ΓΙΑΤΙ Η ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΡΟΙΑ ΣΕ ΣΚΥΛΟΥΣ!

ΓΙΑΤΙ Η ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΡΟΙΑ ΣΕ ΣΚΥΛΟΥΣ!

Σε αυτό το άρθρο, εμπνευσμένο από ένα περιστατικό που αφορά τον κτηνίατρό της, η καταξιωμένη και παγκοσμίου φήμης ολιστικής κτηνίατρος Dr Karen Becker επανεξετάζει το μπερδεμένο θέμα των διαιτητικών ινών και γιατί συνιστά την κολοκύθα αντί για ρύζι σε ήπιες δίαιτες για κατοικίδια με διάρροια και άλλες μορφές γαστρεντερικής διαταραχής.

Το θέμα των φυτικών ινών είναι σίγουρα μπερδεμένο, ακόμη και για επαγγελματίες όπως ο κτηνίατρος που συνέταξε αυτές τις προτάσεις, αλλά η βασική γνώση των διαφορετικών τύπων ινών είναι σημαντική για την κατανόηση της επίδρασης που θα έχει κάθε είδος στο σώμα ενός ζώου.

Οι περισσότεροι γιατροί και κτηνίατροι συμφωνούν ότι μια υγιεινή διατροφή αποτελείται από φρέσκα τρόφιμα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυτοθρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Αλλά η ποσότητα και ο τύπος των ινών που χρειάζεται ένα συγκεκριμένο είδος ήταν πιο δύσκολο να συμφωνήσει η ιατρική κοινότητα.

ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΙΝΕΣ

Οι ίνες (οι μικροσκοπικές δομές που μοιάζουν με νήματα στα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά) έχουν ιστορικά οριστεί ως τα υπολείμματα φυτικών κυττάρων που είναι ανθεκτικά στην πέψη, τα οποία περιλαμβάνουν λιγνάνες, κυτταρίνη και τους δύσπεπτους υδατάνθρακες που βρίσκονται στα φυτά. Ωστόσο, εξ ορισμού αυτό θα παρέλειπε τους δύσπεπτους υδατάνθρακες που βρίσκονται σε ζωικές πηγές, όπως η χιτίνη, καθώς και οι φρουκτοολιγοσακχαρίτες (FOS) και άλλοι εύπεπτοι υδατάνθρακες που είναι ανθεκτικοί στα πεπτικά ένζυμα ενός ζώου.

Για αυτόν τον λόγο, το 2001 το Ινστιτούτο Ιατρικής ανέπτυξε ορισμούς για τις ίνες που διέκρινε τις ίνες που απαντώνται φυσικά στα τρόφιμα («διαιτητικές ίνες») και άλλες μεμονωμένες ίνες που μπορούν να προστεθούν σε τρόφιμα ή συμπληρώματα διατροφής (που ονομάζονται «λειτουργικές ίνες»). Μερικά παραδείγματα συγκεκριμένων τύπων διαιτητικών ινών που βρίσκονται στα φυτά είναι η κυτταρίνη, η ημικυτταρίνη, οι λιγνίνες, οι βήτα-γλυκάνες και τα ανθεκτικά άμυλα (που βρίσκονται στις μπανάνες και τα όσπρια). Παραδείγματα λειτουργικών ινών είναι η ινουλίνη, η ολιγοφρουκτόζη, τα φυτικά κόμμεα και οι πηκτίνες.

Οι ίνες μπορούν επίσης να ταξινομηθούν ως παχύρρευστες και μη ιξώδεις, με βάση τη συνοχή τους όταν αναμιγνύονται με νερό. Εάν οι ίνες σχηματίζουν πηκτώματα στο νερό, όπως κάνουν οι πηκτίνες, οι βήτα-γλυκάνες, το ψύλλιο θεωρούνται παχύρρευστες. Οι παχύρρευστες ίνες επιβραδύνουν το χρόνο γαστρικής εκκένωσης, μπορούν να καθυστερήσουν την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών (συμπεριλαμβανομένων των σακχάρων) στο λεπτό έντερο και μειώνουν τη χοληστερόλη.

ΔΙΑΛΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΛΥΤΕΣ ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

Οι φυτικές ίνες ταξινομούνται περαιτέρω σε διαλυτές και αδιάλυτες. Οι διαλυτές ίνες, όπως οι βήτα-γλυκάνες, τα κόμμεα, οι περισσότερες πηκτίνες και το ψύλλιο, διασκορπίζονται εύκολα όταν αναδεύονται στο νερό. Η κυτταρίνη και οι λιγνίνες δεν διασπείρονται στο νερό, επομένως ταξινομούνται ως αδιάλυτες φυτικές ίνες.

Η έρευνα δείχνει ότι η διαλυτότητα μιας ίνας δεν προβλέπει την επίδρασή της στον οργανισμό, όπως πιστεύαμε παλαιότερα. Οι διαλυτές ίνες συνδέονται με λιπαρά οξέα και επιβραδύνουν την πέψη, γεγονός που μπορεί να έχει σταθεροποιητική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενός ζώου. Οι διαλυτές φυτικές ίνες έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης στους ανθρώπους.

Τόσο οι αδιάλυτες όσο και οι διαλυτές ίνες μπορούν να είναι ζυμώσιμες και οι περισσότερες ολόκληρες φυτικές ίνες περιέχουν τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες ίνες.

Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες παρέχουν χονδροειδείς ουσίες, οι οποίες βοηθούν στον όγκο των κοπράνων και στη μετακίνηση των άχρηστων προϊόντων μέσω του εντέρου. Εξαιτίας αυτού, οι αδιάλυτες φυτικές ίνες αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα και διατηρούν την φυσιολογική εκκένωση. Από την εμπειρία μου, σχεδόν όλοι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων και πολλοί κτηνίατροι (συμπεριλαμβανομένου εκείνου που επέκρινε την Ashley επειδή συνέστησε την κολοκύθα για διάρροια) συγκεντρώνουν όλες τις ίνες σε αυτήν την κατηγορία, υποθέτοντας ότι όλες οι ίνες δημιουργούν το ίδιο καθαρτικό αποτέλεσμα στο έντερο.

Ωστόσο, ορισμένες φυτικές ίνες, όπως οι πηκτίνες που βρίσκονται στις μπανάνες, δεσμεύουν τα θηλαστικά και ενδεχομένως προκαλούν δυσκοιλιότητα. Οι πηκτίνες μπανάνας αντλούν νερό από τα κόπρανα, επαναφέροντάς το στο σώμα. Όταν το νερό φεύγει από το παχύ έντερο, το αποτέλεσμα είναι πιο σκληρά κόπρανα. Αλλά στην περίπτωση της διάρροιας, η προσθήκη μικρής ποσότητας πολτοποιημένης μπανάνας στην ήπια διατροφή του σκύλου σας (αν θα την φάει) μπορεί συχνά να βοηθήσει στη μείωση της συχνότητας των χαλαρών κοπράνων.

ΖΥΜΩΣΙΜΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΖΥΜΩΣΙΜΕΣ ΙΝΕΣ

Εκτός από τη διαλυτότητα και το ιξώδες, οι ίνες μπορούν επίσης να ταξινομηθούν ως ζυμώσιμες, μερικώς ζυμώσιμες και μη ζυμώσιμες. Οι πηγές ζυμώσιμων ινών, όπως οι πηκτίνες, οι βήτα-γλυκάνες, το κόμμι γκουάρ, η ινουλίνη και η ολιγοφρουκτόζη, παρέχουν μια πηγή τροφής για τα δισεκατομμύρια βακτήρια που βρίσκονται φυσικά στο γαστρεντερικό σωλήνα του κατοικίδιου ζώου σας. Ορισμένες πηγές ινών, όπως η κυτταρίνη και η λιγνίνη, είναι μη ζυμώσιμες. Γενικά, οι ίνες των φρούτων και των λαχανικών είναι ζυμώσιμες και οι ίνες των δημητριακών είναι μη ζυμώσιμες.

Η τρέχουσα έρευνα για τις ίνες επικεντρώνεται στις δράσεις και την επίδραση ορισμένων τύπων ζυμώσιμων ινών στη διατροφή των ωφέλιμων βακτηρίων στο γαστρεντερικό σωλήνα. Ο γαστρεντερικός σωλήνας είναι το μεγαλύτερο ανοσοποιητικό όργανο στο σώμα. Ο λεμφικός ιστός του γαστρεντερικού σωλήνα, που ονομάζεται έμπλαστρα Peyer, καθώς και ο σχετιζόμενος λεμφοειδής ιστός του εντέρου (GALT) επηρεάζεται από την ισορροπία και την υγεία του μικροβιακού μικροπεριβάλλοντος. Οι επιστήμονες αξιολογούν πώς τα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία ή να βλάψουν αυτήν την κρίσιμης σημασίας βακτηριακή ισορροπία στο έντερο του κατοικίδιου ζώου σας και οι ζυμώσιμες ίνες μπορούν να παίξουν τεράστιο ρόλο στη ρύθμιση της άμυνας του γαστρεντερικού συστήματος του κατοικίδιου ζώου σας προς το καλύτερο.

ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΗΝ ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΡΥΖΙ ΩΣ ΘΕΜΕΛΙΟ ΜΙΑΣ ΗΠΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Η κονσερβοποιημένη κολοκύθα (100%) παρέχει περίπου 80 θερμίδες και 7 γραμμάρια διαλυτών ινών ανά φλιτζάνι, σε σύγκριση με 1,2 γραμμάρια φυτικών ινών σε ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο λευκό ρύζι. Η κολοκύθα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες (τον τύπο που διαλύεται στο νερό για να σχηματίσει ένα παχύρρευστο τζελ, το οποίο επίσης καλύπτει και καταπραΰνει τα ερεθισμένα έντερα). Οι διαλυτές φυτικές ίνες καθυστερούν τη γαστρική κένωση, επιβραδύνοντας τους χρόνους διέλευσης του γαστρεντερικού σωλήνα (και τον αριθμό των επεισοδίων διάρροιας).

Όταν τα ζώα έχουν διάρροια, μπορεί να χάσουν σημαντικούς ηλεκτρολύτες, συμπεριλαμβανομένου του καλίου, που τα θέτει σε κίνδυνο αφυδάτωσης. Η υποκαλιαιμία, ή τα χαμηλά επίπεδα καλίου, μπορεί να οδηγήσει σε κράμπες, κόπωση, αδυναμία και ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό. Η κολοκύθα τυχαίνει να είναι μια εξαιρετική πηγή καλίου, με 505 χιλιοστόγραμμα φυσικού καλίου ανά φλιτζάνι. Η κολοκύθα είναι επίσης ασφαλέστερη για τους διαβητικούς ασθενείς. Σε αντίθεση με το ρύζι, το οποίο είναι ένας κόκκος και τελικά θα διασπαστεί σε ζάχαρη, τα εκχυλίσματα κολοκύθας μπορεί στην πραγματικότητα να αποκαταστήσουν τη λειτουργία των βήτα κυττάρων – τα βήτα κύτταρα είναι τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας.

Το ρύζι είναι μια ήπια πηγή φυτικών ινών, αλλά κατά τη γνώμη μου, δεν είναι η πιο κατάλληλη επιλογή για το είδος για μια δίαιτα αποκατάστασης για τα σαρκοφάγα. Πρώτον, είναι ένα περιττό φαγητό. Οι σκύλοι και οι γάτες δεν έχουν διατροφικές απαιτήσεις για δημητριακά, επομένως το να ταΐζω τα κατοικίδια με μια προφλεγμονώδη τροφή όταν έχουν ήδη γαστρεντερική διαταραχή μου φαίνεται αντιδιαισθητικό. Επιπλέον, ο FDA έχει εκδώσει μια πιθανή προειδοποίηση σχετικά με τα φορτία αρσενικού στο λευκό ρύζι.

Έχω πολλές επισκέψεις νέων πελατών που συμβαίνουν όταν η διάρροια ενός κατοικίδιου ζώου έπρεπε να ξεκαθαρίσει με τις συστάσεις ενός τοπικού κτηνιάτρου, αλλά δεν έγινε. Είχα πολλούς ανθρώπους να μου πουν ότι παρόλο που τα κόπρανα είχαν βελτιωθεί ελαφρώς σε μια σπιτική διατροφή με μαγειρεμένο ρύζι και μοσχάρι, το ρύζι συχνά έβγαινε ολόκληρο στα κόπρανα, δημιουργώντας το ερώτημα πόση πέψη και απορρόφηση αυτού του υδατάνθρακα λάμβανε χώρα στην πραγματικότητα.

ΚΙΜΑΣ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ VS ΚΙΜΑΣ ΜΟΣΧΑΡΙ

Ο λόγος που προτείνω τη γαλοπούλα είναι απλός: το μοσχαρίσιο κρέας έχει περισσότερο λίπος, το οποίο μπορεί να επιδεινώσει τη διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος και το βράσιμο μοσχαρίσιου κιμά δεν μειώνει σημαντικά την περιεκτικότητα σε λίπος.

Το βράσιμο του κρέατος για μια ήπια δίαιτα είναι σημαντικό γιατί είναι η τεχνική μαγειρέματος που αφαιρεί το περισσότερο λίπος. Το κρέας πρέπει να φτάσει τους 464°F για να λιώσουν τα λίπη μακριά από τη σάρκα. Το βραστό νερό φτάνει σε θερμοκρασία μόνο 212°F, επομένως μπορεί να μειώσει ελαφρώς μόνο τη συνολική περιεκτικότητα σε λίπος του κρέατος. Το υπόλοιπο λίπος μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της παγκρεατίτιδας και του γαστρεντερικού συστήματος.

Το ψήσιμο του κρέατος στους 470°F μπορεί να φαίνεται καλύτερη ιδέα, αλλά είναι αδύνατο να αφαιρέσετε το λίπος κατά το ψήσιμο. Το ξέπλυμα βρασμένου ή ψημένου κρέατος αφαιρεί το λίπος της επιφάνειας, αλλά δεν μπορεί να αφαιρέσει το λίπος που παραμένει στη σάρκα.

Για το λόγο αυτό, προτείνω κρέας χωρίς λιπαρά για ήπιες δίαιτες. Μπορείτε να βρείτε εύκολα αλεσμένη γαλοπούλα ή στήθος γαλοπούλας χωρίς λιπαρά στα περισσότερα παντοπωλεία, μαζί με 100% συμπαγή συσκευασμένη κολοκύθα στο διάδρομο ψησίματος (βεβαιωθείτε ότι ΔΕΝ είναι γέμιση κολοκυθόπιτας). Η βιολογική κολοκύθα σε κονσέρβα γίνεται επίσης πιο εύκολα διαθέσιμη.

ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΓΙΑ ΑΛΛΕΡΓΙΚΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Πολλοί άνθρωποι (και είμαι ένας από αυτούς) προτιμούν να αγοράζουν βιολογικά και μη ΓΤΟ τρόφιμα όποτε είναι δυνατόν. Έτσι, αν προτιμάτε, μπορείτε σίγουρα να αγοράσετε φρέσκια, βιολογική κολοκύθα, να την αχνίσετε ή να τη βράσετε και να την κάνετε ή να την καταψύξετε για αργότερα. Αν έχετε επίσης πρόσβαση σε φρέσκο, βιολογικό κρέας γαλοπούλας, ακόμα καλύτερα.

Μερικές φορές οι πελάτες θα πουν, “Στον σκύλο μου δεν αρέσει η κολοκύθα” ή “Το κατοικίδιό μου είναι αλλεργικό στη γαλοπούλα”. Σε αυτές τις περιπτώσεις, προτείνω να χρησιμοποιείτε χωρίς πέτσα, μαγειρεμένο, πουρέ γλυκοπατάτας (την προτίμησή μου, αλλά το λευκό) και μαγειρεμένο στήθος κοτόπουλου ή μπακαλιάρο (αναγνωρίζοντας ότι το ψάρι περιέχει υψηλότερο ποσοστό φυσικού λίπους από τα πουλερικά).

Εάν η διάρροια του κατοικίδιου ζώου σας δεν υποχωρήσει σε 48 ώρες, εμφανίζει λήθαργο ή συμπεριφέρεται σαν να είναι άρρωστο, ήρθε η ώρα να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο. Εάν μια ήπια δίαιτα επιλύσει τη διάρροια, μεταφέρετε το κατοικίδιο ζώο σας πίσω στην κανονική του τροφή 24 ώρες αφού τα κόπρανα του έχουν επανέλθει σε κανονική συνοχή. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτή η δίαιτα αποκατάστασης δεν είναι ισορροπημένη και δεν πρέπει να τρέφεται μακροπρόθεσμα.

Πηγή: https://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2014/09/01/pumpkin-dietary-fiber.aspx

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
    0
    Καλάθι αγορών
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα