ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ. Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ!

ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ. Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ!

Τα αντιβιοτικά φάρμακα εξακολουθούν να υπερ-συνταγογραφούνται σε πάρα πολλές συμβατικές κτηνιατρικές πρακτικές και τα αποτελέσματα είναι δυστυχώς δυνητικά καταστροφικά για τα κατοικίδια.

Τα σημερινά σκυλιά και οι γάτες εκτίθενται σε αντιβιοτικά όχι μόνο μέσω κτηνιατρικών συνταγών, αλλά και μέσω του εργοστασιακού κρέατος που χρησιμοποιείται σε όλες σχεδόν τις εμπορικές τροφές κατοικίδιων ζώων.

Η αντοχή στα αντιβιοτικά δημιουργεί υπερβακτήρια ικανά να επιβιώσουν από πολλούς τύπους αντιβιοτικών. Το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι στελέχη δυνητικά θανατηφόρων βακτηρίων για τα οποία δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.

Εκτός από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, τα αντιβιοτικά δεν πρέπει ποτέ να συνταγογραφούνται χωρίς εξέταση καλλιέργειας και ευαισθησίας για τον προσδιορισμό του βακτηριακού στελέχους και του πιο αποτελεσματικού αντιβιοτικού φαρμάκου.

Εάν το κατοικίδιο ζώο σας χρειάζεται αντιβιοτικό, δώστε το ακριβώς όπως έχει συνταγογραφηθεί και δώστε επίσης ένα προβιοτικό συμπλήρωμα για να αναπληρώσετε τα υγιή βακτήρια του εντέρου που επηρεάζονται αρνητικά από το αντιβιοτικό.

Σύμφωνα με την εμπειρία μου, τα αντιβιοτικά είναι επικίνδυνα υπεργραφικά σε πάρα πολλές συμβατικές κτηνιατρικές πρακτικές, με καταστροφικά αποτελέσματα. Όπως οι άνθρωποι έτσι και τα κατοικίδια ζώα μπορεί να αναπτύξουν αλλεργίες στα φάρμακα που χορηγούνται υπερβολικά. Επιπλέον, τα αντιβιοτικά έχουν έναν μακρύ κατάλογο παρενεργειών, πολλές από τις οποίες είναι μακροπρόθεσμες.

Υπάρχει επίσης το κλιμακούμενο πρόβλημα αντοχής στα αντιβιοτικά, το οποίο είναι αποτέλεσμα της πολύ συχνής και περιττής χρήσης αυτών των φαρμάκων. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι οι σκύλοι και οι γάτες εκτίθενται σε αντιβιοτικά όταν τρώνε τρόφιμα που περιέχουν κρέας ζώων που καλλιεργούνται, το οποίο περιλαμβάνει περίπου το 99% των τροφών για κατοικίδια ζώα που κυκλοφορούν σήμερα.

Τα υπολείμματα αντιβιοτικών περνούν από την τροφική αλυσίδα, οπότε ακόμα κι αν ο κτηνίατρός σας δεν έχει συνταγογραφήσει περιττά αντιβιοτικά στο κατοικίδιο ζώο σας, υπάρχει μια καλή πιθανότητα ο σύντροφός σας να εκτίθεται σε αυτά τακτικά μέσω της τροφής που τρώει. Η εξαίρεση θα ήταν εάν αγοράζετε βιολογικά κρέατα ελεύθερης βοσκής και φτιάχνετε μόνοι σας τροφές για κατοικίδια ή εάν αγοράζετε μία από τις πολύ μικρές χούφτες τροφές για κατοικίδια που περιέχουν βιολογικά κρέατα ελεύθερης βοσκής.

Είναι επίσης σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι οι ιογενείς και μυκητιακές λοιμώξεις δεν ανταποκρίνονται στα αντιβιοτικά. Η χορήγηση αντιβιοτικών για τη θεραπεία μιας ιογενούς λοίμωξης είναι ένα κλασικό παράδειγμα αδιάκριτης υπερβολικής χρήσης του φαρμάκου και το βλέπω να συμβαίνει πολύ συχνά στην κτηνιατρική. Οι κτηνίατροι δεν γνωρίζουν ακριβώς τι να κάνουν με ένα φτέρνισμα ή βήχα ή φαγούρα στο κατοικίδιο ζώο, οπότε στέλνουν τον ιδιοκτήτη στο σπίτι με ένα αντιβιοτικό…

ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΗ ΑΝΤΟΧΗ

Η αντοχή στα αντιβιοτικά είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση κατά την οποία τα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν και να πολλαπλασιαστούν παρουσία ενός αντιβιοτικού που κάποτε τα σκότωσε ή σταμάτησε τον πολλαπλασιασμό τους. Σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και όταν τα βακτήρια εκτίθενται για πρώτη φορά σε ένα συγκεκριμένο αντιβιοτικό, η πλειοψηφία θα πεθάνει, αλλά μερικά θα επιβιώσουν και θα μεταδώσουν αυτήν την αντίσταση σε άλλα βακτήρια.

Σε αντίθεση με τους ανώτερους οργανισμούς, τα βακτήρια μπορούν να μεταφέρουν DNA όχι μόνο σε βακτήρια που δεν είναι απόγονοι τους, αλλά και σε βακτήρια άλλων ειδών. Το πρόβλημα δεν είναι ότι ορισμένα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Το πρόβλημα είναι τα γονίδια αντοχής σε κάθε τύπο βακτηρίων που μεταφέρουν την επιβίωσή τους σε δισεκατομμύρια άλλα βακτήρια.

Έτσι γεννιούνται τα υπερβακτήρια. Ένα υπερβακτηρίδιο είναι ένα στέλεχος βακτηρίων που μπορεί να επιβιώσει από την επίθεση από πολλούς τύπους αντιβιοτικών. Όταν ο κτηνίατρός σας δεν μπορεί πλέον να εξαλείψει τις βακτηριακές λοιμώξεις με αντιβιοτικά, η ζωή του ζώου σας απειλείται και αυτό είναι το μεγαλύτερο μέλημά μας.

ΓΙΑΤΙ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΚΙΜΕΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ

Εάν υποψιάζεστε ότι το κατοικίδιο ζώο σας έχει λοίμωξη – ή εάν ο κτηνίατρός σας κάνει διάγνωση λοίμωξης – προτού συμφωνήσετε σε μια πορεία θεραπείας, εάν ο κτηνίατρός σας δεν το προτείνει, ζητήστε τεστ καλλιέργειας και ευαισθησίας. Όταν ένας κτηνίατρος συνταγογραφήσει ένα αντιβιοτικό χωρίς βακτηριακή καλλιέργεια και δοκιμή ευαισθησίας, κάνει την εικασία για το είδος του οργανισμού που υπάρχει και το καλύτερο αντιβιοτικό για τη θεραπεία του.

Παρόλο που πολλοί κτηνίατροι είναι πολύ καλοί μάντες, δεδομένου του αυξανόμενου κινδύνου ανθεκτικών στα αντιβιοτικά στελεχών βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες, κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει πλέον περιθώριο σφάλματος.

Κάθε φορά που συνταγογραφείται ένα περιττό ή ακατάλληλο αντιβιοτικό, αυξάνεται η πιθανότητα αντίστασης. Ένα τεστ καλλιέργειας και ευαισθησίας δίνει στον κτηνίατρό σας δύο πολύ σημαντικές πληροφορίες: τον ακριβή οργανισμό που προκαλεί τη μόλυνση και το καλύτερο αντιβιοτικό για τη θεραπεία του.

Ένας πολιτισμός είναι απλώς ένα δείγμα από την πληγείσα περιοχή. Θα μπορούσε να είναι ένα στείρο στυλεό βουτηγμένο στα ούρα ή ένα στυλεό μολυσμένου ιστού, έκκριμα δέρματος ή αυτιού. Το δείγμα επωάζεται και παρακολουθείται για την ανάπτυξη του οργανισμού, η οποία συνήθως ξεκινά την επόμενη ημέρα.

Όταν σχηματίζονται αποικίες οργανισμών, ο καθένας δοκιμάζεται για να προσδιοριστεί τι είδους βακτήρια υπάρχουν. Το τμήμα ευαισθησίας της δοκιμής περιλαμβάνει την τοποθέτηση μικρών ποσοτήτων διαφορετικών αντιβιοτικών στους οργανισμούς για να διαπιστωθεί σε ποια βακτήρια είναι τα πιο ευαίσθητα (ευαίσθητα).

Η ελάχιστη ανασταλτική συγκέντρωση, ή MIC, είναι η χαμηλότερη συγκέντρωση αντιβιοτικού που εμποδίζει την ορατή ανάπτυξη βακτηριδίων, επιτρέποντας στον κτηνίατρο να επιλέξει το σωστό αντιβιοτικό και τη δόση για την επιτυχή αντιμετώπιση της λοίμωξης του κατοικίδιου ζώου σας. Η διαδικασία λήψης αποφάσεων πρέπει επίσης να περιλαμβάνει την ενίσχυση ενός αντιβιοτικού που μπορεί να χορηγηθεί με ένεση, από το στόμα ή τοπικά για βέλτιστα αποτελέσματα στη συγκεκριμένη περιοχή του σώματος όπου εντοπίζεται η λοίμωξη.

Ένα τεστ καλλιέργειας και ευαισθησίας διαρκεί λίγο περισσότερο χρόνο, συνήθως τουλάχιστον 72 ώρες, οπότε θα πρέπει να είστε έτοιμοι να φύγετε από το κτηνιατρικό σας γραφείο χωρίς οριστική διάγνωση για το είδος του βακτηρίου που αναπτύσσεται και χωρίς ιατρική συνταγή. Μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ο κτηνίατρός σας πρέπει να συνταγογραφήσει αντιβιοτικό πριν από τη διεξαγωγή του τεστ καλλιέργειας και ευαισθησίας. Μπορεί στη συνέχεια να αλλάξει φάρμακα εάν είναι απαραίτητο όταν φτάσουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Να είστε σίγουροι για τον επιπλέον χρόνο που απαιτείται για τον προσδιορισμό του είδους των βακτηρίων που υπάρχουν και η φαρμακευτική αγωγή που απαιτείται θα επιτρέψει την ακριβή αντιμετώπιση της μόλυνσης του κατοικίδιου ζώου σας και όχι μια προσέγγιση χτυπήματος ή χαμού.

ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΝΑ ΔΙΝΕΤΕ ΣΤΟ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΣΑΣ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΘΕΙ

Η αναμονή για ένα τεστ καλλιέργειας και ευαισθησίας θα διασφαλίσει ότι ο σκύλος ή η γάτα σας θα θεραπευτεί πιο γρήγορα και διεξοδικά. Επιπλέον, η σωστή δόση του αντιβιοτικού στα κατάλληλα χρονικά διαστήματα και η χρήση ολόκληρης της συνταγής είναι σημαντική, ακόμη και αν το κατοικίδιο ζώο σας φαίνεται να έχει αναρρώσει πλήρως πριν εξαντληθεί το φάρμακο.

Αυτό θα διασφαλίσει ότι η λοίμωξη έχει επιλυθεί πλήρως και θα αποτρέψει το κατοικίδιο ζώο σας από το να χρειαστεί να πάρει άλλη πλήρη σειρά αντιβιοτικών επειδή το πρώτο δεν χορηγήθηκε πλήρως και η μόλυνση δεν καθαρίστηκε αποτελεσματικά.

Το βλέπω αρκετά με τις λοιμώξεις του δέρματος. Το δέρμα αρχίζει να βελτιώνεται μέσα σε λίγες ημέρες έως μία εβδομάδα και οι πελάτες σταματούν το αντιβιοτικό πριν από την πλήρη θεραπεία της πραγματικά βαθιάς λοίμωξης. Αυτό όχι μόνο αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης αντοχής στα αντιβιοτικά, αλλά επίσης αφήνει το κατοικίδιο ζώο χωρίς πλήρη θεραπεία. Η υποτροπή είναι σχεδόν αναπόφευκτη σε αυτές τις καταστάσεις, καθώς οι περισσότερες βακτηριακές λοιμώξεις του δέρματος χρειάζονται τέσσερις έως έξι εβδομάδες για να επιλυθούν με αντιβιοτικά.

ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΝΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΑ ΥΓΙΗ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΕΝΤΕΡΟ ΤΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟΥ ΣΑΣ

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι τα αντιβιοτικά σημαίνουν κυριολεκτικά «αντι-ζωή». Σκοτώνουν αδιάκριτα όλα τα βακτήρια, τόσο τα καλά όσο και τα κακά. Εάν ο σκύλος ή η γάτα σας έχει υποβληθεί σε θεραπεία με αντιβιοτικά, τα τρισεκατομμύρια υγιή βακτήρια στο πεπτικό της σύστημα έχουν επίσης καταστραφεί, γεγονός που μπορεί να θέσει τη βάση για πρόσθετα προβλήματα υγείας, όπως πεπτικές διαταραχές, διαλείπουσα διάρροια, κακή απορρόφηση τροφής και δυσβίωση (διαρροή σύνδρομο εντέρου).

Είναι σημαντικό να επαναλάβετε το γαστρεντερικό σύστημα του κατοικίδιου ζώου σας με φιλικούς μικροοργανισμούς – προβιοτικά – κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία με αντιβιοτικά για να αποκαταστήσετε μια υγιή ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου. Αυτό θα βοηθήσει επίσης να διατηρηθεί το πεπτικό σύστημα του σκύλου ή της γάτας σας σε βέλτιστη λειτουργία και το ανοσοποιητικό της σύστημα ισχυρό.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ

Η απόφαση για χρήση αντιβιοτικών δεν πρέπει ποτέ να ληφθεί επιπόλαια ή να θεωρηθεί ως μεγάλη υπόθεση. Δεν πρέπει να συνταγογραφούνται αντιβιοτικά εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο. Εκτός από την ικανότητα των βακτηρίων να μεταλλάσσονται και να αναπτύσσουν αντοχή στα αντιβιοτικά, αυτά τα φάρμακα έχουν επίσης παρενέργειες, όπως διάρροια, αποχρωματισμό των δοντιών, καταστολή του μυελού των οστών και ακόμη και μόνιμη κώφωση.

Πολλές καταστάσεις για τις οποίες τα αντιβιοτικά συχνά συνταγογραφούνται αδιακρίτως ανταποκρίνονται πολύ καλά σε ένα συνδυασμό φυσικών θεραπειών, συμπεριλαμβανομένων βοτάνων, ομοιοπαθητικών φαρμάκων, θρεπτικών συστατικών, διεγερτικών του ανοσοποιητικού συστήματος και ειδικών διατροφικών παρεμβάσεων. Οι κτηνίατροι λειτουργικής ιατρικής, μια ομάδα που ευτυχώς αυξάνεται σε αριθμό, το συνειδητοποιούν και είναι σε θέση να συνεργαστούν με γονείς κατοικίδιων ζώων για να προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις στα αντιβιοτικά.

Μια μελέτη του 2016 έδειξε ότι το εκχύλισμα του βακκίνιου μπορεί να είναι το ίδιο ή πιο αποτελεσματικό στην πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος που σχετίζονται με Ε. Coli (UTI) σε σκύλους ως βραχυπρόθεσμη θεραπεία με αντιβιοτικά. Επιπλέον, το εκχύλισμα του κράνμπερι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των πολυανθεκτικών βακτηρίων σε σκύλους με υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις του E. coli.

Σε μια μελέτη σκύλων καταφυγίου, οι ερευνητές συνέκριναν τη χρήση προβιοτικών με αντιβιοτικά για τη θεραπεία της οξείας διάρροιας που προκαλείται από στρες. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία με προβιοτικά ήταν εξίσου αποτελεσματική με τη θεραπεία με αντιβιοτικά. Επιπλέον, τα σκυλιά που δεν ανταποκρίνονταν στα αντιβιοτικά φάνηκε να επωφελούνται σημαντικά από την επακόλουθη προβιοτική θεραπεία.

Χρησιμοποιώ τακτικά λάδι ρίγανης, πρόπολη, φύλλα ελιάς, αιθέρια έλαια, κολλοειδές άργυρο και μέλι manuka για να μειώσω τις βακτηριακές λοιμώξεις του δέρματος που προκαλούνται από ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη staphylococcus aureus (MRSA), με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Εάν ο σκύλος ή η γάτα σας δεν αντιμετωπίζει απειλητική για τη ζωή κατάσταση της υγείας, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για εναλλακτικές λύσεις στα αντιβιοτικά. Σε αυτές τις καταστάσεις, οι γονείς κατοικίδιων ζώων συχνά θεωρούν ωφέλιμο να συμβουλευτούν ένα λειτουργικό φάρμακο ή έναν ολιστικό κτηνίατρο, επειδή ο στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα ξεκινώντας πρώτα από τις λιγότερο τοξικές επιλογές.

Πηγή:

https://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2019/04/14/overuse-of-antibiotics-in-veterinary-applications.aspx?fbclid=IwAR0W51grKf7i0NvD9rO81tz8ek9ANaY1Hju3t-mIH0xzCbCBWXx3l4sfQmM

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
    0
    Καλάθι αγορών
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα