ΑΕΡΙΑ ΣΚΥΛΟΥ! ΤΙ ΤΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΙ Ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ!

ΑΕΡΙΑ ΣΚΥΛΟΥ! ΤΙ ΤΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΙ Ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ!

Είτε είναι σιωπηλά αλλά θανατηφόρα είτε τρομακτικά δυνατές και δύσοσμες, τα αέρια σκύλου είναι κάτι που κανείς δεν θέλει να αντιμετωπίσει. Δεν είναι μόνο ενοχλητικά για εσάς και τους καλεσμένους σας, αλλά δείχνουν ότι ο σκύλος σας μπορεί να πονάει από τα υπερβολικά αέρια. Ενώ η περιστασιακή εκπομπή αερίων από το σκυλάκι σας είναι ένα φυσιολογικό και αναπόφευκτο μέρος της ζωής, το υπερβολικό αέριο δεν είναι.

Οι περισσότερες περιπτώσεις εμφάνισης αερίων  στους σκύλους έχουν μια διατροφική αιτία. Οι λιγότερο συνηθισμένοι λόγοι για αέρια μπορεί να περιλαμβάνουν την κατάποση υπερβολικής ποσότητας αέρα ενώ τρώει και την προδιάθεση της φυλής του. Ορισμένες γαστρεντερικές παθήσεις μπορεί να έχουν ως σύμπτωμα τα αέρια σκύλου. Αυτές περιλαμβάνουν φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD), παγκρεατίτιδα και εξωκρινή παγκρεατική ανεπάρκεια.

Πρόσθετες αιτίες μετεωρισμού σε σκύλους περιλαμβάνουν τη διαταραχή ενός υγιούς μικροβιώματος από εντερικά παράσιτα και τη θεραπεία με αντιβιοτικά. Η βελτίωση της διατροφής και η διασφάλιση ισορροπημένης μικροχλωρίδας του γαστρεντερικού συστήματος είναι τα πρώτα βήματα για την επίλυση ενός προβλήματος με αέρια σκύλου.

Τα αίτια εμφάνισης αερίων σκύλου ποικίλλουν, αλλά είναι γενικά τα ίδια όπως και στους ανθρώπους. Μετά από ένα γεύμα, τα βακτήρια στον εντερικό σωλήνα διασπούν την τροφή σε θρεπτικά συστατικά που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, απελευθερώνεται δύσοσμα αέριο υδρόθειο ως υποπροϊόν της πέψης για ορισμένα τρόφιμα στο παχύ έντερο. Αυτό το αέριο παγιδεύεται στο παχύ έντερο και ο σκύλος σας αερίζεται για να τα αποβάλλει.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένας σκύλος μπορεί να έχει αέρια. Ο σχηματισμός αερίων στην πεπτική οδό είναι αποτέλεσμα βακτηριακής ζύμωσης, η οποία έχει σχεδόν πάντα μια διατροφική αιτία.

Η τροφή και/ή οι λιχουδιές του σκύλου σας μπορεί να περιέχουν δύσπεπτους υδατάνθρακες, ιδιαίτερα διαλυτές και ζυμώσιμες ίνες, και λιγότερο εύπεπτα προϊόντα κρέατος.

Τα σκυλιά με τροφικές αλλεργίες, φλεγμονώδη νόσο εντέρου (IBD), δυσβίωση (γνωστή και ως «διαρρέον έντερο») ή ευαισθησίες έχουν συχνά τα αέρια και τον μετεωρισμό ως σύμπτωμα.

Εάν η διατροφή του κατοικίδιου ζώου σας περιέχει σπόρους σόγιας ή άλλα γεύματα φασολιών, θα μπορούσε να προκαλέσει αέρια. Υπάρχουν πολλοί λόγοι πέρα ​​από τον μετεωρισμό για να αποφύγετε τις τροφές για κατοικίδια που περιέχουν σόγια και τα φασόλια γενικά δεν έχουν θέση σε μια διατροφή κατάλληλη για το είδος για τα σαρκοφάγα αυτά κατοικίδια. Οι κατασκευαστές τροφών για κατοικίδια προσθέτουν φυτικές πρωτεΐνες στις φόρμουλες τους για να ενισχύσουν το συνολικό ποσοστό πρωτεΐνης, αντί να χρησιμοποιούν πιο ακριβές και κατάλληλες για το είδος, ζωικές πρωτεΐνες.

Μια διατροφική αδιακρισία, που σημαίνει ότι ο σκύλος σας έφαγε κάτι που δεν έπρεπε, μπορεί να προκαλέσει αέρια.

Τα σκυλιά που τρέφονται αποκλειστικά με ένα είδος τροφής για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν συχνά πεπτικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των αερίων, με ξαφνική αλλαγή στη διατροφή. Ακόμη και τα σκυλιά που τρέφονται με ωμή, κατάλληλη για το είδος διατροφή μπορούν να αναπτύξουν ευαισθησία σε ένα φαγητό που τρώνε ξανά και ξανά. Η υπερβολική σίτιση ακόμη και των σωστών τροφών μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στο πεπτικό σύστημα.

Μερικοί σκύλοι φαίνεται να έχουν προδιάθεση για αέρια, συμπεριλαμβανομένων πολλών βραχυκεφαλικών φυλών όπως το μπόξερ, το μπουλντόγκ και το τεριέ της Βοστώνης. (Ωστόσο, δεν συνιστώ, εάν έχει αέρια  σκύλος σας, να το οφείλετε κυρίως σε μια τάση φυλής. Είναι σημαντικό να αποκλείσετε πρώτα επιλύσιμα διατροφικά ζητήματα και πιθανά υποκείμενα προβλήματα υγείας.)

Τέλος, είναι επίσης πιθανό οι σκύλοι που καταβροχθίζουν τα γεύματά τους και καταπίνουν μεγάλες ποσότητες αέρα να εμφανίσουν αυξημένο φούσκωμα και αέρια ως αποτέλεσμα. Ωστόσο, η αεροφαγία (υπερβολική κατάποση αέρα) από μόνη της δεν πρέπει να προκαλεί πρόβλημα με δυσοσμία αερίων.

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΗ ΠΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΑΕΡΙΑ ΣΚΥΛΟΥ

Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις μπορεί να αυξήσουν το φούσκωμα και τα αέρια σε σκύλους, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών του γαστρεντερικού συστήματος που περιλαμβάνουν δυσαπορρόφηση θρεπτικών ουσιών στο έντερο. Τα θρεπτικά συστατικά που απορροφώνται ελάχιστα ενθαρρύνουν τη ζύμωση στο παχύ έντερο, η οποία δημιουργεί υπερβολικό, δύσοσμο αέριο.

Στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD), η γαστρεντερική οδός διηθείται με φλεγμονώδη κύτταρα που μεταβάλλουν το περιβάλλον των εντέρων και διαταράσσουν τη φυσιολογική μικροχλωρίδα (φιλικά βακτήρια). Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βακτηριακή υπερανάπτυξη που αναστέλλει την ικανότητα του εντέρου να απορροφά θρεπτικά συστατικά. Στα κατοικίδια με IBD, τα αέρια είναι στην πραγματικότητα ένα από τα λιγότερο ανησυχητικά συμπτώματα, καθώς αυτά τα ζώα υποφέρουν επίσης από απώλεια βάρους, έμετο, διάρροια, απώλεια όρεξης και απώλεια πρωτεΐνης.

Τα εντερικά παράσιτα όπως η giardia και ο παρβοϊός μπορούν επίσης να προκαλέσουν μετεωρισμό και αέρια σε σκύλους διαταράσσοντας την ικανότητα του εντέρου να απορροφά θρεπτικά συστατικά.

Ένας άλλος ένοχος είναι η αντιβιοτική θεραπεία. Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τα φιλικά βακτήρια μαζί με τα παθογόνα βακτήρια, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στο φούσκωμα και τα αέρια σκύλου.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΑΕΡΙΑ ΣΚΥΛΟΥ

Σε γενικές γραμμές, ένας σκύλος με αέρια που έχει επίσης κοιλιακό άλγος ή διάταση, εμετό, διάρροια ή άλλα σημάδια γαστρεντερικής διαταραχής είναι πιο πιθανό να έχει μια υποκείμενη γαστρεντερική νόσο.

Η διάγνωση βασίζεται στο ιατρικό ιστορικό και τα κλινικά σημεία. Μερικές από τις κοινές αιτίες που πρέπει να αποκλειστούν περιλαμβάνουν:

 • αυξημένη κατάποση αέρα (αεροφαγία)
 • λαιμαργία ή καταναγκαστική κατανάλωση φαγητού
 • ασθένεια του αναπνευστικού
 • σίτιση λίγο μετά την άσκηση
 • βραχυκεφαλικές ή ράτσες με επίπεδη όψη
 • διατροφική αδιαφορία
 • τροφές πλούσιες σε σόγια, μπιζέλια ή φασόλια
 • τροφές πλούσιες σε ζυμώσιμες ίνες όπως λακτουλόζη, ψύλλιο ή πίτουρο βρώμης
 • χαλασμένο φαγητό
 • γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
 • ξαφνική αλλαγή στη διατροφή
 • πικάντικα τρόφιμα και πρόσθετα τροφίμων
 • φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD)
 • βακτηριακή υπερανάπτυξη λεπτού εντέρου (SIBO)
 • όγκοι
 • σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)
 • εντερικά παράσιτα
 • εντερίτιδα
 • εξωκρινή παγκρεατική ανεπάρκεια (EPI)

Η απεικόνιση του γαστρεντερικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του υπερήχου, χρησιμοποιείται συχνά για να βοηθήσει στη διάγνωση αυτών των σκύλων, μαζί με εξετάσεις αίματος για την αναζήτηση καταστάσεων όπως η φλεγμονώδης νόσος εντέρου (IBD), η παγκρεατίτιδα και η εξωκρινή παγκρεατική ανεπάρκεια (EPI). Η δοκιμή ανοσοαντιδραστικότητας τύπου θρυψίνης ορού (TLI) χρησιμοποιείται για EPI και η ανοσοαντιδραστικότητα παγκρεατικής λιπάσης σκύλου (cPLI) είναι η προτιμώμενη δοκιμή για παγκρεατίτιδα. Μερικές φορές χρειάζονται ενδοσκοπικές ή χειρουργικές βιοψίες όταν υπάρχει υποψία IBD.

Μπορεί να χρειαστούν πρόσθετες εξετάσεις για τη μέτρηση των συγκεντρώσεων κοβαλαμίνης και φυλλικού οξέος στον ορό για τον έλεγχο για ασθένειες του λεπτού εντέρου.

Μερικές φορές ένα πρόβλημα κινητικότητας μπορεί να προκαλέσει υπερβολικό μετεωρισμό και αέρια σκύλου. Αυτές οι διαταραχές μπορεί να εμφανιστούν σε ακτινογραφία ή υπερηχογράφημα, αλλά όχι πάντα, καθιστώντας πιο δύσκολη τη διάγνωσή τους.

ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΙΤΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΡΙΑ ΣΚΥΛΟΥ

Όταν δεν υπάρχουν κλινικές ενδείξεις γαστρεντερικής νόσου (και ακόμη και όταν υπάρχει), ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνω με ασθενείς με υπερβολική αέρια είναι η αλλαγή και βελτίωση της διατροφής.

Είναι συχνά ωφέλιμο να βάλετε ένα κατοικίδιο με διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος σε μια ήπια διατροφή για κάποιο χρονικό διάστημα. Η ήπια διατροφή που προτείνω είναι αλεσμένη, μαγειρεμένη γαλοπούλα και κονσέρβα κολοκύθας ή μαγειρεμένη γλυκοπατάτα αντί για μοσχάρι και ρύζι.

Η κονσέρβα 100 τοις εκατό κολοκύθα είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες (τον τύπο που διαλύεται στο νερό για να σχηματίσει ένα παχύρρευστο τζελ, το οποίο επίσης καλύπτει και καταπραΰνει τα ερεθισμένα έντερα). Το ρύζι είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας που μπορεί να ζυμωθεί στο γαστρεντερικό σωλήνα, επιδεινώνοντας δυνητικά ένα πρόβλημα με τον μετεωρισμό.

Ο λόγος που προτείνω τη γαλοπούλα είναι απλός: το μοσχάρι έχει περισσότερο λίπος, το οποίο μπορεί να επιδεινώσει τη γαστρεντερική διαταραχή και το βράσιμο μοσχαρίσιου κιμά δεν μειώνει σημαντικά την περιεκτικότητα σε λίπος.

Μπορείτε εύκολα να βρείτε αλεσμένη γαλοπούλα ή στήθος γαλοπούλας χωρίς λιπαρά στα περισσότερα παντοπωλεία, μαζί με 100 τοις εκατό συμπαγής κολοκύθα στο διάδρομο ψησίματος (βεβαιωθείτε ότι δεν είναι γέμιση κολοκυθόπιτας) ή μπορείτε να μαγειρέψετε μια φρέσκια κολοκύθα. Η βιολογική κολοκύθα σε κονσέρβα γίνεται επίσης πιο εύκολα διαθέσιμη.

Εάν ο σκύλος σας δεν αγαπά την κολοκύθα ή έχει αλλεργία στη γαλοπούλα, μπορείτε να αντικαταστήσετε χωρίς πέτσα, μαγειρεμένες, πουρέ γλυκοπατάτας και μαγειρεμένο στήθος κοτόπουλου ή μπακαλιάρο (αλλά να γνωρίζετε ότι το ψάρι έχει υψηλότερο ποσοστό φυσικού λίπους από τα πουλερικά) .

Ενώ ταΐζετε τον σκύλο σας με ήπια διατροφή, θα πρέπει να σκέφτεστε τι θα ακολουθήσει όσον αφορά τις διατροφικές απαιτήσεις. Το ήπιο είναι μια χαρά για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά η ισορροπία στη διατροφή είναι ζωτικής σημασίας.

Σας συνιστώ να συνεργαστείτε με έναν ολιστικό ή ολοκληρωμένο κτηνίατρο για να σχεδιάσετε τα επόμενα βήματα. Ίσως χρειαστεί να μετατρέψετε το κατοικίδιό σας από επεξεργασμένη τροφή σε μια φρέσκια, ισορροπημένη, κατάλληλη για το είδος διατροφή. Ή μπορεί να θέλετε να επιλέξετε μια νέα πηγή πρωτεΐνης, μια που το κατοικίδιο ζώο σας είτε δεν έχει καταναλώσει ποτέ είτε δεν έχει καταναλώσει για πολύ καιρό. Αυτό θα ξεκουράσει το γαστρεντερικό σύστημα και το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου σας.

Θα ήταν επίσης σκόπιμο να επιλέξετε μια νέα πηγή λαχανικών ή φυτικών ινών, για να δημιουργήσετε ένα αντιφλεγμονώδες μενού που θα υποστηρίζει τη λειτουργία τόσο του παχέος όσο και του λεπτού εντέρου. Εάν πιστεύετε ότι το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να αντιδρά σε μια συγκεκριμένη τροφή στη διατροφή του, σκεφτείτε να ολοκληρώσετε το τεστ σάλιου Nutriscan του Dr. Dodd.

Εσείς και ο ολιστικός κτηνίατρός σας θα πρέπει επίσης να συζητήσετε τα κατάλληλα συμπληρώματα, συμπεριλαμβανομένου ενός υψηλής ποιότητας προβιοτικού κατοικίδιων ζώων που θα βοηθήσει στην επούλωση και στην επανασπορά του εντέρου με υγιή βακτήρια. Λάβετε υπόψη ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι προβιοτικών, καθένας από τους οποίους έχει τη δική του αξία και όφελος. Μερικά ζώα δεν μπορούν να ανεχθούν προβιοτικά με βάση το γάλα. Άλλοι δεν μπορούν να ανεχθούν προβιοτικά που προέρχονται από καλλιέργειες ζύμης ή ακόμη και ορισμένα στελέχη μη γαλακτοκομικών οργανισμών.

Τα περισσότερα σκυλιά με αέρια επωφελούνται επίσης από την προσθήκη ενός πεπτικού ενζύμου στα γεύματά τους. Ο τύπος, η ισχύς και το συγκεκριμένο μείγμα ενζύμων μπορούν να προσαρμοστούν στα συγκεκριμένα ζητήματα του σκύλου σας, για παράδειγμα, ορισμένοι σκύλοι επωφελούνται από μια πρόσθετη πηγή υδροχλωρικού οξέος, όπως η βεταΐνη HCL.

Σας ενθαρρύνω να συνεργαστείτε με τον κτηνίατρό σας για να δημιουργήσετε ένα ολοκληρωμένο πρωτόκολλο για τον σκύλο σας που θα αντιμετωπίζει όχι μόνο διατροφικά ζητήματα και ωφέλιμα συμπληρώματα, αλλά και εμβολιασμούς, τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής και τυχόν τοξίνες στο περιβάλλον ή τον τρόπο ζωής του κατοικίδιου ζώου σας που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε πεπτικά προβλήματα.

ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΑ ΑΕΡΙΑ ΣΚΥΛΟΥ

Μπορείτε να προσπαθήσετε να μειώσετε την ποσότητα αέρα που καταπίνει ο σκύλος σας εξαλείφοντας τους στρεσογόνους παράγοντες που σχετίζονται με το φαγητό. Παρέχετε ένα ήσυχο, μοναχικό περιβάλλον την ώρα του γεύματος, διασφαλίζοντας ότι ο σκύλος σας είναι διαχωρισμένος από άλλα κατοικίδια ή άτομα που μπορεί να τον κάνουν να φάει ανταγωνιστικά/γρήγορα. Δοκιμάστε επίσης να ταΐζετε μικρότερα, πιο συχνά γεύματα από ένα μπολ που επιβραδύνει τον ρυθμό του φαγητού.

Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας ασκείται καλά, καθώς υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα σκυλιά που ασκούνται λιγότερο έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα με αέρια. Βεβαιωθείτε επίσης ότι το κατοικίδιο ζώο σας έχει πολλές ευκαιρίες για να κάνει κακά κάθε μέρα.

Πηγές:

https://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2015/06/03/dog-flatulence.aspx

https://vcahospitals.com/know-your-pet/flatulence-in-dogs

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
  0
  Καλάθι αγορών
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα