Ο ΜΥΘΟΣ ΠΩΣ ΟΙ ΚΡΟΚΕΤΕΣ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΣΑΣ!

Ο ΜΥΘΟΣ ΠΩΣ ΟΙ ΚΡΟΚΕΤΕΣ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΣΑΣ!

Μπορούν οι κροκέτες να βουρτσίσουν ή καθαρίσουν τα δόντια του σκύλου σας?

Εδώ και δεκαετίες υπάρχει ένας αστικός μύθος που λέει ότι η διατροφή των κατοικίδιων μας με επεξεργασμένες ξηρές τροφές όπως είναι οι κροκέτες βουρτσίζουν τα δόντια τους και με την διαδικασία δαγκώματος καθαρίζουν τα δόντια και μειώνεται η συχνότητα καθαρισμού από τον κτηνίατρο… Πρόκειται για μια παραπληροφόρηση που χρησιμοποιούν αρκετά pet shop αλλά και κτηνίατροι είτε από ημιμάθεια ή ενώ προσπαθούν να πουλήσουν στους πελάτες τους ξηρές τροφές.

Θα ακούσετε αρκετούς παραπληροφορημένους ιδιοκτήτες σκύλων να λένε πράγματα όπως:

 • Ταΐζω τον σκύλο μου με ωμές BARF τροφές αλλά πρέπει να του δίνω και κροκέτες ώστε να δαγκώνει και να καθαρίζουν τα δόντια του.
 • Η γάτα μου λατρεύει το φρέσκο ​​κοτόπουλο αλλά τα δόντια της θα χαλάσουν χωρίς τις κροκέτες.
 • Ανακατεύω μισή και μισή κάθε μέρα. Ταΐζω το κατοικίδιό μου με την κανονική του διατροφή (ωμή ή μαγειρεμένη) και το άλλο μισό είναι μια οδοντιατρική ξηρά τροφή για να διατηρεί τα δόντια του λευκά σαν μαργαριτάρια.

Γιατί είναι αστικός μύθος ότι το να ταΐζεις με κροκέτες το κατοικίδιό σου διατηρεί τα δόντια του καθαρά; Δημιουργεί τριβή κατά το δάγκωμα και θα πρέπει κατά κάποιον τρόπο να βουρτσίζει τα δόντια, έτσι?

Πραγματικότητα: Με εκατομμύρια κατοικίδια ζώα σε όλο τον κόσμο να τρώνε κροκέτες, «υπολογίζεται ότι το 90% των κατοικίδιων άνω των 2 ετών έχουν σημαντική στοματική νόσο και από αυτό το 90%, το 50% απαιτεί άμεση προσοχή». – Κτηνιατρική Ιατρική Ένωση Οντάριο.

Σαφώς, η σίτιση με κροκέτες στο κατοικίδιο ζώο σας για να καθαρίσει τα δόντια του είναι σαν να τρώτε μια σακούλα με nachos και να χρησιμοποιείτε κάθε τσιπς για να απομακρύνεται την πέτρα και την πλάκα από τα δόντια σας…

Μάλιστα, τι γίνεται όμως με τις οδοντιατρικές δίαιτες από το γραφείο Vets που έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την ποσότητα της βακτηριακής πλάκας και της πέτρας;

Περιγραφή: Αυτά τα μεγάλα κομμάτια κροκέτας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες αναγκάζουν το δόντι να βυθιστεί στην κροκέτα και προκαλεί μια επίδραση καθαρισμού. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και ασβέστιο, γεγονός που περιορίζει την μεταλλοποίηση της πλάκας και της πέτρας.

Σύμφωνα με το petmd.com – «Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι δεν μπορούν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των ζώων με οδοντιατρικό πρόγραμμα διατροφής […] Επιπλέον, ορισμένα ζώα μπορεί να μην είναι σε θέση να ανεχθούν μια φόρμουλα οδοντιατρικής διατροφής σε καθημερινή βάση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το οδοντικό φαγητό μπορεί να προσφερθεί ως κέρασμα […] Θα πρέπει να απέχετε από το να μοιράζεστε υπολείμματα τραπεζιού ή επιπλέον κεράσματα με το κατοικίδιο ζώο σας, καθώς αυτό θα νικήσει τον σκοπό της οδοντιατρικής διατροφής ».

Wow ακούγεται στην θεωρία σαν μια πολλά υποσχόμενη δίαιτα!

Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι πραγματικά μπαίνει σε αυτή τη σακούλα με νόστιμες «οδοντικές» κροκέτες για να σχηματίσει αυτά τα κομμάτια που αντιμετωπίζουν την ουλίτιδα:

 • Ρύζι ζυθοποιίας
 • Ολόκληρο σιτάρι
 • Γεύμα υποπροϊόντος κοτόπουλου
 • Κυτταρίνη σε σκόνη
 • Χοιρινό λίπος
 • Σόγια
 • Γαλακτικό οξύ
 • Σογιέλαιο
 • Γεύση συκωτιού κοτόπουλου
 • Θειικό ασβέστιο

Τώρα ερευνήστε τα συστατικά:

Ρύζι ζυθοποιίας: οι υδατάνθρακες είναι το κύριο συστατικό. Το ρύζι έχει 810γρ άμυλο/κιλό, το οποίο το σώμα μετατρέπει σε ζάχαρη! Ο καρκίνος είναι 1 στα 2 σκυλιά και 1 στις 3 γάτες, και μαντέψτε με τι ευδοκιμεί ο καρκίνος; Με την ζάχαρη!

Καλαμπόκι: Γνωστό αλλεργιογόνο και κόκκος χαμηλού κόστους. Το 99% του καλαμποκιού που χρησιμοποιείται στις τροφές για κατοικίδια είναι γενετικά τροποποιημένο και μολυσμένο με αφλατοξίνες.

Κυτταρίνη σε σκόνη: «Η κυτταρίνη σε σκόνη μπορεί να παρασκευαστεί από πηγές που περιλαμβάνουν ανακυκλωμένο χαρτόνι και σκόνη πριονιού. Είναι ένα φθηνό πληρωτικό χωρίς θρεπτικά συστατικά που χρησιμοποιείται για τη συσσώρευση τροφών για κατοικίδια και φυτικές ίνες χαμηλής ποιότητας.

Σόγια Mill Run: Ένα υποπροϊόν της παραγωγής σόγιας, που χρησιμοποιείται ως φθηνό πληρωτικό. Η σόγια μιμείται τα οιστρογόνα και μπορεί να προκαλέσει όλεθρο στο ορμονικό σύστημα. Περίπου το 90% των καλλιεργειών σόγιας είναι γενετικά τροποποιημένες, αφήνοντας άγνωστες τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.

Ορίστε, ένα φλιτζάνι σχεδόν 60% υδατανθράκων για τριπλή δράση που καταπολεμά την πλάκα που δημιουργείται στα δόντια του κατοικίδιου ζώου σας…

Έλα παιδιά! Ήρθε η ώρα να ξυπνήσετε και να καταλάβετε ότι όλα αυτά τα επεξεργασμένα τρόφιμα που έχουν σχεδιαστεί για να προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν ένα πρόβλημα δημιουργούν μόνο περισσότερα!

Η ξηρά τροφή για σκύλους μπορεί να συμβάλει σε οδοντικά προβλήματα

Η τραγανή κροκέτα μπορεί να αφαιρέσει ένα μόνο μέρος της πλάκας κοντά στις κορυφές των δοντιών ενός σκύλου. Αλλά μπορεί επίσης να είναι αναποτελεσματική εντός της κρίσιμης ζώνης κοντά στην ούλα. Και εκεί είναι που η πλάκα και η πέτρα προκαλούν τη μεγαλύτερη βλάβη τους – φθορά (κοιλότητες) και ασθένεια των ούλων. Ακόμη και οι ρυθμιστικές αρχές του κλάδου βλέπουν το αντίθετο όταν τα προϊόντα ισχυρίζονται ότι καθαρίζουν ή λευκαίνουν τα δόντια. Απλώς αποφεύγουν εντελώς το ζήτημα, χαρακτηρίζοντας αυτούς τους ισχυρισμούς μάρκετινγκ ως “μη αντικειμενικούς”.

Στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι οι περισσότερες κροκέτες περιέχουν υψηλότερο ποσοστό εξευγενισμένων υδατανθράκων, οι ξηρές τροφές για σκύλους θα μπορούσαν τελικά να αυξήσουν τα επίπεδα πλάκας και πέτρας – και έτσι να προκαλέσουν περισσότερα οδοντικά προβλήματα από ό, τι υποτίθεται ότι αποτρέπουν.

Με λίγα λόγια…

Οι ξηρές τροφές για σκύλους δεν παράγουν απαραίτητα υγιέστερα δόντια και ούλα.

Έτσι, όταν επιλέγετε να ταΐσετε τον σκύλο σας με ξηρές τροφές μην το κάνετε περιμένοντας ότι είναι καλύτερο για τα δόντια του.

Γιατί τα οδοντικά υπολείμματα είναι δύσκολο να αφαιρεθούν

Υπάρχουν τρία είδη οδοντικών υπολειμμάτων…

 • Σωματίδια τροφίμων
 • Πλάκα
 • Πέτρα

Τα σωματίδια των τροφίμων αφαιρούνται εύκολα. Ωστόσο, η πλάκα και η πέτρα είναι διαφορετικές.

Η πλάκα είναι το κολλώδες βιοφίλμ που προσκολλάται σφιχτά σε κάθε επιφάνεια δοντιού. Απαιτεί φυσικό τρίψιμο για να αφαιρεθεί. Και μόλις καθαριστεί, η πλάκα μπορεί να επιστρέψει γρήγορα σε μόλις 24 ώρες.

Αφήνοντας κατά μήκος της γραμμής των ούλων αρκετά καιρό, η πλάκα μετατρέπεται σιγά-σιγά σε μια κρούστα σκληρή σαν βράχο, που ονομάζεται πέτρα.

Η πλάκα είναι αυτό που αφαιρείτε με την οδοντόβουρτσα σας. Η πέτρα είναι το σκληρό πράγμα που ο οδοντίατρός σας απομακρύνει όταν καθαρίζετε τα δόντια σας.

Ο καλύτερος τρόπος για να έχει καθαρά δόντια ο σκύλος σας

Αποφύγετε το αποκλειστικό τάισμα με τροφές υψηλής επεξεργασίας και ταΐστε μια φρέσκια, κατάλληλη για το είδος διατροφή (ωμή ή μαγειρεμένη). Το να κόψετε ή έστω να μειώσετε το άμυλο και τα σάκχαρα που χρειάζονται για να παρασκευαστούν οι κροκέτες μπορεί να είναι πολύ μεγάλη βοήθεια. Τα κατοικίδια αναπτύχθηκαν και ευδοκίμησαν με 4% υδατάνθρακες την ημέρα, όχι από 40% έως 60% που βρίσκουμε σε πολλές ξηρές τροφές.

Ο καλύτερος τρόπος ώστε να βοηθήσετε το κατοικίδιό σας να καθαρίσουν τα δόντια του είναι να του προσφέρετε φυσικές ωμές ή αποξηραμένες λιχουδιές μασήματος και ένα τακτικό τσεκάπ από τον κτηνίατρό σας. Όμως, αν και ο κίνδυνος είναι μικρός, το ωμό κρέας μπορεί να μεταφέρει βακτήρια που μπορεί να είναι επικίνδυνα τόσο για τα κατοικίδια όσο και για τους ανθρώπους. Έτσι χρειάζεται να είστε πολύ προσεκτικοί κατά την χρήση αυτών των ωμών λιχουδιών και να τις προμηθεύεστε από πιστοποιημένους και αξιόπιστους παρασκευαστές τροφών και ποτέ από κρεοπωλεία. Επίσης η σίτιση σκύλων που τρέφονται κυρίως με ξηρές τροφές ίσως προκαλέσει πεπτικές διαταραχές σε μερικούς σκύλους.

Είναι λοιπόν καλύτερα να δίνετε στον σκύλο σας να καταλανώνει τακτικά ποιοτικές, αποξηραμένες και φυσικές λιχουδιές μασήματος από μέρη ζώων τις οποίες μπορείτε να βρείτε στο μηνιαίο σετ αποξηραμένων λιχουδιών μας REAL TREAT BOX . Είναι ο ασφαλέστερος τρόπος ώστε να καθαρίζουν μηχανικά τα δόντια του σκύλου σας ενώ παράλληλα μειώνουν το στρες του, ενισχύουν το ανοσοποιητικό του, εμπλουτίζουν την διατροφή του και τον κρατούν απασχολημένο. Άλλωστε οι σκύλοι λατρεύουν να δαγκώνουν αντικείμενα, είναι στην φύση τους και το έχουν μεγάλη ανάγκη. Τι καλύτερο λοιπόν από το να του προσφέρετε το καλύτερο δυνατό για να καλύψει αυτές τις ανάγκες του, τις ποιοτικές και αποξηραμένες λιχουδιές μας! Ακόμα και αν η κύρια διατροφή του είναι η ξηρά τροφή οι φυσικές και αποξηραμένες λιχουδιές μασήματος θα σας βοηθήσουν σημαντικά ώστε να του εξασφαλίσετε μια καλύτερη οδοντική υγιεινή και μια καθαρότερη αναπνοή που είναι η αφετηρία για την γενικότερη υγεία του!

REAL TREAT BOX ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΑΣΗΜΑΤΟΣ ΣΚΥΛΟΥ WWW.BARFDIET.GR
REAL TREAT BOX ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΑΣΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΑ ΔΟΝΤΙΑ ΣΚΥΛΟΥ!

Πηγές:
https://www.planetpaws.ca/2015/07/31/dog-dental-diet/

https://www.dogfoodadvisor.com/choosing-dog-food/dry-dog-food-cleaner-teeth/#fnref-1865-1

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
  0
  Καλάθι αγορών
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα