel Club ή το A.B.K.C. (το ιδρυτικό μητρώο της φυλής). Από τις μικρότερες έως τις μεγαλύτερες, οι ποικιλίες είναι Pocket, Classic, Standard και XL.

Το Exotic Bully είναι η τελευταία ποικιλία και η υποστήριξη για την εμφάνισή του δεν είναι καθολική. Δεδομένου ότι η αναπαραγωγή για την επιθυμητή εμφάνιση και προτιμήσεις δεν μπορεί να διαχωριστεί από την αναπαραγωγή για βέλτιστη υγεία, οι διαφωνίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων έχουν κλιμακωθεί.

Ωστόσο, οι οπαδοί του Exotic Bully έχουν αυξηθεί σε εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι περισσότεροι. Ωστόσο, η κοινότητα είναι διχασμένη. Ο μισός πληθυσμός περιφρονεί τους σκύλους Exotic Bully και ισχυρίζεται ότι η υποκατηγορία δεν είναι πραγματική φυλή.

Πιστεύουν ότι είναι μια ανθυγιεινή απεικόνιση του σχεδιασμού του American Bully. Το άλλο μισό αποτελείται τόσο από υπεύθυνους εκτροφείς όσο και από αυτούς που μπορεί να στοχεύουν απερίσκεπτα για εγωιστικά αποτελέσματα (εκτροφείς πίσω αυλής / backyard breeders), παρά τα προβλήματα υγείας και συμπεριφοράς που μπορούν να εμφανίσουν.

Το Clean Exotic Bully είναι μια υποκατηγορία της κατηγορίας Exotic Bully που στοχεύει σε ένα υγιές και αξιοσέβαστο Exotic Bully. Με εντάσεις τόσο υψηλές στις διαδικτυακές κοινότητες, ο νέος περιγραφικός όρος θα συνεχίσει να αποτελεί το τεστ του κοινού και θα αγωνίζεται για σταθεροποιημένη εγκυρότητα.

Τι είναι το Exotic Bully?

Όπως αναφέρθηκε, το Exotic Bully είναι η τελευταία ποικιλία του American Bully που ο σχεδιασμός του έχει αποστασιοποιηθεί από τα προηγουμένως αποδεκτά πρότυπα φυλής. Κάποια μίξη φυλών εμφανίστηκε πριν, περίπου από το 2008 και μετά ξεκίνησε να αυξάνεται η δημοτικότητα του Exotic Bully λόγω της διαφορετικής και ιδιαίτερης εμφάνισής του.

Αν και το Exotic Bully έχει δημιουργήσει έναν διαχωρισμό μεταξύ του “ξαδέλφου” του American Bully, παραμένει αμφιλεγόμενο επειδή τα πολύ απαιτούμενα πρότυπα φυλής δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί.

Το γενετικό πλαίσιο των περισσότερων Exotic Bully προέρχεται από τα American Bully, Γαλλικά Bulldog, Olde English Bulldog, Shorty Bull και English Bulldog. Άλλοι τύποι μπουλντόγκ και συναφείς φυλές θεωρείται ότι ενσωματώνονται επίσης.

Χωρίς πρότυπα φυλής που είναι παγκοσμίως αποδεκτά στην κοινότητα Exotic Bully, οποιαδήποτε αναπαραγωγή, απόκλιση ή παραλλαγή μπορεί να κάνει ισχυρισμούς ως Exotic Bully. Για παράδειγμα, κάπως αποδεκτά, περιγραφικά χαρακτηριστικά του Exotic Bully είναι: υπερβολικά χαρακτηριστικά σε ένα μικρότερο, πιο συμπαγές σκυλί.

EXOTIC BULLY

Επίσης, ο σκύλος Exotic Bully τείνει να έχει περισσότερα χαρακτηριστικά που μοιάζουν με μπουλντόγκ. Περιγραφές όπως αυτές είναι πολύ ευρείες και δεν περιορίζουν τον γενικευμένο ορισμό.

Λοιπόν, πώς μπορεί το Exotic Bully να κερδίσει την αξιοπιστία του μεταξύ όλων; Ποια μητρώα κατέχουν σήμερα το μεγαλύτερο βάρος στην αξιοπιστία;

1) International Bully Coalition (IBC)

Το IBC ιδρύθηκε από τον Jorge Soto. Ο Jorge υπήρξε κεντρικό μέρος της ανάπτυξης του κινήματος του Exotic Bully. Συχνά συνδέεται με τη δημιουργία του Exotic Bully που είναι πιο αποδεκτό σήμερα. Το εκτροφείο του στην Καλιφόρνια ονομάζεται “The Bully Campline” και το πιο διάσημο σκυλί του είναι “Mr. Miagi ».

Ο Mr. Miagi έχει προκαλέσει πολλή συζήτηση σχετικά με τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του. Τα εξωτικά βλέμματα του σκύλου ξεχωρίζουν ακόμη και από άλλα Exotic Bullies. Η συζήτηση για την εμφάνισή του φτάνει στον αρχιτέκτονα του κ. Miagi, Marcello του Kingpin και στη La Madrina του The Bully Campline. Στη συνέχεια, χρονολογείται ακόμη περισσότερο στις θεμελιώδεις γραμμές αίματος.

Ο International Bully Coalition (IBC) αναγνωρίζεται ως το πρώτο μητρώο που καθιέρωσε ένα πρότυπο φυλής για το Exotic Bully. Το πρότυπα της φυλής είναι κάτι παραπάνω από μοντελοποίηση της «σωστής» εμφάνισης ενός σκύλου. Υπάρχουν επειδή οι ανησυχίες για την υγεία συνδυάζονται με συγκεκριμένα γονίδια σε ένα DNA φυλής.

Κυνηγώντας μια συγκεκριμένη εμφάνιση στην εκτροφή σκύλων μπορεί επίσης να εμφανιστούν προβλήματα ασθενειών, οστών, καρδιών και πνευμόνων. Εάν οι εκτροφείς δεν αναπαράγουν με υπευθυνότητα και αποφεύγουν το ζευγάρωμα σκύλων που θα παράγουν κουτάβια που κληρονομούν κακή υγεία, οι γραμμές αίματος θα καταστραφούν ολοένα και περισσότερο, περισσότερα σκυλιά θα ζήσουν άρρωστα και άβολα.

Εδώ είναι μια δήλωση που εκδίδεται από το IBC που περιγράφει την εμφάνιση του Exotic Bully. Γίνεται σύγκριση με την εξέλιξη μιας άλλης φυλής που αγωνίστηκε για νομιμότητα σε μια ήδη τυποποιημένη φυλή με περήφανη ιστορία.

«Οι σημαντικές αλλαγές στον φαινότυπο της φυλής οφείλονται στη συνεχή έγχυση διαφορετικών φυλών μπουλντόγκ. Παρόλο που δεν γνωρίζουμε συγκεκριμένους σκύλους, γραμμές αίματος ή προέλευση των σκύλων. Όταν εισήχθησαν, η συντριπτική πλειονότητα αυτών των ζώων δεν καταγράφηκε στα Γενεαλογικά Αρχεία. Οι εγχύσεις ήταν αρκετά σταθερές ώστε αυτά τα σκυλιά να απέχουν πολύ από το αρχικό προτεινόμενο πρότυπο από τον American Bully.

Μια αναπόφευκτη σύγκρουση μέσα σε αυτήν τη φυλή έπεσε στα Clubs, στους ιδιοκτήτες και στους εκτροφείς παρόμοια με την περιφρονητική των υποστηρικτών των American Pit Bull Terrier απέναντι στο American Bully κατά την ίδρυση της αμερικανικής φυλής Bully.

Η διαμάχη συνεχίζεται, με τους ιδιοκτήτες των APBT να ισχυρίζονται ότι τα American Bully κατέστρεψαν το American Pit Bull Terrier μέσω της προσπάθειας για αναπαραγωγή «game». Οι υποστηρικτές του American Bully υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ανάγκη για αυτά τα χαρακτηριστικά και ότι η φυλή κάνει εξαιρετικούς συντρόφους».

2) American Bully Registry (ABR)

Το ABR είναι ένα αναπτυσσόμενο μητρώο που αναγνωρίζει το Exotic Bully. Η αποστολή του είναι να είναι ένα υπεύθυνο μητρώο χωρίς διακρίσεις. Πιστεύουν ότι μόνο η συμπερίληψη μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει τα σκυλιά ασφαλή και να προωθήσει υγιείς πρακτικές αναπαραγωγής εντός της κοινότητας αναπαραγωγής για τη νέα υποκατηγορία.

Η αναπαραγωγή μιγμάτων θα συνεχιστεί, με στόχο την παραγωγή περισσότερων Exotic Bully με ή χωρίς την αποδοχή από τα μητρώα. Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη οι οργανισμοί όπως το ABR, να ενισχύσουν την τεκμηρίωση και την επιβράβευση υγιών σκύλων και εκτροφέων με διαπιστευτήρια

Το ABR εδρεύει στο Menifee της Καλιφόρνια. Ιδρύθηκε από τον Albert Murillo, ο οποίος κατέχει τον Jawbreaker του EOG, τον Jorge Soto του The Bully Campline και τον Peter Banuelos (ιδιοκτήτη του Bullseye του EOG). Οι τρεις είναι σεβαστοί στην κοινότητα Exotic Bully και έχουν εκδώσει αυτή τη δήλωση…

«Ακούσαμε το κοινό και αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε ως ηγέτες και να τους δώσουμε ένα σπίτι. Τα Exotic Bully είναι εδώ για να μείνουν και είναι σε μια δική τους τάξη και παρόλο που θέλουμε να τους δώσουμε ένα σπίτι, ενθαρρύνουμε επίσης και καλωσορίζουμε όλες τις φυλές Bully χωρίς καμία διάκριση. “

Επί του παρόντος, το ABR έχει τυπική εγγραφή, μεμονωμένη εγγραφή, εγγραφή κουταβιών και εγγραφή κατά την εμφάνιση. Έχουν επίσης ένα πρότυπο φυλής για το Exotic Bully…

«Το Exotic Bully είναι μια επέκταση του American Bully, αλλά η εμφάνιση και τα χαρακτηριστικά του είναι πιο υπερβολικά και έντονα από το αντίστοιχο του American Bully. Δεδομένου ότι η τάξη είναι στα σπάργανα της, τα τρέχοντα πρότυπα θα τροποποιηθούν και θα προσαρμοστούν με τρόπο που ταιριάζει καλύτερα στη βελτίωση της φυλής και του δημιουργού.

Η γενική εντύπωση του Exotic Bully αφήνει λίγο έως καθόλου χώρο για να το κάνει λάθος για οποιαδήποτε από τις άλλες φυλές Bully λόγω των υπερβολικών και ακραίων χαρακτηριστικών του. Αν και η εμφάνιση του Μπουλντόγκ έχει μεγάλη επιρροή στη φυλή, η ανάμειξη δεν συγχωρείται ούτε γίνεται αποδεκτή από το ABR».

3) International Bully Registry (IBR)

Το International Bully Registry ιδρύθηκε το 2015. Είναι αρκετά νέο, αλλά στοχεύει να παίξει τον ρόλο του στην προσπάθεια σταθεροποίησης του Exotic Bully μέσα σε μια διαιρεμένη κοινότητα.

Ο Jorge Soto ασχολείται με την ίδρυση και τη συντήρηση πολλών από τα καταχωρημένα μητρώα και κατέχει επίσης το IBR. Η κύρια πλατφόρμα για τον οργανισμό ήταν το Facebook. Τα εξωτικά σκυλιά τους περιγράφονται ακριβώς ως: «American Bully Exotic»

Το American Bully Exotic είναι μια επέκταση του American Bully Standard. Είναι μια καθιερωμένη φυλή γνωστή για τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της. Το American Bully Exotic φέρνει έναν συγκεκριμένο παράγοντα εντυπωσιασμού με την ικανότητά του να παρέχει ένα υπερβολικό κεφάλι, μεγάλες ποσότητες περιφέρειας και μυών, όλα σε ένα συμπαγές σώμα.

Αυτό που βρίσκουμε λίγο ύποπτο είναι ότι υπάρχουν λίγα σφάλματα στο πρότυπο φυλής, κυρίως στην σύγκριση δεξιών και αριστερών ποδιών και κοντές ή στριμμένες ουρές».

«Το Micro Exotic Bully» μοιράζεται τα ίδια χαρακτηριστικά αλλά είναι σημαντικά μικρότερο από το American Bully Exotic, αλλά διατηρεί καλή περιφέρεια, μυϊκό τόνο και υπερβολικά χαρακτηριστικά. Το Micro Exotic καθορίζεται από το πλήρως ανεπτυγμένο ύψος του στην ενηλικίωση. Το γενικό μέγεθος είναι 33 εκατοστά και κάτω από το έδαφος έως το ακρώμιο».

4.) U.S. Bully Registry (USBR)

Το USBR είναι ένα από τα πιο γνωστά μητρώα, αναγνωρίζει το Exotic Bully, και προσφέρει εγγραφή σύμφωνα με τα πρότυπα τους. Πιστεύουν ότι θέτουν τη δύναμη της τυποποιημένης δημιουργίας στα χέρια αφοσιωμένων και υπεύθυνων ιδιοκτητών σκύλων.

Η οργάνωση διοικείται από τον Πρόεδρο Edward Shepherd, τον Αντιπρόεδρο Benny Chavez, και τον Διευθυντή Σόου, Κριτών και Εκπροσώπων Toby Santos.

Εδώ, περιγράφουν και παρέχουν αυτό που αποκαλούν γενική εντύπωση (της φυλής Exotic Bully) στον ιστότοπό τους.

«Τα τελευταία χρόνια το Exotic Bully αρχίζει να παίρνει μια «επιθυμητή» εμφάνιση που γίνεται πιο συνεπής και αυτό το πρότυπο φυλής θα χρησιμεύσει ως πρότυπο για το οποίο θα βαθμολογηθεί με στόχο να φέρει πιο ομοιόμορφη συνέπεια στη φυλή .

Αναγνωρίζουμε επίσης ότι το Exotic Bully είναι μια συνεχής φυλή που ακόμα και σήμερα έχει διάφορες εμφανίσεις που καθορίζονται από την γραμμή του αίματος.

Αυτό το πρότυπο φυλής είναι να εξυπηρετεί τη φυλή στην προστασία της υγείας της, καθώς και να μην εμποδίζει τους εκτροφείς να ακολουθήσουν το όραμά τους για να δημιουργήσουν την εκδοχή της φυλής. Αυτό το πρότυπο φυλής θα επανεξεταστεί σε λίγα χρόνια για αναθεώρηση εάν είναι απαραίτητο».

ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ

«Το Exotic Bully πρέπει να δίνει την εντύπωση μεγάλης αντοχής για το μέγεθός του, συμπαγές έως μεσαίο / μεγάλο μέγεθος σκύλου με μυώδες σώμα και μπλοκ κεφάλι.

Το Exotic Bully θα πρέπει να έχει την εμφάνιση της βαριάς οστικής δομής με μια χνουδωτή δομή, η φυλή είναι ένα “head and front breed” το στήθος πρέπει να είναι φαρδύ ώστε να ταιριάζει με τον μπλοκ τύπο κεφαλής. Το Exotic Bully ΔΕΝ πρέπει να μοιάζει με American Bully».

Το USBR παραθέτει επίσης αποκλεισμούς φυλής όταν εμφανίζει: «Μονομερής ή διμερής κρυπτορχίδα (ένας ή και οι δύο όρχεις δεν έχουν πέσει), κακία ή ακραία δειλία / φόβο».

Λοιπόν, σε τι συμφωνούν τα μητρώα;

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά πρότυπα ακόμη και μεταξύ των διαφόρων μητρώων που αναγνωρίζουν το Exotic Bully. Ωστόσο, συμφωνούν για μερικά σφάλματα που πρέπει να καταργηθούν από τις γραμμές αίματος καθώς η υποκατηγορία συνεχίζει να προσπαθεί για ευρύτερη αποδοχή.

Τα σφάλματα των σκύλων Exotic Bully περιλαμβάνουν:

 • Στροφές, κόμποι και κοντές ουρές, μεγάλες ουρές
 • «Overshot» ή «undershot bites». Όταν η άνω ή κάτω γνάθος μεγαλώνει γρηγορότερα από το κανονικό και γίνεται μεγαλύτερη από την άλλη γνάθο και είναι συνήθως εμφανής σε ηλικία περίπου 8 εβδομάδων σε κουτάβια. Αυτή η κακή ευθυγράμμιση μπορεί να προκαλέσει τραύμα μαλακού ιστού, όπως στα χείλη. … Μια οδοντική ακτινογραφία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αξιολόγηση της υγείας των σιαγόνων και των δοντιών.
 • Υπερβολική κατάδειξη προς τα μέσα ή προς τα έξω των ποδιών

Τα σφάλματα που αναφέρονται είναι κοινά σε λίστες σφαλμάτων σε παρόμοιες φυλές σκύλων, συμπεριλαμβανομένου του American Bully. Ο στόχος είναι οι εκτροφείς να ελαχιστοποιήσουν την ύπαρξη αυτών των χαρακτηριστικών σε μελλοντικά κουτάβια.

Εάν οι εκτροφείς δεν προσπαθούν να διατηρήσουν την ακεραιότητα της νέας υποκατηγορίας, η αποδοχή και η εγκυρότητα του Exotic Bully θα συνεχίσουν να . Για τα μελλοντικά σκουπίδια να έχουν την ποιότητα ζωής που τους αξίζει, τα μητρώα Exotic Bully δεν πρέπει να ευνοούν ή να αναγνωρίζουν τα σκυλιά με αυτά τα σφάλματα.

Τι είναι το Clean Exotic Bully?

Το “Clean Exotic” είναι μια νέα φράση στην κοινότητα Bully που αντιπροσωπεύει την προσπάθεια αναπαραγωγής της νέας υποκατηγορίας με υπευθυνότητα.

Η Ατλάντα έχει γίνει μια εστία για παραστάσεις Exotic Bully και φιλοξενεί πολλούς παρευρισκόμενους που συμμετέχουν στις παθιασμένες ομάδες του Facebook και σε διαδικτυακά φόρουμ που προωθούν την αύξηση της δημοτικότητας.

Θέματα Υγείας σκύλων American Bully και της κατηγορίας Exotic

Εάν δεν υπάρχει ευγένεια και οργάνωση μέσα στο κίνημα του Exotic Bully, το χάος θα προκύψει καθώς οι αδίστακτοι εκτροφείς παράγουν συνεχώς κουτάβια με λίγη έως καθόλου σημασία για την υγεία των νέων αιματολογικών γραμμών.

Παρόλο που τα Exotic Bully χαρακτηρίζονται από τη διαφορά στο ανάστημα και τη συνολική εμφάνιση, η υγεία πρέπει να είναι το κύριο μέλημα. Τα αισθητικά χαρακτηριστικά δεν μπορούν να συνεχιστούν εάν ο πατέρας ή ο μητρικός σκύλος εμφανίζει οποιοδήποτε σημάδι παρατυπίας που δεν πρέπει να μεταδοθεί.

Με την κυριότητα είτε του American Bully είτε του Exotic Bully, είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της φυλής να καταλάβει πλήρως, τι χρειάζεται για να μεγαλώσει ένα υγιές κουτάβι και ποια θέματα υγείας συγκεκριμένα για τη φυλή μπορεί να εμφανιστούν. Οι καλές πρακτικές γενετικής και αναπαραγωγής είναι η αρχή για μια υγιή ζωή για όλους τους Bully σκύλους.

Όπως κάθε φυλή σκύλου, υπάρχουν κάποιες προκλήσεις για την υγεία που εμφανίζονται πιο κοινές από άλλες σε αυτήν τη συγκεκριμένη φυλή.

Τα πιο απειλητικά θέματα για την υγεία των σκύλων Bully περιλαμβάνουν:

 • Εγκεφαλική Abiotrophy
 • Προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς
 • Υποθυρεοειδισμός
 • Συγγενής καρδιακή ανεπάρκεια
 • Δυσπλασία ισχίου και αγκώνα
 • Σύνδρομο Brachycephalic Obstructive Airway (BOAS)

Άλλα κοινά θέματα υγείας των σκύλων Bully περιλαμβάνουν:

 • Demodectic Mange Atopy (Ατοπία Δεμοδεικτικής Ψώρας)
 • Καταρράκτης
 • Ichthyosis
 • Luxating Patella
 • Cherry Eye
 • Έκζεμα

Αυτά τα ζητήματα υγείας ήταν τα πιο συνηθισμένα για τους σκύλους American Bully και αποδεικνύονται ότι επικρατούν και στα Exotic. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι περισσότεροι σκύλοι Bully θα βιώσουν οποιαδήποτε από αυτές τις καταστάσεις, αλλά είναι οι πιο κοινές προκλήσεις για την υγεία που αντιμετωπίζουν οι φυλές αυτές.  

Εάν οι εκτροφείς δώσουν προτεραιότητα στην αισθητική και παραβλέψουν την αναγκαιότητα αναπαραγωγής υγιών κουταβιών πάνω από όλα, θα προκαλέσουν καταστροφή στις επόμενες γραμμές του αίματος.

Ένας οδηγός για τα επιθυμητά γνωρίσματα των σκύλων Exotic Bully

Λόγω όλων όσων συζητήθηκαν παραπάνω, δεν υπάρχει ένας καθολικός ορισμός του Clean Exotic Bully. Κατά την αναζήτηση στο διαδίκτυο, υπάρχουν πολλές διαφορετικές ερμηνείες. Κατά την είσοδο σε διαδικτυακά φόρουμ και εξειδικευμένες ομάδες, οι διαφορές απόψεων αυξάνονται σε αριθμό. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιθανό να λάβετε μια διαφορετική περιγραφή της φυλής από κάθε άτομο που μπορεί να ζητήσετε.

Το Clean Exotic Bully είναι μια προσπάθεια αναπαραγωγής Exotic Bully με σεβασμό και ακεραιότητα. Όσοι συμμετέχουν στο κίνημα που συμφωνούν ότι η υγεία των σκύλων είναι το πιο σημαντικό στοιχείο δεν περιμένουν να κόψουν τις γωνίες για τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η εμφάνιση που στοχεύει το Clean Exotic είναι ένα Bully με μικρότερο και πιο συμπαγές πλαίσιο, ιδανικά σε ύψος κάτω των 33 εκατοστών.

Υπάρχει μια υπεύθυνη και τιμητική μέθοδος για να επιτευχθεί το μικρότερο ρύγχος και πιο διακριτά χαρακτηριστικά που έχουν οδηγήσει το Exotic Bully να ζητήσει ανεξαρτησία ως νόμιμος τύπος ποικιλίας.

Αυτή είναι μια λίστα των επιθυμητών χαρακτηριστικών του Clean Exotic Bully. Η λίστα προέρχεται κυρίως από τα πρότυπα του USBR και μπορεί να βρεθεί στον ιστότοπό τους: http://www.usbullyregistry.com/breed-info/exotic.html.

ΚΕΦΑΛΙ

Μεσαίου μήκους, βαθύ, φαρδύ κρανίο, πολύ έντονοι μύες στα μάγουλα, στάση κρανίου 90 μοιρών και ψηλά αυτιά.

Μικρά σφάλματα:

Η στάση του κρανίου έχει κλίση πάνω από 100 μοίρες αλλά μικρότερη από 135 μοίρες, στενό μάτι.

Σοβαρά σφάλματα:

Η στάση του κρανίου έχει κλίση πάνω από 135 μοίρες.

ΑΥΤΙΑ

Υψηλό σετ και μπορεί να είναι φυσικό ή περικομμένο χωρίς προτίμηση. Δεν είναι επιθυμητά τα επίπεδα, φαρδιά αυτιά.

Ακυρώσεις:

Μονομερής ή διμερής κώφωση.

ΜΑΤΙΑ

Όλα τα χρώματα εκτός από τα albino. Το σχήμα των ματιών θα είναι στρογγυλό σε οβάλ, χαμηλό στο κρανίο και θα ξεχωρίζουν πολύ.

Σοβαρά σφάλματα:

Διογκωμένα μάτια και τα δύο μάτια δεν ταιριάζουν στο χρώμα. μπλε μάτια.

Ακυρώσεις:

Η τύφλωση σε ένα ή και στα δύο μάτια που δεν προκαλείται από τραυματισμό.

ΜΟΥΣΟΥΔΑ / ΡΥΓΧΟΣ

Κοντά στρογγυλεμένο στην άνω πλευρά ή τετράγωνο για να πέσει απότομα κάτω από τα μάτια. Σαγόνια σαφώς καθορισμένα. Κάτω από το σαγόνι να είναι δυνατός και να έχει δύναμη δαγκώματος.

ΧΕΙΛΙΑ

Ημι-κλειστά και ομοιόμορφα.

ΜΥΤΗ

Όλα τα χρώματα είναι αποδεκτά.

Σφάλματα:

Μυτερό ρύγχος; αδύναμη κάτω γνάθος.

ΔΟΝΤΙΑ / ΔΑΓΚΩΜΑ

Ένα πλήρες συμπλήρωμα μεγάλων, ισχυρών, λευκών δοντιών συναντώνται σε ένα δάγκωμα ψαλιδιού. Δεκτή η ελαφρώς μικρότερη κάτω γνάθος. Οι κυνόδοντες είναι φαρδιοί και οι κοπτήρες βρίσκονται σε ομοιόμορφη, επίπεδη σειρά.

Μικρά σφάλματα:

Δόντια ή γλώσσα που δείχνει όταν το στόμα είναι κλειστό. υπερβολικό δάγκωμα.

Σφάλματα:

Εξαιρετικά υπερβολικό ή μικρότερο δάγκωμα που μετρά περισσότερο από 2,5 εκατοστά με κάθε τρόπο.

ΛΑΙΜΟΣ

Βαρύς, ελαφρώς τοξωτός, κωνικός από τους ώμους έως το πίσω μέρος του κρανίου με ελάχιστο ή καθόλου χαλαρό δέρμα.

Σφάλματα:

Λαιμός πολύ λεπτός ή αδύναμος.

ΩΜΟΙ

Ισχυροί και μυώδεις.

ΠΛΑΤΗ

Αρκετά μικρή έως μέτρια πλάτη. Ελαφρά κλίση από ακρώμιο σε γλουτό ή ευθεία αποδεκτή με απαλή μικρή κλίση στο γλουτό. Είναι αποδεκτή μια ελαφρά κλίση πίσω από τους ώμους στην αρχή της πλάτης, η οποία είναι το χαμηλότερο μέρος ολόκληρης της τοπίνας. (Επιθυμητό) Το μήκος της πλάτης πρέπει να είναι περίπου το ίδιο με το ύψος του σκύλου όπως μετριέται σε εκατοστά όπως από το ακρώμιο έως το croup.

Σφάλματα:

Το μήκος της πλάτης είναι υπερβολικά δυσανάλογο με το ύψος του σκύλου.

ΣΩΜΑ

Βαθύ και φαρδύ στήθος, βαθιά πίσω και όλα τα πλευρά κλείνουν μεταξύ τους. Τα μπροστινά πόδια ξεχωρίζουν αρκετά για να επιτρέψουν την ανάπτυξη του στήθους. Το στήθος πρέπει να είναι βαθύ και ευρύ με μυϊκή μάζα.

ΟΥΡΑ

Προτιμάται το κοντό έως το μέσο σε σύγκριση με το μέγεθος, το χαμηλό σετ, το κωνικό σε ένα λεπτό σημείο που τελειώνει στο πίσω άκρο. Μια αγκυρωμένη ουρά είναι αποδεκτή και προτιμάται από μια ουρά με στροφές και κόμπους.

(ΕΞΑΙΡΕΣΗ: Τα Exotic Bully που εμφανίζονται ή κατοικούν σε χώρες όπου η αγκύρωση των ουρών είναι δίπλα σε αδύνατη ή παράνομη. Δηλ. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Από αυτή την άποψη, μια ουρά με συστροφή ή / και κόμπο δεν θα έχει το σφάλμα.)

Μικρά σφάλματα:

Στροφές, κόμποι και κοντές ουρές γίνονται δεκτές.

ΜΠΡΟΣΤΙΝΑ ΠΟΔΙΑ

Προτιμώνται ελαφρώς κεκλιμένα μπροστινά πόδια, μεγάλα και στρογγυλά κόκαλα, ορθοστάτες όρθια.

Σφάλματα:

Αδύναμα παστέρια κόμβοι στους αγκώνες.

Σοβαρά σφάλματα:

Εξαιρετικά κεκλιμένα μπροστινά πόδια που αναστέλλουν την κίνηση των υγρών.

ΠΑΤΟΥΣΕΣ

Πρέπει να είναι μέτριου μεγέθους και συμπαγείς. Γίνεται αποδεκτή μια ελαφριά στροφή προς τα έξω των ποδιών έως και 15 μοίρες.

Σφάλματα:

Πατούσες μέτρησης μεταξύ 15 και 45 μοίρες.

Σοβαρά σφάλματα:

Πατούσες μέτρησης μεταξύ 45 και 90.

Ακυρώσεις:

Τα πόδια που έχουν μέγεθος μεγαλύτερο από 90 μοίρες όταν στοιβάζονται αποκλείουν.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ

Είναι ισχυρά, μυώδη και ευρεία. Ο γλουτός γεμίζει καλά σε κάθε πλευρά της ουράς και βαθιά από τη λεκάνη μέχρι τον καβάλο. Το οστό, η γωνιά και ο μυϊκός μυός των οπίσθιων τεταρτημορίων είναι ισορροπημένες με το πρόσθιο τέταρτο. Οι μηροί αναπτύσσονται καλά με παχιά, εύκολα διακριτά μυς.

Από την πλευρά του, η άρθρωση του γάντζου λυγίζει καλά και τα πίσω πρόσθια άκρα είναι καλά προς τα κάτω και κάθετα στο έδαφος. Οπίσθια από οπίσθια όψη, τα πίσω πρόσθια όπλα είναι ίσια και παράλληλα μεταξύ τους.

ΠΑΛΤΟ

Γυαλιστερό και απαλό, κοντό και μέτρια άκαμπτο στην αφή.

Σφάλματα:

Σγουρά μαλλιά.

Ακυρώσεις:

Μακρύ παλτό.

ΧΡΩΜΑ

Όλα τα χρώματα και τα μοτίβα γίνονται αποδεκτά εκτός από το χρώμα merle.

Ακυρώσεις:

Το χρώμα merle.

ΜΕΓΕΘΟΣ

Το ύψος και το βάρος πρέπει να είναι ανάλογα με τον σκύλο και να μετράται από το ακρώμιο.

Ποικιλίες

Micro: Αρσενικό: 34 εκατοστά και κάτω. Θηλυκό: 33 εκατοστά και κάτω.

Στάνταρ: Αρσενικό: άνω των 34 εκατοστών. Θηλυκό: άνω των 33 εκατοστών.

Το Exotic Bully κατέχει μια προσωπικότητα που αποτελεί το αποκορύφωμα κάθε Bully. Η φυλή στο σύνολό της και όλες οι υποκατηγορίες έχουν εκφοβιστικό ανάστημα, αλλά δεν είναι ποτέ κοντά σε επιθετικά. Είναι πολύ κοινωνικά σκυλιά και συνήθως ταιριάζουν καλά με άλλα σκυλιά και παιδιά.

Η προσοχή είναι μια από τις αγαπημένες τους λιχουδιές και είναι εξαιρετικοί σύντροφοι. Από εδώ προέρχεται το πάθος της ιδιοκτησίας. Οι λάτρεις των σκύλων στην εξωτική κοινότητα θα συνεχίσουν αναμφίβολα να αγωνίζονται για τους τετράποδους συντρόφους τους και την αποδοχή τους.

Συνοπτικά, το Exotic Bully και το Clean Exotic μπορεί να είναι το ίδιο σκυλί αλλά δεν είναι απαραίτητα. Είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε την αναπαραγωγή υγιών σκύλων ανεξάρτητα από τα επιθυμητά χαρακτηριστικά. Το Exotic Bully πήδηξε στη μάχη της κοινότητας του Bully. Ας ελπίσουμε ότι, με κάποια ρύθμιση και οργάνωση, το Clean Exotic μπορεί να επιτύχει τους πρωταρχικούς στόχους της κοινότητας με υπεύθυνο τρόπο.

Τι γίνεται με τους εκτροφείς της «πίσω αυλής» (backyard breeders)

Έχοντας μάθει όλα τα παραπάνω οφείλουμε να κάνουμε και μια σημαντική αναφορά στους παράνομους εκτροφείς της «πίσω αυλής» που δυστυχώς ασχολούνται και με τους σκύλους “Exotic Bully” και τους οποίους οφείλουμε να αποφεύγουμε.

Υπάρχει ένας καλός λόγος για τον οποίο ο όρος «εκτροφέας της πίσω αυλής» (backyard breeder) έχει τόσο αρνητική έννοια. Οι εκτροφείς αυτοί επικεντρώνονται στην παραγωγή χρημάτων με μικρή προσοχή στην υγεία και την ευημερία των σκύλων που εμπλέκονται στη λειτουργία τους, οδηγώντας σε σκύλους με σοβαρά θέματα υγείας που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Οι χειρότεροι είναι αυτοί που ειδικεύονται στους λεγόμενους σκύλους  «designers» ή «exotic». Αυτοί οι εκτροφείς αναπαράγουν συγκεκριμένους σκύλους για να δημιουργήσουν ένα υβριδικό κουτάβι με μοναδική εμφάνιση, ανεξάρτητα από τυχόν προβλήματα υγείας που φέρνει η εμφάνιση αυτή.

Για παράδειγμα, το αμερικανικό Pit Bull Terrier είναι μια φυλή σκύλου γνωστή για την αθλητική και μυώδη εμφάνισή της. Ένας υγιής ενήλικας μπορεί να ζυγίζει περίπου 30 κιλά, με εντυπωσιακή ευκινησία και τη δύναμη ενός ζώου πολλές φορές το μέγεθός του. Όμως, ένα «micro» κουτάβι Exotic Bully έχει μια κοντόχοντρη, παχουλή εμφάνιση και μοιάζει συχνά με… βάτραχο! Πολύ μακριά από τη δύναμη και τη χάρη ενός σωστά εκτρεφόμενου Bully, αυτά τα Exotic Bullies έχουν συχνά αναπνευστικά προβλήματα που προκαλούνται από τα κοντά πρόσωπά τους και δεν μπορούν να κινηθούν όπως θα έπρεπε λόγω των αναλογιών τους στο σώμα.

Οι άνθρωποι που είναι συνήθως πίσω από την εκτροφή τέτοιων σκύλων είναι χομπίστες/ιδιοκτήτες σκύλων τους οποίους εκτρέφουν με χαρακτηριστικά που δεν έπρεπε ποτέ να έχει αυτή η φυλή σκύλων, χαρακτηριστικά που κάνουν τη ζωή πολύ πιο δύσκολη μέχρι και μικρότερη για αυτά τα σκυλιά. Οι τιμές πώλησης για αυτά τα σκυλιά μπορούν να φτάσουν στο εξωτερικό τα 15.000 $ ή περισσότερα, τιμή που εξαρτάται από τους προγόνους τους και την ξεχωριστή και χαριτωμένη εμφάνισής τους, αλλά η κατάσταση των σκύλων που πωλούνται πολλές φορές δεν ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους κτηνοτρόφους αυτούς. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι έχουν ένα εμπορεύσιμο και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που μπορεί να τους αποφέρει πολλά χρήματα.

Ένα τρομακτικό παράδειγμα είναι ο Hulk, ένας τεράστιος σκύλος Bully που ζυγίζει 80 κιλά. Ο κτηνοτρόφος του Hulk, Dark Dynasty K9s, θεωρεί τον Hulk σκύλο προστασίας του οποίου τα κουτάβια θα μπορούσαν να αξίζουν περισσότερα από 500.000 $. Άλλα σκυλιά «designers» περιλαμβάνουν τους Merlequin Great Danes, περιζήτητοι για το μοναδικό τους χρώμα τριχώματος που προέρχεται από την αναπαραγωγή ενός Harlequin και ενός Merle Great Dane. Το πρόβλημα είναι ότι αυτός ο συνδυασμός φέρνει επίσης τον κίνδυνο τύφλωσης, κώφωσης και παραμορφώσεων.

Φυσικά, δεν έχει κάθε σκύλος από έναν εκτροφέα πίσω αυλής τέτοιες αποκλίσεις από τις τυπικές προδιαγραφές για τη φυλή του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να γνωρίζετε τις κόκκινες σημαίες που είναι κοινές στις επιχειρήσεις αναπαραγωγής πίσω αυλής (backyard breeders).

Σύμφωνα με το PAWS, οι πιο συνηθισμένες κόκκινες σημαίες περιλαμβάνουν εκτροφείς που δεν θέλουν να δείξουν στους δυνητικούς αγοραστές ολόκληρη την εγκατάσταση και λειτουργία τους, αποτυχία να ζητήσουν από πολλούς αγοραστές να διασφαλίσουν ότι πρόκειται να γίνουν καλοί ιδιοκτήτες και, φυσικά, να διαφημίζουν τα εξωτικά χαρακτηριστικά του σκύλου. Οποιοσδήποτε υπεύθυνος κτηνοτρόφος πρόκειται επίσης να εγγυηθεί τα σκυλιά του, οπότε αν ο κτηνοτρόφος δεν εγγυηθεί ότι θα επιστρέψει τον σκύλο σε οποιοδήποτε σημείο για οποιονδήποτε λόγο, μπορεί να βλέπετε ένα άλλο σημάδι ενός κτηνοτρόφου πίσω αυλής…

Οι «εκτροφείς» πίσω αυλής θέτουν ζωές σε κίνδυνο

Ακόμα κι αν ένα κουτάβι από έναν εκτροφέα φαίνεται να έχει τέλεια υγεία, θα μπορούσε να έχει υποκείμενα ζητήματα που εμφανίζονται αργότερα, πόσο μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με υβρίδια σκύλου που προέρχονται από την επιλεκτική μίξη διαφορετικών φυλών. Οι ανησυχίες για την υγεία στα σκυλιά τους δεν είναι το μόνο πρόβλημα που προκαλούν οι εκτροφείς. Στην πραγματικότητα, οι ανεύθυνες πρακτικές τους επηρεάζουν γενικά τον πληθυσμό των σκύλων. Προσθέτουν περισσότερα σκυλιά σε μια ήδη κορεσμένη αγορά, καθιστώντας πιο δύσκολο για σκύλους από αξιόπιστες τοποθεσίες να βρουν σπίτι και αυξάνοντας την πιθανότητα σκύλων να καταλήξουν σε καταφύγια ζώων. Δεδομένου πολλοί άνθρωποι δεν υιοθετούν τα κατοικίδια ζώα τους από καταφύγια ζώων, αυτά που μένουν πίσω πρέπει τελικά να υποβληθούν σε ευθανασία…

Ο μόνος τρόπος για να σταματήσετε τους εκτροφείς της πίσω αυλής είναι να αρνηθείτε να αγοράσετε από αυτούς και να κλείσετε τις επιλογές πώλησης. Μια κοινή μέθοδος που χρησιμοποιούν σε παγκόσμιο επίπεδο οι εκτροφείς αυτοί για να πουλήσουν τα σκυλιά τους είναι μέσω των κοινωνικών δικτύων Facebook και Instagram. Τώρα που είστε σωστά ενημερωμένοι γνωρίζετε πως να τους ξεχωρίσετε, να τους αποφύγετε και αν χρειαστεί να τους καταγγείλετε. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη τον σκύλο για αυτό που είναι, όχι για αυτό που θέλουν μερικοί να τον κάνουν να δείχνει. Αν είστε λάτρης μιας συγκεκριμένης καθαρόαιμης φυλής έχετε το δικαίωμα να ενημερωθείτε για αυτήν και να την επιλέξετε. Αν πάλι δεν σας ενδιαφέρει κάτι τέτοιο, τα καταφύγια και οι φιλοζωικές είναι γεμάτες από αμέτρητες ταλαιπωρημένες ψυχούλες που αναζητούν το παντοτινό του σπίτι και είναι πρόθυμες να σας προσφέρουν μοναδική φιλία και ασύγκριτη αγάπη!

Πηγές:

What Is an Exotic Bully & What’s a “Clean Exotic?”

https://blog.theanimalrescuesite.greatergood.com/cs-dog-breeding-backyard/

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
  0
  Καλάθι αγορών
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα