Η ΕΤΙΚΕΤΑ ΤΡΟΦΗΣ ΓΡΑΦΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΟΜΩΣ ΠΑΝΤΑ…

ΠΟΤΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΣΕ ΞΗΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΣΚΥΛΟΥ WWW.BARFDIET.GR

Η ΕΤΙΚΕΤΑ ΤΡΟΦΗΣ ΓΡΑΦΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΟΜΩΣ ΠΑΝΤΑ…

Τα συστατικά πρέπει να αναγράφονται σε μια ετικέτα τροφών για κατοικίδια ανάλογα με το βάρος, από το βαρύτερο έως το ελαφρύτερο. Αλλά … τα ρυθμιστικά κενά επιτρέπουν στους κατασκευαστές την ευκαιρία να παραπληροφορήσουν τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων.

Σχεδόν κάθε ιδιοκτήτης κατοικίδιου παρατηρεί τις αξιώσεις για το «κοτόπουλο ή το βόειο κρέας είναι το πρώτο συστατικό» στο μάρκετινγκ τροφίμων κατοικίδιων ζώων. Επίσης, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων αναποδογυρίζουν την τσάντα ή μπορούν να ρίξουν μια ματιά στη λίστα συστατικών για να διαβάσουν πού περιλαμβάνονται τα συστατικά κρέατος στη λίστα – ελέγχοντας για να βεβαιωθείτε ότι το κοτόπουλο ή το βόειο κρέας είναι ψηλά στη λίστα συστατικών. Επειδή οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων γνωρίζουν ότι τα συστατικά αναφέρονται με σειρά από το πιο βαρύ έως το πιο ελαφρύ, έχουν την πεποίθηση ότι το κοτόπουλο ή το βόειο κρέας που αναφέρονται ψηλά στη λίστα συστατικών σημαίνει ότι η τροφή για κατοικίδια περιέχει υψηλές ποσότητες κοτόπουλου ή βοείου κρέατος.

Αλλά…

Πολλά συστατικά που χρησιμοποιούνται σε τροφές για κατοικίδια είναι ξηρά συστατικά (αφυδατωμένα) – ακόμη και το κοτόπουλο και το βόειο κρέας. Οι κατασκευαστές τροφών επιτρέπεται από τους κανονισμούς (και από έλλειψη κανονισμών) να υπολογίζουν το ποσοστό του ξηρού συστατικού προσθέτοντας υγρασία ξανά. Σε ένα άρθρο του PetFoodIndustry.com σχετικά με την ανασύσταση των ξηρών συστατικών τροφών για κατοικίδια, εξηγεί…

«Η μαθηματική «ανασύσταση» ξηρών συστατικών με προστιθέμενο νερό για να επηρεάσει τις παραγγελίες επικράτησης και ποσοστιαίες αξιώσεις συστατικών στις ετικέτες τροφών για κατοικίδια είναι μια μακρά πρακτική, αλλά συχνά λανθασμένη εφαρμογή, έννοια.»

Όταν οι κατασκευαστές τροφών για κατοικίδια χρησιμοποιούν αποξηραμένα, σε σκόνη συστατικά, οι κανονισμοί επιτρέπουν στους κατασκευαστές τη δυνατότητα να υπολογίζουν τα ποσοστά συστατικών που χρησιμοποιούνται στην τροφή για κατοικίδια συμπεριλαμβάνοντας την υγρασία που προστίθεται για την ανασύσταση ενός ξηρού συστατικού. Όπως 1 κιλό αποξηραμένου κοτόπουλου +3 κιλά υγρασίας για ανασύσταση = 4 κιλά κοτόπουλου.

Όμως, η βιομηχανία παραγωγής τροφών για κατοικίδια παραδέχεται ότι υπάρχουν προβλήματα με τους υπολογισμούς, επειδή το αποξηραμένο κοτόπουλο δεν θα ανασυσταθεί ξεχωριστά πριν από την παρασκευή. Αντ’ αυτού, τα συστατικά υπόκεινται ανασύσταση κατά την παρασκευή. Επειδή τα συστατικά ΔΕΝ ενυδατώνονται ατομικά και ζυγίζονται, επιτρέπεται στους κατασκευαστές να μαντέψουν πόσο ζυγίζει το ενυδατωμένο συστατικό, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να αλλάξει την ποσότητα κοτόπουλου (ή άλλων αποξηραμένων συστατικών) στην πραγματικότητα στην τροφή για κατοικίδια (και μπορεί να αλλάξει τη λίστα συστατικών – βάζοντας τα συστατικά κρέατος ψηλότερα στη λίστα). Οι κατασκευαστές μπορούν να αποφασίσουν – χωρίς ρυθμιστική επίβλεψη – ότι το αποξηραμένο κοτόπουλο θα έχει βάρος 3 φορές ή 4 φορές ή περισσότερο όταν ενυδατώνεται κατά την παρασκευή. Όλα εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του κατασκευαστή τροφών για κατοικίδια.

Και επειδή ένα αποξηραμένο συστατικό, όπως το κοτόπουλο, ενυδατώνεται εκ νέου κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής και παρέχεται με τη δική σας εκτίμηση του πόσο ζυγίζει το ενυδατωμένο κοτόπουλο – το σύστημα δεν λαμβάνει υπόψη άλλα συστατικά που είναι επίσης -ενυδατωμένα κατά τη διαδικασία παρασκευής αλλάζοντας το τελικό βάρος τους επίσης.

Για παράδειγμα… αν μια τροφή για κατοικίδια περιείχε 1 κιλό αποξηραμένο κοτόπουλο και 3 κιλά αποξηραμένου καλαμποκιού, κατά τη διάρκεια της παρασκευής και τα δύο συστατικά θα ενυδατώνονται με την προσθήκη υγρασίας. Οι κατασκευαστές επιτρέπεται να αντιστοιχίσουν αύξηση βάρους υγρασίας στο κοτόπουλο, ΑΛΛΑ δεν απαιτείται να αντιστοιχίσουν την ίδια αύξηση βάρους υγρασίας στο καλαμπόκι. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια τροφή κατοικίδιων ζώων που ισχυρίζεται άδικα ότι έχει περισσότερο κοτόπουλο από το καλαμπόκι στο τελικό προϊόν όταν ισχύει το αντίθετο!

Η βιομηχανία εξηγεί δίκαια ότι η προστιθέμενη υγρασία κατά την παρασκευή δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την ενυδάτωση μόνο ενός συστατικού που αυξάνει το δηλωμένο ποσοστό αυτού του συστατικού:

«… Δεν μπορεί κανείς να ανασυστήσει νόμιμα ξηρά συστατικά με κατά προτίμηση τρόπο. Εάν το νερό προστέθηκε σε ένα μείγμα που φέρεται να ανασυστάσει το ξηρό συστατικό κοτόπουλου, για παράδειγμα, θα ανασυγκροτούσε επίσης υποθετικά όλα τα άλλα αποξηραμένα συστατικά, όπως τα σιτηρά. Το καθαρό αποτέλεσμα δεν πρέπει να είναι καμία μετατόπιση υλικών στη σειρά κυριαρχίας αυτών των συστατικών».

« Όπως προβλέπει ο κανονισμός AAFCO, ένας καρπός (είτε αποξηραμένος είτε όχι) μπορεί να προστεθεί στο 3% του σκευάσματος ξηρής τροφής για να τεκμηριώσει την αξίωση «με φρούτα» στην ετικέτα. Ακόμα κι αν μετά την απομάκρυνση της υγρασίας (τόσο που προστίθεται όσο και εγγενής στα συστατικά) η πραγματική ποσοστιαία συνεισφορά των φρούτων είναι μικρότερη από 3%, αυτό εξακολουθεί να συμμορφώνεται με τους κανόνες, επειδή τα ποσοστά βασίζονται σε ποσότητες καθώς μπαίνουν στη σύνθεση έξω. Η ίδια προϋπόθεση επιτρέπει στον κατασκευαστή να προσθέσει ένα συστατικό υψηλής υγρασίας, όπως το φρέσκο αρνί, σε ένα ξηρό μείγμα τροφίμων και να το δηλώσει ακόμα σαν να υπάρχει η εγγενής υγρασία του. Δηλαδή, πάνω από τα σιτηρά και άλλα συστατικά που έχουν ήδη χαμηλή υγρασία πριν από την επεξεργασία».

Δυστυχώς για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, δεν υπάρχει αρχή που να επικυρώνει το πραγματικό ποσοστό ενός συστατικού που χρησιμοποιείται σε μια τροφή για κατοικίδια. Δεν υπάρχει αρχή που να επικυρώνει τον ισχυρισμό «Το κοτόπουλο είναι το πρώτο συστατικό». Η βιομηχανία προειδοποιεί τους κατασκευαστές «ασυμφωνίες στις παραγγελίες κυριαρχίας και ποσοστιαίοι ισχυρισμοί θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκύψουν εάν το προϊόν υποβλήθηκε σε αυστηρότερη κανονιστική αναθεώρηση»

Εμείς (ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων) σίγουρα χρειαζόμαστε «πιο αυστηρή κανονιστική αναθεώρηση». Χωρίς κατάλληλη κανονιστική αναθεώρηση – οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων μπορούν να παραπληροφορηθούν και τα κατοικίδια ζώα μας υποφέρουν.

Ρωτήστε τον κατασκευαστή σας εάν χρησιμοποιούνται αποξηραμένα / κονιοποιημένα συστατικά στην τροφή για κατοικίδια. Εάν ναι, ζητήστε το ποσοστό ξηρού (μη ενυδατωμένου) συστατικού που χρησιμοποιείται στον τύπο και ζητήστε επίσης το ποσοστό του ενυδατωμένου συστατικού. Ρωτήστε τον κατασκευαστή εάν οι υπολογισμοί της ενυδάτωσης εφαρμόζονται επίσης σε όλα τα άλλα αποξηραμένα συστατικά (όπως τα σιτηρά).

Και πείτε στους ρυθμιστικούς φορείς να επικυρώσουν τα ποσοστά συστατικών στις τροφές για κατοικίδια. Στείλτε email στο FDA στη διεύθυνση: [email protected] και βρείτε τους ρυθμιστικούς υπαλλήλους της πολιτείας εδώ: https://www.aafco.org/Regulatory.

Δημιουργός του άρθρου:

Susan Thixton

Συνήγορος για την ασφάλεια των τροφίμων για κατοικίδια

Συγγραφέας των “Buyer Beware”, “Dinner PAWSIBLE”

TruthaboutPetFood.com

Association for Truth in Pet Food

Πηγή: https://truthaboutpetfood.com/__trashed-5/

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
    0
    Καλάθι αγορών
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα