ΠΩΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΤΡΟΦΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ ΔΙΑΧΩΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΟΥΣ!

ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΣΕ ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΑΤΕΣ BARFDIET.GR

ΠΩΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΤΡΟΦΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ ΔΙΑΧΩΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΟΥΣ!

Το απόλυτο άρθρο που σας αναλύει πως οι εταιρείες παρασκευής τροφών για κατοικίδια διαχωρίζουν τα συστατικά στις ετικέτες τους! Θα μάθετε πολύτιμες πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζετε όλοι ώστε να είστε σωστά ενημερωμένοι και όχι παραπληροφορημένοι, με απώτερο στόχο την καλύτερη και ασφαλέστερη διατροφή του κατοικίδιού σας!

Η βιομηχανία τροφών για κατοικίδια θέλει να μάθει τι θέλουν οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων στα προϊόντα τους. Αυτός είναι ο λόγος που οι εταιρείες κάνουν τακτικές έρευνες. Αλλά αν νομίζετε ότι αυτό σημαίνει ότι νοιάζονται πραγματικά για εσάς και τον σκύλο σας, σκεφτείτε το ξανά. Μόλις μάθετε για αυτό το ύπουλο κόλπο, θα κοιτάξετε ακόμη πιο προσεκτικά τις ετικέτες των τροφών του σκύλου σας για διαχωρισμό συστατικών.

Αρχικά επιτρέψτε μου να σας πω γιατί θέλουν κυρίως να μάθουν τι σας ενδιαφέρει.

Θέλουν ένα κομμάτι της πίτας στην αγορά τροφών για κατοικίδια.

Ιδού μερικά στατιστικά:

 • Το 61% από εσάς αξιολογείτε την πηγή πρωτεΐνης
 • Το 42% από εσάς αξιολογείτε την ποσότητα πρωτεΐνης στο φαγητό
 • Το 73% ανησυχεί για το πόσο υγιεινή δείχνει η τροφή του κατοικίδιού σας
 • Το 78% ανησυχεί για τη διατροφική ποιότητα των τροφών κατοικίδιων
 • Το 76% λαμβάνει υπόψιν τα συστατικά που αναγράφονται στην ετικέτα

Αυτό διαπίστωσε ένας μεγάλος παίκτης στη βιομηχανία τροφίμων για κατοικίδια κατά τη διάρκεια μιας έρευνας με τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων. Αλλά δεν βγήκαν για να πάρουν αυτές τις πληροφορίες επειδή θέλουν πραγματικά να βελτιώσουν τα προϊόντα τους.

Το 2019, οι Αμερικανοί ξόδεψαν 36,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε τροφές για κατοικίδια. Όλοι οι κατασκευαστές τροφών για κατοικίδια ανταγωνίζονται για ένα κομμάτι αυτής της πίτας. Και θέλουν αγοράζεις τα προϊόντα τους. Θέλουν να μιλήσουν στη γλώσσα σας, ώστε να μπορούν να πάρουν να σας κάνουν πελάτες τους. Αυτή είναι μια δεδομένη εμπορική τακτική που δεν συμβαίνει μόνο στον χώρο των κατοικίδιων αλλά και των ανθρώπων, για αυτό και είναι απαραίτητο να είστε σωστά ενημερωμένοι και να κάνετε προσεκτικές επιλογές.

Στο μπροστινό μέρος της συσκευασίες της τροφής κατοικίδιων χρησιμοποιούν όλες τις λέξεις κλειδιά για να τραβήξουν την προσοχή σας.

Στο πίσω μέρος αναγράφουν τα συστατικά τους. Στη συνέχεια, μπορούν να σας δείξουν ότι σας δίνουν τις πρωτεΐνες που θέλετε, στις ποσότητες που θέλετε. Είναι τελικά εκεί στην κορυφή της λίστας.

Πώς όμως η πρωτεΐνη έφτασε στην κορυφή της λίστας; Μήπως πρόσθεσαν περισσότερο κοτόπουλο, μοσχάρι, αρνί ή ψάρι;

Δεν συμβαίνει πάντα αυτό!

Είναι πιο δημιουργικοί από αυτό. Έτσι κατέληξαν στον διαχωρισμό των συστατικών.

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων διαβάζουν ετικέτες εδώ και δεκαετίες. Έτσι γνωρίζετε ότι τα συστατικά αναφέρονται κατά σειρά βάρους. Το συστατικό που ζυγίζει περισσότερο είναι το πρώτο. Και τελειώνει με το συστατικό που ζυγίζει λιγότερο. Έτσι, οι κατασκευαστές τροφών για σκύλους δημιούργησαν ένα πονηρό συστατικό που χωρίζει.

Επιτρέψτε μου να σας πω για τον διαχωρισμό των συστατικών τροφών για σκύλους.

Πώς οι κατασκευαστές τροφών κατοικίδιων διαιρούν και παραπληροφορούν.

Ο διαχωρισμός συστατικών διαιρεί ένα συστατικό χαμηλής ποιότητας σε δύο ή περισσότερα συστατικά. Η πρόθεση είναι να αυξηθεί τεχνητά ένα είδος κρέατος σε υψηλότερη θέση. Και να γίνει μετακίνηση των κατώτερων συστατικών προς τα κάτω στη λίστα.

Το ανακάτεμα των κατώτερων συστατικών στον κατάλογο τα καθιστά λιγότερο προφανή στους καταναλωτές. Μπορεί να τα θεωρήσετε ασήμαντα επειδή το κρέας που θέλετε βρίσκεται ακριβώς στην κορυφή.

Αλλά πιο κάτω υπάρχουν τρεις τύποι ρυζιού. Και αυτό μπορεί να φαίνεται εντάξει. Τελικά, πόσα μπορεί να υπάρχουν αν είναι εκεί κάτω; Αλλά αν τα προσθέσετε όλα μαζί … το ρύζι θα ήταν στην κορυφή!

Έχει σκοπό να ξεγελάσει τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων. Και το κάνει εξαιρετικά αποτελεσματικά!

Ανατρέπει τη λίστα των συστατικών. Τα συστατικά που θέλετε να δείτε όπως το κοτόπουλο, το βόειο κρέας, ο σολομός ή ο βίσωνας, ανεβαίνουν στην κορυφή. Τώρα είναι πάνω από τα φθηνότερα, όπως δημητριακά, άμυλα και άλλα πληρωτικά. Αλλά ο κατασκευαστής δεν πρόσθεσε ποτέ ένα κομμάτι επιπλέον κρέας.

Ναι! Οι κατασκευαστές παραμορφώνουν και παραποιούν τα συστατικά που αναφέρονται στις συσκευασίες των τροφών τους. Η πολύχρωμη συσκευασία στο μπροστινό μέρος της τσάντας δείχνει κρέας, φρούτα και λαχανικά. Τα πράγματα που είπατε στους κατασκευαστές θέλετε να ταΐσετε τα σκυλιά σας. Τα συστατικά που είναι πιο σημαντικά για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων.

Και στο πίσω μέρος, αυτή η τακτική σε ξεγελάει να πιστεύεις ότι υπάρχει περισσότερο κρέας σε ένα προϊόν από ό, τι στην πραγματικότητα.

Αυτό το κόλπο μπορεί να γίνει με σχεδόν οποιοδήποτε συστατικό σε οποιαδήποτε συσκευασία τροφής για κατοικίδια! Δείτε πώς το κάνουν…

Ας φανταστούμε ότι παράγω μια νέα τροφή για κατοικίδια με κρέας από καγκουρό (και όμως υπάρχει!). Αλλά όταν τελειώσω με τη συνταγή μου, έχω περισσότερα μπιζέλια και φακές στα υλικά παρά καγκουρό. Δεν μπορώ να το ονομάσω αρακά, φακές και καγκουρό. Αν πουλάω καγκουρό, θέλω το καγκουρό να είναι πρώτο στον τίτλο στην φαντεζί συσκευασία τροφής κατοικίδιων. Πρέπει λοιπόν να είναι το πρώτο συστατικό στην ετικέτα. Εδώ έρχεται ο λεγόμενος διαχωρισμός των συστατικών.

Αντί να χρησιμοποιώ μόνο μπιζέλια, τα χωρίζω σε 3 κατηγορίες:

 • Αρακάς
 • Αλεύρι μπιζελιού
 • Πρωτεΐνη μπιζελιού

Αυτό διαιρεί το βάρος του μπιζελιού σε 3 συστατικά.

Χρησιμοποιώ επίσης δύο είδη φακών στη συνταγή μου, ώστε να τα χωρίσω σε:

 • κόκκινες φακές
 • Πράσινες φακές

Αυτό διαιρεί το βάρος των φακών σε 2 συστατικά.

Αυτό αφήνει το κρέας καγκουρό στην κορυφή της λίστας.

Πολύ παραπλανητικό έτσι?

Η συνολική ποσότητα των παραλλαγών του μπιζελιού υπερτερεί του κρέατος. Αλλά δεν λέγεται Μπιζέλια και Καγκουρό. Η ετικέτα είναι «Καγκουρό και Μπιζέλια» λόγω αυτού του ύπουλου κόλπου. Μετά από όλα, υπάρχουν κανόνες για το πώς να ονομάσετε ένα συστατικό. Αλλά δεν υπάρχουν κανόνες που να εμποδίζουν τον διαχωρισμό των συστατικών.

Μερικά άλλα παραδείγματα διαχωρισμού συστατικών σε τροφές για κατοικίδια:

Καλαμπόκι – γεύμα γλουτένης καλαμποκιού, καλαμποκάλευρο και ολόκληρο αλεσμένο καλαμπόκι

Ρύζι – ολόκληρο ρύζι, λευκό ρύζι, καστανό ρύζι, αλεύρι ρυζιού και πίτουρο ρυζιού

Πατάτες – αποξηραμένες πατάτες, άμυλο πατάτας, πρωτεΐνη πατάτας και αλεύρι πατάτας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ!

Η ποσότητα αλατιού στις ξηρές τροφές για σκύλους είναι τουλάχιστον 0,3% σύμφωνα με τα πρότυπα της Ένωσης Αμερικανών Υπαλλήλων Ελέγχου Ζωοτροφών (AAFCO). Εκτιμάται ότι η μέση ποσότητα που χρησιμοποιείται στις ξηρές τροφές για σκύλους είναι 1%. Αυτό σημαίνει ότι κάθε συστατικό που αναγράφεται στην ετικέτα μετά το αλάτι πρέπει να είναι λιγότερο από 1% αυτού του συστατικού. Χλωριούχο νάτριο μπορεί να εμφανίζεται στην ετικέτα αντί για αλάτι. Είναι το χημικό όνομα του αλατιού. Το ιωδιούχο αλάτι είναι ένα άλλο όνομα που χρησιμοποιείται.

Ας δούμε μερικές ετικέτες. Όσο πιο συνειδητοποιημένοι είστε, τόσο καλύτερα προετοιμασμένοι είστε για να αποφύγετε αυτά τα κόλπα.

Κάθε παραλλαγή ενός υδατάνθρακα ή ενός σιτηρού μπορεί να αναφερθεί ξεχωριστά.

Μπορεί να δείτε ρύζι ζυθοποιίας, καστανό ρύζι ολικής αλέσεως και πίτουρο ρυζιού που αναφέρονται σε μια ετικέτα τροφής σκύλου με κοτόπουλο. Εντάσσονται σε διαφορετικά ονόματα σε ορισμούς θρεπτικών συστατικών AAFCO. Έτσι το ρύζι πρέπει να αναφέρεται ως τρία συστατικά. Αλλά είναι ουσιαστικά το ίδιο προϊόν … ΡΥΖΙ!

Οι κατασκευαστές τροφών για σκύλους έχουν την ευλογία του AAFCO να χωρίσει τα βαρύτερα συστατικά σε ξεχωριστά αντικείμενα της λίστας. Ορίστε! Το κοτόπουλο μετακινείται στην κορυφή της λίστας. Και μια ζουμερή φωτογραφία κοτόπουλου λάμπει στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας. Ίδια ποσότητα ρυζιού. Ίδια ποσότητα κοτόπουλου. Όλα είναι στην ετικέτα!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ!

Μια ετικέτα συστατικών που απαριθμεί τόσο το γεύμα γλουτένης καλαμποκιού όσο και το γεύμα σόγιας είναι ένδειξη τροφής χαμηλής περιεκτικότητας σε ζωικές πρωτεΐνες. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα συστατικά αυξάνουν σημαντικά την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

Η παραπάνω ετικέτα τροφής σκύλου με αρνί και πλιγούρι βρώμης απαριθμεί μπιζέλια και πρωτεΐνες μπιζελιού. Αυτά είναι το ίδιο συστατικό – μπιζέλια. Συν αλεσμένο καστανό ρύζι, πίτουρο ρυζιού και φλούδες ρυζιού. Όλα είναι ρύζι. Αν μειωθούν σε δύο συστατικά αντί να χωριστούν σε πέντε, μεταφέρουν το αρνίσιο γεύμα στη λίστα. Ιδού πώς θα μοιάζει.

Αρχικός κατάλογος συστατικών:

 • Ρύζι
 • Αρακάς
 • Αρνίσιο γεύμα
 • Πλιγούρι βρώμης
 • Μαργαριταρένιο κριθάρι

Νέα λίστα με διαχωρισμό συστατικών:

 • Αρνίσιο γεύμα
 • Πλιγούρι βρώμης
 • Αρακάς
 • Αλεσμένο καστανό ρύζι
 • Μαργαριταρένιο κριθάρι
 • Πρωτεΐνη μπιζελιού
 • Πίτουρο ρυζιού
 • Κέλυφος ρυζιού

Υπάρχει ένας άλλος δημιουργικός τρόπος που οι κατασκευαστές διαχωρίζουν επίσης τα συστατικά…

ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ

Τα σκυλιά ευδοκιμούν σε μια διατροφή με βάση το κρέας. Αλλά το κρέας είναι ένα ακριβό συστατικό. Οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν φθηνότερους υδατάνθρακες ως συνδετικά και πληρωτικά.

Και θέτουν υπό όρους το κοινό να αποδεχτεί αυτές τις κροκέτες γεμάτες υδατάνθρακες. Τους λένε ότι αυτές είναι η καλύτερη πηγή τροφής για τα σκυλιά τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο απατηλό να εξασκείτε τον διαχωρισμό των συστατικών. Αυτό μειώνει ακόμη περισσότερο την ποσότητα κρέατος που μπαίνει στην τροφή του σκύλου.

Μια σακούλα ξηράς τροφής για σκύλους με βόειο κρέας έχει ως πρώτο συστατικό το βόειο κρέας. Αυτό είναι βόειο κρέας με 70% νερό, όχι βόειο κρέας. Τα επόμενα τέσσερα συστατικά είναι:

 • Καλαμπόκι ολικής αλέσεως
 • Κριθάρι
 • Ρύζι
 • Σιτάρι ολικής αλέσεως

Με την πρώτη ματιά μοιάζει με ωραία ποικιλία. Αλλά είναι πραγματικά πολλοί οι υδατάνθρακες! Απλώς πρέπει να χρησιμοποιούν διαφορετικά σιτηρά στη συνταγή και μπορούν να τα χωρίσουν… και να τα μετακινήσουν όλα πιο κάτω στη λίστα των συστατικών.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ!

Τα σκυλιά είναι περισσότερο σαρκοφάγα παρά παμφάγα. Έχουν δόντια και ένα πεπτικό σύστημα σχεδιασμένο για να τρώει κυρίως κρέας. Οι υδατάνθρακες έχουν μικρή θέση στη διατροφή ενός σκύλου. Δεν είναι φτιαγμένα για να διασπούν μεγάλες ποσότητες αμύλου και σιτηρών!

Εδώ έχουμε κροκέτες “Lamb and Oats”. Το αρνί είναι ήδη ένα ξηρό συστατικό με περίπου 10% υγρασία. Είναι συγκεντρωμένο άρα είναι ελαφρύτερο και το βάρος του δεν θα αλλάξει πολύ με την επεξεργασία.

Αυτό καθιστά απαραίτητη τη χρήση όχι 3, ούτε 4 ή 5, αλλά 6 διαφορετικών υδατανθράκων στη συνταγή.

Σαν αυτό:

 • Καστανό ρύζι ολικής αλέσεως
 • Πλιγούρι βρώμης
 • Σπασμένο μαργαριταρένιο κριθάρι
 • Λευκό ρύζι αλεσμένο
 • Σόργο σπόρων
 • Κεχρί

Με αυτόν τον τρόπο, τα ατομικά τους βάρη παραμένουν κάτω από το βάρος του αρνιού. Έξυπνο, ε;

Και μην σας επηρεάζουν οι ισχυρισμοί για ξηρές τροφές χωρίς σιτηρά. Τα σιτηρά έπρεπε να αντικατασταθούν από κάτι … άλλους φτηνούς υδατάνθρακες.

Τροφές κατοικίδιων χωρίς σιτηρά δεν σημαίνει τροφές χωρίς υδατάνθρακες

Ακριβώς επειδή μία τροφή σκύλου είναι χωρίς σιτηρά δεν σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότεροι υδατάνθρακες σε αυτή. Άλλα άμυλα όπως ο αρακάς και οι πατάτες αντικαθιστούν τα σιτηρά όπως θα δείτε παρακάτω.

Αυτή είναι μια συνταγή ξηράς τροφής σκύλου χωρίς σιτηρά, με γαλοπούλα, σολομό και πάπια. Οι πατάτες και τα μπιζέλια είναι υποκατάστατα των σιτηρών. Αλλά εξακολουθούν να είναι υδατάνθρακες. Οι πατάτες και το αλεύρι πατάτας είναι το ίδιο συστατικό. Εάν αναφέρονται ως ένα συστατικό, θα ήταν υψηλότερα στη λίστα. Ο αρακάς και το αλεύρι μπιζελιού είναι επίσης το ίδιο συστατικό και θα κατατάσσονταν υψηλότερα ως ένα συστατικό.

Υπάρχει ακόμη λιγότερο κρέας στην τροφή μόλις μαγειρευτεί

Οι κατασκευαστές μπορούν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές και με άλλο τρόπο. Συστατικά όπως το κρέας περιέχουν νερό όταν προστίθενται στο φαγητό. Άλλα προστίθενται στεγνά.

Τα θρεπτικά προφίλ σκυλιών και γάτων AAFCO εκφράζονται σε ξηρή ουσία. Η ξηρή ύλη σημαίνει ότι δεν υπάρχει υγρασία ή νερό στην τροφή. Αλλά η Εγγυημένη Ανάλυση που βλέπετε στην ετικέτα των τροφών για κατοικίδια αναφέρει θρεπτικά συστατικά σε βάση “όπως τροφοδοτείται”. Αυτό σημαίνει ότι περιλαμβάνει την υγρασία στο φαγητό.

Το νερό προσθέτει βάρος στο συστατικό. Το κρέας θα είναι βαρύτερο από το αποξηραμένο κρέας. Η περιεκτικότητα σε νερό στο κρέας το τοποθετεί ψηλότερα στην ετικέτα. Μετά την επεξεργασία, η συνολική περιεκτικότητα σε νερό στις κροκέτες είναι μικρότερη από 10%. Έτσι, το κρέας, με περιεκτικότητα σε υγρασία 78% όταν προστίθεται, θα έχει υγρασία μικρότερη από 10% μετά την επεξεργασία. Αυτό σημαίνει ότι χάνει το 68% του βάρους του. Το κρέας έχει περιεκτικότητα σε υγρασία 10% όταν προστίθεται ως κύριο συστατικό. Δεν χάνει βάρος μετά την επεξεργασία.

Αυτό σημαίνει ότι μια ετικέτα που αναγράφει πρώτα κοτόπουλο και δεύτερο ρύζι μπορεί να περιέχει πολύ περισσότερο ρύζι από το κοτόπουλο. Το κοτόπουλο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία και μεγαλύτερο βάρος. Σε σύγκριση, το ρύζι προστίθεται ως ξηρό προϊόν. Ο καταναλωτής βρίσκεται στο σκοτάδι. Δεν μπορεί να πει αν το κοτόπουλο είναι η κύρια πηγή πρωτεΐνης ή το πιο άφθονο συστατικό. Ακόμα και όταν αναγράφεται πρώτο στην ετικέτα!

Επομένως, χρειάζεται να είστε ΠΟΛΥ προσεκτικοί. Η γνώση του διαχωρισμού συστατικών τροφών σκύλων σας κάνει καλύτερα εξοπλισμένους για να λαμβάνετε τεκμηριωμένες αποφάσεις έως ότου οι κατασκευαστές τροφών για σκύλους καταλήξουν σε μια άλλη πρακτική.

Μην ξεχνάτε ποτέ πως όσο γινόμαστε καλύτερα ενημερωμένοι και λιγότερο παραπλανημένοι ιδιοκτήτες κατοικίδιων, τα προστατεύουμε πιο αποτελεσματικά, τα φροντίζουμε καλύτερα και πιέζουμε συνεχώς τις εταιρείες παρασκευής τροφών για κατοικίδια να γίνουν καλύτερες και να μην εστιάζουν πως θα μας ξεγελάσουν αλλά πως θα μας εξυπηρετήσουν σωστά και υπεύθυνα!

Πηγές:

https://www.dogsnaturallymagazine.com/dog-food-ingredient-splitting-2/

https://www.planetpaws.ca/2015/07/31/ingredients-pet-food/

https://www.dogfoodadvisor.com/dog-food-industry-exposed/ingredient-splitting/

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
  0
  Καλάθι αγορών
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα