ΟΥΡΟΛΙΘΙΑΣΗ ΣΚΥΛΟΥ, ΤΙ ΕΙΝΑΙ, ΑΙΤΙΕΣ, ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ!

ΟΥΡΟΛΙΘΙΑΣΗ ΣΚΥΛΟΥ, ΤΙ ΕΙΝΑΙ, ΑΙΤΙΕΣ, ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ!

Οι ουρόλιθοι σκύλου είναι ο τεχνικός όρος για τις πέτρες της ουροδόχου κύστης. Οι πέτρες της ουροδόχου κύστης μπορεί να είναι πολύ οδυνηρές για το σκυλί σας. Και μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθούν. Υπάρχουν όμως μερικές νέες τεχνολογίες που μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των λίθων χωρίς χειρουργική επέμβαση. Η διατροφή του σκύλου σας παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση ή μη ουρολιθίασης αλλά και στην αντιμετώπισή της ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση και πάντα σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ ΤΗΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ ΣΚΥΛΟΥ (ΟΥΡΟΛΙΘΟΙ)?

Οι πέτρες της ουροδόχου κύστης είναι ακριβώς όπως ακούγονται … πέτρες που σχηματίζονται στην κύστη του σκύλου σας. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει τον όρο ουρολιθίαση σκύλου για να περιγράψει την πάθηση. Σημαίνει πέτρες (ή ουρόλιθοι) οπουδήποτε μέσα στο ουροποιητικό σύστημα. Οι πέτρες μπορούν να αναπτυχθούν στα νεφρά, τον ουρητήρα, την ουροδόχο κύστη ή την ουρήθρα. Αλλά η κύστη είναι η πιο κοινή.

Μπορεί να υπάρχει μια μεγάλη, μονή πέτρα ή μια συλλογή από πέτρες που έχουν μέγεθος από κόκκους σαν άμμο έως χαλίκι. Είναι σύνηθες να υπάρχει ένα μείγμα μικρών και μεγάλων λίθων.

Οι πέτρες της ουροδόχου κύστης μπορεί να αναπτύσσονται για εβδομάδες ή και μήνες. Συνήθως συμβαίνουν λόγω της περίσσειας μεταλλικών στοιχείων στα ούρα. Πρώτον, σχηματίζουν μικροσκοπικούς κρυστάλλους. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, οι κρύσταλλοι ερεθίζουν την επένδυση της ουροδόχου κύστης που παράγει βλέννα. Η βλέννα και οι κρύσταλλοι μπορούν να συσσωρευτούν, να μεγαλώσουν και να σκληρύνουν σε πέτρες.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΡΟΔΟΧΟ ΚΥΣΤΗ (ΟΥΡΟΛΙΘΙΑΣΗ) ΣΤΑ ΣΚΥΛΙΑ?

Αρκετές καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε πέτρες στην ουροδόχο κύστη…

 • Βακτήρια στο ουροποιητικό σύστημα (ουρολοίμωξη)
 • PH ούρων
 • Τα μέταλλα στα ούρα σχηματίζουν κρυστάλλους και μετατρέπονται σε πέτρες
 • Η γενετική μπορεί να είναι ένας παράγοντας
 • Φλεγμονή

Η διατροφή είναι επίσης ένα σημαντικό στοιχείο για τις πέτρες της ουροδόχου κύστης και θα το συζητήσουμε αργότερα.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΟ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΣΑΣ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ. ΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΑΣ!

ΤΥΠΟΙ ΠΕΤΡΩΝ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ ΣΚΥΛΩΝ (ΟΥΡΟΛΙΘΩΝ)

Υπάρχουν διάφοροι τύποι λίθων στην ουροδόχο κύστη του σκύλου:

Πέτρες στρουβίτη (struvite stones)

Σχηματίζονται λόγω περίσσειας μαγνησίου, αμμωνίου και φωσφόρου. Το διαιτητικό μαγνήσιο μπορεί να είναι ένας παράγοντας. Οι κρύσταλλοι στρουβίτη από μόνοι τους δεν σημαίνουν ότι ο σκύλος σας θα πάρει πέτρες στρουβίτη. Ωστόσο, είναι πιο πιθανό όταν ο σκύλος σας έχει βακτηριακή λοίμωξη. Οι πέτρες μπορούν να αναπτυχθούν από ορισμένες βακτηριακές ουρολοιμώξεις, ειδικά από βακτήρια Staphylococcusor proteus.

Οι πέτρες στρουβίτη σχηματίζονται σε ούρα υψηλού pH (αλκαλικά). Οι περισσότερες πέτρες στρουβίτη εμφανίζονται σε θηλυκούς σκύλους.

Πέτρες οξαλικού ασβεστίου (calcium oxalate stones)

Οι πέτρες οξαλικού ασβεστίου μπορούν να σχηματιστούν από πολύ ασβέστιο στα ούρα. Ονομάζεται υπερασβεστιουρία. Αρκετά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν υπερασβεστιουρία, συμπεριλαμβανομένων…

 • Υπερβολική απορρόφηση ασβεστίου που προκαλεί περισσότερο ασβέστιο στα ούρα (απορροφητική υπερασβεστιουρία)
 • Νεφρά που απελευθερώνουν πολύ ασβέστιο (υπερκαλσιουρία νεφρικής διαρροής)
 • Υπερβολική απώλεια μετάλλων από τα οστά στη ροή του αίματος (απορροφητική υπερασβεστιουρία)

(Αυτή η τελευταία είναι λιγότερο συχνή. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η απορροφητική υπερασβεστιουρία δεν αύξησε τον κίνδυνο πέτρας στην ουροδόχο κύστη.)

Οι πέτρες οξαλικού ασβεστίου μοιάζουν με ένα πιο όξινο περιβάλλον (χαμηλού pH).

Η περίεργη ιστορία των πετρών στρουβίτη και οξαλικού ασβεστίου

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί η συχνότητα των λίθων στρουβίτη και οξαλικού ασβεστίου. Παλιότερα υπήρχαν περισσότερες πέτρες στρουβίτη. Αλλά οι κτηνίατροι τις αντιμετώπισαν με κλινικές ξηρές και υγρές τροφές που έκαναν τα ούρα του σκύλου πιο όξινα. Έτσι, οι πέτρες οξαλικού ασβεστίου έγιναν πιο συχνές. Οι κλινικές τροφές άλλαξαν ξανά για να αυξήσουν το pH στα ούρα των σκύλων. Έτσι, τώρα οι πέτρες στρουβίτη είναι και πάλι συχνότερες…

ΠΕΤΡΕΣ ΣΕ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΚΥΛΟΥ

Οι πέτρες του ουροποιητικού των σκύλων είναι πολύ λιγότερο συχνές. Εκτός από τους σκύλους Δαλματίας. Η φυλή αυτή έχει ένα γενετικό πρόβλημα που τους εμποδίζει να μεταβολίσουν ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες μετατρέπονται σε ουρικό οξύ. Στους ανθρώπους, αυτό μπορεί να προκαλέσει ουρική αρθρίτιδα … αλλά στους σκύλους Δαλματίας μπορεί να οδηγήσει σε ουρόλιθους. Οι τροφές που είναι χαμηλές σε πουρίνες μπορούν να βοηθήσουν αυτήν την κατάσταση (θα το συζητήσουμε αργότερα).

Τα σκυλιά με παραπήγματα στο συκώτι (πορτοσυστηματικά) μπορούν επίσης να εμφανίσουν πέτρες στο ουροποιητικό τους. Αυτή είναι μια κατάσταση που παρατηρείται συνήθως σε μικρά σκυλιά. Τα ανώμαλα αιμοφόρα αγγεία παρακάμπτουν το συκώτι… συνδέοντας την πεπτική οδό απευθείας με το κυκλοφορικό σύστημα.

ΑΛΛΟΙ ΤΥΠΟΙ ΟΥΡΟΛΙΘΩΝ ΣΚΥΛΟΥ

Σπανιότεροι τύποι λίθων περιλαμβάνουν κυστίνη και πυρίτιο. Αυτά ευδοκιμούν σε όξινα περιβάλλοντα. Οι πέτρες φωσφορικού ασβεστίου σχηματίζονται σε αλκαλικά περιβάλλοντα. Αυτοί οι τύποι λίθων είναι πολύ λιγότερο συχνοί (περίπου 2% των περιπτώσεων). Συχνά συνδέονται γενετικά με συγκεκριμένες φυλές.

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ ΕΠΙΡΡΕΠΕΙΣ ΣΕ ΠΕΤΡΕΣ ΤΗΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ

Έχει γίνει αρκετή έρευνα για τα σκυλιά που επηρεάζονται περισσότερο από πέτρες στην ουροδόχο κύστη.

Μια 10ετής Καναδική μελέτη εξέτασε περισσότερα από 40.000 σκυλιά με πέτρες στην ουροδόχο κύστη. Περισσότερο από το 85% των περιπτώσεων ήταν πέτρες από στρουβίτη και οξαλικό ασβέστιο. Οι πέτρες στρουβίτη (struvite stones) ήταν συχνότερες στους θηλυκούς σκύλους και οι πέτρες οξαλικού ήταν συχνότερες στους αρσενικούς σκύλους.

Οποιοσδήποτε σκύλος μπορεί να εμφανίσει πέτρες στην ουροδόχο κύστη, αλλά οι φυλές που επηρεάζονται περισσότερο είναι:

 • Shih Tzu
 • Miniature Schnauzer
 • Bichon Frize
 • Lhasa Apso
 • Yorkshire Terrier
 • Δαλματίας (πέτρες ουροποιητικού)
 • Newfoundlands (πέτρες κυστίνης)
 • Γερμανικοί Ποιμενικοί (πέτρες πυριτίου)

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΤΡΩΝ (ΟΥΡΟΛΙΘΩΝ) ΤΗΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ ΣΕ ΣΚΥΛΟΥΣ

Οι πέτρες συχνά δεν προκαλούν πρόβλημα έως ότου είναι μεγαλύτερες ή υπάρχουν αρκετές από αυτές για να επηρεάσουν την ούρηση. Ο σκύλος σας μπορεί να έχει πέτρες στην ουροδόχο κύστη εάν δείτε μερικά από αυτά τα συμπτώματα:

 • Δυσκολία στην ούρηση – καταπόνηση, συχνές προσπάθειες*
 • Πόνος κατά την ούρηση
 • Οσμή ή διαρροή ούρων
 • Οσμή ούρων
 • Ακράτεια, μύση σε εσωτερικούς χώρους
 • Αίμα ή πύον στα ούρα
 • Λήθαργος
 • Μειωμένη όρεξη
 • Γλείψιμο του ανοίγματος ούρων
 • Κοιλιακό άλγος
 • Επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις

*Σημαντικό: Η πλήρης απόφραξη των ούρων είναι μια επείγουσα κατάσταση που απειλεί τη ζωή. Έτσι, εάν ο σκύλος σας δεν μπορεί να κατουρήσει καθόλου, επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας γρήγορα. Μπορεί να δείχνει σημάδια πόνου όταν προσπαθεί επίσης να ουρήσει. Η απόφραξη ούρων μπορεί να είναι θανατηφόρα σε 24-48 ώρες.

Πολλά από τα παραπάνω συμπτώματα είναι επίσης σημάδια ουρολοίμωξης. Και μερικές φορές οι ουρολοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε πέτρες στην ουροδόχο κύστη. Έτσι, εάν θεραπεύετε τον σκύλο σας για ουρολοίμωξη που δεν επιλύεται, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Ορισμένα σκυλιά μπορεί να μην εμφανίζουν καν συμπτώματα πέτρας στην ουροδόχο κύστη. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να μάθετε για αυτά σε μια συνηθισμένη επίσκεψη στον κτηνίατρο ή εάν εμφανίζονται σε ακτινογραφίες που έγιναν για άλλο λόγο.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΕΤΡΩΝ ΤΗΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ?

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο κτηνίατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να ψηλαφίσει την ουροδόχο κύστη και να αισθανθεί τις πέτρες. Εάν ο σκύλος σας έχει απόφραξη ούρων, ο κτηνίατρός σας πρέπει να ψηλαφίσει πολύ προσεκτικά. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος ρήξης της ουροδόχου κύστης.

Αλλά συνήθως θα θέλουν να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση της πέτρας της ουροδόχου κύστης με ακτινογραφίες. Ορισμένοι τύποι ορυκτών λίθων δεν είναι ορατοί στις ακτινογραφίες. Έτσι, ο κτηνίατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει υπερηχογράφημα ή να κάνει ακτινογραφία αντίθεσης με σκιαγραφικό.

Ο κτηνίατρός σας θα θέλει επίσης να μάθει τι είδους πέτρα είναι. Η θεραπεία είναι διαφορετική για διαφορετικούς τύπους λίθων. Η αφαίρεση λίθων για δοκιμή είναι ο μόνος τρόπος για να είστε σίγουροι. Αλλά άλλοι παράγοντες μπορούν να βοηθήσουν τον κτηνίατρό σας να καταλάβει τι είδους πέτρα είναι…

 • Τύπος τυχόν κρυστάλλων στα ούρα
 • Αν οι πέτρες μπορούν να φανούν στις ακτινογραφίες
 • PH ούρων
 • Το φύλο, η ηλικία και η φυλή του σκύλου σας
 • Εάν υπάρχει βακτηριακή λοίμωξη

Ο κτηνίατρός σας μπορεί επίσης να ελέγξει την εξέταση αίματος για τυχόν ασυνήθιστα αποτελέσματα.

ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΝΑ ΑΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΡΟΔΟΧΟ ΚΥΣΤΗ ΤΟΥΣ?

Τα θηλυκά σκυλιά μπορεί να περάσουν μερικές μικρότερες πέτρες κατά την ούρηση. Αλλά είναι δύσκολο στα αρσενικά. Τα θηλυκά έχουν μικρότερη ουρήθρα με μεγαλύτερη διάμετρο.

Αν δείτε τον σκύλο σας να τεντώνεται και στη συνέχεια ξαφνικά να κατουράει πολύ, μπορεί να έχει περάσει μια πέτρα. Εάν μπορείτε να την βρείτε, πάρτε την στον κτηνίατρό σας για ανάλυση.

Αλλά στα αρσενικά, οι πέτρες μπορούν να περάσουν στην ουρήθρα και να κολλήσουν στο δρόμο τους μέσω του πέους. Τα ούρα του σκύλου σας θα μειωθούν αν συμβεί αυτό. Η μπορεί να προκαλέσει ολικό μπλοκάρισμα. Αν και αυτό είναι ασυνήθιστο, είναι ένα ενδεχομένως θανατηφόρο έκτακτο περιστατικό, οπότε πηγαίνετε το σκυλί σας στον κτηνίατρο γρήγορα αν δεν μπορεί να κατουρήσει.

ΣΥΜΒΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΣ ΣΕ ΟΥΡΟΔΟΧΟ ΚΥΣΤΗ ΣΚΥΛΩΝ (ΟΥΡΟΛΙΘΟΙ)

Οι συμβατικοί κτηνίατροι έχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις. Οι επιλογές εξαρτώνται από τον τύπο της πέτρας και τη σοβαρότητα της κατάστασης του σκύλου σας. Ορισμένες διαδικασίες ενδέχεται να μην προσφέρονται σε όλες τις κλινικές λόγω της ανάγκης εξειδικευμένου εξοπλισμού.

 • Αλλαγή διατροφής για τη διάλυση των λίθων
 • Υπερηχητική διάλυση
 • Urohydropropulsion
 • Κυστεοσκοπική καθοδηγούμενη αφαίρεση
 • Λιθοτριψία λέιζερ
 • Χειρουργική αφαίρεση (διαφορετικοί τύποι)

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΟΥΡΟΛΙΘΙΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ

Ορισμένα σκυλιά είναι επιρρεπή σε επαναλαμβανόμενες πέτρες στην ουροδόχο κύστη. Έτσι, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μερικές από αυτές τις φυσικές προσεγγίσεις για πρόληψη.

Εδώ είναι μερικές σημαντικές διατροφικές προσεγγίσεις για τη διαχείριση των λίθων της ουροδόχου κύστης για το σκυλί σας.

1. Βεβαιωθείτε πως ο σκύλος σας πίνει αρκετό νερό και λαμβάνει την απαραίτητη υγρασία μέσω της διατροφής του

Αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές. Αλλά, ανεξάρτητα από τον τύπο των λίθων που έχει ο σκύλος σας … μην υποτιμάτε τη δύναμη του νερού. Είναι ένα σημαντικό μέρος της διαχείρισης πέτρας της ουροδόχου κύστης που οι κτηνίατροι συχνά παραβλέπουν.

Τα περισσότερα σκυλιά αναπτύσσουν πέτρες στην ουροδόχο κύστη όταν τρέφονται κυρίως ή αποκλειστικά με κροκέτες. Η υγρασία στις ξηρές τροφές είναι μόνο 9% έως 11%. Όμως οι ωμές ή μαγειρεμένες τροφές περιέχουν τουλάχιστον 60% υγρασία.

Κρατήστε το σκυλί σας καλά ενυδατωμένο για να αραιώσει τα μέταλλα στα ούρα του. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή σχηματισμού λίθων.

Η διατροφή του σκύλου σας με τροφές με υψηλή υγρασία είναι μια καλή αρχή. Παρατηρήστε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, πόσο λιγότερο νερό πίνει ο σκύλος σας όταν ξεκινάει να τρέφεται με ωμές ή μαγειρεμένες τροφές.

Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας έχει πρόσβαση σε άφθονο φιλτραρισμένο νερό (όχι νερό βρύσης). Μερικά πράγματα που μπορούν να ενθαρρύνουν τον σκύλο σας να πιει περισσότερο είναι…

 • Περισσότερα μπολ με νερό γύρω από το σπίτι και την αυλή
 • Ενισχύοντας την γεύση του νερού με ζωμό οστών (bone broth)
 • Βρύσες με τρεχούμενο νερό
 • Τροφοδοσία ζωμού οστών (bone broth) ή προσθήκη στο φαγητό του
 • Μην πιέζετε ποτέ το σκυλί σας να πίνει περισσότερο από όσο θέλει.

Και φυσικά, όταν ο σκύλος σας πίνει περισσότερο νερό και λαμβάνει μέσω της διατροφής του περισσότερη υγρασία βεβαιωθείτε ότι του παρέχετε και τις αντίστοιχες βόλτες ώστε να κατουρήσει.

2. Δώστε στον σκύλο σας τρόφιμα που βοηθούν στην πρόληψη των λίθων της ουροδόχου κύστης

Όποια και αν είναι η κατάσταση του σκύλου σας, η διατροφή με μια φρέσκια, ποιοτική και πλήρη διατροφή είναι η πιο υγιεινή στρατηγική. Αποφύγετε τις πολύ επεξεργασμένες, αμυλούχες ξηρές τροφές, ειδικά αν ο σκύλος σας έχει πέτρες από στρουβίτη.

Και αυτό περιλαμβάνει συνταγογραφούμενες τροφές που μπορεί να προσπαθήσει ο κτηνίατρός σας να σας πείσει να ταΐσετε. Αυτές οι τροφές μπορεί να βοηθήσουν βραχυπρόθεσμα … αλλά προσφέρουν πολύ κακή διατροφή για το σκυλί σας.

ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΕΤΡΩΝ ΤΗΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ ΣΚΥΛΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πέτρες της ουροδόχου κύστης μπορούν να διαλυθούν τροφοδοτώντας το σκυλί σας με μια ειδική δίαιτα που έχει διαμορφωθεί για να διαλύσει τις πέτρες της ουροδόχου κύστης. Αυτή η δίαιτα θα είναι προσαρμοσμένη στον συγκεκριμένο τύπο πέτρας που υπάρχει. Το πλεονέκτημα αυτής της επιλογής είναι ότι αποφεύγει τη χειρουργική επέμβαση. Μπορεί να είναι μια πολύ καλή επιλογή για μερικά σκυλιά. Ωστόσο, έχει τρία μειονεκτήματα:

 • Δεν είναι επιτυχής για όλους τους τύπους λίθων. Η ανάλυση λίθων είναι απαραίτητη για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για τον τύπο πέτρας που μπορεί να διαλυθεί επιτυχώς. Αυτό μπορεί να μην είναι δυνατό σε όλες τις περιπτώσεις. Μερικές φορές, ο κτηνίατρός σας θα κάνει μια μορφωμένη εικασία για τον τύπο της πέτρας, με βάση την ακτινογραφική εμφάνιση (ακτινογραφία) και τα αποτελέσματα μιας ανάλυσης ούρων.
 • Είναι αργή. Μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες ή μερικοί μήνες για να διαλυθεί μια μεγάλη πέτρα, οπότε ο σκύλος σας μπορεί να συνεχίσει να έχει αιματουρία, δυσουρία και υποτροπιάζουσες λοιμώξεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ο κίνδυνος απόφραξης της ουρήθρας παραμένει υψηλός κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
 • Δεν θα ακολουθήσουν όλα τα σκυλιά την ειδική δίαιτα. Αυτές οι δίαιτες δεν θα λειτουργήσουν αν δεν τρέφονται αποκλειστικά με αυτήν. Αυτό σημαίνει ότι ΔΕΝ μπορούν να χορηγηθούν λιχουδιές ή συμπληρώματα διατροφής στο σκύλο σας ενώ βρίσκεται σε ειδική δίαιτα.

Η προσέγγιση θα εξαρτηθεί από το είδος των λίθων που έχει ο σκύλος σας και που βρίσκονται σε συνεννόηση με τον κτηνίατρό σας.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΕΤΡΩΝ ΣΤΡΟΥΒΙΤΗ (STRUVITE STONES)

Οι πέτρες στρουβίτη συχνά προέρχονται από λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι η θεραπεία της λοίμωξης. Οι συμβατικοί κτηνίατροι πιθανότατα θα συνταγογραφήσουν αντιβιοτικά. Αλλά μπορείτε να τα αποφύγετε (και πρέπει) χρησιμοποιώντας φυσικές θεραπείες.

Οι πέτρες στρουβίτη μπορούν να διαλυθούν με μια προσαρμογή στη διατροφή του σκύλου σας. Χρειάζεστε τρόφιμα που προάγουν πιο όξινα ούρα (pH <6). Ο κτηνίατρός σας πιθανότατα θα συστήσει μια κλινική τροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Αλλά είναι καλύτερα να αποφεύγετε αυτές τις τροφές γιατί…

 • Είναι εξαιρετικά χαμηλές σε πρωτεΐνη
 • Είναι πολύ όξινες
 • Οι τροφές με αυξημένο άμυλο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, συμβάλλοντας στο σχηματισμό λίθων στρουβίτη.
 • Είναι πολύ επεξεργασμένες και προσφέρουν ανεπαρκής ποιότητας διατροφή.
 • Συνήθως δεν είναι πλήρεις και ισορροπημένες.
 • Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι φλεγμονώδεις.

Έτσι, αυτές οι τροφές μπορούν πραγματικά να επιδεινώσουν την υγεία του σκύλου σας. Αντ’ αυτού προτείνεται όπως ταΐσετε το σκυλί σας με μια σπιτική διατροφή που δημιουργεί περισσότερη οξύτητα στον σκύλο σας.

Η διάλυση των λίθων της ουροδόχου κύστης με διατροφή μπορεί να διαρκέσει 8 έως 12 εβδομάδες και μερικές φορές έως και 20 εβδομάδες. Είναι καλή ιδέα να επαναλάβετε τις ακτίνες Χ στις 8 εβδομάδες για να δείτε αν οι πέτρες γίνονται μικρότερες. Εάν όχι, μπορεί να μην είναι πέτρες από στρουβίτη.

ΤΡΟΦΕΣ ΣΚΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΕΤΡΩΝ ΣΤΡΟΥΒΙΤΗ

Τα σκυλιά αναπτύσσουν πέτρες στρουβίτη όταν τα ούρα τους είναι αλκαλικά και κορεσμένα με μαγνήσιο και φωσφορικό άλας. Οι πέτρες στρουβίτη συνήθως προέρχονται από βακτηριακές λοιμώξεις. Τα σκυλιά που παράγουν υψηλή συγκέντρωση ουρίας μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα σε πέτρες στρουβίτη. Αυτό συμβαίνει επειδή η βακτηριακή ουρεάση μετατρέπει την ουρία σε αμμωνία, ένα συστατικό του στρουβίτη.

Οι ζωικές πρωτεΐνες γίνονται πιο όξινες. Έτσι, για να διαχειριστείτε τις πέτρες στρουβίτη, ταΐστε το σκυλί σας με μια δίαιτα με βάση το ωμό ή μαγειρεμένο κρέας με άλλες όξινες τροφές.

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΕ Όξινα τρόφιμα για πέτρες στρουβίτη

 • Κοτόπουλο (βεβαιωθείτε ότι αυτό είναι βιολογικό και ελευθέρας βοσκής)
 • Βοδινό κρέας
 • Αυγά
 • Χοιρινό κρέας
 • Τυρί Cottage
 • Καστανό ρύζι
 • Μαύρα φασόλια
 • Ρεβύθια
 • Κόκκινα φασόλια

ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ Αλκαλικές Τροφές για πέτρες στρουβίτη

 • Μπρόκολο
 • Όλες τις φύτρες
 • Λάχανο
 • Κολοκύθι
 • Σπαράγγι
 • Καρότα
 • Αγγούρια
 • Φασολάκια
 • Αρακάς
 • Σπανάκι
 • Γλυκοπατάτες
 • Σέσκουλο
 • Φρούτα: μπανάνες, μήλα, ανανάς, φράουλες

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΠΕΤΡΩΝ ΟΞΑΛΙΚΟΥ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ ΣΕ ΟΥΡΟΔΟΧΟ ΚΥΣΤΗ ΣΚΥΛΩΝ

Οι οξαλικές πέτρες σχηματίζονται σε όξινα περιβάλλοντα. Αλλά οι συμβατικοί κτηνίατροι συνήθως δεν συνιστούν τη χρήση της διατροφής για τη διάλυση των οξαλικών λίθων. Ωστόσο, προτείνουν τη χρήση τροφών για την πρόληψη των οξαλικών λίθων. Συνιστούν όμως ξανά επεξεργασμένες τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλά οξαλικά. Οι ολιστικοί κτηνίατροι προτείνουν τροφές χαμηλών οξαλικών.

ΤΡΟΦΕΣ ΣΚΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΕΤΡΩΝ ΟΞΑΛΙΚΟΥ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ

Οι οξαλικοί κρύσταλλοι σχηματίζονται όταν τα οξαλικά απεκκρίνονται στα ούρα. Συνδέονται με το ασβέστιο, το οποίο στη συνέχεια σχηματίζει πέτρες οξαλικού ασβεστίου. Τα ούρα που είναι πλούσια σε κρυστάλλους οξαλικού ασβεστίου είναι όξινα και χρειάζονται περισσότερα αλκαλικά ή ουδέτερα τρόφιμα.

Βεβαιωθείτε ότι τα συμπληρώματα που δίνετε δεν περιέχουν υπερβολικές ποσότητες βιταμίνης C. Είναι όξινη.

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΕ Τροφές χαμηλού οξαλικού

 • Βοδινό κρέας
 • Κοτόπουλο
 • Γαλοπούλα
 • Κρέατα οργάνων
 • Αχιβάδες
 • Ψάρια όπως μπακαλιάρος, λευκόψαρο, σολομός, στρείδια
 • Αυγά
 • Φρούτα – μήλα, αχλάδια, καρπούζι, μπανάνα, λεμόνι, ανανάς
 • Λαχανικά – μπρόκολο, λάχανα Βρυξελλών. σπαράγγια, λάχανο, κουνουπίδι, αγγούρι, μανιτάρια, μαρούλι
 • Βότανα – μαϊντανός, μέντα, σκόρδο, τζίντζερ, βασιλικός

ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ Τροφές υψηλού οξαλικού

 • Φιστίκια
 • Όσπρια – φακές, φασόλια (μαύρο, άσπρο, ναυτικό)
 • Κουρκουμάς
 • Σόγια
 • Σιτάρι, καλαμπόκι, ρύζι
 • Φρούτα – βερίκοκα, σύκα
 • Λαχανικά – λαχανίδες, Ινδική μουστάρδα, γλυκοπατάτες, μπάμιες

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΠΕΤΡΩΝ ΣΤΟ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ

Οι σκύλοι Δαλματίας είναι επιρρεπείς σε λίθους στο ουροποιητικό. Χρειάζονται μια διατροφή χαμηλή σε πουρίνες, που καλύπτεται από σπιτικά φάρμακα για πέτρες ουροδόχου κύστης σε σκύλους.

Οι τροφές χαμηλές σε πουρίνες μπορούν να είναι αποτελεσματικές για τη διάλυση λίθων όταν το pH είναι σε πιο αλκαλικό επίπεδο (> 7).

Τροφοδοτήστε μια φρέσκια, ωμή ή μαγειρεμένη, πλήρη διατροφή με έμφαση σε τρόφιμα χαμηλών και μέσων πουρίνων από την παρακάτω λίστα. Αποφύγετε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες.

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΕ Τροφές χαμηλές σε πουρίνες

 • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (εκτός από το σπανάκι)
 • Αυγά
 • Γαλακτοκομικά προϊόντα (απλό γιαούρτι, κεφίρ, τυρί cottage χαμηλών λιπαρών)
 • Ξηροί καρποί (όχι macademia καθώς μπορεί να είναι τοξικοί για τα σκυλιά)
 • Μυϊκά κρέατα από κοτόπουλο, γαλοπούλα, αρνί, χοιρινό και μοσχάρι
 • Βρώμη και πλιγούρι βρώμης
 • Φρούτα

Μπορείτε να ταΐσετε με μέτρο όμως πράσινο πατσά (green tripe) μία φορά την εβδομάδα. Έχει μέτρια έως υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες. Έχει όμως και πολλά οφέλη. Παρέχει ένζυμα και βακτήρια που βοηθούν στην πέψη και βελτιώνουν τον μεταβολισμό.

ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ Τροφές υψηλές σε πουρίνες

 • Όργανα/εντόσθια (εγκέφαλος, καρδιά, συκώτι, νεφρά)
 • Κυνήγι
 • Πάπια
 • Χήνα
 • Μαγιά (συμπεριλαμβανομένης της θρεπτικής και της μαγιάς ζυθοποιίας)
 • Λιπαρά ψάρια όπως σκουμπρί, ρέγγα, σαρδέλες
 • Μύδια
 • Κτενίδες
 • Σπανάκι
 • Κουνουπίδι
 • Μανιτάρια
 • Αρακάς
 • Όσπρια (όπως φασόλια, φακές, ρεβίθια)

Οι πέτρες της ουροδόχου κύστης μπορεί να είναι επώδυνες, ακόμη και απειλητικές για τη ζωή του σκύλου σας. Έτσι, μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να καταφύγετε σε συμβατικές διαδικασίες πάντα σε συνεννόηση με τον κτηνίατρό σας.

Είναι μια καλή ιδέα να συμβουλευτείτε έναν ολιστικό κτηνίατρο καθώς και έναν συμβατικό. Τότε θα γνωρίζετε όλες τις διαθέσιμες επιλογές. Η σοβαρότητα της κατάστασης του σκύλου σας θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε πόσο γρήγορα πρέπει να αφαιρεθούν οι πέτρες. Και μην ξεχνάτε ποτέ πως η πρόληψη είναι το παν και η ποιοτική διατροφή του σκύλου σας η καλύτερη αφετηρία!

Πηγές:

https://www.dogsnaturallymagazine.com/bladder-stones-in-dogs/

https://www.dogsnaturallymagazine.com/natural-remedies-bladder-stones-dogs/

https://vcahospitals.com/know-your-pet/bladder-stones-in-dogs

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
  0
  Καλάθι αγορών
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα