ΔΙΑΡΡΕΟΝ ΕΝΤΕΡΟ (LEAKY GUT) Η ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ ΑΠΟΤΥΓΧΑΝΟΥΝ!

ΔΙΑΡΡΕΟΝ ΕΝΤΕΡΟ (LEAKY GUT) Η ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ ΑΠΟΤΥΓΧΑΝΟΥΝ!

Μάθετε γιατί οι περισσότερες θεραπείες αλλεργιών σκύλων δεν είναι αποτελεσματικές! Μήπως ο σκύλος σας πάσχει από αλλεργίες, φαγούρα στο δέρμα, μάσημα στα πόδια ή ξύσιμο των αυτιών;

Τότε είναι και αυτός μέλος μιας μεγάλης παρέας! Οι αλλεργίες είναι ένα από τα πιο συχνά διαγνωσμένα προβλήματα υγείας σε σκύλους. Και είναι ένα από τα πιο δύσκολα να αντιμετωπιστούν προβλήματα.

Αυτό συμβαίνει επειδή η συμβατική ιατρική εξετάζει μόνο το δέρμα του σκύλου και όχι τη βασική αιτία. Και καθώς οι ερευνητές αρχίζουν να περνούν περισσότερο χρόνο κοιτάζοντας κάτι που ονομάζεται μικροβίωμα, ανακαλύπτουν γιατί οι περισσότερες συμβατικές θεραπείες αλλεργίας είναι καταδικασμένες να αποτύχουν!

Η καλή υγεία του σκύλου ξεκινάει από το πεπτικό του σύστημα (μικροβίωμα σκύλου)

Μέσα στο πεπτικό σύστημα του σκύλου σας (και το δικό σας), υπάρχει κάτι που ονομάζεται μικροβίωμα. Το μικροβίωμα σκύλου είναι μια αποικία βακτηρίων που ζουν σε όλο το σώμα του σκύλου σας. Αλλά η μεγαλύτερη – και πιο σημαντική – αποικία ζει στο έντερο του σκύλου σας.

Το μικροβίωμα του σκύλου μπορεί να μην φαίνεται μεγάλη υπόθεση, αλλά αποτελεί ζωτικό μέρος του σώματος του. Στην πραγματικότητα, αυτά τα βακτήρια ξεπερνούν τα κύτταρα του σκύλου σας κατά 10 προς 1. Και υπάρχουν 100 τρισεκατομμύρια από αυτούς τους μικροοργανισμούς μόνο στο έντερο του σκύλου σας!

Ίσως έχετε ακούσει ότι το 70% του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκεται στο έντερο (πεπτικό σύστημα). Αυτό συμβαίνει επειδή το μικροβίωμα στο έντερο παίζει βασικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του σκύλου σας. Είναι σαν ένα εικονικό όργανο που παίζει τεράστιο ρόλο στην υγεία και την ανοσία του σκύλου σας.

Αλλά αν το μικροβίωμα του σκύλου σας δεν είναι υγιές, το σκυλί σας δεν μπορεί να είναι υγιές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα περισσότερα αλλεργικά φάρμακα, οι δίαιτες και οι θεραπείες δεν θα λειτουργούν μακροπρόθεσμα – όλα βλάπτουν την ευαίσθητη ισορροπία στο μικροβίωμα του, γεγονός που τον καθιστά πιο πιθανό να υποφέρει από αλλεργίες και άλλες αυτοάνοσες ασθένειες.

Μικροβίωμα σκύλου, οι βασικές λειτουργίες του!

Τα βακτήρια στο μικροβίωμα του σκύλου σας έχουν μερικές βασικές λειτουργίες στο σώμα του:

α) Βοηθούν στην παραγωγή σημαντικών θρεπτικών συστατικών

Για παράδειγμα, τα βακτήρια στο έντερο του σκύλου σας είναι υπεύθυνα για την παραγωγή πολλών βιταμινών Κ του σκύλου σας, καθώς και ορισμένων βιταμινών Β.

β) Βοηθούν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών

Τα βακτήρια του εντέρου βοηθούν στην απορρόφηση βιταμινών και άλλων μικροθρεπτικών συστατικών που είναι κρίσιμα για την υγεία του σκύλου σας.

γ) Ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου

Τα Τ κύτταρα είναι ένα σημαντικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορούν είτε να αυξήσουν είτε να μειώσουν τη φλεγμονή στο σώμα. Όταν ο σκύλος σας είναι ένα κουτάβι, τα βακτήρια στο μικροβίωμα του θα βοηθήσουν στην εκπαίδευση των Τ κυττάρων για διαφοροποίηση.

δ) Ενισχύουν την επένδυση του εντέρου του σκύλου

Τα βακτήρια του εντέρου παράγουν λιπαρά οξέα για να διατηρήσουν την εντερική επένδυση ισχυρή.

Εάν όλα πάνε καλά με το μικροβίωμα, όλα θα πάνε καλά με το σκυλί σας. Αλλά αν η αποικία των βακτηρίων ξεπεράσει τον έλεγχο, τότε θα αρχίσουν να επιτίθενται στο σώμα του σκύλου σας για τη δική τους επιβίωση.

Και τότε είναι που ουσιαστικά θα υποφέρει η υγεία του σκύλου σας.

Μια λεπτή ισορροπία στο πεπτικό σύστημα του σκύλου

Υπάρχουν δύο είδη βακτηρίων στο μικροβίωμα του σκύλου σας: φιλικό και επιβλαβές. Και η ισορροπία μεταξύ αυτών των βακτηρίων είναι κρίσιμη – και είναι εύκολο να διαταραχθεί.

6 αιτίες βλάβης στο μικροβίωμα του σκύλου

α) Αντιβίωση για σκύλους

Το πρόβλημα με τα αντιβιοτικά είναι ότι σκοτώνουν αδιακρίτως τόσο επιβλαβή όσο και φιλικά βακτήρια. Αυτό όχι μόνο διαταράσσει την ισορροπία τους, αλλά μπορεί να εξαλείψει ολόκληρη την αποικία, αφήνοντας μόνο τα ανθεκτικά μικρόβια, τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν. Ακόμα κι αν ο σκύλος σας δεν έχει πάρει αντιβιοτικά στο παρελθόν, εάν τρώει τροφή από ζώα που έχουν μεγαλώσει με συμβατικό τρόπο, θα καταναλώνει τα αντιβιοτικά που δόθηκαν στις αγελάδες ή τα κοτόπουλα που τρώει.

β) ΜΣΑΦ (Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (κορτιζόνη) και χημικά για σκύλους

Όλα αυτά αναστέλλουν την ανάπτυξη φιλικών βακτηρίων στο έντερο του σκύλου.

γ) Στεροειδή φάρμακα για σκύλους

Τα στεροειδή αναστέλλουν πολλές σημαντικές λειτουργίες του εντέρου, καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορούν να οδηγήσουν σε πολλαπλασιασμό επιβλαβών βακτηρίων.

δ) Εμβόλια για σκύλους

Διαταράσσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου και αναστέλλουν την ανάπτυξη φιλικών βακτηρίων του πεπτικού του συστήματος.

ε) Στρες σκύλου

Εάν ο σκύλος σας περνά πολλές ώρες μόνος του ή πάσχει από χρόνιο στρες, αυτό θα τον κάνει πιο ευαίσθητο σε ένα μη ισορροπημένο μικροβίωμα.

στ) Διατροφή σκύλου

Τα σκυλιά που τρώνε ξηρές επεξεργασμένες τροφές (κροκέτες) ή δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (και τυχόν κροκέτες στην αγορά θα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες) θα έχουν μη ισορροπημένη χλωρίδα του εντέρου. Οι υδατάνθρακες, ειδικά εκείνοι με υψηλότερο γλυκαιμικό φορτίο, είναι η προτιμώμενη τροφή για πολλά επιβλαβή βακτήρια. Τα σιτηρά και οι υδατάνθρακες θα προκαλέσουν επίσης υπερανάπτυξη μυκήτων. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα (ΓΤΟ), τα συντηρητικά, ο χρωματισμός και το χλωριωμένο νερό μπορούν επίσης να βλάψουν το μικροβίωμα του σκύλου σας.

Όταν δεν υπάρχει ισορροπία βακτηρίων στο έντερο του σκύλου σας, το αποτέλεσμα ονομάζεται δυσβίωση εντέρου σκύλου. Και η δυσβίωση μπορεί να δημιουργήσει ή να επιδεινώσει τις αλλεργίες μέσω κάτι που ονομάζεται σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου σκύλου (leaky gut syndrome).

Διαρροή εντέρου σκύλου: Μια νέα επιδημία

Όταν αφήνονται επιβλαβή βακτήρια να πολλαπλασιαστούν, μπορούν να προκαλέσουν διαρροή στο έντερο του σκύλου. Το διαρρεόμενο έντερο είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται – οι τρύπες μπορούν να αναπτυχθούν στην επένδυση του εντέρου του σκύλου σας, επιτρέποντας στα εντερικά περιεχόμενα να «διαρρεύσουν» στην κυκλοφορία του αίματος.

Η επένδυση του εντέρου, που ονομάζεται βλεννογονική επένδυση, ερεθίζεται και αποκτά φλεγμονή όταν εμφανίζεται η δυσβίωση. Αυτή η φλεγμονή αναγκάζει τα κύτταρα που επενδύουν τα έντερα, που ονομάζονται εντεροκύτταρα, να διαχωρίζονται. Όταν συμβεί αυτό, τα βακτήρια, οι μύκητες και τα άπεπτα τρόφιμα αρχίζουν να διαρρέουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Οι μη αφομοιωμένες πρωτεΐνες δεν υποτίθεται ότι βρίσκονται στην κυκλοφορία του αίματος. Όταν εισέρχονται όμως σε αυτό, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται και τα εξουδετερώνει. Μερικές φορές, το αντιγόνο από την ξένη πρωτεΐνη μπορεί να μοιάζει με τη δομή μιας από τις πρωτεΐνες ιστού του ίδιου του σώματος. Αυτό ονομάζεται μοριακή μίμηση και μπορεί να αναγκάσει το σώμα να δημιουργήσει αντισώματα εναντίον του, το οποίο είναι η αιτία της αυτοανοσίας και των αλλεργιών.

Η διαρροή του εντέρου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε βακτήρια που διέρχονται από την επένδυση του εντέρου, καθώς και βακτηριακές νευροτοξίνες που ονομάζονται λιποπολυσακχαρίτες. Αυτά σίγουρα δεν ανήκουν στην κυκλοφορία του αίματος του σκύλου σας και κυκλοφορούν στο ήπαρ, τα νεφρά, την καρδιά και άλλα όργανα όπου προκαλούν χρόνια φλεγμονή και ασθένεια.

Έτσι, η διαρροή του εντέρου του σκύλου δεν προκαλεί απλώς αλλεργίες και διαταραχές υπερευαισθησίας – δημιουργεί αυτοανοσία, η οποία είναι η βασική αιτία μυριάδων κοινών προβλημάτων υγείας, όπως:

 • Πόνος στις αρθρώσεις του σκύλου
 • Νόσο του θυρεοειδούς του σκύλου
 • Καρδιακή ασθένεια του σκύλου
 • Διαταραχές του νευρικού συστήματος και των ματιών του σκύλου
 • Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) του σκύλου
 • Κατάρρευση τραχείας και λαρυγγική παράλυση του σκύλου
 • Διαταραχές του ήπατος, της χοληδόχου κύστης και του παγκρέατος του σκύλου
 • Ζητήματα συμπεριφοράς του σκύλου (το έντερο και ο εγκέφαλός επικοινωνούν μέσω του ενδοκρινικού συστήματος)
 • Καρκίνος σκύλου

Καθώς οι ερευνητές μαθαίνουν περισσότερα για το μικροβίωμα και την ευαίσθητη ισορροπία του, καθίσταται σαφές ότι το διαρρέον έντερο είναι μια από τις πιο σημαντικές και προληπτικές ασθένειες σε σκύλους (και ανθρώπους).

Να φτάσετε στη ρίζα του προβλήματος

Εάν οι αλλεργίες του σκύλου σας προκαλούνται από διαρροή εντέρου, είναι κοντόφθαλμο – και τελικά επικίνδυνο – να θεραπεύσετε τις παθήσεις του δέρματος με αντιβιοτικές κρέμες και στεροειδή φάρμακα. Είναι επίσης κακή ιδέα να ταΐζετε τον σκύλο σας με κλινικές και υποαλλεργικές ξηρές τροφές, επειδή είναι φορτωμένες με υδατάνθρακες και συντηρητικά, κάτι που θα βλάψει το μικροβίωμα του και θα επιδεινώσει το διαρρέον έντερο του.

Εάν θέλετε πραγματικά να απαλλαγεί το σκυλί σας από τις αλλεργίες του μια για πάντα, σταματήστε να αντιμετωπίζετε το δέρμα και το ανοσοποιητικό του σύστημα – και αρχίστε να αντιμετωπίζετε το έντερο!

10 βήματα για να αποτρέψετε και να επιδιορθώσετε το διαρρέον έντερο του σκύλου σας:

Α) Σταματήστε τα φάρμακα: Βρείτε έναν καλό ολιστικό ή ομοιοπαθητικό κτηνίατρο που μπορεί να βγάλει το σκυλί σας από τα τοξικά αντιπαρασιτικά ψύλλων και τα φάρμακα. Όλα βλάπτουν το έντερο του σκύλου σας.

Β) Ποτέ μην δίνετε ένα περιττό εμβόλιο: Μόλις ένας ενήλικος σκύλος ανταποκριθεί σε ένα εμβόλιο, η έρευνα δείχνει ότι δεν χρειάζεται πια. Αντί να κάνετε επανεμβολιασμό, ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να πραγματοποιήσει πρώτα μια δοκιμή τίτλου αντισωμάτων για να δείτε εάν χρειάζεται αυτό το εμβόλιο (οι πιθανότητες είναι πως είναι ήδη προστατευμένος και δεν χρειάζεται εμανεμβολιασμός).

Γ) Μειώστε το στρες του σκύλου σας: Εάν μένει μόνος του στο σπίτι για πολλές ώρες, φροντίστε να τον έχετε εκτονώσει αρκετά πριν φύγετε, αφήστε του παιχνίδια με λιχουδιές για να ασχοληθεί ή αναθέστε σε κάποιον γνώστη ή ειδικό να τον φιλοξενήσει.

Δ) Σταματήστε να του δίνετε ξηρές τροφές: Οι κροκέτες απαιτούν τουλάχιστον 30% υδατάνθρακες (άμυλο) για να κρατήσουν το σχήμα τους. Οι υδατάνθρακες τροφοδοτούν τα επιβλαβή βακτήρια, επομένως μια φρέσκια, ποιοτική και ισορροπημένη ωμή διατροφή (BARF) είναι μια πολύ καλύτερη επιλογή. Οι κροκέτες περιέχουν επίσης λεκτίνες, οι οποίες ερεθίζουν το έντερο του σκύλου. Εάν πρέπει να ταΐσετε δημητριακά, βεβαιωθείτε ότι είναι βλαστάρια σιτηρών (αλλά μόνο όταν το έντερο του σκύλου σας θεραπευτεί και τα συμπτώματα αλλεργίας του εξαφανιστούν).

Ε) Σταματήστε να του δίνετε επεξεργασμένες τροφές: Τα μεταποιημένα τρόφιμα περιέχουν συντηρητικά, γενετικά τροποποιημένα συστατικά (όπως αλφάλφα, σόγια, καλαμπόκι και έλαιο canola) και χρώματα που βλάπτουν το μικροβίωμα και όχι μόνο του σκύλου.

ΣΤ) Τροφοδοτήστε το σκυλί σας με βιολογικά τρόφιμα: Τα βιολογικά λαχανικά θα είναι απαλλαγμένα από επιβλαβή φυτοφάρμακα και τα οργανικά κρέατα θα είναι απαλλαγμένα από αντιβιοτικά.

Ζ) Αποφύγετε τα αντιθρεπτικά συστατικά: Πολλές κροκέτες περιέχουν μυκοτοξίνες, οι οποίες είναι μύκητες που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές εντερικές και αυτοάνοσες αντιδράσεις. Το φυστικοβούτυρο περιέχει επίσης μυκοτοξίνες.

Η) Δώστε στα σκυλιά σας προβιοτικά: Βοηθήστε το σκυλί σας να επαναπροσδιορίσει τα φιλικά βακτήρια με προβιοτικά. Αυτά μπορεί να προέρχονται από τρόφιμα όπως κεφίρ και ζυμωμένα τρόφιμα και από εξειδικευμένα προβιοτικά σκευάσματα που αγοράζονται από κατάστημα. Προσέξτε γιατί πολλά προβιοτικά περιέχουν αλλεργιογόνα που μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του σκύλου σας. Αποφύγετε τα προβιοτικά με βάση τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή εκείνα που περιέχουν τις αποικίες βακτηρίων Lactobacillus casei, Lactobacillus reuteri και Lactobacillus bulgaricus.

Θ) Δώστε στο σκυλί σας πρεβιοτικά: Τα πρεβιοτικά βοηθούν τα βακτήρια του εντέρου να παράγουν λιπαρά οξέα που προστατεύουν τα βλεννογόνα κύτταρα στην εντερική επένδυση του σκύλου. Επίσης τα πρεβιοτικά είναι η τροφή των προβιοτικών ενισχύοντας σημαντικά την δράση τους.

Ι) Δώστε στον σκύλο σας πεπτικά ένζυμα: Τα πεπτικά ένζυμα βοηθούν στη διάσπαση της τροφής, ώστε τα θρεπτικά συστατικά της να μπορούν να απορροφηθούν. Το διαρρεόμενο έντερο αναγκάζει αυτά τα ένζυμα να σταματήσουν να λειτουργούν και πρέπει να προστεθούν ξανά στη διατροφή του σκύλου. Τα δημητριακά και τα όσπρια αναστέλλουν επίσης τα πεπτικά ένζυμα, επομένως αφαιρέστε αυτά από τη διατροφή του σκύλου σας (και σταματήστε να του δίνετε κροκέτες επειδή τα ένζυμα στα τρόφιμα έχουν όλα σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της θερμικής και όχι μόνο επεξεργασίας, καθιστώντας τα πεπτικά ένζυμα του σκύλου σας ανεπαρκή).

Έτσι, εάν είστε απογοητευμένοι με τις μη αποτελεσματικές θεραπείες αλλεργίας του σκύλου σας, αρχίστε να αντιμετωπίζετε το έντερο του αντί για τα συμπτώματά του. Εφόσον αυτές οι πρωτεΐνες και τα επιβλαβή βακτήρια που δεν έχουν υποστεί πέψη διαρρέουν μέσω του εντέρου του σκύλου σας, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα παρακινηθεί σε υπερβολική κίνηση και τα συμπτώματα αλλεργίας του θα παραμείνουν.

Τα φάρμακα αλλεργίας σκύλου, οι κρέμες κατά της φαγούρας και οι φανταχτερές υποαλλεργικές και κλινικές ξηρές τροφές δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να κλωτσήσουν την κυψέλη των μελισσών… για αυτό θεραπεύστε το διαρροή του εντέρου του σκύλου σας σήμερα και αντιμετωπίστε τις αλλεργίες του στην πηγή τους.

Πηγή: https://www.dogsnaturallymagazine.com/why-your-dogs-allergy-treatment-doesnt-work/

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
  0
  Καλάθι αγορών
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα