ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΞΗΡΑΣ ΚΑΙ ΥΓΡΗΣ ΤΡΟΦΗΣ

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΞΗΡΑΣ ΚΑΙ ΥΓΡΗΣ ΤΡΟΦΗΣ

Όχι μόνο υπάρχουν πολλές μάρκες τροφών για σκύλους, αλλά υπάρχει και ο τύπος τροφής για σκύλους — ξηρή έναντι υγρής. Πώς ξέρετε όμως ποια να διαλέξετε; Σε γενικές γραμμές, η υγρή τροφή είναι καλύτερη για τους σκύλους από την ξηρά τροφή. Η υγρή τροφή έχει λιγότερους υδατάνθρακες, που είναι δύσκολο να αφομοιώσουν τα σκυλιά, και περισσότερο νερό, που κρατά τα σκυλιά ενυδατωμένα. Όπως έχουμε πει ξανά και ξανά όταν συζητάμε για τεχνικές εκπαίδευσης, πρότυπα φυλής και βέλτιστες πρακτικές γονέων σκύλων, κάθε κουτάβι είναι ένα άτομο. Πριν αλλάξετε οποιαδήποτε ρουτίνα (συμπεριλαμβανομένης της τροφής), συζητήστε τις επιλογές σας με τον κτηνίατρό σας και χρησιμοποιήστε όσα γνωρίζετε για την υγεία και την προσωπικότητα του σκύλου σας για να λάβετε αποφάσεις. Είτε πρόκειται για υγρή είτε για ξηρή τροφή, θέλετε η διατροφή του σκύλου σας να λειτουργεί για αυτόν.

ΓΙΑΤΙ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ

Οι τροφές των σκυλιών έχουν σημασία με τον ίδιο τρόπο που έχουν σημασία οι τροφές των ανθρώπων: Είμαστε κυριολεκτικά ό,τι τρώμε. Σύμφωνα με το επαναστατικό και εξαιρετικό βιβλίο ευζωία σκύλων «The Forever Dog: Surprising New Science to Help Your Canine Companion Live Younger, Healthier, and Longer» από την Dr. Karen Shaw Becker, την κτηνίατρο με τους περισσότερους ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον ηγέτη υγείας των κατοικίδιων ζώων Rodney Habib, ο μοναδικός πιο σημαντικός παράγοντας όταν αυτό έρχεται στην υγεία του σκύλου είναι η διατροφή. Μια κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, προβλήματα στις αρθρώσεις, γαστρεντερικά προβλήματα και πολλά άλλα. Αντί να θεραπεύσετε αυτές τις ασθένειες αργότερα στη ζωή του σκύλου σας, να είστε προσεκτικοί σχετικά με τη διατροφή του σκύλου σας σήμερα για να τους ρυθμίσετε για την επιτυχία αύριο.

Τα σκυλιά είναι σαρκοφάγα με κοντή γαστρεντερική οδό. Ενώ έχουν εξελιχθεί από λύκους (που σπάνια τρώνε υδατάνθρακες) σε εξημερωμένα ζώα που μπορούν να χειριστούν μερικούς υδατάνθρακες, στην πραγματικότητα δεν έχουν το ένζυμο που αφομοιώνει τους υδατάνθρακες. Αυτό σημαίνει ότι η διατροφή τους πρέπει να αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνες και λίπος. Έχουν γίνει κάποιες μελέτες που δείχνουν ότι οι τροφές χωρίς δημητριακά είναι κακές για τους σκύλους, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα πληρωτικά δημητριακών είναι χειρότερα για τους σκύλους, όχι απαραίτητα τα αληθινά δημητριακά ολικής αλέσεως όπως το ρύζι και η κινόα.

Σε κάθε περίπτωση, η Dr Becker πιστεύει ότι οι υδατάνθρακες δεν πρέπει να καταλαμβάνουν περισσότερο από το 10 τοις εκατό των καθημερινών γευμάτων του κουταβιού σας. Συνιστά μια κατά προσέγγιση αναλογία πρωτεΐνης προς λίπος 50/50 για τη διατροφή ενός σκύλου. Στην ιδανική περίπτωση, αυτή η αναλογία θα πρέπει να επιτυγχάνεται αποκλειστικά μέσω φρέσκων, μη επεξεργασμένων τροφίμων.

ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ Η ΥΓΡΗ ΤΡΟΦΗ Ή ΞΗΡΑ ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ?

Συνολικά, η υγρή τροφή φαίνεται να είναι καλύτερη για τους σκύλους. Ο Δρ Gary Richter, κτηνίατρος και ιδρυτής της Ultimate Pet Nutrition, λέει ότι αν έπρεπε να διαλέξει, θα διάλεγε υγρή κονσέρβα. «Έχει λιγότερους υδατάνθρακες από [ξηρά] κροκέτα», λέει ο Δρ Ρίχτερ. «Οι λιγότεροι υδατάνθρακες είναι πιο υγιεινοί για τους σκύλους, επειδή εξελικτικά, δεν θέλουν τους [περίπου] 60 τοις εκατό υδατάνθρακες που βρίσκονται στην ξηρά τροφή. Μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους, πεπτικά προβλήματα και ανοσοποιητικά προβλήματα».

Ωστόσο, ο Δρ. Micah Youello, συνεργάτης γιατρός με το Heart + Paw στο King of Prussia, Pennsylvania, πιστεύει ότι δεν υπάρχει σημαντικό όφελος όταν πρόκειται για υγρή και ξηρή τροφή. «Και τα δύο είναι γενικά ισορροπημένη διατροφή και είναι καλό για τα σκυλιά να τρώνε», λέει ο Δρ. Youello.

Σε περίπτωση αμφιβολίας, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας για να συζητήσετε τις επιλογές. Η φυλή και το ιατρικό ιστορικό του σκύλου σας θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε την καλύτερη τροφή (ή συνδυασμό) για τον σκύλο σας.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ

Εκτός από λιγότερους υδατάνθρακες, η υγρή τροφή έχει και ενυδατικές ιδιότητες. «Τα υγρά τρόφιμα έχουν περισσότερη περιεκτικότητα σε νερό και θα ήταν πιο υγιεινά για εκείνα τα κατοικίδια με νεφρική νόσο ή προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος», λέει ο Δρ. Γιούελο. Προσθέτει ότι το υγρό φαγητό μπορεί να έχει καλύτερη γεύση σε όσους τρώνε επιλεκτικά. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες και λίπος (δύο συστατικά απαραίτητα για μια υγιεινή διατροφή σκύλου).

Η υγρή τροφή είναι επίσης πιο εύκολη στην κατανάλωση για σκύλους με επώδυνο στόμα ή οδοντικά προβλήματα. Αντί να τρώει σκληρές κροκέτες, ο σκύλος σας μπορεί σχεδόν να πιάσει βρεγμένη τροφή.

Εάν το κατοικίδιο ζώο σας ζητάει πάντα περισσότερα αλλά χρειάζεται κάποιο έλεγχο βάρους, η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό της υγρής τροφής επιτρέπει στον σκύλο σας να φάει κάτι που μοιάζει με μεγαλύτερη μερίδα αλλά στην πραγματικότητα παρέχει τον ίδιο αριθμό θερμίδων με μια μικρή μερίδα ξηρής τροφής.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΞΗΡΑΣ ΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ

Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις όπου η ξηρή τροφή μπορεί να είναι η καλύτερη διαδρομή για το κατοικίδιο ζώο σας. «Τα ξηρά τρόφιμα έχουν συχνά περισσότερες φυτικές ίνες [και] χύμα που μπορεί να είναι καλό για πολλές γαστρεντερικές ασθένειες», λέει ο Δρ. Youello. «Οι σκύλοι με χρόνια διάρροια, για παράδειγμα, μπορεί να τα πάνε καλύτερα με ξηρή τροφή που έχει περισσότερες φυτικές ίνες. Ομοίως, τα σκυλιά με σακχαρώδη διαβήτη τα πάνε καλύτερα με ξηρή τροφή, καθώς συνήθως υπάρχουν πιο σύνθετοι υδατάνθρακες σε σύγκριση με μια κονσέρβα.

Ενώ η ξηρή τροφή διαφημίζεται επίσης ως μια καλή επιλογή για να διατηρείτε τα δόντια του σκύλου σας καθαρά, δεν συνιστάται να τα ταΐζετε με ξηρή τροφή μόνο για αυτόν τον λόγο. Υπάρχουν πολλά παιχνίδια και λιχουδιές στην αγορά που αντιμετωπίζουν την πλάκα και τίποτα δεν συγκρίνεται με το να καθαρίζετε μόνοι σας τα δόντια του σκύλου σας.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑΙΖΩ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΜΟΥ ΜΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΞΗΡΑΣ ΚΑΙ ΥΓΡΗΣ ΤΡΟΦΗΣ?

Ο συνδυασμός υγρής και ξηρής τροφής είναι σίγουρα μια επιλογή. Και πάλι, η κατάποση μιας ποικιλίας πηγών τροφής είναι καλύτερη από την κατανάλωση μιας. Ωστόσο, δεν συνιστάται η εναλλαγή μεταξύ υγρής και ξηρής τροφής. Αυτό θα μπορούσε εύκολα να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα ή στομαχικές διαταραχές. Τα σκυλιά απολαμβάνουν τη ρουτίνα και οι συχνές εναλλαγές μπορεί να χαλάσουν το εσωτερικό τους πρόγραμμα.

Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ

Οι σκύλοι που καταναλώνουν μια ποικιλία από φρέσκες ή ελαφρώς επεξεργασμένες τροφές τείνουν να ζουν περισσότερο και έχουν λιγότερα προβλήματα υγείας από τους σκύλους που τρώνε επεξεργασμένες τροφές για σκύλους – υγρές ή ξηρές. Σύμφωνα με την Dr Karen Becker, τα φρέσκα και ελαφρώς επεξεργασμένα τρόφιμα «αλλάζουν ελαφρώς μόνο για λόγους συντήρησης με ελάχιστη απώλεια θρεπτικών συστατικών». Πρόκειται για τρόφιμα που έχουν καταψυχθεί, αφυδατωθεί, συσκευαστεί υπό κενό, ψύξη ή ζύμωση.

Ο Δρ Ρίχτερ λέει, «Η ιδανική διατροφή για έναν σκύλο είναι μια ισορροπημένη δίαιτα φρέσκων και ολόκληρων τροφίμων. Αυτές οι τροφές είναι εξελικτικά κατάλληλες και παρέχουν στο ζώο το φάσμα των θρεπτικών συστατικών που έχει σχεδιαστεί για να ευδοκιμεί το σώμα του.»

Δυστυχώς, οι περισσότερες εμπορικές τροφές για σκύλους είναι εξαιρετικά επεξεργασμένες. Αυτό σημαίνει ότι το φαγητό περνά από πολλά στάδια επεξεργασίας και απέχει πολύ από το να είναι φρέσκο. Συχνά, οι υγρές και ξηρές επεξεργασμένες τροφές για κατοικίδια περιέχουν πρόσθετα και χημικές ουσίες που, ενώ ενισχύουν τη γεύση και την υφή, θα μπορούσαν να είναι πιο επιβλαβείς μακροπρόθεσμα. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συνδεθεί με φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετα προβλήματα υγείας όπως η ουλίτιδα, η παγκρεατίτιδα, η γαστρίτιδα, η κολίτιδα, η αρθρίτιδα και άλλα.

«Συγκεκριμένα σκευάσματα [επεξεργασμένης τροφής για σκύλους] μπορεί να λειτουργούν καλύτερα για ορισμένες ιατρικές παθήσεις από άλλες, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση όπου μια εξαιρετικά επεξεργασμένη δίαιτα θα είναι ανώτερη από μια σωστά διαμορφωμένη δίαιτα φρέσκων τροφών», λέει ο Δρ. Richter.

Ευτυχώς για τους ιδιοκτήτες σκύλων, οι φρέσκες τροφές για κατοικίδια είναι πιο εύκολα διαθέσιμες από ποτέ. Πολλές εταιρείες ανά τον κόσμο παρασκευάζουν φρέσκα και υγιεινά γεύματα για σκύλους ποιότητας κατάλληλης για ανθρώπινη κατανάλωση χωρίς τρελή επεξεργασία. Αν και αυτά μπορεί να φαίνονται ακριβά, αξίζει να λάβετε υπόψη τους μεγάλους λογαριασμούς κτηνιάτρων που θα μπορούσατε να υποστείτε στο μέλλον λόγω της φθίνουσας υγείας. Τα ωμά, φρέσκα λαχανικά, τα κόκαλα και τα φρούτα μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως εναλλακτικά σνακ αντί των εξαιρετικά επεξεργασμένων λιχουδιών.

Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας!

Πηγές:

https://www.yahoo.com/lifestyle/wet-dry-food-better-dogs-150000272.html

Home

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
    0
    Καλάθι αγορών
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα