ΓΛΥΚΟΖΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΕ ΣΚΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΑΤΕΣ

ΓΛΥΚΟΖΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΕ ΣΚΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΑΤΕΣ

Όλα τα ζώα έχουν μεταβολικές απαιτήσεις για γλυκόζη. Αυτή η απαίτηση μπορεί να καλυφθεί είτε μέσω ενδογενούς σύνθεσης είτε από διαιτητικές πηγές υδατανθράκων. Τα γλυκονεογόνα μονοπάτια στο ήπαρ και τα νεφρά χρησιμοποιούν προπιονικό οξύ, γαλακτικό οξύ, γλυκερίνη και ορισμένα αμινοξέα για την παραγωγή γλυκόζης, η οποία στη συνέχεια απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος για να μεταφερθεί στους ιστούς του σώματος.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΣΕ ΣΚΥΛΟΥΣ

Ο σκύλος είναι σε θέση να καλύψει τις μεταβολικές του ανάγκες για γλυκόζη από τα γλυκονεογόνα μονοπάτια καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξης και της συντήρησης των ενηλίκων, υπό την προϋπόθεση ότι στη διατροφή περιλαμβάνονται επαρκή ποσότητα λίπους και πρωτεΐνης. Ωστόσο, η ανάγκη για μια εξωγενή πηγή υδατανθράκων κατά τις μεταβολικά στρεσογόνες περιόδους κύησης και γαλουχίας έχει συζητηθεί. Κατά τη διάρκεια της κύησης οι ανάγκες του θηλυκού σκύλου αυξάνονται επειδή η γλυκόζη παρέχει μια σημαντική πηγή ενέργειας για την ανάπτυξη του εμβρύου. Ομοίως, κατά τη διάρκεια της γαλουχίας, απαιτείται πρόσθετη γλυκόζη για τη σύνθεση της λακτόζης, του δισακχαρίτη που υπάρχει στο γάλα. Θεωρείται ότι οι ανάγκες της θηλυκής γάτας σε γλυκόζη αυξάνονται επίσης κατά τη διάρκεια αυτών των φυσιολογικών περιόδων.

Μια πρώιμη μελέτη με σκύλους εξέτασε τον βαθμό αναπαραγωγικής επιτυχίας σε θηλυκά που τρέφονταν με δίαιτες με διαφορετικά επίπεδα υδατανθράκων. Τα δεδομένα έδειξαν ότι οι έγκυοι σκύλοι χρειάζονταν μια πηγή υδατανθράκων για να αναθρέψουν και να εκτρέφουν υγιή κουτάβια. Τα σκυλιά που είχαν τραφεί με δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες σε όλη τη διάρκεια της κύησης έγιναν υπογλυκαιμικά και κετωνικά κοντά στο τέλος της εγκυμοσύνης τους και επίσης εμφάνισαν μειωμένες συγκεντρώσεις του αμινοξέος αλανίνη στο αίμα. Μόνο το 63% των κουταβιών τους ήταν ζωντανά κατά τη γέννηση και η θνησιμότητα των κουταβιών ήταν υψηλή λίγο μετά τη γέννηση. Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα στη συνέχεια διαψεύστηκαν από δεδομένα από μια δεύτερη μελέτη που εξέτασε επίσης τα αποτελέσματα της διατροφής μιας δίαιτας χωρίς υδατάνθρακες σε θηλυκά σκυλιά κατά τη διάρκεια της κύησης και της γαλουχίας. Αυτά τα δεδομένα έδειξαν ότι μια δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες δεν επηρέασε τη διάρκεια της κύησης, το μέγεθος της γέννας, το βάρος της γέννας ή τη βιωσιμότητα του κουταβιού. Τελικά, η διαφορά στα αποτελέσματα των δύο πειραμάτων αποδόθηκε σε διαφορές στα επίπεδα πρωτεΐνης των τροφών που έτρωγαν. Η δίαιτα στην πρώτη μελέτη περιείχε μόνο 26% πρωτεΐνη, σε σύγκριση με 51% και 45% πρωτεϊνικές δίαιτες στο δεύτερο σετ πειραμάτων. Η διατροφή με δίαιτα υψηλότερης πρωτεΐνης παρέχει επαρκείς ποσότητες γλυκονεογόνων αμινοξέων για να επιτρέψει τη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο πλάσμα παρά τις βαριές απαιτήσεις της κύησης και της γαλουχίας. Η αλανίνη, η γλυκίνη και η σερίνη φαίνεται να είναι τα κύρια γλυκονεογόνα αμινοξέα στους σκύλους. Τα μειωμένα επίπεδα αλανίνης στο αίμα που παρουσίασαν οι σκύλοι στην πρώτη μελέτη υποδηλώνουν ότι δεν υπήρχε επαρκής αλανίνη για να επιτρέψει την επαρκή γλυκονεογένεση. Η υπογλυκαιμία που παρατηρήθηκε σε αυτούς τους σκύλους ήταν πιθανώς αποτέλεσμα της έλλειψης γλυκονεογόνων πρόδρομων ουσιών παρά μιας έμφυτης αδυναμίας σύνθεσης επαρκούς γλυκόζης κατά τη διάρκεια της κύησης και της γαλουχίας.

Αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίχθηκαν περαιτέρω από μια μελέτη που εξέτασε την ικανότητα διαφόρων επιπέδων διατροφικής πρωτεΐνης να βελτιώνουν τις επιδράσεις της δίαιτας χωρίς υδατάνθρακες στην κύηση και τη γαλουχία. Αυτά τα δεδομένα επιβεβαίωσαν ότι η δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες σε έγκυους και θηλάζοντες σκύλους μπορεί να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις. Ωστόσο, η απόδοση δεν επηρεάστηκε όταν το επίπεδο πρωτεΐνης στη δίαιτα ήταν αρκετά υψηλό. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι εάν παρέχονται υδατάνθρακες στη διατροφή, τα θηλυκά σκυλιά χρειάζονται περίπου 7 γραμμάρια (g) εύπεπτης ακατέργαστης πρωτεΐνης ανά μονάδα μεταβολικού σωματικού βάρους. Ωστόσο, εάν δεν παρέχονται υδατάνθρακες στη διατροφή, αυτή η απαίτηση σε πρωτεΐνη πρέπει να αυξηθεί σε περίπου 12 g πρωτεΐνης. Τα θηλάζοντα θηλυκά φαίνεται να χρειάζονται μεταξύ 13 και 18 g πρωτεΐνης ανά μονάδα μεταβολικού βάρους όταν τρέφονται με δίαιτα που περιέχει υδατάνθρακες και 30 g όταν τρέφονται με δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες. Αυτές οι πληροφορίες υποδεικνύουν ότι παρόλο που η γλυκόζη είναι ένα μεταβολικά απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τον σκύλο, οι υδατάνθρακες δεν είναι απαραίτητο συστατικό της διατροφής, ακόμη και κατά τα μεταβολικά απαιτητικά στάδια της κύησης και της γαλουχίας. Αν και δεν έχουν διεξαχθεί ειδικές μελέτες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας στη γάτα, το μοναδικό πρότυπο γλυκονεογένεσης αυτού του είδους, σε συνδυασμό με τη σαρκοφάγο φύση του, υποδηλώνουν ότι μπορεί να επιβιώσει σε όλα τα στάδια της ζωής ενώ καταναλώνει δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες.

Αν και η γλυκόζη είναι ένα μεταβολικά απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τον σκύλο και τη γάτα, οι εύπεπτοι υδατάνθρακες δεν είναι απαραίτητο συστατικό της δίαιτας. Οι σκύλοι, και πιθανώς οι γάτες, μπορούν να συνθέσουν επαρκή γλυκόζη από τα γλυκονεογόνα μονοπάτια για να καλύψουν τις μεταβολικές τους ανάγκες καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους, υπό την προϋπόθεση ότι στη διατροφή περιλαμβάνεται επαρκής πρωτεΐνη για την παροχή γλυκονεογόνων αμινοξέων.

ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΙΣ ΓΑΤΕΣ

Σε σύγκριση με τον σκύλο και άλλα παμφάγα είδη, η γάτα έχει αρκετούς μοναδικούς μηχανισμούς μεταβολισμού των διατροφικών υδατανθράκων. Η ικανότητα της γάτας να διατηρεί φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και την υγεία της όταν τρέφεται με δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες σχετίζεται εν μέρει με το μοναδικό της σχέδιο γλυκονεογένεσης. Στα περισσότερα ζώα, η μέγιστη γλυκονεογένεση για τη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα λαμβάνει χώρα κατά τη μετα-απορροφητική κατάσταση, όταν οι διαλυτοί υδατάνθρακες της διατροφής δεν είναι πλέον διαθέσιμοι. Ωστόσο, τα σαρκοφάγα είδη είναι παρόμοια με τα μηρυκαστικά καθώς διατηρούν μια σταθερή κατάσταση γλυκονεογένεσης με ελαφρώς αυξημένο ρυθμό αμέσως μετά τη σίτιση. Επειδή το σώμα είναι περιορισμένο στην ικανότητά του να διατηρεί αμινοξέα και μια σαρκοφάγα δίαιτα συνήθως περιέχει λίγους διαλυτούς υδατάνθρακες, η άμεση χρήση γλυκονεογόνων αμινοξέων για τη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα είναι ένα προσαρμοστικό πλεονέκτημα.

Οι τιμές της ενζυμικής δραστηριότητας στο ήπαρ της γάτας δείχνουν ότι τα γλυκονεογόνα αμινοξέα στη διατροφή απαμινώνονται και μετατρέπονται σε γλυκόζη, αντί να οξειδώνονται απευθείας για ενέργεια. Ηπατική φωσφοενολοπυρουβική καρβοξυκινάση (PEPCK), ένα κύριο γλυκονεογόνο ένζυμο, δεν αλλάζει στο επίπεδο δραστηριότητας όταν οι γάτες που είχαν προηγουμένως τραφεί με δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες υποβάλλονται σε νηστεία. Επιπλέον, δεν συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές στην ηπατική δραστηριότητα PEPCK όταν οι γάτες αλλάζουν από μια δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνες (17,5%) σε μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (70%). 9 Αυτά τα δεδομένα υποστηρίζουν την υπόθεση ότι τα ηπατικά γλυκονεογόνα ένζυμα στις γάτες έχουν πάντα υψηλό ρυθμό δραστηριότητας, καθιστώντας αναγκαία την ταχεία μετατροπή των περίσσειας διατροφικών αμινοξέων σε γλυκόζη. Αυτή η έλλειψη ενζυματικής προσαρμογής στην αλλαγή της συγκέντρωσης των πρωτεϊνών της διατροφής παρατηρείται επίσης σε άλλα σαρκοφάγα είδη, συμπεριλαμβανομένων της πέστροφας, των γύπων και των κουκουβάγιων. 10.11. και 12.

Υπάρχουν επίσης διαφορές μεταξύ των γατών και των παμφάγων στη σχετική σημασία των διαφόρων γλυκονεογονικών οδών που μεταβολίζουν τους υδατάνθρακες. Σε σύγκριση με τα παμφάγα είδη, η γάτα έχει υψηλή ηπατική δραστηριότητα του ενζύμου σερίνη-πυροσταφυλική αμινοτρανσφεράση και χαμηλή δραστηριότητα του ενζύμου αφυδατάση σερίνης. Φαίνεται ότι η γάτα είναι σε θέση να μετατρέψει το αμινοξύ σερίνη σε γλυκόζη μέσω μιας οδού που δεν περιλαμβάνει ούτε πυροσταφυλικό ούτε αφυδατάση σερίνης. Μια εναλλακτική οδός έχει προταθεί για τη μετατροπή της σερίνης σε γλυκόζη.  Έχει παρατηρηθεί ότι μια υψηλή δραστηριότητα του πρώτου ενζύμου σε αυτό το εναλλακτικό μονοπάτι, της σερίνης-πυροσταφυλικής αμινοτρανσφεράσης, φαίνεται να σχετίζεται με σαρκοφάγους διατροφικές συνήθειες στα θηλαστικά.

Μετά την απορρόφηση της γλυκόζης στο σώμα, πρέπει να φωσφορυλιωθεί σε γλυκόζη-6-φωσφορική προτού μπορέσει να μεταβολιστεί. Το συκώτι των περισσότερων παμφάγων ζώων, συμπεριλαμβανομένου του οικόσιτου σκύλου, έχει δύο κύρια ένζυμα που καταλύουν αυτή την αντίδραση: τη γλυκοκινάση και την εξοκινάση. Η εξοκινάση είναι ενεργή όταν χορηγούνται χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο ήπαρ και η γλυκοκινάση λειτουργεί κάθε φορά που το ήπαρ δέχεται μεγάλο φορτίο γλυκόζης από την πυλαία φλέβα. Το συκώτι της γάτας έχει ενεργή εξοκινάση αλλά έχει ελάχιστα ενεργή γλυκοκινάση. Η ηπατική γλυκοκινάση που υπάρχει λειτουργεί με πολύ χαμηλό ρυθμό και η δραστηριότητά της δεν μπορεί να ρυθμιστεί προς τα πάνω ως απόκριση σε μεγάλη πρόσληψη υδατανθράκων. Είναι ενδιαφέρον ότι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι, σε σύγκριση με τους σκύλους, η δραστηριότητα της ηπατικής εξοκινάσης αιλουροειδών και δύο άλλων γλυκολυτικών ενζύμων, της φωσφοφρουκτοκινάσης και της πυροσταφυλικής κινάσης, είναι σχετικά υψηλή. Είναι πιθανό ότι τα υψηλά ποσοστά δραστηριότητας αυτών των ενζύμων αντισταθμίζουν τη χαμηλή δραστηριότητα της γλυκοκινάσης στο ήπαρ της γάτας. Οι γάτες εμφανίζουν επίσης ελάχιστη δραστηριότητα της ηπατικής συνθετάσης γλυκογόνου, ενός ενζύμου απαραίτητου για τη μετατροπή της γλυκόζης σε γλυκογόνο για αποθήκευση στο ήπαρ. Μαζί αυτά τα μεταβολικά πρότυπα μπορεί να περιορίσουν την ικανότητα της γάτας να ελαχιστοποιεί γρήγορα την υπεργλυκαιμία που εμφανίζεται μετά από ένα μεγάλο διατροφικό φορτίο γλυκόζης. Αντίθετα, τα μοτίβα ενζύμων που μεταβολίζουν τους υδατάνθρακες της γάτας υποστηρίζουν την ικανότητα διατήρησης φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μέσω της συνεπούς παροχής γλυκόζης μέσω γλυκονεογενούς καταβολισμού αμινοξέων.

Γίνεται λοιπόν πλήρως κατανοητό πως οι σκύλοι και ακόμα περισσότεροι οι γάτες χρειάζονται περισσότερο την πρωτεΐνη και τα λιπαρά και λιγότερο τους υδατάνθρακες οι οποίοι μπορούν να αποτελούν μέρος της διατροφής του αρκεί να είναι ποιοτικοί και σε καμία περίπτωση υπερβολικοί στην τροφή τους.

Πηγή: https://veteriankey.com/carbohydrate-metabolism/

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
    0
    Καλάθι αγορών
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα