Η ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ CUSHING ΣΕ ΣΚΥΛΟΥΣ. Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ!

Η ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ CUSHING ΣΕ ΣΚΥΛΟΥΣ. Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ!

Παίρνει ο σκύλος σας βάρος και χάνει τρίχωμα καθώς μεγαλώνει? Ίσως να μην σημαίνει ότι έχει κάποιο δερματικό πρόβλημα, τρώει πολύ ή/και δεν ασκείται επαρκώς… Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι σημάδια ότι πάσχει από τη νόσο Cushing σε σκύλους ή αλλιώς από υπερφλοιοεπινεφριδισμό.

Ήρθε η στιγμή να μάθετε όσα πρέπει για την συγκεκριμένη νόσο που είναι αρκετά δύσκολο να διαγνωσθεί και οφείλεται στην κληρονομικότητα, σε όγκους, σε φάρμακα και την διατροφή που του παρέχετε.

 • Τι είναι η νόσος του Cushing (Cushing’s disease)
 • Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου
 • Πώς θα την διαγνώσει ο κτηνίατρός σας
 • Και τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το σκυλί σας αν πάσχει

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ CUSHING?

Υπάρχουν τρεις τύποι νόσου το Cushing στους σκύλους. Όλοι σημαίνουν ότι τα επινεφρίδια του σκύλου σας παράγουν πάρα πολύ από την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη. Αυτό ονομάζεται υπεραδρενοκορτικισμός. Η ένδειξη είναι στο όνομα … “υπερ” σημαίνει πάρα πολύ.

Σημείωση: Το Cushing είναι το αντίθετο από τη νόσο του Addison, που είναι ο υποαδρενοκορτικισμός. Αυτό σημαίνει ότι τα επινεφρίδια δεν παράγουν αρκετή («υπο») κορτιζόλη.

Μπορεί να ακούσετε τον όρο σύνδρομο Cushing. Αυτός είναι ένας ευρύτερος όρος από τη νόσο του Cushing. Σημαίνει υπεραδρενοκορτικισμός κάθε είδους.

ΤΥΠΟΙ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ CUSHING ΣΕ ΣΚΥΛΟΥΣ

#1 Υπεραδρενοκορτικισμός εξαρτώμενος από την υπόφυση (PDH).

Όπως υποδηλώνει το όνομα, προκαλείται από τη διεύρυνση της υπόφυσης… συνήθως λόγω όγκου στον αδένα.

Η υπόφυση είναι ένας μικροσκοπικός αδένας στη βάση του εγκεφάλου.

Η υπόφυση ελέγχει το ενδοκρινικό σύστημα. Φτιάχνει μια ορμόνη που ονομάζεται ACTH (αδρενοκορτικοτροπική ορμόνη). Το ACTH προκαλεί στα επινεφρίδια να παράγουν κορτιζόλη. Ένα άλλο όνομα για την κορτιζόλη είναι τα γλυκοκορτικοειδή. Στη νόσο του Cushing, η υπόφυση διευρύνεται λόγω όγκου… έτσι παράγει πάρα πολύ ACTH. Και κάνει τα επινεφρίδια να παράγουν πολύ κορτιζόλη.

Είναι η πιο κοινή μορφή του Cushing… που περιλαμβάνει περίπου το 85-90% των περιπτώσεων. Οι όγκοι είναι συνήθως καλοήθεις. Το άλλο, πιο σπάνιο είδος είναι το Atypical Cushing, ή…

#2 Υπεραδρενοκορτικισμός εξαρτώμενος από τα επινεφρίδια (ADH)

Αυτό συνήθως σημαίνει ότι υπάρχει όγκος στο ίδιο το επινεφρίδιο. Αυτό προκαλεί επίσης στα επινεφρίδια να παράγουν υπερβολική κορτιζόλη. Υπάρχει περίπου 50-50 πιθανότητα αυτοί οι όγκοι των επινεφριδίων να είναι κακοήθεις. Αυτό είναι περίπου 10-15% των περιπτώσεων.

Και υπάρχει ένα τρίτο είδος…

#3 Σύνδρομο Iatrogenic Cushing

Προκαλείται από υπερβολική χρήση στεροειδών φαρμάκων. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και με στεροειδή όπως σταγόνες ματιών ή αυτιών!

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη περιέγραψε ένα σκυλί που το είχε… από την απορρόφηση των τοπικών στεροειδών που χρησιμοποίησε ο ιδιοκτήτης του για την ψωρίαση. Ο ιδιοκτήτης είπε ότι τα άλλα 2 σκυλιά της είχαν πεθάνει τα τελευταία 4 χρόνια. Και τα δύο σκυλιά ήταν διαβητικά και τα δύο είχαν κλινικά συμπτώματα που υποδηλώνουν επίσης το Cushing.

Προσοχή λοιπόν ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε μόνοι σας αυτά τα τοπικά στεροειδή. Είναι μια όμοια κατάσταση του Cushing, αλλά είναι πολύ πιο εύκολο να το διαχειριστείτε.

Προσοχή: ρωτάτε πάντα τον κτηνίατρό σας για τη διακοπή οποιουδήποτε στεροειδούς φαρμάκου. Συνήθως ο σκύλος σας πρέπει να απογαλακτιστεί πολύ σταδιακά.

Ας επικεντρωθούμε λοιπόν στην υπόφυση (PDH) και στα επινεφρίδια (ADH) Cushing.

ΑΙΤΙΕΣ ΝΟΣΟΥ CUSHING ΣΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ

Λοιπόν … γιατί τα σκυλιά αποκτούν τη νόσο του Cushing; Προφανώς… γνωρίζουμε ότι ένας όγκος στην υπόφυση ή στα επινεφρίδια προκαλεί τη νόσο του Cushing.

Αλλά κανένας από τους ειδικούς δεν μιλάει για το τι προκαλεί τους όγκους!

Έτσι… ρώτησα την ολιστική κτηνίατρο Dr Patricia Jordan για την εμπειρία της με τη νόσο του Cushing στους σκύλους.

Η Dr Jordan είπε…

«Δεν βλέπω σκύλους με αυτήν την ασθένεια που δεν έχουν εμβολιαστεί σε μεγάλο βαθμό… ούτε τους απογόνους των βαρέως εμβολιασμένων γονέων».

«Στην πραγματικότητα, δεν έχω δει ποτέ σκύλο που δεν ήταν εμβολιασμένος και είχε τη νόσο του Cushing»

Η Dr Jordan εξήγησε ότι τα εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Διαταράσσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Και μπορούν να αλλάξουν τη σωστή ορμονική λειτουργία.

Λέει ότι οι ασθενείς αναπτύσσουν ορμονικές ασθένειες όπως η νόσος του Cushing … «μετά από επιθετική χορήγηση εμβολιασμού».

Σχολίασε επίσης ότι ο υπερβολικός εμβολιασμός μπορεί να προκαλέσει τύφλωση από τον SARDS (Ξαφνικός Επίκτητος Εκφυλισμός του αμφιβληστροειδούς).

“Το SARDS μιμείται τη νόσο του Cushing και πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει έρευνα για το πώς σχετίζονται αυτές οι δύο ασθένειες.”

Η τεχνητή ακτινοβολία θα μπορούσε επίσης να είναι ένας παράγοντας. Προκαλεί καρκίνο. Και διαταράσσει τη σωστή κυτταρική σηματοδότηση… η οποία μπορεί να επηρεάσει τη σωστή ορμονική σηματοδότηση.

Έτσι, εκτός από αυτούς τους παράγοντες … μπορεί ο σκύλος σας να είναι επιρρεπής στη νόσο του Cushing;

ΤΥΠΟΙ ΣΚΥΛΩΝ ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΟΥ CUSHING

Τα σκυλιά με τη νόσο του Cushing είναι συνήθως μεσήλικες ή μεγαλύτεροι … περίπου 7 έως 12 ετών.

Οι φυλές που προσβάλλονται συχνότερα από τη νόσο του Cushing (υπόφυση) περιλαμβάνουν…

 • Poodles, ειδικά μικροσκοπικά poodles
 • Dachshunds
 • Μπόξερ
 • Τεριέ της Βοστώνης
 • Τεριέ του Γιορκσάιρ
 • Τερριέ Staffordshire

Οι όγκοι των επινεφριδίων είναι συχνότεροι σε μεγάλες φυλές… με τρεις φορές περισσότερα τα θηλυκά από τα αρσενικά σκυλιά.

Η στείρωση μπορεί να είναι ένας παράγοντας, αν και όχι μεγάλος, και κυρίως στα θηλυκά. Μια μελέτη του 2017 ανέφερε ότι … τα στειρωμένα θηλυκά σκυλιά είχαν ελαφρώς υψηλότερες πιθανότητες από ό, τι τα άθικτα να πάσχουν από νόσο του Cushing. Οι πιθανότητες για τα στειρωμένα αρσενικά ήταν ελάχιστα υψηλότερες.

Τι γίνεται αν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας μπορεί να έχει τη νόσο του Cushing;

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΤΟΥ CUSHING ΣΕ ΣΚΥΛΟΥΣ

Εδώ είναι μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα της νόσου του Cushing στους σκύλους.

 • Πολύ διψασμένος (πολυδιψία)
 • Πολλή ούρηση (πολυουρία), ατυχήματα τη νύχτα
 • Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
 • Αυξημένη πείνα
 • Υπερβολικό λαχάνιασμα
 • Κοιλιά χωρίς τρίχωμα
 • Παχυσαρκία, με λίπος ειδικά στο λαιμό και τους ώμους
 • Απώλεια τριχώματος
 • Ελλειψη ενέργειας
 • Μυϊκή αδυναμία, ιδιαίτερα στα πίσω πόδια
 • Λεπτό ή σκούρο δέρμα
 • Μελανιές
 • Σκληρά, λευκά φολιδωτά μπαλώματα στο δέρμα, στους αγκώνες κ.λπ.

Έτσι… αν παρατηρήσετε μερικά από αυτά τα συμπτώματα, ήρθε η ώρα για τον κτηνίατρο. Τώρα για το δύσκολο μέρος – τη διάγνωση της νόσου του Cushing.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΤΟΥ CUSHING ΣΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ

Η νόσος του Cushing στους σκύλους είναι αρκετά δύσκολο να διαγνωστεί. Μπορεί να υπάρχουν διάφορα στάδια στις εξετάσεις που κάνει ο κτηνίατρός σας όταν υποψιάζεται ότι είναι η νόσος του Cushing.

Μετά από μια φυσική εξέταση, θα κάνει ένα κανονικό πάνελ χημείας αίματος και ούρα. Αυτές οι δοκιμές μπορεί να προσφέρουν πρόσθετα σημάδια που δείχνουν πιθανή νόσο του Cushing…

 • Υψηλή αλκαλική φωσφατάση (ALP, SAP)
 • Υψηλή αμινοτρανσφεράση αλανίνης (ALT)
 • Υψηλή χοληστερόλη
 • Υψηλή γλυκόζη αίματος
 • Υψηλά ουδετερόφιλα και χαμηλότερα λεμφοκύτταρα
 • Πρωτεΐνη στα ούρα
 • Χαμηλό ειδικό βάρος ούρων (αραιωμένο επειδή ο σκύλος σας πίνει πολύ)

Εάν ο σκύλος σας έχει κάποια ύποπτα εργαστηριακά αποτελέσματα … καθώς και μερικά από τα συμπτώματα που απαρίθμησα, τότε ο κτηνίατρός σας μπορεί να κάνει κάποιους περισσότερους ελέγχους.

Προσοχή: Εάν ο σκύλος σας έχει τέτοιου είδους αποτελέσματα δοκιμών αλλά κανένα από τα συμπτώματα του Cushing που ανέφερα … μπορεί να μην έχει Cushing. Εάν συμβαίνει αυτό, ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να διερευνήσει άλλες αιτίες για τα μη φυσιολογικά εργαστηριακά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, τα προβλήματα του θυρεοειδούς συχνά συγχέονται με αυτά του Cushing.

Αυτό είναι σημαντικό. Οι κτηνίατροι είναι συχνά σε επιφυλακή για τη νόσο του Cushing… και γίνεται λάθος διάγνωση. Εάν συμβεί αυτό, ο σκύλος σας θα μπορούσε να λάβει θεραπείες (συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων) που δεν χρειάζεται στην πραγματικότητα.

Εάν εσείς και ο κτηνίατρός σας συμφωνείτε ότι είναι σκόπιμο να κάνετε περισσότερες δοκιμές για τη νόσο του Cushing … αυτές είναι οι πιθανές εξετάσεις που θα κάνει.

Καταστολή δεξαμεθαζόνης σε χαμηλές δόσεις (LDDS)

Αυτό θεωρείται το πιο ακριβές τεστ. Τα ψευδώς αρνητικά ποσοστά είναι μόνο 5-8%. Αλλά αυτό σημαίνει ότι ο σκύλος σας πρέπει να περάσει 8 ώρες στην κλινική. Λόγω του άγχους που προκαλεί … αυτό το ευαίσθητο τεστ συχνά δείχνει ψευδώς θετικά. Δείτε πώς λειτουργεί το τεστ.

 • Αρχικά ελέγχουν το επίπεδο της κορτιζόλης στο αίμα
 • Στη συνέχεια, κάνουν στον σκύλο σας μια μικρή ένεση δεξαμεθαζόνης (κορτικοστεροειδές)
 • Επανεξετάζουν τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα στις 4 και 8 ώρες

Δείτε τι λέει το τεστ στον κτηνίατρό σας…

Σε υγιή σκυλιά, η υπόφυση παράγει ACTH. Αυτό λέει στα επινεφρίδια να κάνουν κορτιζόλη. Όταν αυξάνεται η κορτιζόλη, η ACTH μειώνεται.

Έτσι, όταν δώσουν στον σκύλο σας δεξαμεθαζόνη, η υπόφυση θα σταματήσει να παράγει ACTH. Και τα επινεφρίδια δεν καλούνται να παράγουν κορτιζόλη.

Αλλά αν ο σκύλος σας έχει νόσο του Cushing, η κορτιζόλη είναι υψηλή όλη την ώρα.

Σε έναν κανονικό σκύλο, η δεξαμεθαζόνη πρέπει να καταστέλλει την παραγωγή κορτιζόλης. Έτσι, οι δοκιμές 4 και 8 ωρών θα είναι χαμηλότερες.

Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε ο σκύλος σας μπορεί να παράγει υπερβολική κορτιζόλη μόνος του … σημαίνει ότι έχει τη νόσο του Cushing.

Καταστολή δεξαμεθαζόνης υψηλής δόσης (HDDS)

Αυτή η εξέταση μπορεί να κάνει διάκριση μεταξύ της υπόφυσης ή της επινεφριδιακής νόσου σε έναν σκύλο που έχει νόσο του Cushing. Χρησιμοποιεί υψηλότερη δοσολογία δεξαμεθαζόνης.

Εάν τα επίπεδα κορτιζόλης είναι χαμηλότερα στα δείγματα 4 ή/και 8 ωρών … αυτό επιβεβαιώνει την υπόφυση προέλευσης της νόσου του Cushing. Εάν τα επίπεδα είναι ίδια με το (υψηλότερο) δείγμα προ-ένεσης, αυτό επιβεβαιώνει την επινεφριδιακή προέλευση του Cushing.

Δοκιμή διέγερσης ACTH

Αυτή είναι μια δημοφιλής δοκιμή, αλλά δεν είναι πολύ ακριβής για τη διάγνωση του Cushing. Μερικοί κτηνίατροι δεν το συνιστούν. Ο Δρ Khalsa λέει ότι το τεστ χάνει περίπου το 20-30% των σκύλων με υπόφυση και το 50% με όγκο επινεφριδίων.

Θα συγκρίνουν τα βασικά επίπεδα κορτιζόλης έναντι 1-2 ωρών μετά από μια ένεση ορμόνης ACTH. Η ένεση θα πρέπει να ενεργοποιήσει τα επινεφρίδια να απελευθερώσουν κορτιζόλη.

Έτσι, εάν το τεστ δείχνει πολύ υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, μπορεί να διαγνώσουν το σκύλο σας με Cushing’s. Αλλά και πάλι, τα ψευδώς αρνητικά είναι κοινά. Και δεν κάνει διάκριση μεταξύ των δύο τύπων του Cushing.

Νωρίτερα ανέφερα τον ιατρογενή υπεραδρενοκορτικισμό, που προκαλείται από παρατεταμένη χρήση στεροειδών φαρμάκων. Το τεστ διέγερσης ACTH είναι το προτιμώμενο τεστ για να επιβεβαιωθεί αυτή η διάγνωση.

Κορτιζόλη ούρων: Αναλογία κρεατινίνης (UCCR)

Αυτή η δοκιμή μπορεί επίσης να είναι ασαφής. Εάν είναι αρνητικό, αποκλείει τουλάχιστον τη νόσο του Cushing. Αλλά το άγχος μπορεί να προκαλέσει ψευδώς θετικό αποτέλεσμα. Είναι λοιπόν καλή ιδέα να πάρετε το δείγμα ούρων στο σπίτι.

Απεικόνιση

Άλλες εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν υπερηχογράφημα κοιλίας, αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

 • Ο υπέρηχος μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό όγκων των επινεφριδίων.
 • Οι όγκοι της υπόφυσης μπορούν να παρατηρηθούν με μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία.

Θεραπεία της νόσου του Cushing του σκύλου σας

Εάν επιβεβαιωθεί η διάγνωση της νόσου του Cushing του σκύλου σας, η συμβατική θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει…

 • Φάρμακα
 • Χειρουργική επέμβαση
 • Ακτινοβολία

Θα εξηγήσω μερικές τυπικές επιλογές. Αλλά τότε θα σας πω για μερικές φυσικές εναλλακτικές λύσεις που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε αυτές τις θεραπείες.

Θα βοηθήσει η συμβατική θεραπεία;

Πρώτα από όλα, η συμβατική θεραπεία θα βοηθήσει τον σκύλο σας να ζήσει περισσότερο; Οχι απαραίτητα. Σύμφωνα με το κτηνιατρικό εγχειρίδιο Merck, αυτές είναι οι προγνώσεις:

 • Για σκύλους με υπόφυση Cushing, η πρόγνωση είναι περίπου 2 χρόνια, με ή χωρίς ιατρική θεραπεία.
 • Η ακτινοθεραπεία των όγκων της υπόφυσης… ή η αφαίρεση της υπόφυσης (υποφυσεκτομή) έχει καλύτερη πρόγνωση 2-5 ετών.
 • Οι όγκοι των επινεφριδίων μπορούν μερικές φορές να αφαιρεθούν με χειρουργική επέμβαση, δίνοντας πρόγνωση 18 μηνών.

Επιλογές για τη συμβατική θεραπεία της νόσου Cushing σε σκύλους

Ο στόχος των συμβατικών φαρμάκων για τη νόσο του Cushing είναι διπλός:

 • Για τη μείωση του επιπέδου κορτιζόλης
 • Για τη μείωση των όγκων της υπόφυσης ή των επινεφριδίων

Όλοι έχουν τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις τους. Μερικά είναι αντικαρκινικά φάρμακα με σοβαρές παρενέργειες. Αντιμυκητιασικά όπως η κετοκοναζόλη βλάπτουν το συκώτι και δεν συνιστώνται πλέον.

Εδώ είναι τα κύρια συμβατικά φάρμακα που συνταγογραφούν οι κτηνίατροι.

Mitotane (Lysodren®)

Αυτό είναι ένα φάρμακο χημειοθεραπείας με μερικές σκληρές παρενέργειες. Χρησιμοποιείται για την υπόφυση και τα επινεφρίδια Cushing.

Αλλά οι όγκοι των επινεφριδίων είναι συχνά ανθεκτικοί στη μιτοτάνη. Τα σκυλιά μπορεί να χρειαστούν 4 φορές τη δόση μιτοτάνης για να ανταποκριθούν. και τα αποτελέσματα είναι λιγότερο ευνοϊκά.

Εάν ο σκύλος σας παίρνει αυτό το φάρμακο, πρέπει να παρακολουθείται πολύ προσεκτικά.

 • Θα πρέπει να προσέξετε για σημάδια υποαδρενοκορτικισμού: ανορεξία, έμετος και διάρροια.
 • Θα παρακολουθείτε το πως τρώει και πίνει ο σκύλος σας
 • Ο κτηνίατρός σας θα ελέγξει εκ νέου τα επίπεδα κορτιζόλης μετά από 7-10 ημέρες.
 • Ο σκύλος σας πρέπει να επισκέπτεται τον κτηνίατρο κάθε 3-4 μήνες.
 • Η δόση μπορεί να χρειαστεί να αυξηθεί σταδιακά για να διατηρηθεί η κλινική ύφεση.

Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν:

 • Εμετός
 • Ανορεξία
 • Νευρολογικά συμπτώματα – αταξία, αδυναμία, επιληπτικές κρίσεις
 • Χαμηλό σάκχαρο αίματος
 • Κατάθλιψη

Trilostane (Vetoryl®)

Αυτό το φάρμακο για PDH έχει λιγότερες παρενέργειες από το Mitotane.

Αλλά ένα σοβαρό είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το φάρμακο έχει προκαλέσει νέκρωση των επινεφριδίων. Αυτό καταστρέφει οριστικά τη λειτουργία των επινεφριδίων…. έτσι είναι μια σοβαρή, μη αναστρέψιμη παρενέργεια!

Άλλες πιο ήπιες παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν…

 • Αφυδάτωση
 • Αδυναμία
 • Χαμηλό νάτριο
 • Υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο

Ο σκύλος σας μπορεί να χρειαστεί να σταματήσει να παίρνει το φάρμακο και να πάρει υγρά για να αναρρώσει από αυτά τα προβλήματα.

Η παρακολούθηση της θεραπείας με τριλοστάνιο μπορεί επίσης να είναι δύσκολη. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δοκιμασία διέγερσης ACTH για να παρακολουθήσει τα επίπεδα κορτιζόλης του σκύλου σας.

Άλλες Θεραπείες

Η χειρουργική επέμβαση και η ακτινοβολία χρησιμοποιούνται επίσης συχνά στις περιπτώσεις της νόσου του Cushing στους σκύλους.

Χειρουργική επέμβαση

Ο τύπος της χειρουργικής επέμβασης εξαρτάται από το πού βρίσκεται ο όγκος.

Βλεννογόνος

Εάν ο σκύλος σας έχει PDH, μπορεί να είναι δυνατή η αφαίρεση της υπόφυσης (υποφυσεκτομή). Εάν είναι επιτυχημένα, τα συμπτώματα βελτιώνονται γρήγορα και η πρόγνωση είναι καλή.

Αλλά είναι μια δύσκολη επέμβαση.

Ενώ το 80% αυτών των χειρουργείων επιτυγχάνει ύφεση, υπάρχει περίπου 11% ποσοστό υποτροπής.

Και μπορεί να υπάρξουν πολλές άλλες παρενέργειες μετά τη χειρουργική επέμβαση.

 • Μόλυνση
 • Επιπλοκές από την ταχεία αναστροφή του υπεραδρενοκορτικισμού
 • Ο σκύλος σας θα χρειαστεί φάρμακα για τον θυρεοειδή
 • Μπορεί να χρειάζεται γλυκοκορτικοειδή φάρμακα
 • Μπορεί να αναπτύξει διαβήτη, απαιτώντας ινσουλίνη ή άλλα φάρμακα για τον διαβήτη

Και φυσικά, όλα αυτά τα φάρμακα μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους παρενέργειες!

Επινεφρίδια

Επινεφρίδια με όγκους μπορεί μερικές φορές να αφαιρεθούν επίσης χειρουργικά. Αυτό ισχύει για καλοήθεις ή κακοήθεις όγκους.

Αλλά ούτε αυτό είναι μια απλή χειρουργική επέμβαση.

Η αναισθησία σε αυτές τις χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Είναι περίπλοκο γιατί … μόλις αφαιρεθεί ο όγκος/ο αδένας, ο σκύλος σας θα αναπτύξει υποαδρενοκορτικισμό (Addison’s).

Αυτό είναι ένα πρόβλημα από μόνο του… και μπορεί να προκαλέσει δευτερεύοντα προβλήματα όπως…

 • Υπερ- ή υπόταση
 • Αρρυθμίες
 • Εμετός
 • Οισοφαγίτιδα
 • Σπασμοί
 • Παγκρεατίτιδα
 • Οξεία νεφρική ανεπάρκεια
 • Καρδιοπνευμονική ανακοπή

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν πολλοί πολύ σοβαροί κίνδυνοι.

Η μέση επιβίωση για σκύλους με κακοήθεις όγκους μετά από αυτή τη χειρουργική επέμβαση είναι 778 ημέρες. Έτσι, μπορεί να αγοράσει λίγο χρόνο με το σκυλί σας.

Αλλά το ποσοστό θνησιμότητας μέσα σε 1 μήνα μετά την αφαίρεση ενός επινεφριδίου είναι 14%-60%. Το συνολικό ποσοστό θεραπείας για όγκους επινεφριδίων είναι περίπου 50%.

Ακτινοβολία

Εάν ο σκύλος σας έχει μεγάλο όγκο της υπόφυσης συν νευρολογικά συμπτώματα όπως επιληπτικές κρίσεις, στρες ή ανορεξία … ο κτηνίατρός σας μπορεί να συστήσει ακτινοθεραπεία της υπόφυσης.

Η ακτινοθεραπεία των όγκων της υπόφυσης μπορεί να είναι αρκετά επιτυχής. Αλλά τα περισσότερα σκυλιά θα χρειαστούν επίσης ένα από τα παραπάνω φάρμακα. Αυτό γίνεται για τη διαχείριση της υπολειπόμενης έκκρισης ACTH.

Οι παρενέργειες της ακτινοθεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Κούραση
 • Ναυτία και διάρροια
 • Δερματικά προβλήματα
 • Απώλεια τριχώματος
 • Αλλαγές στα κύτταρα του αίματος.

Και θυμηθείτε, οι ακτινοθεραπείες χρησιμοποιούν ραδιενεργό υλικό που από μόνο του είναι καρκινογόνο.

Υπάρχουν νεότεροι τύποι ακτινοθεραπείας, όπως το μαχαίρι στον κυβερνοχώρο ή το μαχαίρι γάμμα. Αυτά δεν έχουν αποδειχθεί ακόμη… αλλά μπορεί να είναι καλύτερα από προηγούμενες τεχνικές.

Μπορούν να θεραπεύσουν όγκους της υπόφυσης σε λιγότερο από 3 ημέρες. Οι παρενέργειες είναι ελάχιστες και τα ποσοστά θανάτου είναι χαμηλά. Αλλά μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να υποχωρήσουν τα σημάδια της PDH.

Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα είναι καλά … επειδή ο όγκος της υπόφυσης ελέγχεται.

Ιατρογενής Υπεραδρενοκορτικισμός

Αυτό είναι λίγο πιο απλό. Συνήθως, θεραπεύεται μία φορά όταν σταματούν τα στεροειδή (κάτι που πρέπει να συμβεί σταδιακά).

Ο κτηνίατρός σας θα αλλάξει πρώτα το φάρμακο του σκύλου σας σε ένα από του στόματος στεροειδές βραχείας δράσης όπως η πρεδνιζόνη. Στη συνέχεια, θα μειώσει σταδιακά τη δόση για αρκετές εβδομάδες.

Θα κάνει τακτικές εξετάσεις διέγερσης ACTH. Αυτό σας βοηθά να μάθετε πότε μπορείτε να διακόψετε τη θεραπεία με στεροειδή.

Ένα άλλο πρόβλημα με αυτό είναι ότι η κατάσταση που αντιμετώπιζαν τα στεροειδή μπορεί να επανέλθει. Είναι λοιπόν καλή ιδέα να συνεργαστείτε με έναν ολιστικό κτηνίατρο για να βρείτε φυσικές εναλλακτικές λύσεις.

Και μιλώντας για φυσικές εναλλακτικές λύσεις, ποιες είναι μερικές που μπορούν να βοηθήσουν με το Cushing του σκύλου σας; Είναι καλύτερο να αποφύγετε τις συμβατικές θεραπείες και τις παρενέργειές τους.

Ολιστική διαχείριση της νόσου του Cushing στους σκύλους

Πάντα να θεωρείτε το φαγητό ως φάρμακο, πρώτα και κύρια!

Τροφοδοτήστε μια φρέσκια, πλήρη διατροφή, ωμή ή ελαφρώς μαγειρεμένη και βιολογική, με κρέατα που καλλιεργούνται σε βοσκότοπους.

Αυτές οι οδηγίες μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματα του Cushing.

Διατροφή για σκύλους με Cushing

 • Υψηλή, εύπεπτη πρωτεΐνη για την πρόληψη της μυϊκής απώλειας
 • Χαμηλό λίπος για την αποφυγή της υψηλής χοληστερόλης και της παγκρεατίτιδας
 • Κρατήστε το ασβέστιο χαμηλότερο για να αποφύγετε τις πέτρες της ουροδόχου κύστης
 • Ταΐστε λαχανικά και φρούτα

Ρωτήστε τον ολιστικό κτηνίατρό σας για συγκεκριμένες συμβουλές και για τα τρόφιμα. Οι επαγγελματίες της παραδοσιακής κινεζικής κτηνιατρικής (TCVM) είναι καλοί ειδικοί για να συμβουλευτείτε.

4 ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΟΥ CUSHING ΣΕ ΣΚΥΛΟΥΣ

Ποιες φυσικές εναλλακτικές λύσεις θα επιλέξετε θα εξαρτηθούν από την επιλογή ολιστικού κτηνιάτρου ή άλλου ασκούμενου.

 • Βότανα – δυτικά ή κινέζικα/TCVM
 • Συμπληρώματα
 • Οποιοπαθητική
 • Βελονισμός

Για όλες αυτές τις θεραπείες… θα χρειαστεί να συνεργαστείτε με τον ολιστικό κτηνίατρό, βοτανολόγο ή ομοιοπαθητικό σας.

Το Cushing είναι μια σοβαρή κατάσταση που απαιτεί προσεκτική διαχείριση από έναν έμπειρο επαγγελματία. Μην προσπαθήσετε να το κάνετε μόνοι σας.

Ακολουθούν ορισμένες θεραπείες που μπορεί να περιμένετε να συνταγογραφήσει ο ολιστικός σας επαγγελματίας. Κάθε κτηνίατρος ή βοτανολόγος θα έχει τα αγαπημένα του βότανα και συμπληρώματα για τη νόσο του Cushing σε σκύλους.

1. Βότανα

Κινεζικά/TCVM βότανα

Οι δρ Steve Marsden και Susan Wynn συνιστούν το Gingko biloba να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης. Συνιστούν επίσης κινέζικους τύπους όπως…

 • Long Dan Xie Gan
 • Mai Men Dong Tang (Ophiopogon Root)

Η Dr Deva Khalsa χρησιμοποιεί επίσης αυτά τα κινέζικα βότανα:

 • Rehmannia 11
 • Rehmannia 14
 • Ophiopogon Powder
 • Liver Happy

Ο Dr Casey Damron, ένας βοτανολόγος κτηνίατρος, συνιστά επίσης αυτά τα κινέζικα βότανα.

 • Ophiopogon formula
 • Rehmannia 14

Η Dr Lena McCullough χρησιμοποιεί αυτούς τους κινέζικους τύπους:

 • Si Miao San
 • Eight treasures
 • Liu Wei Di Huang Wan
 • Gingko biloba

Δυτικά βότανα

Υπάρχει μια μακρά λίστα δυτικών βοτάνων που μπορούν να βοηθήσουν με το Cushing’s. Συμβουλευτείτε έναν βοτανολόγο για τα καλύτερα για το σκυλί σας, καθώς και για τη δοσολογία.

Οι βοτανολόγοι Mary L Wulff και Gregory L Tilford συνιστούν βότανα για να υποστηρίξουν τα στρεσαρισμένα όργανα και συστήματα στο σώμα. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Ρίζα πικραλίδας
 • Ρίζα κολλιτσίδας
 • Σκόρδο
 • Τσουκνίδα
 • Τζίνσενγκ της Σιβηρίας
 • Φαιοφύκη (kelp)

Η Dr Patricia Jordan διατύπωσε ένα προϊόν για το Pet Wellbeing. Είναι για την υποστήριξη της λειτουργίας των επινεφριδίων. Περιλαμβάνει αυτά τα βότανα:

 • Ρίζα Ashwaganda
 • Φύλλο Αγίου Βασιλείου
 • Κουρκουμάς
 • Bacopa
 • Αστράγαλος
 • Γαϊδουράγκαθο (milk thistle)
 • Ευλογημένο γαϊδουράγκαθο (Blessed milk thistle)
 • Chaste tree berry
 • Prickly ash bark

Βότανα προς αποφυγή

Οι Tilford και Wulff συνιστούν την αποφυγή αυτών των βοτάνων επειδή διεγείρουν τη δραστηριότητα των επινεφριδίων:

 • Γλυκόριζα
 • Borage leaf

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΚΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΟΥ CUSHING

Υπάρχει μια σειρά συμπληρωμάτων που μπορούν να βοηθήσουν με τα συμπτώματα του Cushing.

Αδένες

Η σίτιση αδένων ή συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της επινεφριδικής λειτουργίας του σκύλου σας.

Η σίτιση ενός συγκεκριμένου οργάνου ή αδένα μπορεί συχνά να βοηθήσει στην υποστήριξη της λειτουργίας του οργάνου που ταιριάζει στο σώμα. Μπορεί να μην είναι εύκολο να πάρετε επινεφρίδια για το σκυλί σας, αλλά μπορείτε να δώσετε ένα αδενικό συμπλήρωμα!

Μελατονίνη και λιγνάνες

Άλλοι ολιστικοί κτηνίατροι, συμπεριλαμβανομένων των Dr Marc Smith και Dr Casey Damron, διαπιστώνουν ότι η συμπλήρωση μελατονίνης και λιγνάνων βοηθά στη διαχείριση του Cushing’s.

Μελατονίνη:

Ρυθμίζει τις ορμόνες, διατηρεί τους κιρκαδικούς ρυθμούς και παρέχει αντιοξειδωτικά. Μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του τριχώματος.

Λιγνάνες:

Οι λιγνάνες HMR που εξάγονται από το ερυθρελάτη της Νορβηγίας μετατρέπονται σε εντερολακτόνη. Αυτό δρα ως φυτοοιστρογόνο στο σώμα. Προκαλεί υπορύθμιση της παραγωγής οιστρογόνων από τα επινεφρίδια … βοηθά στη διαχείριση του Cushing.

Δείτε πώς μπορείτε να χορηγήσετε αυτόν τον συνδυασμό.

Μελατονίνη

 • Σκύλοι κάτω των 12 κιλών – 1,5 mg μία ή δύο φορές την ημέρα
 • Μεσαία έως μεγάλα σκυλιά – 3 mg μία ή δύο φορές την ημέρα
 • Σκύλοι άνω των 50 κιλών – 6 mg μία ή δύο φορές την ημέρα

Λιγνάνες (δοσολογία που συνιστάται από το Πανεπιστήμιο του Τενεσί)

 • Σκύλοι κάτω των 12 κιλών – 10 mg ημερησίως
 • Μεσαία έως μεγάλα σκυλιά – 20 έως 30 mg ημερησίως
 • Σκύλοι άνω των 50 κιλών – 40 mg ημερησίως.

Μελέτες δείχνουν ότι ένα άλλο συμπλήρωμα, η φωσφατιδυλοσερίνη, που προέρχεται από τη λεκιθίνη, μπορεί να υποστηρίξει τη λειτουργία του υποθαλάμου -υπόφυσης -επινεφριδίων και βοηθούν στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης φυσικά. Ρωτήστε τον ολιστικό κτηνίατρό σας για να το δώσετε στον σκύλο σας.

3. Ομοιοπαθητική

Υπάρχουν πολλές θεραπείες που μπορεί να βοηθήσουν, ανάλογα με τα συγκεκριμένα συμπτώματα του σκύλου σας. Ο ομοιοπαθητικός σας θα αναλύσει την περίπτωση του σκύλου σας και θα συνταγογραφήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Εδώ είναι μερικές θεραπείες που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο ομοιοπαθητικός σας.

 • Quercus Robur: Προέρχεται από βελανίδια. Βοηθά στην κοιλιακή διόγκωση, τη δύσπνοια και τους κιρσούς.
 • Adrenalinum: Καλό για ισορροπία επινεφριδίων.
 • Arsenicum Album: βοηθά στην υπερβολική δίψα (συχνά λόγω διαβητικών επιπλοκών), πεπτικές διαταραχές δερματικών προβλημάτων.
 • Pituitarum Posterium: βοηθάει σε προβλήματα στην υπόφυση.
 • Θείο: βοηθά στον πόνο, τη συχνή ούρηση (ειδικά με τις διαβητικές επιπλοκές του Cushing’s), τα προβλήματα του δέρματος και του ήπατος.
 • Chelidonium Majus: για προβλήματα με το συκώτι, τη χολή και την πέψη.
 • Hepar Sulphuris Calcareum: για δερματικά προβλήματα, κοιλιακή διάταση ή φούσκωμα και προβλήματα ήπατος.
 • Mercurius Solubilis: για πεπτικά προβλήματα, ίκτερο, διευρυμένο συκώτι, ίλιγγο, έντονη δίψα, προβλήματα μνήμης και σκέψης και ρέψιμο.

Ο ομοιοπαθητικός Cheyanne West CHom, χρησιμοποιεί συχνά αυτά τα φάρμακα.

Ομοιοπαθητική υπόφυση – Αυτή η θεραπεία παράγεται από τον οπίσθιο λοβό της υπόφυσης και βοηθά στην εξισορρόπηση των δράσεων του αδένα. Η δοσολογία απαιτεί χαμηλή ισχύ (30c) για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα πρέπει να παρακολουθείται στενά.

Το ομοιοπαθητικό μυρμηκικό οξύ ήταν πολύ αποτελεσματικό στα αρχικά στάδια και έχει ιστορικό αποκατάστασης της υγείας του ζώου καθώς και αποκατάστασης του τριχώματος. Η ισχύς των 6 φορές ήταν πιο αποτελεσματική, σε διάστημα 1-2 μηνών.

4. Βελονισμός

Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει ως συμπληρωματική θεραπεία. Βοηθά στη ρύθμιση του ενδοκρινικού συστήματος. Μπορεί επίσης να μειώσει τη φλεγμονή.

Η Dr Lena McCulloch λέει ότι μόλις ένας σκύλος είναι σταθερός, πολλά σκυλιά του Cushing θα χρειάζονται βελονισμό μόνο κάθε δύο μήνες.

Έτσι… Ελπίζω τώρα να μπορείτε να δείτε ότι υπάρχει ελπίδα για το σκυλί σας με το Cushing’s. Οι συμβατικές θεραπείες δεν είναι σε καμία περίπτωση η μόνη επιλογή.

Οι φυσικές εναλλακτικές μπορούν να βοηθήσουν τα συμπτώματα του Cushing του σκύλου σας… και να διατηρήσουν την ποιότητα ζωής του!

Πηγή:

https://www.dogsnaturallymagazine.com/natural-solutions-for-cushings-disease/
close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
  0
  Καλάθι αγορών
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα